---
title : "Over repositories"
draft: false
weight: 8
---

Repositories (of kortweg repo's) kan je zien als de verzamelde geschiedenis van een map. Die geschiedenis wordt bewaard in een *.git* directory in de projectmap.

Een repository aanmaken in een map kan je doen door het 

```bash
git init
```

commando uit te voeren. Daarmee wordt zo'n 'databank' aangemaakt in de *.git* subdirectory.

Wil je samenwerken met anderen, dan is het natuurlijk handig als iedereen aan dezelfde repository kan. In zo'n geval zal je een centrale repository aanmaken op een server waar iedereen kan van gebruik maken. We noemen dat dan de 'remote'. 

Iedereen met toegang kan dan deze remote toevoegen en daarmee gaan synchroniseren. 

Hoe we dat doen, zien we in de volgende hoofdstukjes...