# Lekcja 1 – Markdown lekki język znaczników

## Spis treści

[[_TOC_]]

## Wstęp

Obecnie powszechnie wykorzystuje się języki ze znacznikami do opisania dodatkowych informacji umieszczanych w plikach tekstowych. Z pośród najbardziej popularnych można wspomnieć o:

1. html – służącym do opisu struktury informacji zawartych na stronach internetowych,
2. Tex (Latex) – poznany na zajęciach język do „profesjonalnego” składania tekstów,
3. XML (Extensible Markup Language) - uniwersalnym języku znaczników przeznaczonym do reprezentowania różnych danych w ustrukturalizowany sposób.

Przykład kodu html i jego interpretacja w przeglądarce:

```html
<!DOCTYPE html>
<html>
    <head>
        <meta charset="utf-8" />
        <title>Przykład</title>
    </head>
    <body>
        <p> Jakiś paragraf tekstu</p>
    </body>
</html>
```
![podgląd w przeglądarce](img/PTI_20Z_Ćwiczenie_4.jpg)

Przykład kodu Latex i wygenerowanego pliku w formacie pdf

```latex
\documentclass[]{letter}
    \usepackage{lipsum}
    \usepackage{polyglossia}
    \setmainlanguage{polish}
\begin{document}
    \begin{letter}{Szanowny Panie XY}
        \address{Adres do korespondencji}
        \opening{}
        \lipsum[2]
        \signature{Nadawca}
        \closing{Pozdrawiam}
    \end{letter}
\end{document}
```

![podgląd PDF Latex](img/PTI_20Z_Ćwiczenie_4_latex.jpg)

Przykład kodu XML – fragment dokumentu SVG (Scalar Vector Graphics)

```xml
<!DOCTYPE html>
<html>
    <body>
        <svg height="100" width="100">
            <circle cx="50" cy="50" r="40" stroke="black" stroke-width="3" fill="red" />
        </svg>
    </body>
</html>
```
![podgląd svg](img/PTI_20Z_Ćwiczenie_4_svg.jpg)

W tym przypadku mamy np. znacznik np. <circle> opisujący parametry koła i który może być właściwie zinterpretowany przez dedykowaną aplikację (np. przeglądarki www).

Jako ciekawostkę można podać fakt, że również pakiet MS Office wykorzystuje format XML do przechowywania informacji o dodatkowych parametrach formatowania danych. Na przykład pliki z rozszerzeniem docx, to nic innego jak spakowane algorytmem zip katalogi z plikami xml.

```bash
$unzip -l test.docx
Archive: test.docx
Length Date Time Name
--------- ---------- ----- ----
573 2020-10-11 18:20 _rels/.rels
731 2020-10-11 18:20 docProps/core.xml
508 2020-10-11 18:20 docProps/app.xml
531 2020-10-11 18:20 word/_rels/document.xml.rels
1421 2020-10-11 18:20 word/document.xml
2429 2020-10-11 18:20 word/styles.xml
853 2020-10-11 18:20 word/fontTable.xml
241 2020-10-11 18:20 word/settings.xml
1374 2020-10-11 18:20 [Content_Types].xml
```

Wszystkie te języki znaczników cechują się rozbudowaną i złożoną składnią i dlatego do ich edycji wymagają najczęściej dedykowanych narzędzi w postaci specjalizowanych edytorów. By wyeliminować powyższą niedogodność powstał Markdown - uproszczony język znaczników służący do formatowania dokumentów tekstowych (bez konieczności używania specjalizowanych narzędzi). Dokumenty w tym formacie można bardzo łatwo konwertować do wielu innych formatów: np. html, pdf, ps (postscript), epub, xml i wiele innych. Format ten jest powszechnie używany do tworzenia plików README.md (w projektach open source) i powszechnie obsługiwany przez serwery git’a. Język ten został stworzony w 2004 r. a jego twórcami byli John Gruber i Aaron Swartz. W kolejnych latach podjęto prace w celu stworzenia standardu rozwiązania i tak w 2016 r. opublikowano dokument [RFC 7764](https://tools.ietf.org/html/rfc7764) który zawiera opis kilku odmian tegoż języka:

* CommonMark,
* GitHub Flavored Markdown (GFM),
* Markdown Extra.

