\chapter{Noțiuni teoretice}
În acest capitol sunt expuse conceptele teoretice principale necesare pentru a dezvolta sisteme de clasificare a textelor. Secțiunea \ref{sec:ml} are scopul de a relata unele noțiuni de învățare automată, în special cele referitoare la clasificare, pentru rezolvarea unor probleme de învățare supervizată. Secțiunea \ref{sec:repr:txt} descrie diverse modalități de reprezentare a documentelor, urmărind să obțină generalizări cât mai bune. Secțiunea \ref{sec:dl} prezintă elementele esențiale din învățarea profundă care sunt utilizate în aplicațiile pentru care este nevoie de prelucrarea limbajului natural.

\section{Învățare automată} \label{sec:ml}
Domeniul învățării automate urmărește rezolvarea problemelor prin descoperirea șabloanelor în datele de intrare și utilizarea acestor șabloane pentru a lua decizii \citep{bishop:06}.

Învățarea automată într-un context în care datele de intrare au asociate etichete se numește \newterm{învățare supervizată}. Formal, în etapa de antrenare, fiecărui vector de intrare $\rvx$ îi corespunde un vector țintă $\rvt$ dintr-o mulțime de valori posibile $\sM$. În etapa de inferență, $\rvt$ trebuie prezis de către modelul antrenat. Dacă mulțimea $\sM$ a etichetelor este finită, atunci problema este una de \newterm{clasificare}. Altfel, problema este cunoscută sub numele de \newterm{regresie} \citep{bishop:06}.

Pentru cazul în care datele de intrare nu au etichete, este vorba despre \newterm{învățare nesupervizată}, întrucât nu există informații explicite care să îndrume procesul de învățare spre un rezultat concret. Scopul în astfel de situații poate fi de a identifica grupuri similare de exemple, printr-un proces de \newterm{clusterizare} \citep{bishop:06}.

Deoarece lucrarea de față se axează, în cea mai mare parte, pe problema clasificării, în continuare se va face referire doar la învățarea supervizată.

Obiectivul învățării automate este acela de a obține o \newterm{generalizare} cât mai bună. Pentru evaluarea nivelului de generalizare, setul de date se împarte în două mulțimi: o \newterm{mulțime de antrenare} și o \newterm{mulțime de test}. Cu ajutorul mulțimii de antrenare, modelul învață parametrii $\vw$ pentru o funcție $\rvy(\rvx, \vw)$ care generează la ieșire vectori $\rvy$ codificați în aceeași manieră ca etichetele $\rvt$ \citep{bishop:06}.

Generalizarea se referă la capacitatea modelului antrenat de a determina în mod corect clasa unui nou exemplu din mulțimea de test. Dificultatea constă în faptul că setul de antrenare conține numai o mică parte din totalitatea valorilor posibile pe care le pot avea vectorii de intrare $\rvx$ \citep{bishop:06}.

În plus față de parametrii $\vw$, adeseori modelele au parametri suplimentari care descriu complexitatea modelului, numiți hiperparametri. Pentru identificarea celui mai performant model, obiectivul este obținerea unei generalizări cât mai bune. De aceea, sunt necesare date noi, diferite de cele folosite la antrenare. Astfel, o parte din datele de antrenare va fi rezervată pentru această etapă și poartă numele de \newterm{mulțime de validare}. La sfârșit, după stabilirea valorilor hiperparametrilor, se face evaluarea pe mulțimea de test. Este nevoie și în această ultimă etapă de date care nu au mai fost văzute de model, pentru că există riscul ca hiperparametrii să fie aleși pentru a obține rezultate foarte bune doar pe datele de validare, nu și pe cele de test. Prin această abordare, rezultatele modelului pe setul de test sunt relevante și reflectă adevărata capacitate de generalizare a modelului \citep{bishop:06}.

\subsection{Clasificare binară}
Scopul clasificării, la modul general, este următorul: pentru un vector de intrare $\rvx$, să se asocieze acestui vector una dintre cele $K$ categorii discrete $\gC_k$, unde ${k = 1, \dots, K}$. Cazul cel mai răspândit, presupus valabil și în lucrarea de față, consideră că toate categoriile sunt disjuncte, ceea ce înseamnă că unei valori de intrare îi corespunde o singură categorie \citep{bishop:06}.

Pentru modelele probabiliste, în cazul clasificării binare, este convenabil ca etichetele claselor să fie reprezentate printr-o singură variabilă $t \in \{0, 1\}$, astfel încât $t = 1$ reprezintă clasa $\gC_1$, iar $t = 0$ reprezintă clasa $\gC_2$ \citep{bishop:06}.

Clasificarea se realizează conceptual în două etape. În etapa de \newterm{inferență}, cu ajutorul datelor de intrare, se calculează probabilitățile a posteriori $p(\gC_k \mid \rvx)$ prin intermediul teoremei lui Bayes:
\begin{equation*} %\label{eq:bayes}
p(\gC_k \mid \rvx) = \frac{p(\rvx \mid \gC_k) p(\gC_k)}{p(\rvx)}
\end{equation*}

Cea de-a doua etapă constă într-o problemă de \newterm{decizie}. Pe baza probabilităților determinate în prima etapă, se asociază fiecărei intrări $\rvx$ o clasă $\gC_k$ într-un mod care să satisfacă cerințele problemei. Situația cea mai simplă este cea în care este aleasă categoria cu probabilitatea a posteriori cea mai mare. Există cazuri, mai ales în domeniul medical, în care pot fi asociate costuri diferite pentru predicțiile eronate. Pentru acestea, este de dorit să se minimizeze probabilitatea predicțiilor cu costul erorii cel mai ridicat \citep{bishop:06}.

