\documentclass{article}
\usepackage[a4paper, margin=2cm, bmargin = 2cm]{geometry} % margin=1cm, bmargin = 2cm
\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage[dvipsnames]{xcolor}
\usepackage{enumitem, hyperref}
\usepackage[english,serbian]{babel}

\usepackage{color}
\usepackage{float}
\usepackage{url}
\usepackage[T2A]{fontenc} % enable Cyrillic fonts
\usepackage[utf8]{inputenc} % make weird characters work
\usepackage{graphicx}

\usepackage{listings}

\renewcommand{\labelenumii}{\theenumii}
\renewcommand{\theenumii}{\theenumi.\arabic{enumii}.}

\hypersetup{
    colorlinks = false,
    linkbordercolor = {white}
}

\makeatletter
\def\namedlabel#1#2{\begingroup
    #2%
    \def\@currentlabel{#2}%
    \phantomsection\label{#1}\endgroup
}
\makeatother

\title{Aplikacija ,,APDF Creator''\\{Projekat u okviru kursa Razvoj softvera\\Matematički fakultet u Beogradu}}
\author{ Predrag Draganović, Ivana Jovičić, Nevena Mesar \\{\small mi17216@alas.matf.bg.ac.rs,  anavij93@gmail.com, nevenamesar95@gmail.com}}
\date{}

\begin{document}

\maketitle

% -------------------------------------------------------------------------------- section
\section{O aplikaciji} 
Aplikacija je namenjena kreiranju pdf-ova kroz osnovne elemente koji mogu da se pozicioniraju ručno na stranici. Omogućeno je čuvanje trenutnog progresa izvoženjem u \texttt{apdf} format, koji program može da učita kako bi korisnici nastavili sa radom. 

\begin{figure}[H]
    \centering
    \caption{Dijagram komponenti}
    \includegraphics[scale=0.7]{images/dijagrami/DijagramKomponenti.drawio.png}
    \label{fig:dijagramUseCase}
\end{figure}
\begin{figure}[H]
    \centering
    \caption{Dijagram planiranih klasa}
    \includegraphics[scale=0.5]{images/dijagrami/classDiagram.drawio.png}
    \label{fig:dijagramUseCase}
\end{figure}

\section{Slučajevi upotrebe}

\begin{enumerate}
    \item Kreiranje novog dokumenta
    \item 
    \item 
    \item 
    \item 
    \item 
    \item 
\end{enumerate}

Akteri:
\begin{itemize}
    \item \underline{Kratak opis:} 
%     \item \underline{Akteri:} 
%     \item \underline{Preduslovi:} 
%     \item \underline{Postuslovi:} 
%     \item \underline{Osnovni tok:} 
%     \begin{enumerate}
%         \item blabla bla
%         \item blabla bla
%         \begin{enumerate}
%             \item blabla bla
%             \item blabla bla
%             % mora ovo da se dodaje [label*=\arabic*.] izgleda da nije dovoljno renewcommand
%             \begin{enumerate}[label*=\arabic*.]
%                 \item blabla bla
%                 \item blabla bla
%             \end{enumerate}
%         \end{enumerate}
%     \end{enumerate}
%     \item \underline{Alternativni tokovi:} 
%     \item \underline{Podtokovi:} 
%     \item \underline{Specijalni zahtevi:} 
%     \item \underline{Dodatne informacije:} 
\end{itemize}

% --------------------------------------------------------------------- primer insertovanja slike
\begin{figure}[H]
    \centering
    \caption{Dijagram slučajeva upotrebe}
    \includegraphics[scale=0.7]{images/dijagrami/DijagramUseCase.drawio.png}
    \label{fig:dijagramUseCase}
\end{figure}


% -------------------------------------------------------------- slucaj upotrebe template BEGIN  
% ovaj template moze da se zakomentarise pa da nam stoji za kopiranje
% \subsection{Opis slučaja \em{naziv slucaja template}}
% Dijagram sekvence se može videti na slici \ref{fig:dijagramSeqUpravljanjeSadrz} u poglavlju \ref{sec:dijagramiSekvenci}.
% \begin{itemize}
%     \item \underline{Kratak opis:} 
%     \item \underline{Akteri:} 
%     \item \underline{Preduslovi:} 
%     \item \underline{Postuslovi:} 
%     \item \underline{Osnovni tok:} 
%     \begin{enumerate}
%         \item blabla bla
%         \item blabla bla
%         \begin{enumerate}
%             \item blabla bla
%             \item blabla bla
%             % mora ovo da se dodaje [label*=\arabic*.] izgleda da nije dovoljno renewcommand
%             \begin{enumerate}[label*=\arabic*.]
%                 \item blabla bla
%                 \item blabla bla
%             \end{enumerate}
%         \end{enumerate}
%     \end{enumerate}
%     \item \underline{Alternativni tokovi:} 
%     \item \underline{Podtokovi:} 
%     \item \underline{Specijalni zahtevi:} 
%     \item \underline{Dodatne informacije:} 
% \end{itemize}

