---
title: "Update hosts"
date: 2018-07-05T15:32:04+02:00
draft: true
weight: 20
---

## Inleiding

In de toekomstige situatie willen we een hosts tabel die via git wordt
bijgehouden door infra. In deze tabel staan alle assets in het museum die via
ssh benaderbaar zijn. Al deze machientjes zullen via
Ansible direct benaderbaar zijn.

We moeten ervan uit gaan dat al deze machines niet direct, of slecht beperkte
toegang hebben tot internet. Maar via de AWS Controller kunnen we toch
informatie over ze vergaren en opslaan in diverse omgevingen.

Dit onderdeel van het museum is nog in een experimentele fase. Alles op het
gebied van Ansible brengen we onder in een [github
repository](https://github.com/MakeExpose/ansible_sketches).

Ansible is vooral geschikt om veel dezelfde handelingen te verrichten over
meerdere servers of groepen van servers. Veel van deze handelingen laat je vaak
over aan die servers zelf. Alleen in ons geval is dat niet altijd mogelijk.

### Inloggen

In het geval van TOPdesk communicatie moeten we eerst inloggen in de TOPDesk
api, voordat we informatie over de assets in de TOPdesk kunnen opslaan of
bijwerken. Om dit maar één maal te hoeven doen voeren we eenmalig een task uit,
wanneer de host 'localhost' is. Dit ziet er bijvoorbeeld als volgt uit:

```yaml
      - name: Login TOPdesk api
        uri:
            url: "{{ topdesk_api_base}}{{topdesk_api_login}}"
            method: GET
            user: "{{ topdesk_user }}"
            password: "{{ topdesk_password }}"
            force_basic_auth: yes
            status_code: 200,404
            timeout: 10
            return_content: yes
        register: topdesk_login_token
        when: hostvars['localhost']['topdesk_login_token'] is undefined and ansible_ssh_host == 'localhost'
```

Wanneer de _topdesk_login_token_ nog niet bekend is en de huidige
_ansible_ssh_host_ gelijk is aan localhost wordt er via de TOPdesk login api
ingelogd met de credentials. Het resultaat is de token die in
de rest van het script gebruikt wordt.

### Lookup van een component

Om een update te kunnen doen moet het component worden teruggevonden in de
TOPdesk api. Aangezien we meestal alleen beschikken over de unieke naam of over
een ip-address moeten we filteren op die velden. Dit ziet
er in Ansible alsvolgt uit:

```yaml
      - name: Lookup component id TOPdesk api
        uri:
            url: "{{ topdesk_api_base}}{{topdesk_api_assets}}?$filter=name eq '{{ansible_hostname}}'"
            method: GET
            status_code: 200,404
            body_format: json
            headers:
                authorization: "TOKEN id=\"{{ hostvars['localhost']['topdesk_login_token']['content'] }}\""
            return_content: yes
        register: topdesk_dataset
        when: ansible_ssh_host != 'localhost'
```

Wat je dan terugkrijgt is een lijst met 1 id van die betreffende asset.

### Update

Vervolgens kan dat _asset_id_ weer gebruikt worden om informatie in TOPdesk te
vervangen of te verbeteren.

```yaml
      - name: Update component TOPdesk api
        uri:
            url: "{{ topdesk_api_base}}{{topdesk_api_assets}}/{{hostvars[inventory_hostname]['topdesk_asset_id']}}"
            method: POST
            body: '{
                    "type_id" : "A060D95A-B9D1-4A33-8E87-402BD8135ECC",
                    "specification" : "iets anders?",
                    "name" : "{{ ansible_hostname }}",
                    "ipv4-address" : "{{ ansible_host }}",
                    "mac" : "NODEADBEEF",
            }'
            status_code: 200,400
            body_format: json
            headers:
                authorization: "TOKEN id=\"{{ hostvars['localhost']['topdesk_login_token']['content'] }}\""
            return_content: yes
        delegate_to: localhost
```

Aangezien het hier kan gaan om een device die niet zelf direct aan het internet
hangt en dus niet direct kan communiceren met TOPdesk moeten we dit overlaten
aan de host waarop dit Ansible playbook draait. Daarom maken we gebruik van
`delegate_to: localhost`. Dit kent een praktisch nadeel. De facts zoals ze in
Ansible worden opgeslagen moeten expliciet uit de `hostvars` dictionary worden
gehaald. Vandaar dat de url in het bovenstaande voorbeeld luidt:

```yaml
{{ topdesk_api_base}}{{topdesk_api_assets}}/{{hostvars[inventory_hostname]['topdesk_asset_id']}}
```

De inventory_hostname is de hostname van de host tabel die wordt langsgelopen.

### Facts

Om de facts van iedere server later te kunnen inzien of te gebruiken in andere
scripts kan je in de `ansible.cfg` file ook zeggen dat deze moeten worden
opgeslagen in een lokale database. Dit kan bijvoorbeeld met redis, maar ook met
lokale files. In het bovenstaande voorbeeld is gekozen voor lokale files via
deze configuratie:

```ini
[defaults]
gathering=smart
fact_caching=jsonfile
fact_caching_connection=./facts
```
