\ni{Stín nad vesnicí}
Driv Mišmeg\pozn{Driv Mišmeg, `Stvol Zelený'} byl Mišaj, jak se 
patří. Byl ve svých středních letech s~Hospodinem zadobře a s~náčelníkem 
také. Náčelník Pi\dz/af, toho jména pátý, si ho vážil, protože mu 
byl schopen oponovat, ale vždycky tak nějak slušně. Driv byl potomkem 
Kara Tintega, o němž vyprávějí pověsti. Obyvatelé Kondafimy měli 
Driva za docela odvážného a silného člověka, ale ještě pro to neměli 
žádný velký důkaz. Možná také proto žil Driv ještě pořád bez ženy.

Kondafima byla vesnice v~zemi Ataren, zemi praotce Mišaje. Nedaleko 
ní se strmě tyčila k~nebi skála se dvěma ostrými vrcholky, která 
dala vesnici jméno: {\it Kamenná koza}.

Driv byl lovec, a to zkušený. Byl také zběhlý ve stopařském umění. 
V~poslední době pozoroval v~okolí moc divné věci. Zvěř byla mnohem 
plašší a stahovala se pořád jakoby dál od vesnice. Stěhovali se i 
mravenci a housenky. To ho velmi znepokojovalo. Co se to asi děje?

A tak se šel poradit s~náčelníkem Pi\dz/afem.

``Přicházím, ó náčelníku, do tvé chýše s~dobrými úmysly.''

``Vítám tě, ó Drive Mišmegu, posaď se pohodlně a 
mluv.''\pozn{Uvítací formule při vstupu do náčelníkovy chýše.}

``Přináším divné zprávy, ó náčelníku. Na svých loveckých pochůzkách 
poslední dobou vidím mnoho strachu, strachu mezi zvěří. Zvěř prchá 
od vesnice, jako by tu nebylo bezpečno. Utíkají i mravenci a~housenky, 
což jsem ještě nikdy neviděl!''

``To je věru podivné, Drive. Je-li pravda, co říkáš, pak se jistě 
máme čeho obávat. Vždyť z~tebe a ostatních našich lovců nemůže jít 
tolik strachu. Lovíme tady kolem Kondafimy už po několik pokolení. 
A~ve vzduchu je cítit strach, cítíš ho také?''

``Věru, cítím a říká to i všechno tvorstvo. Jako by padl na 
Kondafimu stín. Co však je jeho zdrojem, ó náčelníku?''

``Nevím, to nevím. Tuším nějaké špinavé zlo, ale na jeho pachatele 
nedohlédnu. Mám starosti, Drive. Co nás jen čeká?''

Poté se rozloučili. Ten den moc špatně usínali.

Ráno se ve vsi strhlo pozdvižení. Kroužky mužů a žen vzrušeně 
rozmlouvaly o tom, co se dělo v~noci ve Fuhinově\pozn{Fuhin, 
`Fousáč'}~chýši. Veškeré zásoby potravin z~ní zmizely a na podlaze 
byly stopy krve. Přitom se nikdo neztratil a nikomu se nic nestalo.

``Fuhine, nevíš, kdo to má na svědomí?'' ptal se Pi\dz/af.

``Nevím, ó náčelníku, ale jde mi z~toho mráz po zádech. Nejen že 
budu o hladu, ale ta krev jako by říkala: Příště si přijdu pro 
tebe!''

Pi\dz/af na to: ``Fuhine, věřím ti. Nemyslím si, že by toho byl 
schopen někdo z~vesnice, ale přesto ji musím nechat prohledat. 
Drive, vezmi si Fuhina a projděte všechny chýše.''

Šli tedy od příbytku k~příbytku, ale nikde ani stopy po Fuhinových 
zásobách. Náčelník pak vyhlásil, že se musí všichni složit na 
oloupenou rodinu. Fuhin s~Drivem později vešli do vymetené chýše a 
přemýšleli.

``Fuhine, vidíš ty zbytky? Vždyť tady někdo povečeřel!'' povídá Driv.

``No ano, vidím, ale vždyť jsem v~noci nic neslyšel.''

``Ano, neslyšel jsi nic. Spal jsi moc tvrdě. Ale až tak, že bys 
neslyšel, jak někdo vedle ve skládku večeří? Je to celé prapodivné. 
Lidi tady moc okouněli a zašlapali to kolem, ale ráno, když mě 
zavolali, viděl jsem venku pod oknem dvě stopy. Byly jen dvě a nic 
víc, směřovaly pryč. Byl to moc zvláštní tvor, takovou stopu jsem 
tady jaktěživ neviděl. Měl na každé noze pět drápů, jimiž se zaryl 
do země, ale paty jako by odlehčil. Muselo to mít křídla! Myslím, že 
skočil z~okna, odrazil se a pak vzlétl,'' usoudil Driv.

``No, jak to říkáš, musela to být pěkná potvora, Drive,'' řekl Fuhin.

Byly to tedy události divné, podivné a prapodivné.

Nazítří svolal Pi\dz/af poradu staršovstva kmene. 

„Vítám vás, mužové slovutní, vy chodící od Praotce Mišaje Mištachumuše, ve 
jménu Hospodinově. Nechť promluví moudrost staršovstva Mišajů.“ Tak zahájil 
Pi\dz/af schůzi. 

„Svolal jsem vás, bratří, bychom tíhu událostí zvážili, ježto v~posledních 
dnech staly se. Sami tušíte, co děje se asi. Nechť však Driv Mišmeg promluví 
a~poví nám, co děje se v~okolí. Mluv, Drive.“% 
\pozn{Na schůzích staršovstva bylo zvykem mluvit vznešeně a postaru. Někdy 
to však starším moc dobře nešlo.}

  Driv vstal s obřadnou vážností.

