[[_TOC_]] 
# **Lekcja 1 – Markdown lekki język znaczników**

## **Wstęp**

Obecnie powszechnie wykorzystuje się języki ze znacznikami do opisania dodatkowych informacji umieszczanych w plikach tekstowych. Z pośród najbardziej popularnych można wspomnieć o:
1. **html** – służącym do opisu struktury informacji zawartych na stronach internetowych,
2. **Tex** (Latex) – poznany na zajęciach język do „profesjonalnego” składania tekstów,
3. **XML** (Extensible Markup Language) - uniwersalnym języku znaczników przeznaczonym do reprezentowania różnych danych w ustrukturalizowany sposób. 

Przykład kodu html i jego interpretacja w przeglądarce: 

```
[<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<meta charset="utf-8" />
<title>Przykład</title>
</head>                                     
<body>
<p> Jakiś paragraf tekstu</p>
</body>
</html>]
```

![alt text](https://gitlab.com/mati.osiak/zad2/-/raw/master/HTML1.png "HTML")


```
\documentclass[]{letter}
\usepackage{lipsum}
\usepackage{polyglossia}
\setmainlanguage{polish}
\begin{document}
\begin{letter}{Szanowny Panie XY}
\address{Adres do korespondencji}
\opening{}
\lipsum[2]
\signature{Nadawca}
\closing{Pozdrawiam}
\end{letter}
\end{document}
```

![alt text](https://gitlab.com/mati.osiak/zad2/-/raw/master/Latex.png "Latex")

Przykład kodu XML – fragment dokumentu SVG (Scalar Vector Graphics)

```
<!DOCTYPE html>
<html>
<body>
<svg height="100" width="100">
 <circle cx="50" cy="50" r="40" stroke="black" stroke-width="3" fill="red" />
</svg>
 </body>
</html>
```
<!DOCTYPE html>
<html>
<body>
<svg height="100" width="100">
 <circle cx="50" cy="50" r="40" stroke="black" stroke-width="3" fill="red" />
</svg>
 </body>
</html>


W tym przypadku mamy np. znacznik np. ```<circle>``` opisujący parametry koła i który może być
właściwie zinterpretowany przez dedykowaną aplikację (np. przeglądarki www).
Jako ciekawostkę można podać fakt, że również pakiet MS Office wykorzystuje format XML do
przechowywania informacji o dodatkowych parametrach formatowania danych. Na przykład pliki z
rozszerzeniem docx, to nic innego jak spakowane algorytmem zip katalogi z plikami xml.

```
$unzip -l test.docx
Archive: test.docx
 Length Date Time Name
--------- ---------- ----- ----
 573 2020-10-11 18:20 _rels/.rels
 731 2020-10-11 18:20 docProps/core.xml
 508 2020-10-11 18:20 docProps/app.xml
 531 2020-10-11 18:20 word/_rels/document.xml.rels
 1421 2020-10-11 18:20 word/document.xml
 2429 2020-10-11 18:20 word/styles.xml
 853 2020-10-11 18:20 word/fontTable.xml
 241 2020-10-11 18:20 word/settings.xml
 1374 2020-10-11 18:20 [Content_Types].xml
 ```

Wszystkie te języki znaczników cechują się rozbudowaną i złożoną składnią i dlatego do ich edycji wymagają najczęściej dedykowanych narzędzi w postaci specjalizowanych edytorów. By wyeliminować powyższą niedogodność powstał **Markdown** - uproszczony język znaczników służący do formatowania dokumentów tekstowych (bez konieczności używania specjalizowanych narzędzi). Dokumenty w tym formacie można bardzo łatwo konwertować do wielu innych formatów: np. html, pdf, ps (postscript), epub, xml i wiele innych. Format ten jest powszechnie używany do tworzenia plików ```README.md``` (w projektach open source) i powszechnie obsługiwany przez serwery git’a. Język ten został stworzony w 2004 r. a jego twórcami byli John Gruber i Aaron Swartz. W kolejnych latach podjęto prace w celu stworzenia standardu rozwiązania i tak w 2016 r. opublikowano dokument [RFC 7764](https://tools.ietf.org/html/rfc7764) który zawiera opis kilku odmian tegoż języka:
* CommonMark,
* GitHub Flavored Markdown (GFM),
* Markdown Extra.

