% autor: kaneda - (c) GNU GPL v3
% contingut: apendixs

\appendix

\section{Circuit \textit{RLC} en sèrie} \label{app:RLC}
\subsection{Avaluació d'incerteses} \label{app:RLC:incert}
La incertesa combinada de totes les magnituds de la pràctica s'ha calculat a
partir de
\begin{equation}
	u^2_c (y) = \sum_{i=1}^n \left(\frac{\partial f}{\partial x_i}\right)^2
	u^2(x_i) \; , \label{eq:u}
\end{equation}
que correspon a la incertesa estàndard combinada $u_c(y)$ de l'estimació $y$
(resultat d'una mesura) del mesurant $Y$ que s'obté combinant les incerteses
estàndards dels estimadors d'entrada $x_1, x_2, \dots, x_n$ i és l'arrel
quadrada positiva de la variància combinada. Tenim llavors que les expressions
de les incerteses utilitzades en la pràctica són les següents

\paragraph{Incertesa combinada de la freqüència de ressonàcia teòrica.}
Considerant l'equació (\ref{eq:omega0}) s'aplica l'equació (\ref{eq:u})
per obtenir
\begin{equation}
	u_{\omega_0}^2 = \frac{u_L^2}{4CL^3} + \frac{u_C^2}{4LC^3}
	\label{eq:omega0_inc}
\end{equation}
on $u_C$ i $u_L$ són les incerteses instrumentals de les mesures de la
capacitat i la inductància respectivament, $C$ és la capacitat i $L$ la
inductància.
\paragraph{Incertesa combinada de les freqüències de tall.}
Definint $\mu = \sqrt{(\frac{R}{2L})^2 + \omega_0^2}$ i $\beta =
	\frac{R}{2\mu}$, tenim, novament a partir de l'equació (\ref{eq:u}) que
\begin{equation*}
    u_{\omega_1}^2 = \left[1 - \beta \right]^2 \frac{u_R^2}{4L^2}
    + \left[ 1 - \frac{\beta}{L} \right]^2 \frac{u_L^2}{4L^4}
    + \frac{\omega_0^2 u_{\omega_0}^2}{\mu^2}
\end{equation*}
\begin{equation*}
    u_{\omega_2}^2 = \left[ 1 + \beta \right]^2 \frac{u_R^2}{4L^2}
    + \left[ 1 + \frac{\beta}{L} \right]^2 \frac{u_L^2}{4L^4}
    + \frac{\omega_0^2 u_{\omega_0}^2}{\mu^2}
\end{equation*}
on $\omega_0$ és la freqüència de ressonància, $u_{\omega_0}$ és la incertesa
de la freqüència de ressonància calculada per l'equació (\ref{eq:omega0_inc}),
$u_R$ i $u_L$ són les incerteses instrumentals de les mesures de la resistència
i la inductància respectivament, $R$ és la resistència i $L$ la inductància.
\paragraph{Incertesa combinada del guany en voltatge a la resistència.}

Primerament, a partir de la definició de tres paràmetres arbitraris per
facilitar la lectura de la incertesa, tenim
\begin{alignat*}{1}
	\Lambda = \left( L\omega - \frac{1}{C\omega} \right) \\
	\eta = \frac{R^2 \Lambda^2}{\left(R^2 + \Lambda^2 \right)^{3}} \\
	\alpha = \left(L+\frac{1}{\omega^2C}\right)^2
\end{alignat*}
per tant, novament a partir de l'equació (\ref{eq:u}) tenim que la
incertesa és
\begin{equation*}
	u_{|T_{R}|}^2 = \eta
	 \left[{\Lambda^2 \frac{u_{R}^2}{R^2} + \omega^2 u_{L}^2 +
	 \frac{u_{C}^2}{\omega^2 C^4} + \alpha u_{\omega}^2}\right]
\end{equation*}
on $R$ és la resistència, $C$ la capacitat, $L$ la inductància, $u_R$ la
incertesa de la resistència, $u_L$ la incertesa de la inductància,
$u_C$ la incertesa de la capacitat i $\omega$ la freqüència del
circuit.

