\documentclass[master=cws,masteroption=ai]{kulemt-tex/kulemt}
\setup{title={Interactieve visualisaties om consumenten te helpen bij het kiezen van producten in een supermarkt},
  author={Ing. Marnik Roosen},
  promotor={Prof.\,dr. K. Verbert},
  assessor={R. Frederickx \and S. Kolb},
  assistant={Dr.\,ir.\ R. De Croon}}
    
% Verwijder de "%" op de volgende lijn als je de kaft wil afdrukken
%\setup{coverpageonly}
% Verwijder de "%" op de volgende lijn als je enkel de eerste pagina's wil
% afdrukken en de rest bv. via Word aanmaken.
%\setup{frontpagesonly}

% Kies de fonts voor de gewone tekst, bv. Latin Modern
\setup{font=lm}

% Hier kun je dan nog andere pakketten laden of eigen definities voorzien
\usepackage{float}
\usepackage{subcaption}
\usepackage{graphicx}
\usepackage{color, colortbl}
\usepackage{pgfplots}
\pgfplotsset{compat=1.8}
\usepgfplotslibrary{statistics}
\usepackage{textcomp}
\usepackage{pdfpages}
\usepackage{adjustbox}
\usepackage{caption}
\usepackage{media9}
\usepackage{array}
\usepackage[T1]{fontenc}
\usepackage{tikz}
\usetikzlibrary{positioning}
\captionsetup[subfigure]{font=footnotesize}
  \newcolumntype{L}[1]{>{\RaggedRight\arraybackslash}p{#1}}
\usepackage{ragged2e}
\pgfplotsset{
    compat=newest,
    xlabel near ticks,
    ylabel near ticks
}
\usepackage{pgfplots}

% Tenslotte wordt hyperref gebruikt voor pdf bestanden.
% Dit mag verwijderd worden voor de af te drukken versie.
\usepackage[pdfusetitle,colorlinks,plainpages=false]{hyperref}
\usepackage[numbers]{natbib}
\usepackage[colorinlistoftodos]{todonotes}
\usepackage{xcolor}     % for colour
\usepackage{ntheorem}   % for theorem-like environments
\usepackage{mdframed}   % for framing

\newmdtheoremenv[%
linecolor=gray,leftmargin=60,%
rightmargin=40,
backgroundcolor=gray!40,%
innertopmargin=5pt]{myprop}{Onderzoeksvraag}

%\includeonly{hfdst-n}
\begin{document}

\begin{preface}
In de eerste plaats wil ik Robin enorm bedanken voor de al de positieve feedback. Het uitgebreide advies zette me steeds op de juiste weg om de thesis te krijgen tot waar het nu is. Daarnaast wil ik ook professor Verbert, en de verschillende medewerkers van het Augment HCI team, bedanken voor de nuttige tips. Ten slotte bedankt aan iedereen die heeft meegewerkt aan het onderzoek. Jullie feedback hielp enorm om het ontwerp zo goed mogelijk te maken.

\end{preface}

\tableofcontents*

\begin{abstract}
Vele supermarkten zijn bezig met het verbeteren van de winkelervaring van consumenten. Een van de factoren is het productassortiment. Consumenten verkiezen steeds een groter assortiment om hun gewenste product te vinden. Anderzijds zijn ze minder zeker van hun keuzes wanneer ze meer keuzemogelijkheden hebben. Consumenten helpen bij deze keuzeparadox, zou een betere winkelervaring kunnen opleveren. Als eerste onderzoeksvraag gaan we na of consumenten meer zekerheid hebben over hun keuzes wanneer ze beter ge\"informeerd worden over producten. Informeren kan op verschillende manieren. Supermarkten maken reeds gebruik van etiketten of smartphone applicaties om consumenten te helpen bij hun aankopen. Aan de andere kant neemt ook het gebruik van \textit{augmented reality} toe. Deze technologie maakt het mogelijk om interactieve visualisaties rond objecten te tonen. Als tweede onderzoeksvraag gaan we na of interactieve visualisaties rond producten consumenten helpen bij het begrijpen van informatie.