Modelele care efectuează ambele etape și care se folosesc de distribuțiile datelor de intrare și de ieșire se numesc \newterm{generative}, întrucât pot fi generate date sintetice, prin eșantionarea din distribuțiile determinate. Totuși, prin găsirea unei funcții $f(\rvx)$ care indică o corespondență directă de la orice intrare $\rvx$ la o etichetă, inferența și decizia pot fi rezolvate într-o singură etapă. Acestea sunt denumite \newterm{discriminative} \citep{bishop:06}. Deși sunt preferate modelele generative în unele situații, datorită modului explicit de reprezentare al probabilităților, în ultimii ani sunt indicate modele discriminative, bazate pe învățarea profundă, datorită capacității ridicate de generalizare \citep{goodfellow:16}.

\subsection{Modalități de evaluare} \label{sec:eval}
Evaluarea clasificatorilor binari are loc prin compararea predicțiilor sistemului pe setul de date cu etichetele considerate adevărate de către oameni, cunoscute sub denumirea de \newterm{standardul de aur}. Este esențială utilizarea unor metrici adecvate în raport cu distribuția exemplelor între clase \citep{jurafsky:19}.

Evaluarea începe prin completarea unei \newterm{tabele de contingență}. În literatura de specialitate, este folosit și termenul de \newterm{matrice de confuzie}. Fiecare celulă conține câte o mulțime de rezultate posibile, după cum se poate observa în tabela \ref{tab:conf:mat} (în paranteză sunt prescurtările în engleză utilizate în formulele următoare) \citep{jurafsky:19}.

\begin{table}
\centering
% please refer to https://en.wikibooks.org/wiki/LaTeX/Tables#Spanning_in_both_directions_simultaneously
\begin{tabular}{ r|c|c| }
\multicolumn{1}{r}{}
 &  \multicolumn{1}{c}{pozitiv real}
 & \multicolumn{1}{c}{negativ real} \\
\cline{2-3}
pozitiv sistem & adevărat pozitiv (TP) & fals pozitiv (FP) \\
\cline{2-3}
negativ sistem & fals negativ (FN) & adevărat negativ (TN) \\
\cline{2-3}
\end{tabular}
\caption{Matrice de confuzie}
\label{tab:conf:mat}
\end{table}

\newterm{Acuratețea} se referă la numărul total de exemple clasificate corect de către sistem. Deși este o metrică destul de folosită, acuratețea nu este adecvată atunci când clasele sunt puternic neechilibrate \citep{jurafsky:19}.
\begin{equation*} %\label{eq:accuracy}
Accuracy = \frac{TP + TN}{TP + FP + TN + FN}
\end{equation*}

\newterm{Precizia} (P) măsoară procentul exemplelor pozitive din numărul total de exemple clasificate ca fiind pozitive, conform standardului de aur \citep{jurafsky:19}.
\begin{equation*} %\label{eq:precision}
Precision = \frac{TP}{TP + FP}
\end{equation*}

Termenul de \newterm{recall} (R) descrie procentul de exemple pozitive identificate corect, raportată la totalitatea exemplelor cu adevărat pozitive \citep{jurafsky:19}.
\begin{equation*} %\label{eq:recall}
Recall = \frac{TP}{TP + FN}
\end{equation*}

Cea mai populară metrică de a combina într-un singur număr ultimele două măsurători menționate este \newterm{scorul F}, definit ca media armonică ponderată între acestea. Valorile uzuale pentru $\beta$ sunt 1 și 0.5 \citep{jurafsky:19}.
\begin{equation*}
F_{\beta} = \frac{(\beta^2 + 1)PR}{\beta^2P + R}
\end{equation*}

Trebuie precizat că și aceste metrici pot prezenta deficiențe, în cazul în care clasa pozitivă conține mult mai puține exemple decât clasa negativă. Problema apare din cauza faptului că nu se cuantifică în mod explicit numărul de exemple negative clasificate corect \citep{powers:08}. Powers (2008) propune numeroase alternative, printre care și metrica MCC (Matthews Correlation Coefficient) \citep{matthews:75, powers:08}.

\newterm{MCC} \citep{matthews:75} reprezintă o metrică pentru evaluarea clasificatorilor binari în care se ține cont de toate elementele matricei de confuzie, într-un mod echitabil, indiferent de distribuția la nivelul claselor. Valoarea MCC este cuprinsă între -1 și 1. Un scor de -1 înseamnă că toate predicțiile sunt greșite, un scor de 0 semnifică aceeași performanță cu o clasificare aleatoare, iar un scor de 1 indică predicții perfecte \citep{powers:08}.
\begin{equation*}
MCC = \frac{TP * TN - FP * FN}{\sqrt{(TP + FP)(TP + FN)(TN + FP)(TN + FN)}}
\end{equation*}

Pentru cazurile particulare în care una dintre sumele de la numitor este 0, numitorul poate fi considerat 1, iar scorul MCC va fi 0 \citep{powers:08}.

\subsection{Clasificarea textelor}
\newterm{Clasificarea textelor} se referă la găsirea unei etichete sau a unei categorii pentru un document. Clasificarea este una dintre principalele probleme pe care prelucrarea limbajului natural și le propune să le rezolve \citep{jurafsky:19}.

Câteva dintre cele mai întâlnite astfel de cerințe sunt următoarele \citep{jurafsky:19, manning:99}:
\begin{enumerate}
\item Identificarea limbii
\item Stabilirea subiectului sau a tematicii
\item Determinarea autorului sau a autoarei
\item Aflarea diverselor trăsături despre autor sau autoare
\item Dezambiguizarea între sensurile unui cuvânt
\item Tokenizarea: împărțirea unui text în propoziții și a unei propoziții în cuvinte
\item Etichetarea cuvintelor cu părți de vorbire
\item Clasificarea sentimentelor și a atitudinii
\end{enumerate}

Cu toate că există multe domenii ale procesării limbajului unde clasificarea încă se realizează pe bază de reguli stabilite manual, regulile respective sunt fragile și nu oferă întotdeauna robustețe de-a lungul timpului. Totodată, este dificil pentru oameni să prevadă toate schimbările de situație viitoare, ceea ce ar conduce periodic la rescrierea regulilor sau la adăugarea multor excepții. De asemenea, există situații în care o abordare bazată pe reguli nu este fezabilă, din cauza efortului ridicat pentru formalizarea sistemului vizat \citep{jurafsky:19}.

