1.
---
Filter parovi se alternativno mogu dobiti koristenjem:
[F1, F2] = wfilters(wname, type)
[F1, F2] = wfilters('haar', 'd')
[F1, F2] = wfilters('haar', 'r')
[F1, F2] = wfilters('haar', 'l')
[F1, F2] = wfilters('haar', 'h')

gdje su d, r, l i h kratice za dekompoziciju, rekonstrukciju, niskopropusne i visokopropusne filtere, resepektivno.
F1 sadrzi dekompoziciju ili niskopropusni filter i njegov parni clan je sadrzan u F2.

2.
---
Za dobijanje svojstava pojedine familije filtera mozemo koristiti funkciju
waveinfo(wfamily)
waveinfo('haar')
waveinfo('db')

3.
---
Da dovijemo brojnu aproksimaciju ortonormalnog skaliranja transformacije i/ili wavelet funkcija, koristimo:
[phi, psi, xval] = wavefun(wname, iter)
iter - pozitivni cijeli broj - kontrolise tacnost aproksimacije (kontrola broja iteracija prilikom racunanja)
phi i psi - predstavljaju aproksmiacijske vektore
xval - evaluacijski vektor

[phi, psi, xval] = wavefun('haar', 10)

4.
---
Za bio-ortogonalne transfoormacije, odogovarajuca sintaksa je:
[phi1, psi1, phi2, psi2, xval] = wavefun(wname, iter)
gdje su ph1 i psi1 dekompozicijske funkcije, a phi2 i psi2 rekonstrukcijske funkcije.

[phi1,psi1,phi2,psi2,xval]=wavefun('bior3.3',8);

5.
---
Osnove informacije o haar wavelet informaciji, kao i graficki prikaz funkcije skaliranja i funkcije wavelet se moze dobiti slijdecim nizom instrukcija:

waveinfo('haar');
[phi, psi, xval] = wavefun('haar', 10);
xaxis = zeros(size(xval));
subplot(121); plot(xval, phi, 'k', xval, xaxis, '--k');
axis([0 1 -1.5 1.5]); axis square;
title('Haar Funkcija Skaliranja');
subplot(122); plot(xval, psi, 'k', xval, xaxis, '--k');
axis([0 1 -1.5 1.5]); axis square;
title('Haar Wavelet Fuunkcija');

U primjeru iznad koristena je subblot koja ima slijedeci oblik:
H = subplot(m, n, p) or H = subplot(mnp)
m in su broj redova i kolona u subplot nizu, respektino. I m i n moraju biti vece od 1

\begin{figure}
	\centering
	\includegraphics[width=.7\textwidth]{slike/HaarSklairanjeIWavelet.JPG}
	\caption{Haar funkcija skaliranja i Wavelet funkcija}
\end{figure}

Haar funkcije sklairanja i wavelet sa slike su prekidne i "kompaktno podrzane" sto znaci da su 0 van konacnog intervala koji se naziva support interval. Primjetite da je support 1. Waveinfo za haar nam otkriva da su Haar funkcija razvoja ortogonalne, tako da forward i inverzni kernel identicni.

---
Primjer informacija za db2 filter:
waveinfo('db2');
[phi, psi, xval] = wavefun('db2', 10);
xaxis = zeros(size(xval));
subplot(121); plot(xval, phi, 'k', xval, xaxis, '--k');
axis([0 3 -2 2]); axis square;
title('Haar Funkcija Skaliranja');
subplot(122); plot(xval, psi, 'k', xval, xaxis, '--k');
axis([0 3 -2 2]); axis square;
title('Haar Wavelet Fuunkcija');


6.
---
Na osnovu skupa dekompozicijskih filtera kojeg je ili dao korisnik ili generisala wfilter funkcija, najednostavniji nacin izracunavanja odgovarajuce wavelet transofmracije  je koristenjem wavedec2 funkcije

Generalna formula:
[C, S] = wavedec2(X, N, Lo_D, Hi_D)
ili
[C, S] = wavedec2(X, N, wname)
gdje je:
X - 2D slika ili matrica
N - broj skaliranja koja treba izracunati(tj. broj prolaza kroz FWT filter banku sa slike od ranije)
Lo_D i Hi_D - dekompozicijski filteri
C - red vektor tipa double koji sadrzi izracunate wavelet transformacijske koeficijente
S - bookeeping matrica tipa double koja definira raspored koeficijenata u C-u. Veza izmedju C i S se moze shvatiti iz primjera i u nastavku je detaljnije pojasnjena.

Primjer:
f = magic(4)
[c1, s1] = wavedec2(f, 1, 'haar')
[c2, s2] = wavedec2(f, 2, 'haar')

U ovom primjeru 4x4 matrica je transformisana u 1x16 wavelet dekompozicijsjki vektor c1 i 3x2 bookeeping matricu s1.



---

// Dodati funkcije na path
// Dodati slike n path

Generalna formula:
function [ratio, maxdiff] = fwtcompare(f, n, wname)

Primjer:
f = imread('vase.tif');
[ratio, maxdifference] = fwtcompare(f, 5, 'db4')

---

Generalna formula:

Primjer:
f = magic(8);
[c1, s1] = wavedec2(f, 3,'haar');
size(c1)
s1
approx = appcoef2(c1, s1, 'haar')
horizdet2 = detcoef2('h', c1, s1, 2)
newc1 = wthcoef2('h', c1, s1, 2)
newhorizdet2 = detcoef2('h', newc1, s1, 2)