\documentclass[precipa]{subfiles}
\begin{document}
  \chapter{Увод}
    Съставих този сборник, защото вярвам, че е важно всяко дете да разполага с достатъчен брой задачи и отговори към тях, за да се подготви подобаващо за НВО (Националното външно оценяване).
    
    Пишейки думите "всяко дете", имам предвид "независимо от финансовите възможности на семейството му". Това беше причината да създам този сборник безплатен. Той обаче е повече от безплатен - той е свободен. Това означава, че разполагате не само със сборника, а също и с \href{https://gitlab.com/lernu-libera}{пълния му програмен код, чрез който е създаден  \XeTeXLinkBox{\includegraphics[height=1em]{gitlab.png}}} \footnote{Програмният код на всички хранилища от проекта Lernu Libera е на адрес \href{https://gitlab.com/lernu-libera}{https://gitlab.com/lernu-libera}}. Освен това ви насърчавам да го споделяте с всичките си приятели, да го разпространявате свободно, да го отпечатвате на хартия, както и части от него и всичко друго, каквото пожелаете. Предоставям ви и свободата да го променяте, доразработвате и споделяте вашите променени версии (тъй като разполагате с програмия му код). Няма нужда да искате позволението ми. Единственото ми изискване е да предоставите същите тези свободи и на хората, с които ще го споделяте и да споменете приноса ми, както аз съм направил с авторите на снимките на корицата му.
    
    Този сборник е необикновен и с това, че задачите в него са програмирани, а не написани на ръка. За основа ползвах вече даваните задачи на НВО през минали години. Съставих програми, които съдържат модела на тези задачи, но вместо числата в тях имат променливи. След това генерират по 100 комбинации от псевдослучайни числа, които заместват в модела и получаваме 100 задачи, подобни на една вече давана задача на НВО. Тези програми са написани на програмния език \href{https://www.python.org/}{\XeTeXLinkBox{\includegraphics[height=1em]{python.png}}} \footnote{Python - \href{https://www.python.org/}{https://www.python.org/}}.
    
    Разполагайки с тези 100 задачи, ще можете да решите толкова, колкото ви е необходимо, за да станат този вид задачи рутинни за вас и да няма нужда изобщо да се замисляте върху тях, когато ви се падне подобна на изпита. Ще се справите с нея бързо и с лекота, за да ползвате времето си за онези, които наистина ще изискват вниманието ви.
    
    Ако разполагате обаче само със задачите, няма да знаете дали сте ги решили вярно. Затова всяка от задачите има и отговори. Те са получени от друга програма, която може да решава задачи и да извежда отговора във вида, в който го пишем и ние - хората. Тази програма се нарича \href{https://maxima.sourceforge.io/}{Maxima \XeTeXLinkBox{\includegraphics[height=1em]{maxima.png}}} \footnote{Maxima - \href{https://maxima.sourceforge.io/}{https://maxima.sourceforge.io/}}. Тя е свободен софтуер, също като Python и всеки друг софтуер ползван за изграждането на сборника, както и самият сборник. Дори операционната система, която ползвам за изграждането му е свободна - нарича се \href{https://www.gnu.org/philosophy/philosophy.bg.html}{ГНУ+Линукс \XeTeXLinkBox{\includegraphics[height=1em]{gnu.png}}} \footnote{ГНУ+Линукс - \href{https://www.gnu.org/philosophy/philosophy.bg.html}{https://www.gnu.org/philosophy/philosophy.bg.html}}.
    
    Този сборник върви в комплект с \href{https://lernu-libera.gitlab.io}{уеб сайт \XeTeXLinkBox{\includegraphics[height=1em]{lernu-libera.png}}} \footnote{Уеб сайтът на проекта Lernu Libera - \href{https://lernu-libera.gitlab.io}{https://lernu-libera.gitlab.io}} съдържащ всичките му задачи, заедно с архив на вече даваните задачи и изпити на НВО. Те не са включени в сборника, за да не стане прекалено обемист. Сайтът е предназначен като отправна точка и за други свободни сборници, които възнамерявам да пиша в бъдеще - например сборник за НВО след 4 клас, както и сборник за изследователска математика.
    
    Lernu Libera означава "учи свободна/свободен" на много специален за мен език - \href{https://lernu.net/bg/esperanto}{Есперанто \XeTeXLinkBox{\includegraphics[height=1em]{esperanto.png}}} \footnote{Есперанто - \href{https://lernu.net/bg/esperanto}{https://lernu.net/bg/esperanto}}.
\end{document}
