\chapter{Literatuurstudie}
\label{chapter:literatuurstudie}

In dit deel geven we een overzicht van bestaand onderzoek dat de winkelervaring van consumenten probeert te verbeteren. We geven ook een overzicht van hulpmiddelen voor bieren specifiek. Ten slotte positioneren we ons werk binnen het onderzoek naar \textit{augmented reality} en informatie visualisatie.

\section{Supermarkt}
\label{sectie:literatuurstudie:supermarkt}

We onderscheiden twee manieren waarop de winkelervaring van consumenten wordt verbeterd. In de eerste plaats focust bestaand onderzoek op het navigeren binnen een supermarkt. Aan de andere kant wordt gefocust op het informeren van consumenten over verschillende producten.

\begin{figure}
\centering
  \begin{subfigure}[t]{.35\linewidth}
  \centering\includegraphics[width=\linewidth]{afbeeldingen/hfdst-2/CAST.PNG}\hfill
  \caption{Contextbewuste winkelkar \cite{BlackDarren2009Stss}}
  \label{fig:collagea}
  \end{subfigure}
  \begin{subfigure}[t]{.4\linewidth}
  \centering\includegraphics[width=\linewidth]{afbeeldingen/hfdst-2/profi.png}\hfill
  \caption{Micro-navigatie via tablet \cite{LiMing2013Pdae}}
    \label{fig:collageb}
\end{subfigure}
  \begin{subfigure}[t]{.204\linewidth}
  \centering\includegraphics[width=\linewidth]{afbeeldingen/hfdst-2/petre.PNG}
  \caption{Gezonde winkelkar inhoud \cite{BirdJon2013Hsal}}
    \label{fig:collagec}
\end{subfigure}
   \begin{subfigure}[t]{.45\linewidth}
  \centering\includegraphics[width=\linewidth]{afbeeldingen/hfdst-2/armart.PNG}
  \caption{ARMart \cite{RoddigerTobias2018AASA}}
    \label{fig:collaged}
\end{subfigure}
   \begin{subfigure}[t]{.427\linewidth}
  \centering\includegraphics[width=\linewidth]{afbeeldingen/hfdst-2/phara.PNG}
  \caption{PHARA \cite{GutierrezHernandezFrancisco2017Paph}}
    \label{fig:collagee}
\end{subfigure}
  \caption{Verschillende studies om de winkelervaring in een supermarkt te verbeteren. Figuur \ref{fig:collagea} toont een contextbewuste winkelkar die consumenten helpt bij het navigeren in een supermarkt. Figuur \ref{fig:collageb} toont het zoeken van een product in een winkelrek. Figuur \ref{fig:collagec} toont een smartphone die de gezondheid van producten bijhoudt tijdens de aankopen. Figuur \ref{fig:collaged} maakt gebruik van AR om producteigenschappen te visualiseren. Figuur \ref{fig:collageb} toont het gebruik van AR om productinformatie weer te geven.}
\label{fig:collage}
\end{figure}

\subsection{Navigeren in de supermarkt}
\label{sectie:literatuurstudie:supermarkt:navigeren}
Gebruikers kunnen op verschillende manieren geholpen worden bij het zoeken naar gewenste producten. Een contextbewuste winkelkar maakt gebruik van een gemonteerde tablet waarop gebruikers hun gewenste producten kunnen invoeren. Een kaart toont de locatie van deze producten zoals zichtbaar in Figuur \ref{fig:collagea} \cite{BlackDarren2009Stss}. Gebruikers moeten reeds weten welk product ze exact nodig hebben om het systeem te kunnen gebruiken.

\citeauthor{LiMing2013Pdae} \cite{LiMing2013Pdae} beschreven een prototype voor zogenaamde micro-navigatie. Het ontwerp gebruikt een camera die producten in rekken registreert en een tablet die gewenste producten markeert. Ook hier moeten gebruikers al weten welk product ze zoeken. Navigatie helpt bij het zoeken van producten, maar niet bij het kiezen van producten uit een assortiment. Figuur \ref{fig:collageb} toont hoe ingegeven producten gevonden kunnen worden via een tablet.