\paragraph{Incertesa combinada del període.}
Sigui $\Delta = (4L - CR^2)$ i $\sigma = \Delta - 2L$, tenim, novament a
partir de l'equació (\ref{eq:u}) que
\begin{equation*}
	   u_{T}^2 = \frac{16 \pi^2 L^2}{\Delta^3} \left[R^2C^3u_R^2 +
	   \frac{C\sigma^2}{L^2}u_L^2 + \frac{4}{C}u_C^2\right]
\end{equation*}
on $L$ és la inductància, $R$ és la resistència, $C$ és la capacitat, $u_R$
és la incertesa de la resistència, $u_L$ és la incertesa de la
inductància i $u_C$ és la incertesa de la capacitat.

\paragraph{Incertesa combinada de la resistència crítica.}

A partir de l'equació (\ref{eq:resist_critica}) i fent servir l'equació
(\ref{eq:u}) s'obté
\begin{equation}
       u_{R_{C}}^2 = \frac{1}{LC}u_{L}^2 + \frac{L}{C^3}u_{C}^2
\end{equation}
on $L$ és la inductància, $C$ és la capacitat, $u_L$ és la incertesa de la
inductància i $u_C$ és la incertesa de la capacitat.

\subsection{Material fotogràfic} \label{app:RLC:fotos}
A continuació s'adjunten un seguit de captures de pantalla de l'osci\lgem
oscopi emprat a la pràctica on es pot apreciar el contorn de les oci\lgem
acions esmentades.

\begin{figure}[ht]
    \centering
    \includegraphics[width=0.49\textwidth]{./practica_3/imatges/TEK0000.JPG}
    \caption{Freqüència ressonància. \texttt{\small[font:pròpia]}}
    \label{fig:critica1}
\end{figure}

\paragraph{Règim permanent:}
Les primeres fotografies són de la primera part de la pràctica, on s'estudia el
règim estacionari o permanent. A la figura \ref{fig:critica1} es mostren les
dues osci\lgem acions mesurades per a la freqüència de ressonància, on es pot
veure, com s'ha explicat a la pràctica que es troben en fase. Aquest resultat
era el que s'esperava segons els càlculs teòrics.

A la figura \ref{fig:critica2} es mostren, una altra vegada dues osci\lgem
acions pertanyents a la primera freqüència de tall. Tal com s'ha explicat, es
pot veure el desfasament de $\pi/4$ entre les ones.

\begin{figure}[ht]
    \centering
    \includegraphics[width=0.49\textwidth]{./practica_3/imatges/TEK0001.JPG}
    \caption{Freqüència de tall $\omega_1$. \texttt{\small[font:pròpia]}}
    \label{fig:critica2}
\end{figure}

La figura \ref{fig:critica3} consta, novament, d'una captura de pantalla de
l'osci\lgem oscopi on es mostren les osci\lgem acions captades per ambdós
canals d'aquest. La freqüència tractada en aqeust cas és la segona freqüència
de tall. A diferència de la figura \ref{fig:critica2} es pot veure com en
aquest cas, tot i també tenir un desfasament entre ambdues ones de
$\pi/4$, el desfasament és en el sentit contrari.

\begin{figure}[ht]
    \centering
    \includegraphics[width=0.49\textwidth]{./practica_3/imatges/TEK0002.JPG}
    \caption{Freqüència de tall $\omega_2$. \texttt{\small[font:pròpia]}}
    \label{fig:critica3}
\end{figure}

\paragraph{Règim transitori:}
Per al material fotogràfic de la segona part de la pràctica també s'aporten
captures de pantalla de l'osci\lgem oscopi, però a diferència de les imatges
mostrades referents a la primera part, només es mostra un canal de l'osci\lgem
oscopi; el de major interès.

