\chapter{Finale evaluatie}
\label{chapter:eindevaluatie}

De finale evaluatie volgt het protocol zoals beschreven in Sectie \ref{sectie:methodologie:finale-evaluatie:protocol}. Het doel van de evaluatie is nagaan indien interactieve visualisaties gebruikers helpen bij het begrijpen van productinformatie. Daarnaast gaan we na hoe zeker gebruikers zijn van hun keuzes.

\section{Deelnemers}

Voor de finale evaluatie wordt geprobeerd het aantal indirecte contacten te maximaliseren zoals besproken in Sectie \ref{sectie:methodologie:finale-evaluatie:deelnemers}. Elf deelnemers (28 $\pm$ 13, 4 vrouwen, 9 indirecte contacten) namen deel aan de studie. De demografische gegevens van de deelnemers zijn zichtbaar in Figuur \ref{fig:finale-deelnemers}.

\input{resultaten/final_eval_deelnemers}

\section{Taak-gerichte studie}

\begin{table}
\centering
\caption{Gemiddelde tijd en aantal acties voor iedere taak.}
{\renewcommand{\arraystretch}{1.5}%
\begin{tabular}[t]{p{6cm} | p{1.5cm} p{1.5cm} | p{1.5cm} p{1.5cm}}
\hline
\textbf{Taak} &
\multicolumn{2}{p{3cm} |}{\textbf{Finaal ontwerp}} &
\multicolumn{2}{p{3cm}}{\textbf{Untappd}} \\
 & \textbf{Tijd (s)} & \textbf{Acties} & \textbf{Tijd (s)} & \textbf{Acties} \\
\hline
1A. Zoek een bier dat je zelf graag zou hebben & 64 $\pm$ 43 & 3 $\pm$ 2 & 28 $\pm$ 13 & 1 $\pm$ 0 \\
1B. Zoek een gelijkaardig bier dat je ook zelf graag zou hebben & 80 $\pm$ 84 & 4 $\pm$ 3 & 14 $\pm$ 7 & 1 $\pm$ 0 \\
1C. Zoek een alternatief bier (verschillend aan de vorige twee) dat je ook zelf graag zou hebben & 32 $\pm$ 22 & 2 $\pm$ 2 & 57 $\pm$ 23 & 2 $\pm$ 1 \\
1D. Vergelijk de bieren die je voor jezelf koos, hoe zeker ben je van je keuzes? & 82 $\pm$ 51 & 1 $\pm$ 1 & 86 $\pm$ 49 & 2 $\pm$ 1 \\
2A. Zoek een bier dat je vrienden graag zouden hebben & 51 $\pm$ 27 & 3 $\pm$ 1 & 54 $\pm$ 59 & 2 $\pm$ 2 \\
2B. Zoek een gelijkaardig bier dat je vrienden ook graag zou hebben & 25 $\pm$ 20 & 2 $\pm$ 1 & 14 $\pm$ 10 & 1 $\pm$ 0 \\
2C. Zoek een alternatief bier (verschillend aan de vorige twee) dat je vrienden ook graag zouden hebben & 41 $\pm$ 38 & 2 $\pm$ 1 & 37 $\pm$ 32 & 1 $\pm$ 1 \\
2D. Vergelijk de bieren die je voor je vrienden koos, hoe zeker ben je van je keuzes? & 53 $\pm$ 22 & 3 $\pm$ 1 & 64 $\pm$ 24 & 3 $\pm$ 1 \\
\hline
\end{tabular}}
\label{tab:finaal-objectief}
\end{table}

Tabel \ref{tab:finaal-objectief} geeft een overzicht van elke taak met de gemiddelde tijd en aantal acties om de taak te voltooien. Bij het uitzoeken van een bier voor zichzelf (taak 1A) in Untappd zochten de gebruikers steeds een favoriet bier via de zoekbalk. Gebruikers keken even naar de getoonde informatie, maar redeneerde eerder vanuit herinnering. In het finale ontwerp selecteerde gebruikers ook favoriete bieren uit het bierrek. Hier redeneerde alle gebruikers meer over hun keuze op basis van de getoonde informatie: \textit{\textquotedblleft Ik hou wel van fruitige of zoetige bieren en niet te zware smaken. Blijkbaar zijn die bieren vrij populair.\textquotedblright}

De soortgelijke vraag van bieren uitzoeken voor vrienden (taak 2A) in Untappd moesten de gebruikers de applicatie actief gebruiken. Dit is ook zichtbaar in de hogere gemiddelde tijd en aantal acties. Drie gebruikers zochten bieren met minder uitgesproken biereigenschappen: \textit{\textquotedblleft Hoegaarden is een vrij goed bier, [het heeft] niet veel alcohol, [is] niet te bitter. Ik denk dat de meeste mensen dat wel zouden lusten.\textquotedblright} Twee gebruikers zochten een bier met een hoge populariteit. In het finale ontwerp gebruikten alle deelnemers de smaakinformatie om een bier uit te zoeken.

