# Data
     Данните са нещо основно когато говорим за софтуер.
     Някаква информация която е събрана обикновенно от някаква програма или хардуерен инпут.
     Когато говорим за данни имаме в предвид сурови данни за да бъдат превърнати в информация трябва да ги поставим под някакъв контекст. Пример имаме име не значи много докато го вкараме в някакъв контекст.
     Метаданни са данни свързани с данните които получаваме примерно кога сме я получили каква дата каква.

     Репрезентираме данните чрез променливи. Можем да ги групираме за да им даден някакво значение.
     Чрез обектите. Можем да ги предаваме тези данни на друг софтуер. JSON
     Storing data:
     файлова система.
     бази данни.
     Данните трябва да бъдат валидни обикновенно чрез валидация.
     За да запазим данните валидни ние използваме валидация на входните данни.
     Ограничаваме достъпа до тях обикновенно чрез скоуп или кложър.

# Object

    Обектите са съвкупност от данни които имат ключ и стойност.
    Обектите ни позволяват да групираме данните.

    Обектите ни дават една структура в която лесно можем да се ориентираме кои данни за какво отговарят или какво представляват.


# state
    Това са данните които обектите съхраняват.

# behavior 
    Поведението или методите които обектите имат за да боравят с данните.
    Тези функции могат да валидират да променят данни и добавят и т.н.

# why do we group them



# this
    Стойността на **this** се определя по няколко правила:
    Просто един placeholder които получава своята стойност когато функцията е извикана или когато получава своя контекст.
    За да определим стойността на this трябва да видим къде се извиква и кои от правилата се прилагат.
    Правилата:
    default bind:  Ако никое от правилата не е приложено сочи към глобалният обект.

    implicit binding:  Мястото където се извиква дадена функция обект ли е.
    Когато минем през обект this на функцията ще сочи към нея пример person.sayName()
    explicit binding: Когато изрично зададем this обикновенно с функциите: call bind apply
    последното правило е при създаване с new Binding

## OOP
    Софтуерна парадигма Поставя обектите като основен елемент в нашият код а не функциите.
    
# Classes

    Класовете са просто едни темплейти или шаблони които ни позволяват да дефинираме състояние или поведение което искаме нашите обекти да имат.

## OOP principles

    Encapsulation: състояние и поведение които са взаимно свързани трябва да бъдат групирани.
    Данните и логиката която използва тези данни трябва да се групират в клас.
    Един подпринцип на енкапсулацията е скриването на информацията като това го постигаме чрез private fields.
    С помоща на Closures можем да скриваме данни.
    Ако правим някакви промени е хубаво те да бъдат локални те не трябва да афектират външният код.
    Правим ли промени в даден метод останалата част която използва този метод не трябва да разбира и не трябва да се афектира.
    Контрол върхо това как се изменя състоянието. Можем да добавим валидации можем да логваме, че са достъпени данните.

    Inheritance: Позволява ни да създадем ярархия от класове. Позволява на един клас да наследи поведението и стейта на своя парент класл.
    Наследяването ни позволява да
    Abstraction: Да се фокусираме само върхо детайлите които само на нас са необходими за целите на нашият софтуер.
    Polymorphism: Един обект може да се държи като някой от неговите парент класове.

# private fields
    Пласехолдер който се попълва от всеки един обект който е създаден от класа. Данните трябва да бъдат полезни.

# inheritance

    Позволява ни да вземем 1 клас и да вземем неговите х-ки и да ги присвоим на текущият клас като това се случва с ключовата дума extends. Идеята е да има някакви класове които се надграждат.
    Предимства:
    Можем да добавяме нови фиелдове можем да променим начина по който конструктура работи.
    Можем да преизползваме кода.
    Елиминира повтаряемост.
    Наследяването обаче може да доведе до усложняване и в по късен етап ако искаме да променим логиката по нашето приложение това би било постигнато много трудно тъй като на всякъде в под класовете след промяната трябва да се преработи.
    По добре е да се използва композиция.
    is-a когато искаме наследяване.
    has-a когато искаме да използваме композиция.

# overriding
    Да променим поведението на методите наследени от парент класа.
    използва се super()


# composition
    Когато комнбинираме няколко прости обекта в 1 по сложен.
    Слаба зависимост 
    Гъвкавост

# abstraction
     Абстракцията е концепсия  чрез която се фокусираме само това състояние и поведение което е релевантно за проблема който се решава.

# polymorphism
    Полиморфизъм върви рака за ръка с наследяването ако един парент клас е някаква форма на абстракция то чайлда може да  оверрайдне някои от поведенията от парент класа                            


# cohesion & coupling

# dry KISS YAGN!

# unit testing