% autor: kaneda - (c) GNU GPL v3
% contingut: codis de les simulacions
% les simulacions es poden trobar al repositori

\renewcommand{\theFancyVerbLine}{
  \sffamily\textcolor[rgb]{0.4,0.4,0.4}{\tiny\arabic{FancyVerbLine}}}

\begin{listing*}
\noindent\textbf{Representació de camps} - {\color{gray}\texttt{Condensador plano-para\lgem el} \hfill \href{https://gitlab.com/kaneda44/informes-de-practiques/-/blob/main/bin/practica_1/condensador.py}{\small\color{gray}\texttt{[Gitlab]}}}
\begin{minted}[mathescape, linenos=true, breaklines, fontsize=\small]{python}
# autor: kaneda - (c) GNU GPL v3
# titol: simulacio practica 1
# camp magnetic condensador

import numpy as np
import matplotlib.pyplot as plt
import scipy.constants as ct
from scipy import integrate

# renderitzar el text amb LaTeX
plt.rc('text', usetex=True)
plt.rc('font', family='serif')

d = 2                         # separacio plaques
l = 2                         # longitud plaques
Q = 1                         # carrega plaques
k = 1/(4*np.pi*ct.epsilon_0)  # constant de Coulomb

# potencial plaques
def placa_pos(x, y):
    V = integrate.quad(lambda l: k*Q/((y-l)**2+(x-d)**2)**(0.5), -l, l)
    return V[0]

def placa_neg(x, y):
    V = integrate.quad(lambda l: -k*Q/((y-l)**2+(x+d)**2)**(0.5), -l, l)
    return V[0]

# linies equipotencials
passos, xmax = 200, 5
pas = np.linspace(-xmax, xmax, passos)
x, y = np.meshgrid(pas, pas)
pot_1 = np.vectorize(placa_pos)
pot_2 = np.vectorize(placa_neg)
potencial = pot_1(x, y) + pot_2(x, y)

# dibuix camp
dens_fletxes = 25   # densitat camp de fletxes
pas = np.linspace(-xmax, xmax, dens_fletxes)
xx, yy = np.meshgrid(pas, pas)
potencial_2 = pot_1(xx, yy) + pot_2(xx, yy)

# vectors perpendiculars
grad = np.gradient(potencial_2)
norm = np.linalg.norm(grad, axis = 0)
perp = [np.where(norm==0, 0, i/norm) for i in grad]
dx, dy = perp[0], perp[1]

# dibuixar plots
pos_y = [-l, l]     # coordenades y plaques
pos_x = [d, d]      # coordenades x placa 1
pos_x2 = [-d, -d]   # coordenades y placa 2
\end{minted}
\label{codis_simulacions}
\end{listing*}

\begin{listing*}
	\begin{minted}[mathescape, linenos=true, breaklines, fontsize=\small, firstnumber=52]{python}
fig, ax = plt.subplots()
ax.contour(x, y, potencial, 20, linewidths = 1, colors = 'gray', alpha = 0.6,
           linestyles = 'solid')
ax.plot(pos_x, pos_y, linewidth = 5, color = '#555')
ax.plot(pos_x2, pos_y, linewidth = 5, color = '#555')
ax.tick_params(direction = 'in', top = 'true', right ='true')
plt.quiver(xx, yy, dy, dx, color = 'gray', alpha=0.4)

# eliminar marges i guardar
fig.tight_layout()
fig.savefig('./condensador.pdf')
	\end{minted}
\end{listing*}

\begin{listing*}
\noindent\textbf{Representació de camps} - {\color{gray}\texttt{Fils infinits} \hfill \href{https://gitlab.com/kaneda44/informes-de-practiques/-/blob/main/bin/practica_1/fils_infinits.py}{\small\color{gray}\texttt{[Gitlab]}}}
	\begin{minted}[mathescape, linenos=true, breaklines, fontsize=\small]{python}
# autor: kaneda - (c) GNU GPL v3
# titol: simulacio practica 1
# camp magnetic fils infinits

import numpy as np
import matplotlib.pyplot as plt
import scipy.constants as ct

# renderitzar el text amb LaTeX
plt.rc('text', usetex=True)
plt.rc('font', family='serif')

d = 2                         # separacio fils
r0 = 1
k = 1/(4*np.pi*ct.epsilon_0)  # constant de Coulomb

