## What is web?
    На кратко идва от World Wide Web, е система която представлява взаимносвързани дкоументи и ресурси които са достъпни или достъпват от web браузара.
    Изграден е от клиенти и сървъри които си говорят и комуникират чрез някакъв протокол.

# web clients
    Това са на кратко web браузарите които са просто софтуерни приложение позволяващи на потребителите да достъпват страници и други ресурси през интернет. Те рендерират HTML документи които са основна структура на уеб страниците заедно с **CSS** което стилизира страниците и JavaScript които помага за внасяне на интерактивност.

    Уеб браузарите имат:
    Интерфейс всички адресни ленти бутони табове за навигация настройки всичко е част от интерфейса.
    Имат браузър енджин което рендерира и се занимава със създаването на страницата. Той има и съхранение на данни така познатите бизквитки локален сторадге и сесион стораге. 
    Имат рендеринг механизъм които се занимава с обработката на HTML CSS 
    част от него е JS Interpreter още познат като JS engine
    имаме и networking които се занимава с правенето на заявките.
    имаме и UI backend помощни ресурси.


# web servers
    Това са софтуерни програми на висически устройства които съхраняват данни, обработват данни и предоставят HTML страници и тяхните ресурси. Те приемат заявки от уеб браузарите и отговарят като дават обратно изисканите ресурси които може да са HTML документи снимки,видеа и други типове.

    
# http
    Е протоколът чрез който клиентите комуникират с сървърите.Той се базира на TCP/IP протокола за предаване на данни сигурно.

# request response model
    Клиента прави запитване и сървъра му отговаря на тази заявка.

# Uniform Resource Locator URL

    Това са тези адреси към които се правят заявките от браузарите. URL позволяват да навигираме в интернет.

                    http    ://     www.example.com      /  index.html

    http: протоколът който използваме. те биват https ftp file и др.

    www.example.com: адресът или мястото с което искаме да си комуникираме това е домайн може да бъде и ИП адрес може и да е хост наме ако сме в локална мрежа.

    index.html: ресурса който ние искаме може да е pdf word doc image route.