< Înapoi la [Cuprins](../../cuprins.md) | [Capitolul III. Analiza situației existente](../v1_cap3.md)

### 3.4.   Descriere patrimonială ###
Municipiul Chişinău, amplasat pe o arie, ce constituie doar 1, 7% din întregul teritoriu al ţării (571, 6 км2), concentrează cel mai bogat patrimoniu al monumentelor de istorie, cultură, arhitectură şi arheologie din Republica Moldova (a se vedea planşa 2.2.5/1,2 "Schema de amplasare a monumentelor de patrimoniu cu zonele protejate" sc 1:2000). Aici funcţionează 11 muzee, 19 biserici vechi, săli de expoziţie, teatre, săli de concerte, biblioteci etc. 977 monumente amplasate în intravilanul urban se află sub ocrotirea statului în conformitate cu decizia Primăriei mun.Chişinău nr.104/6366 din 18.08.1994. Dintre acestea, 236 obiecte şi complexe sunt protejate ca monumente de importanţă naţională şi 741 ca obiecte de patrimoniu cu valoare locală. 857 edificii sunt amplasate în oraşul vechi şi în zona istorică şi constituie, în proporţie de 90%, case de locuit şi vile urbane. În perimetrul a 65 de străzi, cu cca. 4 mii de case construite în diferite perioade, 24% sunt obiecte de patrimoniu de importanţă naţională sau locală, protejate de stat. Însă doar 6% din totalul  clădirilor sunt obiecte de patrimoniu naţional ocrotite de stat, iar fiecare a zecea construcţie din lista de obiecte de patrimoniu naţional şi local din Chişinău a fost distrusă. 23 din monumentele de arhitectură se găsesc în afara zonei istorice a capitalei. În bună parte, obiectele de patrimoniu sunt amplasate de-a lungul principalelor străzi istorice ale capitalei, conservând faţadele unor edificii construite în diverse stiluri de arhitectură în proporţie de 5-65% din numărul total de case. Astfel străzile au păstrat o individualitate aparte. Valoarea obiectelor de patrimoniu este accentuată datorită planimetriei specifice unei localităţi medievale (în zona oraşului vechi), precum şi a structurii de cartiere închise (în zona istorică), care, datorită regulamentelor de intervenţie, trebuiesc păstrate în cazul noilor construcţii.

Totodată, celelalte clădiri din zona istorică ce nu au valoare de obiect de arhitectură nu sunt întreţinute pentru a evidenţia piesele de patrimoniu din preajmă, nu sunt dotate cu elemente de infrastructură modernă. În lipsa unor planuri de amenajare şi integrare a străzilor în ansamblul arhitectural, majoritatea cartierelor au conservat unele faţade ale clădirilor istorice, iar în interiorul cartierelor au fost amplasate construcţii care, adeseori, nu armonizează cu peisajul urban sau sunt spaţii subutilizate. 

Patrimoniul cultural-istoric al zonei Centru include:
* centrul istoric cu cca. 900 edificii vechi aranjate după principiul cartierelor închise, printre care - Primăria municipiului (fosta Dumă orăşănească, 1901, proiect de M.Elladi, stil eclectic cu elemente gotice şi renascentiste), fostul Gimnaziu de Fete "Principesa Dadiani" (1900, arh. A.Bernardazzi), fosta Bancă Orăşenească (sf.sec.XIX, proiect M.Cekeruli-Kus, azi Sală Naţională cu Orgă), fosta Casă a Nobilimii (azi cinematograful "Patria"), fostul Muzeu Gubernial Zoologic (1906, arh. N.Ţîganco, azi Muzeu Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală), Gara de trenuri (arh. A.Şciusev), Castelul de Apă (sf. sec.XIX, arh. A.Bernardazzi, azi Muzeul or. Chişinău) ş.a.; 
* 19 biserici vechi - "Naşterea Maicii Domnului" (Măzărache, 1752, stil vechi moldovenesc), "Sf. Împăraţi Constantin şi Elena" (1777, stil vechi moldovenesc), "Buna Vestire" (sec.XVIII-XIX, stil vechi moldovenesc), Catedrala "Naşterea Maicii Domnului" (1830-1836, arh. A.Melnicov, stil neoclasic), "Sf. Panteleimon" (1891, arh. A.Bernardazzi, stil neobizantin), ş.a.; 
* monumente de arhitectură: Arcul de Triumf (1840), Ştefan cel Mare, Aleea clasicilor, Complex memorial (1975), S.Lazo, G.Kotovschi, A.S.Puşkin, "Lupoaica latină" etc.; 
* edificii de cultură: teatre - Teatrul Naţional "Mihai Eminescu", Teatrul "Luceafărul", Teatrul de operă şi balet, Teatrul dramatic rus "A.P.Cehov", Teatrul municipal "Satiricus", Teatrul "E. Ionescu" ş.a.,  
* edificii administrative: Parlamentul Republicii Moldova, Preşedinţia Republicii Moldova, Guvernul Republicii Moldova ş.a.; 
* zone de odihnă şi agrement cu parcuri, scuaruri, lacuri, Grădina Muzeului de Etnografie;
* muzee: din 82 la nivel de ţară - 11 sunt concentrate în Chişinău, inclusiv Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, Muzeul Naţional de Arte Plastice, Muzeul de Arheologie şi Etnografie al A.Ş. a Moldovei, Casa-muzeu "A. Puşkin", Muzeul Armatei Naţionale al Ministerului Apărării, Muzeul oraşului (castelul de apă).
* săli de concerte: Palatul Republicii, Palatul Naţional, Sala cu orgă, Filarmonica Naţională, etc.

< Înapoi la [Cuprins](../../cuprins.md) | [Capitolul III. Analiza situației existente](../v1_cap3.md)