\chapter{Implementacija i korisničko sučelje}
		
		
		\section{Korištene tehnologije i alati}

			Tehnologije koje su korištene u sklopu razvoja ovog sustava su sljedeće:
			\begin{packed_item}
			\item \textbf{\textit{Java}} (programski jezik) - Verzija 13, jezik kojim je programiran \textit{backend} sustava, objektno orijentiran jezik pogodan za implementaciju logike sustava [\href{https://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/jdk13-downloads-5672538.html}{Poveznica}]
			\item \textbf{\textit{JavaScript}} (programski jezik) - ECMAScript 2019 sa pretprocesorom React JSX, jezik kojim je programiran \textit{frontend} sustava, React JSX omogućava korištenje jezika označavanja (HTML) u samom kôdu [\href{https://www.javascript.com/}{Poveznica}]
			\item \textbf{\textit{Spring Boot}} (radni okvir) - Verzija 2, radni okvir za \textit{backend} s kojim su implementirani REST kontroleri za komunikaciju s \textit{frontendom} [\href{https://spring.io/projects/spring-boot}{Poveznica}]
			\item \textbf{\textit{Spring Data}} (radni okvir) - Radni okvir s kojim je olakšan pristup podatkovnoj podlozi sustava kao i rukovanje podataka [\href{https://spring.io/projects/spring-data}{Poveznica}]
			\item \textbf{\textit{Spring Security}} (radni okvir) - Radni okvir s kojim je implementirana funkcionalnost različitih uloga u sustavu kao i funkcionalnost autentikacije i autorizacije [\href{https://spring.io/projects/spring-security}{Poveznica}]
			\item \textbf{\textit{React}} (biblioteka) - Verzija 16.9.0, biblioteka s kojom je izgrađeno korisničko sučelje sustava.  [\href{https://reactjs.org/}{Poveznica}]
			\item \textbf{\textit{Selenium}} (radni okvir) - Verzija 3.141.59, radni okvir čija je namjena testiranje funkcionalnosti sustava u razvoju [\href{https://selenium.dev/}{Poveznica}]
			\end{packed_item}

			Korišteni razvojni programi su sljedeći:
			\begin{packed_item}
			\item \textbf{\textit{Postman}} - Program koji služi za slanje HTTP zahtjeva, uglavnom je služio za testiranje funkcionalnosti \textit{backenda} kao i za provjeru ispravnost prenešenih podataka u sustavu [\href{https://www.getpostman.com/}{Poveznica}]
			\item \textbf{\textit{Jetbrains IntelliJ}} - Razvojna okolina za programski jezik Java, primarno korištena za razvoj i brže kôdiranje \textit{backenda} [\href{https://www.jetbrains.com/idea/}{Poveznica}]
			\item \textbf{\textit{Jetbrains WebStorm}} - Razvojna okolina za web tehnologije JavaScript, HTML i CSS, primarno korištena za razvoj i brže kôdiranje \textit{frontenda}  [\href{https://www.jetbrains.com/webstorm/}{Poveznica}]
			\item \textbf{\textit{TexWorks}} - Razvojna okolina za pisanje LaTeX dokumenata kao i kompilacija pdf-ova iz priloženih .tex datoteka [\href{http://www.tug.org/texworks/}{Poveznica}]
			\item \textbf{\textit{Astah UML}} - Program pomoću kojega su izrađeni svi UML dijagrami u dokumentaciji [\href{http://astah.net/editions/community}{Poveznica}]
			
			\end{packed_item}
			
			
			\eject 
		
	
		\section{Ispitivanje programskog rješenja}
			

			\subsection{Ispitivanje komponenti}
			
			Slijede unit testovi nekih osnovnih funkcionalnosti koje se najčešće koriste u aplikaciji.
			\ \\
			
