% Created 2015-12-05 суб 19:57
\documentclass[bigger]{beamer}
\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage[T1]{fontenc}
\usepackage{fixltx2e}
\usepackage{graphicx}
\usepackage{longtable}
\usepackage{float}
\usepackage{wrapfig}
\usepackage{rotating}
\usepackage[normalem]{ulem}
\usepackage{amsmath}
\usepackage{textcomp}
\usepackage{marvosym}
\usepackage{wasysym}
\usepackage{amssymb}
\usepackage{hyperref}
\tolerance=1000
\usetheme{Berkeley}
\author{Novak Boškov}
\date{Decembar 2015.}
\title{Funkcionalno programiranje}
\hypersetup{
  pdfkeywords={},
  pdfsubject={},
  pdfcreator={Emacs 25.1.50.2 (Org mode 8.2.10)}}
\begin{document}

\maketitle
\begin{frame}{Outline}
\tableofcontents
\end{frame}


\section{Uvod}
\label{sec-1}

\begin{frame}[label=sec-1-1]{Jedan način}
\includegraphics[width=.9\linewidth]{./gen/medicina.png}
\end{frame}

\begin{frame}[label=sec-1-2]{Još jedan \ldots{}}
\begin{itemize}
\item F(IstorijaDijagnoze, RezultatLabTestova)
=> RizikKomplikacije
\item G(RezultatLabTestova, RizikKomplikacije, PorodičnaPredispozicija)
=> Intervencija
\item H(IstorijaDijagnoze, RizikKomplikacije, Intervencija, PorodičnaPredispozicija)
=> PlanNege
\end{itemize}
\end{frame}

\begin{frame}[label=sec-1-3]{Stil}
\begin{itemize}
\item Termin funkcionalno programiranje uzimamo više kao \alert{pristup} problemu i/ili \alert{način} rešavanja.
\item Pokušaj tačnog definisanja programskih paradigmi i svrstavanje programskih jezika u prvu
\alert{ili} drugu \alert{ili} treću (\ldots{}) grupu obično se završi uz mnogo potrošenog vremena
i premalo zaključaka.
\end{itemize}
\end{frame}

\begin{frame}[label=sec-1-4]{"Funkcionalnost" programskih jezika}
\begin{itemize}
\item Pozicije u galaksiji programskih jezika
\includegraphics[width=.9\linewidth]{images/galaxy.png}
\item Uz "funkcionalnost" ide i \alert{deklarativnost}.
Programski kod govori \alert{šta} program treba da postigne (u terminima domena problema),
ne i \alert{kako} to da uradi (taj deo je ostavljen implementaciji programskog jezika).
\end{itemize}
\end{frame}

\section{First-class funcije}
\label{sec-2}

\begin{frame}[label=sec-2-1]{First-class funcije - Šta?}
\begin{block}{"Structure and Interpretation of Computer Programs", Abelson, Harold; Sussman, Gerald Jay}
\ldots{} this means the language supports \alert{passing functions as arguments} to other functions,
\alert{returning them} as the values from other functions,
and assigning them to variables or \alert{storing them in data structures}.
\end{block}
\end{frame}

\section{Čiste funkcije (pure functions)}
\label{sec-3}

\begin{frame}[label=sec-3-1]{Čiste funkcije (pure functions) - Šta?}
\begin{itemize}
\item Uvek za iste ulazne argumente vraćaju isti rezultat - \alert{referential transparency}
\item Ne izazivaju nikakve sporedne evekte. Funkcija ne može da napravi nikakve
promene koje su vidljive van nje same.
\begin{itemize}
\item \alert{Ne može} da menja stanje nekog \alert{mutable} objekta koji joj je dostupan spolja.
\end{itemize}
\end{itemize}
\end{frame}

\begin{frame}[label=sec-3-2]{Čiste funkcije su referencijalno transparentne (Referentially Transparent)}
Zasnivaju svoju povratnu vrednost na:
\begin{itemize}
\item svojim argumentima
\item \alert{immutable} vrednostima
\end{itemize}
\end{frame}

\begin{frame}[fragile,label=sec-3-3]{Čiste funkcije nemaju sporednih efekata (no side effects)}
 \begin{itemize}
\item Napraviti \alert{sporedni efekat} znači izmeniti asocijaciju između imena i vrednsti
unutar datog opsega.
\begin{verbatim}
var store = {
    kiflice: 12,
};

