\documentclass[12pt]{article}
\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage{amsmath}
\usepackage{mathtools}
\usepackage{filecontents}
\usepackage{mathrsfs}
\usepackage{amsfonts}

\usepackage{graphicx}
\graphicspath{ {images/} }
\usepackage{float}
\usepackage[colorinlistoftodos]{todonotes}
\usepackage[english]{babel}

%serbian
\usepackage{color}
\usepackage[T1]{fontenc}
\usepackage{algorithm}
\usepackage[noend]{algpseudocode}
\usepackage{geometry, wrapfig}
\usepackage{url}
\usepackage{hyperref}
\usepackage{caption}
\usepackage{indentfirst}
\usepackage{fancyhdr}
\pagestyle{fancy}
\fancyhf{}
\fancyhf[rh]{\thepage}% right header
\fancyhead[lh]{\rightmark}
\usepackage{marvosym}
\usepackage{fontawesome}
%\setlength{\headheight}{14.5pt}
%\setcounter{secnumdepth}{0}

%\renewcommand{\section}[1]{%
%  \refstepcounter{section}%
%  \addcontentsline{toc}{section}{#1}%
%  \sectionmark{#1}%
%}

%\newcommand\subsection[1]{%
%  \refstepcounter{subsection}%
%%  \addcontentsline{toc}{subsection}{#1}%
 % \subsectionmark{#1}%
%}

\renewcommand{\sectionmark}[1]{%
\markboth{#1}{#1}%
\gdef\currsection{#1}%
}

\renewcommand{\subsectionmark}[1]{%
  \markright{\currsection\ \textbullet\ #1}%
}

\newenvironment{changemargin}[2]{%
\begin{list}{}{%
\setlength{\topsep}{0pt}%
\setlength{\leftmargin}{#1}%
\setlength{\rightmargin}{#2}%
\setlength{\listparindent}{\parindent}%
\setlength{\itemindent}{\parindent}%
\setlength{\parsep}{\parskip}%
}%
\item[]}{\end{list}}
%\lhead{\textit{Efektivne operacije nad parcijalnim funkcijama}}
%\date{\today}
\def\mydate{25.06.2018.} % date


\usepackage{enumitem}



\begin{document}

\begin{titlepage}

\newcommand{\HRule}{\rule{\linewidth}{0.5mm}} % Defines a new command for the horizontal lines, change thickness here

\center
 
%----------------------------------------------------------------------------------------
%   HEADING SECTIONS
%----------------------------------------------------------------------------------------

\textsc{\LARGE UNIVERZITET CRNE GORE\\[0.3cm] prirodno-matemati\v cki fakultet}\\[1.5cm] 
\vspace{3cm}
\textsc{\Large Kriptografija}\\[0.2cm] 

%----------------------------------------------------------------------------------------
%   TITLE SECTION
%----------------------------------------------------------------------------------------

\HRule \\[0.4cm]
{ \huge \bfseries El Gamal kripto-sistem}\\[0.4cm] {\Large\sc Završni projekat}\\
\HRule \\[0.4cm]
 

\large

\textsc{\Large Marko Vujović}\\
\textsc{\Large Petar Đerković}\\
\textsc{\Large Mirko Marković}\\
\textsc{\Large Dušan Milenković}\\


 
\vfill % Fill the rest of the page with whitespace
\mydate
%\makeatletter
%\@date
%\newcommand{\printdate}{\@date}
%\makeatother


\end{titlepage}

\section{Uvod}

\textbf{\textit{Specifikacije:}} Projekat je rađen u \textit{pythonu 3.5.2}, uz korišćenje \textit{flask}-a i \textit{docker}-a. Prednost pythona je silina matematičkih biblioteka koji pri ovakvoj temi dolaze brzo u pomoć. S tim na umu, neophodna biblioteka je \textit{\texttt{PythonCrypto}}. Projekat je rađen u Linux-u. 

\section{Pregled algoritama}

Dat je kratki pregled pseudo-kodova.

    
\begin{algorithm}
\caption{elgam\_set(broj\_cifara)}
\begin{algorithmic}[1]
\Procedure{Postavljanje parametara}{}
\While {$\textit{TRUE}$}
\State $\textit{q} \gets \text{nadji prost broj sa datim } \textit{brojem cifara}$
\State $p \gets \text{2*q+1}$
\If {$\textit{p je prost broj}$}
\State $\textbf{break loop}$
\EndIf
\EndWhile
\State $g \gets  \textit{primitivni korijen(p, q)}$
\State $a \gets \textit{random-odabran iz intervala (1,p-1)}$
\State $A \gets \textit{pow(root, a, p)}$
\State $\textbf{\# vrati kao stringove}$
\State \Return \text{[} \textit{prime, root, a, A} \text{]}.

