\documentclass[
compress,
hyperref={unicode}
]{beamer}
\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage[romanian]{babel}

\usepackage{tikz}
\usetikzlibrary{shapes}
\usetikzlibrary{arrows}
\usetikzlibrary{positioning}

\usepackage{times}

\usepackage{beamerthemesplit}

\usepackage[T1]{fontenc}

\usepackage[
backend=biber,
maxcitenames=1,
style=numeric,
citestyle=numeric,
sorting=nyt,
natbib=true
]{biblatex}
\addbibresource{bibliography.bib}

\usepackage{url}


\title[Sumarizarea textelor]{Aspecte computaționale ale sumarizării textelor}
\subtitle{Lucrare de licență}
\author{
  Marius Micluța-Câmpeanu \\
  \vspace{0.3cm}
   \hspace{5.4cm} {\small Coordonator științific:} \\
   \hspace{5.4cm} {\small Prof.~dr.~Liviu P. Dinu}
}

\institute[Universitatea din București]
{
  Universitatea din București \\
  Facultatea de Matematică și Informatică
}
\date{\small București, 15 februarie 2019}

\mode<presentation>{
\usetheme{Warsaw}
  \setbeamercovered{invisible}
}

\AtBeginSection[]
{
\begin{frame}
\frametitle{Cuprins}
\tableofcontents[currentsection]
\end{frame}
}

\beamertemplatenavigationsymbolsempty
\setbeamertemplate{footline}[frame number]{}
%\addtobeamertemplate{navigation symbols}{}{%
%    \usebeamerfont{footline}%
%    \usebeamercolor[fg]{footline}%
%    \hspace{1em}%
%    \insertframenumber/\inserttotalframenumber
%}



\newcommand{\backupbegin}{
   \newcounter{framenumberappendix}
   \setcounter{framenumberappendix}{\value{framenumber}}
}
\newcommand{\backupend}{
   \addtocounter{framenumberappendix}{-\value{framenumber}}
   \addtocounter{framenumber}{\value{framenumberappendix}}
}



\begin{document}

\begin{frame}[plain]
\maketitle
\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{Cuprins}
\tableofcontents[]
\end{frame}

\section{Motivație}
\begin{frame}
\frametitle{Context}
\begin{itemize}
\item Avem acces imediat la (aproape) orice fel de informații\dots
\pause
\item \dots{} dar nu avem destul timp:
\pause
\begin{itemize}
\item căutăm cele mai relevante informații
\pause
\item titlul și cuvintele cheie nu sunt suficiente
\end{itemize}
\pause
\item Apare nevoia de a obține \textbf{esențialul}
\end{itemize}
\end{frame}

\subsection{Sumarizare în general}
\begin{frame}
\frametitle{Orice informație, nu doar text}
\begin{itemize}
\item Realizarea rezumatelor de către oameni este costisitoare
\pause
\item Scop: generarea rezumatelor în mod automat
\end{itemize}
\pause
\begin{exampleblock}{Exemple}
\begin{itemize}
\item Extragerea secvențelor importante din înregistrări video \citep{video_sum_98}
\item Rezumarea istoricului medical al unui pacient \citep{medical_sum}
\item Prognoza vremii \citep{mani_99}
\item Generarea descrierilor pentru imagini \citep{karpathy2015deep}
\item Explicarea secvențelor de cod \citep{cortes_14}
\end{itemize}
\end{exampleblock}
\end{frame}

\subsection{Sumarizare extractivă}
\begin{frame}
\frametitle{Soluții clasice}
\begin{itemize}
\item Rezumarea textelor, în general extractivă\dots
\pause
\item \dots{} pentru că e mai ușor de realizat
\pause
\item important $\approx$ frecvent
\pause
\item Algoritmi nesupervizați, rapizi
\pause
\item Cei mai cunoscuți: TextRank \citep{mihalcea_04}, LexRank \citep{lexrank_04}
\pause
\item Aplicată în industrie la motoarele de căutare
\pause
\item Poate fi considerată \textbf{o problemă rezolvată}
\end{itemize}
\end{frame}
%%TODO de terminat de scris pe hartie
\section{Sumarizare abstractivă}
\begin{frame}
% dezavantaje sumarizare extractivă, motivație pt abstractivă
\frametitle{De ce abstractiv?}
\begin{itemize}
\item Prin extracție, suntem limitați la informațiile din textul inițial
\pause
\item Sumarizarea abstractivă, complementară celei extractive
\pause
\item Obținerea unor reprezentări care descriu același conținut, pe scurt, la nivel înalt și abstract
\pause
\item Mult mai dificil de realizat
\end{itemize}
\pause
\begin{exampleblock}{Exemple}
\begin{itemize}
\item Generarea rezumatelor în sisteme de versionare de cod \citep{cortes_14}
\item Numeroase aplicații în domeniul medical \citep{medical_sum}
\end{itemize}
\end{exampleblock}
\end{frame}

