
%\documentclass[slidestop,usepdftitle=false]{beamer}

\documentclass[slidestop,9pt]{beamer}

%\documentclass[xcolor=dvipsnames,12pt,mathserif]{beamer}

\usepackage[utf8]{inputenc} % upucujete LaTeX da je izvorni kod zapisan u UTF-8 unicode encodingu


%setup the theme

\usepackage{multirow}

\usepackage[flushleft]{threeparttable}

%\usetheme{AnnArbor}

\usetheme{CambridgeUS}

%\usetheme{Copenhagen}

\useoutertheme{infolines}

\usepackage[accumulated]{beamerseminar}

\definecolor{zuta}{rgb}{1.0,0.82,0.0}
\definecolor{bijela}{rgb}{1.0,1.0,1.0}
\definecolor{crna}{rgb}{0,0,0}
\definecolor{plava}{rgb}{0.99,0.0,0.0}
\definecolor{siva}{rgb}{0.849,0.849,0.849}

\usepackage{beamerthemeshadow}

\setbeamercolor{title}{fg=bijela}
\setbeamercolor{frametitle}{fg=crna,bg=bijela!100}
%\setbeamercolor{frametitle}{bg=bijela,fg=black}
%\setbeamercolor{structure}{fg=zuta!90!white}

\setbeamercolor{structure}{fg=plava!100!white}

\setbeamercolor{palette primary}{fg = bijela}

\setbeamercolor{normal text}{fg=crna,bg=siva}

\setbeamercolor{item}{fg =black, bg=white}
\setbeamercolor{subitem}{fg = bijela}
\setbeamercolor{subsubitem}{fg = bijela}

%\usefonttheme[onlymath]{serif}

%\setbeamercolor{example text}{fg=yellow}


\usepackage{beamertexpower}

\usepackage{amsmath}

\usepackage{graphics}

\usepackage{latexsym, epsfig, makeidx}

\usepackage{epstopdf}

\usepackage{graphicx,float}

\usepackage{pgf,pgfarrows,pgfnodes,pgfautomata,pgfheaps,pgfshade}

\usepackage{hyperref}

\usepackage{listings}
\usepackage{color} %red, green, blue, yellow, cyan, magenta, black, white
\definecolor{mygreen}{RGB}{28,172,0} % color values Red, Green, Blue
\definecolor{mylilas}{RGB}{170,55,241}


%\usepackage{listings}
%\lstloadlanguages{% Check Dokumentation for further languages ...
%	C,
%	C++,
%	csh,
%	Java,
%	Matlab
%}


\lstset{language=Matlab,%
	%basicstyle=\color{red},
	breaklines=true,%
	morekeywords={matlab2tikz},
	keywordstyle=\color{blue},%
	morekeywords=[2]{1}, keywordstyle=[2]{\color{black}},
	identifierstyle=\color{black},%
	stringstyle=\color{mylilas},
	commentstyle=\color{mygreen},%
	showstringspaces=false,%without this there will be a symbol in the places where there is a space
	numbers=left,%
	numberstyle={\tiny \color{black}},% size of the numbers
	numbersep=9pt, % this defines how far the numbers are from the text
	emph=[1]{for,end,break},emphstyle=[1]\color{red}, %some words to emphasise
	%emph=[2]{word1,word2}, emphstyle=[2]{style},
}


%\usepackage{caption}
%\DeclareCaptionFont{white}{\color{white}}
%\DeclareCaptionFormat{listing}{\colorbox{gray}{\parbox{\textwidth}{\hspace{5pt}#1#2#3}}} %changed \colorbox{8} to \colorbox{blue} cause 8 is not a color!

%\captionsetup[lstlisting]{format=listing,labelfont=white,textfont=white, singlelinecheck=false, margin=0pt, font={bf}}

\setbeamertemplate{theorems}[numbered] % to number

\theoremstyle{plain} % insert bellow all blocks you want in italic
%\newtheorem{theorem}{Theorem}[section] % to number according to section

\theoremstyle{definition} % insert bellow all blocks you want in normal text
%\newtheorem{definition}{Definicija}[section] % to number according to section

%\usepackage[T1]{fontenc}


\uselanguage{croatian}
\languagepath{croatian}

%\deftranslation[to=croatian]{theorem}{Teorema}

\deftranslation[to=croatian]{definition}{Definicija}


%\deftranslation[to=croatian]{corollary}{Posljedica}

%\deftranslation[to=bosnian]{theorem}{teorema}

\newcommand*{\maliF}{%
      \usefont{\encodingdefault}{\rmdefault}{b}{n}%
      \fontsize{5}{20}%
      \selectfont}


\newcommand\norm[1]{\left\lVert#1\right\rVert}


\usepackage[super,comma,sort&compress]{natbib}

\makeatletter
\newcommand*{\citenst}[2][]{%
  \begingroup
  \let\NAT@mbox=\mbox
  \let\@cite\NAT@citenum
  \let\NAT@space\NAT@spacechar
  \let\NAT@super@kern\relax
  \renewcommand\NAT@open{[}%
  \renewcommand\NAT@close{]}%
  \citet[#1]{#2}%
  \endgroup
}

\newcommand*{\citenumns}[2][]{%
  \begingroup
  \let\NAT@mbox=\mbox
  \let\@cite\NAT@citenum
  \let\NAT@space\NAT@spacechar
  \let\NAT@super@kern\relax
  \renewcommand\NAT@open{[}%
  \renewcommand\NAT@close{]}%
  \cite[#1]{#2}%
  \endgroup
}

\makeatother

%\usefoottemplate{\hfil\tiny{\color{black!50}\insertframenumber}}

%\usefoottemplate{%
%\vbox{%
%\tinycolouredline{structure!75}%
%{\color{white}\textbf{\insertshortauthor\hfill\insertshortinstitute\insertframenumber}}%
%}}



\renewcommand*{\dj}{d\kern-0.4em\char"16\kern-0.1em}

\renewcommand*{\DJ}{\raise0.3ex\hbox{-}\kern-0.36em D}

%\newtheorem{theorem}{Teorem}[section]

\newtheorem{acknowledgement}{Acknowledgement}


%\newtheorem{example}{Primjer}[section]
%\newtheorem{lemma}{Lema}[section]
%\newtheorem{openproblem}{Problem}[section]
\newtheorem{proposition}{Tvrdnja}[section]
\newtheorem{remark}{Primjedba}[section]
%\newtheorem{definition}{Definicija}[section]

