Липсата на ангажираност на работното място е третата дисфункция. 
Тя се характеризира с липса на яснота и подкрепа. 
Това се дължи на два основни фактора - желанието за консенсус (общо съгласие) и нуждата от сигурност.

Като желанието за консенсус може да забави взимането на решения и да предизвика парализа в екипа. 
Вместо да се налага диктаторски подход, където лидера взема всички решения, трябва да се намери начин всички от екипа да бъдат изслушани,тяхното мнение да бъде обмислено и признато защото в идеалния екип всеки член е включен и се стреми към постигане на окончателно решение.Ако екипа има проблем с взимането на решение,лидерът може да се намеси без да се притеснява, че ще разстрои някого със своето решение.

Като нуждата от сигурност също може да предизвика парализира на екипа. Високопроизводителният екип е способен да поеме решение за даден проблем и да бъде ангажиран с него, дори ако няма пълна информация за проблема. Ако е необходимо, те могат да променят посоката на дейстиве, а не да се колебаят. В нефункционалните екипи решенията се забавят, тъй като се търсят повече данни и информация за проблема с цел да се укрепи доверието да обаче когато един проблем отнема твърде много време да се реши това води до липса  и неспособност на екипа да вземат решения. 

Липсата на ангажираност в работата може да се почувства като несъгласие то може да се прояви чрез изразяване на противоречиви мнения, отказ от участие в общи решения или дори отричане на указания от лидера.
Екипът може да се чувства блокиран и непродуктивен поради липсата на движение и напредък.
Когато има намалена мотивация в служителите може да изпитват отчуждение и да не видят смисъл и цел в своята работа. Това може да доведе до намалена енергия и усилие при изпълнение на задачите.
Когато  Липсата на ангажираност е в продължение на дълъг период, служителите могат да изпитат физическо и емоционално изтощение от работата.

Като в заключение мога да добавя, че лидера трябва да е на ясно с всяко ниво на организацията, да е последователен в комуникацията си.Най-основни начини за преодоляване на тази дисфункция са именно  комуникацията и яснотата: комуникацията трябва да е ясна, открита и прозрачна трябва да има ясни инструкции,срокове , цели и очаквания на служителите. 