\documentclass{article}
\usepackage[T3,OT1,IL2]{fontenc}
\usepackage{longtable}
\usepackage{czech,mujstyl,mishayic}

\begin{document}

\begin{longtable}{p{.48\textwidth}|p{.48\textwidth}}
\large\bf Hohbegvjó étrivjó,&\large\bf Milý tatínku,\\[1em]
vókubul lá\g\e\k í, jonin podesin pódeset Ťu go mjadu móledé segé.
&přemýšlel jsem dlouho, jaký dárek Ti dát k~Tvým narozeninám.\\
Metóhabó bókešet Ťu podesin vikónin, goheubhe Tis erin vessin \dz ovujan,
bhe mikron móhanés, bhech bhe hiháhabám.
&Je těžké Ti vybrat nějaký dárek, protože Ty jsi nám sám řekl,
že nic nechceš, než abychom se měli rádi.\\
Jó jóvadam, bhe podesin denegin podisam Ťu k\e\k í, mive pómikam vel\e\k í
ki den\e\k í.
&Vím, že dobrý dárek Ti také dám, když budu hodně a~dobře pracovat.\\
Chech hihóhabám, ke\k bhe zólachó me\k{} he pómeke.
&Rádi se už máme, takže už zbývá jen ta práce.\\
Go heu vón\e{}\k{}í rokomucul ramn\e{}\k{}í, ke\k{} gufodes š\e vó hem\e\k í.
&Na ni jsem se teď pořádně vyspal, tak příslib tu je.\\
Gufodesin hihinin di mómeleš mišajegeš \dz ovujul.
&Tento příslib jsem proslovil v~jazyce mišajském.\\
\hfill Pavel&\hfill Pavel
\end{longtable}
\end{document}