

1945 ---> von Neumann: schema pocitacov

--> https://web.mit.edu/STS.035/www/PDFs/think.pdf V. Bush

Eniac - prvy pocitac 

1957? --> Unix? UNICS?  -- prve kroky

60. roky: ---> formulovat na univerzitach: Operacne systemy 

--> dierne stitky

---> strojovy kod 

Dennis Ritchie -- programovaci jazyk C

Dennis Ritchie a Ken Thompson ---> Unix 




Unix ---> operacne systemy (60. rok)

70. roky : - velky narast firiem 

80. roky: Richard Stallman

open source distribucie: 

GNU-GPL (Richard Stallman)


--> zdrojovy kod --> zverejnime -- hocikto si ho moze stiahnut, upravit ---> upravy by mal sharovat 


BSD ---> nemusi upravy sharovat


https://opensource.org/licenses-old/category/


Linux ---> unixovy operacny system (1991) --> vraj, ked Linus Torvalds hral prince of persia


Unixy: AIX (unix od IBM), HP-UX (unix od HP), Solaris, BSD (FreeBSD, OpenBSD,...), Linux


Richard Stallman + Linus Torvalds --> Linux pod licenciou GNU-GPL 








Unix vs Linux