Om de onderzoeksvragen te beantwoorden ontwikkelden we een camera-projector systeem dat informatie projecteert rond producten  op een tafel. Het ontwerp werd ontwikkeld voor de \textit{casestudy} van bieren, omwille van de uitgebreide achtergrondinformatie voor dit product. Door de Covid-19 maatregelen was fysiek testen in een supermarkt niet mogelijk. Hierdoor werd de implementatie aangepast om te gebruiken en evalueren in een \textit{webbrowser}. 

In totaal namen 21 gebruikers deel aan de gebruikersstudies. De finale evaluatie was een vergelijkende studie met de smartphone applicatie Untappd. Hiermee kunnen gebruikers informatie opzoeken door bieren te scannen. De evaluaties toonden aan dat gebruikers de visualisaties goed konden gebruiken bij het uitvoeren van taken. Gebruikers bekeken meer bieren om tot een goede keuze te komen. Dit resulteerde in een langere duur en meer acties om de taken te voltooien. Door zich te informeren over meer producten konden ze hun keuzes beter verantwoorden. Gebruikers kregen dan ook meer zekerheid in hun keuzes. Dit reflecteerde zich ook in lagere aangevoelde werkdruk. De visualisaties hielpen om verschillende producten te vergelijken. De voordelen van het systeem reflecteerde zich in een hoge gebruiksvriendelijkheid. Untappd toont direct oplossingen voor bepaalde taken, waardoor gebruikers deze sneller konden uitvoeren. Hierdoor hadden gebruikers echter meer moeite met het verklaren van hun keuzes. We concluderen dat interactieve visualisaties een goede manier zijn om consumenten te informeren over producten. Consumenten kunnen informatie beter begrijpen, waardoor ze hun keuzes beter kunnen verantwoorden. Hierdoor krijgen ze tevens meer zekerheid met betrekking tot hun productkeuzes.
\end{abstract}

% Een lijst van figuren en tabellen is optioneel
%\listoffigures
%\listoftables
% Bij een beperkt aantal figuren en tabellen gebruik je liever het volgende:
\listoffiguresandtables
% De lijst van symbolen is eveneens optioneel.
% Deze lijst moet wel manueel aangemaakt worden, bv. als volgt:
\chapter{Lijst van afkortingen en symbolen}
\section*{Afkortingen}
\begin{flushleft}
  \renewcommand{\arraystretch}{1.1}
  \begin{tabularx}{\textwidth}{@{}p{12mm}X@{}}
    AR   & Geaugmenteerde realiteit \\
    PHARA   & Personal health augmented reality assistent \\
    SUS   & System Usability Scale \\
    RQ   & Research question (onderzoeksvraag) \\
    HCI   & Human-Computer Interaction \\
  \end{tabularx}
\end{flushleft}
\section*{Symbolen}
\begin{flushleft}
  \renewcommand{\arraystretch}{1.1}
  \begin{tabularx}{\textwidth}{@{}p{12mm}X@{}}
  s & seconden \\
  \end{tabularx}
\end{flushleft}

% Nu begint de eigenlijke tekst
\mainmatter

\include{hoofdstukken/1_inleiding}
\include{hoofdstukken/2_literatuurstudie}
\include{hoofdstukken/3_methodologie}
\include{hoofdstukken/4_finale_ontwerp}
\include{hoofdstukken/5_iteraties}
\include{hoofdstukken/6_eindevaluatie}
\include{hoofdstukken/7_discussie}
\include{hoofdstukken/8_conclusie}


% Indien er bijlagen zijn:
\appendixpage*          % indien gewenst
\appendix
\include{bijlages/app-A}
\includepdf[pages=-,width=\linewidth, fitpaper=true]{bijlages/smec.pdf}

\backmatter
% Na de bijlagen plaatst men nog de bibliografie.
% Je kan de  standaard "abbrv" bibliografiestijl vervangen door een andere.
\bibliographystyle{plainnat}
\bibliography{referenties}

\end{document}

%%% Local Variables: 
%%% mode: latex
%%% TeX-master: t
%%% End: 
