## 1 Loops & Arrays:
# Цикли:
        Програмна конструкция която повтаря парче код определен брой пъти докато не се изпулни условие.
        **For doWhile While ForIn ForOf**
        Масиви:
        Структура от данни която пази колекция от данни които се достъпват с индекси.Масивите когато са само от числа са много бързи.
        +-ове:
        Четимост на кода, Лесно се правят операции на повече елементи едновременно,опростява кода.

        **Декларация на масиви:**

        *Арр литерал:*
        const arr=[1,2,3]

        *Арр конструктор:*
        const arr=new Arr(1,2,3);  const arr1=new Array(2);

        *Арр функции:*
        const arr=Array.of(1,2,3)  и Array.from('123')


## 2:Functions & Exceptions:
# Функции:
Функциите са основни блокове изграждащи една програма. Те могат да приемат стойности и задължително връщат резултат дори и undefined. 
*Пример за функция:*

function sum(a,b){
    return a+b
}

**Видовете функции са:**

*function declaration:*
Има хойстинг и се декларира от горе на скоупа си: може да бъде викана преди да бъде  декларирана.

*function expression:*
Няма хойстинг и тя трябва да бъде декларирана преди да бъде извикана.

*arrow function:*
Анонимни типове функции които са съкратени използват "=>" *arrow operator*. Като при използване на *this* сочи директно към парента който я извиква.

# Изключения( или грешки )
 Това са грешки които се появяват при изпълнението на дадена програма могат да се хванат с *try и catch*.
 Те могат да бъдат грешки от *Type* тип или референтен тип *Reference type*


 ## NPM/ ES Module

 # Npm
    
    Регистар за пакети на NODE който позволява на девелоперите да споделят или  използват лесни за достъп модули или пакети или просто код в техните проекти. НПМ има доста добър отговор на всяка грешка лесен е за използване има скриптове чрез които достъпваме пакетите като npm install npm update.

# packadge.json
    
    Метадата за нашият проект създава се с npm init -y  като вътре съдържа име описание за проекта лицензи . Зависимости към пакети скриптове за по лесно рънване на част от кода.

# ES modules

    Дава стандартизиран подход за управление на кода позволява чрез ключовите думи import и export да достъпим или шернем функции променливи или парче код от един файл към друг.

# template strings

    Силно средство за стринг форматиране позволяващо да вкарваме променливи динамично в стринг интерпулирането.
    пример `Hi, ${name}`. Някои предимства от използването им е четимоста на кода сигурността при използване на cross site scripting

# destructuring assignments

    Позволява да екстрактнем стойности от масиви или обекти и да ги присвоим към променливи по збит начин.

# spread operator

    Разгръща част от масив или обект в нов масив или обект главно се използва за множество от стойности или масиви да се комбинират в едно.

## Objects 

# Object
    Обектите са сложна структура от данни. Те репрезентират реални обекти. Те са от референтен тип и могат да се променят динамично като са съставени от динамичен брой пропертита.
	Пример за такъв обект е Car Object има марка модел година на производство и поведения като тръгване спиране ускорение спирачки. Можем да достъпваме пропертитата
	с дот нотация или с квадратни скоби и наименованието на ключа в стринг.

# primitive and reverence type

    Примитивните типове за прости типове като string number boolean те директно се съхраняват в паметта

    Референтните типове за по сложен тип и те пазят референция към мястото в паметта. Което означава, че при копиране на този тип ние копираме референцията, а не мястото в паметта.



## Scope & Closure

# Scope
    Това е достъпността до променливи функции и обекти в част от кода. Има два вида scope глобален и фънкшън скоуп.
    Като глобалния е взичко декларирано извън всякакви функции. Тези променливи или функции които са декларирани в глобалбия скоуп могат да се извикват от всякъде в кода.
    Фънкшън скоупа е скоупа се отнася за променливи или функции които са декларирани в блока на функция те могат да бъдат достъпени само вътре.


# var let const

    Използват се за деклариране на променливи.
    var:
    При вар променливата има глобален скоуп и може да бъде извикана на всякъде също така ако бъде извикана преди да е декларирана не връща грешка а undefined
	това редеклариране може да доведе до грешки.

    let & const:
    Те имат блок скоуп и не могат да бъдат извикани преди да бъдат декларирани.

# == и ===

    При == имаме сравнение при което ще се опита да преобразува един от двата в общ.
    Ако стоиностите за с различен тип JS ще се опита да конвъртне едина от 2те или и 2те за да бъдат сравнени.
    При === стриктно сравнява 2 стойности без да прави преобразуване.

# hoisting
    Това е поведение в JS което позволява на променливите и функциите да бъдат преместени на топа на соупа си независимо от това къде са декларирани.
	При вар има хойстинг при function declaration начина за деклариране на функции има хоистинг и функцията може да бъде извикана преди да бъде декларирана защото вече е хоистната най отгоре.

# Lexical Scope

    Всяка функция създава свой скуп и всяка нестната функция също но има видимост и достъпност на променливи от към външния скоуп.Lexical scope означава,
	че нестнатите функции могат да достъпват променливи от външния си скоуп там където са декларирани дори и да са извикани от друг скоуп.
# closure

    *closure* е функционалност в програмни езици, която позволява на функция да достъпва и използва променливи, дефинирани извън нейния обхват. Това означава,
	че *closure* дава възможност на функцията да има достъп до променливите на парент функция, дори след като парент функция е приключила. Това позволява на функцията да "запомни" стойностите на тези променливи и да ги използва по-късно.

## Module Pattern & Functional Programming

# IIFE

    Начин да извикаме функция веднъш и веднага след като е декларирана. Създава скоуп за да дефинираме.

# module pattern

    Е начин да енкапсулираме код и да създадем private част за нашия код.
# Functional programing

    Подход или начин на писане на код. Последователност от функции или действия която дава някакъв резултат. Използва се декларативен подход който се фокусира над това да каже на програмата какво изкаме да получим, а не как да го направи.

# higher order function

    функция която приема функция като параметър или която подава функция като резултат, а може и двете.

# calback function
     Е функция която се предава като аргумент на друга функция и се изпълнява скед изпълнението на първата функция.


# pure functions

    Не трябва да променя своите параметри ако те са референтни типове.
    Стойноста която те връщат не трябва да зависи от нещо друго освен от параметрите които тя получава.
    Не трябва да променя нищо извън себе си.

    side ефекти странични неща които функцията променя
        -променяме референтни типове
        -записване на данни в базаданни
        -изменения на данни
        -промяна по файловата система
        -комуникация по web пространството
        -боравене с конзолата
        -когато взимаме user input
        -когато достъпим statе

# map filter reduce
    и 3те приемат фонкция като аргумент 
    самата функция приема 3 параметъра итема индекса и целия масив като при reduce първа стойност е акумулатор