# potencial fils
def fil_pos(x, y):
    r = np.sqrt(x**2+y**2)
    V = 2*k*np.log(r0/r)
    return V

def fil_neg(x, y):
    r = np.sqrt(x**2+y**2)
    V = -2*k*np.log(r0/r)
    return V

# linies equipotencials
passos, xmax = 200, 5
pas = np.linspace(-xmax, xmax, passos)
x, y = np.meshgrid(pas, pas)
potencial = fil_pos(x+d, y) + fil_neg(x-d, y)
	\end{minted}
    \label{simulacio_2}
\end{listing*}

\begin{listing*}
	\begin{minted}[mathescape, linenos=true, breaklines, fontsize=\small, firstnumber=33]{python}
# dibuix camp
dens_fletxes = 25   # densitat camp de fletxes
pas = np.linspace(-xmax, xmax, dens_fletxes)
xx, yy = np.meshgrid(pas, pas)
potencial_2 = fil_pos(xx+d, yy) + fil_neg(xx-d, yy)

# vectors perpendiculars
grad = np.gradient(potencial_2)
norm = np.linalg.norm(grad, axis = 0)
perp = [np.where(norm==0, 0, i/norm) for i in grad]
dx, dy = perp[0], perp[1]

# definir els fils
fil_1 = plt.Circle((-d, 0), 0.2, color = '#555', zorder=5)
fil_2 = plt.Circle((d, 0), 0.2, color = '#555', zorder=5)

# dibuixar plots
fig, ax = plt.subplots()
ax.contour(x, y, potencial, 20, linewidths = 1, colors = 'gray', alpha = 0.6,
           linestyles = 'solid')
ax.tick_params(direction = 'in', top = 'true', right ='true')
plt.quiver(xx, yy, dy, dx, color = 'gray', alpha=0.4)
ax.add_patch(fil_1)
ax.add_patch(fil_2)

# eliminar marges i guardar
fig.tight_layout()
fig.savefig('./fils_infinits.pdf')
	\end{minted}
\end{listing*}

\begin{listing*}
\noindent\textbf{Representació de camps} - {\color{gray}\texttt{Figura lliure} \hfill \href{https://gitlab.com/kaneda44/informes-de-practiques/-/blob/main/bin/practica_1/fig_lliure.py}{\small\color{gray}\texttt{[Gitlab]}}}
	\begin{minted}[mathescape, linenos=true, breaklines, fontsize=\small]{python}
# autor: kaneda - (c) GNU GPL v3
# titol: simulacio practica 1
# camp magnetic figura lliure

import numpy as np
import matplotlib.pyplot as plt
import scipy.constants as ct
from scipy import integrate

# renderitzar el text amb LaTeX
plt.rc('text', usetex=True)
plt.rc('font', family='serif')

d = 1                         # longitud plaques interiors
l = 2                         # longitud plaques exteriors
Q = 1                         # carrega plaques
k = 1/(4*np.pi*ct.epsilon_0)  # constant de Coulomb

# calcul del potencial del quadrat exterior
# nota: per facilitar els calculs es divideix el quadrat exterior en quatre
#       plaques independents
	\end{minted}
    \label{simulacio_3}
\end{listing*}

\begin{listing*}
	\begin{minted}[mathescape, linenos=true, breaklines, fontsize=\small, firstnumber=22]{python}
# potencial plaques
def placa_vert_drt(x, y):
    V = integrate.quad(lambda b: k*Q/((y-b)**2+(x-l)**2)**(0.5), -l, l)
    return V[0]

def placa_vert_esq(x, y):
    V = integrate.quad(lambda b: k*Q/((y-b)**2+(x+l)**2)**(0.5), -l, l)
    return V[0]

def placa_hor_sup(x, y):
    V = integrate.quad(lambda b: k*Q/((y-l)**2+(x-b)**2)**(0.5), -l, l)
    return V[0]

def placa_hor_inf(x, y):
    V = integrate.quad(lambda b: k*Q/((y+l)**2+(x-b)**2)**(0.5), -l, l)
    return V[0]

# calcul del potencial 'ela' interior
# nota: per facilitar els calculs es divideix la 'ela' interior en dues plaques
#       independents