var evilMutator = function(object){
    object.kiflice -= 2;
};

evilMutator(store);
\end{verbatim}
\end{itemize}
\end{frame}

\section{Immutable data structures}
\label{sec-4}

\begin{frame}[label=sec-4-1]{Sporedni efekti su neminovnost}
\begin{itemize}
\item Koliko imamo kiflica u \alert{store.kiflice} i šta se sa njima dešava?
Da bismo korektno koristili \alert{store.kiflice} u buduće moramo da vodimo računa
\alert{ko}, \alert{kako} i \alert{kada} im pristupa.
\item \ldots{} A to ume da se zakomplikuje. Sve zbog \alert{sporednih efekata}!
\item Šta je strašno?
Strašno je što su sporedni evekti neminovnost.
Ne možemo ih se otarasiti ali ih bar ne moramo nositi sa sobom svuda unaokolo.
\end{itemize}
\end{frame}

\begin{frame}[fragile,label=sec-4-2]{Držimo se dalje od sporednih efekata}
 Ne ovako:
\begin{verbatim}
var data = [1, 2, 3, 4, 5];
// sporedan efekat na ovome
var accumulator = [];
var l = data.length;

for(var i=0; i < l; i++) {
    if (data[i] > 2) {
        accumulator.push(data[i]);
    }
}
\end{verbatim}
\end{frame}


\section{Bolje rekurzija nego petlja}
\label{sec-5}

\begin{frame}[label=sec-5-1]{Bolje rekurzija nego petlja}
\begin{block}{Zašto je Clojure super?}
Osnovne Clojure strukture podataka ne mogu se mutirati!
\end{block}
\end{frame}

\begin{frame}[label=sec-5-2]{Zašto je to super?}
\begin{itemize}
\item Navika. Ljudi koji su navikli da podatke posmatraju kao "mutabilne" obično
će to raditi uvek kada je moguće. A moguće je \ldots{}
\item Rekurzija je super!
\end{itemize}
\end{frame}

\section{Kompozicija funkcija > mutiranje atributa}
\label{sec-6}

\begin{frame}[label=sec-6-1]{Kompozicija funkcija pre nego mutiranje atributa}
\url{https://en.wikipedia.org/wiki/Category_theory}
\begin{columns}
\begin{column}{0.6\textwidth}
\begin{block}{Kompozicija funcija}
\includegraphics[width=.9\linewidth]{images/cg.png}
\end{block}
\end{column}
\end{columns}
\end{frame}

\section{Memoization}
\label{sec-7}

\begin{frame}[label=sec-7-1]{Čiste funkcije imaju dobro pamćenje}
\begin{itemize}
\item Ako funkcije uvek za iste argumente vraćaju iste povratne vrednosti onda
to znači da mogu da zapamte šta su pre vratile za neke određene argumente
i \alert{ne moraju} uopšte to ponovo da računaju!
\item To se zove \alert{memoizacija} (\alert{memoization})
\end{itemize}
\end{frame}

\section{Reč o Lisp-u}
\label{sec-8}

\begin{frame}[label=sec-8-1]{Kako programski kod izrasta u program\ldots{}}
\begin{columns}
\begin{column}{0.5\textwidth}
\begin{block}{non-Lisp}
\includegraphics[width=.9\linewidth]{images/Selection_029.png}
\end{block}
\end{column}

\begin{column}{0.5\textwidth}
\begin{block}{Lisp}
\includegraphics[width=.9\linewidth]{images/Selection_030.png}
\end{block}
\end{column}
\end{columns}
\end{frame}

\begin{frame}[fragile,label=sec-8-2]{Kod su podaci i podaci su kod}
 \begin{verbatim}
(defmacro example-m
  [code]
  (let [first-p (first code)
        second-p (second code)
        last-p (last code)]
    `(str "procitao sam od "
          ~first-p " do " ~last-p)))
\end{verbatim}
\end{frame}

\begin{frame}[label=sec-8-3]{Kraj}
Hvala na pažnji
\end{frame}
% Emacs 25.1.50.2 (Org mode 8.2.10)
\end{document}
