\chapter{Iteratief ontwerp}
\label{chapter:iteratiefontwerp}

\begin{figure}
\centering
  \includegraphics[width=\linewidth]{afbeeldingen/hfdst-5/Tijdslijn.png}
  \caption{Tijdslijn die de verschillende studies en iteraties toont met het aantal deelnemers per iteratie.}
  \label{fig:tijdslijn}
\end{figure}

Het ontwerp werd iteratief verbetert via een gebruikersgericht ontwerpproces. Het initi\"ele ontwerp werd ge\"evalueerd met vijf gebruikers. In de tweede iteratie werd de gebruiksvriendelijkheid van het systeem getest met een HCI-expert. In de derde studie werd het \textit{High Fidelity} prototype uitgebreid ge\"evalueerd met dertien gebruikers. Deze feedback werd gebruikt om veel aanpassingen te maken aan het prototype. Ten slotte werden deze aanpassingen getest met drie gebruikers om tot het finale ontwerp te komen. Het protocol van elke deelstudie wordt besproken in Sectie \ref{sectie:methodologie:ontwikkelingsproces}. De tijdslijn van het iteratief proces is zichtbaar in Figuur \ref{fig:tijdslijn}.

\begin{figure}
\centering
 \begin{subfigure}[t]{6.5cm}
  \centering\includegraphics[width=\linewidth]{afbeeldingen/hfdst-5/detailbeeld.jpg}\hfill
  \caption{Gedetailleerd beeld}
  \label{fig:detail-beeld}
 \end{subfigure}
 \begin{subfigure}[t]{6.5cm}
  \centering\includegraphics[width=\linewidth]{afbeeldingen/hfdst-5/vergelijkend-kleurlijnen.jpg}
  \caption{Vergelijkend beeld}
  \label{fig:kleurlijn-beeld}
\end{subfigure}
 \begin{subfigure}[t]{13cm}
  \centering\includegraphics[width=\linewidth]{afbeeldingen/hfdst-5/PAINT-favoriet-analyse-aanbeveling.png}\hfill
  \caption{Samenvattend beeld}
  \label{fig:samenvattend-beeld}
\end{subfigure}
\caption{De verschillende ontwerpen van het concept. Figuur \ref{fig:detail-beeld} toont een ontwerp waarbij gedetailleerde informatie rond bieren wordt gevisualiseerd. Figuur \ref{fig:kleurlijn-beeld} toont een ontwerp waarbij gemeenschappelijke eigenschappen van bieren worden getoond via kleurlijnen. In Figuur \ref{fig:samenvattend-beeld} worden bieren aan de zijkant geplaatst. De informatie wordt vervolgens samengevat met visualisaties in het centrale vak. In het rechtervak worden aanbevelingen gegeven.}
\end{figure}

\section{Studie 1: concept}
\label{sectie:iteratiefontwerp:1concept}

Initi\"ele ontwerpen zijn ge\"inspireerd door eerder onderzoek van visualisaties rond producten \cite{GutierrezHernandezFrancisco2017Paph} en camera-projector implementaties \cite{decroon}. Deze prototypes werden gemaakt op papier. Een eerste ontwerp toonde gedetailleerde informatie rond bieren zoals zichtbaar in Figuur \ref{fig:detail-beeld}. Figuur \ref{fig:kleurlijn-beeld} toont een ander ontwerp dat gebruik maakt van gekleurde lijnen om eigenschappen van bieren te visualiseren. Dit maakt het mogelijk om gelijkenissen of verschillen tussen bieren te vinden. In een laatste ontwerp worden bieren aan de zijkant geplaatst om een samenvattend beeld te krijgen van de verschillende bieren zoals zichtbaar in Figuur \ref{fig:samenvattend-beeld}. Dit ontwerp maakt makkelijker om bieren te vergelijken per eigenschap.

