## Abstraction

    Когато говорим за абстракция ние взимаме само тази дата, която ни е нужна за обекта.При абстракцията ние игнорираме поведения или състояния свързани с обекта ако те не са релевантни за нас в случая пример ако студентите имат име но на нас не ни трябва цвят на очите. Абстракцията помага да се справим със сложноста на обекта. Позволява ни да представим опростен модел на сложен реален такъв. 

    Ползването на дадена функционалност без да знаем как. Може да има класове които са подобия на абстрактни концепсии от реалният свят нещо което няма реално съществуване.

    class Animal {

        makeSound(){
            throw new Error('Not overridden!')
        }
    }

    class Cat extends Animal {
        makeSound(){
            console.log('Meow!')
        }
    }
    class Dog extends Animal {
        makeSound(){
            console.log('Bark!')
        }
    }

## Polymorphism

    Означава многоформеност. Можем да го видим чрез наследяването. Различни наследници могат да върнат различна репрезентация на даден метод. Примера с Animal.
    Своиството на методи да извършват различни действия в различен контекст.
    Обектиде да извършват различно деийствие в различен контекст ако вземем куче и го поставим в кучкарник ще се държи като куче когато го поставим в колекция от бозайник всички допълнителни неща няма да се интереесуваме от тях

## Cohesion and Coupling


# Cohesion
    Cohesion визираме колко близо са методите до това да репрезентират дадена цел.Това което ние целим е тези елементи да имат силен cohesion. Да имат ясна дефинирана цел. Пример за клас който има силен cohesion e глобалният Math клас:
    sin() cos() asin() sqrt() pow() pxp() Math.PI Math.E. С наименованието на този обект ние очакваме той да се занимава само с математика и именно това правят неговите методи.

    Weak cohesion когато даден клас се занимва с много неща примерно създава документи форматира тези документи изпраща ги като емайл.

# Coupling

     Колко тясно свързани са  класовете или функциите. Могат ли да живеят самостоятелно или не. Трябва възможно най-малко да разчитат на др калсове и в момента който те разчитат това трябва да бъде явно.
         Loose Coupling                      Tight Coupling

    class UserService {
    constructor() {
        this.database = new Database(); // Coupling through direct instantiation
    }

    getUser(id) {
        return this.database.fetchUser(id);
    }
    }

    // Low coupling example
    class UserService {
    constructor(database) {
        this.database = database; // Dependency injection through constructor
    }

    getUser(id) {
        return this.database.fetchUser(id);
    }
    }

    class Database {
    fetchUser(id) {
        // Fetch user logic
    }
    }

## Dry

    Идеята е да редуцираме код (Dont repeat yourself)

## KISS

    Повечето неща да ги държим възможно най-лесени и по възможност да не добавяме неща които не ни трябват.

# YAGNI

    Да добавим в класа методи които наистина ни трябват. 


## Unit Tes