\chapter{Concluzii}

În această lucrare, au fost investigate câteva metode de clasificare a textelor după optimism și pesimism, o nouă direcție de cercetare cu potențial neexplorat. Dintre cele trei modele propuse, două dintre ele obțin performanțe competitive cu cele de ultimă oră din literatură, unul ca rezultate în sine, iar celălalt ca efort computațional.

Cele două contribuții ale autorului urmăresc scopuri complementare, dar sunt la fel de importante. Pe de o parte, prin intermediul transferului de cunoștințe, modele de limbaj preantrenate pot fi îmbunătățite pentru a rezolva probleme specifice. Astfel, se confirmă faptul că metoda este viabilă în contextul prelucrării limbajului natural.

Modelul antrenat pe arhitectura BERT depășește cel mai bun model anterior cu mai mult de două procente în ceea ce privește acuratețea.

Pe de altă parte, clasificatorul fastText obține rezultate decente cu un consum de resurse de câteva ordine de mărime mai redus. Acest rezultat nu trebuie trecut cu vederea, întrucât arată că nu sunt necesare sisteme de calcul foarte performante pentru dezvoltarea unor aplicații de succes cu elemente de învățare automată.

Obținerea rezultatelor prezentate nu ar fi fost posibilă fără o înțelegere produndă a domeniului și fără cercetări minuțioase. Un impact însemnat în acest scop îl constituie activitatea continuă de informare asupra ultimelor noutăți.

Performanțele descrise motivează continuarea cercetării pentru optimizarea ambelor modele, dar și inovarea problematicii referitoare la identificarea atitudinii în texte.