A la figura \ref{fig:critica4} es mostra el contorn de l'osci\lgem ació quan
aquesta es troba esmorteïda, és a dir, quan la resistència del circuit és
inferior a la resistència crítica. Es pot veure clarament la decaiguda
exponencial que pateix l'amplitud de l'ona mostrada.
\begin{figure}[ht]
    \centering
    \includegraphics[width=0.49\textwidth]{./practica_3/imatges/TEK0021.JPG}
    \caption{Osci\lgem ació esmorteïda. \texttt{\small[font:pròpia]}}
    \label{fig:critica4}
\end{figure}

A la figura \ref{fig:critica5} es mostra el contorn de l'oci\lgem ació tracta
quan aquesta es troba en el règim crític, és a dir, qual la resistència usada
al circuit elèctric és igual a la resistència crítica. Es pot apreciar
clarament el contorn d'ona quadrada que presenta l'ona. Aquest és exactament el
resultat que s'esperava teòricament.
\begin{figure}[ht]
    \centering
    \includegraphics[width=0.49\textwidth]{./practica_3/imatges/TEK0023.JPG}
    \caption{Osci\lgem ació crítica. \texttt{\small[font:pròpia]}}
    \label{fig:critica5}
\end{figure}

A la figura \ref{fig:critica6} es mostra el contorn de l'osci\lgem ació quan
aquesta es troba sobreesmorteïda, és a dir, quan la resistència del circuit
elèctric és superior a la resistència crítica. Es pot apreciar clarament la
forma de dents de serra, tal com s'explica al fonament teòric de la pratica. No
obstant, també es poden apreciar unes petites pertorvacions en l'osci\lgem
ació, aquestes són causades pel mal estat o imperfeccions del condensador.
\begin{figure}[ht]
    \centering
    \includegraphics[width=0.49\textwidth]{./practica_3/imatges/TEK0019.JPG}
    \caption{Osci\lgem ació sobreesmorteïda}
    \label{fig:critica6}
\end{figure}

La figura \ref{fig:critica5} mostra com és l'ona resultant pel valor teòric de
la resistència crítica. Es pot observar que encara que s'assembla a una ona
quadrada no és una bona aproximació. Mentre que a la figura \ref{fig:critica2},
és la millor aproximació obtinguda. De la que ha sigut mesurat el valor
experimental i de la que s'ha obtingut el valor numèric de la taula
\ref{tab:resultats_RTrans}.

\section{Inductància mútua i transformadors} \label{app:inductancia}

\subsection{Avaluació d'incerteses} \label{app:inductancia:incert}
La incertesa combinada s'ha calculat a partir de
\begin{equation}
	u^2_c (y) = \sum_{i=1}^n \left(\frac{\partial f}{\partial x_i}\right)^2
	u^2(x_i) \; ,
\end{equation}
que correspon a la incertesa estàndard combinada $u_c(y)$ de l'estimació $y$
(resultat d'una mesura) del mesurant $Y$ que s'obté combinant les incerteses
estàndards dels estimadors d'entrada $x_1, x_2, \dots, x_n$ i és l'arrel
quadrada positiva de la variància combinada.
\paragraph{Incertesa $\mathbf{V_2/V_1}$ experimental}
\begin{equation}
    u_{V_2/V_1}^2 = \left(\frac{u_{V_2}}{V_1}\right)^2 +
    \left(\frac{V_2}{V_1^2}\right)^2
\end{equation}
on $V_2$ és el voltatge mesurat al circuit secudari i $V_1$ és el voltatge
mesurat al circuit primari.

\paragraph{Incertesa $\mathbf{V_2/V_1}$ quan $\mathbf{Z \boldsymbol{\gg} X}$}
\begin{equation}
    u_{V_2/V_1} = \alpha u_k
\end{equation}
on $k$ és la constant d'acoblament del transformador, $\alpha$ la relació entre
el nombre de voltes de les bobines, $V_2$ és el voltatge mesurat al circuit
secudari i $V_1$ és el voltatge mesurat al circuit primari.