\vbox{% 
\begin{longtable}{l}
  „Slyšte, ó mužové chrabří, zvěsti!\\
  Pod paží Hospodinovou teď mluvím.\\
  Slyšte ušima svýma slova úst mých\\
  a úradky srdce mého srdci svými slyšte.
\end{longtable}% 
}

Zvěř se bojí. Všickni tvorové od Kondafimy utíkají. I mravenci i housenky 
prchají. V~povětří veliký strach cítiti jest, strach to záhadný, jehož strašáka 
nevidíš. Všichni dobře viděli jste, co přihodilo jest se Fuhinovi. Ztratilo 
jest se jídlo, v~chýši byly jsou zbykty večeře čísi. A krev. Já víc však viděl 
jsem! Viděl jsem stopy drápaté, dvě jen byly jsou, pod oknem Fuhinovým. Jak mi 
říká srdce mé, ty stopy patřily jsou tvoru létajícímu, jelikož tvor chodící 
nebo skákající stopy jiné nablízku zanechati musel by. Srdce koncem říká mi, že 
strach onen v~povětří visící s~příhodou touto spřízněn jest. Slyšte ty zprávy!“ 
Tak promluvil Driv.

Vtom však vyrazil Timir Lá\g/eg% 
\pozn{Timir Lá\g/eg, `Bidlo dlouhé'}
a~jeho dlouhá postava jako by propíchla ponurý závoj: „Slyšte, slyšte, mužové! 
I já viděl stopy ty! Nechť Drivovi každý důvěří se! Věrohodné je to slovo.“

Pak předal náčelník slovo Fuhinovi.

„Slyšte, ó mužové chrabří, zvěsti! Pod paží Hospodinovou teď mluvím.

Děkuji vám, ó mužové Kondafimští, že plni milosrdenství byli jste a mi škodu 
zamazat pomohli, jižto zloděj způsobil neznámý. Má duše je naplněna zlostí, že 
bych tý potvoře vylámal zuby, aby se nažrat nemohla!“ Ta slova Fuhin vykřikl 
v~zesilující se vlně vzteku. „A byl-li to člověk, jak by smet! Ale mám také 
strach. Strach také mám, neboť tvor onen hrozné asi drápy má! A je-li to on, 
kdo hrůzu a děs krajem rozesívá, že i housenky prchají, jak postaviti mohu se 
mu? Vizte úzkost mou!“

„Pravdu díš,“ opáčil Pi\dz/af, „tvor létající, strašný, mocný, nebezpečím nejen 
tobě jest, ó Fuhine, bojovníče, ale Kondafima celá v~ohrožení od něj leží.

Mužové chrabří, mějte na paměti, že tu nám nepřítel vyvstává. Ať zloděj malý či 
velký, zloděj tuto jest. Lupiče nutno ztrestati, k~nápravě-li se nemá. Lupiče 
nunto zastrašiti, by nekradl více. Lupiče nutno též napraviti, by nekradl více, 
jak káže Přípověď naše, ježto od otců našich předána. Slovo Přípovědi.“

„Slova Přípovědi slyšíme a posloucháme,“ zahřmělo v~odpověď od všech starších 
jako od jednoho muže.

„Slyš, ó náčelníku, slova staršího,“ zvedl se Driv. „Přípověď zajisté moudrá 
slova má, avšak horká hlava může je připálit. Važ dobře slova svá. Jest-li tu 
lupič a tento nepřítelem jest, pak čas boje nastává. Chceš-li snad boj 
vyhlásiti a výpravu trestající nachystati? Jak veliký jest ten, kdo strach 
takový trousí? Není-liž to takový, co sfoukne nás jak svíčku a náš vosk pak 
zhltne jako med včely? Nemá-li též pomocníků mocných? Važ ta slova. Ať však 
zvážíš je lehkými či těžkými, já zůstanu na tvé straně. Slova staršího.“

„Tak jest, ó Drive. Děkuji tobě za důvěru. Nejlepší váha slovo jest Hospodinovo. 
Nechť náš {\it gonďamíštend}% 
\pozn{gonďamíštend, ‚strážce dvou kamínků‘}
přinese {\it zíleg} a {\it čoreg} k~dotázání se Hospodina, jaká by byla 
jeho vůle% 
\pozn{zíleg ki čoreg, ‚bílý a černý‘, -- kamínky sloužící 
k~obřadnému {\it dotazování se Hospodina -- vlastně k~losování}}% 
.“ Tak rozhodl náčelník.

\K/imiš Kareg\pozn{\K/imiš Kareg, ‚Víra Pevná‘} 
a~Emor Beleg\pozn{Emor Beleg, ‚Hlad Velký‘} 
vstali a~odkráčeli. Mezi staršími propuklo nepřeslechnutelné šuškání.

Přinesli zdobené pouzdro z~malované lisované kůže, v~němž byly uloženy 
kamínky. To malé pouzdérko nesl jen Emor, ale podle zvyku je měli mezi starší 
přinést vždy dva muži -- a~zvyk je zvyk\,\dots Podali je náčelníkovi. Ten 
pouzdro políbil, klekl na zem a poklonil se Hospodinu. Pak vstal a~pronesl 
tuto řeč k~Hospodinu:

„Přicházím k~tobě, ó Hospodine, s~prosbou upřímnou. Vyslyš naše prosby a~odpověz 
nám, jaká by byla tvá vůle. Vidíš náš strach a naši úzkost nepřehlížíš. Ty sám 
vyvol kámen, jenž bude znamením tvé odpovědi. Vyjde-li bílý, říkáš: ‚Ano, 
jděte do boje, budu sám bojovat za vás.‘ Vyjde-li černý, říkáš: ‚Ne, zůstaňte 
doma a čekejte mou pomoc.‘“

A tu všichni jasně slyšeli hlas zprostřed kruhu sedících, aniž by koho viděli 
mluvit, hlas hluboký a~věkovitý: „Slyším tě, náčelníku, a znám tvůj 
strach. Má odpověď však bude těžká tak, jak těžká je tvá otázka. Ač mě teď 
slyšíš, přece ti odpovím skrze zíleg a~čoreg, neboť mé odpovědi by vaše uši 
neporozuměly. Vaše oči porozumí snáze. Nuže tedy, konej svůj úkol.“

„Díky, ó~Hospodine, za tvé sklonění k~nám,“ řekl Pi\dz/af.

