## Algorithm

    Алгоритъм е поредица или набор от инструкции които трябва да се изпълнят за да получим даден резултат.
    Алгоритъмът е абстрактно описание на процес.



## Big O
    Е начин математически кой от алгоритмите е по добър кой от тях е ефикасен.
    Big O винаги ще сочи към най-лошият случай.

    Има time complexity.
    Има space complexity. 

    О(n)- linear линеен:

    function logItems(n){
        for n times console.log I
    }
    Ще се изпълни толкова пъти колкото е подадено.

    Drop constants : Когато имаме 2 цикала n+n 2n но за да опростим казваме, че е от тип O(n).

## Linear Data Structures
    2те най фундаментални линейни структури са масиви и линкед лист.

# Array    
    Масивите са структура от данни която запазва стойностите  на едно място в паметта. Което значи, че ние знаем началото и това, че следващия елемент ще е на следващото парче памет. Те са с фиксирана стойност. Всеки един елемент може да бъде достъпен през неговият индекс което е и най-силната част на масивите независимо дали имаме 1 или 1 милион елемента  достъпването на индека е константа.

    push O(1) освен ако не е крайният елемент тогава ако е в JS се налага преоразмеряване амортизирана константа.
    pop O(1)
    splice unshift shift са O(n) защото преместваме елемента и трябва да се променят индексациите.
    remove O(n)
    insert O(n)
    size() O(1)

# Linked List
    Това е структура от данни която е поредица от нодове където всеки елемент помни и знае следващият или предишният. Елементите се запазват в различни части от паметта и всеки елемент има пойнтер към следващия последният индексира към null което показва края на листа.
    Те нямат индексация.

    addFirst removeFirst insertAfter removeAfter O(1)
    find е О(n)
   
# stack
    LIFO последният излиза пръв.
    push()
    pop()
    peek() всички са О(1)


# queue     
    FIFO пръв влезнал пръв излял.
    enqueue(item)
    dequeue()
    peek()  всички са O(1) с константна сложност

## Hash tables     
     Представлщват специфичен начин за съхранение на данни. В една колекция която най-често е масив
     след като на нея приложим алгоритъм наречен хеширане. 
     Хеширането е техника да превръщаме някакви стойности които не са числа в числа.     
     всеки път когато искаме да добавяме изтриваме взимаме или упдейтваме с константна стойност.
     Кулизия:
     2 различни ключа след като се изчислият техните стойности след хеш алгоритъма дават един и същ ключ
     3 начина за решаване и 3те са с линейна сложност 
     още едно хеширане . О(n)
     използване на съседен слот. О(n)
     чейнване в лист да сочи към следващия елемент. О(n)

# Set
    Множество което съдържа уникални стойности няма индексация няма повтарящи се елементи.
    add remove contains

# Map
    Имплементация на хеш таблиците.
    Мапа е известен  чрез абстрактното си име асоциетивен масив
    Структура която има стойности намирани по уникални ключове.

    add remove update get О(1)

    set get delete has entries

    Основна причина за използване търсенето по ключ е с константна стойност.

## Recursion    
    При рекурсията има значение как си написваме кода при рекурсията и има значение първо логиката или рекурсивното извикване.

    backtracking: е когато нашият алгоритъм стигне до задънен край алгоритъма да ни върне но място от където да пробваме различен път докато изпълним условието.

    мемоизеция: всеки път когато получим даден резултат можем да го запазим и ако минаваме пак да проверим дали вече го има.

    tail recursion: самият алгоритъм може да бъде преобразуван в итеративен такъв.