\paragraph{Incertesa $\mathbf{V_2/V_1}$ quan $\mathbf{Z \boldsymbol{\ll} X}$}
\begin{equation}
    \begin{split}
        u_{V_2/V_1}^2 &= \left(\frac{Z I_1}{\alpha V_1} u_k\right)^2 + \left(
        \frac{Zk}{\alpha V_1}u_{I_1}\right)^2 \\ &+ \left(\frac{Z k I_1}{\alpha
        V_1^2} u_{V_1}\right)^2
    \end{split}
\end{equation}
on $k$ és la constant d'acoblament del transformador, $Z$ és la impedància de
la resistència, $\alpha$ la relació entre el nombre de voltes de les bobines,
$V_2$ és el voltatge mesurat al circuit secudari i $V_1$ és el voltatge mesurat
al circuit primari.

\subsection{Material fotogràfic} \label{app:inductancia:fotos}

\section{Mesura de la resistència d'un metall} \label{app:metall}

\subsection{Avaluació d'incerteses} \label{app:metall:incert}
La incertesa combinada s'ha calculat a partir de
\begin{equation}
	u^2_c (y) = \sum_{i=1}^n \left(\frac{\partial f}{\partial x_i}\right)^2
	u^2(x_i) \; ,
\end{equation}
que correspon a la incertesa estàndard combinada $u_c(y)$ de l'estimació $y$
(resultat d'una mesura) del mesurant $Y$ que s'obté combinant les incerteses
estàndards dels estimadors d'entrada $x_1, x_2, \dots, x_n$ i és l'arrel
quadrada positiva de la variància combinada.

En aquesta pràctica no hi ha incerteses combinades, ja que en fixar el fil de
les resistències tres i quatre just a la meitat, el quocient ${x}/({L - x}) =
1$ i per tant, $R_1 = R_2$. És per això, la incertesa de $R_1$ és la mateixa
que la de $R_2$ i aquesta només té incertesa experimental. Les úniques
incerteses són les corresponents a les dades de la recta de regressió.

La incertesa del paràmetre $\beta$ s'ha calculat a partir del pendent de la
regressió lineal. Sabem que el paràmetre $\beta$ ve donat per l'expressió
\begin{equation}
    \frac{dR}{dT} = \beta R = m
\end{equation}
on $m$ és el pendent de la regressió lineal, $R$ és la resistència i $T$ la
temperatura, per tant, la incertesa combinada del coeficient de resistència amb
la temperatura ve donada per
\begin{equation}
	u_\beta^2 = \left(\frac{1}{R_0} u_m\right)^2 + \left(\frac{-m}{R_0^2}
	u_{R_0}\right)^2
\end{equation}

\section{Feixos de raigs catòdics} \label{app:feixos}

\subsection{Avaluació d'incerteses} \label{app:feixos:incert}
La incertesa combinada s'ha calculat a partir de
\begin{equation}
    u^2_c (y) = \sum_{i=1}^n \left(\frac{\partial f}{\partial x_i}\right)^2
    u^2(x_i) \; ,
\end{equation}
que correspon a la incertesa estàndard combinada $u_c(y)$ de l'estimació $y$
(resultat d'una mesura) del mesurant $Y$ que s'obté combinant les incerteses
estàndards dels estimadors d'entrada $x_1, x_2, \dots, x_n$ i és l'arrel
quadrada positiva de la variància combinada.

\paragraph{Incertesa de la constant $\nta{k}$}
\begin{equation}
    \begin{split}
        u_k &= k \bigg[\left(\frac{u_d}{d}\right)^2 +
        \left(\frac{u_{V_a}}{V_a}\right)^2 + \left(\frac{u_y}{y}\right)^2 \\
        &+ \left(\frac{2u_x}{x}\right)^2 + \left(\frac{u_{V_p}}{V_p}\right)^2
        \bigg]^{1/2}
    \end{split}
\end{equation}
on $d$ és la distància entre les plaques del condensador, $V_a$ és el potencial
d'acceleració subministrat per l'ànode, $x$ i $y$ són les cordenades
corresponents en els seus eixos i $V_p$ és la diferència de potencial aplicada
a les plaques del condensador.