### Podstawy składni

Podany link: [https://github.com/adam-p/markdown-here/wiki/Markdown-Cheatsheet]() zawiera opisvpodstawowych elementów składni w języku angielskim. Poniżej zostanie przedstawiony ich krótkivopis w języku polskim.

#### Definiowanie nagłówków

W tym celu używamy znaku kratki

Lewe okno zawiera kod źródłowy – prawe -podgląd przetworzonego tekstu

![markdown naglowki](img/PTI_20Z_Ćwiczenie_4_svg_naglowki.jpg)

#### Definiowanie list

![markdown listy](img/PTI_20Z_Ćwiczenie_4_svg_listy.jpg)

Listy numerowane definiujemy wstawiając numery kolejnych pozycji zakończone kropką.

Listy nienumerowane definiujemy znakami: *,+,-

#### Wyróżnianie tekstu

![markdown style](img/PTI_20Z_Ćwiczenie_4_svg_style-text.jpg)

#### Tabele

![markdown tabele](img/PTI_20Z_Ćwiczenie_4_svg_tabele.jpg)

Centrowanie zawartości kolumn realizowane jest poprzez odpowiednie użycie znaku dwukropka:

#### Odnośniki do zasobów

`[odnośnik do zasobów](www.gazeta.pl)`

`[odnośnik do pliku](LICENSE.md)`

`[odnośnik do kolejnego zasobu][1]`

`[1]: http://google,com`

#### Obrazki

`![alt text](https://server.com/images/icon48.png "Logo 1")` – obrazek z zasobów internetowych

`![](logo.png)` – obraz z lokalnych zasobów

#### Kod źródłowy dla różnych języków programowania

![markdown - kod zródlowy](img/PTI_20Z_Ćwiczenie_4_kod_zrodlowy.jpg)

#### Tworzenie spisu treści na podstawie nagłówków

![markdown spis tresci](img/PTI_20Z_Ćwiczenie_4_toc.jpg)

### Edytory dedykowane

Pracę nad dokumentami w formacie Markdown( rozszerzenie md) można wykonywać w dowolnym edytorze tekstowym. Aczkolwiek istnieje wiele dedykowanych narzędzi

1. Edytor Typora - https://typora.io/
1. Visual Studio Code z wtyczką „markdown preview”

![typora](img/PTI_20Z_Ćwiczenie_4_typora.jpg)

### Pandoc – system do konwersji dokumentów Markdown do innych formatów

Jest oprogramowanie typu open source służące do konwertowania dokumentów pomiędzy różnymi formatami.

Pod poniższym linkiem można obejrzeć przykłady użycia:

[https://pandoc.org/demos.html]()

Oprogramowanie to można pobrać z spod adresu: [https://pandoc.org/installing.html]()

Jeżeli chcemy konwertować do formatu latex i pdf trzeba doinstalować oprogramowanie składu Latex (np. Na windows najlepiej sprawdzi się Miktex https://miktex.org/)

Gdyby podczas konwersji do formatu pdf pojawił się komunikat o niemożliwości znalezienia programu pdflatex rozwiązaniem jest wskazanie w zmiennej środowiskowej PATH miejsca jego położenia

![ustawienia Path](img/PTI_20Z_Ćwiczenie_4_ustawienia_path.jpg)

![ustawienia Path 2](img/PTI_20Z_Ćwiczenie_4_ustawienia_path_2.jpg)

![ustawienia Path 3](img/PTI_20Z_Ćwiczenie_4_ustawienia_path_3.jpg)

Pod adresem ([https://gitlab.com/mniewins66/templatemn.git]()) znajduje się przykładowy plik Markdown z którego można wygenerować prezentację w formacie pdf wykorzystując klasę latexa beamer.

W tym celu należy wydać polecenie z poziomu terminala:

$pandoc templateMN.md -t beamer -o prezentacja.pdf