\documentclass[12pt,a4paper]{article}
\usepackage[MeX]{polski} 
\usepackage[utf8]{inputenc}  
\usepackage{graphicx}
\usepackage{wrapfig}
\usepackage{amsmath}
\usepackage{hyperref}

\title{Mr Robot}
\author{Magdalena Hermann}

\begin{document}
\maketitle

\begin{abstract}
  Praca zawiera informacje o serialu Mr.Robot. Znajdują się w niej informacje o fabule i postaciach serialu.

\end{abstract}

\newpage

\tableofcontents

\newpage
\section{Mr.Robot}
\textrm{ Mr.Robot (serial) }Mr. Robot – amerykański serial telewizyjny wyprodukowany przez Universal Cable Productions oraz Anonymous Content. Twórcą serialu jest Sam Esmail, a producentem wykonawczym Chad Hamilton. Serial był emitowany od 24 czerwca 2015 przez USA Network i doczekał się 45 odcinków
\subsection{Mr.Robot(postać)}
Mr. Robot jest współzałożycielem i liderem grupy hakerskiej fsociety, rewolucyjnym prorokiem, który planuje obalić największą konglomerację świata. Chociaż jest inteligentny i charyzmatyczny, Mr. Robot jest również emocjonalnie manipulujący i szybko może stać się agresywny.

W końcu staje się jasne, że Mr. Robot jest konstruktem w umyśle Elliot Alderson. Jego persona jest idealizowanym przedstawieniem zmarłego ojca Elliota, Edwarda; gdzie Edward był niezdolny lub niezdolny do podjęcia działania, Mr. Robot został stworzony, aby inspirować wojnę przeciwko E Corp i wywołać historyczną zmianę. W niektórych sytuacjach Mr. Robot będzie kontrolować i działać przez Elliota, tłumacząc jego bezpośrednie interakcje z innymi ludźmi.

Mr. Robot jest odgrywany przez Christiana Slatera. 

\section{Elliot Alderson}
Głowna postać serialu, odgrywana przez Ramiego Malek'a znanego z:
 \textbf{Bohemian Rapsody, Noc w Muzeum, Nie czas umierać}
\subsection{Elliot Alderson}
\textbf{charakterystyka} Elliot cierpi na zaburzenia lękowe, depresję kliniczną, urojenia i paranoję. Jego życie wewnętrzne jest ujawnione poprzez monologi wewnętrzne, które dostarczają wglądu w jego stan psychiczny, jego opinie na temat ludzi, których spotyka i działalności wokół niego. Te dialogi z widownią są zaprojektowane, aby pomóc nam interpretować świat Elliota, ale biorąc pod uwagę jego chorobę psychiczną, jest on niepewnym narratorem, co powoduje, że nie jesteśmy pewni, czy to, co nam mówi, jest rzeczywiście tym, co się dzieje. Typowym tego jest moment, kiedy Elliot słyszy, jak wszyscy wokół niego nazywają E Corp Evil Corp, odzwierciedlając swoją własną opinię na temat konglomeratu.\\

\textbf{zawód}  Na codzień Elliot pracuje w firmie zajmującej się cyberberbezpieczeństwem\\

\textbf{cytat dotyczący zawodu}" Ale ja jestem tylko hakerem-samozwańcem w nocy. Za dnia tylko zwykły inżynier bezpieczeństwa cybernetycznego. Numer pracownika ER28-0652."\\

\textbf{diagnoza elliota} Elliot jest głównym bohaterem serialu i cierpi na kilka zaburzeń psychicznych, które wpływają na jego codzienne życie. Został zdiagnozowany z: zaburzeń lękowych, tj. silnego lęku społecznego; depresji klinicznej; delusji i paranoi. Te zaburzenia powodują, że Elliot jest niepewnym narratorem, co utrudnia widzowi zrozumienie jego świata i tego, co się wokół niego dzieje. W serialu występują też liczne wstawki, w których Elliot opowiada o swoich myślach i uczuciach, co pozwala nam lepiej zrozumieć jego stan psychiczny.\\

\textbf{dziecińśtwo} –Elliot dorastał w trudnych warunkach, a jego rodzice byli nieobecni i nieodpowiedzialni. W wyniku tego \textbf{Elliot} musiał szybko dorosnąć i stać się opiekującym się swoim bratem.