			\textbf{1. unit test} - Ispitivanje stvaranja pacijenta s krivim formatom e-maila. Provjerava se vraćanje imena krivo unesenog polja. \\

\begin{minipage}{\linewidth}
\begin{lstlisting}[language = Java , frame = trBL , firstnumber = last , escapeinside={(*@}{@*)}]
@Test
    public void testCreatePatientWrongEmail() {
        // Test if the patientService returns the correct field when we input an email in the wrong format
        Patient example = PatientTestUtil.defaultPatient();
        List<String> invalidFields = new LinkedList<>();

        Patient p = new Patient();
        p.setEmail("defaultAddress@NONO");
        p.setPassword("defaultPassword");
        p.setFirstName("defName");
        p.setLastName("defSurname");
        p.setPin("0000");
        p.setHealthCardNumber("123456789");

        given(patientRepository.save(any())).willReturn(example);
        invalidFields = patientService.createPatient(p);
        Assert.assertEquals(invalidFields.size(), 1);
        Assert.assertEquals(invalidFields.get(0), "email");
    }
\end{lstlisting} 
\end{minipage}
			\ \\
			\textbf{2. unit test} - Ispitivanje ažuriranja pacijentovih podataka sa svim točno upisanim poljima, treba se vratiti null polje (nema krivo unesenih polja). \\
			
\begin{minipage}{\linewidth}
\begin{lstlisting}[language = Java , frame = trBL , firstnumber = last , escapeinside={(*@}{@*)}]
@Test
    public void testUpdatePatient() {
        List<String> invalidFields = new LinkedList<>();
        Patient example = PatientTestUtil.defaultPatient();
        example.setId(1);
        example.setOib("01234567890");
        example.setAddress("defaultAddress");
        example.setBirthDate(Date.valueOf("1998-06-25"));
        example.setSex(Person.Sex.MALE);
        example.setZipCode("10291");
        example.setEmail("defaultpatient@testing.hw");
        Assert.assertEquals(patientService.findById(1), Optional.empty());

        patientRepository.save(example);
        example.setSex(Person.Sex.FEMALE);

        invalidFields = patientService.updatePatient(example);

        Assert.assertEquals(invalidFields, null);
    }
\end{lstlisting}
\end{minipage}

			\ \\
			\textbf{3. unit test} - Ispitivanje brisanja doktora iz bolnice, s time da se u ovom testu koristi metoda koja na drugačiji način prima parametar ali vraća isti rezultat i ima skoro pa identičan način implementacije \\

\begin{minipage}{\linewidth}
\begin{lstlisting}[language = Java , frame = trBL , firstnumber = last , escapeinside={(*@}{@*)}]
@Test
    public void testDeleteDoctorFromHospital() {
        Hospital hospital = HospitalTestUtil.defaultHospital();
        Doctor doctor = DoctorTestUtil.defaultDoctor();

        hospital.setId(1);
        doctor.setId(2);

        Set<Doctor> doctors = new HashSet<>();
        doctors.add(doctor);
        hospital.setDoctors(doctors);

        hospitalRepository.save(hospital);
        doctorRepository.save(doctor);

        Assert.assertEquals(hospitalService.deleteDoctorAlternate(hospital, doctor), doctor);
    }
\end{lstlisting}
\end{minipage}

			\ \\
			\textbf{4. unit test} - Ispitivanje dodavanja pacijenta bez spremanja doktora u bazu podataka. Ovaj test treba vratiti da je prošao ako metoda \textbf{NIJE} dobro prošla. Ovo implicira na potrebu za pozivanjem Repository.save metode pri svakom unosu u bazu podataka. \\

\begin{minipage}{\linewidth}
\begin{lstlisting}[language = Java , frame = trBL , firstnumber = last , escapeinside={(*@}{@*)}]
@Test
    public void testDoctorAddPatient() {
        Patient patient = PatientTestUtil.defaultPatient();
        Doctor doctor = DoctorTestUtil.defaultDoctor();

        patientRepository.save(patient);

        boolean result = doctorService.addPatient(patient, doctor.getEmail());

