\chapter{Analýza požadavků}

\section{Existující řešení}

Služeb týkající se bezpečného cestování a chození existuje celá řada. Již samotné mobilní platformy mají aplikace na sdílení polohy přátelům (například Find My\cite{find_my} na Apple\cite{apple} zařízení), dále existují aplikace jako Zachránka\cite{zachranka} na přivolání pomocí. Tyto aplikace však poskytují pasivní formu pomoci, kdy je nutný aktivní zásah uživatele či další osoby. V následujících sekcích se zaměřím na služby, které usnadňují samotný průběh přemísťování a které sami případně vyvolají akci bez nutnosti intervence uživatele.

\subsection{Mobilní aplikace}

TODO, doladit

Mezi aplikace s nejpokročilejší funkcionalitou patří WalkSafe\cite{walksafe}, Personal Safety\cite{personal_safety_android} či One Scream - Personal Safety\cite{one_scream}. Dalšími jsou třeba Life360 či 

\subsubsection{WalkSafe}

Hlavní funkcionalitou WalkSafe je zobrazení trestných činů spáchaných v okolí a upozorňování na hlášení v předstihu na uživatelově cestě. Dále umí zadat cílovou destinaci a očekávaný návrat domů či má mód TapSafe, kdy uživatel musí každých 30 či 10 sekund zareagovat, jinak se nouzovým kontaktům pošle upozornění.\cite{walksafe_ios}

Nevýhodami této aplikace jsou omezenost dat, která se berou pouze od policie Spojeného Království, aplikace není dostupná na české verzi App Storu, nouzové kontakty musí mít taktéž aplikaci staženou. Mód TapSafe nenabízí žádný větší časový interval, kdy by uživatel mohl reagovat po delší době a mezitím si dělat jiné věci.\cite{walksafe}

\subsubsection{Personal Safety}

Personal Safety je aplikací přímo od Google, nabízí funkcionalitu jako sdílení polohy, nouzové kontaktování opětovným zmáčknutím tlačítka zapnutí, časovač na pravidelné zareagování a v případě neaktivity upozornění nouzových kontaktů. Jelikož aplikace vyvíjí Google, je dostupná pouze na Google Play, v poslední době navíc zaznamenává velmi špatné hodnocení a recenze, popisující například náhodné volání na tísňové linky.\cite{personal_safety_android}

\subsubsection{One Scream - Personal Safety}

One Scream svou činnost zaměřuje trochu jiným směrem. Pomocí mikrofonu poslouchá okolí a v případě detekce panického křiku či vyřčení slov "one scream" kontaktuje nouzové kontakty. Přístup je to unikátní, avšak samotná aplikace informuje, že nefunguje v případě slabého či žádného signálu, v hlučném prostředí či když uživatel sám chce volat.\cite{one_scream}

\subsubsection{Další mobilní aplikace}

TODO, dopsat

Mezi další mobilní aplikace

Life360

\subsection{Volání blízkým a infolinky}

Velmi používaný způsob, jak zvýšit svůj pocit bezpečí, je volat s někým blízkým. Na základě tohoto vznikají i specializované infolinky - například britský Strut Safe\cite{strut_safe}. Velkou výhodou je lidský a reálný kontakt, avšak v případě nouze může být těžší zjistit přesnou polohu oběti, či vůbec není možné v aktuální dobu s někým volat (blízký nemůže či linka je obsazená). Někdo se obecně může chtít vyhnout této variantě, neboť zároveň sám na sebe více upozorňuje hlasitostí.

\subsection{Shrnutí}

TODO, dopsat

Ačkoli existuje poměrně velké množství aplikací a služeb zabývajících se tématem bezpečnosti chození, většina není zaměřena na český trh či zde vůbec není k dostání. Funkcionality nejsou dotažené, což naznačují recenze aplikací, či úplně chybí. Například TapSafe u WalkSafe nutí uživatele reagovat v příliš rychlém intervalu a zároveň nezaručuje kompromitaci útočníkem, který může telefon lehce vytrhnout a funkci vypnout.

V následující sekci Funkční požadavky (\ref{chap:functional_requirements}) se budu zabývat popisem, jak by se měla vyvíjená aplikace odlišovat a jak by měla řešit nedostatky zmíněných.

\section{Funkční požadavky}
\label{chap:functional_requirements}

TOTO, dopsat na co obecně se aplikace zaměří

\subsection{Profil uživatele}

Uživatel si bude vyplnit profil, kde budou základní údaje o jeho barvě a délce vlasů, výšce, postavy, věku, stylu oblékání, nošení brýlí či dalších maličkostí. Tyto údaje se můžou následně použít při pátrání či identifikaci.

\subsection{Nouzové kontakty}

Nouzový kontakt bude sloužit k upozornění při závažné situaci. Možnosti kontaktování budou pomocí e-mailu či SMS. U kontaktu bude přiřazena i priorita, podle které může systém rozdílně varovat.

\subsection{Oblíbené destinace}

Destinace, kam uživatel míří nejčastěji si bude moci uložit do oblíbených a pojmenovat. Dále zde bude možnost prohlédnout si historii.

\subsection{Sledování polohy}

Uživatel zadá cílovou destinaci a předpokládaný čas dojití, aplikace následně zapne sledování polohy, kterou pravidelně odesílá na server, a uživatel poté zvolí mód interakce s aplikací.

\subsection{Módy interakce}

\subsubsection{Pravidelné reagování}

První módem je pravidelné reagování, kdy uživatel v definovaném intervalu (desítky vteřin až jednotky minut), musí aplikaci otevřít a zadat kód. Uživateli chvíli předem přijde upozornění, aby si jinak mohl dělat své věci.

\subsubsection{Simulace hovoru}

Druhý mód zároveň slouží pro odstrašení útočníka. Aplikace bude uživateli simulovat telefonát ptaním se na různé otázky, na které uživatel může plynule reagovat a případný útočník tak nabude dojmu, že člověk opravdu hovoří s někým živým.

\subsection{Stav baterie}

TODO, dopsat

Sledování stavu baterie

\subsection{Bezpečnost proti kompromitaci útočníkem}

Systém by měl být odolný proti krádeži telefonu oběti. Z tohoto důvodu je potřeba bezpečnost udělat na vícero úrovních. Informace o aktuální poloze by měly být posílány na server, který v případě předem definované neaktivity uživatele začne upozorňovat nouzové kontakty. Zároveň je potřeba, aby samotná aplikace neumožňovala útočníkovi fingovat uživatele. Nabízí se možnost použití biometrické autentizace zabudované v telefonu, ovšem ta lze v případě napadení jednoduše obejít. Lepší volbou je tedy zabudovaný zámek na kód unikátní pro aplikaci. A druhý falešný, který v případě donucení zadání naopak jasně aplikaci řekne, že dochází k útoku.

\section{Nefunkční požadavky}

TODO

\begin{table}[h!]
\begin{itemize}
	\item Mobilní aplikace dostupná pro iOS
	\item \acrshort{rest} \acrshort{api} pro komunikaci mezi serverovou částí a mobilní aplikací
	\item Minimální počet interakcí uživatele pro dosažení důležitých cílů
	\item Navržení vhodné architektury pro velkou udržitelnost a rozšiřitelnost
	\item Možnost provozu databáze, úložiště a samotného serveru na oddělených zařízeních
\end{itemize}
\end{table}