W dzieciństwie \textbf{Elliot} również zaczął interesować się hakerstwem, co stało się jego ucieczką od trudnej rzeczywistości.\\

\begin{wrapfigure}{r}{0.5\textwidth}
  \begin{center}
    \includegraphics[width=0.5\textwidth]{rod.png}
  \end{center}
  \caption{cała rodzina}\label{3}
\end{wrapfigure}



\textbf{relacja z ojcem} Relacja Elliota z jego ojcem jest skomplikowana i pełna napięć. \textit{Elliot} wspomina, że jego ojciec był surowy i nieobecny w jego życiu, co wpłynęło na jego zaburzenia psychiczne. Mimo to, \textbf{Elliot} jest silnie związany ze swoim ojcem i czuje się winny za jego śmierć. Mr. Robot, który jest postacią wyimaginowaną przez Elliota, jest reprezentacją jego idealizowanej wersji ojca.\\

\textbf{relacja z matką} Relacja Elliota z jego matką jest również skomplikowana i pełna napięć. Elliot wspomina, że jego matka była uzależniona od narkotyków i nie była w stanie zapewnić mu i jego siostrze stabilnego środowiska wychowawczego. Po jej śmierci Elliot czuje się winny i odpowiedzialny za swoją siostrę.

\textbf{relacja z siostra} – Elliot ma bliskie i opiekuńcze relacje ze swoją siostrą. Będąc dzieckiem, \textit{Elliot} musiał opiekować się swoją siostrą po śmierci ich matki i w wyniku tego stał się jej ochroniarzem. Siostra jest jednym z nielicznych ludzi, z którymi Elliot ma dobry i pozytywny związek..\\

\includegraphics[width=0.5\textwidth]{zdj1} \label{2}
\subsection{Motywy serialu}
\textbf{Założenia serialu}

"Mr. Robot" jest interesującym komentarzem na temat hakerstwa, bezpieczeństwa informatycznego i wpływu technologii na nasze życie. Serial zachęca do zadawania pytań i dokonywania krytycznej oceny naszego świata, w którym technologia odgrywa coraz większą rolę.\\

W sumie "Mr. Robot" jest niezwykle intrygującym i poruszającym serialem, który łączy w sobie elementy thrilera, dramatu i science fiction.\\ Opowiada on o walce jednostki o prawdę i sprawiedliwość w świecie, w którym władza i kontrola są centralne. Serial jest pełen zwrotów akcji, nieoczekiwanych zdarzeń i głębokich pytań filozoficznych, które zostają zadane widzowi.\\



\section{Fabuła}
\begin{wrapfigure}{r}{0.2\textwidth}
  \begin{center}
    \includegraphics[width=0.5\textwidth]{a4c2d0359b2fafb846658a2b5e41bceb.png} \label{4}
  \end{center}
  \caption{Elliot Alderson}
\end{wrapfigure}
Serial "Mr. Robot" skupia się wokół głównego bohatera, Elliota Aldersona, który jest hakerem i zawodowo zajmuje się bezpieczeństwem cybernetycznym. Elliot ma zaburzenia socjalne, depresję, urojenia i paranoję, co jest przedstawione w formie komentarzy wewnętrznych i pozwala nam zrozumieć jego świat. W nocy działa jako samozwańczy haker, a jego celem jest zdemaskowanie korporacji E Corp, którą uważa za złą. W swoich działaniach jest wspierany przez grupę hakerską "fsociety".\\
W sezonie 1, Elliot współpracuje z fsociety w ich wysiłkach na rzecz obalenia E Corp, ale jednocześnie zaczyna zadawać sobie pytania dotyczące swojej motywacji i intencji grupy. Poznajemy też innych członków fsociety, takich jak Darlene i Tyrell Wellick. W miarę postępów w akcji przeciwko E Corp, Elliot zaczyna odkrywać, że jego rzeczywistość nie jest taka, jak mu się wydaje i że ma wpływ na nią jego własna psychika.\\