%\usepackage[ruled,vlined]{algorithm2e}

\usepackage{algorithm}

\floatstyle{ruled}

\makeatletter\renewcommand{\ALG@name}{Algoritam}

\setbeamercolor{bibliography item}{fg=white}

\setbeamercolor*{bibliography entry title}{fg=white}

\setbeamercolor*{bibliography entry author}{fg=siva}

%\setbeamertemplate{navigation symbols}{}

%\setbeamertemplate{bibliography item}{}

\setbeamertemplate{frametitle continuation}[from second]

\mode<presentation>

\beamertemplatetextbibitems

\usetemplatetocsubsection{} {}


\mode <all>

\title[\maliF Waveleti]{\\
\textbf{Waveleti}}
\author[Muhamed Halilovic]{Muhamed Halilovic}
\date{Sarajevo, 2017}


\begin{document}


\begin{slide}

\maketitle

\newslide

\tableofcontents

\end{slide}

% _   /\  _________              __  .__
%/ \ / / /   _____/ ____   _____/  |_|__| ____   ____
%\_// /_ \_____  \_/ __ \_/ ___\   __\  |/  _ \ /    \
%  / // \/        \  ___/\  \___|  | |  (  <_> )   |  \
% / / \_/_______  /\___  >\___  >__| |__|\____/|___|  /
% \/            \/     \/     \/                    \/

\section{Pregled}
	\subsection{}
		\frame{
			\begin{slide}
				\centerslidesfalse
				\frametitle{Pregled prezentacije}
				\begin{itemize}
					\item \textit{Wavelet} transformacija daje sofisticiranu \textbf{vremensko-frekvencijsku analizu} i koristi se u brojnim algoritmima u raznim područjima nauke.
					\item Nakon teorijske pozadine i poređenja sa \textbf{frekvencijskom-Fourier-ovom} analizom, biće prezentirane neke primjene u području kompresije slike i uklanjanju šuma iz signala.
					\item Pojašnjen je i algoritam za prepoznavanje osoba pomoću očnog uzorka.
					\item Za početak ćemo postepeno uvesti koncept vremensko-frekvencijske analize krenuvši sa frekvencijskom analizom koja je prezentirana pomoću ideje Fourierove transformacije i nakon toga ćemo preći na Wavelet-Valić analizu.
				\end{itemize}
			\end{slide}
		}
		\frame{
			\begin{slide}
				\centerslidesfalse
				\frametitle{Neka pitanja za razmatranje}
				Pitanja kojima se bave matematički alati iz frekvencijske i vremensko-frekvencijske domene:
				\begin{itemize}
					\item Zašto mijenjanjem formata slike iz primjerice bitmap (bmp) u sliku sa ekstenzijom jpeg se višestruko smanjuje memorija potrebna za pohranu te slike, a da pritom gotovo da ne vidimo razliku u kvaliteti.
					\item Zašto na audio CDu je naznaceno da je namijenjen za 80 minuta muzike, dok na taj isti CD možemo sačuvati oko dvije stotine pjesama u formatu sa ekstenzijom mp3?
					\item Kako naučnici mogu iz signala koji je pod uticajem brojnih vanjskih elemenata koji ga ometaju (šumova) razabrati određenu pojavu i u kojem se trenutku dogodila?
					\item Kako kompjuter može na temelju slike prepoznati ili razlikovati objekte, osobe i sl.?
				\end{itemize}
			\end{slide}
		}
% _   /\  _________              __  .__
%/ \ / / /   _____/ ____   _____/  |_|__| ____   ____
%\_// /_ \_____  \_/ __ \_/ ___\   __\  |/  _ \ /    \
%  / // \/        \  ___/\  \___|  | |  (  <_> )   |  \
% / / \_/_______  /\___  >\___  >__| |__|\____/|___|  /
% \/            \/     \/     \/                    \/

\section{Uvod i pozadina uvođenja Wavelet transformacija}
	\subsection{}
		\frame{
			\begin{slide}
				\centerslidesfalse
				\frametitle{Frekvencijska vs. Frekvencijko-vremenska analiza}
					Iz ranijih predavanja imamo da Fourierov red funkciju prikazuje pomoću sinusa i kosinusa. Za funkciju $f$ s periodom $T=b-a$ Fourierov red je dat izrazom:
					$$f(x) = \frac{a_{0}}{2}+\sum_{n=1}^{\infty} (a_{n} sin(\frac{2n\pi x}{T}) + b_{n} cos(\frac{2n\pi x}{T})),$$
					gdje su izrazi za koeficijente $a_{n}$ i $b_{n}$ dati integralima:
					$$a_{0} = \frac{2}{T} \int_{a}^{b} f(x) dx$$
					$$a_{n} = \frac{2}{T} \int_{a}^{b} f(x) cos\frac{2n\pi x}{T} dx, n\geq 1$$
					$$b_{n} = \frac{2}{T} \int_{a}^{b} f(x) sin\frac{2n\pi x}{T} dx, n\geq 1.$$
			\end{slide}
		}
		\frame{
			\begin{slide}
				\centerslidesfalse
				\frametitle{Frekvencijska vs. \textbf{Frekvencijko-vremenska} analiza}
					Ako funkcija nema perioda, odnosno možemo reći da je period beskonačan, trebamo neprekidnu verziju, a to je Fourierova transformacija, koja je data izrazom:
					$$F(s) = \int_{-\infty}^{+\infty} f(t)e^{-2\pi i st}dt.$$
					\begin{itemize}
						\item Fourierova transformacija jedan je od najčešće korištenih alata za obradu signala. Ova transformacija signal (funkciju u vremenskoj domeni) pretvara u zapis u frekvencijskoj domeni, gdje dobivamo informaciju o zapisu date funkcije pomoću sinusoida, tj. koje se frekvencije pojavljuju i koliko intenzivno, ali gubimo informaciju o vremenu, tj. kada se koja frekvencija dogodila.(što je ujedno i temeljni razlog uvođenja Wavelet transformacije)
					\end{itemize}
			\end{slide}
		}
		\frame{
			\begin{slide}
				\centerslidesfalse
				\frametitle{Frekvencijska vs. Frekvencijko-vremenska analiza}
					\begin{itemize}
						\item Pri analizi signala (funkcije) koji su stacionarni ili periodični, Fourierova transformacija nam je dovoljna za analizu. Međutim, vrlo često nemamo takav signal i potrebne su nam obje informacije, tj. želimo da znamo kada su se određene frekvencije dogodile.
						\item Primjer može biti pjesma koju želimo digitalno analizirati: frekvencije se mijenjaju kako muzika ide i trebamo znati kada se koja od frekvencija desila.