        Assert.assertEquals(result, false);
    }
\end{lstlisting}
\end{minipage}
\pagebreak

			\ \\
			\textbf{5. unit test} - Ispitivanje registracije doktora u service sloju. Ovaj test vraća doktora nakon dodavanja tog doktora u bazu podataka.\\

\begin{minipage}{\linewidth}
\begin{lstlisting}[language = Java , frame = trBL , firstnumber = last , escapeinside={(*@}{@*)}]
@Test
    public void testDoctorAdd() {
        Doctor doctor = DoctorTestUtil.defaultDoctor();
        doctor.setSpeciality("kirurg");
        doctor.setLicenceNumber("12345");

        when(doctorRepository.save(any(Doctor.class))).thenReturn(doctor);
        Doctor saved = doctorService.createDoctor(doctor);

        Assert.assertEquals(doctor, saved);
    }
\end{lstlisting}
\end{minipage}
			
			
			\subsection{Ispitivanje sustava}

			
			 Pomoću radnog okvira Selenium razvijena su 4 ispitna slučaja gdje se testiraju sljedeće funkcionalnosti: liječnik dodaje pacijenta u sustav, bolnica dodaje liječnika u sustav, pacijent pregledava nalaz te liječnik pregledava nalaz.
			 
			 
			 
			 
			 
			 		\ \\
 			\textbf{1. Selenium test} - Ispituje se slučaj kada liječnik dodaje pacijenta u sustav. U slučaju uspješnog dodavanja ispisat će se poruka "Pacijent je dodan", a u slučaju neuspješnog dodavanja poruka "Pacijent nije dodan".\\

			 	\begin{lstlisting}[language = Java , frame = trBL , firstnumber = last , escapeinside={(*@}{@*)}]
    @Test
    public void testAddPatient() throws InterruptedException {
    
    System.setProperty("webdriver.chrome.driver", "C:/Program Files (x86)/Chrome Driver/chromedriver.exe");
    WebDriver driver = new ChromeDriver();
    driver.manage().timeouts().implicitlyWait(10, TimeUnit.SECONDS);
    driver.get("https://healthwallet.herokuapp.com/login");
    
    WebElement elementEmail = driver.findElement(By.name("username"));
    elementEmail.sendKeys("sandra.ri4521@gmail.com");
    WebElement elementPassword = driver.findElement(By.name("password"));
    elementPassword.sendKeys("doctordoctor");
    driver.findElement(By.xpath("//*[@id=\"root\"]/div/div/div[1]/div/div/div/div/div/div/div/div/div[3]/button/span[1]")).click();
    
    driver.findElement(By.xpath("//*[@id=\"root\"]/div/div/div[1]/div[2]/div/div/div[2]/ul/a[3]/div/div")).click();
    driver.findElement(By.xpath("//*[@id=\"root\"]/div/div/div[2]/div[1]/div/div/div/div/div[2]/button/span[1]")).click();
    
    WebElement oib = driver.findElement(By.xpath("//*[@id=\"patientOIB\"]"));
    oib.sendKeys("25332080302");
    WebElement pin = driver.findElement(By.xpath("//*[@id=\"patientPIN\"]"));
    pin.sendKeys("7569");
    
    driver.findElement(By.xpath("//*[@id=\"root\"]/div/div/div[2]/div[1]/div/div/div/div/div/div/div/div[3]/button[1]")).click();
    driver.manage().timeouts().implicitlyWait(20, TimeUnit.SECONDS);
    
    try {
    driver.findElement(By.xpath("//*[@id=\"root\"]/div/div/div[2]/div[1]/div/div/div/div/div[2]/button"));
    driver.findElement(By.xpath("//*[@id=\"root\"]/div/div/div[2]/div[1]/div/div/div/div/div[2]/button")).click();
    System.out.println("Pacijent je dodan");
    
    }catch (org.openqa.selenium.NoSuchElementException e){
    System.out.println("Pacijent nije dodan");
    }
    
    driver.close();
    driver.quit();
    }
    
   