Náčelník s~napětím zamíchal kamínky v~pouzdře. Byla v~něm dírka, kterou mohl 
propadnout právě jeden z~kamínků. Ale teď -- vypadly oba!

To tedy byla ta obtížná odpověď, na kterou nestačily uši starších.

„Proč, ó Hospodine, jsi odpověděl takto? Což nevíš, jak je nám těžko?“

„Těžká odpověď na těžkou otázku, Pi\dz/afe. Čiň, co umíš, jako že jsi potomek 
Mišajův!“

„Děkuji ti, ó Hospodine, za tvůj příklon k~nám,“ uzavřel Pi\dz/af rozhovor. 

„Slyšte, ó mužové slovutní, úradek Hospodinův. Zní takto: ‚Jděte do boje, budu 
bojovat za vás.‘ A takto: ‚Zůstaňte doma a vyčkávejte mou pomoc.‘ Co si teď 
počneme? Hospodin nám dává hádanku, a to ještě teď, v~této chvíli, kdy jsme 
ohroženi neznámým nepřítelem! Jak vyložíte, ó mužové starší kmene, toto perné 
slovo?“

Dlouho ticho. Teprve teď si Pi\dz/af všiml, že jsou všichni jako omráčení 
a~koukají na něj s~vyvalenýma očima. Vtom, kde se vzal, tu se vzal, přiběhl 
malý kluk, Ilmin\pozn{Ilmin, ‚Kytičák‘} se jmenoval, a~jen tak mimochodem 
prohodil: „Asi se budeme muset rozpůlit, abysme splnili takovej nesmysl.“

„Co to říkáš, škvrně, a kdo tě sem pustil? A nerouhej se! Odkdy Hospodin říká 
nesmysly?“ obořil se naň vladař.

„No jó, tak to neni nesmysl, ale řikam, že se budem muset rozpůlit,“ povídá 
kluk.

„Není nesmysl ani to, co říká Ilmin, ó náčelníku. Kdybychom se všichni 
vypravili hledat nepřítele, on by zatím mohl přepadnout vesnici s~našimi ženami 
a dětmi. Vždyť jestli má křídla, snadno upláchne a snadno se schová,“ řekl 
Fuhin.

„Slyš, ó náčelníku, slova staršího. Bude-li nás jen půl tu i tam, jak se pak 
ubráníme? Má-li ten netvor pomahače, jaká síla bude naše proti jejich? Toto 
jest úradek můj: Pojďme a hledejme pomoc, dřív, než přijde on se vší svou 
hrůzou. K~příbuzným daleko máme. Avšak nejsme pokolením jediným v~zemi Ataren. 
Žijí tu trpaslíci svalnatí a s~ostrými sekerami, jeskynní plémě Drsníků ze země 
Eirennadh. Žijí tu též vilmuži, mocní slovem i~paží. Jděme za nimi.“ To 
byl Driv Mišmeg.

„Pravdu díš, ó Drive Mišmegu,“ přitakal náčelník. „Na trpaslíky však 
nespoléhej, často jen do svých věcí zabráni jsou. Jest-li jaká pomoc, pak 
jedině u vilmužů ji hledej. Staniž se, jak říkáš. Zítra ať je sebrána polovina 
mužů, kteří půjdou hledat pomoc. Druhá půle pak ať stejnou měrou se vyzbrojí, 
neboť Kondafimu hájiti bude, kdyby nepřítel do ní vkročil. Já sám s~nimi 
střežit budu ves. Driv Mišmeg půl mužů povede na cestu za vilmuži. Buďte srdcí 
silných, neboť

\begin{longtable}{l}
 Mišaj Mišta\k/umuš,\\
 an posla kamenného vzášě,\\
 Hospodina mocně prosě,\\
 Mišta\k/ušuma uderšě\\
 do tváře mu ho vmeta,\\
 až mu von hlavu hrubě urázšě\\
 a posel ten jeho sežrášě.“% 
 \pozn{Velmi starý bojový pokřik, ještě starším jazykem, než jakým se 
  snažilo mluvit staršovstvo.}% 
\end{longtable}

Po těchto slovech náčelník dupnul levou a pak pravou nohou. Všichni starší to 
po něm zopakovali třikrát po sobě. To bylo znamení boje. Pak se kruh 
shromážděných ustaraně rozešel.

Ráno se obyvatelé pomalu vypotáceli z~chýší a po velkých tahanicích se 
rozdělili na dva tábory -- jedni zůstanou, druzí půjdou na nejistou cestu za 
pomocí. Na Drivovi teď ležela tíže příprav. Dalo mu to hodně práce, než 
přemluvil několik mužů, aby s~ním šli. Zdaleka to nebyla polovina. Všichni 
totiž chtěli chránit své rodiny. On sám byl svobodný, ale raději by byl také 
vyčkával nepřítele v~zázemí, než by šel na nejistou výpravu, na níž ho konec 
konců mohl potkat stejně snadno.

Když sbalili poslední nůž, poslední sekeru, poslední ovocný plod do zásob, 
nastalo velké loučení. Odcházející muži se objímali se svými ženami. Ty měly 
oči plné slz. Děti křičely jedním mnohohlasem: „Táto, nechoď pryč! Proč musí 
táta odejít?!“ Nejedno oko, nejen ženské či dětské, nezůstalo suché. Nakonec 
se postavili jedni proti druhým, s~náčelníkem a s~Drivem v~čele, 
a~náčelník Drivovi a~jeho souputníkům požehnal. „Ať slunce Hospodinovo vám svítí 
a~nepálí!“ rozloučil se starým pozdravem. „I~tobě ať nepálí a~svítí!“ zněla 
odpověď Drivova.