# potencial plaques
def placa_vert(x, y):
    V = integrate.quad(lambda b: -k*Q/((y-b)**2+(x+d)**2)**(0.5), -d, d)
    return V[0]

def placa_hor(x, y):
    V = integrate.quad(lambda b: -k*Q/((y+d)**2+(x-b)**2)**(0.5), -d, d)
    return V[0]

# linies equipotencials
passos, xmax = 200, 5
pas = np.linspace(-xmax, xmax, passos)
x, y = np.meshgrid(pas, pas)
pot_1 = np.vectorize(placa_vert_esq)
pot_2 = np.vectorize(placa_vert_drt)
pot_3 = np.vectorize(placa_hor_sup)
pot_4 = np.vectorize(placa_hor_inf)
pot_5 = np.vectorize(placa_vert)
pot_6 = np.vectorize(placa_hor)
potencial = pot_1(x, y) + pot_2(x, y) + pot_3(x, y) + pot_4(x, y) + pot_5(x, y) + pot_6(x, y)

# dibuix camp
dens_fletxes = 25   # densitat camp de fletxes
pas = np.linspace(-xmax, xmax, dens_fletxes)
xx, yy = np.meshgrid(pas, pas)
potencial_2 = pot_1(xx, yy) + pot_2(xx, yy) + pot_3(xx, yy) + pot_4(xx, yy) + pot_5(xx, yy) + pot_6(xx, yy)

# vectors perpendiculars
grad = np.gradient(potencial_2)
norm = np.linalg.norm(grad, axis = 0)
perp = [np.where(norm==0, 0, i/norm) for i in grad]
dx, dy = perp[0], perp[1]
	\end{minted}
\end{listing*}

\begin{listing*}
	\begin{minted}[mathescape, linenos=true, breaklines, fontsize=\small, firstnumber=75]{python}
# dibuixar plots
fig, ax = plt.subplots(figsize=(6,6))
ax.contour(x, y, potencial, 20, linewidths = 1, colors = 'gray', alpha = 0.6,
           linestyles = 'solid')
ax.plot([l, l], [-l, l], linewidth = 5, color = '#555')
ax.plot([-l, -l], [-l, l], linewidth = 5, color = '#555')
ax.plot([-d, -d], [-d, d], linewidth = 5, color = '#555')
ax.plot([-d, d], [-d, -d], linewidth = 5, color = '#555')
ax.plot([-l, l], [-l, -l], linewidth = 5, color = '#555')
ax.plot([-l, l], [l, l], linewidth = 5, color = '#555')
ax.tick_params(direction = 'in', top = 'true', right ='true')
plt.quiver(xx, yy, dy, dx, color = 'gray', alpha=0.4)

# eliminar marges i guardar
fig.tight_layout()
fig.savefig('./fig_lliure.pdf')
	\end{minted}
\end{listing*}

\begin{listing*}
	\noindent\textbf{Camps magnètics d'espires i bobines} - {\color{gray}\texttt{Simulació opcional} \hfill \href{https://gitlab.com/kaneda44/informes-de-practiques/-/blob/main/bin/practica_7/simulacio_bobina.py}{\small\color{gray}\texttt{[Gitlab]}}}
	\begin{minted}[mathescape, linenos=true, breaklines, fontsize=\small]{python}
# autor: victor rodriguez - (c) GNU GPL v3.0
# apartat opcional practica 7
# simulacio camp magnetic bobina

import numpy as np
import matplotlib.pyplot as plt
import plotly.io as pio
import plotly.graph_objects as go
import sympy as smp
from scipy.integrate import quad
from sympy.vector import cross

# renderitzar el text amb LaTeX
plt.rc('text', usetex=True)
plt.rc('font', family='serif')
pio.renderers.default = 'browser'

#------------------------------------------------------------------------------
# DEFINICIO VARIABLES
# nota: quant major sigui el valor de 'def_bob' mes circular sera la bobina,
#       pero el renderitzat trigara mes. Valor recomanat: 15 - 30