			 	\end{lstlisting} 
		
	
			 
	
	\ \\
	\textbf{2. Selenium test} - Ispituje se slučaj kada bolnica dodaje liječnika u sustav. U slučaju uspješnog dodavanja ispisat će se poruka "Liječnik je dodan", a u slučaju neuspješnog dodavanja poruka "Liječnik nije dodan".  \\
	
	

		\begin{lstlisting}[language = Java , frame = trBL , firstnumber = last , escapeinside={(*@}{@*)}]
@Test
public void testAddDoc() throws InterruptedException {

System.setProperty("webdriver.chrome.driver", "C:/Program Files (x86)/Chrome Driver/chromedriver.exe");
WebDriver driver = new ChromeDriver();
driver.manage().timeouts().implicitlyWait(10, TimeUnit.SECONDS);
driver.get("https://healthwallet.herokuapp.com/login");

WebElement elementEmail = driver.findElement(By.name("username"));
elementEmail.sendKeys("kbcri");
WebElement elementPassword = driver.findElement(By.name("password"));
elementPassword.sendKeys("kbcri");
driver.findElement(By.xpath("//*[@id=\"root\"]/div/div/div[1]/div/div/div/div/div/div/div/div/div[3]/button/span[1]")).click();

driver.findElement(By.xpath("//*[@id=\"root\"]/div/div/div[1]/div[2]/div/div/div[2]/ul/a[2]/div/div")).click();
driver.findElement(By.xpath("//*[@id=\"root\"]/div/div/div[2]/div[1]/div/div/div/div/div[2]/button/span[1]")).click();

WebElement emailDoc = driver.findElement(By.xpath("//*[@id=\"email\"]"));
emailDoc.sendKeys("aanaa@hwfer.hr");
WebElement nameDoc = driver.findElement(By.xpath("//*[@id=\"firstName\"]"));
nameDoc.sendKeys("ana");
WebElement surnameDoc = driver.findElement(By.xpath("//*[@id=\"lastName\"]"));
surnameDoc.sendKeys("ana");
WebElement oibDoc = driver.findElement(By.xpath("//*[@id=\"oib\"]"));
oibDoc.sendKeys("11111111111");
WebElement licenceDoc = driver.findElement(By.xpath("//*[@id=\"licenceNumber\"]"));
licenceDoc.sendKeys("11111");
WebElement specialityDoc = driver.findElement(By.xpath("//*[@id=\"speciality\"]"));
specialityDoc.sendKeys("kirurg");

driver.findElement(By.xpath("//*[@id=\"root\"]/div/div/div[2]/div[1]/div/div/div/div/div/div/div/div[3]/button[1]")).click();

try {
driver.findElement(By.xpath("//*[@id=\"root\"]/div/div/div[2]/div[1]/div/div/div/div/div[2]/button/span[1]")).click();
System.out.println("Lijecnik je dodan");

}catch (org.openqa.selenium.NoSuchElementException e){
System.out.println("Lijecnik nije dodan");
}

driver.close();
driver.quit();
}


		\end{lstlisting} 


		 

\ \\
\textbf{3. Selenium test} - Ispituje se slučaj kada pacijent pregledava nalaze. Ukoliko pacijent nema nalaza u sustavu, ispisat će se poruka "Ovaj pacijent nema nalaza u sustavu". U slučaju uspješnog pregledavanja nekog nalaza ispisat će se "Nalaz uspješno očitan".\\



	\begin{lstlisting}[language = Java , frame = trBL , firstnumber = last , escapeinside={(*@}{@*)}]
@Test
public void testPatMedRec() throws InterruptedException {

System.setProperty("webdriver.chrome.driver", "C:/Program Files (x86)/Chrome Driver/chromedriver.exe");
WebDriver driver = new ChromeDriver();
driver.get("https://healthwallet.herokuapp.com/login");

