\nii{\begin{center}Poslyšte, milí lidičkové,
co se přihodilo v zemi Eirennadh.\end{center}}

%\pnii{\cl{Pavel Řezníček}}


%\noi
Žil byl v zemi té jeden trpaslík. Jmenoval se Brsnal. Nosil s sebou dvousečnou sekeru a jeho jměním 
byl kouzelný prsten, který mu splnil každé přání. Byl na to už zvyklý, dávno ho přešla touha po 
závratném bohatství nebo po moci. To je vlastnost trpaslíků. Dokáží se takových věcí včas nabažit. 
A tak chodil po světě a prožíval různá dobrodružství. V noci, když začínal být ospalý, zařizoval si 
s~pomocí prstenu uprostřed lesa nebo na šíré pláni malý zdobný altánek. Pokaždé byl trochu jiný, 
rozumná stvoření však Brsnala podle toho altánku vždycky poznala.

V zemi Eirennadh žili mamuti. Brsnal se toulal po světě sám, ale občas potkal skupinu jiných 
trpaslíků. Když byl v~zemi hlad, neměli ani trpaslíci co jíst. Trpaslíci vydrží dlouho o hladu. 
Přesto Brsnal jednou potkal trpaslíky, kteří se sotva vlekli lesem, a bylo mu jich líto.

\uv{Co že se táhnete jako med nad propastí?} ptá se Brsnal.

\uv{Hrozný hlad trápí nás! Z~vody se trpaslík nenají. Ty nevíš, jaký hladomor stihl zemi Eirennadh?}

\uv{Věru nevím. Žiju sám a mám své prameny stravy. Ale když vás vidím, docela mi vytrávilo. Pojďte 
se mnou.} Trpaslík zamířil k~altánku a za ním se kolébalo hejno hladových brachů. Chtěl je pořádně 
pohostit. Představil si, jak otáčí před těmi hladovci prstenem. Ne, takhle to nepůjde, určitě by 
chtěli, aby někomu z~nich prsten říkal \uv{pane}, a kdo ví, v~jaké potvory by je potom prsten 
proměnil. (Kouzelné prsteny této třídy se totiž mstí za své zcizení.) Brsnal nechtěl čelit 
například stádu hladových vlků. A i kdyby jim prsten neukázal, byli by u něj pečení vaření. A tak 
se rozhodl takto: Otočil prstenem, když si ho zrovna nikdo nevšímal. Jeho přání se splnilo: Když 
došli k~altánku, byl tam nápis: 

\ 

\noi\begin{center}{\font\runy=rune_d2\runy 
%mamutIi||tahnoU\\kopeJte||Jamy
[mamutIi1taahnoU2kopeJte1Jaamy]}\\
\noi{\scriptsize\it(``Mamuti táhnou. Kopejte jámy!'')}\end{center}

\ 

Brsnal řekl: \uv{No vida! Sice nevím, kdo nás obšťastnil touto zprávou, ale vím o jedné staré jámě. 
Stačí ji zamaskovat.} A znovu se dal ten podivný průvod na pochod. Když došli na místo, na dno jámy 
hodili vonné květy a listí, které mají mamuti rádi, zamaskovali to a čekali. Netrvalo dlouho a 
chytil se mamut. Prask, klouz, žuch!

Trpaslíci se dosyta najedli. Od té doby chodily za Brsnalem různé tlupy a poskytovaly mu 
protislužby za lov mamutů. Nic moc nechtěl. Dělal si sbírku drobností, kterou vždycky ráno nechal 
zmizet a večer ji nechal znovu se objevit spolu s~altánkem. Byl z~něj lovec a v~jeho sbírce se 
objevovaly mamutí kly nejrůznějších tvarů a velikostí.

Jednoho dne, když hladomor dávno pominul, šel Brsnal po lese. Prásk, klouz, žuch! Brsnal byl 
v~jámě, do které před léty poprvé chytil mamuta.

\uv{No to je teda nadělení,} brumlal si Brsnal pod vousy, \uv{kdo jinému jámu kopá \dots{}} Byl 
notně potlučený, na nohou, na rukou, na hlavě i jinde. Jámy na mamuty bývají většinou hluboké. Byl 
v~šoku, ale nakonec si vzpomněl, že by se mohl dostat nahoru s~pomocí prstenu. Sáhl po něm, ale 
nenahmatal nic. I jal se hledat. Prohledával dno, louži na něm i stěny jámy \dots{} a nic. Vtom 
zaslechl mezi stromy nějaké hlasy. Patřily zřejmě lidem. Přitiskl se ke stěně, protože se bál. Pak 
si to však rozmyslel a řekl si, že by asi neměli důvod ubližovat trpaslíkovi. Poodešel tedy kousek 
dál od kraje, aby ho bylo vidět, a schválně šustil listím a dupal, aby ho bylo i slyšet.