Din motivele enunțate mai sus, majoritatea problemelor de clasificare a textelor se realizează cu ajutorul învățării supervizate, introdusă la începutul acestui capitol.
Pentru evaluarea performanței, pot fi utilizate toate metricile prezentate în secțiunea precedentă \citep{jurafsky:19}.

Este util de remarcat că numărul de categorii pentru care se face clasificarea depinde atât de setul de date și de etichetele avute la dispoziție, cât și de perspectiva asupra sarcinii de rezolvat \citep{jurafsky:19}.

Pentru situațiile în care categoriile nu sunt echilibrate, este benefică utilizarea unei funcții de clasificare care să ia în considerare această structură a datelor. Un exemplu de astfel de funcție este softmax ierarhic. O altă opțiune este eșantionarea din setul de date pentru a obține clase echilibrate \citep{goodfellow:16}.

\section{Reprezentarea textelor} \label{sec:repr:txt}
Una dintre principalele componente ale unui sistem de clasificare de documente este modalitatea prin care se alege reprezentarea datelor de intrare. Una dintre cele mai simple metode este bazată pe frecvența de apariție a cuvintelor. Intuiția acestui model, numit \newterm{bag-of-words} (BOW), pornește de la premisa că un text aparține unei anumite categorii dacă are în componență fie cuvinte specifice categoriei, fie cuvinte mai puțin specifice, care apar cu frecvențe diferite în categorii diferite \citep{jurafsky:19}.

Modelul BOW este unul foarte simplu, însă prețul plătit pentru această simplitate este imposibilitatea de a modela contexte mai specifice, în care este importantă ordinea. De asemenea, clasele pot fi asemănătoare din această perspectivă, ceea ce motivează dezvoltarea unor sisteme mai sofisticate \citep{jurafsky:19}.

Următoarea idee este ca textul de intrare să fie tratat ca o secvență de cuvinte. La pasul următor, cuvintele trebuie transformate într-o reprezentare numerică, pentru a putea fi folosite de un sistem de învățare automată \citep{jurafsky:19}.

Cea mai simplă astfel de reprezentare este codificarea \newterm{one-hot}: fiecare cuvânt are asociat un vector de dimensiunea vocabularului, cu 1 pe poziția sa și 0 în rest. Dat fiind faptul că seturile de date utilizate în prezent au dimensiuni considerabile, folosirea vectorilor one-hot conduce la un consum ridicat de resurse computaționale. Mai mult, reprezentarea cu vectori rari a cuvintelor nu reușește să descrie relații de legătură între cuvinte \citep{jurafsky:19}.

\subsection{Reprezentarea word2vec} %\label{sec:w2v}
Mikolov et al. \citep{mikolov:13} introduc \newterm{word2vec}, un model de reprezentare a cuvintelor cu ajutorul unor vectori denși, de dimensiuni reduse comparativ cu cei one-hot. Cu toate că, la prima vedere, acest fapt nu este intuitiv, este benefic să considerăm că sensul unui cuvânt este dat de ``vecinii'' săi. Presupunerea este cunoscută în literatură sub numele de \newterm{ipoteza distribuită} \citep{jurafsky:19}.

Noua modalitate de reprezentare aduce o sumedenie de avantaje. Sensul \textit{în sine} al unui cuvânt este anevoios de definit, dacă nu chiar imposibil. Prin adoptarea unei semantici distribuite, sensul cuvântului variază în funcție de contextul în care apare. Sensul nu constituie un concept care poate fi definit în această accepțiune \citep{jurafsky:19}.

Cuvintele sunt proiectate dintr-un spațiu de dimensiunea vocabularului, de ordinul sutelor de mii, într-un spațiu cu mult mai puține dimensiuni, de ordinul sutelor. Datorită reprezentării distribuite, cuvintele care apar în contexte asemănătoare vor fi proiectate în aceeași vecinătate. Astfel, word2vec reușește să surprindă relații de similaritate între cuvinte \citep{jurafsky:19}.

Faptul de a învăța similarități între cuvinte este semnificativ în contextul învățării automate, deoarece exploatarea contextelor asemănătoare ajută la obținerea unei generalități mai bune. Cu toate că în mulțimea de antrenare nu a fost întâlnit niciodată un anumit context, în etapa de testare modelul reușește să extrapoleze prin intermediul similarităților menționate \citep{jurafsky:19}.

De asemenea, dimensiunea redusă a vectorilor se traduce într-un număr mult mai mic de parametri care trebuie învățați, spre deosebire de cazul one-hot \citep{jurafsky:19}.

Reprezentarea cuvintelor cu ajutorul proiecțiilor este foarte practică, grație modului de învățare, complet nesupervizat, fără a fi necesară etichetarea datelor \citep{jurafsky:19}.

Există mai multe variante de obținere a acestor reprezentări, dar toate exploatează ideea de a număra cuvintele vecine într-un fel sau altul. Unul dintre algoritmii word2vec constă în utilizarea de skip-grame cu eșantionare negativă (SGNS) \citep{jurafsky:19}.