WebElement elementEmail = driver.findElement(By.name("username"));
elementEmail.sendKeys("ja@hwfer.hr");
WebElement elementPassword = driver.findElement(By.name("password"));
elementPassword.sendKeys("ja");
driver.findElement(By.xpath("//*[@id=\"root\"]/div/div/div[1]/div/div/div/div/div/div/div/div/div[3]/button/span[1]")).click();
driver.manage().timeouts().implicitlyWait(10, TimeUnit.SECONDS);

driver.findElement(By.xpath("//*[@id=\"root\"]/div/div/div[1]/div[2]/div/div/div[2]/ul/a[2]/div/div")).click();

try {
driver.findElement(By.xpath("//*[@id=\"root\"]/div/div/div[2]/div[1]/div/div/div/div/div/div[3]/div/table/tbody/tr[1]/td[2]")).click();
System.out.println("Nalaz uspjesno ocitan");

} catch (org.openqa.selenium.NoSuchElementException e) {
System.out.println("Ovaj pacijent nema nalaze u sustavu.");
}

driver.close();
driver.quit();

}




	\end{lstlisting} 

		
		 

\ \\
\textbf{4. Selenium test} - Ispituje se slučaj kada liječnik pregledava nalaze. U slučaju da liječnik nema pacijenata u sustavu ispisat će se poruka "Ovaj liječnik nema pacijenata u sustavu." Ukoliko pacijent kojega liječnik pregledava nema nalaza u sustavu ispisat će se "Ovaj pacijent nema nalaza u sustavu". U slučaju da liječnik uspješno dođe do nalaza i pregledava ga ispisati će se "Nalaz uspješno očitan".\\



	\begin{lstlisting}[language = Java , frame = trBL , firstnumber = last , escapeinside={(*@}{@*)}]

  @Test
 public void testSeeMedRed() throws InterruptedException {
 
 System.setProperty("webdriver.chrome.driver", "C:/Program Files (x86)/Chrome Driver/chromedriver.exe");
 WebDriver driver = new ChromeDriver();
 driver.manage().timeouts().implicitlyWait(10, TimeUnit.SECONDS);
 driver.get("https://healthwallet.herokuapp.com/login");
 
 WebElement elementEmail = driver.findElement(By.name("username"));
 elementEmail.sendKeys("sandra.ri4521@gmail.com");
 WebElement elementPassword = driver.findElement(By.name("password"));
 elementPassword.sendKeys("doctordoctor");
 driver.findElement(By.xpath("//*[@id=\"root\"]/div/div/div[1]/div/div/div/div/div/div/div/div/div[3]/button/span[1]")).click();
 
 driver.findElement(By.xpath("//*[@id=\"root\"]/div/div/div[1]/div[2]/div/div/div[2]/ul/a[3]/div/div")).click();
 
 try {
 driver.findElement(By.xpath("//*[@id=\"root\"]/div/div/div[2]/div[1]/div/div/div/div/div[2]/div/table/tbody/tr[1]")).click();
 driver.findElement(By.xpath("//*[@id=\"root\"]/div/div/div[1]/div[2]/div/div/div[2]/ul/a[2]/div/span[1]")).click();
 
 try {
 driver.findElement(By.xpath("//*[@id=\"root\"]/div/div/div[2]/div[1]/div/div/div/div/div/div[3]/div/table/tbody/tr")).click();
 System.out.println("Nalaz uspjesno ocitan");
 }catch (org.openqa.selenium.NoSuchElementException e){
 System.out.println("Ovaj pacijent nema nalaza u sustavu");
 }
 
 } catch (org.openqa.selenium.NoSuchElementException e) {
 System.out.println("Ovaj lijecnik nema pacjenata u sustavu.");
 }
 
 driver.close();
 driver.quit();
 