Deze manieren van navigatie verbeteren de winkelervaring van consumenten door ze te helpen zoeken naar de producten. Beide ontwerpen vereisen dat gebruikers al weten welke producten dat ze willen hebben.

\subsection{Informeren over producten}
\label{sectie:literatuurstudie:supermarkt:informeren}

Het komt regelmatig voor dat consumenten geen specifieke producten kent, maar wel producten wilt vinden die voldoen aan bepaalde kenmerken. \citeauthor{RoddigerTobias2018AASA} \cite{RoddigerTobias2018AASA} beschreven hiervoor ARMart weergegeven in Figuur \ref{fig:collaged}. Dit is een AR-applicatie voor smartphones waarop gebruikers producten kunnen filteren, zoeken en uitsluiten. De applicatie toont een kleurcode om overeenkomstige producten aan te duiden. De gebruikers moeten wel al een idee hebben van de eigenschappen waarop ze willen filteren. De applicatie helpt de gebruiker minder met informeren over de verschillende producten. Daarnaast werd de applicatie nog niet ge\"evalueerd met gebruikers.

Anderzijds bestaat er ook onderzoek naar het informeren van consumenten over producten. Bestaand onderzoek focust voornamelijk op het informeren over de gezondheid van producten. \citeauthor{BirdJon2013Hsal} \cite{BirdJon2013Hsal} ontwikkelde een mobiele applicatie die de algemene gezondheid van gescande producten weergeeft. Gebruikers scannen de producten die ze in hun winkelkar leggen. Vervolgens zien ze de gezondheid van de inhoud van de kar veranderen op de smartphone zoals zichtbaar in Figuur \ref{fig:collagec}. Het nadeel van de applicatie is dat gebruikers alle producten manueel moeten invoeren. De studie toont aan dat gebruikers over tijd hun kooppatroon aanpassen naar een gezondere levensstijl. 

\citeauthor{GutierrezHernandezFrancisco2017Paph} \cite{GutierrezHernandezFrancisco2017Paph} ontwikkelden een AR persoonlijke assistent (PHARA) die gebruikers helpt bij het kiezen van gezondere producten. De applicatie toont onder andere voedingsinformatie, calorieverdeling, soortgelijke producten en gezondere varianten via een AR-applicatie voor een smartphone en hololens. Figuur \ref{fig:collagee} toont het prototype voor de smartphone uitvoering. Initi\"ele evaluaties toonde aan dat gedetailleerde informatie nodig was om gebruikers goed te informeren over producten. Daarnaast werd de beperkte ruimte van de hardware aangehaald. De combinatie van gedetailleerde informatie en beperkte ruimte vergt extra aandacht voor een goede lay-out van het ontwerp. Een camera-projector opstelling heeft minder last van deze beperkingen. Ten slotte werd vermeld dat gebruikers zich ongemakkelijk voelde om spraakopdrachten te gebruiken in een publieke ruimte. De interactiemogelijkheden van een camera-projector opstelling uitbreiden met spraak zou dus minder aannemelijk zijn.

\citeauthor{KalnikaiteVaiva2013Dita} \cite{KalnikaiteVaiva2013Dita} onderzochten de hoeveelheid en structuur van productinformatie voor klanten in een supermarkt via verschillende studies. In een deelstudie moesten deelnemers producten in hun winkelkar indelen op basis van de keuzefactor. Deze studie concludeerde dat de meeste producten worden gekozen op basis van een of twee factoren. Prijs en gezondheid waren de voornaamste factoren. De studie concludeerde dat toekomstige technologie moet focussen op simpliciteit en informatie zuinigheid. Een belangrijke onderzoeksdoelstelling is het bepalen van de factoren die van belang zijn voor consumenten voor specifieke producten. Een goede balans is nodig tussen alleen essenti\"ele informatie \cite{KalnikaiteVaiva2013Dita} en voldoende gedetailleerde informatie \cite{GutierrezHernandezFrancisco2017Paph}.