A oba hloučky, jeden větší a jeden menší, si pokynuly na pozdrav a~ten menší se 
dal na pochod. Bylo jich dvanáct: 
Driv Mišmeg, Fuhin, \K/imiš Kareg, Timir Lá\g/eg, 
Pito Henuá\pozn{Pito Henuá, ‚Pupek světa‘}, 
Podes Tokleg\pozn{Podes Tokleg, ‚Dar vzácný‘}, 
P\e/nokit Deneg\pozn{P\e/nokit Deneg, ‚Lovec dobrý‘}, 
Jomar Férineg\pozn{Jomar Férineg, ‚Moře daleké‘},
Heje Henvege\pozn{Heje Henvege, ‚Pokoj svatý‘}, 
Ulbin Zíleg\pozn{Ulbin Zíleg, ‚Labuťák bílý‘}, 
Hóvav Mo\dzh/\dzh/eg\pozn{Hóvav Mo\dzh/\dzh/eg, ‚Zpěv veselý‘} 
a~Uvak Namdeg\pozn{Uvak Namdeg, ‚Žabák modrý‘}.

Driv s~Fuhinem šli první, \K/imiš Kareg a~Timir Lá\g/eg hlídali vzadu.
Vinula se před nimi  úzká lesní stezička, kterou vyšlapali při svých loveckých 
výpravách. Takových byla v~okolí Kondafimy celá spleť, ale Mišajové ji znali
jako své boty. Teď však jako by ani nebyli doma. Všude kolem hrobové ticho,
dusno, pravidelný dopad jejich sandálů a~stejně pravidelný dech jako by mizely
v~nicotě. Bylo jako před bouřkou. Široko daleko ani živáčka.

Pak les zřídnul a~změnil se v~různě rozeseté houštiny. Naštěstí i~zde byla 
ještě stezka prošlapaná, i~když už ji začínaly sužovat různé bodláky a~žahavé 
\textit{narjapaldy}\pozn{narjapalda, `ohnivý jazyk'}. 
Jistě znáte ten pocit, když se otřete o~kopřivu -- přesně
tak pálilo žahnutí takové narjapaldy, možná ještě více. V~těchto místech bývalo
obvykle také trochu blátivo. Kromě narjapald a~bodláčí tu obyčejně obletovali
komáři. Ale teď -- ani jedno bzíknutí, žádný závan těch titěrných otravných
křidýlek.

``Ani jeden komár, díky Hospodinu,'' povídá Uvak Namdeg, jemuž
dělaly dlouhé pochody z~neznámých příčin potíže, \K/imišovi Karegovi.

``No, nevím, komu máš za to děkovat. Tohle není jen tak,'' odvětil \K/imiš.

``Ať už za to může kdokoliv, chvála patří Hospodinu. Ony stačí ty -- fs\ap/au! 
-- narjapaldy pitomé. A~ty bodláky škrábou jak šelmí zuby.''

``Nepřeháněj, Uvaku, jo? Za chvíli jsme z~těchhle houštin venku. A~pohni sebou 
trochu.''

``Že já hlupák si nevzal dlouhý plášť! Podívej na moje nohy,'' postěžoval si 
Uvak. A~vskutku, jeho nohy byly posety růžovými pupenci a~změtí červených čárek.

``A~jéje! Drivéé! Fuhinéé! Uvak má rozedřené nohy -- od toho bejlí! Možná neni 
sáám! Zastavtéé na chvííli!'' zavolal \K/imiš. Driv nastavil ucho -- zdálo se,
že nerozuměl. Zprostřed družiny se ozvalo: ``Abysme zastavili, Drive. Uvak má
zas ňáký potíže.'' Byl to nejspíše P\e/nokit Deneg, známý svou netrpělivostí
vůči pomalým a~slabým. Než Driv došel na konec družiny, Uvak upadl a~bylo vidět,
jak zatíná zuby, aby ovládl bolest.

``Lidi, tohle nevypadá hezky,'' řekl Driv, když viděl Uvaka. Rozhlédl se.
``Vidíte někdo kolem nějakou \textit{heršilmu}% 
\pozn{% 
  heršilma, `krevní květina' -- drobná bylinka s~oranžovými kvítky; Mišajové
  ji přikládali k~ranám pro její hojivé vlastnosti
}% 
?''

Muži se zastavili, ohlédli se a~pak se rozhlédli. ``Támhle je!'' ozvalo se 
konečně. Ulbin Zíleg přinesl hrst plnou zelených snítek s~oranžovými sluníčky.

``Díky, Ulbine,'' řekl Driv a~jal se splétat obvaz. Snítky heršilmy byly totiž 
houževnaté a~daly se ovázat kolem Uvakových lýtek. Nad posledním uzlíkem
pronesl tichou modlitbu.

``Drive, ty jsi přece pašák! Díky Hospodinu!'' ozvalo se po chvíli z~úst
donedávna sevřených křečí. Uvak se pokusil vstát, ale jeho nohy byly oteklé
a~ztuhlé. ``Ale to běhání mi nějak nejde\,\dots\,,'' poznamenal.

Driv houkl: ``Hej, P\e/nokite, na slovíčko!'' V~cuku letu tu byl P\e/nokit 
Deneg. ``Co je, Drive?'' ``Říkal jsi, že Uvak má `ňáký potíže'. Tak ho teď
hezky s~Ulbinem vezmeš na nosítka, nebo budeš mít potíže taky.'' ``No jó,
nešika jeden, už zase zdržuje,'' zabrblal P\e/nokit. ``Jediné, co nás teď 
zdržuje, je tvoje povýšenost\,\dots\,-- Pojďte, uděláme nosítka,'' obrátil
se Driv k~přihlížejícím mužům.

Nasbírali větve z~větších křovisek, oloupali lýčí a~svázali nosítka. Vystlali
je listím a~uložili do nich Uvaka. P\e/nokit Deneg s~kyselým úsměvem 
a~Ulbin Zíleg si je vyzvedli na ramena a~opět se všichni dali na pochod.

Driv se vrátil dopředu k~Fuhinovi. ``Co si o~tom myslíš, Fuhine?'' zeptal se,
``vždyť narjapaldy nás nikdy tak nepožahaly, abychom nemohli jít dál. I já mám
lýtka jako v~ohni, ale Uvak má chudák moc krátký plášť.''

