\chapter{Arhitektura i dizajn sustava}
			
		Arhitektura Health Wallet sustava sastoji se od \textit{frontend}-a, \textit{backend}-a i baze podataka. Temelji se na slojevitoj strukturi, a svaki sloj pruža mikro usluge susjednom sloju. Slojevi su organizirani u logičke cjeline, tako da elementi istog sloja pružaju srodne funkcionalnosti. Ovakav dizajn arhitekture omogućuje relativno veliku neovisnost između slojeva. Svaki sloj sljedećem pristupa preko sučelja, stoga ne ovisi o načinu implementacije susjednog sloja.
	
		\begin{figure}[H]
			\includegraphics[scale=0.35]{slike/Arhitektura.png}
			\centering
			\caption{Dijagram arhitekture sustava}
			\label{fig:arhitektura}
		\end{figure}

		\noindent\textit{Frontend} sloj se prikazuje u web pregledniku i prezentira korisniku grafičko korisničko sučelje za interakciju sa sustavom. Ovaj sloj korisnikove radnje pretvara u upite koji se šalju \textit{controller} sloju \textit{backend}-a. Komunikacija između \textit{frontend}-a i \textit{backend}-a odvija se HTTPS (\textit{HyperText Transfer Protocol Secure}) protokolom. Podaci se šalju u JSON formatu. Ovakav način komunikacije omogućuje neovisnost programske realizacije \textit{frontend} i \textit{backend} sloja - odabir implementacije jednog sloja ne isključuje drugi. Slojevita arhitektura također omogućuje stvaranje nativnih mobilnih aplikacija za korištenje Health Wallet sustava.
		
		\bigbreak
		\noindent\textit{Backend} sadrži aplikacijsku logiku sustava i podijeljen je u tri sloja.
		\begin{packed_item}
			\item 	\textit{Controller} sloj - Služi za komunikaciju s \textit{frontend}-om preko REST API-a. Omogućuje primanje zahtjeva i slanje odgovora te brine o sigurnosti i autorizaciji korisnika.
			\item 	\textit{Service} sloj - Predstavlja poslovnu logiku sustava. Ovaj sloj osigurava ispravnost i konzistentnost podataka koji se pohranjuju u sustav.
			\item 	\textit{Data} sloj - Sadrži strukture podataka koje se pohranjuju u bazu.
		\end{packed_item}
		
		\noindent Za realizaciju \textit{backend} dijela i baze podataka odabran je Spring Boot radni okvir, a time i programski jezik Java. Spring Boot pruža mnoge ugrađene funkcionalnosti koje smanjuju količinu potrebnog koda i jednostavnije oblikovanje aplikacije. Za \textit{frontend} odabran je React radni okvir, primarno zbog orijentacije prema mobilnim web aplikacijama.
				
		\section{Baza podataka}
			
	
			\noindent Naš sustav će koristiti relacijsku bazu podataka. Jedinka baze je relacija, odnosno tablica koja je definirana vlastitim imenom i skupom atributa. Odabrali smo PostgreSQL kao bazu podataka koja će biti korištena za izradu ovog projekta. Baza podataka ove aplikacije sastoji se od sljedećih entiteta: 
			
		\begin{packed_item}
			\item 	{User} 
			\item 	{Person} 
			\item 	{Patient} 
			\item 	{Doctor} 
			\item 	{MedRecord} 
			\item 	{Hospital} 
			\item 	{Treated} 
			\item 	{WorksAt} 
		\end{packed_item}
			
		
			\subsection{Opis tablica}
			
				
			\textbf{User} \textrm{ Ovaj entitet sadrži osnovne informacije o korisniku aplikacije. Korisnik aplikacije može biti bolnica ili osoba. Entitet sadrži atribute: ID korisnika, e-mail korisnika i njegovu lozinku. Ovaj entitet je generalizacija entiteta Person i Hospital.}
			
			\begin{longtabu} to \textwidth {|X[6, l]|X[6, l]|X[20, l]|}
				
				\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{User}}	 \\[3pt] \hline
				\endfirsthead
				
				\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{User}}	 \\[3pt] \hline
				\endhead
				
				\hline 
				\endlastfoot
				
				\cellcolor{LightGreen} \textbf{userID} & IDENTITY	&  Jedinstveni identifikacijski broj korisnika	\\ \hline
				eMail & VARCHAR & E-mail korisnika \\ \hline
				password	& VARCHAR &		Hash lozinka	\\ \hline 