\newpage

De ontwerpen werden getest met vijf gebruikers. Een overzicht van de feedback en het aantal keer dat kritiek werd gegeven is zichtbaar in Tabel \ref{tab:concept-feedback}. Het gedetailleerde beeld was intu\"itief het duidelijkste voor de testgebruikers. Bij het samenvattende beeld was het niet zo duidelijk waar de bieren geplaatst moesten worden en wat dan zou worden gevisualiseerd. Het vergelijkende beeld was het moeilijkste voor de testgebruikers. Kleurlijnen volgen om gemeenschappelijke kenmerken te vinden was onduidelijk.

\begin{table}
\centering
\caption{Overzicht van de feedback op de drie \textit{Low Fidelity} papieren prototypes.}
{\renewcommand{\arraystretch}{1.5}%
\begin{tabular}%
  {>{\raggedright\arraybackslash}p{11cm}%
   >{\raggedleft\arraybackslash}p{1cm}%
  }
\hline
& \textbf{Aantal} \\
\hline
\textbf{Wat vinden gebruikers van het gedetailleerde beeld? (Figuur \ref{fig:detail-beeld})} &   \\
Het smaakprofiel is minder duidelijk dan de visualisatie van het samenvattend beeld & 4/5 \\
De ratings zijn niet zo nuttig want ze zijn subjectief & 1/5 \\
Het beeld is overzichtelijk & 5/5 \\
\textbf{Wat vinden gebruikers van het vergelijkende beeld? (Figuur \ref{fig:kleurlijn-beeld})} &   \\
Het is niet duidelijk waarom er minder informatievakjes zijn dan bieren & 5/5 \\
Het is makkelijker te vergelijken in het samenvattende beeld & 4/5 \\
De kleurlijnen zijn moeilijk te volgen & 3/5 \\
\textbf{Wat vinden gebruikers van het samenvattende beeld? (Figuur \ref{fig:samenvattend-beeld})} &   \\
Het is onduidelijk welke eigenschappen bij welke bieren horen & 5/5 \\
Het alcoholpercentage zou duidelijker zijn als absolute schaal & 3/5 \\
Het analysebeeld is klein vergeleken met aanbevolen bieren & 2/5 \\
De meerwaarde van de chemische samenstelling is laag vergeleken met het smaakprofiel & 4/5 \\
Het smaakprofiel geeft interessante informatie & 5/5 \\
 De bierstijl grafiek bevat meer bieren dan verwacht & 2/5 \\
Het is moeilijk om te zien waar bieren geplaatst moeten worden & 4/5 \\
\hline
\end{tabular}}
\label{tab:concept-feedback}
\end{table}

De informatie uit deze studie werd gebruikt om tot het \textit{High Fidelity} digitale prototype te komen. We kozen om verder te itereren op het ontwerp dat gedetailleerde informatie toont rondom de bieren. Dit ontwerp kan de voordelen van een camera-projector opstelling het beste benutten. Informatie van producten wordt dicht bij deze producten gevisualiseerd. Hierdoor is geen verwarring mogelijk over welke informatie bij welk bier hoort. Het \textit{High Fidelity} digitale ontwerp voor een flesje, dat evolueerde uit de feedback, is zichtbaar in Figuur \ref{fig:high-fidelity-prototype1}.

\section{Studie 2: gebruiksvriendelijkheid}
\label{sectie:iteratiefontwerp:2gebruiksvriendelijkheid}

\begin{figure}
  \centering
  \includegraphics[width=.5\linewidth]{afbeeldingen/hfdst-5/high-fidelity-prototype1.png}
  \caption{Het eerste \textit{High Fidelity} digitaal prototype voor een flesje. Informatie wordt rond bieren geprojecteerd, gelijkaardig aan het \textit{Low Fidelity} papieren prototype van Figuur \ref{fig:detail-beeld}.}
  \label{fig:high-fidelity-prototype1}
\end{figure}

\begin{table}
\centering
\caption{Overzicht van de feedback en aanpassingen van de HCI expert over het \textit{High Fidelity} digitale prototype.}
{\renewcommand{\arraystretch}{1.5}%
\begin{tabular}[t]{|p{2cm} p{10cm}|}
\hline
feedback & De bitterheid geeft beperkte informatie \\
respons & Visualiseer bitterheid via een histogram die de bitterheid ten opzichte van de distributie weergeeft \\
\hline
feedback & De populariteit kan beter worden gevisualiseerd \\
respons & Visualiseer de populariteit via een histogram die de score ten opzichte van de distributie weergeeft \\
\hline
feedback & Het alcoholpercentage geeft beperkte informatie \\
respons & Visualiseer de populariteit via een puntendiagram \\
\hline
feedback & De data-inkt verhouding van de visualisatie is niet optimaal \\
respons & Verlaag de opaciteit van de labels, verwijder onnodige hulplijnen, verwijder onnodige kaders, kleur de datapunten van de grafieken in met de bierkleur \\
\hline
feedback & Het verschil tussen de informatie in de bardiagrammen en radardiagram is niet zo duidelijk \\
respons & Hernoem de labels van de bardiagrammen om te verduidelijken dat dit om gemeten data gaat  \\
\hline
feedback & De structuur van de visualisaties is minder overzichtelijk \\
respons & Herstructureer de gevisualiseerde informatie  \\
\hline
\end{tabular}}
\label{tab:gebruiksvriendelijkheid-feedback}
\end{table}