					\end{itemize}
			\end{slide}
		}
		\frame{
			\begin{slide}
				\centerslidesfalse
				\frametitle{Frekvencijska vs. Frekvencijko-vremenska analiza}
					\begin{itemize}
						\item Treba se zapitati je li moguće istovremeno imati informaciju i o vremenu i o frekvencijama datog signala?
						\item Odgovor je DA, i takvu vrstu analize nazivamo vremensko-frekvencijska analiza. Prema Heisenbergovu principu neodređenosti ne možemo znati sve frekvencijske i sve vremenske komponente istovremeno, ali možemo znati za određeni vremenski trenutak opseg frekvencija.
						\item Jedan od pristupa vremensko-frekvencijskoj analizi je short-time Fourier transformacija (STFT), koja se još naziva i Gaborova transformacija, prema Dennisu Gaboru, koji je dao ideju za ovu transformaciju.
						\item Ideja se sastoji u tome da uzmemo prozor (filter) fiksne širine i klizimo/pomjeramo njime preko signala radeći Fourierovu transformaciu na tom prozoru. Na taj način žrtvujemo dio frekvencijskih informacija kako bismo dobili informaciju o vremenu kada se neka frekvencija dogodila.
					\end{itemize}
			\end{slide}
		}

		\frame{
			\begin{slide}
				\centerslidesfalse
				\frametitle{Frekvencijska vs. Frekvencijko-vremenska analiza}
					\begin{figure}
						\centering
						\includegraphics[width=.7\textwidth]{slike/gabor.jpg}
						\caption{Prikaz prozora Gaborove transformacije signala, gdje je prozor širine $a$, a centar u $\tau$.}
					\end{figure}

					Gaborova transformacija funkcije $f$ data je izrazom:
					$$G[f](t, \omega) = \tilde{f}_{g} (t,\omega) = \int_{-\infty}^{+\infty} f(\tau)g(\tau - t) e^{i\omega \tau} d\tau ,$$

			\end{slide}
		}
		\frame{
			\begin{slide}
				\centerslidesfalse
				\frametitle{Frekvencijska vs. Frekvencijko-vremenska analiza}
					\begin{itemize}
						\item U predhdonom izrazu funkcija $g$ definira prozor transformacije i važno je da bude lokalizirana. Uočimo da je ovaj integral konvolucija našeg signala sa prozorom (filterom) i da u slučaju da izostavimo funkciju $g$ iz izraza za transformaciju, imali bismo Fourierovu transformaciju funkcije $f$.
						\item Gaborova transformacija daje informacije o vremenu i frekvencijama, a koliko dobro opisuje vrijeme i frekvencije ovisi o izboru prozora koji pomjeramo preko signala. Što je prozor tanji, dobićemo manje informacija o frekvencijama, a više o vremenskoj domeni i obratno.
					\end{itemize}

			\end{slide}
		}

% _   /\  _________              __  .__
%/ \ / / /   _____/ ____   _____/  |_|__| ____   ____
%\_// /_ \_____  \_/ __ \_/ ___\   __\  |/  _ \ /    \
%  / // \/        \  ___/\  \___|  | |  (  <_> )   |  \
% / / \_/_______  /\___  >\___  >__| |__|\____/|___|  /
% \/            \/     \/     \/                    \/

\section{Wavelet transformacija}
	\subsection{}
		\frame{
			\begin{slide}
				\centerslidesfalse
				\frametitle{Wavelet transformacija}
				\begin{itemize}
					\item S obzirom da u Gaborovoj transformaciji imamo ograničenje kvalitete informacija o vremenskoj i frekvencijskoj domeni, javila se potreba za pronalaskom boljih metoda za vremensko-frekvencijsku analizu.
					\item Jedna od takvih metoda je wavelet transformacija (engleski izraz wavelet). Ideja wavelet transformacije javila se početkom 20. stoljeća s radom Alfreda Haara koji je u svojoj disertaciji istraživao ortogonalne baze funkcija.
					\item Haar wavelet prva je i do danas najjednostavnija familija funkcija koje se koriste za ovu transformaciju.
					\item Prvu Wavelet transoformaciju je izmislio mađarski matematičar Alfréd Haar. Za unos predstavljen listom od $2^n$ brojeva, može se smatrati da Haar wavelet transformacije vrši uparivanja ulaznih vrijednosti, čuva razliku i prosljeđuje sumu. Ovaj proces se ponavlja rekurzivno, uparivanjem suma za slijedeći nivo, što dovodi do $2^n-1$ razlika i konačne sume.
				\end{itemize}
			\end{slide}
		}
		\frame{
			\begin{slide}
				\centerslidesfalse
				\frametitle{Wavelet transformacija}
				\begin{figure}
					\centering
					\includegraphics[width=.7\textwidth]{slike/wavelets_tipovi.png}
					\caption{Prikaz nekoliko wavelet familija funkcija koje se koriste vrlo često i njihova imena. Uočimo da wavelet familije često nisu intuitivno jasne i za razliku od Fourierove analize gdje radimo sa sinusoidama koje razumijemo i možemo si lakše predočiti cijeli postupak, ovdje nam često intuicija ne pomaže.}
				\end{figure}
			\end{slide}
		}
		\frame{
			\begin{slide}
				\centerslidesfalse
				\frametitle{Wavelet transformacija}
				\begin{itemize}
					\item Wavelet tranformacija se koristi u mnogim područjima kao što su astronomija, obrada signala i slike, muzika, medicina, optika, predviđanje potresa, rješavanje parcijalnih diferencijalnih jednačina itd.
					\item Za razliku od STFT, mijenjat ćemo širinu filtera i tako pokušati dobiti bolje informacije u vremensko-frekvencijskoj analizi. Dakle, zadržavamo ideju superpozicije funkcije sa filterom, ali sada ćemo mijenjati njegovu širinu.
					\item Prozorom male širine, prvo ćemo dobiti informacije o visokim frekvencijama u dobroj rezoluciji vremena. Oduzmimo ove informacije iz signala, tako da te informacije ne utječu na rezultate kasnije, a nakon toga ćemo ponoviti analizu signala većim prozorom i dobiti informacije o nižim frekvencijama u lošijoj vremenskoj rezoluciji.
					\item Ovaj postupak temelj je wavelet transformacije i daje odličnu rezoluciju u vremenskoj i frekvencijskoj domeni, a daje i motivaciju za naziv multirezolucijska analiza (MRA).
					\item Možemo reći da dijelimo signal od izražajnih lokalnih prema globalnim svojstvima signala (funkcije). Postupak je moguće provoditi i obrnutim redom širine prozora kojim izdvajamo frekvencije iz signala.
				\end{itemize}
			\end{slide}
		}
		\frame{
			\begin{slide}
				\centerslidesfalse
				\frametitle{Wavelet transformacija}
				Da bismo provodili wavelet transformaciju potrebna nam je funkcija koju nazivamo korijenski wavelet:

				$$\psi _{a,b}=\frac{1}{\sqrt{a}} \psi \left( \frac{t-b}{a} \right),$$

				gdje su $a\neq 0$ i $b$ realni brojevi. Parametar $a$ skalira funkciju, dok je $b$ translacijski parametar (uloga $\tau$ u Gaborovoj transformaciji). Postoji široki spektar funkcija koje možemo izabrati, a odabir ovisi o problemu kojeg rješavamo. U principu, ova transformacija je razvoj danog signala u nekoj bazi ortogonalnih funkcija koje su određene preko odabranog korijenskog waveleta.
			\end{slide}
		}
		\frame{
			\begin{slide}
				\centerslidesfalse
				\frametitle{Wavelet transformacija}
				Korijenski wavelet za diskretni slučaj transformacije glasi:

				$$\psi _{m, n} = a_{0}^{m/2} \psi (a_{0}^{-m}x - nb_{0}),$$

				gdje su $a_{0}, b_{0} > 0$, a $m,n$ cijeli brojevi, a diskretna wavelet transformacija (DWT) dana je izrazom:

				$$W_{\psi} [f](m,n) = (f, \psi _{m,n})=a_{0}^{m/2} \int_{-\infty}^{+\infty} f(t) \bar{\psi}(a_{0}^{-m}t - nb_{0})dt.$$

				Najčešće želimo signal dužine $2^{j}$ tačaka, jer u tom slučaju možemo dobiti najbolje rezultate pomoću DWT. Napomenimo da u slučaju potpunog prostora čiju bazu čine $\psi _{m,n}$ funkciju $f$ možemo razviti u toj bazi:

				$$f(t) = \sum_{m,n =-\infty}^{+\infty} (f, \psi_{m,n})\psi_{m,n} (t).$$
			\end{slide}
		}
		\frame{
			\begin{slide}
				\centerslidesfalse
				\frametitle{Wavelet transformacija}
				\begin{figure}
					\centering
					\includegraphics[width=.4\textwidth]{slike/waveletporedjenja.jpg}
					\caption{Grafički prikaz vremenske, frekvencijske, Gaborove i wavelet analize. U vremenskoj analizi dobivamo podatke o signalu u vremenskoj domeni, ali nemamo nikakvih informacija o frekvencijama. Fourierova analiza daje informacije o frekvencijama, ali gubimo sve informacije o vremenu. Gaborova transformacija daje informacije o vremenu i frekvencijama, a koliko dobro koju domenu opisuje ovisi o izboru prozora kojeg pomičemo preko signala. Što je prozor tanji, dobit ćemo manje informacija o frekvencijama, a više o vremenskoj domeni i obratno. wavelet analiza ili multi-rezolucijska analiza nam daje najviše informacija kada su se frekvencije dogodile, a iz danog prikaza vidljiva je ideja analize prema različitim visinama frekvencija.}
				\end{figure}

			\end{slide}
		}
		\frame{
			\begin{slide}
				\centerslidesfalse
				\frametitle{Wavelet transformacija}
				Sve transformacije su dane općenito izrazom:

				$$(Tf)(\omega, t) = \int_{t} K(t,\omega) f(t) dt,$$

				gdje je $K(t, \omega)$ jezgra transformacije. Za Fourierovu transformaciju jezgra je dana sa $e^{i\omega t}$, a za wavelet transformaciju koristit ćemo korijenski wavelet. Time dobivamo definiciju neprekidne wavelet transformacije (CWT):

				$$W_{\psi} [f](a,b)=(f, \psi _{a,b}) = \int_{-\infty}^{+\infty} f(t) \bar{\psi}_{a,b}(t) dt.$$
			\end{slide}
		}
		\frame{
			\begin{slide}
				\centerslidesfalse
				\frametitle{Wavelet transformacija}
				Glavno ograničenje na korijenski wavelet dano je uvjetom na ograničenost konstante
				$$C_{\psi} = \int_{-\infty}^{+\infty} \frac{\vert \hat{\psi}(\omega) \vert^{2}} {\vert \omega \vert} d\omega < \infty$$
				Zanimljivo je sljedeće svojstvo:\:

				\textbf{Teorem:} Ako je $\psi$ wavelet i $\phi$ ograničena integrabilna funkcija, tada je konvolucija $\psi \ast \phi$ također wavelet.
				\begin{itemize}
					\item Iz teorema vidimo da postoji beskonačno mnogo mogućnosti za odabir korijenskog waveleta, ali u praksi koriste se oni za koje su ljudi do sada uočili svojstva koja najbolje odgovaraju rješavanju raznih problema.
				\end{itemize}

			\end{slide}
		}
		\frame{
			\begin{slide}
				\centerslidesfalse
				\frametitle{Wavelet transformacija}
				Za ovu transformaciju vrijede sljedeća svojstva:
				\begin{itemize}
					\item (1)	Linearnost: Transformacija je linearna, tj. vrijedi:

					$$W_{\psi} [\alpha f + \beta g] (a, b) = \alpha W_{\psi} [f](a,b) + \beta W_{\psi} [g](a,b)$$

					\item (2)	Translacija:
					$$W_{\psi} [T_{c} f](a,b) = W_{\psi} [f] (a, b-c),$$
					gdje je $T_{c} = f(t-c).$

					\item (3)	Širenje:
					$$W_{\psi} [D_{c} f](a,b) = \frac{1}{\sqrt{c}}W_{\psi} [f] (\frac{a}{c},\frac{b}{c}),$$

					gdje je $c > 0$ i $D_{c} f(t)=\frac{1}{c} f(t/c)$.