Intuiția de la baza word2vec este următoarea: se antrenează un clasificator binar care trebuie să prezică dacă un cuvânt $w_1$ este probabil să apară ca vecin al unui alt cuvânt $w_2$. La sfârșit, nu este foarte relevant rezultatul clasificării; în schimb, sunt preluate ponderile învățate, care constituie matricea de proiecție a cuvintelor din spațiul vocabularului inițial în spațiul proiectiv \citep{jurafsky:19}.

Pentru antrenarea clasificatorului binar, textul de intrare este folosit atât pentru a furniza exemple pozitive (în mod evident, pentru orice cuvânt $w$, vecinii săi apar în apropierea cuvântului $w$), cât și pentru exemple negative. Euristica de alegere a exemplelor negative este simplă: se eșantionează aleator alte cuvinte din text. Clasificatorul învață să distingă între cele două cazuri prin regresie logistică \citep{jurafsky:19}.

Astfel de reprezentări vectoriale sunt disponibile preantrenate pe seturi de date cu dimensiuni ale vocabularului de milioane de cuvinte. Aceasta este una dintre soluțiile propuse în literatură pentru a obține reprezentări pentru cuvintele din mulțimea de test care nu apar în mulțimea de antrenare \citep{pennington:14}.

\subsection{Reprezentarea fastText} %\label{sec:fastText}
Utilizarea de vectori preantrenați pentru a reprezenta milioane de cuvinte nu este o garanție că vor exista reprezentări pentru toate cuvintele din mulțimea de test sau dintr-o situație reală. Multe limbaje naturale sunt complexe din punct de vedere morfologic, cu verbe și substantive care au zeci de forme posibile. Prin urmare, aceste limbi conțin un număr foarte mare de flexiuni care apar foarte rar sau nu apar deloc în corpusul de antrenare \citep{bojanowski:17}.

Reprezentarea textelor prin proiecții la nivel de cuvânt ignoră structura internă a cuvântului. Bojanowski et al. (2017) îmbunătățesc modelul word2vec cu SGNS \citep{mikolov:13} prin adăugarea de informații la nivel de caracter. Pe lângă învățarea de proiecții pentru cuvinte, sunt învățate concomitent proiecții pentru $n$-grame ($n \in \{3, \dots, 6\}$). Aceste reprezentări truncate sunt învățate cu ajutorul tuturor cuvintelor care conțin respectivele $n$-grame \citep{bojanowski:17}.

Pentru a distinge prefixele și sufixele de $n$-gramele obișnuite, sunt adăugate caractere speciale care marchează poziția de început și de sfârșit în cadrul cuvântului. La sfârșit, proiecția cuvântului întreg este suma proiecțiilor $n$-gramelor sale \citep{bojanowski:17}.

Formal, se consideră un dicționar de $n$-grame de dimensiune $G$. Pentru un cuvânt $w$, se notează cu $\gG_w \subset \{1, \dots, G\}$ mulțimea $n$-gramelor care apar în $w$. Fiecărei \mbox{$n$-grame} $g$ i se asociază o reprezentare vectorială $\rvz_g$. Se notează cu $\rvv_c$ vectorul pentru contextul $c$. Funcția de scor pentru cuvântul $w$ în contextul $c$ este următoarea \citep{bojanowski:17}:
\begin{equation*}
s(w, c) = \sum_{g \in \gG_w} \rvz_g^\top \rvv_c
\end{equation*}

Aceste simple modificări ale modelului inițial aduc îmbunătățiri substanțiale în ceea ce privește învățarea de reprezentări pentru cuvinte rare, prin intermediul \mbox{$n$-gramelor} comune. Mai mult, pot fi formate reprezentări satisfăcătoare pentru cuvinte care nu au mai fost văzute de model în etapa de antrenare, pentru cuvinte compuse, sau chiar pentru cuvinte nou intrate în limbaj sau inventate \citep{bojanowski:17}.

\subsection{Reprezentarea prin codificare cu perechi de octeți} \label{sec:bpe}
Modelele fastText, apărute în 2016\footnote{Articolul a fost publicat inițial pe arXiv, în 2016; tot în acea perioadă, pachetele software și resursele necesare replicării rezultatelor au fost făcute publice.} și expuse pe scurt în secțiunea anterioară, sunt considerate printre modelele de top, mai ales în privința vitezei. Cu toate acestea, premisa de la care pleacă fastText este cea a unui text pentru care a fost realizată tokenizarea. Heinzerling et al. propun în 2018 o nouă familie de modele pentru care nu mai este necesară această preprocesare \citep{heinzerling:18}.

\newterm{Codificarea cu perechi de octeți} (byte-pair encoding, prescurtat BPE) \citep{gage:94} este o tehnică foarte simplă de compresie a datelor și funcționează în felul următor: în mod iterativ, se înlocuiesc perechile de octeți cele mai frecvente cu câte un nou octet care nu apare în secvența inițială. La rândul lor, noii octeți introduși ar putea fi înlocuiți dacă apar în perechi suficient de des \citep{sennrich:16}.

Sennrich et al. (2016) adaptează algoritmul BPE pentru segmentarea cuvintelor în așa-zisele ``\newterm{subcuvinte}'' (subwords) cu scopul de a învăța un vocabular cu o compresie bună a textului, în contextul traducerii automate. Problema cuvintelor care nu apar în vocabularul din mulțimea de antrenare (out-of-vocabulary words sau \newterm{OOVW}) este frecvent întâlnită în multe domenii ale prelucrării limbajului \citep{sennrich:16}.

Codificarea cu perechi de octeți aplicată de Sennrich et al. (2016) este descrisă în continuare. Textul se presupune a fi deja tokenizat. Inițial, mulțimea de simboluri (octeți) este formată din vocabularul caracterelor, iar fiecare cuvânt este reprezentat prin caracterele sale. La finalul fiecărui cuvânt, se adaugă un simbol special `$\cdot$', pentru a fi păstrată informația despre tokenizare de-a lungul codificării \citep{sennrich:16}.

