---
id: prawo
title: Prawo i niesprawiedliwość
sidebar_label: Prawo i niesprawiedliwość
---

#### Umowa z Pyrkonem
Jak już kiedyś wspominałam, na stoisku nie wolno nam robić niektórych rzeczy pod karą grzywny: promować treści niezgodnych z prawem, regulaminem konwentu, obraźliwych ani rasistowskich, szkodzić wizerunkowi organizatora. Za wszelkie zniszczenia płacimy my (to stąd to niesiadanie na ławce - nie jest to coś, za co chce się płacić na konwencie, jest dużo innych fajnych rzeczy), a na zakończenie konwentu musimy pozostawić stoisko w takim stanie, w jakim je zastaliśmy. Dobrze by było utrzymywać porządek na poziomie znośnym przez cały czas. Pomóżcie z tym. Jeśli konwentowicz zostawi śmieć, wyrzućcie go. Uporządkujcie co jakiś czas przybory do rysowania. Dosuńcie krzesła. Prosz.

:::caution
Stąd też każdy dyżurujący będzie mieć minidyżur porządkowy, podczas którego **wyrzuci zalegające śmieci, wystawi nowy worek,** jeśli będzie to potrzebne, uporządkuje materiały promocyjne i kącik rysowniczy, a potem poprzyczepia co ładniejsze obrazki do galerii NK.
:::caution

#### Prawa autorskie
Gdyby ktoś pytał o prawa autorskie, to uwaga: robienie coverów w Polsce jest dozwolone i nie trzeba płacić tantiem, o ile do utworu dodaje się “własny wkład artystyczny”. W naszym przypadku główny własny wkład to język polski. My za to pieniędzy nie pobieramy (i nie będziemy), więc to powinno załatwić sprawę.  
Gdyby jednak ktoś się dopytywał, możecie zawsze odesłać go do Nano (niech wyśle mail na adres grupowy).

#### Zakaz promocji poza stoiskiem
"Możliwość autopromocji na terenie swojej strefy. Ulotki, zakładki, piny etc. należy rozdawać TYLKO na własnym stoisku! (Rozdawanie poza własnym stoiskiem wiąże się z opłata w wysokości minimum 1800 zł)"