\EndProcedure
\end{algorithmic}
\end{algorithm}


    
\begin{algorithm}
\caption{elgam\_enc(p,g,A,plain\_message)}
\begin{algorithmic}[1]
\Procedure{Enkripcija}{}
\State $\textit{k} \gets \text{random-odabran iz intervala (1,p-1)}$
\State $m \gets \text{pretvori } \textit{plain\_message} \text{ u broj}$
\State $c1 \gets  \textit{pow(g,k,p)}$
\State $c2 \gets \textit{m*pow(A,k,p)p}$

\State \Return \text{[} \emph{str(c1),str(c2)} \text{]}.

\EndProcedure
\end{algorithmic}
\end{algorithm}


\begin{algorithm}
\caption{elgam\_dec(p,a,c\_pair):}
\begin{algorithmic}[1]
\Procedure{Dekripcija}{}
\State $\textit{g\_k} \gets \text{c\_pair[0]}$
\State $mA\_k \gets \text{c\_pair[1]}$
\State $A\_k \gets  \textit{pow(g\_k,a,p)}$
\State $B \gets \textit{iverse(A\_k,p)}$
\State $m \gets \textit{mA\_k*B \% p}$
\State $m \gets \text{pretvori } \textit{m} \text{ u string}$
\State \Return \textit{m}.

\EndProcedure
\end{algorithmic}
\end{algorithm}


\begin{algorithm}
\caption{primitive\_root(p,q):}
\begin{algorithmic}[1]
\Procedure{Traženje generatora g}{}
\State $\textbf{\# sjetimo se: p - 1 = 2q}$
\While {$\text{TRUE}$}

\State $g \gets \text{random\_odabran iz intervala (3,p-1)}$
\If {$\text{(pow(g, 2, prime)!=1) and (pow(g,q,prime)!=1)}$}
 \State \Return \textit{g}
\EndIf

\EndWhile

\EndProcedure
\end{algorithmic}
\end{algorithm}
  
  %code latex
  %math code...
  
Primjenjujemo brze funkcije iz gore navedene biblioteke \textit{Python Crypto}, iz koje importujemo mnoge klase, npr. \texttt{number} i \texttt{random} klasu. Te funkcije koristimo kako bismo provjerili da li je broj prost (\textit{\texttt{number.isPrime()}}), kao i da nađemo odgovarajući prosti broj sa datim brojem cifara (\textit{\texttt{number.getPrime(int(bit\_length))}}). Koristimo takođe brzu funkciju \texttt{inverse}, a služimo se i povoljnostima optimizovanih funkcija \texttt{pow}, za stepenovanje po modulu, i \texttt{GCD}, za nalaženje NZD. 

U kodu pozivamo funkciju i za faktorisanje broja, ali tu smo funkciju već napustili u drugoj verziji programa. Razlog je taj što smo odlučili da modeliramo broj $p$ na način $2q+1$, gdje je $q$ prost broj. To nam se više isplati jer je onda efikasnije nalaženje generatora $g$. Takođe, izbjegli smo da za $g$ uzimamo $2$, u skladu sa znanjem koje je proizašlo iz \textit{Bleichenbacher}-ovog napada, opisanog 1996. U nastavku, u cilju unapređivanja programa, biće pružene još neke metode kako se dodatno zaštiti prilikom traženja generatora $g$.    

 

\section{Uputstvo za korisnika}
Ukratko o \textit{El Gamal kripto sistemu}: 
El Gamal kripto sistem je asimetrični sistem za enkripciju koji počiva na \textit{Difi-Helmanovoj} razmjeni ključeva. Ovaj kriptografski sistem sa javnim ključem osmislio je Taher Elgamal, 1985. Težina razbijanja El Gamal kripto sistema svodi se na \textit{problem diskretnog logaritma}, što je dokazano težak problem.  

