AJAX це технологія яка дозволяє звертатися до сервера (відправка або отримання даних) без перезавантаження сторінки в браузері.
Він корисний коли є потреба створити асинхронний запит до сервера, а саме виконати його у фоноваму режимі без перезавантаження сторінки. 
Це в свою чергу дозволяє веб ресурсу працювати швидше.