 
 }
 


	\end{lstlisting} 


		\section{Dijagram razmještaja}
			
			
			 Dijagram razmještaja prikazuje sklopovske komponente, komunikacijske puteve, smještaj i izvođenje programskih komponenti. Ovaj specifikacijski dijagram prikazuje računalo klijenta kojim klijent koristi web preglednik te pristupa web aplikaciji koja se nalazi na web poslužitelju. Web poslužitelj se zajedno sa poslužiteljem baze podataka nalazi na poslužiteljskom računalu. Komunikacija se odvija HTTPS vezom između klijenta i poslužitelja. Na taj je način prisutna arhitektura klijent - poslužitelj.
		
			 \begin{figure}[H]
			 	\includegraphics[scale=0.43]{dijagrami/Dijagram_razmjestaja/Deployment_Diagram.png}
			 	\centering
			 	\caption{Dijagram razmještaja}
			 	\label{fig:component}
			 \end{figure}
			
			\eject 
		
		\section{Upute za puštanje u pogon}
		
			\textbf{\text{Napomena}}\\
				Ove upute su napisane sa pretpostavkom da korisnik ima instalirane i postavljene  \href{https://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/jdk13-downloads-5672538.html}{Javu 13},				\href{https://maven.apache.org/download.cgi}{alat Maven} te
				\href{https://git-scm.com/downloads}{alat Git}
			
			\subsection{Instalacija baze podataka}
		
				Potrebno je preuzeti \href{https://www.postgresql.org/download/windows/}{PostgreSQL} (za operacijski sustav Windows)
					bazu podataka.
					Nakon toga je potrebno provesti standardnu instalaciju s postavljanjem korisnika kao što je prikazano na sljedećim slikama.
				
				\begin{figure}[H]
					\includegraphics[scale=0.71]{slike/postgres_komponente.png}
					\centering
					\caption{Instalacija baze podataka sa zadanim komponentama}
				\end{figure}
			
		\noindent	Poželjno je ostaviti da se instaliraju sve unaprijed zadane komponente.
				Potrebno je postaviti lozinku za unaprijed zadanog superusera "postgres" (poslije se može napraviti drugi korisnik po želji).
			
			\begin{figure}[H]
				\includegraphics[scale=0.71]{slike/postgres_postavljanje_lozinke.png}
				\centering
				\caption{Postavljanje lozinke za korisnika postgres}
			\end{figure}		
		
		\noindent	Postavljamo vrata na kojima je dostupan poslužitelj baze podataka. Unaprijed zadana vrata za postgreSQL poslužitelj su 5432 i poželjno je ostaviti ta vrata nepromijenjena.
			Nakon instalacije naša baza podataka je spremna za korištenje.
		
			\begin{figure}[H]
			\includegraphics[scale=0.71]{slike/postgres_postavljanje_porta.png}
			\centering
			\caption{Postavljanje vrata za postgresSQL poslužitelj}
			\end{figure}				
			
			\subsection{Konfiguracija aplikacije} \label{konfiguracija}
			
			 Nakon preuzimanja  gitLab \href{https://gitlab.com/leon.suljic/suljekiibuljeki/tree/master}{repozitorija}, potrebno je otvoriti datoteku ".evn" koja se nalazi na putu "./healthwallet/src/main/react". Trebamo promijeniti public path u "http://localhost:8080" ukoliko želimo pokrenuti aplikaciju lokalno ili stavimo URL stranice gdje će se naša aplikacija nalaziti.
			 
			 \begin{figure}[H]
			 	\includegraphics[scale=0.7]{slike/env_postavljanje_localhost.png}
			 	\centering
			 	\caption{Primjer .env datoteke}
			 \end{figure}
		 
		 \noindent	Također je potrebno u "./healthwallet/src/main/resources" otvoriti datoteku application.settings te dodati postgres korisnika i njegovu lozinku.
		 	
		 	 \begin{figure}[H]
		 		\includegraphics[scale=0.57]{slike/applicationsetting.png}
		 		\centering
		 		\caption{Primjer application.settings datoteke}
		 	\end{figure} 
			 
