\documentclass{beamer}

\usepackage{amsmath}
\usepackage{booktabs}

%\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage[romanian]{babel}
\usetheme[progressbar=frametitle]{metropolis}           % Use metropolis theme

%\useoutertheme[progressbar=frametitle]{metropolis}
%\useinnertheme{metropolis}
%\usefonttheme{metropolis}
\usecolortheme{seagull}

\usepackage{graphicx}

\usepackage{caption}
\usepackage{subcaption}

%\def\insertframetitle{}
\usepackage{appendixnumberbeamer}

%\usepackage[T1]{fontenc}

\usepackage[
backend=biber,
maxcitenames=1,
style=numeric,
citestyle=numeric,
sorting=nyt,
natbib=true
]{biblatex}
\addbibresource{bibliografie_prezentare.bib}
\AtBeginBibliography{\small}
\usepackage{url}


\title{Aspecte computaționale ale clasificării textelor foarte scurte după optimism sau pesimism}
\date{Iunie 2019}
\author{Student: Marius Micluța-Câmpeanu\\Coordonator științific: Prof.~dr. Liviu P. Dinu}
\institute{Facultatea de Matematică și Informatică, Universitatea din București}

%\setsansfont[BoldFont={Fira Sans SemiBold}]{Fira Sans Book}

\begin{document}
  \maketitle

  \begin{frame}{Cuprins}
    \setbeamertemplate{section in toc}[sections numbered]
    \tableofcontents[hideallsubsections]
  \end{frame}


  \section{Clasificarea textelor}
  \begin{frame}{Descriere generală}
    \begin{itemize}
      \item Problemă esențială în prelucrarea limbajului natural (NLP)
      \pause
      \item Subproblemă în diverse contexte din NLP
      \pause
      \item Unei secvențe de intrare i se asociază o etichetă
      \pause
      \item Aplicații foarte variate
      \pause
      \item În multe situații, nu există suficiente date etichetate
    \end{itemize}
  \end{frame}
  \begin{frame}{Aplicații}
    \begin{itemize}
      \item Determinarea limbii
      \pause
      \item Stabilirea tematicii
      \pause
      \item Identificarea autorului/autoarei
      \pause
      \item Clasificarea la nivel de sentimente
    \end{itemize}
  \end{frame}
  \begin{frame}{Identificarea atitudinii}
    \begin{itemize}
      \item Asemănătoare cu stabilirea polarității
      \pause
      \item Diferită ca scop
      \pause
      \item Foarte puține date etichetate
      \pause
      \item Cuvinte cu polaritate ~pozitivă $\overset{?}{=}$ Optimism
      \pause
      \item Cuvinte cu polaritate negativă $\overset{?}{=}$ Pesimism
    \end{itemize}
  \end{frame}
  \section{Demo}
  \section{Rezultate}
  \begin{frame}{Rezultate}
    \begin{table}
      \centering
        \begin{tabular}{lr}
          \toprule
          Model     & Acuratețe \\ % & GRUStack &   CNN &    NB &   SVM &  \textbf{BERT} \\
          \midrule
          BiLSTM    & 79.65 \\
          \textbf{GRUStack} & \textbf{80.19} \\
          CNN       & 77,78 \\
          NB        & 74.20 \\
          SVM       & 67.80 \\
          \bottomrule
        \end{tabular}
      \caption{Rezultate publicate în prezent}
      \label{tab:results}
    \end{table}
  \end{frame}
  \begin{frame}{Rezultate}
    \begin{table}
      \centering
        \begin{tabular}{lr}
          \toprule
          Model         & Acuratețe \\
          \midrule
          BiLSTM        & 79.65 \\
          GRUStack      & 80.19 \\
          CNN           & 77,78 \\
          NB            & 74.20 \\
          SVM           & 67.80 \\
          \midrule
          \textbf{BERT} & \textbf{82.32} \\
          fastText      & 75.63 \\
          fastText*     & 75.50 \\
          \bottomrule
        \end{tabular}
      \caption{Rezultatele proprii comparativ cu cele din literatură}
      \label{tab:own}
    \end{table}
  \end{frame}
  \begin{frame}{Resurse necesare}
    \begin{table}
      \centering
        \begin{tabular}{lrrr}
          \toprule
          Model     & Antrenare  & Inferență & Dimensiune \\
          \midrule
              BERT  & 12 min GPU & 6-8 sec    & 438 MB \\
          fastText  &  2 sec CPU & <1 sec     & 133 MB \\
          fastText* &  2 min CPU & <1 sec     & 879 KB \\
          \bottomrule
        \end{tabular}
      \caption{Timpul de rulare și dimensiunea modelelor propuse}
      \label{tab:time}
    \end{table}
  \end{frame}
  \begin{frame}{Comentarii}
    \begin{itemize}
      \item Modelele prezentate învață destul de bine diferența dintre optimism și pesimism
      \pause
      \item Modelul fastText este mai sensibil la variații mici, care nu produc schimbări semantice
      \pause
      \item Modelul BERT este preantrenat
      \pause
      \item Modelul fastText este antrenat de la zero
    \end{itemize}
  \end{frame}
  \section{Concluzii}
  \begin{frame}{Concluzii}
    \begin{itemize}
      \item Transferul cunoștințelor este aplicat cu succes în limbaj
      % important pt limbile cu foarte puține date adnotate, important în general; adnotarea este costisitoare
      \pause
      \item Modele mult mai mici obțin performanțe acceptabile
      \pause
      \item Diferențele dintre BERT și fastText sunt totuși semnificative
      \pause
      \item Ambele abordări trebuie avute în vedere
    \end{itemize}
  \end{frame}
  \begin{frame}{Posibile îmbunătățiri}
    \begin{itemize}
      \item Analizarea evoluției atitudinii la nivel de utilizator
      \pause
      \item Valorificarea utilizării majusculelor
      \pause
      \item Optimizarea mai multor hiperparametri
      \pause
      \item Utilizarea claselor neutre \citep{caragea:18, ruan:16}
      \pause
      \item Învățare adversarială \citep{sugawara:18}
      \pause
      \item Micșorarea modelelor
    \end{itemize}
  \end{frame}
  \appendix
  \begin{frame}[standout]
    Mulțumesc!
  \end{frame}