Ons onderzoek is een uitbreiding op \cite{GutierrezHernandezFrancisco2017Paph, RoddigerTobias2018AASA} door informatie aan te bieden die consumenten kunnen helpen bij het keuzeproces. Bovendien is het een uitbreiding op de micro-navigatie van \cite{LiMing2013Pdae}, aangezien we gebruikers informeren om vervolgens het gewenste product te vinden. Ten slotte informeren we gebruikers alleen over de belangrijkste factoren om een keuze te maken, in overeenstemming met \cite{ GutierrezHernandezFrancisco2017Paph,KalnikaiteVaiva2013Dita}.

\section{Bieren}
\label{sectie:literatuurstudie:bieren}

We geven een kort overzicht over de informatie die gebruikers nodig hebben om een keuze te maken bij bieren. Dit product werd gekozen als \textit{case-study} aangezien bieren veel achtergrondinformatie hebben. Deze informatie wordt niet aangeboden door bestaande supermarkten. Consumenten die minder van bieren kennen, kunnen hierdoor moeite hebben bij het kiezen van een gepast bier. We hadden net zo goed andere producten zoals wijnen, kazen of thee kunnen kiezen.

De literatuurstudie van bier begint bij het bekijken van welke informatie consumenten momenteel kunnen vinden. We kijken hierbij naar boeken, webshops en smartphone applicaties. Consumenten zouden deze bronnen, al dan niet vooraf, kunnen bekijken om gepaste bieren uit te kiezen. Vervolgens bespreken we verschillende onderzoeken over welke bierinformatie relevant is voor gebruikers om een keuze te maken.

\subsection{Beschikbare informatie van bieren}
\label{sectie:literatuurstudie:bieren:informatie}

\definecolor{Gray}{gray}{0.9}
\begin{table}[htb]
\caption{Overzicht van verschillende eigenschappen van bier en de bronnen die deze informatie aanbieden. De gemarkeerde rijen zijn de eigenschappen die volgens de literatuur van Sectie \ref{sectie:literatuurstudie:bieren:literatuur} van belang zijn voor consumenten om een keuze te maken.}
\newcolumntype{C}[1]{>{\centering\arraybackslash}m{#1}}
\centering
\begin{tabular}{ | m{.3\linewidth} | C{.1\linewidth} | C{.1\linewidth}| C{.1\linewidth} | C{.1\linewidth} | C{.1\linewidth} | }
\hline
& Belgisch bier [...] \cite{VerstrepenKevin2018Bbge} & Colruyt \cite{collectandgo} & Delhaize \cite{delhaizewebshop} & Carrefour \cite{carrefourwebshop} & Untappd \cite{Untappd99:online} \\
\hline
\rowcolor{Gray} chemische samenstelling & x &   &   &   &   \\
\hline
ingredi\"enten          &   & x & x & x &   \\
\hline
\rowcolor{Gray} smaakprofiel            & x &   &   &   & x \\
\hline
\rowcolor{Gray} alcoholpercentage       & x & x & x & x & x \\
\hline
volume                  & x & x & x & x & x \\
\hline
allergenen              &   & x & x & x &   \\
\hline
korte beschrijving      & x & x &   & x & x \\
\hline
land van herkomst       & x &   & x & x & x \\
\hline
kleur                   & x &   &   &   &   \\
\hline
\rowcolor{Gray} bitterheid              & x &   & x &   & x \\
\hline
calorie\"en             & x & x & x &   &   \\
\hline
\rowcolor{Gray} biersoort               & x & x & x & x & x \\
\hline
\rowcolor{Gray} brouwerij               & x & x & x & x & x \\
\hline
\rowcolor{Gray} populariteit            &   &   &   &   & x \\
\hline
\rowcolor{Gray} beoordelingen           &   &   &   &   & x \\
\hline
prijs                   &   & x & x & x &   \\
\hline
\end{tabular}
\label{tab:data_eigenschappen}
\end{table}