\paragraph{Incertesa en el càlcul del radi $\nta{R}$}
\begin{equation}
    u_R = \sqrt{\bigg(\frac{xu_x}{y}\bigg)^2 + \bigg(\bigg[\frac{1}{2} -
    \frac{x^2}{2y^2}\bigg]u_y\bigg)^2}
\end{equation}
on $x$ i $y$ són les coordenades en els eixos corresponents, presos a partir de
la graella dibuixada a la placa de mica de la bombeta.

\paragraph{Incertesa en el càlcul de $\nta{q/m}$ a partir de $\mathbf{V_a}$,
$\nta{B}$ i $\nta{R}$}
\begin{equation}
    u_{q/m} = \frac{q}{m} \sqrt{\bigg(\frac{u_{V_a}}{V_a}\bigg)^2 +
    \bigg(\frac{2u_{B}}{B}\bigg)^2 +\bigg(\frac{2u_{R}}{R}\bigg)^2}
\end{equation}
on $q$ és la càrrega de les partícules, $m$ és la massa de les partícules,
$V_a$ és el potencial d'acceleració subministrat per l'ànode, $B$ és el mòdul
del camp magnètic i $R$ és el radi de la trajectòria.

\paragraph{Incertesa en el càlcul de $\nta{q/m}$ a partir de $\nta{k}$,
$\mathbf{V_p}$, $\nta{K}$, $\nta{d}$, $\nta{I}$ i $\nta{R}$}
\begin{equation}
    \begin{split}
        u_{q/m} &= \frac{q}{m}\bigg[\bigg(\frac{u_{V_p}}{V_p}\bigg)^2 +
        \bigg(\frac{u_{k}}{k}\bigg)^2 + \bigg(\frac{u_{d}}{d}\bigg)^2 \\
        &+ \bigg(\frac{3u_{K}}{K}\bigg)^2 + \bigg(\frac{3u_{I}}{I}\bigg)^2 +
        \bigg(\frac{u_{R}}{R}\bigg)^2\bigg]^{1/2}
    \end{split}
\end{equation}
on $q$ és la càrrega de les partícules, $m$ és la massa de les partícules,
$V_a$ és el potencial d'acceleració subministrat per l'ànode, $R$ és el radi de
la trajectòria, $I$ és la intensitat subministrada, $k$ és la constant del
condensador i $K$ és la constant de les bobimes Hemholtz.

\subsection{Material fotogràfic} \label{app:feixos:fotos}

\section{Camps magnètics d'espires i bobines} \label{app:bobines}

\subsection{Avaluació d'incerteses} \label{app:bobines:incert}
La incertesa combinada s'ha calculat a partir de
\begin{equation}
	u^2_c (y) = \sum_{i=1}^n \left(\frac{\partial f}{\partial x_i}\right)^2
	u^2(x_i) \; ,
\end{equation}
que correspon a la incertesa estàndard combinada $u_c(y)$ de l'estimació $y$
(resultat d'una mesura) del mesurant $Y$ que s'obté combinant les incerteses
estàndards dels estimadors d'entrada $x_1, x_2, \dots, x_n$ i és l'arrel
quadrada positiva de la variància combinada. Tenim llavors que les expressions
de les incerteses utilitzades en la pràctica són les següents

\paragraph{Inertesa $\mathbf{\mu_0}$ espires}
\begin{equation}
    u_{\mu_0}^2 = \left( \frac{2}{I} u_m\right)^2 + \left( \frac{2m}{I^2} u_I\right)^2
\end{equation}
on $m$ és el pendent de la regressió lineal realitzada de $B$ en funció de
$R^{-1}$, $I$ és la intensitat del corrent subministrada.