W sezonie 2, Elliot musi poradzić sobie z konsekwencjami swoich działań i walczyć o kontrolę nad swoim życiem i umysłem. W tym samym czasie, fsociety zmaga się z nowymi wyzwaniami i nieoczekiwanymi sytuacjami, a także zaczyna zdawać sobie sprawę, że ich działania mają poważne konsekwencje dla świata. W miarę postępów sezonu, Elliot musi zdecydować, czy jego misja jest warta kontynuowania i jakie będzie miała ona dalsze skutki.\\

Trzeci sezon MR. ROBOT koncentruje się na dalszych działaniach grupy hackera fsociety. W centrum wydarzeń jest wojna wywiadu z USA i Chińskiej Republiki Ludowej, a także próba ujawnienia prawdy o kryzysie finansowym w 2015 roku, który był spowodowany przez korporację E Corp. Elliot Alderson wciąż walczy ze swoimi demonami wewnętrznymi, w tym z Mr. Robot, który jest alter ego jego ojca. W międzyczasie Angela Moss, była przyjaciółka Elliot, staje się ważnym graczem w globalnej grze, a Tyrell Wellick, były szef korporacji E Corp, kontynuuje swoją własną agendę.\\

Czwarty sezon MR. ROBOT koncentruje się na dalszych losach grupy hackera fsociety i ich walki z korporacją E Corp. Elliot i Mr. Robot muszą zjednoczyć siły, aby pokonać wspólnego wroga i ostatecznie wyzwolić świat z globalnego kryzysu finansowego. W międzyczasie, Darlene zostaje zmuszona do podjęcia trudnych decyzji, aby chronić swoich bliskich i fsociety, a Phillip Price, szef E Corp, ujawnia swoje prawdziwe intencje. Całość prowadzi do nieoczekiwanego zakończenia i odkrycia prawdy o tym, co tak naprawdę dzieje się w świecie Elliota i jego walki z Mr. Robotem.
\section{Bohaterowie}
\begin{tabular}{ c c }\label{1}
 \textbf{Główni} & \textbf{ Drugoplanowi} \\ 
 Elliot &Angella Moss \\  
 Mr.Robot & Philip Price\\
 Darlene & Whiterose\\
 Tyrell Wellic & Gideon Goddard\\
\end{tabular}

\section{Postacie drugoplanowe}
\subsection{Praca Elliota} 
	\textbf{Tyrell Wellic}- Szef działu technologii w E Corp i członek konspiracyjnej grupy związanej z Dark Army. Tyrell jest ambitny i bezwzględny, ale także niepewny swojej pozycji i dąży do zdobycia jeszcze większej władzy.\\

	\textbf{Angela Moss} –  Przyjaciółka Elliota od dzieciństwa i jego współpracowniczka w Allsafe. Angela jest ambitna i chce się awansować w swojej karierze. W miarę postępów fabuły, widzowie odkrywają, że Angela jest bardziej związana z E Corp niż początkowo zdawali sobie sprawę.\\

	\textbf{Gideon Goddard}  - Szef Elliota w Allsafe, który jest świadomy działalności hakerskiej Elliota. Gideon jest lojalny wobec swojego pracodawcy i stara się chronić interesy Allsafe.\\
\subsection{złe postacie}
	\textbf{Whiterose} White Rose jest enigmatyczną i tajemniczą postacią w serialu "Mr. Robot". Jest ona liderem grupy hakerskiej The Dark Army i jest jednym z głównych antagonistów w serialu. White Rose jest nieznanym hakerem o wielkich umiejętnościach, który jest w stanie działać w ukryciu i kontrolować sytuację z dala od oczu.\\

White Rose jest bardzo zorganizowany i inteligentny, a także bardzo skuteczny w swoich działaniach. Jest ona w stanie przeprowadzać zaawansowane hakerskie ataki, a także kontrolować swoje hakerskie grupy tak, aby działały jak jedno ciało. White Rose jest również bardzo sugestywna i potrafi przekonać innych do swoich celów.\\