				
				\end{longtabu}			

			\noindent	\textbf{Person} \textrm{ Ovaj entitet sadrži većinu osnovnih informacija o osobi koja može biti ili liječnik ili pacijent. Entitet sadrži atribute: ID korisnika, OIB, ime i prezime korisnika, datum rođenja, spol, adresu stanovanja korisnika i njegov poštanski broj stanovanja. Ovaj entitet je generalizacija entiteta Patient i Doctor, a specijalizacija entiteta User.}
				
				\begin{longtabu} to \textwidth {|X[6, l]|X[6, l]|X[20, l]|}
					
					\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{Person}}	 \\[3pt] \hline
					\endfirsthead
					
					\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{Person}}	 \\[3pt] \hline
					\endhead
					
					\hline 
					\endlastfoot
					
					\cellcolor{LightGreen} \textbf{userID} & IDENTITY & Jedinstveni identifikacijski broj osobe \\ \hline
					OIB & VARCHAR & Osobni identifikacijski broj korisnika  \\ \hline 
					firstName & VARCHAR	&  	Ime korisnika	\\ \hline 
					lastName & VARCHAR & Prezime korisnika \\ \hline
					birthdate & DATE & Datum rođenja korisnika \\ \hline
					sex & VARCHAR & Spol korisnika \\ \hline
					address & VARCHAR & Adresa stanovanja korisnika \\ \hline
					zipCode & VARCHAR & Poštanski broj mjesta stanovanja  	\\ \hline 
					
				\end{longtabu}
			
			\noindent	\textbf{Patient} \textrm{ Ovaj entitet sadrži dodatne informacije o korisniku aplikacije koji se prijavi u aplikaciju kao pacijent. Entitet sadrži atribute: ID pacijenta, broj zdravstvene iskaznice pacijenta, ID nadziratelja (koji može a ne mora postojati) te jedinstveni PIN koji generira sustav. Entitet je specijalizacija entiteta Person. Ovaj entitet je u vezi \textit{One-to-Many} s entitetom MedRecord preko atributa userID, u refleksivnoj vezi \textit{One-to-Many} preko atributa userID i supervisorID te je u vezi \textit{Many-to-One} s entitetom Treated preko atributa userID. }
			
				\begin{longtabu} to \textwidth {|X[8, l]|X[6, l]|X[20, l]|}
				
				\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{Patient}}	 \\[3pt] \hline
				\endfirsthead
				
				\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{Patient}}	 \\[3pt] \hline
				\endhead
				
				\hline 
				\endlastfoot
				
				\cellcolor{LightGreen}\textbf{userID} & IDENTITY	&  Jedinstveni identifikacijski broj pacijenta	\\ \hline
				healthCardNum	& VARCHAR &  Broj zdravstvene iskaznice pacijenta 	\\ \hline 
				\cellcolor{LightBlue} \textit{supervisorID} & IDENTITY & Identifikacijski broj osobe koja nadzire pacijenta  \\ \hline 
				PIN & VARCHAR &  Jedinstvena lozinka dodijeljena pacijentu 	\\ \hline 
			
				
			\end{longtabu}
		
		\noindent	\textbf{Doctor} \textrm{ Ovaj entitet sadrži dodatne informacije o korisniku aplikacije koji se prijavi u aplikaciju kao liječnik. Entitet sadrži atribute: ID liječnika, broj licence liječnika te njegovu specijalnost. Entitet je specijalizacija entiteta Person. Ovaj entitet je u vezi \textit{One-to-Many} s entitetom MedRecord preko atributa userID, u vezi \textit{Many-to-One} s entitetom Treated preko atributa userID i u vezi \textit{Many-to-One} s entitetom WorksAt preko atributa userID.}
		
			\begin{longtabu} to \textwidth {|X[6, l]|X[6, l]|X[20, l]|}
			
				\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{Doctor}}	 \\[3pt] \hline
				\endfirsthead
				
				\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{Doctor}}	 \\[3pt] \hline
				\endhead
				
				\hline 
				\endlastfoot
				
				\cellcolor{LightGreen}\textbf{userID} & IDENTITY	&  Jedinstveni identifikacijski broj liječnika	\\ \hline
				licenseNum	& VARCHAR &  Broj licence liječnika 	\\ \hline 
				specialty & VARCHAR &  Specijalnost liječnika	\\ \hline 
				
			
			\end{longtabu}
		
		\noindent	\textbf{MedRecord} \textrm{ Ovaj entitet sadrži detaljne informacije o pojedinom nalazu pacijenta. Entitet sadrži atribute: ID nalaza, ime datoteke, datum nalaza, šifru odjela, ID ustanove, ID liječnika i ID pacijenta. Ovaj entitet je u vezi \textit{Many-to-One} s entitetom Patient preko atributa patientID, u vezi \textit{Many-to-One} s entitetom Doctor preko atributa doctorID te je u vezi \textit{Many-to-One} s entitetom Hospital preko atributa hospitalID. }
		
			\begin{longtabu} to \textwidth {|X[9, l]|X[6, 1]|X[20, 1]|}
			
				\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{MedRecord}}	 \\[3pt] \hline
				\endfirsthead
				
