## React Elements

- [ ] [React Elements](https://reactjs.org/docs/rendering-elements.html)
      React elements are the smallest building blocks of React apps. And represent structure of a component's user interface. React elements are plain objects, and are cheap to create. React DOM takes care of updating the DOM to match the React elements.
      They are **building blocks** of React apps. React elements are **immutable**. Once you create an element, you can't change its children or attributes. An element is like a single frame in a movie: it represents the UI at a certain point in time.

_Reconciliation_: When a component's props or state change, React decides whether an actual DOM update is necessary by comparing the newly returned element with the previously rendered one. When they are not equal, React will update the DOM.

When you write JSX, you are actually creating React elements. The below code will be transpiled to `React.createElement()` calls.

Реактивните атрибути на елементите (React Element Attributes) са обекти, които съдържат информация за елемента и неговите деца. Те се подават на React.createElement() и се използват от React за да създаде елемента и да го обнови.
пример: <div id="foo" />. Тук id е атрибут на елемента, а "foo" е стойността на атрибута. Атрибутите се използват за да конфигурират елементи. Те не се променят от React и са **immutable**.

//--------------------------------------- SPA models ---------------------------------------------------------------------------------------------------------//
## SPA models
- [ ] [SPA models](https://medium.com/@NeotericEU/single-page-application-vs-multiple-page-application-2591588efe58)

    Това е архитектура на уеб приложения, при която цялото приложение функционира в рамките на една уеб страница, а съдържанието се обновява динамично без нужда от пълно презареждане на страницата.
    # Предмиства:
        SPA е бърза, повечето ресурси като HTML и CSS се зареждат само веднъж, и могат да се използват отново.  Всички останали заявки към сървъра се извършват чрез AJAX.
        Тъй като SPA е една страница, е по-лесно да се дебъгва и поддържа. Това е особено полезно за малки и средни проекти.

        Сложни уеб приложения: Ако вашето приложение има множество **views**, състояния или интерактивни елементи, SPA може да помогне за управлението на сложността и да осигури по-добър потребителски опит.

        Мобилни приложения: SPA могат да бъдат използвани в мобилни уеб приложения или хибридни мобилни приложения, използвайки рамки като React Native или Ionic, където безпроблемният потребителски опит е от съществено значение.

    # Недостатъци:
        Първоначалното зареждане на SPA е по-бавно, тъй като трябва да се зареди цялото приложение. Това може да се реши чрез lazy loading, когато се зареждат само необходимите ресурси.
        Трудно се оптимизира за SEO, тъй като съдържанието се зарежда чрез JavaScript. Това може да се реши чрез prerendering, когато съдържанието се зарежда предварително и се кешира.

//--------------------------------------- React ---------------------------------------------------------------------------------------------------------//
## What is React.js?
- [ ] [What is React.js?](https://www.youtube.com/watch?v=pgAvVxowaYU)
- [ ] [React.js Tutorial - Learn React.js from Scratch](https://www.youtube.com/watch?v=Ke90Tje7VS0)
- [ ] [React.js Tutorial for Beginners - Getting Started with React](https://www.youtube.com/watch?v=DLX62G4lc44)
- [ ] [React.js Tutorial - Learn the Basics & Fundamentals](https://www.youtube.com/watch?v=9U3IhLAnSxM)
- [ ] [React.js Tutorial - Build a Website using React, Sass, Gulp and Node.js](https://www.youtube.com/watch?v=1wDzEjXbblM)

  Реакт е библиотека с отворен код за JavaScript, предназначена за създаване на потребителски интерфейси. Тя е разработена и поддържана от Facebook и общност от индивидуални разработчици. React.js позволява на програмистите да създават повторно използваеми UI компоненти и ефективно да управляват състоянието на тези компоненти.Основни характеристики и концепции на React.js включват:
    - **Virtual DOM** - React.js използва виртуален DOM, който е JavaScript представяне на реалния DOM. Това е лека копие на реалния DOM и позволява на React.js да изчислява разликите между предишното и настоящото състояние на DOM и да обновява само променените части на DOM.
    - **JSX** - JSX е разширение на JavaScript, което позволява на React.js да използва HTML-подобен синтаксис за създаване на шаблони. Това е по-лесно за четене и писане в сравнение с JavaScript.
    - **Компоненти** - React.js използва компоненти за създаване на потребителски интерфейси. Компонентите са независими и изолирани от други компоненти. Това прави компонентите лесни за поддръжка и повторно използване.
    - **Едностранни данни** - React.js използва едностранни данни, което означава, че данните се движат само в една посока. Това означава, че данните се движат от родителски компонент към децата му. Това прави приложенията по-лесни за разбиране и отстраняване на грешки.
    - **Състояние** - Състоянието е обект, който дефинира как се представя компонентът и как се променя при взаимодействие с потребителя. Състоянието е променлива, която се използва за съхранение на информация, която може да се промени във времето. Състоянието може да се променя чрез събития, които се наричат събития.
    - **React hooks** - React hooks са функции, които позволяват на React компоненти да използват състояние и други функционалности на React без да се създават класове. Те са въведени в React 16.8.

## What types of React components are there?
    Функционални компоненти (Functional Components) - Функционалните компоненти са JavaScript функции, които приемат пропс като аргумент и връщат React елемент. Те са прости за използване и са по-лесни за тестване в сравнение с класовите компоненти. Те са по-лесни за разбиране и по-лесни за поддръжка. Те са по-бързи в сравнение с класовите компоненти, тъй като не използват инстанции на класове. Те не поддържат състояние и не могат да използват методи на животен цикъл.
    Класови компоненти (Class Components) - Класовите компоненти са ES6 класове, които наследяват React.Component. Те са по-сложни за използване и по-трудни за тестване в сравнение с функционалните компоненти. Те са по-трудни за разбиране и по-трудни за поддръжка. Те са по-бавни в сравнение с функционалните компоненти, тъй като използват инстанции на класове. Те поддържат състояние и могат да използват методи на животен цикъл.
```js``
    class Greeting extends React.Component {
  render() {
    return <h1>Здравей, {this.props.name}!</h1>;
  }
}
```js``

## What are props?
    Props (пропс) са кратко име за "properties" (свойства) в React. Това са механизъм за предаване на данни от един компонент към друг, като параметри на функция. Пропс представляват данни, които могат да бъдат предоставени на компонента при създаването му и се използват за конфигуриране на компонента и показване на различно съдържание.

Когато създаваме инстанция на компонент, можем да предоставим пропс като атрибут на компонента. В компонента, пропс са достъпни като обект, от който можем да извличаме данни и да ги използваме вътре в компонента.

```js``
    const element = <Greeting name="Алиса" />;
```js``



## How to render components depending on the state?

За да рендерирате компоненти в зависимост от състоянието в React, можете да използвате условно рендериране. Условното рендериране ви позволява да контролирате кои компоненти се показват в потребителския интерфейс в зависимост от текущото състояние на приложението. Има няколко начина за реализиране на условно рендериране в React, включително използването на оператори if, тернарни оператори или switch оператори.