			 \subsection{Pokretanje aplikacije lokalno}
			 
			 Nakon konfiguracije .evn datoteke za lokalno pokretanje, smjestimo se u direktorij "healthwallet" te pokrenemo command prompt. U njega unesemo naredbu "mvn package -DskipTests" i pričekamo da alat Maven napravi jar datoteku koja je spremna za pokretanje.
			 
			 \begin{figure}[H]
			 	\includegraphics[scale=0.71]{slike/lokalno_package.png}
			 	\centering
			 	\caption{Naredba za pripremu .jar datoteke}
			 \end{figure}
		 
		 \noindent	Prikazom poruke BUILD SUCCESS stvorena je .jar datoteka te ju pokrećemo naredbom
		 	"java -jar target/healthwallet-0.0.1-SNAPSHOT.jar". Nakon toga možemo otvoriti browser i na adresi "http://localhost:8080"
	 		isprobati aplikaciju.
 		
 			\begin{figure}[H]
 			\includegraphics[scale=0.65]{slike/mvn_success_lokal.png}
 			\centering
 			\caption{Naredba za pokretanje aplikacije}
 			\end{figure}
			 
			 \subsection{Postavljanje aplikacije na \href{https://www.heroku.com/Heroku}{Heroku}}
			 
			 Kako bi postavili aplikaciju na \href{https://www.heroku.com/Heroku}{Heroku} prvo moramo napraviti korisnički račun.
			 Kada smo kreirali račun, kliknemo u gornjem desnom kutu gumb NEW te potom odaberemo ime aplikacije i lokaciju servera.
		 	 Za potrebe ovog primjera je odabrano ime "deployuputefer" te lokacija servera Europa radi manjeg kašnjenja.
		 	 
		 	 \begin{figure}[H]
		 	 	\includegraphics[scale=0.65]{slike/nova_aplikacija_heroku.png}
		 	 	\centering
		 	 	\caption{Stvaranje nove aplikacije na Heroku}
		 	 \end{figure}
		 
	\noindent 		 	 Potrebno je navigirati se natrag na naš dashboard i odabrati aplikaciju "deployuputefer". Kliknemo na karticu "Resources" te pod "Add-ons" upišemo "Postgres" i odaberemo "Heroku Postgres". 
	 	 	
			\begin{figure}[H]
				\includegraphics[scale=0.48]{slike/dodavanje_baze_heroku.png}
				\centering
				\caption{Dodavanje Heroku Postgres baze}
			\end{figure}
	 	 	
	 	\noindent	Nakon kreiranja aplikacije potrebno je instalirati \href{https://devcenter.heroku.com/articles/heroku-cli}{HEROKU CLI}.
	 	 		Zatim treba promijeniti .env datoteku iz poglavlja \ref{konfiguracija} tako da se za public path stavi
	 	 		"http://depl-oyuputefer.herokuapp.com/" za free verziju bez SSL-a ili "https://deployuputefer. herokuapp.com/" ukoliko imate Hobby račun koji ima SSL certifikat. 
	 	 		Potom je potrebno smjestiti se u direktorij "./suljekiibuljeki-develop/healthwallet" te pokrenuti GIT terminal i slijediti upute na sljedećim slikama. Za prvi login u Heroku preko terminala slijedite upute unutar terminala.
	 	 	
 	 	
 	 		\begin{figure}[H]
 	 			\includegraphics[scale=0.7]{slike/deploy_na_heroku.png}
 	 			\centering
 	 			\caption{Upute za stavljanje GIT repozitorija na Heroku}
 	 		\end{figure}			
			
			Pričekamo povratu informaciju od Heroka i naša aplikacija je spremna
			te ju možemo posjetiti.
			
			\begin{figure}[H]
				\includegraphics[scale=0.38]{slike/deployed.png}
				\centering
				\caption{Primjer podignute aplikacije na "deployuputefer.herokuapp.com"}
			\end{figure}
			
			
			\eject 