					\item (4)	Inverz: Transformaciju možemo invertirati pomoću formule:
					$$f(t) = \frac{1}{C_{\psi}} \int_{-\infty}^{+\infty} \int_{-\infty}^{+\infty} W_{\psi} [f] (a,b) \psi _{a,b} (t) \frac{dbda}{a^{2}}.$$
				\end{itemize}
			\end{slide}
		}
		\frame{
			\begin{slide}
				\centerslidesfalse
				\frametitle{Wavelet transformacija}
				Sada pogledajmo dva video uratka za bolje shvatanje cijelog procesa:\\
				1. The Theory of Wavelet Transform and its implementation using Matlab\\
				2. Understanding Wavelets\\
			\end{slide}
		}
% _   /\  _________              __  .__
%/ \ / / /   _____/ ____   _____/  |_|__| ____   ____
%\_// /_ \_____  \_/ __ \_/ ___\   __\  |/  _ \ /    \
%  / // \/        \  ___/\  \___|  | |  (  <_> )   |  \
% / / \_/_______  /\___  >\___  >__| |__|\____/|___|  /
% \/            \/     \/     \/                    \/

\section{Korištenje Matlabovog Wavelet Toolbox-a}
	\subsection{}
		\frame{
			\begin{slide}
				\centerslidesfalse
				\frametitle{Korištenje Matlabovog Wavelet Toolbox-a}
				Wavelet Toolbox Pruža pruza dekompozicijske filtere za širok spektar brzih wavelet transformacija. Filterima za specifične transformacije se pristupa na slijedeci nacin:

		    	\centerline{[Lo\_D, Hi\_D, Lo\_R, Hi\_R] = wfilters(wname)}

				Ovdje, ulazni parametar wname odredjuje povratne filter koeficijente shodno tabeli
				\begin{figure}
					\centering
					\includegraphics[width=.5\textwidth]{slike/tabela01.png}
					\caption{Wavelet Toolbox FWT filteri i imena filter porodica}
				\end{figure}
			\end{slide}
		}
		\frame{
			\begin{slide}
				\centerslidesfalse
				\frametitle{Korištenje Matlabovog Wavelet Toolbox-a}
				Ovdje su:
				\begin{itemize}
					\item Lo\_D - LowPass dekompozicijski filter
					\item Hi\_D - HighPass dekompozicijski filter
					\item Lo\_R - LowPass rekonstrukcijski filter
					\item Hi\_R - HighPass rekonstrukcijski filter
				\end{itemize}
				Primjeri:
				\begin{itemize}
					\item {[Lo\_D, Hi\_D, Lo\_R, Hi\_R] = wfilters('haar')}
					\item {[Lo\_D, Hi\_D, Lo\_R, Hi\_R] = wfilters('db2')}
					\item {[Lo\_D, Hi\_D, Lo\_R, Hi\_R] = wfilters('db3')}
					\item {[Lo\_D, Hi\_D, Lo\_R, Hi\_R] = wfilters('coif1')}
				\end{itemize}
			\end{slide}
		}

% _   /\  _________              __  .__
%/ \ / / /   _____/ ____   _____/  |_|__| ____   ____
%\_// /_ \_____  \_/ __ \_/ ___\   __\  |/  _ \ /    \
%  / // \/        \  ___/\  \___|  | |  (  <_> )   |  \
% / / \_/_______  /\___  >\___  >__| |__|\____/|___|  /
% \/            \/     \/     \/                    \/