Iterativ, se numără toate perechile de simboluri, iar cele mai frecvente perechi de simboluri sunt transformate în $n$-grame printr-un proces de alipire. Fiecare operație de alipire produce un nou simbol ce reprezintă o $n$-gramă la nivel de caracter. După un număr suficient de etape de alipire, mulțimea simbolurilor este formată din cele mai frecvente $n$-grame sau din cele mai frecvente cuvinte scurte. De altfel, acest număr al etapelor de alipire este singurul hiperparametru al algoritmului \citep{sennrich:16}.

Utilizarea subcuvintelor ajută la rezolvarea problemei OOVW: la evaluare, cuvintele necunoscute sunt segmentate în subunitățile învățate la pasul de antrenare. Singura situație când problema nu ar avea rezolvare este în cazul în care unele cuvinte, eventual scrise greșit, nu mai pot fi segmentate cu simbolurile existente, deoarece toate simbolurile ``mici'' s-au alipit. Situația se poate remedia prin aplicarea regulilor de alipire în sens invers, până se obțin toate simbolurile necesare \citep{sennrich:16}.

Heinzerling et al. (2018) continuă demersul lui Sennrich et al. (2016) \citep{sennrich:16} cu o variantă de reprezentare a cuvintelor numită \newterm{BPEmb}. BPemb este o colecție de proiecții de perechi de octeți, preantrenate și disponibile pentru 275 de limbi, pe seturi de date alcătuite din articole Wikipedia \citep{heinzerling:18}.

Interesant de remarcat este faptul că BPEmb obține performanțe comparabile cu fastText \citep{bojanowski:17}, deși, în esență, este doar algoritmul BPE \citep{gage:94}, cu adaptarea propusă de Sennrich et al. (2016) \citep{sennrich:16}, însă fără tokenizare \citep{heinzerling:18}.

BPemb are avantajul că nu necesită niciun fel de preprocesare și poate fi aplicat direct pe orice secvență de simboluri. Astfel, comparativ cu fastText \citep{bojanowski:17}, modelul este mult mai compact \citep{heinzerling:18}. Ulterior, autorii fastText au dezvoltat un algoritm de compresie a modelelor fastText, prin care sunt obținute modele mult mai mici, cu diferențe minore în ceea ce privește calitatea rezultatelor \citep{joulin:16}.

Dezavantajul BPemb îl constituie varianța ridicată a performanței, ceea ce înseamnă că este necesară optimizarea numărului de alipiri, în funcție de tipul de problemă rezolvată. De asemenea, spre deosebire de fastText \citep{bojanowski:17}, contextul în care apare un simbol nu este exploatat în mod direct \citep{heinzerling:18}.

\subsection{Alte modalități de reprezentare} %\label{sec:oth:emb}
În cele mai multe cazuri, proiecțiile \newterm{GloVe} (2014) \citep{pennington:14} sunt utilizate în majoritatea domeniilor din prelucrarea limbajului natural, preantrenate pe seturi imense de date: Wikipedia (articole stil enciclopedie), Gigaword (articole de știri din surse variate), Common Crawl (pagini de Internet) sau Twitter (mesaje foarte scurte).

În prezent, proiecțiile GloVe sunt folosite mai mult datorită popularității lor decât calității rezultatelor oferite. Câteva alternative, în afara celor menționate deja, vor fi prezentate în continuare.

În 2018, Grave et al. \citep{grave:18} publică o extensie pentru fastText și fac disponibile proiecții pentru cuvinte în 157 de limbi. Tot în 2018, Peters et al. \citep{peters:18} introduc \newterm{ELMo} (Embeddings from Language Models), proiecții pentru cuvinte învățate în mod nesupervizat, în contextul modelelor de limbaj.

ELMo schimbă complet paradigma reprezentării cuvintelor, deoarece proiecțiile sunt funcții ale întregii propoziții de intrare. Pentru aceasta, sunt utilizați vectori proveniți din rețele neurale recurente bidirecționale cu celule LSTM \citep{peters:18}.

Peters et al. (2018) arată faptul că straturile ascunse ale rețelelor neurale adânci pot fi combinate pentru a obține reprezentări profunde ale cuvintelor din punct de vedere sintactic și semantic. Astfel, stările din straturile superioare captează aspecte dependente de context ale sensurilor cuvântului, deci pot fi folosite pentru probleme de dezambiguizare. Stările din straturile inferioare modelează aspecte sintactice și pot fi utile pentru etichetarea părților de vorbire \citep{peters:18}.

În secțiunile precedente, a fost sugerată ideea că nu este suficient contextul la nivel de cuvinte și că exploatarea structurilor interne la nivel de caracter este benefică. Pasul următor în această direcție este, în mod natural, proiectarea unor modele care operează la nivel de caracter. Akbik et al. (2018) \citep{akbik:18} dezvoltă un model de realizare a unor proiecții cu valori contextualizate la nivel de caracter, numit uneori \newterm{Flair}.

Flair constituie atât un pachet software, cât și numele informal pentru un tip de proiecții. Asemănător cu BPEmb, nu există constrângeri în privința preprocesării textului, întrucât procesarea se realizează caracter cu caracter. Aceasta permite obținerea de proiecții pentru cuvinte cu erori de scriere și cuvinte rare, concomitent cu structura ``subcuvintelor'', de pildă prefixe și sufixe. De asemenea, modelele sunt preantrenate pe corpusuri mari \citep{akbik:18}.

Proiecțiile Flair au ca sursă de inspirație modelele de limbaj neuronale la nivel de caracter. Aceste modele obțin rezultate surprinzătoare în ceea ce privește captarea proprietăților sintactice și semantice ale cuvintelor, în ciuda faptului că, la antrenare, cuvintele nu sunt furnizate în mod explicit \citep{akbik:18}.