I = 5                  # intensitat de corrent
N = 60                 # nombre de voltes
L = 60                 # longitud de la bobina
R = 4.45               # radi de la bobina
mu = 4*np.pi*10**(-7)  # permeabilitat al buit
def_bob = 25           # definicio de la bobina
GruixEspira = 8        # nomes afecta al dibuix
MidaFletxes = 1        # mida representacio camp

base, alt = 1.8*R, L   # limits regio camp calculat
densx, densz = 8, 10   # densitat de fletxes

punts = def_bob*N      # punts per representar bobina
	\end{minted}
    \label{simulacio_4}
\end{listing*}

\begin{listing*}
	\begin{minted}[mathescape, linenos=true, breaklines, fontsize=\small, firstnumber=36]{python}
#------------------------------------------------------------------------------
# FORMA BOBINA
theta = np.linspace(0, 2*np.pi*N, punts)

def bobina(theta):
    return np.array([R*np.cos(theta), R*np.sin(theta),
                     (theta-np.pi*N)*L/(2*np.pi*N)])

lx, ly, lz = bobina(theta)

# calcular diferencial de camp
t, x, y, z = smp.symbols('t, x, y, z')
l = smp.Matrix([R*smp.cos(t), R*smp.sin(t), (t-smp.pi*N)*L/(2*smp.pi*N)])
r = smp.Matrix([x, y, z])
var = r-l

dB = (mu/4*np.pi)*I*smp.diff(l, t).cross(var)/var.norm()**3

# integrar el camp per components
dBx = smp.lambdify([t, x, y, z], dB[0])
dBy = smp.lambdify([t, x, y, z], dB[1])
dBz = smp.lambdify([t, x, y, z], dB[2])

def B(x, y, z):
  return np.array([quad(dBx, 0, 2*np.pi*N, args=(x, y, z), limit=900)[0],
                   quad(dBy, 0, 2*np.pi*N, args=(x, y, z), limit=900)[0],
                   quad(dBz, 0, 2*np.pi*N, args=(x, y, z), limit=900)[0]])

x = np.linspace(-base, base, densx)
z = np.linspace(-alt, alt, densz)
xv, yv, zv = np.meshgrid(x, x, z)

camp_B = np.vectorize(B, signature='(),(),()->(n)')(xv, yv, zv)
Bx = camp_B[:,:,:,0]
By = camp_B[:,:,:,1]
Bz = camp_B[:,:,:,2]

#------------------------------------------------------------------------------
# CORRECCIONS DEL CAMP
# nota: aquesta part es important, ja que al fer el 'meshgrid' hi ha punts que
#       queden just a la bobina i les fletxes resultants distorsionen la imatge

min_camp, max_camp  = -3, 3

Bx[Bx>max_camp] = max_camp
By[By>max_camp] = max_camp
Bz[Bz>max_camp] = max_camp

Bx[Bx<min_camp] = min_camp
By[By<min_camp] = min_camp
Bz[Bz<min_camp] = min_camp

#------------------------------------------------------------------------------
# PLOT DEL RESULTAT

layout = go.Layout(title=r'<b>Representacio del camp magnetic</b>',
                   font_color = 'rgb(250,250,250)',
	\end{minted}
\end{listing*}

\begin{listing*}
	\begin{minted}[mathescape, linenos=true, breaklines, fontsize=\small, firstnumber=93]{python}
                   paper_bgcolor = 'rgba(30,30,30,1)',
                   scene=dict(aspectratio = dict(x=1, y=1, z=1),
                              camera_eye  = dict(x=1.2, y=1.2, z=1.2)))

dades = go.Cone(x=xv.ravel(), y=yv.ravel(), z=zv.ravel(), u=Bx.ravel(),
               v=By.ravel(), w=Bz.ravel(), colorscale='Ice',
               sizemode="scaled", sizeref=MidaFletxes,
               colorbar=dict(title=r'Induccio magnetica (T)',
                             titleside='right'))

fig = go.Figure(data = dades, layout=layout)
fig.update_scenes(xaxis_visible=False, yaxis_visible=False, zaxis_visible=False)
fig.add_scatter3d(x=lx, y=ly, z=lz, mode='lines',
                  line = dict(color='gray', width=GruixEspira))

fig.show(config={"displayModeBar": False, "showTips": False})
	\end{minted}
\end{listing*}

\begin{figure*}[h]
    \centering
    \includegraphics[width=\textwidth, clip, trim={15cm 2cm 15cm 4cm 0}]{./practica_7/opcional_2.png}
    \caption{Captura de pantalla del resultat final \texttt{\small [font:pròpia]}}
\end{figure*}