\section{Primjene wavelet transformacije}
	\frame{
		\begin{slide}
			\centerslidesfalse
			\frametitle{Primjene wavelet transformacije}
			Sada ćemo demonstrirati primjenu wavelet transformacija. Vidjećemmo primjenu na:
			\begin{itemize}
			 	\item kompresija slike
			 	\item denoising
			 	\item otklanjanje šuma iz signala
			 \end{itemize}
			 Ideje algoritama temelje se na mogućnosti brzog nalaženja koeficijenata DWT pomoću Mallatovog algoritama, što je moguće u najboljem slučaju u vremenu $\mathcal{O}(n)$, a algoritam je definiran za $2^{n}$ čvorova.
		\end{slide}
	}
	\subsection{Kompresija slike}
		\frame{
			\begin{slide}
				\centerslidesfalse
				\frametitle{Primjene wavelet transformacije - kompresija i denoising}
				\begin{itemize}
					\item Ideja kompresije je datu sliku prikazati u wavelet bazi funkcija i zatim sve koeficijente koji su manji od odabrane granice postaviti na 0, tj. ne koristiti ih.
					\item Na taj način koristimo mali broj koeficijenata baze (zanemarujemo "manje" važna svojstva slike) i time pomoću malog broja koeficijenata koje čuvamo možemo rekonstruirati sliku.
					\item Ovaj postupak ima svoju cijenu, a to je gubitak "kvalitete" slike
				\end{itemize}
			\end{slide}
		}
		\frame{
			\begin{slide}
				\centerslidesfalse
				\frametitle{Primjene wavelet transformacije - kompresija i denoising}
				\begin{itemize}
					\item Slika na narednom slajdu prikazuje proces kompresije slike, a nakon toga slijedi jednostavni algoritam kojega ćemo implementirati i testirati u Matlabu koristeći Haarovu familiju wavelet funkcija.
					\item Wavelet dekompozicija slike razlaže sliku na horizintalne, vertikalne i dijagonalne komponente i na nivoe, gdje možemo birati broj nivoa.
					\item Ovakav način pruža brojne prednosti i koristi se u sofisticiranim alatima.
					\item Prilikom pisanja koda koristit ćemo nekoliko Matlabovih funkcija za rad sa wavelet analizom slike, tj. 2-D signala.
				\end{itemize}
			\end{slide}
		}
		\frame{
			\begin{slide}
				\centerslidesfalse
				\frametitle{Primjene wavelet transformacije - kompresija i denoising}
				\begin{figure}
					\centering
					\includegraphics[width=.5\textwidth]{slike/wavelet_kompresija_proces.jpg}
					\caption{Prikaz procesa dobivanja komprimirane slike. Obavezni dijelovi imaju strelice crne boje, dok dijelovi algoritma koji su povezani strelicama plave boje nisu obavezni. Dakle, najjednostavniji proces bio bi da napravimo wavelet transformaciju nad slikom, sve koeficijente koji su ispod zadane granice postavimo na 0 i zatim iskoristimo preostale koeficijente u traženju inverzne wavelet transformacije. Kada proces obuhvata ostale dijelove ovog algoritma (kvantizaciju, šifriranje, dešifriranje i dekvantizaciju) govorimo o sofisticiranijim algoritmima koji mogu postići bolje rezultate.}
				\end{figure}
			\end{slide}
		}
		\frame{
			\begin{slide}
				\centerslidesfalse
				\frametitle{Primjene wavelet transformacije - kompresija i denoising}
				Napisat ćemo program za jednostavniju verziju algoritama opisanog prema Slici 4 u Matlabu i testirati ga na Haar-ovoj familiji.
				Vidi datoteku: 03kompresija\_denoising.m
			\end{slide}
		}
		\frame{
			\begin{slide}
				\centerslidesfalse
				\frametitle{Primjene wavelet transformacije - kompresija i denoising}
				\begin{figure}
					\centering
					\includegraphics[width=.4\textwidth]{slike/DodikKompresijaDenoising.JPG}
					\caption{Dobiveni rezultati koristeći Haar familiju pri kompresiji slike dimenzije $256\times256$ piksela sa tri razlicita trasholda - 25,100,250.}
				\end{figure}
			\end{slide}
		}
		\frame{
			\begin{slide}
				\centerslidesfalse
				\frametitle{Primjene wavelet transformacije - kompresija i denoising}
				\begin{figure}
					\centering
					\includegraphics[width=.4\textwidth]{slike/DodikKompresijaDenoisingSignal.JPG}
					\caption{Dobiveni rezultati koristeći Haar familiju pri kompresiji slike dimenzije $256\times256$ piksela}
				\end{figure}
			\end{slide}
		}
		\frame{
			\begin{slide}
				\centerslidesfalse
				\frametitle{Primjene wavelet transformacije - kompresija i denoising}
				Prve 4 slike  redom prikazuju
				\begin{itemize}
					\item a) originalnu crno-bijelu sliku
					\item b) sliku gdje smo sačuvali 15.96\% koeficijenata - $MSE=36.12$, $PSNR=32.55$ - treshold:25
					\item c) sliku gdje smo sačuvali 3.95\% koeficijenata - $MSE=313.25$, $PSNR=23.17$
					\item d) sliku gdje smo sačuvali 3.18\% koeficijenata - $MSE=485.60$, $PSNR=21.26$
				\end{itemize}
				Možemo uočiti da je posljednja slika (3.18\% koeficijenata) bitno slabije kvalitete. Ispod slika nalazi se prikaz koeficijenata u Haarovoj wavelet bazi redom za slike a), b), c) i d), te su crvenom linijom označene donje granice za očuvanje koeficijenata (25, 100 i 250),a os x je normalizirana.
			\end{slide}
		}
		\frame{
			\begin{slide}
				\centerslidesfalse
				\frametitle{Primjene wavelet transformacije - kompresija i denoising}
				\begin{itemize}
					\item Koristeći jednostavni algoritam i najjednostavniju familiju (Haar) vidimo da originalnu sliku možemo zadržati u stanju gdje je gubitak kvalitete vidljiv, ali nije još u tolikoj mjeri da bismo je odbacili sa samo 15.96\% informacija.
					\item Napomenimo da je u datom algoritmu granica za rezanje koeficijenata jednaka za svaki nivo. To znači da bi prvo poboljšanje algoritma moglo biti mijenjanje granica za rezanje koeficijenata za svaki nivo.
				\end{itemize}
			\end{slide}
		}
		\frame{
			\begin{slide}
				\centerslidesfalse
				\frametitle{Primjene wavelet transformacije - kompresija i denoising}
					\begin{itemize}
					\item Za testiranje koja poboljšanja nude algoritmi koji koriste i kvantizaciju i šifriranje u Matlabu ih možemo koristiti unutar skripte pomoću naredbe wcompress() ili pak u novijim verzijama Matlaba otvoriti Wavelet toolbox i odabrati True Compression 2-D.
					\item Navedeni alat nudi odabir wavelet familije, a zatim i način kompresija i broj koraka šifriranja koji uvelike utječe na rezultat.
					\item Alat nudi nekoliko grafičkih prikaza kao i prikaz slike nakon kompresija.
					\item Alat također nudi i nekoliko načina za mjerenje uspješnosti kompresija.
					\item CR (Compression ratio) govori koji postotak informacija koristimo.
					\item M.S.E. (Mean Squared Error) govori o udaljenosti između originala i komprimirane slike (što je M.S.E. manji, to je komprimirana slika bolja)
					\item BPP (Bit-Per-Pixel) pokazuje broj bitova potrebnih za pohranu jednog pixela slike. PSNR (The Peak Signal to Noise Ratio) mjeri najveću pogrešku u decibelima.
					\end{itemize}
			\end{slide}
		}
		\frame{
			\begin{slide}
				\centerslidesfalse
				\frametitle{Primjene wavelet transformacije - kompresija i denoising}
				$${M}{S}{E}=\frac{1}{mn}\sum_{i=1}^{m}\sum_{j=1}^{n} (X-X_{c})^{2}.$$
				$${P}{S}{N}{R}=10\cdot log_{10} \left( \frac{255^{2}}{{M}{S}{E}}\right).$$
				Što je PSNR veći, to je bolja kvaliteta komprimirane slike. Ako je PSNR iznad 40 dB kaže se da se slike ne razlikuju, a najčešće je dovoljno oko 30 dB da bismo rekli da se radi o dovoljno dobroj kvaliteti.
			\end{slide}
		}
		\frame{
			\begin{slide}
				\centerslidesfalse
				\frametitle{Primjene wavelet transformacije - kompresija i denoising}
				Izgled alata True Compression 2-D:
				\begin{figure}
					\centering
					\includegraphics[width=.7\textwidth]{slike/wavemenu_True-Compression2-D.JPG}
					\caption{Izgled alata True Compression 2-D}
				\end{figure}
			\end{slide}
		}
		\frame{
			\begin{slide}
				\centerslidesfalse
				\frametitle{Primjene wavelet transformacije - kompresija i denoising}
				\begin{itemize}
					\item Rad s navedenim alatom pokazuje da porastom broja koraka šifriranja raste broj korištenih informacije, a time i kvaliteta rekonstrukcije. Za danu sliku potrebno je 11 koraka šifriranja da bismo dobili zadovoljavajuće rezultate, a najbolju kompresiju pokazuje metoda spiht koja koristi 4.76\% informacija originalne slike i daje dobre rezultate (kompresije 1\:21).
					\item Postoje brojni drugi alati za analizu kompresije i signala opcenito. Jedan od njih je i Coherence Wavelet Toolbox koji koristi grafičku interpretaciju, a dostupan je u potpunosti na internet stranici \url{http://www.glaciology.net/wavelet-coherence}.
					\item Detaljni opis Matlabova alata True Compression 2-D, gdje se mogu naći i razne implementacije nalazi se na \url{http://www.mathworks.com/help/pdf_doc/wavelet/wavelet_ug.pdf} ...
				\end{itemize}
			\end{slide}
		}
	\subsection{Uklanjanje šuma iz signala}
		\frame{
			\begin{slide}
				\centerslidesfalse
				\frametitle{Primjene wavelet transformacije - Uklanjanje šuma iz signala}
				\begin{itemize}
					\item Šum je neželjena smetnja koja se poklapa sa korisnim signalom i može sakriti sadržaj pravog signala.
					\item Postoje brojne mogućnosti za pojavu šuma, zbog čega je vrlo važno "očistiti" signal kako ga ne bismo krivo interpretirali ili nam promakle važne informacije unutar signala.
					\item Ovisno o vrsti signala, odabiremo pogodni način uklanjanja šuma. Ako je signal stacionaran ili periodičan, dovoljna nam je Fourierova analiza kako bismo uklonili šum. Ali, vrlo često radimo sa nestacionarnim i neperiodičkim signalima. Jedan od pristupa takvim signalima je primjena wavelet transformacije. Osnovni dio algoritma sličan je kao i kod kompresija:
					\begin{itemize}
						\item 1. Napravi wavelet transformaciju nad signalom.
						\item 2. Primijeni rezanje koeficijenata baze s obzirom na odabranu metodu.
						\item 3. Rekonstruiraj signal pomoću preostalih koeficijenata baze.
					\end{itemize}
				\end{itemize}
			\end{slide}
		}
		\frame{
			\begin{slide}
				\centerslidesfalse
				\frametitle{Primjene wavelet transformacije - Uklanjanje šuma iz signala}
				\begin{figure}
					\centering
					\includegraphics[width=.7\textwidth]{slike/wavelet_signal_sum_i_bez.png}
					\caption{Lijeva slika prikazuje signal koji ima šum, a desno je dobiveni signal nakon uklanjanja šuma pomoću wavelet analize.}
				\end{figure}
			\end{slide}
		}
		\frame{
			\begin{slide}
				\centerslidesfalse
				\frametitle{Primjene wavelet transformacije - Uklanjanje šuma iz signala}
				\begin{figure}
					\centering
					\includegraphics[width=.7\textwidth]{slike/wavelet_signal_decomposition.png}
					\caption{Signal i njegov prikaz po nivoima u wavelet bazi Daubechies (5 nivoa).}
				\end{figure}
			\end{slide}
		}
		\frame{
			\begin{slide}
				\centerslidesfalse
				\frametitle{Primjene wavelet transformacije - Uklanjanje šuma iz signala}
				Budući da ne znamo koliko je šuma prisutno, rezanje koeficijenata nije tako jednostavno. Signal je dan izrazom:

				$$s(t) = x(t) + \epsilon z(t),$$

				gdje je $z(t)$ šum. Da bismo odredili vrijednost rezanja, najčešće se služimo statistikom i pokušavamo odrediti granice pomoću devijacije. Optimalnu granicu rezanja možemo dobiti npr. Monte Carlo simulacijama. Vrlo bitnu ulogu ima odabir familije waveleta i njezinog nivoa. Najčešće biramo između krutog i mekanog rezanja koeficijenata. Kruto rezanje dano je izrazom

				$$y_{hard}(t) = \begin{cases} x(t), \vert x(t) \vert > \delta \\ 0, \vert x(t) \vert < \delta, \end{cases}$$
			\end{slide}
		}
		\frame{
			\begin{slide}
				\centerslidesfalse
				\frametitle{Primjene wavelet transformacije - Uklanjanje šuma iz signala}
				a mekano izrazom

				$$y_{soft}(t)=\begin{cases} sign(x(t))\cdot (\vert x(t) - \delta \vert), \vert x(t) \vert > \delta \\ 0, \vert x(t) \vert < \delta \end{cases}$$

				Mekano rezanje daje glađe rješenje, što rezultira vizualno ugodnijom slikom, ali kruto rezanje bolje čuva ivice. Razvijeni su brojni algoritmi za rješavanje ovog problema, kao i gotovi alati. Matlabov Wavelet Toolbox ima ugrađen alat za uklanjanje šuma iz signala (1-D, 2-D) pomoću wavelet analize. Nekoliko implementacija u Matlabu dostupno je na http://www.mathworks.com/help/wavelet/examples/de-noising-signals-and-im....
			\end{slide}
		}
		\frame{
			\begin{slide}
				\centerslidesfalse
				\frametitle{Primjene wavelet transformacije - Uklanjanje šuma iz signala}
				\begin{figure}
					\centering
					\includegraphics[width=.7\textwidth]{slike/wavemenu_Signal-Denoising1-D.JPG}
					\caption{Prikaz Matlabovog ugradjenog alata SWT Denoising 1-D.}
				\end{figure}
			\end{slide}
		}
		\frame{
			\begin{slide}
				\centerslidesfalse
				\frametitle{Primjene wavelet transformacije - Uklanjanje šuma iz signala}
				\begin{figure}
					\centering
					\includegraphics[width=.4\textwidth]{slike/wavelet_ocisceno1.jpg}
					\caption{Prikaz rezultata uklanjanja šuma iz slike pomoću Daubechies familije nivoa 5 pomoću Matlabovog alata  Wavelet Toolbox. Donja lijeva slika je rezultat mekanog, a desna krutog rezanja. Uočimo da je slika dobivena mekanim rezanjem glađa i ugodnija oku, ali desna bolje naglašava ivice svjetlosti.}
				\end{figure}
			\end{slide}
		}
	\subsection{Prepoznavanje osobe na osnovu ociju}
		\frame{
			\begin{slide}
				\centerslidesfalse
				\frametitle{Primjene wavelet transformacije - Prepoznavanje osobe na osnovu ociju}
				\begin{itemize}
					\item Pomoću wavelet analize moguće je dobro prepoznati i naglasiti ivice objekata.
					\item Često se ta ideja koristi u algoritmima za prepoznavanje i razdvajanje objekata.
					\item Tako primjerice, kompjuter može naučiti raspoznavati sa slike radi li se o psu ili mački. Koristi se u biometrijskom uredjaju, gdje se može prepoznati osoba pomoću otisaka prstiju, očiju, glasa, rukopisu, itd.
					\item Opisaćemo algoritam za prepoznavanje pomoću ociju. Koristićemo digitalnu sliku i pokušati naučiti kompjuter da izdvoji oči kao sredstvo za prepoznavanje.
				\end{itemize}
			\end{slide}
		}
		\frame{
			\begin{slide}
				\centerslidesfalse
				\frametitle{Primjene wavelet transformacije - Prepoznavanje osobe na osnovu ociju}
				\begin{itemize}
					\item Za biometrijski uredjaj važno je da je svojstvo koje posmatramo jedinstveno za svaku osobu, jednostavno i brzo za provjeru.
					\item Oči su upravo jedan takav alat, koji se zbog svoje jedinstvenosti često naziva "biološki pasos".
					\item U istraživanju koje je provedeno na više od dva miliona ljudi u Velikoj Britaniji, SAD-u i Japanu pokazalo se da su za sve te osobe uzorci oka bili različiti, čak i u slučaju jednojajčanih blizanaca. Upravo zato, mnogi naucnici rade na poboljšanju algoritama koji vrše prepoznavanje osobe pomoću očnog uzorka.
					\item Razvijene su brojne metode za ovakvu vrstu prepoznavanja (metoda uzorka, projekcije, infracrvenog svjetla, ...), a mi ćemo opisati metodu koja koristi wavelet transformaciju kako bi indentificirala dio lica koji sadrži oči na digitalnoj slici.
				\end{itemize}
			\end{slide}
		}