% % https://tex.stackexchange.com/questions/118494/how-to-use-only-half-an-image
% % The options for trim is: trim=left bottom right top, where it cropped by the appropriate amount from the sides.
% \begin{figure}[H]
%     \centering
%     \caption{Dijagram sekvenci za slučaj upotrebe \em{Štampa dokumenta}}
%     \includegraphics[trim=0 11cm 0 0, clip, scale=0.5]{images/dijagrami/sekvence/stampa_sequenceDiag.png}
%     \label{fig:dijagramSeqStampa1}
% \end{figure}
% \begin{figure}[H]
%     \centering
%     \caption{Ostatak dijagrama sekvenci za slučaj upotrebe \em{Štampa dokumenta}}
%     \includegraphics[trim=0 0 0 45cm, clip, scale=0.5]{images/dijagrami/sekvence/stampa_sequenceDiag.png}
%     \label{fig:dijagramSeqStampa2}
% \end{figure}
% -------------------------------------------------------------- slucaj upotrebe template END

% -------------------------------------------------------------- slucaj upotrebe
\subsection{Opis slučaja \em{Štampanje dokumenta}}
Dijagram sekvence se može videti na slikama \ref{fig:dijagramSeqStampa1} i \ref{fig:dijagramSeqStampa2} u \ref{sec:dijagramiSekvenci}.
\begin{itemize}
    \item \underline{Kratak opis:} Korisnik započinje rad na praznom projektu podešavanjem veličine I margina stranice. Započinje unos teksta prevlačenjem paragraph komponente. Nakon unešenog teksta započinje štampanje.
    \item \underline{Akteri:} Korisnik aplikacije.
    \item \underline{Preduslovi:} Aplikacija otvorena i stranica za rad je prazna.
    \item \underline{Postuslovi:} Uneseni tekst sa stranice je odštampan na papir.
    \item \underline{Osnovni tok:} 
    \begin{enumerate}
        \item Korisnik otvara dijalog za podesavanje stranice
         \begin{enumerate}
            \item Podesava velicinu papira
            \item Podesava margine
            \item  Cuva odabrana podesavanja I vraca se na glavni prozor
            \item Aplikacija primenjuje odabrane parameter I azurira papir
        \end{enumerate}
        \item Korisnik zapocinje prevlacenje klikom na paragraph komponentu
        \item Korisnik pusta kompnentu na stranicu
        \item Aplikacija proverava tip komponente
        \item Aplikacija na osnovu tipa komponente (paragraf) dodaje komponentu na papir
        \item Aplikacija zahteva unos sadrzaja od korisnika
        \item  Korisnik upisuje tekst
        \item  Korisnik zavrsava sa upisivanjem teksta
        \item  Korisnik zapocinje stampanje
        \item  Aplikacija otvara sistemski dijalog za stampanje
        \item Korisnik podesava zeljenu velicinu papira I ostale parametre za stampanje koje nudi operativni sistem
        \item Aplikacija dohvata sadrzaj sa stranice
        \item  Aplikacija prosledjuje sadrzaj stampacu
        \item  Aplikacija prikazuje do sada editovanu stranicu
       
    \end{enumerate}
    \item \underline{Alternativni tokovi:} 
        \begin{enumerate}[label*=A\arabic*.]
            \item Neocekivani izlaz iz aplikacije. Svi do sada nesacuvani podaci se odbacuju I aplikacija zavrsava rad. Slucaj upotrebe se zavrsava.
            \item Korisnik odustaje od stampe. Aplikacija se vraca na prikaz stranice I dozvoljava nastavak editovanja.
        \end{enumerate}
    \item \underline{Podtokovi:} -
    \item \underline{Specijalni zahtevi:} Racunar poseduje stampac spreman za stampu
    \item \underline{Dodatne informacije:} -
\end{itemize}

% -------------------------------------------------------------- slucaj upotrebe
\subsection{Opis slučaja \em{Upravljanje sadržajem komponente}}
Dijagram sekvence se može videti na slici \ref{fig:dijagramSeqUpravljanjeSadrz} u poglavlju \ref{sec:dijagramiSekvenci}.
\begin{itemize}
    \item \underline{Kratak opis:} Korisnik bira koju komponentu sa aktivne stranice kojoj želi da menja sadržaj. Po izmeni sadžaj se čuva ili prikaže prethodni u slučaju da je korisnik odustao od izmene.
    \item \underline{Akteri:} Korisnik aplikacije.
    \item \underline{Preduslovi:} Aplikacija je pokrenuta, dokument je kreiran ili učitan i na aktivnoj stranici postoje vizuelni elementi.
    \item \underline{Postuslovi:} Odustaje se od izmene sadržaja ili se nastavlja sa daljim korišćenjem aplikacije
    \item \underline{Osnovni tok:} 
    \begin{enumerate}
        \item Korisnik klikne dva puta na neku od postojećih komponenti na stranici.
        \item Aplikacija stavlja element u mod za izmenu u zavisnosti od vrste elementa koji je označen, prelazi se na neki od podtokova u zavisnosti od izabrane komponente
        \item Korisnik unosi novi sadžaj ili menja postojeći, opisi su u podtokovima.
        \item Korisnik bira da li želi da sačuva izmene ili odustaje od njih, opisi su u podtokovima.
        \item \label{itm:tokCuvaOdbacujeNakonIzmene} Aplikacija čuva ili poništava korisnikove izmene u komponenti koja je menjana.
        \item\label{itm:tokIscrtavanjeSadrzajaNakonIzmene}Aplikacija prikazuje trenutno stanje stranice u modu za upravljanje komponentama
    \end{enumerate}
    \item \underline{Alternativni tokovi:} -
    \item \underline{Podtokovi:} u zavisnosti od tipa komponente čiji se sadržaj menja. 
    