Pred Vama je web forma koja predstavlja simulaciju El Gamal sistema. Kada korisnik pokrene aplikaciju (u terminalu to možete odraditi navigacijom do foldera projekta i ispisivanjem komande \texttt{python app.py}), korisnika će doćekati prozor gdje će na lijevoj strani vidjeti odjeljak obilježen monitorom koji predstavlja Alisu, dok će desna strana pripadati Bobu. Monitore treba simbolično uključiti (\faPowerOff).%

Na početku Alisinog box-a, nalazi se polje u kojem korisnik unosi $N$ broj cifara – broj cifara prostog $p$ broja koji će biti generisan klikom na dugme \textit{\texttt{Generiši parametre}} –  ova funkcija u pozadini poziva funkciju \texttt{elgamal\_set}, i time ćemo dobiti broj $p$, zajedno sa generatorom $g$, kao i tajni Alisin ključ $a$, slučajno odabran broj između $2$ i $p-1$, i koji rađa $A=g^a \mod p$. Kao što znamo, $p, g\ i\ A$ su javni podaci, te su stoga prikladno postavljeni slobodni, izvan monitora. 

Sada dolazi na red simulacija Bobove strane: korisnik unosi poruku u tekstualno polje, i klikom na dugme \textit{\texttt{Encrypt}} dobijamo enkriptovanu poruku (u pozadini, \texttt{elgamal\_encrypt}), po enkripcionom algoritmu \textit{El Gamal} kripto sistema. Klikom na dugme \textbf{send}, ti podaci bivaju ‘’poslati ‘’ Alisi. Dolje, vidjećemo sada još i enkriptovane parametre $g^k \mod p$ i $m*A^k \mod p$.

%\Letter%
Alisa na svojoj strani dekriptuje poruku \Letter\  – klikom na dugme \textit{\texttt{Decrypt}} (funkcija \texttt{elgamal\_decrypt}), korisnik to može i da osjeti. Konačno, dobijamo istu poruku koju je Bob (korisnik u ulozi Boba) i poslao. Postupak se može ponavljati.
 
\section{Ograničenja i mane, i metodi njihovog razrješavanja}

 U ranijoj verziji ove aplikacije, ograničenje je bilo to da u našem programu broj cifara utiče na dužinu poruke ($3*|m|=broj\_cifara\_broja\_p$), jer naš pristup (i sama njegova mana) bila je tad da poruku \textit{cjelokupnu} enkriptujemo. U novoj verziji, taj problem je riješen - program može da enkriptuje poruku bilo koje dužine, s tim što se \texttt{non-ASCII} karakteri uklanjaju. Poruka $m$ parča se na djelove $m_1m_2 \ldots m_t$ koji bi mogli da budu predstavljeni brojem u segmentu $[1,…,p-1]$, odnosno, $m_i$ ima najviše $\frac{N}{3}$ karaktera. Bob Alisi šalje niz parova enkriptovanih potporuka. 


\textit{\textbf{Brzina traženja generatora:}} U kodu postoji \texttt{pseudo\_primitive\_root} funkcija kojom smo testirali funkcionalnosti naše forme za mnogo veći broj cifara: glavna funkcija \texttt{\textit{primitive\_root\_2}} bila je prespora za veliko $N$, te se tome mora obratiti pažnja. Takođe, generator $g$ ne bi smio uzimati sljedeće vrijednosti:

\begin{enumerate}[label={\arabic*)}]
  
  \item $g$ ne smije dijeliti $p-1$ - sklono napadima
  \item $g^{-1}$ ne smije djeliti $p-1$ zbog \textit{Khadir}-ovog napada

\end{enumerate}

U programu često koristimo \textit{random} funkciju - te zanimljivo pitanje koje postavljamo jeste: \textit{ da li \textbf{bolje} možemo odabrati randomiziranu funkciju? }

\textit{Prezentacija}: mogli smo konfuznije i nerazumljivije da predstavimo kriptogram, prevođenjem u šeme; mi smo ostavljali svudgje brojeve, enkriptovani prikaz samo se od njih i sastojao. Još jedna mogućnost poboljšanja: simulacija Alisinog odgovora. Takođe. gore-pomenuto, ukljanjaju se \texttt{non-ASCII} simboli - potreba za većim i širim šemama. 

Ostale mane i ograničenja su mane samih asimetričnih sema – kao što su brzina šifriranja i dužina enkriptovane poruke. Način rješavanja: \textit{hibridni sistem}.


\section{Preraspodjela zaduženja}

Tim je imao sljedeća zaduženja, često su se ona preklapala:

\begin{itemize}
\item \textit{Mirko Marković} – algoritmi enkripcije i dekripcije
\item \textit{Dušan i Marko} – izgradnja, dizajn i podizanje web forme, pisanje mnogih pomoćnih funkcija, osiguravanje funkcionalnosti
\item \textit{Đerković Petar} – testiranje, analiza i dokumentacija
\end{itemize}


Link našeg projekta - \url{https://gitlab.com/Ledu/kriptografija}.



\end{document}