\chapter{Discussie}
\label{chapter:discussie}

\section{Het ontwerp als middel om consumenten te informeren over producten}

In deze thesis stelden we een ontwerp voor om consumenten beter te informeren over producten in een supermarkt. Het ontwerp werd iteratief ontwikkeld via een gebruikersgericht ontwerpproces. Iedere iteratie verbeterde de visualisaties en functionaliteiten van het ontwerp zoals besproken in Hoofdstuk \ref{chapter:iteratiefontwerp}.

Een belangrijk onderdeel van het ontwerpproces was het bepalen van essenti\"ele informatie voor gebruikers. De meeste producten worden op basis van een of twee factoren gekozen \cite{KalnikaiteVaiva2013Dita}. Simpliciteit en informatiezuinigheid moeten centraal staan \cite{KalnikaiteVaiva2013Dita}. Als startpunt kon gepaste informatie van bieren uit de literatuur gehaald worden. De getoonde informatie werd verder geoptimaliseerd na feedback van gebruikers. Het ontwerp werd ontwikkeld voor de \textit{casestudy} van bieren. Bieren werd gekozen omwille van de uitgebreide achtergrondinformatie zoals smaak, alcoholpercentage, ingredi\"enten, bitterheid enzovoort. De \textit{casestudy} van bieren toont goede resultaten. Het kan daarom interessant zijn om soortgelijke producten zoals wijnen, thee of kazen te onderzoeken.

Ook de manier waarop de informatie wordt voorgesteld was een belangrijk onderdeel. Een bekend informatie visualisatie mantra wordt gegeven door Shneiderman: \textit{\textquotedblleft overzicht eerst, zoom en filter, dan details op aanvraag\textquotedblright} \cite{shneiderman1996eyes}. Initi\"ele prototypes stelden meerdere visualisaties voor waaronder een samenvattend beeld, een vergelijkend beeld en een gedetailleerd beeld. Evaluaties toonden meerdere problemen aan bij het samenvattende en vergelijkende beeld zoals beschreven in Sectie \ref{sectie:iteratiefontwerp:1concept}. Gebruikers vonden interactieve visualisaties rond producten in het gedetailleerde beeld overzichtelijker. De visualisaties van dit gedetailleerde beeld werden verder ge\"itereerd met een HCI-expert en gebruikers tot het finale ontwerp.

Het ontwerp werd ontwikkeld voor een camera-projector opstelling om interactieve visualisaties te tonen. Een voordeel van dit soort opstelling is de ruimte van de tafel om meerdere objecten op te kunnen plaatsen. Evaluaties toonden ook aan dat meerdere gebruikers hiervan gebruik maakten om producten gelijktijdig te kunnen vergelijken. Andere middelen zoals een hoofd-gemonteerd of draagbaar scherm waren ook mogelijk mits extra aandacht naar de indeling van het ontwerp \cite{GutierrezHernandezFrancisco2017Paph}.

Door de Covid-19 maatregelen werd duidelijk dat fysiek evalueren in een supermarkt niet mogelijk was. De restricties op de supermarkten \cite{Coronavirus} en het vastnemen van bierflesjes zou voor problemen zorgen. Daarnaast was het onduidelijk wanneer de maatregelen versoepeld zouden worden. Hierdoor werd besloten om het ontwerp aan te passen zodat het gebruikt kon worden in een \textit{webbrowser}. Het ontwerp werd aangevuld met een lijst van producten als afbeeldingen aan de linkerkant. Gebruikers kunnen deze producten verslepen, net zoals ze producten zouden verplaatsen naar de tafel. Tijdens de evaluatie werd aan gebruikers gevraagd het ontwerp te gebruiken alsof ze in een supermarkt stonden en met een camera-projector opstelling werkten. Een ontwerp geoptimaliseerd voor een \textit{webbrowser} zou dan ook heel andere eisen \cite{webaffordances} hebben dan een ontwerp voor een camera-projector opstelling. Deze aanpassing vormde geen probleem voor gebruikers. De interactiemogelijkheden waren duidelijk en het ontwerp kreeg goede feedback. De gemiddelde SUS-score van 88 toont aan dat gebruikers het ontwerp een goede gebruiksvriendelijkheid heeft.