In de tweede studie werd het \textit{High Fidelity} digitale prototype ge\"evalueerd door een HCI-expert. Een volledig overzicht van de feedback en aanpassingen wordt gegeven in Tabel \ref{tab:gebruiksvriendelijkheid-feedback}. Meerdere verbeteringen waren mogelijk om bitterheid, alcoholpercentage en populariteit van bieren voor te stellen. Het \textit{High Fidelity} prototype maakt gebruik van bardiagrammen om de waarden visueel voor te stellen. Dit type visualisatie geeft beperkte informatie vergeleken met andere bieren. Gebruikers kunnen zich afvragen als een bitterheid van 32 op 60 hoog is, vergeleken met andere bieren. Deze informatie kan worden getoond door de waarde te visualiseren samen met de distributie van bieren. 

Het visualiseren van de distributie kan op verschillende manieren \cite{Yau_2012}. Bieren zijn op vlak van alcoholpercentage en bitterheid eerder geconcentreerd rond specifieke regio\textquotesingle s. Zo zijn er op vlak van bitterheid weinig bieren boven 32 op 60. Dit kan goed worden gevisualiseerd met een histogram \cite{Yau_2012}.

Een ander belangrijk verbeterpunt is de data-inkt verhouding. Dit concept werd ge\"introduceerd door Edward Tufte dat staat voor de hoeveelheid inkt die gebruikt wordt om data te tonen ten opzichte van de totale hoeveelheid inkt gebruikt om het geheel te tonen \cite{datainkratio2018}. De gebruikte labels en kleuren van het prototype trekken te veel aandacht in het ontwerp. Een interessante mogelijkheid is het gebruiken van de kleur van een bier om de waarden van de diagrammen aan te duiden. Hierdoor wordt deze inkt nuttig gebruikt om data voor te stellen.

\section{Studie 3: intermediaire studie}
\label{sectie:iteratiefontwerp:intermediair}

De feedback van de tweede studie leidde tot een tweede \textit{High Fidelity} digitale prototype zichtbaar in Figuur \ref{fig:high-fidelity-prototype2}. In deze fase is de overgang van het camera-projector systeem naar een browser uitvoering al van toepassing. Dit leidde tot de toevoeging van een lijst aan bierdopjes die gebruikers kunnen verslepen naar het midden. Een andere toevoeging was een gekleurde legende aan de rechterkant met de biersoorten. Soortgelijke biersoorten zouden hierdoor snel herkend kunnen worden door het herkennen van dezelfde kleur.

\begin{figure}
  \centering
  \includegraphics[width=.5\linewidth]{afbeeldingen/hfdst-5/prototype_informatie_6_04_20.png}
  \caption{Tweede \textit{High Fidelity} digitale prototype voor een flesje. Er wordt gebruik gemaakt van histogrammen om meer informatie te tonen aan gebruikers. De bierkleur wordt getoond als waarde van de diagrammen.}
  \label{fig:high-fidelity-prototype2}
\end{figure}

De intermediaire studie vergelijkt het \textit{High Fidelity} digitale prototype met Untappd zoals besproken in Sectie \ref{sectie:methodologie:ontwikkelingsproces}. De studie werd digitaal gehouden. Dertien deelnemers (25 $\pm$ 10, 6 vrouwen, 5 indirecte contacten) namen deel aan het onderzoek. De demografische gegevens van de deelnemers zijn zichtbaar in Figuur \ref{fig:prelim-deelnemers}