  \begin{frame}{Modelul BERT \citep{devlin:19}}
    \begin{itemize}
      \item Transformer \citep{vaswani:17} bidirecțional cu tokenizare WordPiece \citep{wu:16}
      \pause
      \item Inspirat după modelul GPT \citep{radford:18}
      \pause
      \item Transformer: rețea neurală formată doar din module de atenție, proiectată pentru a înlocui rețelele recurente din arthitectura encoder-decoder din traducerea automată
    \end{itemize}
  \end{frame}
  \begin{frame}

		\begin{figure}
      \centering
		  \captionsetup[subfigure]{justification=centering}

		  \begin{subfigure}[t]{100pt}
			  \centering
			  \includegraphics[scale=0.3]{img/bert}
			  \caption{Arhitectura BERT}
			  \label{fig:bert}
		  \end{subfigure}
		  \hspace{0.4cm}
		  %\hfill
			\begin{subfigure}[t]{0.3\textwidth}
			  \centering
			  \includegraphics[scale=0.2836]{img/gpt}
			  \caption{Arhitectura GPT}
			  \label{fig:gpt}
			\end{subfigure}

		  \caption{BERT și GPT}
		  \label{fig:bertgpt}
		\end{figure}

    \footnotesize Sursa imaginilor (incluse și în \citep{devlin:19}): \url{https://techlife.cookpad.com/entry/2018/12/04/093000}
  \end{frame}

  \begin{frame}
    \begin{figure}
      \centering
      \includegraphics[scale=0.09]{img/transformer}
      \caption{Transformer}
      \label{fig:transformer}
    \end{figure}
    \footnotesize Sursa imaginii: \citep{vaswani:17}
  \end{frame}

  \begin{frame}{Modelul fastText \citep{bojanowski:17}}
    \begin{itemize}
      \item Extensie a reprezentării word2vec \citep{mikolov:13}
      \pause
      \item Exploatează structura internă a cuvintelor cu $n$-grame la nivel de caracter, iar ordinea cuvintelor este ignorată
      \pause
      \item Clasificarea se face cu un model liniar cu un strat ascuns care primește la intrare media reprezentărilor cuvintelor
      \pause
      \item Eliminarea ponderilor care nu contribuie semnificativ la rezultatul final ajută la micșorarea modelului, cu o degradare a performanței neglijabilă \citep{joulin:16}
    \end{itemize}
  \end{frame}

  \setbeamerfont{standout}{size=\normalsize,series=\bfseries}
  \begin{frame}[standout]
    \url{https://attitude-classifiers.herokuapp.com/}
  \end{frame}

  \begin{frame}[allowframebreaks]{Bibliografie}
    \printbibliography[heading=none]
  \end{frame}
\end{document}

% https://techlife.cookpad.com/entry/2018/12/04/093000 imagini BERT & OpenAI GPT
% transformer XL -> contexte mult mai lungi https://arxiv.org/pdf/1901.02860.pdf
% GPT-2 https://d4mucfpksywv.cloudfront.net/better-language-models/language_models_are_unsupervised_multitask_learners.pdf
% BERT training in 76 mins https://arxiv.org/pdf/1904.00962.pdf
% problema cu masca pusa gresit https://github.com/google-research/bert
% 