\section{Învățare profundă} \label{sec:dl}
Învățarea profundă este una dintre abordările posibile pentru învățarea automată. Scopul învățării profunde este acela de a obține un grad ridicat de generalitate, prin presupunerea că învățarea se poate realiza într-o manieră ierarhică, fiecare concept abstract fiind definit cu ajutorul unor concepte mai concrete. Combinarea conceptelor simple pentru a forma concepte mai complexe permite învățarea unor funcții complicate, cu date în multe dimensiuni, cu ajutorul unui număr restrâns de exemple relativ la complexitatea problemei \citep{goodfellow:16}.

În învățarea automată clasică, este necesară specificarea în mod explicit a unei reprezentări adecvate a datelor de intrare pentru a facilita procesul de învățare. Experiența arată că multe situații întâlnite în practică produc totuși dificultăți în identificarea acestor reprezentări. Una dintre ideile fundamentale care guvernează învățarea profundă este cea de învățare a unei reprezentări convenabile. Aceasta este determinată în mod implicit, direct din date \citep{goodfellow:16}.

Se reiterează faptul că lucrarea face referire numai la învățarea supervizată. În acest context, obiectivul învățării este cel de a aproxima o funcție $f^*$. Pentru problema de clasificare, funcția descrie o corespondență între datele de intrare $\vx$ și eticheta $y$: $f^*(\vx) = y$. O rețea poate aproxima această funcție printr-o funcție parametrizată $f(\vx; \vtheta) = \vy$, învățând valori $\vtheta$ pentru care să rezulte o diferență cât mai mică între ieșirile celor două funcții \citep{goodfellow:16}.

Termenul de \newterm{rețea} se referă la modul de organizare al parametrilor, pe \newterm{straturi}. Fiecare strat calculează o funcție și este format din una sau mai multe unități, numite și \newterm{neuroni}. Un neuron, asemănător celui din biologie, primește semnale de la neuroni din straturi inferioare și transmite semnalul mai departe la neuroni din straturi superioare, intensitatea semnalului fiind controlată de o \newterm{funcție de activare}. Funcția de activare preia un vector și calculează un scalar \citep{goodfellow:16}.

\newterm{Stratul de intrare}, primul strat al rețelei, are acces în mod direct la vectorul $\vx$. Ultimul strat este cel care emite predicția și se numește \newterm{strat de ieșire}. Straturile intermediare poartă numele de \newterm{straturi ascunse}, deoarece etichetele $y$ din datele de antrenare nu descriu în mod direct valorile de ieșire pe care rețeaua trebuie să le producă la aceste niveluri \citep{goodfellow:16}.

Indiferent de tipul de arhitectură și de felul în care se realizează legăturile între straturile inferioare și cele superioare (sau dacă sunt conexiuni recurente), rețelele neurale se aseamănă prin câteva elemente comune. Pentru învățarea ponderilor $\vtheta$ necesare aproximării funcției $f^*$, este utilizat algoritmul de propagare înapoi a erorilor (backpropagation). Erorile dintre predicțiile rețelei și datele de ieșire corecte sunt determinate cu ajutorul unei \newterm{funcții de cost}. Minimizarea acestor erori se realizează prin optimizarea ponderilor asociate straturilor din rețea. Algoritmii de optimizare folosesc ideea de coborâre pe gradient, în mod iterativ. Dimensiunea pasului de coborâre este determinată de \newterm{rata de învățare} \citep{goodfellow:16}.

Întrucât majoritatea implementărilor sunt optimizate pentru antrenarea pe plăci grafice dedicate, exemplele sunt prelucrate în \newterm{loturi}. Oprirea după un număr mic de epoci (\newterm{early stopping}) previne învățarea particularităților datelor de antrenare și ajută la generalizare. O \newterm{epocă} înseamnă o parcurgere completă a setului de date. Altă formă de regularizare folosită des este \newterm{dropout}, eliminarea la fiecare iterație a unor neuroni pentru a forța o învățare mai bună. \newterm{Regularizarea} se referă la reducerea capacității de reprezentare a modelului pentru a îmbunătăți capacitatea de generalizare \citep{goodfellow:16}.

Goodfellow et al. (2016) \citep{goodfellow:16} recomandă ca punct de plecare utilizarea modelelor considerate de top pentru a rezolva cerințe asemănătoare. Dacă problema avută în vedere este foarte similară cu cea deja rezolvată, se recomandă chiar folosirea modelelor de top preantrenate și reantrenarea ultimelor straturi, cele de nivel înalt. Acest procedeu este cunoscut drept \newterm{fine-tuning}.

Motivul pentru care această secțiune nu este prezentată imediat după cea despre învățarea automată (\ref{sec:ml}) este acela că, în unele domenii și pentru diverse clase de probleme, printre care și clasificarea textelor, costurile computaționale ale utilizării modelelor adânci sunt, de multe ori, nejustificate. Este o problemă deschisă de cercetare dacă pot fi proiectate modele mult mai puțin ``adânci'', care să obțină performanțe asemănătoare cu rețelele neurale cu milioane de parametri, în ceea ce privește capacitatea de generalizare \citep{joulin:17}.

