# ”Python хакатон: Подарете книга”

## Описание на проекта

Изработете и имплементирайте платформа за младежи, които излизат от институция при навършване на пълнолетие.

## Основни направления:
##### - Уеб програмиране
##### - Scraping на обяви
##### - Инструменти за анализ на данните


##	Уеб програмиране:
Създайте бекенд приложение, което да покрива изискванията и да изгради основата на платформата, като следвате предложените дизайн прототипи.
Задължителните функционалности са:
-	Регистриране на профил като потребител/работодател/наемодател
-	Публикуване на обяви от работодатели, наемодели и ментори
-	Търсене и филтриране – в прототипа сме посочили кои критерии считаме за най-съществени
-	Други функционалности, които са нужни по ваша преценка

Задачата е да използвате Python, но що се отнася до frameworks или други технологии имате свобода.
Помощ: Използвайте най-добрите практики и стандарти, за да реализирате REST API. Като бонус може да добавите ReDoc/Swagger/OpenAPI документация.

# Използвани технологии

Програмата е разработена на Python #3.10.5 като са използвани принципите за създаване на RestFul API. 

- Програмата се стартира с командата ```uvicorn main:app``` извикана от папка API_Server
- Използвана е публично достъпна отдалечена MySql база данни хоствана на частен сървър чрез MariaDB. Данните за достъп са хардкоднати в раздела data/database. Разбира се, може да се експортне цялата база и да се deploy-не локално или на друго място
- За разработката е използван FastAPI фреймуърк, който използва Pydantic библиотеката за валидация на данни базирана на вградените type hints
- Частично е завършено DI комплементирано с Unit Tests
- За проверка и тестване на функционалностите е използван Postman, чиито библиотека от команди също е експортнатa в JSON вид и се намира в основната директория в Git - Childish Youngsters Project.postman_collection.json
- Добавена е документация с описание на ендпойнтите и методите автоматично генерираната чрез Swagger налична на localhost:8000/docs при действащ FastAPI сървър
- Графично щрихована схема на базата данни с различните връзки между елементите и, както и скрийншот на връзките в действителната база данни са налични в основната директория в Git
- В главната директория са запазени auth-tokens на някои от създадените потребители - с цел да се използват за тестване на функционалността

Бизнес логиката е отделена от технологичната спесифика в отделни слоеве и по този начин е постигнат separation of concerns: 
- data/models - модул, в който е дефинирана структурата на обектите
- data/database - описани са данните за достъп до базата данни, като са дефинирани и видовете заявки към базата данни
- routers layer - слой, в който са дефинирани ендпойнтите с конкретните HTTP методи, и основната валидация на данните
- services layer - слой, в който е дефинирана бизнес логиката и конкретиката по работата с обектите и базата данни

# Общо описание на функционалностите

**Потребител** – основните потребители на платформата – младежите от институции.

**Ментор** – личният ментор на всеки потребител.

**Работодател** – предлагащ работа / обучение на младежите и търсещ работна ръка.

**Наемодател** – наемодател на жилище / имот / обект за бизнес.

**Обучител** – предлагащи квалификация и развитие на умения.

## Потребителски модул
-	Token Endpoint - генериране на token при регистрация на потребител, който се използва за автентикация при последващи команди, които изискват регистриран потребител или права на администратор
-   Регистрирай потребител / ментор
-	Смени парола
-	Промени данни
-	Изтрий потребител (GDPR)

Потребителските пароли се запазват в базата данни хеширани със SHA256 алгоритъм, за което е използван модула hashlib. Генерираните auth_tokens са енкапсулирани и се трансферират безопасно с помощта на JWT, който в конкретния случай съдържа id и username на потребителя като payload.

## Модул съобщения
- потребители ще могат да разменят съобщения под формата на чат
- базовата функционалност е само съобщения между двама потребители
- може да се доразвие в групови съобщения, както и съобщения между потребители и фирми

**Основни функционалности:**
#### Създай съобщение
- Изисква автентикация (логнат потребител)
- Създава съобщение към конкретен потребител

#### Виж разговор
- Изисква автентикация
- Връща списък от съобщение между автентикирания потребител и друг потребител

#### Виж разговори
- Изисква автентикация
- Връща списък с всички потребители, с който автентикирания потребител е разменял съобщения

## Фирмен модул
-   Регистрирай работодател / наемодател / обучител
-	Смени парола
-	Промени данни
-	Изтрий потребител (GDPR)