\section{Evaluatie van de resultaten}
\label{chapter:discussie:evaluatie-resultaten}

We konden observeren dat gebruikers weinig moeite hadden met het uitvoeren van taken. De interactiemogelijkheden van het finale ontwerp waren duidelijk. Gebruikers waren tijdens het uitvoeren van taken hoofdzakelijk aan het redeneren op de getoonde informatie. Vooral het radardiagram met informatie over smaken werd veel gebruikt. Bij het uitzoeken van bieren voor vrienden gingen de meeste gebruikers vanzelf op zoek naar een neutraler smaakprofiel en bieren die redelijk populair zijn. Bij het uitzoeken van bieren voor zichzelf gingen de meeste gebruikers op zoek naar een smaakprofiel gelijkaardig aan bieren die ze graag hebben.

De objectieve metingen toonden aan dat de taken over het algemeen langer duurden dan Untappd. Dit was ook te verwachten aangezien het systeem geen rechtstreekse oplossing geeft voor de taken. Gebruikers bekeken de informatie van meer bieren om tot een goede keuze te komen. Dit reflecteerde zich ook in het hoger aantal acties. We konden observeren dat gebruikers intu\"itief goed wisten hoe ze de taken moesten uitvoeren. Dit was ook zichtbaar in de ervaren werkdruk gemeten door de \textit{NASA Task Load Index}. Taken waren mentaal en fysiek minder zwaar en stresserend. Gebruikers voelde zich ook meer succesvol in het voltooien van de taken.

Bij Untappd verliepen de evaluaties iets moeilijker. Gebruikers zochten eerder naar functionaliteiten van de applicatie in plaats van te redeneren op de getoonde informatie. Soortgelijke bieren kunnen direct gevonden worden, waardoor deze taak vlot verliep. Alternatieve bieren of vergelijken zijn niet ge\"integreerd. Dit werd ook duidelijk gemaakt aan de gebruikers bij de uitleg van de applicatie. Gebruikers moesten meerdere bieren opzoeken en de informatie onthouden om ze te kunnen vergelijken. Hierdoor duurde de taken langer en waren meer acties nodig. Dit is niet zozeer een probleem met de evaluatiemethode maar eerder een gevolg van de gebruikte technologie. Untappd is ontworpen als smartphone applicatie. De beschikbare ruimte van een smartphone om informatie weer te geven is veel kleiner dan een projectie op een tafel. Gebruikers kunnen soortgelijke bieren vinden, een korte beschrijving, plaatsen waar het bier verkocht wordt, andere bieren van dezelfde brouwerij, beoordelingen van gebruikers enzovoort. Als de gebruikers een van deze functies nodig heeft, dan is deze informatie snel te vinden. Bij het ontbreken van een functionaliteit is het moeilijker om taken vlot uit te voeren. Deze moeilijkheid reflecteerde zich ook in de lagere SUS-score van 71. 

Op vlak van de objectieve metingen verliepen de eerste taken redelijk vlot. Het zoeken naar een alternatief bier en het vergelijken kostte echter meer tijd. We kunnen een parallel trekken met het onderzoek van de contextbewuste winkelkar \cite{BlackDarren2009Stss}. Hier werd een gelijkaardige observatie gemaakt: \textit{\textquotedblleft[...] meerdere gebruikers stopten met het gebruik van hun gezond verstand en waren in plaats daarvan sterk afhankelijk van de aanwijzingen van het systeem.\textquotedblright} Het systeem bevat enkele concrete functies die gebruikers kunnen uitvoeren, waardoor ze sneller deze taken kunnen uitvoeren. Wanneer de functionaliteit voor een taak ontbreekt, zoals vergelijken of alternatieve bieren opzoeken, dan raken gebruikers in problemen bij het uitvoeren van die taak. Dit reflecteerde zich ook in de ervaren werkdruk bij Untappd. Over het algemeen duidden gebruikers aan dat de taken moeilijker verliepen. Uit de \textit{think-aloud} studie konden we afleiden dat deze aangevoelde moeilijkheden vooral te wijten waren aan het vergelijken van hun keuzes.

Het finale ontwerp focust op het informeren over producten. Gebruikers kunnen deze informatie gebruiken om verschillende taken uit te voeren. Hiervoor moeten ze hun gezond verstand blijven gebruiken en redeneren op de getoonde informatie. Dit lijkt een goede strategie om gebruikers te informeren over producten. 