\paragraph{Inertesa $\mathbf{\mu_0}$ bobines}
\begin{equation}
    u_{\mu_0}^2 = \left( \frac{2R}{I} u_m\right)^2 + \left( \frac{2mR}{I^2}
    u_I\right)^2 + \left(\frac{2m}{I} u_R\right)^2
\end{equation}
on $I$ és la intensitat del corrent subministrat, $R$ és el radi de la bobina i
$m$ és el pendent de la regressió lineal de $B$ en funció del nombre d'espires.

\section{Representació de camps} \label{app:r_camps}
A continuació s'adjunta la taula amb les mesures realitzades per l'anàlisi de
les línies equipotencials de la primera configuració presentada a la pràctica i
per al calcul de la capacitat del condensador per unitat de longitud. Amb
aquestes dades s'ha extret el resultat de la pàgina
\pageref{fig:simulacio_condensador} de la part de la capacitat del condensador
plano-para\lgem el finit.

\begin{longtblr}[theme=Personalitzat,
	label={tab:mesures_condensador},
	caption={Mesures condensador},
	remark{Nota}={Mesures pel condensador plano-para\lgem el.},
		]{
			cells={c},
			row{even}={bg=gray!5},
			row{1}={font=\bfseries},
			rowhead=1
		}
	\toprule
    $\boldsymbol{\Delta} \mathbf{V_i}$ (\unit{V}) & $\boldsymbol{\Delta}
    \mathbf{r_i}$ (\unit{m})& $\boldsymbol{\Delta} \mathbf{l_i}$
    (\unit{m})\\
	\toprule
    $1,0 \pm 0,1$ & $1,005 \pm 0,001$ & $0,013 \pm 0,001$ \\
    $1,0 \pm 0,1$ & $1,006 \pm 0,001$ & $0,009 \pm 0,001$ \\
    $1,0 \pm 0,1$ & $1,006 \pm 0,001$ & $0,009 \pm 0,001$ \\
    $1,0 \pm 0,1$ & $1,006 \pm 0,001$ & $0,007 \pm 0,001$ \\
    $1,0 \pm 0,1$ & $1,006 \pm 0,001$ & $0,007 \pm 0,001$ \\
    $1,0 \pm 0,1$ & $1,006 \pm 0,001$ & $0,011 \pm 0,001$ \\
    $1,0 \pm 0,1$ & $1,005 \pm 0,001$ & $0,013 \pm 0,001$ \\
    $1,0 \pm 0,1$ & $1,004 \pm 0,001$ & $0,006 \pm 0,001$ \\
    $1,0 \pm 0,1$ & $1,006 \pm 0,001$ & $0,004 \pm 0,001$ \\
    $1,0 \pm 0,1$ & $1,012 \pm 0,001$ & $0,004 \pm 0,001$ \\

    $1,0 \pm 0,1$ & $1,020 \pm 0,001$ & $0,003 \pm 0,001$ \\
    $1,0 \pm 0,1$ & $1,027 \pm 0,001$ & $0,004 \pm 0,001$ \\
    $1,0 \pm 0,1$ & $1,035 \pm 0,001$ & $0,006 \pm 0,001$ \\
    $1,0 \pm 0,1$ & $1,048 \pm 0,001$ & $0,005 \pm 0,001$ \\
    $1,0 \pm 0,1$ & $1,058 \pm 0,001$ & $0,004 \pm 0,001$ \\
    $1,0 \pm 0,1$ & $1,062 \pm 0,001$ & $0,006 \pm 0,001$ \\
    $1,0 \pm 0,1$ & $1,064 \pm 0,001$ & $0,005 \pm 0,001$ \\
    $1,0 \pm 0,1$ & $1,063 \pm 0,001$ & $0,007 \pm 0,001$ \\
    $1,0 \pm 0,1$ & $1,059 \pm 0,001$ & $0,006 \pm 0,001$ \\
    $1,0 \pm 0,1$ & $1,055 \pm 0,001$ & $0,005 \pm 0,001$ \\