\subsection{Rețele neurale recurente}
\newterm{Rețelele neurale recurente} (RNNs)\footnote{Pentru o expunere mai detaliată a acestui subiect, se pot consulta referințele citate și cealaltă lucrare de licență a autorului, disponibilă la adresa \url{https://gitlab.com/mcmarius/bsc/doc/} . Nu au fost reluate explicațiile la același nivel de detaliu, deoarece au fost prezentate deja suficient de bine în lucrarea anterioară. Autorul preferă să nu le includă și în lucrarea de față, pentru a nu fi acuzat în mod nejustificat de autoplagiere.}
%
sunt un caz particular de rețele neurale, din perspectiva faptului că există bucle în conexiunile dintre straturi. Aceste bucle facilitează formarea unei memorii, actualizată la fiecare pas al procesării secvenței de intrare. Prelucrarea limbajului natural cu ajutorul învățării profunde consideră textele ca pe un șir secvențial de cuvinte. Fiecare cuvânt reprezintă un nou ``moment de timp'', iar starea memoriei la un anumit moment de timp constituie o codificare a contextului documentului până în acel moment \citep{goodfellow:16}.

Avantajul rețelelor neurale recurente, cel puțin la nivel teoretic, este cel de a avea o arhitectură compactă, cu o bună capacitate de generalizare, dată de faptul că reutilizează la fiecare moment de timp parametrii de la etapa anterioară. Problemele apar atunci când trebuie propagați gradienții corespunzători erorilor, mai ales în cazul în care trebuie captate dependențe între cuvinte aflate la distanță. Pe de o parte, dacă semnalul este prea puternic, gradienții ``explodează'', iar optimizarea nu se poate efectua. Pe de altă parte, dacă semnalul este prea slab, gradienții dispar, deci parametrii nu se mai actualizează \citep{goodfellow:16}.

Problemele cu gradienții sunt rezolvate prin ``decupare'' (gradient clipping) și prin utilizarea celulelor cu porți: \newterm{LSTM} sau \newterm{GRU}. Aceste celule sunt un fel de rețele mai mici care păstrează informația utilă și ``uită'' informația care nu mai este necesară. Astfel, în interiorul unui strat, semnalul parcurge și buclele din cadrul celulelor \citep{goodfellow:16}.

O altă problemă cu care se confruntă rețelele recurente, mai ales în domenii ca traducerea automată sau modelarea limbajului, este procesarea secvențelor foarte lungi. Soluția ``banală'', însă foarte costisitoare din punct de vedere computațional, este antrenarea unei rețele foarte mari o perioadă de timp îndelungat. Varianta propusă în literatură este cea a folosirii unei componente de atenție. Mecanismul de atenție are cel puțin două avantaje importante. Primul este acela că pot fi antrenate rețele mult mai mici care să poată procesa secvențe lungi de cuvinte. Al doilea avantaj este că oferă posibilitatea de interpretare a rezultatelor \citep{goodfellow:16}.

\subsection{Rețele neurale de tip Transformer} \label{sec:transformer}
Principalul dezavantaj al rețelelor neurale recurente, care nu poate fi rezolvat decât prin renunțarea la recurențe, este dat de natura inerent secvențială a prelucrării datelor. Din motive de eficiență, datele sunt prelucrate în loturi, ceea ce impune stabilirea unei lungimi maxime pentru secvența de intrare. Astfel, deși, teoretic, RNNs generalizează pentru secvențe de lungimi arbitrare, în practică limita se poate stabili de la început, în funcție de problema rezolvată \citep{gehring:17}.

Prin urmare, din cauza naturii secvențiale, RNNs nu pot fi paralelizate la fel de bine ca alte arhitecturi \citep{gehring:17}, iar optimizarea lor este dificilă \citep{pascanu:13}. Aceste aspecte au condus la proiectarea de arhitecturi alternative. Dintr-o perspectivă mai teoretică, se speculează că rețelele recurente antrenabile în practică pot fi întotdeauna aproximate de rețele cu propagare înainte. Conjectura anterioară presupune că implementările din bibliotecile de învățare profundă trunchează propagarea gradienților după un anumit număr de pași. Rămâne o întrebare deschisă dacă arhitecturile recurente prezintă beneficii în alte contexte \citep{miller:19}.

Până în 2017, rețelele recurente erau considerate de literatura de specialitate ca fiind cele mai adecvate pentru rezolvarea problemelor de limbaj \citep{goodfellow:16}\footnote{Cartea citată, cea mai recentă din domeniul învățării profunde la momentul scrierii lucrării, a apărut în 2016. După numai doi ani, abordarea domeniului este una aproape complet nouă.}. Badhanau et al. \citep{bahdanau:14} introduc în 2014 mecanismul de \newterm{atenție globală} în contextul traducerii automate, pentru a îmbunătăți clasica arhitectură \newterm{encoder-decoder} \citep{cho:14} sau \newterm{seq2seq} \citep{sutskever:14}. Aceasta este compusă din două rețele neurale recurente, iar mecanismul de atenție este folosit de decoder pentru a se concentra la fiecare moment de timp doar pe o mică parte din ieșirile encoder-ului. Un an mai târziu, \newterm{atenția locală} \citep{luong:15}, preluată din domeniul vederii artificiale \citep{xu:15}, obține rezultate superioare celei globale, atât ca acuratețe, cât și ca efort de calcul scăzut.

În 2016, apar câteva încercări de a înlocui rețelele recurente cu rețele convoluționale, fără însă a depăși performanțele RNNs pe seturi de date mari, motiv pentru care nu au succes. Tot atunci, conceptul de \newterm{intra-atenție} începe să fie explorat \citep{cheng:16, parikh:16}. Situația se schimbă în 2017, mai întâi prin utilizarea exclusivă a convoluțiilor \citep{gehring:17}. După aproximativ o lună, arhitectura \newterm{Transformer}, construită exclusiv din module de atenție, elimină complet recurențele și convoluțiile \citep{vaswani:17}.