``Ale i~ty bodláky mě dneska nějak moc rvou, na to nejsem zvyklý,'' Fuhin na to,
``dějou se dost divné věci, a~já ti říkám, že v~tom bude ta samá prašivina, jako
v~tom útěku vší zvěře i~vší té havěti.''

``I~to je možné,'' odvětil Driv. Ale víc už o~tom nemluvili.

Stezka zeslábla a~místy se schovávala do houští. Naštěstí znali směr a~vždycky
znovu na stezku natrefili. Pochodovali dál tou ztichlou křovinatou krajinou, 
která jako by se každým okamžikem připravovala na nějaký úder. Každé stéblo 
jako by se napínalo v~obezřetném střehu k~co nejúčinnější obraně. Ba docela 
doslova. Teď totiž už i~ti, kdo měli dlouhé pláště, začínali pociťovat značné 
nesnáze při chůzi. Ostny bodláků jim v~nich zůstávaly a~píchaly je do lýtek, 
a~když se od nich občas pokusili osvobodit, pocítili otisky jiných 
prstíků -- lístků narjapald. Jejich oděvy už byly totiž počastované tolika 
doteky těchto obtížných bylin, že samy navrch žahaly a~štiplavě páchly. Slunce 
se sklonilo k~obzoru a oni do jednoho pocítili opravdovou únavu. Ulbin Zíleg,
který s~P\e/nokitem Denegem nesl Uvaka Namdega na nosítkách, už sotva pletl 
nohama. P\e/nokit Deneg vypadal, jako kdyby byl zrovna vyšel z~Kondafimy.
Příznačné jméno. Byl to opravdu dobrý lovec, houževnatý svalovec a~vytrvalý
chodec, běžec i~plavec -- zkrátka chlap k~pohledání.

Driv se rozhlížel do dáli rozmýšleje, kde by mohli přenocovat. Byla to 
beznadějně otevřená krajina. Sem tam čouhal z~pláně nějaký větší keř, ale takový
by byl skryl možná tak tři spící muže, a~to ještě jen z~jedné strany. Driv navíc
tušil, že případným útočníkem může být takřka kdokoliv a~cokoliv, a~tak nebylo 
radno odpočívat v~noci na nekrytém místě.

Směrem k~severu se však pláň snižovala a~stezka mířila severovýchodně do této 
prolákliny. Driv věděl, co je tam. Malá říčka, jejíž pramen prýštil v~nedalekých
horách přímo do síní vilmužů. V~těch horách, které se hrbily na severovýchodě
jako polštářky mechu. Byly to \G/uři Mišmegji, Zelené hory.

Vodní tok upoutal jeho pozornost. Jadra móšečé, Voda života, tak se jmenoval.
Nadějné jméno, že? Kolem řeky totiž rostly stromy, některé nízké, ale jiné 
i~docela vysoké. Z~té vzdálenosti, přes zvadlý jas toho dne, přece šlo rozeznat 
statné cedry, chlupaté tamaryšky, stříbřité olivovníky a~shrbené vrby. Mezi 
stromy jim svitla naděje na úkryt.

Pravda, místo v~dolíku u~řeky nebývá výhodné v~boji, ale tady šlo o~to, aby se, 
pokud možno, co nejlépe skryli očím neznámého nepřítele. Bylo to mnohem lepší, 
než přespávat v~otevřené krajině na křovinaté pláni.

Driv Mišmeg obhlédl výpravu, jestli nikdo nechybí, a~poslal mezi muže zprávu, 
že se půjde k~říčce, kde se mezi stromy přespí. Samozřejmě, že z~úst
P\e/nokitových povstala námitka: 

``Proč lézt do dolíku? Chceš se snad, Drive,
nechat skopnout do vody jako leklá ryba?'' 

Načež Driv opáčil stejným: 
``No a~ty snad chceš, P\e/nokite, být uloven jako myš na louce? Orel, který
myš nevidí, neloví.'' 

S~kyselým ``No jó, náš mudrc promluvil'' P\e/nokit
vykročil směrem k~říčce, i~s~nosítky s~Uvakem Namdegem, na jejichž druhém konci 
mezitím Ulbina Zílega vystřídal Timir Lá\g/eg, a~ostatní je následovali.

Nešli na severovýchod po stezce, ale přímo na sever, nejkratší cestou k~vodě
a~ke stromům. Narjapaldy se již objevovaly zřídka i~bodláčí trochu ubylo, ale 
ve ztichlých a~zšeřelých křoviscích klopýtali a~nohy se jim čím 
dál, tím víc rozdíraly o~houževnaté haluze, ale vidina odpočinku a~spánku je 
táhla nezdolnou silou.

Konečně je uvítaly laskavé stíny stromů a~šplouchání vlnek. Rozestřeli kůže
na zem a~na přikrytí a~rozdělali malý ohýnek. Skutečně malý, aby zbytečně 
nepřilákal pozornost. Nabrali čerstvou říční vodu. Přitom je zarazilo,
že se v~říčce nekmitají žádné ryby. Ale napili se a~ohřáli si v~kotlíku něco 
ze zásob a~skromně povečeřeli. 

Uvakovi udělal Ulbin Zíleg studený obklad na nohy, takže se mu trochu ulevilo 
a~mohl usnout.

Pak se zavrtali do přikrývek a~jeden po druhém usnuli, i~když vzduch byl těžký. 
Jen Timir Lágheg zůstal na stráži u~ohně. Nechal jej pomalu, ale jistě 
vyhasínat, protože se obával, že si ohně někdo nebo něco všimne. Dobře si 
vybavoval stopy od Fuhinovy chýše a~při představě tvora, kterému ty stopy 
patří, se mu dělalo, po pravdě řečeno, zle. Byl jedním z~nejlepších stopařů ve 
vesnici, ale nemohl se rozpomenout, že by byl někdy předtím něco takového viděl.