    \begin{description}
        \item[Podtok izmene sadržaja tekstualne komponente.]\hfill
        \begin{enumerate}
            \item Aplikacija omogućuje izmenu teksta
            \item Korisnik unosi drugi tekst ili menja postojeći
            \item Prelazi se na podtok \ref{itm:podtokCuvajOdustaniSadrzaj}
        \end{enumerate}
        \item[Podtok izmene sadržaja  slikovne komponente.]\hfill
        \begin{enumerate}
            \item Aplikacija prikazuje dijalog za ponovni odabir slike sa opcijom za potvrdu ili odustajanje od izmene
            \item Korisnik bira novu lokaciju slike koja treba da se prikaže
            \item Prelazi se na podtok \ref{itm:ptokOdustaniDijalogIzmenaSadrzaja}
        \end{enumerate}
        \item[Podtok izmene sadržaja komponente matematičke formule.]\hfill
        \begin{enumerate}
            \item Aplikacija prikazuje dijalog za izmenu \LaTeX \ formule sa opcijom za potvrdu ili odustajanje od izmene
            \item Korisnik unosi ili menja postojeću \LaTeX \ formulu
            \item Prelazi se na podtok \ref{itm:ptokOdustaniDijalogIzmenaSadrzaja}
        \end{enumerate}
        \item[\namedlabel{itm:podtokCuvajOdustaniSadrzaj}{Podtok za odabir čuvanja ili odbacivanja izmena}]: \hfill
        \begin{enumerate}
            \item Korisnik pritisne \texttt{Esc} taster i prelazi se na korak \ref{itm:ptokEscIzmenaSadrzaja}
            \item\label{itm:ptokEscIzmenaSadrzaja} Aplikacija poništi izmene i nastavi sa radom od korak \ref{itm:tokIscrtavanjeSadrzajaNakonIzmene} trenutnog podtoka.
            \item Korisnik klikne na stranicu van trenutne komponente koja se menja i nastavlja se sa korakom \ref{itm:ptokCuvajIzmenaSadrzaja} trenutnog podtoka.
            \item\label{itm:ptokCuvajIzmenaSadrzaja} Aplikacija čuva izmene sadržaja i nastavlja se sa korakom \ref{itm:tokIscrtavanjeSadrzajaNakonIzmene} osnovnog toka.
            \item\label{itm:ptokOdustaniDijalogIzmenaSadrzaja} Korisnik u prikazanom dijalogu bira opciju za čuvanje ili odbacivanje promena. Dijalog se zatvara i nastavlja se sa korakom \ref{itm:tokCuvaOdbacujeNakonIzmene} osnovnog toka.
        \end{enumerate}
    \end{description}
    \item \underline{Specijalni zahtevi:} -
    \item \underline{Dodatne informacije:} Čuvaju se prethodna stanja komponenti kako bi odustajanje od izmena bilo moguće.
\end{itemize}


\section{Dijagrami sekvenci}
\label{sec:dijagramiSekvenci}
\subsection{Štampa dokumenta}
\begin{figure}[H]
    \centering
    \caption{Dijagram sekvenci za slučaj upotrebe \em{Štampa dokumenta}}
    \includegraphics[trim=0 11cm 0 0, clip, scale=0.5]{images/dijagrami/sekvence/stampa_sequenceDiag.png}
    \label{fig:dijagramSeqStampa1}
\end{figure}
\begin{figure}[H]
    \centering
    \caption{Ostatak dijagrama sekvenci za slučaj upotrebe \em{Štampa dokumenta}}
    \includegraphics[trim=0 0 0 45cm, clip, scale=0.5]{images/dijagrami/sekvence/stampa_sequenceDiag.png}
    \label{fig:dijagramSeqStampa2}
\end{figure}

\subsection{Upravljanje sadržajem komponente}
\begin{figure}[H]
    \centering
    \caption{Dijagram sekvenci za slučaj upotrebe \em{Upravljanje sadržajem komponente}}
    \includegraphics[scale=0.7]{images/dijagrami/sekvence/DijagramSeq_UpravljanjeSadrzajem.vpd.png}
    \label{fig:dijagramSeqUpravljanjeSadrz}
\end{figure}

\subsection{Kreiranje novog dokumenta}
\begin{figure}[H]
    \centering
    \caption{Dijagram sekvenci za slučaj upotrebe \em{Kreiranje novog dokumenta}}
    \includegraphics[scale=0.4]{images/dijagrami/sekvence/Kreiranje_novog_dokumenta_Dijagram_sekvenci.png}
    \label{fig:dijagramKreiranjeDokumenta}
\end{figure}

\end{document}