White Rose jest także bardzo ambitna i wie, jak osiągnąć swoje cele. Jest ona gotowa do podjęcia radykalnych działań, takich jak sabotowanie korporacji i przeprowadzanie hakerskich ataków, aby osiągnąć swoje cele. White Rose jest również bardzo tajemnicza i trudno ją zrozumieć, co tylko dodaje do jej tajemniczości i niepewności.\\
\textbf{Philip Price} –Philip Price to jedna z głównych postaci w "Mr. Robot". Jest on prezesem korporacji E Corp, która jest głównym przeciwnikiem grupy hacktivistów znanej jako fsociety. Price jest człowiekiem o wyrafinowanym gustcie i doskonałym wyczuciu biznesu, ale jego metody są czasami kontrowersyjne i nieetyczne. Jest on bardzo zdeterminowany, aby ochronić swoje interesy i pozycję w korporacji, co często prowadzi do konfliktów z fsociety. Price jest także członkiem tajemniczego stowarzyszenia znanego jako Dark Army, które wspiera jego działania i interesy. Mimo że jego motywacje są czasami niejasne, Price jest bez wątpienia jednym z najbardziej wpływowych i potężnych postaci w świecie "Mr. Robot".\\
\subsection{fsociety}
\textbf{Romero} - Romero jest postacią drugoplanową w "Mr. Robot". Jest to haker, który pracuje jako administrator serwerów dla fsociety. Romero jest bardzo lojalny wobec fsociety i wierzy w ich misję. Jest także dobrym przyjacielem Darlene i członkiem grupy hakerskiej. W trakcie trwania serialu, Romero wkracza w konflikt z innymi członkami fsociety i zaczyna podejrzewać, że coś jest nie tak z Elliotem.\\
\textbf{Mobley} –Mobley jest również postacią drugoplanową w "Mr. Robot". Jest hakerem, który wstąpił do fsociety w ramach swojego wkładu w walkę przeciwko korporacji E Corp. Mobley jest bardzo lojalny wobec fsociety i wierzy w ich misję. W późniejszych odcinkach serialu, Mobley wkracza w konflikt z Elliotem i Darlene i zaczyna się zastanawiać, czy dobrze robi, będąc częścią grupy hakerskiej. W końcu zaczyna dostrzegać, że niektóre rzeczy, które dzieją się w fsociety, są dziwne i niepokojące, co prowadzi do jego dalszych poszukiwań prawdy.\\
\subsection{życie codzienne}
\textbf{ Dr. Krista Gordon} - Dr. Krista Gordon jest psychologiem, który pomaga Elliotowi w leczeniu jego zaburzeń psychicznych. Odkrywa ona, że Elliot jest hakerem i staje się częścią jego świata w świecie cyberbezpieczeństwa. Dr. Gordon stara się pomóc Elliotowi w jego walkach z jego problemami emocjonalnymi i psychologicznymi, ale również staje się świadkiem jego obsesji na punkcie walki z korporacją E Corp. W miarę postępów w serialu, jej relacja z Elliotem staje się coraz bardziej skomplikowana i ujawniają się kolejne tajemnice dotyczące jej własnej historii. Dr. Gordon staje się ważnym elementem świata serialu, a jej rola jest kluczowa dla rozwoju i zrozumienia postaci Elliota..\\

\section{wzór na delte i  prędkość}

wzór na Delte:  \\
$\Delta = b^2 – 4ac$ 
przykład użycia:\\
$\Delta = 30^2 – 4*10*8 $\\

wzór na prędkość:\\
$V = s/t $ \\
przykład użycia:
$V = 2232/3= 58860  km/h$

\section{Podsumowanie}
W sekcji Mr Robot możemy dowiedzieć się o tytułowej postaci serialu\\
W sekcji Elliot Alderson możemy dowiedzieć się o głownym bohaterze serialu oraz motywach serialu\\
W sekcji Fabuła możemy dowiedzieć się o fabule serialu\\
W sekcji Bohaterowie poznać imiona postaci serialu\\
W sekcji Postacie drugoplanowe możemy dowiedzieć się bohaterach serialu\\
W sekcji wzór na delte i prędkość możemy znaleźć tutułowe wzory z przykładami wykorzystania\\
Postacie drugoplanowe \ref{1}
Fabuła \ref{4}
Założenia serialu \ref{3}
Motyw Serialu \ref{2}



\newpage
\end{document}