## **Podstawy składni**

Podany link: [https://github.com/adam-p/markdown-here/wiki/Markdown-Cheatsheet](https://github.com/adam-p/markdown-here/wiki/Markdown-Cheatsheet) zawiera opis
podstawowych elementów składni w języku angielskim. Poniżej zostanie przedstawiony ich krótki
opis w języku polskim.

### **Definiowanie nagłówków**

W tym celu używamy znaku kratki
Lewe okno zawiera kod źródłowy – prawe -podgląd przetworzonego tekstu

![alt text](https://gitlab.com/mati.osiak/zad2/-/raw/master/Nag%C5%82%C3%B3wek.png "Nagłówek")


### **Definiowanie list**

![alt text](https://gitlab.com/mati.osiak/zad2/-/raw/master/Lista.png "Lista")

### **Wyróżnianie tekstu**

![alt text](https://gitlab.com/mati.osiak/zad2/-/raw/master/Lista.png "Wyróżnienie")

### **Tabele**

![alt text](https://gitlab.com/mati.osiak/zad2/-/raw/master/Tabele.png "Tabela")

Centrowanie zawartości kolumn realizowane jest poprzez odpowiednie użycie znaku dwukropka:

### **Tabele**

[odnośnik do zasobów](www.gazeta.pl)```(www.gazeta.pl)```

[odnośnik do pliku](LICENSE.md)```(LICENSE.md)```

[odnośnik do kolejnego zasobu][1]```([1])```

[1]: http://google.com


### **Obrazki**
```
![alt text](https://server.com/images/icon48.png "Logo 1") – obrazek z zasobów
internetowych
![](logo.png) – obraz z lokalnych zasobów
```

## Kod źródłowy dla różnych języków programowania 

![alt text](https://gitlab.com/mati.osiak/zad2/-/raw/master/Kod.png "Tabela")


### Tworzenie spisu treści na podstawie nagłówków

![alt text](https://gitlab.com/mati.osiak/zad2/-/raw/master/Spis%20Tresci.png "Tabela")


## Edytory dedykowane

Pracę nad dokumentami w formacie Markdown( rozszerzenie md) można wykonywać w dowolnym edytorze tekstowym. Aczkolwiek istnieje wiele dedykowanych narzędzi
1. Edytor Typora - [https://typora.io/](https://typora.io/)
2. Visual Studio Code z wtyczką „markdown preview”

![alt text](https://gitlab.com/mati.osiak/zad2/-/raw/master/Typora.png "Tabela")

## Pandoc – system do konwersji dokumentów Markdown do innych formatów

Jest oprogramowanie typu open source służące do konwertowania dokumentów pomiędzy różnymi formatami. Pod poniższym linkiem można obejrzeć przykłady użycia: [https://pandoc.org/demos.html](https://pandoc.org/demos.html) Oprogramowanie to można pobrać z spod adresu: [https://pandoc.org/installing.html](https://pandoc.org/demos.html). Jeżeli chcemy konwertować do formatu latex i pdf trzeba doinstalować oprogramowani składu Latex (np. Na windows najlepiej sprawdzi się Miktex [https://miktex.org/](https://miktex.org/)) Gdyby podczas konwersji do formatu pdf pojawił się komunikat o niemożliwości znalezienia programu pdflatex rozwiązaniem jest wskazanie w zmiennej środowiskowej PATH miejsca jego położenia

![alt text](https://gitlab.com/mati.osiak/zad2/-/raw/master/Scie%C5%BCka.png "Tabela")

![alt text](https://gitlab.com/mati.osiak/zad2/-/raw/master/Zmiennesrodowiskowe.png "Tabela")


Pod adresem ([https://gitlab.com/mniewins66/templatemn.git](https://gitlab.com/mniewins66/templatemn.git)) znajduje się przykładowy plik Markdown z którego można wygenerować prezentację w formacie pdf wykorzystując klasę latexa beamer. W tym celu należy wydać polecenie z poziomu terminala: $pandoc templateMN.md -t beamer -o prezentacja.pdf
