\chapter{Inleiding}
\label{chapter:inleiding}

Veel supermarkten proberen de winkelervaring van consumenten te verbeteren \cite{searena, albertheijnkoffietafel, delhaize, carrefour-express}. Een voorbeeld hiervan is Albert Heijn XL. In deze supermarkt zijn chefs aanwezig die consumenten kunnen adviseren. Er is ook een koffietafel met iPads waarop consumenten recepten kunnen vinden of online producten kunnen bestellen \cite{albertheijnkoffietafel}. Een voorbeeld van zo een poging is zichtbaar in Figuur \ref{fig:ah-koffietafel}.

Een ander voorbeeld is Jumbo Foodmarkt. Deze supermarkt heeft verschillende wereldkeukens waarbij consumenten gerechten kunnen eten of idee\"en opdoen zoals zichtbaar in Figuur \ref{fig:jumbo-wereldkeukens} \cite{jumbofoodmarkt}. Er is ook een caf\'e waar consumenten kunnen ontspannen en er worden regelmatig workshops georganiseerd \cite{jumbofoodmarkt}. Het doel van deze supermarkten is om winkelen een aangename, ontspannende ervaring te maken. 

\begin{figure}[hbt!]
\centering
 \begin{subfigure}[t]{6.5cm}
 \centering\includegraphics[height=4.5cm]{afbeeldingen/hfdst-1/carrefour.jpeg}\hfill
  \caption{Carrefour Express ontspanningsruimte}
  \label{fig:express-ontspanning}

 \end{subfigure}
 \begin{subfigure}[t]{6.5cm}
  \centering\includegraphics[height=4.5cm]{afbeeldingen/hfdst-1/Opening-Jumbo-Foodmarkt-foto-3.jpg}
  \caption{Jumbo Foodmarkt wereldkeukens}
  \label{fig:jumbo-wereldkeukens}

\end{subfigure}
 \begin{subfigure}[t]{13cm}
 \centering
  \includegraphics[height=6cm]{afbeeldingen/hfdst-1/ah-koffietafel.jpg}
  \caption{Albert Heijn XL koffietafel}
  \label{fig:ah-koffietafel}

\end{subfigure}
\caption{Voorbeelden van supermarkten die de winkelervaring van consumenten proberen te verbeteren. Carrefour Express bevat ruimte om te ontspannen en klaargemaakte gerechten te kunnen eten \cite{carrefour-express}. Jumbo Foodmarkt biedt klaargemaakte gerechten aan, terwijl koks advies kunnen geven \cite{jumbofoto_2019}. Albert Heijn XL heeft een koffietafel waar consumenten kunnen ontspannen en recepten opzoeken op tablets \cite{albertheijnkoffietafel}.}
\end{figure}


% link: supermarkten doen pogingen om winkelervaring te verbeteren -> loyaliteit

Het verbeteren van de winkelervaring heeft een significante, positieve invloed op de loyaliteit van consumenten voor die winkel \cite{MarienEliaIsea}. \textit{\textquotedblleft Wanneer de ervaring vanuit het oogpunt van de klant beter wordt, zal de klant niet alleen meer bereid zijn om in de toekomst proportioneel meer te winkelen in die winkel, maar zal hij dit ook in praktijk brengen\textquotedblright} \cite{MarienEliaIsea}. Daarom is het interessant om te onderzoeken hoe we de winkelervaring van consumenten kunnen verbeteren.

Volgens \citeauthor{TerblancheCBoshoff2001} \cite{TerblancheCBoshoff2001} zijn er vijf controleerbare factoren die de winkelervaring van consumenten be\"invloedt: \textit{\textquotedblleft Deze factoren zijn productwaarde, persoonlijke interactie met personeel, vari\"eteit van producten, interne winkel aantrekkelijkheid en klachtenbehandeling.\textquotedblright}

Veel van deze factoren eisen aanpassingen aan het huidige concept om de winkelervaring te verbeteren. Een voorbeeld hiervan is het verbeteren van de aantrekkelijkheid van de supermarkt. Dit kan door het uitzicht in de winkel te vernieuwen. Een ander voorbeeld is klachtenbehandeling. Deze factor verbeteren kan door consumenten op een betere manier te helpen. Het is een aanpassing aan de huidige manier waarop de supermarkt consumenten helpt.