De alternatieve manier van informeren door informatie te verspreiden per \textit{usecase} van gebruikers is ook mogelijk. Uit deze studie leiden we echter af dat hier goed nagedacht moet worden over de essenti\"ele taken die gebruikers zouden willen uitvoeren. Gebruikers van deze studie verwachten de mogelijkheid om te vergelijken bij een tool om de producten te exploreren.

De resultaten van de finale evaluatie kunnen gebruikt worden om de onderzoeksvragen te beantwoorden. De \textit{think-aloud} studie toonde aan dat gebruikers vlot taken konden uitvoeren. Gebruikers konden goed redeneren over de informatieve visualisaties. Hierbij werd geen hogere werkdruk aangevoeld. Hiermee kunnen we concluderen dat interactieve visualisaties een goede manier is om consumenten te informeren over producten. 

De laatste taak van de \textit{think-aloud} studie werd ook succesvol uitgevoerd door alle gebruikers. Gebruikers konden hun redenering beter uitleggen aan de hand van de getoonde informatie. Daarnaast duidden gebruikers aan dat ze meer succesvol waren in het voltooien van de taken. Hiermee kunnen we concluderen dat gebruikers zekerder zijn over hun keuzes wanneer ze beter ge\"informeerd zijn over producten.

\section{Beperkingen van het onderzoek en omgang met Covid-19}

Een eerste beperking van het onderzoek werd veroorzaakt door Covid-19. We onderzoeken in deze thesis indien interactieve visualisaties een goede manier is om consumenten te informeren in een supermarkt. Het evalueren van het ontwikkelde systeem in een supermarkt is belangrijk om dit goed te kunnen testen. In de eerste plaats legde de Covid-19 maatregelen een hogere druk op de supermarkten. Consumenten mochten maximaal 30 minuten spenderen in de supermarkt en alleen essenti\"ele verplaatsingen waren toegelaten \cite{Coronavirus}. Ook het vastnemen van bierflesjes zou voor problemen zorgen. Daarnaast was het onduidelijk wanneer de maatregelen versoepeld zouden worden. Om deze reden kozen we ervoor het ontwerp aan te passen zodat het gebruikt kon worden in een \textit{webbrowser}. Achteraf gezien was dit de correcte beslissing, aangezien de maatregelen niet tijdig versoepeld werden.

Een andere beperking is het aantal deelnemers van dit onderzoek. Door de Covid-19 maatregelen was het niet mogelijk om willekeurige gebruikers te rekruteren in een supermarkt. Via sociale media was het moeilijker om gebruikers op een soortgelijke manier te rekruteren. We besloten daarom vrienden en familieleden aan te spreken om indirecte kennissen te rekruteren zoals besproken in Sectie \ref{sectie:methodologie:finale-evaluatie:deelnemers}. Hierdoor konden we nog steeds relatief willekeurige gebruikers bereiken om toch een eerlijke evaluatie te houden. Deze aanpak maakte het iets moeilijker om veel deelnemers te rekruteren. In totaal namen 21 gebruikers deel aan de studie. Wanneer we kijken naar gelijkaardige studies, dan valt dit aantal binnen een gelijkaardig bereik: zeven deelnemers bij \cite{BirdJon2013Hsal} en 26 deelnemers bij \cite{decroon}. Daarnaast was het aantal deelnemers voldoende om in inzicht te geven in de meerwaarde van het systeem, hoe het systeem best ontworpen wordt en welke informatie belangrijk is voor consumenten.

Ten slotte was de keuze van de smartphone applicatie Untappd als vergelijking met het finale ontwerp minder optimaal gezien de omstandigheden. In een supermarkt kan deze applicatie gebruikt worden om fysieke producten te scannen om informatie op te zoeken. Digitaal kunnen producten niet gescand worden, maar worden ze via de zoekbalk opgezocht. Door Untappd in de intermediaire evaluatie mee te testen, kregen we een inzicht in mogelijke problemen die de gebruikers hadden met het gebruik. Deze informatie konden we goed gebruiken om gebruikers beter te informeren tijdens de finale evaluatie. Hierdoor zijn we erin geslaagd om de vergelijk zo eerlijk mogelijk te maken.


% sectie: implications for design
% focus op informeren, niet te veel op functionaliteiten
% 

%%% Local Variables: 
%%% mode: latex
%%% TeX-master: "masterproef"
%%% End: 