\citeauthor{VerstrepenKevin2018Bbge} \cite{VerstrepenKevin2018Bbge} publiceerde een boek van Belgische bieren getest op een wetenschappelijke manier. Bieren werden voorgesteld met zo object mogelijke parameters: chemische samenstelling, smaakprofiel, alcoholpercentage, kleur, bitterheid, calorie\"en en biersoort. Daarnaast werden soortgelijke bieren getoond. Deze kenmerken zijn een goed startpunt, omdat ze toelaten bieren objectief te vergelijken en gebruikers goed informeert.

Zoals aangehaald in Sectie \ref{sectie:literatuurstudie:supermarkt} bevat een supermarkt beperkte productinformatie. Deze informatie is meestal beperkt tot informatie op de flesjes zelf. Zelden is de biersoort boven de winkelrek aanwezig. Een mogelijke variatie is het bekijken van de informatie die wordt aangeboden in online webshops van supermarkten. Een overzicht wordt gegeven van de aangeboden informatie van de webshop van Colruyt \cite{collectandgo}, Delhaize \cite{delhaizewebshop} en Carrefour \cite{carrefourwebshop}. Basisinformatie zoals prijs, alcoholpercentage en volume worden steeds gegeven. Daarnaast worden ingredi\"enten, allergenen, biersoort en brouwerij getoond.

Ten slotte kunnen smartphone applicaties van bier bekeken worden. Consumenten zouden bieren kunnen invoeren in de supermarkt om zo informatie terug te vinden. Hierbij wordt de app Untappd \cite{Untappd99:online} besproken, omdat dit veruit de populairste app op het moment is \cite{KPlaySearch}. Untappd is een applicatie voor sociaal bier te drinken. Het bevat populaire en trending (lokale) bieren met notities, score, reviews, smaakprofiel en locatie. Tabel \ref{tab:data_eigenschappen} geeft een overzicht van welke informatie aangeboden wordt door welke informatiebron. Eigenschappen die nuttig zijn om te gebruiken in ons prototype, volgens de literatuur besproken in Sectie \ref{sectie:literatuurstudie:bieren:informatie}, zijn aangeduid in lichtgrijs.

\subsection{Relevante informatie voor gebruikers om een keuze te maken}
\label{sectie:literatuurstudie:bieren:literatuur}

De eigenschappen van Sectie \ref{sectie:literatuurstudie:bieren:informatie} vormen een goed startpunt van de informatie die getoond kan worden aan gebruikers. Overeenstemmend met \cite{KalnikaiteVaiva2013Dita} zoeken we alleen de belangrijkste factoren die de gebruiker nodig zal hebben. Dit kan bepaald worden door het koopgedrag van consumenten te onderzoeken in de literatuur, aangevuld met resultaten van gebruikersstudies.

 \citeauthor{ChakrabortySudipta2018Dofi} \cite{ChakrabortySudipta2018Dofi} onderzochten welke factoren het koopgedrag be\"invloeden van beginnende bierdrinkers. Consumenten beslissen voornamelijk op basis van kwaliteit, alcoholpercentage, het label en de prijs. Daarnaast hebben ook andere factoren zoals emotionele status, vrienden, sociale druk, geografische locatie enzovoort invloed op het koopgedrag \cite{ChakrabortySudipta2018Dofi}. De studie concludeerde dat het aankoopgedrag sterk afhankelijk was van karaktereigenschappen. 

