.TH img2lvgl 1 "18 VII 2018" "version 1.0"

.SH NAME
.B img2lvgl
- skrypt automatyzujący konwersję obrazków do formatu używanego w bibliotece graficznej LittlevGL

.SH SYNOPSIS
.B img2lvgl
[
.I "OPTIONS"
]...
.I "INPUT_DIR OUTPUT_DIR"

.SH DESCRIPTION
Aby skorzystać ze skryptu:
.RS 3
1. Utworz katalog wejściowy np. INPUT

2. Wrzuć pliki z obrazkami do katalogu.

3. Utwórz katalog wyjściowy np. OUTPUT

4. Uruchom skrypt z odpowiednimi opcjami np.:

.RS 3
.B "img2lvgl -t alpha .../INPUT .../OUTPUT"

.RE
Pliki wyjściowe zostaną utworzone w formacie .c. Aby zmienić format wyjściowy należałoby dodatkowo urzyć opcji -f.
.RE


.SH OPTIONS

.TP
-c
Zapewnia skonfigurowanie skryptu w systemie operacyjnym. Użyj tej opcji po ściągnięciu pliku z repozytorium. Zostanie utworzony link symboliczny do skryptu w katalogu
.I /usr/local/bin/  
Dzięki temu zyskasz opcję uruchomienia skryptu w dowolnym katalogu. Przez to że tworzony jest link symboliczny w chronionym katalogu, niezbędne jest uruchomienie skryptu z
.I sudo 
jeżeli korzystasz z tej opcji!
.TP
-r
Usuwa pozostałości po skrypcie z komputera. Po wykonaniu tej opcji możesz usunąć katalog img2lvgl nie pozostawiając żadnych pozostałości na komputerze. Niezbędne jest uruchomienie skryptu z
.I sudo 
jeżeli korzystasz z tej opcji!
.TP
-o
Ustawia określony format dla pliku wyjściowego. Dostępne formaty to:
.RS 12
.I c_array
- dla formatu wyjściowego .c

.I bin_332
- dla formatu wyjściowego .bin
 (LV_COLOR_DEPTH == 8)

.I bin_565
- dla formatu wyjściowego .bin 
 (LV_COLOR_DEPTH == 16)

.I bin_565_swap
- dla formatu wyjściowego .bin 
 (LV_COLOR_DEPTH == 16)

.I bin_888
- dla formatu wyjściowego .bin 
 (LV_COLOR_DEPTH == 24)
.RE

.RS 7
Jeżeli nie zostanie wybrany żaden format, plik wyjściowy będzie miał rozszerzenie .c
.RE

.TP
-f
Ustawia format koloru obrazków. Dostępne formaty to:

.RS 12
.I true_color
- Standardowy format obrazka LittlevGL

.I true_color_alpha
- Standardowy format obrazka LittlevGL z przeźroczystością alpha

.I true_color_chroma
- Standardowy format obrazka LittlevGL z przeźroczystością chroma

.I indexed_1
- Indeksowany obrazek. 2 kolory.

.I indexed_2
- Indeksowany obrazek. 4 kolory.

.I indexed_4
- Indeksowany obrazek. 16 kolorów.

.I indexed_8
- Indeksowany obrazek. 256 kolorów.

.I alpha_1
- Tylko odcienie alpha. 2 odcienie.

.I alpha_2
- Tylko odcienie alpha. 4 odcienie.

.I alpha_4
- Tylko odcienie alpha. 16 odcieni.

.I alpha_8
- Tylko odcienie alpha. 256 odcieni. 

.I raw
- Prosta konwersja do tablicy.

.I raw_alpha
- Prosta konwersja do tablicy z przeźroczystościami alpha.

.I raw_chroma
- Prosta konwersja do tablicy z przeźroczystościami chroma.
.RE

.TP
-d
Włącza dithering dla formatów true_color, true_color_alpha, true_color_chroma

.TP
-h
Wyświetla tą stronę podręcznika man