% descriere arhitectură
Arhitectura Transformer, la nivel înalt, se regăsește în figura \ref{fig:transformer}. În ansamblu, ideea de encoder-decoder este păstrată. Encoder-ul (stânga) este alcătuit dintr-o stivă de $N = 6$ straturi identice, fiecare format din câte două straturi: primul este un strat de atenție cu capete multiple (figura \ref{fig:multi:head:attn}), iar celălalt este o rețea cu propagare înainte, compusă din două transformări liniare între care este o activare ReLU \citep{vaswani:17}.

În plus, fiecare substrat folosește conexiuni reziduale, idee preluată din vederea artificială. Ordinea cuvintelor nu poate fi determinată în mod implicit, din cauză că nu se folosesc recurențe sau convoluții. De aceea, poziția este codificată prin funcțiile sinusoide din formulele \eqref{eq:spos} și \eqref{eq:cpos}. Sinusoidele au fost alese pentru a permite modelului să generalizeze pentru secvențe de orice lungime \citep{vaswani:17}:
\begin{align}
PE_{(pos, 2i)} &= \sin(pos/10000^{2i/d_{model}}) \label{eq:spos}\\
PE_{(pos, 2i+1)} &= \cos(pos/10000^{2i/d_{model}}) \label{eq:cpos}
\end{align}

unde $pos$ este poziția, iar $i$ este dimensiunea. Decoder-ul are o structură similară. %, însă nu este de interes pentru lucrarea de față.

\begin{figure}
\center
\includegraphics[width=0.6225\textwidth]{img/transformer}
  \caption{Arhitectura Transformer}
  \label{fig:transformer}

\end{figure}

\begin{figure}
 \centering
 \captionsetup[subfigure]{justification=centering}

 \begin{subfigure}[t]{0.4\textwidth}
  \center
  \includegraphics[scale=0.198]{img/scaled_dot_product_attention}
  \caption{Atenție bazată pe produs scalar normalizat}
  \label{fig:dot:attn}
 \end{subfigure}
% \hspace{0.3cm}
 \begin{subfigure}[t]{0.4\textwidth}
  \center
  \includegraphics[scale=0.16,trim={0 6.6cm 0 0},clip]{img/multi_head_attention}
  \caption{Atenție cu capete multiple}
  \label{fig:multi:head:attn}
 \end{subfigure}

 \caption{Tipuri de atenție}
 \label{fig:attns}
\end{figure}

Anul 2018 este prolific pentru dezvoltarea învățării profunde în contextul prelucrării limbajului natural. Howard\footnote{Jeremy Howard, unul dintre co-fondatorii startup-ului \texttt{fast.ai}, își propune să facă accesibilă învățarea profundă pentru oameni din toate domeniile, prin intermediul acestui startup.} et al. \citep{howard:18} propun o metodă universală de transfer al cunoștințelor (\newterm{transfer learning}). Această metodă este aplicată cu succes de câțiva ani în domeniul vederii artificiale, însă fără rezultate pentru limbaj până anul trecut. Howard et al. (2018) \citep{howard:18} arată faptul că transfer learning este viabil, prin preantrenarea unui model de limbaj o singură dată și utilizarea fine-tuning pe acest model pentru a rezolva probleme specifice. Preantrenarea se face pe articole Wikipedia din corpusul Wikitext-103, datorită varietății subiectelor \citep{merity:17}. Articolul introduce noi tehnici prin care trebuie realizat fine-tuning-ul ca să poată fi aplicat pe limbaj. Metoda este universală, datorită faptului că nu necesită procesări sau configurări specifice problemei pe care se face fine-tuning (\newterm{ULMFiT}). Se obțin rezultate de top pentru numeroase probleme de clasificare.

Radford et al. (2018) \citep{radford:18} preiau ideea de a preantrena un model de limbaj pe un corpus mare: premisa este că modelul învață o idee generală despre modul de funcționare al limbajului, iar apoi se ``specializează'' pentru a rezolva probleme mai punctuale. Ca arhitectură, este folosit un decoder de tip Transformer, modelul fiind numit \newterm{GPT}. Este suficientă componenta de decoder, deoarece modelele de limbaj nu sunt condiționate de o altă secvență. Spre deosebire de ULMFiT \citep{howard:18}, Radford et al. (2018) \citep{radford:18} folosesc un set de date mai mare, alcătuit din cărți nepublicate (în prezent, indisponibil) \citep{zhu:15}. Ca funcție de activare din straturile feedforward, ReLU este înlocuit cu GELU \citep{hendrycks:16}. Implementarea inițială a modelului Transformer folosește proiecții de cuvinte standard, preantrenate. GPT utilizează reprezentări prin codificare cu perechi de octeți (prezentate în secțiunea \ref{sec:bpe}). Suplimentar față de ULMFiT, modelul propus este evaluat pe seturi de date mult mai variate, iar rezultatele sunt promițătoare \citep{radford:18}.

Ultima versiune de Transformer prezentată, dar nu și ultima apărută în literatură, este varianta bidirecțională a modelului GPT, numită \newterm{BERT}. Importanța pe care o prezintă preantrenarea bidirecțională pentru reprezentarea limbajului este aceea că, la inferență, modelul va ști să se folosească de contexte din ambele direcții. Pentru etapa de preantrenare, este utilizat atât setul de date format din cărți menționat anterior, cât și articole de Wikipedia \citep{devlin:19}.

Pentru tokenizare, este preluată ideea de a folosi ``subcuvinte''. Pentru a putea rezolva o multitudine de probleme, sunt adăugate diverse token-uri speciale, cu rolul de a face preprocesarea cât mai generică \citep{devlin:19}.

Antrenarea modelului de limbaj în mod bidirecțional se realizează prin mascarea parțială a datelor de intrare. Acest procedeu este obligatoriu, întrucât modelul nu are voie să afle dinainte predicțiile corecte. Modelul nu ar învăța efectiv să modeleze limbajul, ci doar să reproducă secvențele întâlnite la pașii anteriori \citep{devlin:19}.