De vragen van het zoeken van soortgelijke bieren (taken 1B en 2B) kostte weinig moeite in Untappd. Alle gebruikers vonden de informatie van soortgelijke bieren. Een gebruiker had moeite met deze informatie: \textit{\textquotedblleft Het is een beetje vreemd dat deze bieren gelijkaardig zouden zijn aangezien ze zo verschillend proeven. Er staat ook in de beschrijving dat het een vrij bitter bier is, en dat is niet het geval bij dat andere bier.\textquotedblright} Deze gebruiker had graag meer informatie waarom de bieren als gelijkaardig werden aangegeven. In het finale ontwerp redeneerde gebruikers op de vorm van de smaakinformatie. Alle gebruikers zochten naar een gelijkaardige vorm in het radardiagram, en keken verder naar het alcoholpercentage en populariteit indien meerdere opties mogelijk waren. 

Zoeken naar alternatieve bieren (taken 1C en 2C) verliep iets moeilijker voor Untappd. Gebruikers stelden al snel de vraag of deze functionaliteit in de applicatie zit of ze zelf een bier moesten zoeken. Drie gebruikers lieten weten dat ze de taak niet konden oplossen in de applicatie. Deze gebruikers hadden extra aanwijzingen nodig om de taak succesvol te voltooien. De gebruikers kozen terug bieren uit herinnering die minder lijken op de eerste twee bieren. Een gebruiker was verward aangezien een van de eerste bieren onder het vak van gelijkaardige bieren stond bij het gekozen, alternatieve bier. Hierdoor koos deze gebruiker een ander alternatief bier uit herinnering en controleerde dat de informatie niet tegenstrijdig was. Het uitvoeren van deze taken in het finale ontwerp verliep relatief vlot. Drie gebruikers hadden in de vorige taken al informatie opgezocht van een aantal bieren. Hierdoor wisten ze nog welk bier verschillend was. Andere gebruikers moesten nog op zoek naar een vorm die verschillend was.

Ten slotte moesten gebruikers hun keuzes vergelijken en hun zekerheid verantwoorden (taken 1D en 2D). Bij Untappd vroegen sommige gebruikers opnieuw naar de functionaliteit om te vergelijken. Alle gebruikers moesten nog eens teruggaan naar de vorige bieren aangezien ze de informatie van de eerste bieren vergeten waren. De vragen werden deels opgelost uit herinnering en aangevuld met informatie die ze in Untappd vonden: \textit{\textquotedblleft Ik weet dat ik de duvel en kasteelbier rouge graag heb. Kasteelbier rouge is wel wat zoeter, maar dat mag wel eens. De piraat ken ik niet echt maar dat stond bij gelijkaardig. Ze zijn allemaal even populair.\textquotedblright} Bij het finale ontwerp werd eerder geredeneerd op de informatie die wordt weergegeven. Voor vrienden kozen gebruikers minder uitgesproken smaken aangezien ze hier niets mis mee konden doen. Voor zichzelf redeneerde ze vooral op de smaakcomponenten van hun favoriete bier en hoe goed de andere bieren hieraan voldeden.

\section{Gebruiksvriendelijkheid en aangevoelde werkdruk}

De gemiddelde SUS-score van het finale ontwerp was 88, terwijl de gemiddelde SUS-score van Untappd 71 was. Dit geeft het finale ontwerp een \textit{A-rating} en Untappd een \textit{B-rating} \cite{BangorKortumMiller2009}. De vraag of gebruikers het systeem zouden gebruiken scoorde bij beide systemen iets lager. Bij het finale ontwerp werd door twee testgebruikers vermeld dat ze het systeem nuttig vonden voor nieuwe bieren te zoeken, maar dat ze zelf meestal hetzelfde bier kopen. Een testgebruiker vermeldde dat de informatie van Untappd niet gedetailleerd genoeg was. Als voorbeeld werd aangehaald dat een bier werd beschreven als zoet, terwijl dit in het finale ontwerp duidelijker was hoe zoet het bier is.

Voor Untappd scoorde de vraag of er tegenstrijdigheden in het systeem zaten voor sommige testgebruikers laag. Dit komt vermoedelijk voor de informatie van soortgelijke bieren die niet altijd overeenkwam met de herinnering van de gebruikers. Ook de vraag of de verschillende functies goed ge\"integreerd waren scoorde iets lager. Functionaliteiten zoals gelijkaardige bieren toonden geen uitleg waarom dit het geval was, terwijl functionaliteiten zoals alternatieve bieren zoeken of vergelijken ontbraken. Dit zorgde voor problemen bij het uitvoeren van de taken.

De resultaten van de aangevoelde werkdruk zijn zichtbaar in Figuur \ref{fig:finaal-werkdruk}. De \textit{NASA Task Load Index} bevat zes subjectieve schalen op 21 die testgebruikers invullen. Gebruikers duidden aan dat het finale ontwerp mentaal en fysiek iets minder veeleisend zijn. Ook de aangevoelde werkdruk en irritatie scoren iets beter. Het aangevoelde succes van het voltooien van de taken ligt hoger dan Untappd, hiervoor scoort het tempo iets minder goed.

\input{resultaten/final_eval_werkdruk}


%%% Local Variables: 
%%% mode: latex
%%% TeX-master: "masterproef"
%%% End: 