Noc byla ještě dusnější a~tišší, než den, a~temnější, než jiné noci. Jako 
v~parném létě, když se nic nehýbe a~člověk má pocit, že země do rána vůbec
nevychladne. A~něco tu chybělo -- ano, teď to Timirovi došlo: \textit{Cvrčci! 
Cvrčci už tak třetí noc nezpívají!} A~že si v~tomto ročním období v~zemi Ataren 
dávávali záležet! Býval to někdy spíše jeden ohlušující souvislý akord, než 
střídání hlasů. Ale teď -- ani vrz.

Timir se, zabalen do kožešiny, díval do vyhasínajících uhlíků ohniště. 
Alespoň toto mihotavé rudé světlo jej v~této noci trochu uklidňovalo, byť to 
byla pouhá berlička. Chvílemi se rozhlížel po spících souputnících. Každou 
chvíli se někdo z~nich převrátil, vzdychl nebo tlumeně vykřikl ze sna a~přitom 
sebou škubl. Bylo znát, že nemají klidné spaní.

Zanedlouho sebou však trhl i~Timir, protože naproti němu u ohniště najednou
někdo seděl. Měl na sobě plášť neurčité, nevýrazné barvy, snad šedý, snad 
hnědý, přes hlavu měl nataženou kápi, v~ruce hůl a~přes rameno malý raneček.
Nebylo mu vidět do obličeje. Přesto se zdálo, že je to starší člověk a~že 
podobně, jako dřív Timir, zamyšleně hledí do ohně.

Timir se samozřejmě řádně vylekal a~udělal to, co mu zrovna blesklo hlavou jako 
nejvhodnější: opatrně a~potichu skočil k~nejbližšímu spáči a~vrazil do něj, aby 
ho probudil. Vetřelec se zatím nepohnul. Timir vytasil svou dýku a~napřáhl ji 
přes ohniště proti němu.

Sedící cizinec vzhlédl -- a~měl opravdu tvář starce. ``Zadrž, Timire 
Lá\g/hegu!'' vykřikl s~dlaní proti zbrani. Timirova dýka jako by se zastavila 
o~neproniknutelnou neviditelnou síť.

``Kdo jsi, co tu pohledáváš a~odkud znáš mé jméno?!'' opáčil Timir, zatímco
se pár hlav spáčů zvedlo ze země a~několik dalších mužů, probuzených
Hejem Henvegem, do nějž Timir před chvílí strčil, se již stavělo na nohy.

``Jsem přítel. Odlož zbraň a~povím ti,'' zněla klidná odpověď starcova.
Působil velmi vyrovnaným dojmem. Jako kdyby mu ani všichni Mišajové dohromady
nemohli ublížit. 

Timira ta slova trochu uklidnila, ale nepřestal být ostražitý: ``Promiň, 
slovutný kmete, ale dokud se neprohlásíš, nemůžeme ti důvěřovat.''

``Kdybys věděl, co vám hrozí, nezdržoval by ses planými řečmi. Ale pro tvůj
klid i~pro mír v~duších tvých druhů vám všecko vysvětlím. Je tu Driv Mišmeg?% 
\,\dots\,Á, tady jsi. Pojďte, sedněte si a~poslouchejte, co vám povím.
Jsem muž Hospodinův, říkají mi \DŽ/ifrit Narjeg\pozn{\DŽ/ifrit Narjeg, 
Posel červený}. Hospodin sám takto ke mně promluvil: `Jdi do země Ataren
do Zelených hor a~řekni vilmužům tam sídlícím, že povstal Upír, bytost zlá
a~po cestách mých nechodící a~ten Upír se chce napást na mých dětech 
přebývajících ve vsi Kondafimě -- nenávidí totiž mě i~veškeré dílo mých rukou.
Pak odejdi po proudu pramene pramenícího tam
a~potkáš mé děti, kteří budou hledat pomoc u~vilmužů. Upír bude nablízku 
se svým vojskem, ale ty se nezalekneš a~zavedeš mé milované k~vilmužům,
a~to stezkou bezpečnou, již ti ukážu.' Tak ke mně promluvil Hospodin. 
Proto se nebojte, i~když je velké zlo jen několik hodin cesty odtud.
Vilmuži již o vás vědí, ale musí nyní sami střežit své síně. Jak jen to půjde,
vyjdou nám vstříc. Vy pak, ač je noc a~jste znaveni i~zraněni, naložte své 
houně na záda svá, opásejte se a~následeujte mne. Já pak budu následovat 
Hospodina stezkou bezpečnou. Nebojte se stínů ni mrákot, vždyť Hospodin 
jako pochodně zažžená kráčí před vámi.''

``Budiž nám tedy průvodcem k~sídlu vilmužů, ó muži Boží,'' vyjádřil souhlas
všech dvanácti poutníků Driv Mišmeg. ``Muži Kondafimští, vstávejte ze svých snů
a~tělům svým znaveným dodejte křídla odvahy a~zmužilosti. Nuž, pojďme, 
rozeberme tábor a~vydejme se do nejistoty noci pod ochranou Nejvyššího.''

Dvanáctka se dala do sklízení rozestlaných kožešin, přenosných to lůžek, jež je
příliš krátko hýčkala. Moc jim to nešlo. Hlavy měli zamotané z~rozespalosti,
oči se jim zavíraly a~pálily je, když je chtěli udržet otevřené. Jedinou útěchou
jim bylo, že vzduch se najednou odlehčil, vánek jej pročišťoval 
a~provoňoval vláhou z~blízké říčky. Dýchalo se jim dobře a~už nebylo jako před 
bouřkou, ale naopak jako po bouřce. Vzduchem se šířila zatím nevídaná naděje.
Když všechno sbalili do ranců a~když uložili Uvaka Namdega zpět na nosítka, 
prorok je zavedl zpátky na stezku, z~níž sešli k~rozbití tábora. Ke slovu 
přišly louče. Driv Mišmeg šel s~prorokem \DŽ/ifritem Narjegem a~probírali 
stav věcí. Asi po hodině nočního pochodu se zprava ke stezce přiblížily 
pískovcové skály. V~jednom okamžiku se \DŽ/ifrit Narjeg zastavil.