\input{resultaten/prelim_eval_deelnemers}

\begin{table}
\centering
\caption{Overzicht van de feedback van beide systemen.}
{\renewcommand{\arraystretch}{1.25}%
\begin{tabular}[t]{p{2cm} p{9cm} >{\raggedleft\arraybackslash}p{1.5cm}}
\hline
& & \textbf{Aantal} \\
\hline
\multicolumn{3}{l}{\textbf{Wat vinden gebruikers van bitterheid?}} \\
feedback & Het verschil tussen gemeten en geproefde bitterheid is onduidelijk & 10/13 \\
feedback & Gemeten bitterheid lijkt minder nuttig & 10/13 \\
respons & Gemeten bitterheid wordt weggelaten & \\
\multicolumn{3}{l}{\textbf{Wat vinden gebruikers van het smaakprofiel?}} \\
feedback & De smaakinformatie is zeer nuttig & 13/13 \\
feedback & Kleine smaakverschillen zijn moeilijk zichtbaar & 4/13 \\
respons & Toevoegen van een vergelijkend vak waar vergelijken makkelijker is & \\
\multicolumn{3}{l}{\textbf{Wat vinden gebruikers van de codering van de bierstijl?}} \\
feedback & De legende geeft geen voordeel & 9/13 \\
feedback & De bierkleur en de kleuren van de legende lijken bij elkaar te horen & 9/13 \\
respons & De legende en kleur van de bierstijl wordt weggelaten & \\
\multicolumn{3}{l}{\textbf{Wat vinden gebruikers van de interactiemogelijkheden?}} \\
feedback & Er zijn meer interactiemogelijkheden mogelijk in een browser & 4/13 \\
respons & Een betere introductie van de mogelijkheden van een camera-projector opstelling is nodig voor de finale evaluatie & \\
feedback & De visualisaties zijn te klein & 2/13 \\
respons & De standaard grootte van visualisaties wordt vergroot & \\
\multicolumn{3}{l}{\textbf{Wat vinden gebruikers van Untappd?}} \\
feedback & Gebruikers verwachten een optie om bieren te vergelijken & 13/13 \\
feedback & Gebruikers vinden niet alle informatie die nodig is om de taak uit te voeren & 10/13 \\
respons & Een betere introductie van de mogelijkheden van Untappd is nodig & \\
feedback & De populariteit en \textit{reviews} zijn nuttig om onbekende bieren te beoordelen & 8/13 \\
\hline
\end{tabular}}
\label{tab:intermediair-feedback}
\end{table}

De intermediaire studie begon met het uitvoeren van taken bij beide systemen. Een overzicht van de feedback is zichtbaar in Tabel \ref{tab:intermediair-feedback}. Bij het \textit{High Fidelity} digitale prototype waren deelnemers verward door de gemeten bitterheid en de smaak aanwezigheid van bitterheid: \textit{\textquotedblleft Is daar een verschil tussen? Het lijkt mij dat die [grafieken] even lang moeten zijn.\textquotedblright} Op vlak van alcoholpercentage was geen verwarring voor deelnemers. Een mogelijke reden is de vertrouwdheid van deelnemers met alcoholpercentage. Het vergelijken van smaken verliep voor alle deelnemers redelijk vlot: \textit{\textquotedblleft Ik kijk gewoon naar hoe goed de vormpjes overeenkomen.\textquotedblright} Het vergelijken van exacte smaak waarden kostte meer moeite. Het was wel duidelijk dat de puntjes de waarden aanduiden, maar de exacte waarden waren minder goed zichtbaar. Negen van de dertien deelnemers gaven aan dat ze de legende niet nuttig vonden. Overeenkomstige kleuren opzoeken in de legende kostte meer moeite dan de tekst labels te vergelijken. Ten slotte meldde drie van de dertien gebruikers dat ze graag meer interactie mogelijkheden zouden hebben. \textit{\textquotedblleft Ik zou graag willen zeggen dat ik graag een bitter bier heb, en dat links alleen maar bittere bieren getoond worden.\textquotedblright} Het toevoegen van meer interactie is wel mogelijk, maar deze manier van filtering van de getoonde bieren komt niet overeen met het bedoelde gebruik. De getoonde bieren zijn eigenlijk bieren die een gebruiker uit een winkel rek zou nemen. In een supermarkt zou deze manier van filteren ook niet mogelijk zijn. Voor de finale evaluatie is een duidelijkere uitleg van het doel van het prototype nodig.