De conclusie van sociale factoren werd versterkt door \citeauthor{MccluskeyJill2012Cabf} \cite{MccluskeyJill2012Cabf}. Ze deden een studie naar de invloed van cultuur op voorkeuren naar bier. Hierbij concludeerden ze dat beschikbaarheid en groepsnorm de consumptie en voorkeur van bier be\"invloeden. Dit komt omdat \textit{\textquotedblleft bier vaak in sociale groep wordt geconsumeerd. Bovendien ontwikkelen de consumenten een smaak voor het bier dat verkozen wordt in de groep, waardoor beschikbaarheid en groepsnorm voorkeur zal be\"invloeden\textquotedblright} \cite{MccluskeyJill2012Cabf}. Consumenten kunnen dus individueel beslissen op basis van een of twee factoren \cite{KalnikaiteVaiva2013Dita}, maar niet alle consumenten beslissen op basis van diezelfde factoren. Een mogelijke oplossing is het tonen van verschillende eigenschappen van het bier op een manier, zodat gebruikers eenvoudig hun belangrijkste factoren kunnen terugvinden.

\begin{table}
\newcolumntype{C}[1]{>{\centering\arraybackslash}m{#1}}
\centering
\caption{Overzicht van de factoren die belangrijk zijn (weergegeven met een plusteken) en onbelangrijk zijn (weergegeven met een minteken) volgens besproken literatuur. De gemarkeerde rijen zijn de eigenschappen die gebruikt worden in het initi\"ele prototype.}
\begin{tabular}{ | m{.25\linewidth} | C{.15\linewidth} | C{.15\linewidth} | C{.15\linewidth}| C{.15\linewidth} | } 
\hline
& Factoren die bierconsumptie be\"invloeden [...] \cite{ChakrabortySudipta2018Dofi} & Cultuur en bier voorkeuren \cite{MccluskeyJill2012Cabf} & Bereidheid om meer te betalen voor smaakeigenschappen in bier \cite{GabrielyanG.2014Wtpf} & Consument voorkeuren voor biereigenschappen in Duitsland [...] \cite{MeyerdingStephanG.H2019Cpfb} \\
\hline
\rowcolor{Gray} smaakprofiel            & + & + & + &   \\
\hline
\rowcolor{Gray} alcoholpercentage       & + & + &   &   \\
\hline
\rowcolor{Gray} bitterheid              & + &   &   &   \\
\hline
\rowcolor{Gray} biersoort               &   & + &   & + \\
\hline
lokale brouwerij        &   &   &   & + \\
\hline
label                   & + &   & - &   \\
\hline
prijs                   & + & + & + & + \\
\hline
\rowcolor{Gray} sociale factoren        & + & + & + &   \\
\hline
beschikbaarheid         & + & + &   &   \\
\hline
\rowcolor{Gray} geografische factoren   & + & + &   &   \\
\hline
aroma                   & + &   & - &   \\
\hline
merk                    & + &   &   &   \\
\hline
promotie                & + &   &   &   \\
\hline
\rowcolor{Gray} hopsoort                & + &   & + &   \\
\hline
glutenvrij              &   &   &   & - \\
\hline
organisch               &   &   &   & - \\
\hline
calorie\"en             &   &   &   & - \\
\hline
\end{tabular}

\label{tab:onderzoek_eigenschappen}
\end{table}

\citeauthor{GabrielyanG.2014Wtpf} \cite{GabrielyanG.2014Wtpf} onderzochten de bereidheid van consumenten om te betalen voor de aanwezigheid van bepaalde ingredi\"enten. Ze vermeldde dat consumenten bier onder andere op basis van de intrinsieke factoren van aroma, smaak, bitterheid en hop kozen \cite{GabrielyanG.2014Wtpf}. In de studie moesten gebruikers bieren proeven en vragenlijsten invullen over de smaak, bereidheid om meer te betalen enzovoort. De studie concludeerde dat consumenten bereid zijn om tot 41 cent meer te betalen voor een zespak wanneer het bier een betere smaak bevat. Als het bier een betere hop soort bevat zijn consumenten bereid elf cent meer te betalen. Deze bereidheid om meer te betalen is niet cumulatief. De informatie van smaak en hop soort kunnen dus interessant zijn om weer te geven aan consumenten.