				\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{MedRecord}}	 \\[3pt] \hline
				\endhead
				
				\hline 
				\endlastfoot
				
				\cellcolor{LightGreen} \textbf{recordID} & IDENTITY	&  Identifikacijski broj nalaza	\\ \hline
				file	& VARCHAR &  Naziv datoteke nalaza	\\ \hline 
				date    & DATE &  Datum nalaza	\\ \hline 
				departmentName & VARCHAR & Ime odjela u kojemu je izdan nalaz \\ \hline
				\cellcolor{LightBlue}\textit{hospitalID} & IDENTITY & Identifikacijski broj ustanove u kojoj je izdan nalaz \\ \hline
				\cellcolor{LightBlue}\textit{doctorID} & IDENTITY & Identifikacijski broj liječnika koji je izdao nalaz \\ \hline
				\cellcolor{LightBlue}\textit{patientID} & IDENTITY & Identifikacijski broj pacijenta čiji je nalaz \\ \hline
				
				
			\end{longtabu}
		
		
		\noindent	\textbf{Hospital} \textrm{ Ovaj entitet sadrži detaljne informacije o ustanovi, odnosno bolnici ili ordinaciji. Entitet sadrži atribute: ID ustanove, ime ustanove, adresu ustanove i poštanski broj mjesta ustanove. Ovaj entitet je u vezi \textit{Many-to-One} s entitetom WorksAt preko atributa userID i u vezi \textit{One-to-Many} s entitetom MedRecord preko atributa userID.} 
		
			\begin{longtabu} to \textwidth {|X[6, l]|X[6, l]|X[20, l]|}
				
				\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{Hospital}}	 \\[3pt] \hline
				\endfirsthead
				
				\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{Hospital}}	 \\[3pt] \hline
				\endhead
				
				\hline 
				\endlastfoot
				
				\cellcolor{LightGreen}\textbf{userID} & IDENTITY	&  Identifikacijski broj ustanove	\\ \hline
				name	& VARCHAR &  Naziv ustanove	\\ \hline 
				address & VARCHAR &  Adresa ustanove	\\ \hline 
				zipCode & VARCHAR & Poštanski broj mjesta ustanove \\ \hline	
				
			\end{longtabu}
		
			
			
		\noindent	\textbf{Treated} \textrm{ Ovaj entitet sadrži informacije o tome koji se pacijenti liječe kod kojih liječnika. Entitet sadrži atribute: ID liječnika i ID pacijenta. Ovaj entitet je u vezi \textit{One-to-Many} s entitetom Patient preko atributa patientID i u vezi \textit{One-to-Many} s entitetom Doctor preko atributa doctorID. }
		
			\begin{longtabu} to \textwidth {|X[6, l]|X[6, l]|X[20, l]|}
				
				\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{Treated}}	 \\[3pt] \hline
				\endfirsthead
				
				\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{Treated}}	 \\[3pt] \hline
				\endhead
				
				\hline 
				\endlastfoot
				
				\cellcolor{LightGreen}\textbf{doctorID} & IDENTITY	&  Identifikacijski broj liječnika	\\ \hline
				\cellcolor{LightGreen}\textbf{patientID} & IDENTITY	&  Identifikacijski broj pacijenta	\\ \hline
			
				
			\end{longtabu}
		
		\noindent	\textbf{WorksAt} \textrm{ Ovaj entitet sadrži informacije o tome koji liječnici rade u kojim ustanovama. Entitet sadrži atribute: ID liječnika i ID ustanove. Ovaj entitet je u vezi \textit{One-to-Many} s entitetom Doctor preko atributa doctorID i u vezi \textit{One-to-Many} s entitetom Hospital preko atributa hospitalID. }
		
			\begin{longtabu} to \textwidth {|X[6, l]|X[6, l]|X[20, l]|}
				
				\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{WorksAt}}	 \\[3pt] \hline
				\endfirsthead
				
				\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{WorksAt}}	 \\[3pt] \hline
				\endhead
				
				\hline 
				\endlastfoot
				
				\cellcolor{LightGreen}\textbf{doctorID} & IDENTITY	&  Identifikacijski broj liječnika	\\ \hline
				\cellcolor{LightGreen}\textbf{hospitalID} & IDENTITY	&  Identifikacijski broj ustanove	\\ \hline
				
				
			\end{longtabu}
		

		
		
		
			
			
			\subsection{Dijagram baze podataka}
			
			\begin{figure}[H]
				\includegraphics[scale=0.65]{slike/dijagramBaze.png}
				\centering
				\caption{Dijagram baze podataka}
				\label{fig:diagram}
			\end{figure}
			