Soortgelijke vragen voor Untappd verliepen iets moeilijker. Het \textit{High Fidelity} ontwerp geeft vooraf een selectie bieren die gebruikers kunnen slepen. Untappd toont geen selectie bieren, waardoor gebruikers reeds moeten weten welke bieren ze willen opzoeken. In een supermarkt zou dit geen probleem geven, aangezien ze hier mogelijke bieren kunnen zien in een winkel rek. Tijdens deze studie werd dit opgelost door te vragen favoriete en minder geliefde bieren op te zoeken. Dit gebeurt uit herinnering, maar geeft deelnemers een startpunt voor te kunnen werken met de applicatie. Vervolgens moesten ze informatie van deze bieren vergelijken. Deelnemers hadden moeite met het vergelijken van bieren: \textit{\textquotedblleft Is er een optie om die bieren direct te vergelijken of moet ik het vorige bier opnieuw opzoeken?\textquotedblright} Daarnaast hadden deelnemers ook moeite om alle informatie te vinden die werd gegeven. Een voorbeeld hiervan is de smaak informatie, die in de korte beschrijving gegeven wordt en pas zichtbaar is wanneer op \textquotedblleft toon meer\textquotedblright{} wordt geklikt. Voor de finale evaluatie moeten deelnemers beter ge\"informeerd worden waar ze alle informatie kunnen vinden. Deelnemers vonden vooral beoordelingen en gerelateerde bieren interessante informatie. 

De gemiddelde SUS-score van het \textit{High Fidelity} ontwerp was 81, terwijl de gemiddelde SUS-score van Untappd 69 was. Beide waarden liggen boven de gemiddelde score van 68 \cite{BangorKortumMiller2009}. Voor het ontwerp zijn enkele verbeteringen mogelijk door het weghalen van tegenstrijdige informatie en het toevoegen van een manier om eigenschappen makkelijk te vergelijken. Voor Untappd is een betere uitleg nodig van de mogelijkheden tijdens de opzet van de finale evaluatie. 

\input{resultaten/prelim_eval_vragen}

De antwoorden van de laatste vragenlijst zijn zichtbaar in Tabel \ref{tab:antwoorden-intermediair}. Over het algemeen zijn de resultaten positief. Het verduidelijken van informatie en het weglaten van tegenstrijdige informatie zoals gemeten bitterheid zou nog iets betere resultaten kunnen opleveren.


\section{Studie 4: validatie vernieuwd ontwerp}
\label{sectie:iteratiefontwerp:4validatie}

\begin{figure}
  \centering
  \includegraphics[width=\linewidth]{afbeeldingen/hfdst-5/finaal-ontwerp.PNG}
  \caption{Het finale ontwerp met een centraal vak waar gedetailleerde bierinformatie wordt getoond en een vergelijkend vak om biereigenschappen te vergelijken.}
  \label{fig:finale-iteratie}
\end{figure}

De feedback van de vorige deelstudie werd gebruikt om tot een derde \textit{High Fidelity} digitaal prototype te komen. Dit aangepaste ontwerp werd kort ge\"evalueerd voor de finale evaluatie werd uitgevoerd. Het ontwerp bevat een vergelijkend vak aan de rechterkant. Waarden van bieren staan hier per eigenschap gegroepeerd, waardoor vergelijken makkelijker zou moeten zijn. Een legende met gekleurde bierdopjes moet duidelijk maken welke data bij welke bieren hoort in het vergelijkende vak. Gekleurde kaders rond de bierinformatie moet de verschillende bieren extra benadrukken. Naast het vergelijkende vak werd de gemeten bitterheid weggelaten uit het ontwerp. De smaak bitterheid geeft al genoeg informatie aan gebruikers. De smaak aanwezigheid was de belangrijkste data voor de deelnemers van de derde studie. Om deze reden werd de vorm van de smaak aanwezigheid vergroot tot een halve cirkel zoals zichtbaar in Figuur \ref{fig:bier_informatie}. De achtergrond werd aangepast naar een tafel om te verduidelijken dat bieren op een tafel geplaatst worden. Ook de labels van tafel en bierrek helpen gebruikers ook om duidelijk te maken.

Het \textit{High Fidelity} digitaal prototype werd ge\"evalueerd met drie gebruikers die ook deelnamen aan de intermediaire studie. Slechts kleine problemen werden vastgesteld en aangepast voor het finale ontwerp. De lijndikte van de gekleurde kaders was iets te smal waardoor de kleuren niet goed opvielen. Het label esters bij de smaken was niet zo duidelijk en werd aangepast naar fruitig. De aanpassingen resulteren in het finale ontwerp zoals zichtbaar in Figuur \ref{fig:finale-iteratie}.



%%% Local Variables: 
%%% mode: latex
%%% TeX-master: "masterproef"
%%% End: 