\citeauthor{MeyerdingStephanG.H2019Cpfb} \cite{MeyerdingStephanG.H2019Cpfb} deden een studie naar voorkeuren van biereigenschappen voor consumenten in Duitsland. Ze concludeerden dat biersoort, prijs en oorsprong de belangrijkste eigenschappen zijn. Glutenvrij, calorie gereduceerd of organisch bier zijn onbelangrijk voor consumenten. Eigenschappen die belangrijk zijn voor consumenten worden weergegeven in Tabel \ref{tab:onderzoek_eigenschappen} met een plusteken. Eigenschappen die onbelangrijk zijn, en dus niet moeten worden opgenomen in ons ontwerp, worden weergegeven met een minteken.

% tabel met belangrijkste eigenschappen
Uit de literatuurstudie komen we tot volgende mogelijke eigenschappen voor ons systeem: biersoort, oorsprong, smaak, bitterheid, hop en alcoholpercentage. Geografische en sociale factoren hebben ook een invloed. Dit zou gekoppeld kunnen worden aan populariteit van bieren. Prijs heeft ook een grote invloed, maar is direct zichtbaar voor consumenten op een winkel rek. Ook de brouwerij en het merk zijn al zichtbaar op het flesje. Ten slotte hangen promotie en beschikbaarheid af van de omstandigheden in de supermarkt. Deze informatie kan nuttig zijn voor consumenten, maar is moeilijk uit te voeren zonder een systeem dat deze informatie actueel bijhoudt. Een initi\"ele prototype wordt gemaakt op basis van deze eigenschappen. Deze prototypes zullen worden ge\"evalueerd met gebruikers om te controleren welke exacte eigenschappen nuttig zijn.


\section{Augmented Reality}
\label{sectie:literatuurstudie:ar}

In dit deel wordt eerst een overzicht gegeven van de technologie\"en waar AR kan worden toegepast. Vervolgens worden applicaties van een camera-projector opstelling in de industrie besproken. Tot slot wordt onderzoek besproken dat gebruik maakt van deze opstelling.

\subsection{AR technologie\"en}
\label{sectie:literatuurstudie:ar:technologie}

In dit onderzoek maken we gebruik van \textit{augmented reality} om informatie rondom producten te visualiseren. AR kan via verschillende technologie\"en worden toegepast. \citeauthor{ar_technologies} \cite{ar_technologies} categoriseren de mogelijke technologie\"en in hoofd-gemonteerde, draagbare en ruimtelijke schermen. Bij hoofd-gemonteerde schermen wordt de gebruiker ondergedompeld door het zien van virtuele objecten rond zijn omgeving \cite{GutierrezHernandezFrancisco2017Paph}. De gebruiker heeft nog steeds zijn handen vrij om objecten vast te nemen en bekijken in deze virtuele omgeving. 

Bij draagbare schermen heeft de gebruiker het toestel in zijn handen. Deze werken gebruikelijk als een soort magische lens \cite{GRUBERT201588}. Gebruikers kunnen virtuele objecten zien door hun smartphone in deze richting te wijzen. Tot slot kan AR ge\"implementeerd worden via ruimtelijke schermen. Hierbij hoeft de gebruiker geen toestel vast te nemen of monteren. Deze AR-technologie maakt gebruik van een camera en een conventioneel scherm of projectie om het beeld te augmenteren \cite{ar_technologies}.

