\thispagestyle{empty}
\documentclass{article}
\usepackage{longtable,czech,mishayic,mujstyl}
\usepackage[T3,OT1,T1,IL2]{fontenc}
\begin{document}

\hyphenation{o-krass-lo-wa-ti}

\zapnilomenykonec
\noi
\begin{center}
{\Large\bf Glegt Gruntownj Ostrowów Rychlohltiwských

Koharo gódešetego Efrají Mišmafuhakondovegjí}
\end{center}

\bigskip
\noi
\parindent=3ex
\hfil
\begin{tabular}{p{.45\textwidth}p{.45\textwidth}}

My, lid plzeňský, odcestowawsse daleko z~wlasti swé, we gménu Božjm a we gménu Krwe Krystowy a 
Kalicha Swatého, prohlassugeme, že chceme na wěky wěków žjt w této nowé zemy, kteraužto Ostrowy 
Rychlohltiwské odteďto nowě nazýwáme.
&
Vendri, Mišajji Plzeňegji, achadreři férin\e/chí os tiraš higaš, di šamáliš Dín ki di šamáliš Heršó 
Kristús ki čamchá henvegá, godalám, bhe móganám pó vónóňin móšečet di tiraš hihaš zenegaš, kónan oš 
vón\e/chí 
Efraji 
Mišmafuhakondovegji zen\e/chí šomalám.
\\Chceme též w pospolytosti a w~mjru okrasslowati tento okrsslek swěta a w~naglepssj wóli se 
sprawowat. K~tomu nám dopomáheg Pán a budiž nám w~tom pomocj y ten řád, gegžto sy pro sebe w čase 
bljzkém y budaucjm ustanowjme. Hlawnj osadau nassj budiž město, gežto se na nagwětssjm ostrówku 
nacházj, a gežto Plzeň, gakož y nasse staré město, slynauti bude.
&
Móganám k\e/chí di hrosmireš ki di heješ lónečet hihan henuá tiran ki di dinminegeš mógeneš 
hirómenet. Gi hiheu vessin enmachidó Dánal ki enanvó vessin di heš móchedel kí ramne he, kónen gohu 
hugodilám di vónóniš ufrinegiš kí ániviš. Dánegol himminol vendregol enanvó ost, kor hiš\e/vó di 
efraš belminegaš ki kor bešómiló Plzeň, jech k\e/chí ost meteg vendredeg.
\\Wiera nasse nechť gest podlé Pjsma Swatého a podlé učenie Mystra Jana z~Husy. Přigde-li člowěk, 
genž gest wyznánj ginýho a nemóž toto přigmauti, nesmie geg nikdo za to trestati. Musj geg při tom 
nechati, když se tento obrátiti nechce.
&
Chómeše vendrege enašvó gosmivu Koharó Hen\-ve\-gó ki gosmivu numiré nimír Ján os Husiš. Nive ťapichó 
mišaj, kor š\e/vó chimišé hrímegé ki me\dzh/óbajó hihen bepódeset, mikor mezómaró visin gi heu 
póreket. Bósasau visin gu heu polenet, j\e/vónve hihin mokeret memóganó.
\\Potomkóm swým pro gegich potřebu tento zwlásstnj Alfabét čily Pjsmo zanecháwáme, aby geg 
použjwali 
po dlauhé cžasy. Nechť gim při cestě gegich wzděláwánj pomóže a nechť geho krásné twary pro krásu 
swého Ducha rozmnožugj. Toto nechť gim slaužj za prwnj Cžeské psanj w~Alfabétu.
&
Áťpachsin oš vendér gi bósečeu višegeu hihon pocefegon Alfabéton ó Koharon potalanám, k\e/ve 
bebásitau visin pó vónóňin lághegjin. Enmachidó vissin gu hodaru lónečé višegé ki hegjin lantegjin 
simivjin go lanteu híg cholám entadáravau. Hihe enmátachidó vissin hrá mentaregen Čechegen kóheren 
di Alfabétiš.
\\Kdožkoli čin w očjch Páně weliký učinil by, kterýžto na Ostrowech Rychlohltiwských swé sjdlo má, 
budiž mu od toho oka mžiku řjkáno ginak, po zpósobu nowém. Nechť k~gménu starému geho slówce 
přiřčeno jest, že on >>z~Rychlohltiwských<< jest. Ať člowěk wssak tento nikoli sebe nad 
ostatnjch 
nepowyssuge, anžto gméno geho nowé odňato mu býti má, pokud on na něm stawěti bude.
&
Konfili kámamen di ghejmišmá Dánál belegen kámamó, kon vo Efrajišmá Mišmafuhakondovegjišmá himminon 
higon pósasó, enbemámiló visu oš hín ghéj manách hrím\e/chí, vó hrímeš zenegeš. Gi šamálu hegu 
metegu javne enbego\dz/avijó, bhe vis >>os Mišmafuhakondovegjišmá<< š\e/vó. En mišaj ori hihin 
mefili eli hrímegjin enmehišáfiló, goheuve šámal heg zeneg visu bešómapaló, ni vis vo visin 
hugádišó.
\\Zástawu sy nakonec stanowugeme, kterážto nawěky twaru obdélného bude, w polowici hornj ssedá, 
w~dolnj pak wiolkowá, w lewé swé polowici s~kljnem barwy zelené, genžto w sobě znamenj Ostrowůw 
Rychlohltiwských nésti bude. Obraz pak znamenj tohoto nakreslen tuto gest, kteréžto gakožto samotné 
Znamenj platj.
&
Valman vo keceten hugodalám, kóna pó vónóňin simív volághég nivó, di \dz/eminnepiš urpegiš hinsega, 
di hiš ultegiš rech namdanarjega, di \dz/eminnepiš palegiš higiš mi virtou londé mišmegé, kóno di 
h\e/š simivin Efrají Mišmafuhakondovegjí hófiló. Simiv rech simivé hihé hem\e/chí besómavó, kon 
jech Simiv erineg begódaló.
\end{tabular}



\end{document}