``Drive, počkej \dots/ Hospodin mi říká, že na tomto místě musíme sejít ze 
stezky. Nepřítel je blízko a~naše louče dávají vidět nejen nám, ale i~jemu.''
Prorok poklekl a~pak se zcela položil, tváří k~zemi. Těžce oddychoval 
a~roztřásly se mu paže i~nohy. Muži, kteří jim šli poblíž, zahlédli v~mihotavém 
rudém světle pochodní prorokovo tělo a~lekli se, co se s~ním asi děje. 
P\e/nokit Deneg se ozval: ``Lidi, co se s~nim děje? To budem tahat o~maroda víc, 
ne? Ale se mnou nepočítejte. Já to vždycky říkám, že padavky se na lov brát 
nemají.''

``Nerouhej se, P\e/nokite! \DŽ/ifrit Narjeg rozmlouvá s~Hospodinem!'' okřikl ho
Driv. ``Aha, tak to teda promiňte,'' s~kyselým a~zaraženým výrazem se stáhl 
P\e/nokit.

Ještě chvíli zírali na třesoucího se proroka, jenž se po chvíli s~jejich 
ochotnou pomocí zvedl a~máchl rukou: ``Tam, tamtudy se béře naše cesta! Ve 
skalách jsem viděl v~Hospodinově vidění vchod do chodby.'' S~mrštností, která
se neslučuje s~věkem starce, \DŽ/ifrit Narjeg vyšplhal na vyvýšenou skalní 
římsu a~na ní zašel za cesmínový keř. ``Tady je to!'' 

Pito Henuá se utrhl jako první a~vyšvihl se s~loučí v~ruce za prorokem. Všem, 
co se mezitím seběhli zepředu i~zezadu podívat se, co se děje, se naskytl 
pohled na vchod do podzemí. Nebylo zřejmé, jak hluboko díra ve skalní stěně 
vede, ale prorok a~Pito Henuá cítili na tvářích téměř neznatelný tah studeného
vzduchu.

``Musí to vést někam nad zem,'' odtušil Pito, ``cítím průvan. Tak na co čekáte,
jdeme, ne? Když je tu průvan, tak to musí někde končit -- a~přinejhorším se tu 
můžem do rána schovat.''

``Máš odvahu, Pito,'' uznal Driv, ``ale jak víme, že tam na nás nečíhá nic 
zlého, ó muži Hospodinův?'' 

``Hospodin mi dal uzřít vycházení i~vcházení. Jdeme pod jeho ochranou. Ať nás
tam čeká cokoliv, mám jeho slovo, že se nám vlásek nezkřiví. Nepřítel je blízko,
ještě o~nás neví, ale je daleko silnější, a~proto se musíme skrýt. Hospodin mi 
také naznačil, že tato temná cesta nás přiblíží našemu cíli v~Zelených horách,
v~\G/urech Mišmezích.''

Mezi tím, co prorok hovořil s~ostatními ze skalní římsy, Pito Henuá nelenil 
a~vlezl do podzemí. Posvítil si loučí, kam to jen šlo, a~u~vchodu viděl různé 
nápisy vytesané do stěn. Nejvíc jich bylo v~trpasličím písmu. Ty ostatní, které 
uměl přečíst, byly hrubě načmárané písmem mišajským:

\begin{center}
\begin{tabular}{@{\it}c}
ELFOUNI V ZELENEJCH NEBEROU ZLATO, MĚSÍČNÍCI PITOMÍ.\\
KDO NESE ZLATO, AŤ SEM ANI NELEZE, NESTOJÍ TO ZA TO.\\
\\
BACHA NA TRPAJZLÍKY, SOU NEŠKODNÝ, ALE POLEKAT DOVEDOU.\\
\\
BYLYSME TU 5 NÍSANU 2031 3VĚKU MIŠAJ A HOHBEGA\\
\end{tabular}
\end{center}

Vrátil se ven na římsu a~sotva prorok domluvil, zahlaholil: ``Máme prej dávat
pozor na trpajzlíky. Prej hrozí úlek nebo co. To sem jednou šel s~Jomarem na 
lov a~taky jsme narazili na takovou ďouru počmáranou tim trpasličim rozsypanym 
čajem. No a~sotva jsme tam vlezli, už na nás vybafli tři prťaví fousáči 
se sekyrkama napřaženejma a~co že tam jako děláme, že to je jejich dědičná 
jeskyně a~ať se koukáme pakovat. Ale vyskočili tak čiperně, že sme se lekli tak,
že by se v~nás krve nedořezal. No, mezi náma, s~těma bysme si poradili snadno,
ale člověk nemůže vědět, kolik se jich do tý ďoury ještě vejde, tak jsme radši
udělali, že jako tam nic nechcem a~šli sme dál svou cestou, ale~\dots''

``Hele, Pito, zadrž,'' přerušil ho Driv. ``Třeba tuhle štolu vykopali trpaslíci,
ale to nás teď moc nezajímá. Pro nás je to záchrana. Tak pojďte, svěříme se
do ruky Hospodinovy.''

Prorok však zase při Pitově řečnickém výstupu šel zkoumat nápisy v~trpasličí 
řeči. Pak se vrátil a~promluvil znovu.

``Mužové Kondafimští, toto je vstup do trpasličí obchodní stezky. Dal ji vyrubat
král Krenak, Drsnal, ze starého slavného rodu Drsníků. Sloužila k~čilému obchodu
mezi Mišaji ze země Ataren, trpaslíky ze země Eirennadh a~elfy ze Zelených 
hor. A~Drive, kolik máme loučí? Jeden nápis říká, že podzemní stezka je dlouhá
na tři tucty loučí.''

``To je hodně, muži Boží. Budeme s nimi muset šetřit. Ať se všichni seřadí za 
sebe a drží se za ruce. První a~poslední ponesou louč a ti mezi nimi se 
spolehnou jeden na druhého,'' rozhodl Driv. ``Jděte opatrně, ale s~odvahou,
abychom neztráceli drahocenný čas. Nepřítel je blízko.''