		\frame{
			\begin{slide}
				\centerslidesfalse
				\frametitle{Primjene wavelet transformacije - Prepoznavanje osobe na osnovu ociju}
				\begin{itemize}
					\item Metoda koja koristi wavelet transformaciu ima dva glavna dijela, treniranje i prepoznavanje. U prvom dijelu, računalu dajemo slike osoba sa različitim izrazima lica, različitim frizurama, različitih dimenzija, a također možemo uključiti i slike gdje osoba ima zatvorene oči.
					\item Slijedi diskretna wavelet transformacija koja omogućava prepoznavanje ivica i dijela slike koji sadrži oči.
					\item Posebno su važne informacije o niskim i visokim frekvencijama.
					\item Koeficijenti wavelet transformacije su izrazito visoki u području oko očiju i na taj način pokušavamo odrediti željeno područje lica.
					\item Uzimamo $3\times 3$ područja oko visokih frekvencija i te podatke prosljeđujemo algoritmima neuronskih mreža kako bismo dovršili prepoznavanje željenog područja na licu osobe. Algoritmi za rad sa neuronskim mrežama ugrađeni su u Matlabov alatni sustav (Neural Network Toolbox).
				\end{itemize}

			\end{slide}
		}
		\frame{
			\begin{slide}
				\centerslidesfalse
				\frametitle{Primjene wavelet transformacije - Prepoznavanje osobe na osnovu ociju}
				\begin{figure}
					\centering
					\includegraphics[width=.9\textwidth]{slike/WaveletNN.png}
					\caption{Grafički prikaz algoritma za prepoznavanje područja na licu koje sadrži oči.}
				\end{figure}
			\end{slide}
		}
		\frame{
			\begin{slide}
				\centerslidesfalse
				\frametitle{Primjene wavelet transformacije - Prepoznavanje osobe na osnovu ociju}
				\begin{itemize}
					\item Ovaj algoritam daje dobre rezultate (preciznost je iznad 80\%), a poteškoće mogu predstavljati slike sa zatvorenim očima i slike koje sadrže vrlo intenzivnu podlogu.
					\item Ideja za poboljšanje algoritma ima puno, što dovodi do čestih naucnih publikacija upravo na tom području.
				\end{itemize}

					Detalje implementacije ovakvih algoritama možete pronaći na internet stranicama: \\
					https://www.cse.unr.edu/~fredh/papers/conf/033-eduwaa/paper.pdf \\
					http://arxiv.org/ftp/arxiv/papers/1401/1401.5108.pdf
			\end{slide}
		}

% _   /\  _________              __  .__
%/ \ / / /   _____/ ____   _____/  |_|__| ____   ____
%\_// /_ \_____  \_/ __ \_/ ___\   __\  |/  _ \ /    \
%  / // \/        \  ___/\  \___|  | |  (  <_> )   |  \
% / / \_/_______  /\___  >\___  >__| |__|\____/|___|  /
% \/            \/     \/     \/                    \/

\section{Zaključci i Reference}
	\subsection{}
		\frame{
			\begin{slide}
				\centerslidesfalse
				\frametitle{Zaključci}
				\begin{itemize}
				\item Vremensko-frekvencijska analiza koristi se prilikom rješavanja brojnih problema iz stvarnog svijeta. Jedna od najboljih metoda do sada je wavelet transformacija koja se još često naziva i multirezolucijska analiza zbog svoje prirode.
				\item Za razliku od drugih navedenih metoda nudi nam bolju rezoluciju frekvencija u vremenu, naročito viših frekvencija koje najčešće nose važne informacije.
				\item Iako bazu takve transformacije nije uvijek intuitivno lako zamisliti, postoje vrlo sofisticirani alati (npr. Wavelet toolbox) implementirani u Matlabu, ali i drugim programskim jezicima, koji nam pomažu u boljem razumijevanju wavelet familija, a intenzivna istraživanja u posljednje tri decenije na ovom području urodila su vrlo sirokom i bogatom teorijom koja se izgrađuje i doprinosi poboljšanju algoritama i metoda u brojnim područjima kao što su obrada signala i slike, astronomija, optika, medicina, predviđanje potresa itd.
				\end{itemize}
			\end{slide}
		}
		\frame{
			\begin{slide}
				\centerslidesfalse
				\frametitle{Zaključci}
				\begin{itemize}
				 \item U ovoj prezentaciji mogli ste upoznati primjenu u kompresiju slike, otklanjanju šuma iz signala i prepoznavanju osobe pomoću očiju.
				 \item Bitna prednost DWT je složenost računanja koeficijenata baze koji iznosi $\mathcal{O}(n)$ (Mallatov algoritam), brojne mogućnosti za odabir pogodne familije, nivoa, prikaz signala po nivoima i smjerovima, što dovodi do odlične rekonstrukcije vrlo širokog spektra funkcija, gdje mnoge druge metode ne daju dovoljno dobre rezultate.
				 \item Možemo istaci pouzdanost, prilagodljivost i brzinu kao osnovne karakteristike metoda koje su bazirane na wavelet analizi, kao i činjenicu da su moguća brojna poboljšanja u budućnosti.
				\end{itemize}
			\end{slide}
		}
		\frame{
			\begin{slide}
				\centerslidesfalse
				\frametitle{Reference}
				Vidi datoteku Linkovi.html u folderu 03Resursi priloženu uz ovu prezentaciju.
			\end{slide}
		}
\end{document}