    $1,0 \pm 0,1$ & $1,049 \pm 0,001$ & $0,004 \pm 0,001$ \\
    $1,0 \pm 0,1$ & $1,043 \pm 0,001$ & $0,005 \pm 0,001$ \\
    $1,0 \pm 0,1$ & $1,035 \pm 0,001$ & $0,002 \pm 0,001$ \\
    $1,0 \pm 0,1$ & $1,029 \pm 0,001$ & $0,005 \pm 0,001$ \\
    $1,0 \pm 0,1$ & $1,018 \pm 0,001$ & $0,003 \pm 0,001$ \\
    $1,0 \pm 0,1$ & $1,013 \pm 0,001$ & $0,002 \pm 0,001$ \\
    $1,0 \pm 0,1$ & $1,012 \pm 0,001$ & $0,003 \pm 0,001$ \\
    $1,0 \pm 0,1$ & $1,006 \pm 0,001$ & $0,004 \pm 0,001$ \\
    $1,0 \pm 0,1$ & $1,004 \pm 0,001$ & $0,006 \pm 0,001$ \\
    $1,0 \pm 0,1$ & $1,004 \pm 0,001$ & $0,005 \pm 0,001$ \\
	\bottomrule
\end{longtblr}

\subsection{Avaluació d'incerteses} \label{app:r_camps:incert}
La incertesa combinada s'ha calculat a partir de
\begin{equation}
	u^2_c (y) = \sum_{i=1}^n \left(\frac{\partial f}{\partial x_i}\right)^2
	u^2(x_i) \; ,
\end{equation}
que correspon a la incertesa estàndard combinada $u_c(y)$ de l'estimació $y$
(resultat d'una mesura) del mesurant $Y$ que s'obté combinant les incerteses
estàndards dels estimadors d'entrada $x_1, x_2, \dots, x_n$ i és l'arrel
quadrada positiva de la variància combinada. Tenim llavors que les expressions
de les incerteses utilitzades en la pràctica són les següents

\paragraph{Incertesa combinada de la càrrega per unitat de longitud, \nta{Z}.}

Considerant l'equació (\ref{eq:Q/Z_exp}) i aplicant l'equació (\ref{eq:u}) per
obtenir
    \begin{equation}
		\begin{split}
			u_{Q/Z}^2 &= \left( \epsilon \sum_i \frac{\Delta l_i}{\Delta r_i}
			u_{\Delta V_i} \right)^2 \\
			&+ \left( \epsilon \sum_i \frac{\Delta V_i}{\Delta r_i}  u_{\Delta
			l_i} \right)^2 \\
			&+ \left( \epsilon \sum_i \frac{\Delta V_i \Delta l_i}{(\Delta
			r_i)^2}  u_{\Delta r_i} \right)^2
    		\label{eq:Q/Z_inc}
		\end{split}
    \end{equation}
on $\Delta V_i$ és la diferència de voltatge entre les línies equipotencials,
$\Delta r_i$ és la diferència entre l'increment en la distància radial i
$\Delta l_i$ és l'increment de la línia equipotencial estudiada.

\paragraph{Incertesa combinada de la capacitat per unitat de longitud.}

Considerant l'equació (\ref{eq:C/Z_exp}) s'aplica l'equació (\ref{eq:u}) per
obtenir
    \begin{equation}
        u_{C/Z}^2 = \left(\frac{u_{Q/Z}}{\Delta_{ab}} \right)^2 +
        \left(\frac{Q/Z}{(\Delta_{ab})^2} u_{\Delta_{ab}}\right)^2
    \label{eq:C/Z_inc}
    \end{equation}
on $\Delta_{ab}$ és la diferència de potencial entre les plaques del
condensador, $Q$ és la càrrega total de la placa del condensador i $Z$ és la
unitat de longitud del condensador.