Het zou interessant zijn om een factor te verbeteren als aanvulling van het huidige winkelconcept. Hierdoor zouden meerdere supermarkten dit kunnen toepassen zonder grote aanpassingen. Om deze reden focussen we binnen deze thesis op het productassortiment. Een mogelijke manier om het productassortiment te verbeteren, is door gebruikers beter te informeren over verschillende producten. Dit is een aanvulling voor supermarkten, aangezien het kan worden toegepast zonder aanpassingen aan de huidige manier waarop consumenten geholpen worden.

% express winkels: flexibele openingsuren, assortiment aangepast aan lokale winkels (geen slager: meer vlees)

Wanneer gevraagd aan consumenten, dan verkiezen ze steeds een groter productassortiment om een grotere kans te hebben hun voorkeur te vinden \cite{BroniarczykSusanM1997Cpot, Kahn_Lehmann_2018}. Aan de andere kant zijn consumenten minder zeker van hun keuzes wanneer ze kiezen uit een groter productassortiment \cite{Chernev_2006, Kahn_Lehmann_2018}. Dit is de \textquotedblleft keuzeparadox\textquotedblright, die stelt dat consumenten graag meer keuze hebben, maar negatieve psychologische gevolgen dragen van kiezen uit een grotere keuzeset \cite{schwartz2004paradox}. 

\newpage

We zouden consumenten kunnen helpen bij het keuzeproces door ze beter te informeren over verschillende producten. We stellen daarom een eerste onderzoeksvraag:

\begin{myprop}
\label{RQ1}
Hebben consumenten meer zekerheid over hun keuzes wanneer ze beter ge\"informeerd worden over de mogelijke producten?
\end{myprop}

Consumenten kunnen op verschillende manieren beter ge\"informeerd worden. Vele winkels gebruiken al etiketten of wegwijzers om consumenten te helpen. Een voorbeeld hiervan is land van herkomst in de wijnafdeling. Ook smartphone applicaties kunnen gebruikt worden om consumenten beter te informeren. Deze middelen informeren op het moment dat de consument een keuze aan het maken is.

% winkels onderzoeken wat allemaal kan, ar gaat erop vooruit: koppeling en onderzoek

Er wordt ook onderzoek gedaan naar technologie\"en met \textit{augmented reality} (AR). Dit maakt het mogelijk om interactieve visualisaties rond objecten te tonen. Het geeft gebruikers de illusie dat de virtuele objecten bestaan in de fysieke ruimte \cite{GutierrezHernandezFrancisco2017Paph}. AR zou gebruikt kunnen worden om productinformatie op een interactieve manier aan consumenten weer te geven. Dit kan consumenten nuttige informatie aanbieden op een belangrijk moment, namelijk wanneer ze een keuze moeten maken tussen verschillende producten.

Supermarkten zijn aan het uitzoeken hoe ze de winkelervaring van consumenten kunnen verbeteren \cite{searena, albertheijnkoffietafel, delhaize, carrefour-express}. Anderzijds is het domein van AR aan het uitbreiden \cite{BlackDarren2009Stss,GutierrezHernandezFrancisco2017Paph, RoddigerTobias2018AASA}. Een overzicht van het onderzoek wordt besproken in Sectie \ref{chapter:literatuurstudie}. Meer onderzoek is nodig om uit te zoeken in welke toepassingsgebieden AR gebruikt kan worden.  Een mogelijke uitbreiding is de toepassing als informatiesysteem in een supermarkt. We stellen daarom de volgende onderzoeksvraag:

\begin{myprop}
\label{RQ2}
Kunnen interactieve visualisaties rond producten consumenten helpen bij het begrijpen van productinformatie?
\end{myprop}

\begin{figure}
  \centering
  \includegraphics[width=\linewidth]{afbeeldingen/hfdst-1/FlowChart_informeren.png}
  \caption{Flowchart van verschillende manieren waarom consumenten beter ge\"informeerd kunnen worden. Binnen de optie van AR kunnen applicaties via verschillende technologie\"en ge\"implementeerd worden.}
  \label{fig:flowchart_informeren}
\end{figure}

