1. Опишите своими словами, как Вы понимаете, что такое Document Object Model (DOM)

DOM - об'єктна модель документа (Document Object Model). Браузер по вказаній URL адресі відправляє запит і отримує (завантажує) з сервера веб-сторінку у вигляді HTML коду, який часто називається вихідний код сторінки. І якщо у коді вказані інші файли такі як стилі css, js - то завантажує і їх.І уже з завантаженого з сервера HTML коду браузер формує документ - DOM.Браузер створює DOM для того щоб показати веб-сторінку на екрані.

DOM має деревоподібну ієархію. Документ DOM складається з вузлів Node. Кожен вузол може містити у собі вбудований вузол, елемент, текст чи коментар. Кожен вузол DOM формується з HTML тегу і отримує властивості, події, стилі які вказані у самих атрибутах тегу, CSS стилях і в JavaScript коді.

У JavaScript для роботи з DOM є об'єкт document, який містить методи і властивості для роботи з документом.
JavaScript дозволяє на етапі форматування документу додавати до нього дані за допомогою методів document.write() і document.writeln().

Методи для отримання елементу (ів) з документу:
document.getElementById() - повертає елемент за вказаним id.
document.getElementsByName() - повертає список елементів з вказаним name.
document.getElementsByTagName - повертає список елементів за вказаною назвою тегу.
document.getElementsByClassName() - повертає список елементів за вказаним ім'ям класу.
document.querySelector() - повертає перший елемент в документі який співпадає з вказаним CSS селектором.
document.querySelectorAll() - повертає список всіх елементів в документі, які відповідають зазначеним CSS селекторам.

Властивості для переходу по дереву DOM:
document.documentElement - повертає елемент який є батьком документу.
Element.parentElement - батьківський елемент поточного елемента.
Element.children - список дочірніх елементів.
Element.firstElementChild - перший дочірній елемент.
Element.lastElementChild - останній дочірній елемент.
Element.nextElementSibling - наступний елемент у батьківському списку.
Element.previousElementSibling - попередній елемент у батьківському списку.