## Skills концепция
Всеки потребител ще може да отбележи с какви умения разполага и какви умения би искал да развие допълнително. Могат да се използват от различни потребители – Skills на потребител, Това би помогнало по няколко начина:
-	**Skills** на потребител - според мен би мотивирало младежите да развият допълнително умения и квалификация. Може да се доразвие и обвърже с някаква reward система, както и виртуални рейтинги, медали, награди, кристалчета, звездички и т.н.
-	**Skills** на потребител - Да филтрира резултати при търсене на работа – тоест да напасва резултатите от търсенето спрямо уменията на потребителите
-	**Skills** търсени от работодател - Да бъде използвано от работодателите – да отбележат минималните изисквания към кандидатите и/или да могат да филтрират по-добре кандидати на базата на тези техни характеристики
-	**Skills** предлагани от обучител – обяви за допълнителна квалификация / обучения / trainee програми
Skills ще имат и допълнително пропърти verified (което ще се изразява под формата на някакъв маркер или бадж) – то ще е налично когато даденото умение е придобито, чрез успешно завършен курс или някой оторизиран потребител е потвърдил, че даденият потребител наистина притежава такова умение. Също може по модел на LinkedIn други потребители да добавят skills към конкретния потребител. Това би трябвало донякъде да филтрира случаите, в които да отбележа като skill, че мога да карам хеликоптер, а всъщност и на колело да не съм се качвал. 

## Модул за обучения – свързан със Skills
Ще включва базови обучения от различно естество:
-	Работа с компютър
-	Основна бизнес комуникация
-	По-желание с помощта на партньори могат да се предложат и допълнителни основни обучения в по-тесни сегменти – строителство, готварство, друг вид занаятчийство, туризъм и т.н.

## FAQ раздел или „Пътеводител на самостоятелният човек“
Ще съдържа упътвания и процедури от всякакво естество, включително:
- Полезни административни процедури:
- Как да се регистрирам на трудовата борса
- Как да се регистрирам за социално подпомагане
- Как се прави адресна регистрация
- Основни битови обучения:
    - Как да използваме по-ефективно електроенергията и да пестим пари
    - Как да почистим най-добре вкъщи

Тези упътвания на пръв поглед биха изглеждали твърде наивни и/или тривиални, но според мен на конкретната група младежи биха били от огромна полза.

Може да е директно свързан с модул Съвет и при търсене по ключови думи да изкарва съдържание. Като база данни ще ползва същите таблици от раздел Съвет, с допълнение, че ще са заключени 

## Съвет – раздел тип форум
Ще съдържа комуникация между потребители по различни теми в следната организация:
-	Categories – различна категоризация на теми, по подобие на форумите може да са private и/или locked
-	Topics – различните постове създадени от потребители, партньори (работодатели, наемодатели, обучители)
-	Replies – отговор към даден Topic. По подобие на форумите се имплементира със следните функционалности:
    - брояч за upvotes/downvotes – това ще са лайкове или дислайкове на потребители
    -	маркиране на best_reply – от автора на поста или от другите потребители – reply-а, който получи най-много гласувания за best_reply

**Функционалности на Съвет**:

#### Create Category
- изисква admin права
- създава категория чрез подаване на име

#### Make Category private/public
- изисква admin права
- променя видимостта на категорията и всички теми и отговори, които са в нея
- вижда се само от потребители, които имат дадени права за тази категория

#### Lock/Unlock Category
- изисква admin права
- отключва/заключва категория - не могат да се създават нови теми в тази категория

#### Give User Category read/write access
- изисква admin права
- администратор дава права за четене или четене и писане на даден потребител за дадена категория

#### Revoke User Category access
- изисква admin права
- администратор премахва правата на даден потребител за дадена категория

#### View Categories
- връща списък с всички категории

#### View Category
- връща списък с всички теми в дадена категория
- добавени са параметри за търсене, сортиране и страницизиране

#### View Privileged Users
- изисква admin права
- връща списък на всички потребители със специфични права за конкретна частна категория заедно с техните права на достъп

#### Create Topic
- изисква автентикация
- създава тема в конкретна категория с автор - автентикираният потребител

#### Create Reply
- Изисква автентикация
- създава отговор в конкретна тема

#### View Topics
- връща списък от теми
- добавени са параметри за търсене, сортиране и страницизиране

#### View Topic
- връща единична тема заедно със списък от отговори по тази тема

#### Lock/Unlock Topic
- изисква admin права
- отключва/заключва категория - не могат да се създават нови теми в тази категория

#### Upvote/Downvote a Reply
- Изисква автентикация
- дава положително/отрицателно мнение за отговор. Един потребител може да даде само от единият вид мнение по даден отговор, но може и да променя мнението си в последствие

#### Choose Best Reply
- Изисква автентикация
- Потребители могат да отбележат даден отговор като "най-добър", но това може да е само един отговор в дадена тема. Могат и да променят мнението си в последствие и да отбележат друг отговор като "най-добър" в дадената тема. 