\subsection{Modalități de realizare}
\begin{frame}
\frametitle{Arhitecturi encoder-decoder}
\begin{itemize}
\item Rețele neuronale \pause recurente (RNNs): învață șabloane despre secvențe de lungimi arbitrare
\pause
\item Encoder: codifică textul inițial într-o reprezentare ascunsă
\pause
\item Decoder: generează rezumatul pe baza reprezentării ascunse a encoder-ului
\end{itemize}
\end{frame}
\begin{frame}[fragile]
\begin{tikzpicture}[
  scale=0.85,
  hid/.style 2 args={
    rectangle split,
    rectangle split horizontal,
    draw=#2,
    rectangle split parts=#1,
    fill=#2!20,
    outer sep=1mm}]
  % draw input nodes
  \foreach \i [count=\step from 1] in {the,blue,house,{{$<$eos$>$}}}
    \node (i\step) at (2*\step, -2) {\i};
  % draw output nodes
  \foreach \t [count=\step from 4] in {la,casa,azul,{{$<$eos$>$}}} {
    \node[align=center] (o\step) at (2*\step, +2.75) {\t};
  }
  % draw embedding and hidden layers for text input
  \foreach \step in {1,...,3} {
    \node[hid={3}{red}] (h\step) at (2*\step, 0) {};
    \node[hid={3}{red}] (e\step) at (2*\step, -1) {};
    \draw[->] (i\step.north) -> (e\step.south);
    \draw[->] (e\step.north) -> (h\step.south);
  }
  % draw embedding and hidden layers for label input
  \foreach \step in {4,...,7} {
    \node[hid={3}{yellow}] (s\step) at (2*\step, 1.25) {};
    \node[hid={3}{blue}] (h\step) at (2*\step, 0) {};
    \node[hid={3}{blue}] (e\step) at (2*\step, -1) {};
    \draw[->] (e\step.north) -> (h\step.south);
    \draw[->] (h\step.north) -> (s\step.south);
    \draw[->] (s\step.north) -> (o\step.south);
  }
  % edge case: draw edge for special input token
  \draw[->] (i4.north) -> (e4.south);
  % draw recurrent links
  \foreach \step in {1,...,6} {
    \pgfmathtruncatemacro{\next}{add(\step,1)}
    \draw[->] (h\step.east) -> (h\next.west);
  }
  % draw predicted-labels-as-inputs links
  \foreach \step in {4,...,6} {
    \pgfmathtruncatemacro{\next}{add(\step,1)}
    \path (o\step.north) edge[->,out=45,in=225] (e\next.south);
  }
\end{tikzpicture}

\footnotesize{Sursa imaginii: \url{https://tex.stackexchange.com/q/357613/}}

\end{frame}
\subsection{Soluții implementate}
\begin{frame}
\frametitle{Contribuții}
\begin{itemize}
\pause
\item Model encoder-decoder simplu \citep{cho_14}
\item Model cu softmax adaptiv \citep{grave_17}
\item Model cu atenție \citep{bahdanau_14}
\pause
\item Toate implementările modelelor prelucrează datele în minibatch-uri
\pause
\item Utilizarea cât mai eficientă a memoriei GPU
\end{itemize}
\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{Demo}
\end{frame}

\section{Concluzii}
\begin{frame}
\frametitle{De reținut}
\begin{itemize}
\item Sumarizarea abstractivă este \textbf{necesară} și \textbf{posibilă}
\pause
\item Direcție \textbf{nouă} de cercetare, în prezent nu prea există corpus-uri mari special create pentru acest scop
\pause
\item Observații statistice \textbf{simple} asupra limbajului aduc \textbf{îmbunătățiri substanțiale}
\pause
\item Rezultatele obținute sunt remarcabile în contextul unor \textbf{resurse foarte limitate}
\end{itemize}
\end{frame}
\begin{frame}
\frametitle{Îmbunătățiri posibile}
\begin{itemize}
\item Profităm de natura ierarhică a textelor: luăm în considerare împărțirea textului în propoziții
\item Utilizarea unor mecanisme mai sofisticate de atenție, precum atenție locală, atenție ierarhică și intra-atenție
\item Învățare ranforsată (reinforcement learning) pentru îmbunătățirea lizibilității
\item Foarte multe arhitecturi noi proiectate pentru a înlocui RNNs: Transformer, Gated Convolutions, QRNN, TCN
\item Multe biblioteci specializate sunt dezvoltate în prezent: OpenNMT, AlleNLP, FastNLP
\item Hardware-ul mai nou permite învățarea mai rapidă, pe 16-biți
\end{itemize}
\end{frame}