Informatie kan op verschillende manieren worden weergegeven via AR. Een belangrijk onderdeel in het gebruik van AR is het onderzoeken op welke manier informatie duidelijk gevisualiseerd kan worden. Informatie visualisatie is \textit{\textquotedblleft het gebruik van computer-ondersteunde, interactieve, visuele voorstellingen van abstracte data om cognitie te versterken\textquotedblleft} \cite{card1999Riiv}. De data kan te uitgebreid zijn om compact voor te stellen. Aan de andere kant kan het zijn dat de data moeilijk voor te stellen is in een 2D of 3D ruimte.

In dit onderzoek gaan we een camera-projector opstelling gebruiken om informatie van producten in een supermarkt te \textit{augmenten}. We ontwikkelen hiervoor een interactieve camera-projector toepassing via een gebruikersgericht ontwerp. Gebruikers kunnen producten uit een winkelrek halen en deze op een tafel plaatsen. De toepassing zal de producten detecteren en informatieve visualisaties weergeven via de projector zoals zichtbaar in Figuur \ref{fig:finale_ontwerp}. Daarnaast zal de toepassing het ook toelaten om producten te vergelijken. 

\begin{figure}
  \centering
  \includegraphics[width=\linewidth]{afbeeldingen/hfdst-1/front.jpg}
  \caption{Het finale ontwerp waarbij producten op de tafel worden geregistreerd en informatie wordt geprojecteerd op de tafel. Het centrale vak toont informatie over de smaak, populariteit, alcoholpercentage, de bierkleur en bierstijl. In het vergelijkende vak aan de rechterkant kunnen deze waarden vergeleken worden.}
  \label{fig:finale_ontwerp}
\end{figure}

Er zijn verschillende soorten producten waarvoor dit systeem ontwikkelt kan worden. Mogelijke producten zijn bieren, wijnen, kazen of thee. Deze producten hebben een uitgebreid assortiment in een supermarkt. Bovendien hebben ze onderling verschillende eigenschappen op vlak van smaken, geuren, ingredi\"enten enzovoort. Als startpunt ontwikkelen we het systeem voor de \textit{casestudy} van bieren. Deze hebben verschillende eigenschappen zoals biersoort, geur, smaak, ingredi\"enten, alcoholpercentage, bitterheid, brouwerij, populariteit, enzovoort. De grote hoeveelheid informatie van bier maakt het een goede \textit{usecase} voor dit systeem. Indien het systeem goed werkt voor bieren, dan kunnen we aannemen dat het systeem ook interessant is om bij andere producten te onderzoeken.

De opsomming van eigenschappen illustreert ook het probleem dat de informatie moeilijk compact voor te stellen is. Informatie visualisatie technieken kunnen dit probleem oplossen. De toepassing zal informatie van geplaatste bieren visualiseren en de verschillen tussen de bieren visualiseren.

In de volgende hoofdstukken presenteren we eerst de relevante literatuur. Vervolgens bespreken we de methodologie hoe we de onderzoeksvragen op een gepaste manier kunnen beantwoorden. Het finale ontwerp wordt gepresenteerd met de technische details. Dit wordt gevolgd door de iteraties hoe dit ontwerp tot stand is gekomen en de invloed van de Covid-19
maatregelen. Ten slotte bespreken we de eindevaluatie en beantwoorden we de
onderzoeksvragen.



%%% Local Variables: 
%%% mode: latex
%%% TeX-master: "masterproef"
%%% End: 