Hoofd-gemonteerde en draagbare schermen zijn de populairste middelen om AR-applicaties te gebruiken \cite{GutierrezHernandezFrancisco2017Paph}. Toch hebben ruimtelijke schermen ook hun voordelen, namelijk bij het tonen van uitgebreide visualisaties met beperkte interactie \cite{ar_technologies}. Deze systemen zijn ergonomisch, aangezien de gebruiker fysieke objecten in het beeld van de camera moet plaatsen en de visualisatie kan bekijken op het scherm. De gebruiker moet geen onderdelen van het systeem vasthouden of aan zijn hoofd monteren. 

Een praktische uitvoering van een ruimtelijk scherm is een camera-projector opstelling. Hierbij wordt een camera en een projector boven een tafel gemonteerd. Wanneer objecten op een tafel geplaatst worden, kan de camera deze waarnemen. Vervolgens kan de projector gepaste visualisaties op de tafel projecteren. We kiezen voor deze implementatie om wille van de ergonomische voordelen. Gebruikers hoeven geen onderdelen van het systeem vast te houden of monteren. Ze kunnen zich focussen op de producten en keuze die ze gaan maken.

\subsection{Camera-projector opstelling in de industrie}
\label{sectie:literatuurstudie:ar:cameraprojector-industrie}

Het gebruik van camera-projector opstellingen neemt toe in onderzoek, maar ook in de industrie. IKEA's keuken concept 2025 \cite{ATablefo75:online}, zichtbaar in Figuur \ref{fig:ikea-concept}, toont een geaugmenteerde keukentafel. Gebruikers kunnen ingredi\"enten op de tafel plaatsen om recept idee\"en te vinden met informatie om ze te bereiden. Het ontwerp van IKEA probeert interacties intu\"itief te maken voor gebruikers. Informatie van objecten wordt steeds dicht bij de objecten gevisualiseerd. Hierdoor zijn geen indicatoren nodig die aantonen welke visualisatie bij welk object hoort. Dit idee wordt gebruikt voor een eerste prototype waarbij gedetailleerde informatie van een product dicht bij het product wordt gevisualiseerd.

\begin{figure}
  \centering
  \includegraphics[width=\linewidth]{afbeeldingen/hfdst-1/ikea-concept.png}
  \caption{IKEA's concept van een \textit{augmented} keukentafel \cite{ATablefo75:online}. Een duidelijke uitleg van de werking wordt gegeven in video \textit{https://youtu.be/qD60cBQOABY}. De camera-projector opstelling kan recepten tonen voor ingredi\"enten en helpt bij de bereiding.}
  \label{fig:ikea-concept}
\end{figure}

ActiveCues gebruikt een soortgelijke opstelling voor mensen met dementie, mensen met een verstandelijke beperking en kinderen in speciaal onderwijs \cite{Tovertafel}. Het doel is om de kwaliteit van de zorg te verbeteren op een speelse manier. Een voorbeeld is visuele spelletjes voor kinderen om samen te leren spelen, bewegen enzovoort. Dit toont aan dat geprojecteerde visualisaties intu\"itief zijn voor gebruikers. 

\subsection{Camera-projector opstelling in onderzoek}
\label{sectie:literatuurstudie:ar:cameraprojector-onderzoek}

Er bestaat ook veel onderzoek naar mogelijke toepassingen en interacties met dit systeem. MetaDESK is een systeem dat werd gebruik om interacties met een camera-projector opstelling te onderzoeken \cite{UllmerBrygg1997Tmma}. Hierbij werden fysieke elementen gebruikt om te interageren met het systeem. Een voorbeeld is het gebruik van een twee cilindervormige blokjes om het geprojecteerde beeld te schalen en roteren zoals zichtbaar in Figuur \ref{fig:metadesk}. Het onderzoek toont mogelijkheden om de beperkte interactie van het camera-projector systeem uit te breiden. 

\begin{figure}
  \centering
  \includegraphics[width=0.7\linewidth]{afbeeldingen/hfdst-2/metadesk.PNG}
  \caption{MetaDESK onderzocht fysieke objecten die gebruikt kunnen worden om te interageren met een camera-projector opstelling. Hier worden cilindervormige blokjes gebruikt om het beeld te schalen en roteren \cite{UllmerBrygg1997Tmma}}
  \label{fig:metadesk}
\end{figure}