			
			\eject
			
			
		\section{Dijagram razreda}
	
			Idejna razrada \textit{backend} dijela sustava prikazana je na slikama \ref{fig:controllerlayer}, \ref{fig:servicelayer} i \ref{fig:datalayer}. Dijagrami su podijeljeni prema slojevima arhitekture. Način komunikacije između slojeva prikazan je uz opis arhitekture sustava, a radi bolje preglednosti, u dijagramima su izostavljene ovisnosti između slojeva. Ovisnosti su vidljive iz atributa razreda.
			
			\begin{figure}[H]
				\includegraphics[scale=0.40]{dijagrami/dijagrami_razreda/controller_final.png}
				\centering
				\caption{Dijagram razreda - \textit{controller layer (backend)}}
				\label{fig:controllerlayer}
			\end{figure}
	
			\begin{figure}[H]
				\includegraphics[scale=0.42]{dijagrami/dijagrami_razreda/service_final.png}
				\centering
				\caption{Dijagram razreda - \textit{service layer (backend)}}
				\label{fig:servicelayer}
			\end{figure}
		
		\begin{figure}[H]
			\includegraphics[scale=0.55]{dijagrami/dijagrami_razreda/domain_final.png}
			\centering
			\caption{Dijagram razreda - \textit{data layer (backend)}}
			\label{fig:datalayer}
		\end{figure}
			
			
			\eject
		
		\section{Dijagram stanja}
			
			Dijagram stanja prikazuje stanja objekta u kojima se on trenutno nalazi te prijelaze između stanja temeljene na događajima. Na slici \ref{fig:statediagram} prikazan je dijagram stanja za korisnika koji je je prijavljen u sustav kao pacijent. Nakon prijave, pacijentu se prikazuje \textit{dashboard}. Odabirom na "Moji doktori", pacijent može vidjeti popis svojih doktora te ih prema potrebi može ukloniti. Pacijent također može pristupiti vlastitim nalazima klikom na "Moji nalazi". Nalaze može pregledavati i pojedine obrisati. Klikom na "Dodavanje nalaza" pacijent učitava datoteku sa svojeg uređaja, dodaje detalje tog nalaza te ga sprema u sustav. Odabirom "Korisnički profil" pacijent može uređivati svoje osobne podatke.
			
			\begin{figure}[H]
				\includegraphics[scale=0.45]{dijagrami/dijagram_stanja/dijagram_stanja.png}
				\centering
				\caption{Dijagram stanja pacijenta }
				\label{fig:statediagram}
			\end{figure}
			
			
			\eject 
		
		\section{Dijagram aktivnosti}
			
			Dijagram aktivnosti koristi se za opis modela toka upravljanja ili toka podataka. Kod modeliranja toka upravljanja svaki novi korak poduzima se tek nakon završenog prethodnog. Na dijagramu \ref{fig:activitydiagram} prikazan je proces u kojemu liječnik učitava nalaz svojem pacijentu. Nakon što se prijavi, prvo mora odabrati prikaz svih pacijenata, nakon čega odabire željenog pacijenta. Klikom na "Upload nalaza" dobiva formu za prijenos datoteke te tu datoteku učitava sa svog uređaja. Potom unosi detalje te ukoliko je unos ispravan, nalaz će se spremiti na servis AmazonS3 i u bazu podataka.
			
			\begin{figure}[H]
				\includegraphics[scale=0.41]{dijagrami/dijagramAktivnosti.png}
				\centering
				\caption{Dijagram aktivnosti}
				\label{fig:activitydiagram}
			\end{figure}
			
			\eject

		\section{Dijagram komponenti}

		Opis i raspored komponenti je sličan opisu arhitekture sustava. \textit{Frontend} se sastoji od web tehnologija HTML, CSS i JavaScript, a biblioteka koja oblikuje izgled korisničkog sučelja je React. \textit{Frontend} komunicira s \textit{backendom} preko REST API-ja koristeći format zapisa JSON. U \textit{backendu} se zahtjevi procesiraju i provjerava se logika obrade podataka. Sve komponente unutar \textit{backenda} komuniciraju preko Jave, a svaki sloj pruža uslugu sljedećem kako bi se ostvarila modularnost sustava. Zadnji sloj \textit{backenda} komunicira s bazom podataka preko JPA Repository sučelja. Ovo sučelje je interno u Spring radnom okviru i pruža mnoge mogućnosti za izvršavanje upita nad bazom. Na kraju, nakon obrade zahtjeva, iz Controllera se vraća kôd i odgovor \textit{backenda}. Ove informacije \textit{frontend} koristi kako bi osvježio korisničko sučelje i prikazao najnovije stanje podataka.
		
		\begin{figure}[H]
			\includegraphics[scale=0.43]{dijagrami/komponentni_dijagram.png}
			\centering
			\caption{Dijagram komponenti}
			\label{fig:components}
		\end{figure}