``To si snad z~nás děláš srandu, Drive,'' ozval se P\e/nokit Deneg. ``Jak to
jako myslíš, opatrně, ale s~odvahou? Tak řeknu pomalu nebo rychle a~ne ty tvý
rádoby moudrý řečičky.''

``Dobrá, tak aby bylo jasno, P\e/nokite,'' opáčil Driv Mišmeg, ``myslel jsem 
tím, abychom šli co možná nejrychleji, ale ne tak, abychom zahučeli do nějaké
jámy, jasné?''

``Mně se teda do žádný černý díry nechce, abych tak řek,'' řekl P\e/nokit.
``ale když holt tady máme proroka, tak holt každej musí poslouchat. Kdo ví,
co nás tam čeká. Nějaká jeskynní potvora nás tam může slupnout jako malinu.
No ale pokud jde o~mě, tak já se žádnejch potvor nebojim, já mam síly dost,
ale co třeba takoví chcípáci, jako je Uvak, ha?''

``Zase brsníš, P\e/nokite,'' odvětil Driv. ``Máš na práci něco jiného, než
kazit ostatním odvahu, bouřit se proti víře a~osočovat slabší? Projít tudy 
musíme tak nebo tak. Máš snad jiný návrh, kudy jít?''

``No jo, no jo, víra. Až se jí nažereš, dej mi vědět, pánbíčkáři.''

``Tak to už přestává všechno. Buď pojď s~námi a~přestaň remcat a~nebo si tu
zůstaň. Uvidíme, jak budeš úspěšný, až tě tu najde ten upír.''

Tato Drivova slova P\e/nokita umlčela. Ošklíbl se a~zmizel i~s~ostatními
v~otvoru ve skále.

První šel...

\hrule

{\it S~prorokem dojdou 
do sídla vilmužů. Tam Driv uvidí čarokrásnou vílu a~zamiluje se do ní.
Mezi tím se v~Kondafimě něco přihodí: Náčelník 
bude nucen bojovat s~upírem a ten ho nějak zraní. 
Sejdou se s~vilmuži a vylíčí jim situaci. Předtím to 
vylíčí prorokovi a on jim předestře hrozící nebezpečí. Vilmuži jim 
půjčí velerychlé koně a sami s~nimi přispěchají do Kondafimy. Tam 
najdou zraněného náčelníka. V~okolí vesnice budou slídit skřeti a 
podobná verbež. Pak padne noc a bude plná strašidel. Svítící oči. A 
lidem se taky někdy musí zdát o temném stínu nad vesnicí. Upír 
předvede svůj útok. Sám bude chtít sežrat nemocného náčelníka, ale 
vilmuži budou tu noc zpívat krásné a mocné písně, které ho zaženou. 
Objeví se dobří netopýři s~bílou náprsenkou. Přes den proběhne 
válečná porada. Další noc však přitáhne upír i se svým vojskem -- 
černými velkými netopýry, kteří se snesou na obyvatele a budou je 
kousat. Vesnici obklíčí skřeti. Proniknou dovnitř kruhu a začnou 
útočit. Upír se začne sápat na náčelníka, ale Driv udělá výpad a 
zařve a zavolá na pomoc proroka. Mezi tím upír rozepne křídla a 
vycení tesáky a bude vypadat strašně velký. Prorok v~rychlosti 
poprosí Hospodina o  pomoc, zdvihne levou paži a pravou napřáhne 
k~upírovi a pronese dávné mocislovo proti zlým duchům ve~staré řeči 
jeskynních trpaslíků ze země Eirennadh a v~řeči Mišajů:}

\begin{center}
\begin{tabular}{@{\it}c}
``Ú Din ú la, bikballi-t,\\
le našúm-ti uballi-t.\\
Le našúm, he bakan dan,\\
napli hús be vakan can.\\
\\
Při Hospodinu, poutám tě,\\
do tmy tvé teď posílám tě.\\
Do tmy, jež stín pohltí\\
a snoubí se se smrtí.''
\end{tabular}
\end{center}

{\it Z~nebe vyšlehne blesk velké síly, který udeří jedním paprskem 
do Kamenné kozy, až urazí jeden z~jejích rohů, a jedním do upíra. 
Ten pomalu, jako by jen doutnal, začne hořet a scvrkávat se jako cár 
papíru. To už ale přiletí dobří netopýři. V~tom okamžiku také povolí 
síla všech černých netopýrů a ti dobří je rozeženou a uštípají. 
Vilmuži i muži bok po boku vyrazí a obeženou vesnici a uzavřou 
v~kruhu prchající skřety a podobnou havěť. Ti ve vzteku stačí 
pobořit a pošpinit několik chýší --- mezi jinými náčelníkovu a 
Drivovu. Ale postupně je zvládnou. Několik mužů a jeden vilmuž při 
tom padnou. Zbylí skřeti se vzdají, tak jim nasadí pouta a odvedou 
je (Fuhin s~příbuznými) do divočiny.}

{\it Tak bude vybojována bitva v~Kondafimě, kdy bude založeno první 
spojenectví mužů a vilmužů. Pak vilmuži pomohou Mišajům s~nejhrubší 
opravou pobořených chýší. Náčelníkovu chýši však vyzdobí nápisy ve 
svém písmu. Říká se, že na ní byla vytesána smlouva o spojenectví 
mužů a vilmužů. Pak se vilmuži rozloučí a odjedou. Driv, který se 
ve~vílím sídle zamiloval do jedné víly, si pro ni pojede s nimi.}

{\it Jejich děti pak budou mít ryšavé vlasy po mnoho pokolení. A kdo 
má mezi Mišaji ryšavé vlasy, říká se mu ``syn víly'' nebo, protože 
první potomci vil byli také z~rodu Kara Tintega, říká se jim také 
tintakaři, karatintegji nebo karatinteži.}