Hlasy mluvily cizím jazykem. Dva lidé se přiblížili až ke kraji jámy. Byli oblečeni do zelených 
splývavých plášťů s~rukávy, měli kované opasky a v~rukou dlouhé oštěpy. Asi byli na lovu malé 
zvěře. Jeden z~nich měl na hlavě zlatou čelenku a kolem krku řemínek s~červeným 
kamenem\pozn{Červený meteorit byl podle mišajské pověsti \uv{sluhou} praotce Mišaje; jím zabil 
netvora Mištachušuma. Podle tohoto kamene byla pojmenována Mišajova žena Zílanarjakonda.}. Druhému 
visel na krku malý roh. Vypadali jako veselé kopy, takže Brsnalovi trochu otrnulo.

Ten s~čelenkou řekl: \uv{Jon káron hiposukil di morenin hihinin? Šámal meg š\e vó Pi\dz af, dánal 
Mišajjí. Ki šámal hihín mišáj š\e vó Kar Tinteg. Vendri šovám áťpachji oš Atár Mišáj os tiraš 
Ataren. Ki kor ševeš tis?}

Brsnal zakoktal: \uv{N-nerozumim.}

Člověk se zasmál: \uv{Oha, pan nerozumě mišajsko. Říkam, jakej mamus sebechytil v~tu jámu. Méno můj 
jest Pi\dz af\pozn{čti: Pidzaf, přičemž {\it d} a {\it z} vyslov více dohromady, podobně jako {\it 
c}, jenže znělé} --- ten \dots{} Strašilka, pan Mišajů. A méno tendlé človjék jest Kar Tinteg, jako 
Roh Malý. My sme chodící od Praotéc \dots{} promiň \dots{} Praotce Mišá-je \dots{} Mišaje, jako 
Člověka. Ze země Ataren. A kdo seš ty?}

\uv{Já jsem Brsnal, syn Drsnalův z~prastarého slavného rodu Drsníků. Mým praotcem je Brtal, praotec 
jeskynních trpaslíků. Pocházím z~této země, ze země Eirennadh. Prosím vás o pomoc! Vytáhněte mě!}

\uv{Jeskyněji ki jámaji. Nejseš trpaslík jeskynní, ori trpaslík jámovej. Jáma tebe go\dots{} 
přitahuje. Podáme tobě zbraně. Sebechyť.}

Brsnal nic neříkal a chytil se podávaných oštěpů. Na prsten v~tu ránu zapomněl. Jen aby už byl 
venku. Vytáhnout trpaslíka nebylo pro dva Mišaje těžké. Nemusel se ani příliš snažit.

\uv{Nevím, jak vyjádřit svůj vděk za to, že jste mi zachránili život. Vlastně --- počkejte, já mám 
dneska den~\dots{}} a Brsnal si vzpomněl na prsten. \uv{Támhle někde leží jedna věcička, která by 
mi mohla pomoci a která by mi mohla chybět,} ukázal doprostřed jámy. Najednou to v~louži na dně 
cáklo, něco prosvištělo vzduchem a zablýsklo se to Brsnalovi na ruce. Byl to jeho prsten.

\uv{\EE, co jest to?} podivoval se náčelník Pi\dz af.

\uv{Nevěděl jsem, že tohle dovede.} Brsnal hodil prsten zpátky do jámy.

\uv{Ne, panevjó!} vzkřiknul náčelník.

\uv{Nebojte se, chci to jen zkusit.} Brsnal mlčky napřáhnul ruku k~jámě. A znovu ten mžik a 
záblesk. Prsten totiž měl tu vlastnost, že když někomu spadl z~ruky, čekal, až na něj majitel 
ukáže, a pak mu přitahován zvláštní silou naskočil z~jakékoliv vzdálenosti až na prst.

\uv{Díky tomu, že jsem prsten ztratil, jsem objevil jeho novou schopnost. Ale díky vám, pánové, 
jsem přežil to ubytování v~jámě.}

Otočiv prstenem nechal svůj altánek objevit se. Mišajové se samozřejmě lekli, ale Brsnal je pozval 
dál, na hostinu. Povídali si o různých věcech, například o tom, jak ubývá mamutů, jak se mísí 
národy, jaký to byl tenkrát hladomor \dots{} Během hostiny se Brsnal rozmýšlel, co jim dá na 
oplátku. Nebude je přece obtěžkávat harampádím ze své sbírky.

Nakonec, když dojedli, řekl: \uv{Tak, milí pánové, dívejte se.} Otočil prstenem. Mišajové sebou 
škubli, protože se jim objevily na rukou podobné prsteny, jako Brsnalův. Náčelník měl se zeleným 
kamenem, Kar Tinteg dostal s~kamenem modrým.

\uv{Umí tolik, jako ten můj. To je moje odměna.}

Mišajové se zvedli od stolu a klaněli se. \uv{Děkujeme ti, šlechetný pane trpaslíku. Naše pokolení 
na tebe nezapomene.} Vstali a rozloučili se: \uv{Slunce Dinovo\pozn{Rozuměj: Hospodinovo; `Din' 
znamená mišajsky `Dobrý', Din je jediný Bůh Mišajů.} tobě ať svítí a nepálí.} Vzdalovali se tak 
dlouho, až Brsnalovi zmizeli mezi stromy.

Zavřel dveře, zatáhl záclony a tvrdě usnul.