Ook LightSpace \cite{WilsonAndrew2010Cmdc} onderzocht interacties van camera-projector opstellingen. Hier worden drie projectors en dieptezicht camera\textquotesingle s gebruikt om een volledig beeld van de 3D ruimte te maken. Dit maakt interacties met handen mogelijk door projecties. In ons initi\"ele prototype zullen we geen gebruik maken van fysieke objecten om interactie uit te breiden. Daarnaast beperken we ons tot een enkele camera en projector. Als de gebruikersstudies aantonen dat meer interactie mogelijkheden nodig zijn, dan vormt MetaDESK een goed startpunt.

\newpage

Ander onderzoek focust op de manier waarop informatie gevisualiseerd moet worden. MeViTa \cite{decroon} gebruikt een camera-projector opstelling om medicatie informatie te visualiseren voor oudere mensen. Het systeem helpt gebruikers om medicatie informatie te exploreren en begrijpen. Het ontwerp in dit onderzoek bevat meerdere weergaven die getoond worden door medicatiedoosjes op bepaalde posities te plaatsen. Een voorbeeld hiervan is het plaatsen van medicatiedoosjes aan de linkerkant van de tafel, om een overzicht te krijgen wanneer de medicatie moet worden ingenomen. Deze manier van interactie is eenvoudiger om toe te passen dan de uitvoering van fysieke objecten bij \cite{UllmerBrygg1997Tmma}. Als gebruikers meer uitgebreide informatie zouden willen zien, dan is dit concept van positionering een interessante optie.

Ook op vlak van visualisaties bevat \cite{decroon} goede idee\"en. Het ontwerp bevat twee weergaven waarbij doosjes aan een zijkant worden geplaatst en bepaalde data in een eenvoudige tabelvorm wordt gevisualiseerd. Tabellen stellen data op een effici\"ente manier voor om te vergelijken \cite{infovis-tabellen}. Het ontwerp maakt gebruik van kleuren om informatie in de tabellen visueel voor te stellen. Anderzijds heeft het ontwerp een weergave waarbij lijnen tussen de doosjes interacties tonen zoals zichtbaar in Figuur \ref{fig:mevita}. Deze lijnen zouden overeenkomsten en verschillen tussen objecten kunnen visualiseren. Onze initi"ele prototypes zijn ge\"inspireerd door het ontwerp van \citeauthor{decroon} \cite{decroon}.

\begin{figure}
 \centering
 \includegraphics[width=\linewidth]{afbeeldingen/hfdst-2/mevita.PNG}
 \caption{MeViTa is een camera-projector systeem ontworpen om medicatie informatie te visualiseren voor oudere mensen. Hier wordt een interactief beeld getoond waarbij gemeenschappelijke kenmerken van objecten worden gevisualiseerd via lijnen \cite{decroon}}
 \label{fig:mevita}
\end{figure}

\newpage

\citeauthor{GugenheimerJ.2015UEti} \cite{GugenheimerJ.2015UEti} had een visie van \textit{\textquotedblleft een toekomst waar deze apparaten [camera-projector systemen] worden verkocht in hardware winkels. Ze kunnen beschikbaar zijn in verschillende vormen [...] die geplaatst kunnen worden op
verscheidene manieren in de omgeving van de gebruiker.\textquotedblright} Om deze visie tot werkelijkheid te brengen, is meer onderzoek naar deze opstellingen nodig. In dit onderzoek ontwikkelen we een systeem om consumenten te informeren in een supermarkt. Wij gaan onderzoeken indien interactieve visualisaties rond producten helpt bij het begrijpen van productinformatie.

%%% Local Variables: 
%%% mode: latex
%%% TeX-master: "masterproef"
%%% End: 