\section*{}
\begin{frame}
\frametitle{Întrebări?}
\end{frame}
\begin{frame}
\centering
\huge Mulțumesc!
\end{frame}

\begin{frame}[allowframebreaks]
\frametitle{Bibliografie}
\printbibliography[title={Bibliografie}]
\end{frame}


\appendix
\backupbegin
\begin{frame}
\begin{exampleblock}{}
\textit{``La douăzeci de ani am conceput o epopee lirică și filozofică, ce trebuia să cuprindă evoluția istorică a omenirii. La treizeci de ani, poemul era gata, dar prea lung: \textbf{cincizeci de mii șase sute} de versuri. La treizeci și cinci de ani, nu mai erau decât \textbf{zece mii} de versuri și esențialul era salvat. La patruzeci de ani reușisem să-l reduc la \textbf{patru mii}; la patruzeci și șase, poemul meu nu număra mai mult de \textbf{două mii trei sute} de versuri. La cincizeci, izbutisem să-l condensez în \textbf{șapte sute douăzeci}; și acum, în sfârșit, într-\textbf{un singur cuvânt}.''}
  \vskip5mm
  \hspace*\fill{\small--- Giovanni Papini, Gog}
\end{exampleblock}
\end{frame}


\begin{frame}
\begin{exampleblock}{}
\textit{``La douăzeci de ani am conceput o epopee lirică și filozofică, ce trebuia să cuprindă [...] evoluția istorică a omenirii [...]. La treizeci de ani, poemul era gata, dar prea lung: cincizeci de mii șase sute de versuri. [...] la treizeci și cinci de ani, nu mai erau decât zece mii de versuri și esențialul era salvat. La patruzeci de ani reușisem să-l reduc la patru mii; la patruzeci și șase, poemul meu nu număra mai mult de două mii trei sute de versuri. La cincizeci, [...] izbutisem să-l condensez în șapte sute douăzeci; și acum, [...] în sfârșit, într-un singur cuvânt [...].''}
  \vskip5mm
  \hspace*\fill{\small--- Giovanni Papini, Gog}
\end{exampleblock}
\end{frame}

\begin{frame}
\begin{exampleblock}{}
\small \textit{``La douăzeci de ani am conceput o epopee lirică și filozofică, ce trebuia să cuprindă nu numai al meu Weltanschauung, dar, în rezumat, evoluția istorică a omenirii, grupată în jurul mitului central al zeitei Rea-Cibela. La treizeci de ani, poemul era gata, dar prea lung: cincizeci de mii șase sute de versuri. Atunci am descoperit aforismul profund al lui Joubert. Am lucrat încă cu barda și cu pila: la treizeci și cinci de ani, nu mai erau decât zece mii de versuri și esențialul era salvat. La patruzeci de ani reușisem să-l reduc la patru mii; la patruzeci și șase, poemul meu nu număra mai mult de două mii trei sute de versuri. La cincizeci, când am sosit aici, izbutisem să-l condensez în șapte sute douăzeci; și acum, mulțumită generoasei domniei-voastre ospitalități, visul meu s-a realizat: epopeea mea este cuprinsă, în sfârșit, într-un singur cuvânt: cuvântul magic, esențial, care îmbrățișează și exprimă totul. Vă ofer rezultatul celor treizeci de ani de ucenicie obositoare pe drumul perfecțiunii. Și zicând acestea, puse pe masa mea o foaie de hârtie. O privii. În mijlocul paginii, scris cu o elegantă ortografie batardă, era acest cuvânt: Entbindung.''}
  \vskip5mm
  \hspace*\fill{\small--- Giovanni Papini, Gog}
\end{exampleblock}
\end{frame}

% La douăzeci de ani am conceput o epopee lirică și filozofică, ce trebuia să cuprindă [...] evoluția istorică a omenirii [...]. La treizeci de ani, poemul era gata, dar prea lung: cincizeci de mii șase sute de versuri. [...] la treizeci și cinci de ani, nu mai erau decât zece mii de versuri și esențialul era salvat. La patruzeci de ani reușisem să-l reduc la patru mii; la patruzeci și șase, poemul meu nu număra mai mult de două mii trei sute de versuri. La cincizeci, [...] izbutisem să-l condensez în șapte sute douăzeci; și acum, [...] în sfârșit, într-un singur cuvânt [...].

\backupend

\end{document}
