\chapter{Opis projektnog zadatka}
		
		\section{Opis sustava}
		
		Trenutni bolnički sustavi omogućavaju svim djelatnicima bolnice jednostavan i brz pristup podacima o pacijentima. Podaci su dostupni svim odjelima bolnice i ne zahtijevaju od pacijenta da fizički nosi nalaze iz jednog odjela u drugi. Problem nastaje kada pacijent ode u drugu bolnicu. Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske (CEZIH) omogućuje dijeljenje nalaza, ali ga bolnice uglavnom ne koriste u tu svrhu. Dijeli se samo dio informacija o pacijentima, primarno uputnice i rezultati laboratorijskih pretraga. Daljnji problem stvara činjenica da pacijenti svoje nalaze često ne mogu dobiti u digitalnom obliku, stoga moraju čuvati njihove fizičke kopije. Posljedica ovog problema je potreba da pacijent nosi svoje nalaze sa sobom, što često dovodi do gubitka dokumenata i predstavlja izvor frustracije kako kod pacijenata tako i kod osoblja bolnice.
		Jedno od rješenja ovih problema je sustav koji pacijentima omogućava da svoje nalaze pregledavaju u digitalnom obliku - ovo rješenje pruža i mnoge dodatne mogućnosti koje nisu prisutne kod fizičkih kopija.
		
		Health Wallet je sustav za pohranu, kategorizaciju i dijeljenje zdravstvenih podataka. Sustav rješava problem nedostatka digitalizacije nalaza iz perspektive pacijenta. Health Wallet omogućava pacijentima jednostavan pristup podacima, a liječnicima pregledno sučelje za uvid u povijest bolesti pacijenta. Podaci su vezani uz pacijenta, a ne uz bolnicu, i dostupni na jednom mjestu neovisno o ustanovama u kojima se pacijent ranije liječio. Pacijent pohranjene nalaze može preuzimati i printati, što znači da više ne mora brinuti o njihovom gubitku. Bolnice nove nalaze ne moraju printati, već ih pacijentima mogu slati  preko ovog univerzalnog sustava.
		Implementacija ovakvog sustava upravljanja zdravstvenim podacima pruža korak dalje prelasku na potpuno digitalizirani oblik zdravstva u Hrvatskoj.
		

		\section{Glavne funkcionalnosti}
		
		\subsection*{Digitalna pohrana}
		Povijest bolesti pacijenta pohranjena je u digitalnom obliku i dostupna preko web aplikacije svim trenutnim liječnicima pacijenta. Postojeće nalaze bolnice mogu izravno učitati u svoje sustave, a nove nalaze izdati pacijentu bez potrebe za printanjem. Nakon otvaranja Health Wallet računa, pacijent sve dosadašnje nalaze može u pdf formatu učitati u aplikaciju. Aplikacija nudi mogućnost preuzimanja i printanja pohranjenih nalaza. Nalazi pohranjeni u aplikaciji mogu se pretraživati, sortirati i filtrirati omogućavajući brži pronalazak željenih nalaza.
		Koristeći Health Wallet liječnici mogu vidjeti cijelu povijest bolesti pacijenta, a ne samo nalaze napravljene bolnici u kojoj radi. Nalazi su kategorizirani i mogu se pretraživati te tako dati znatno pregledniji uvid u povijest pacijenta u odnosu na papirnate nalaze. Liječnik ne mora trošiti vrijeme na ručno upisivanje podataka, što omogućuje veću efikasnost i više vremena za komunikaciju s pacijentom.
		
		\subsection*{Jednostavna integracija}
		Health Wallet podržava standardne formate nalaza koji se koriste u integriranim bolničkim sustavima \textit{(za potrebe kolegija ova funkcionalnost će biti simulirana)}. Sve nalaze pacijenata bolnice mogu uvesti direktno iz svojih sustava u Health Wallet, bez potrebe za dodatnim formatiranjem. Analogno, sve nalaze koji su u standardiziranim formatima bolnice mogu iz Health Wallet-a direktno uvesti u svoj sustav.
		
		\subsection*{Upravljanje podacima}
		
		Kod registracije u sustav pacijent unosi identifikacijske podatke (broj osobne iskaznice, OIB, broj zdravstvene iskaznice). Sustav generira jedinstvenu šifru koju pacijent može koristiti za potvrdu identiteta.
		Svoj identitet, pri dolasku kod liječnika, pacijent potvrđuje osobnom iskaznicom i jedinstvenom šifrom.
		
		\noindent Liječnik ode na web mjesto aplikacije, ulogira se svojim korisničkim računom i upiše kod koji mu je pacijent dao. Pacijent dobiva obavijest da je liječniku dobio pristup njegovim podacima. Nakon toga svi potrebni podaci o pacijentu dostupni su liječniku preko njegovog računa.
		
		\subsection*{Jednostavnost korištenja}
		 Dovoljno je da pacijenti naprave registraciju u sustav i zapamte generiranu šifru računa koju dobiju putem e-maila. Prilikom posjete liječniku mogu predočiti svoje dokumente i šifru nakon čega će liječnik moći unositi nove nalaze u njihovu online povijest bolesti te pregledavati postojeće nalaze.
		
		\noindent Standardni korisnik može definirati korisnika za kojeg želi da ga nadzire. Ova funkcionalnost zamišljena je za starije osobe koje nisu dovoljno samouvjerene u svoju informatičku pismenost da bi koristili ovakav sustav. Nadzirani korisnik ne može mijenjati svoje podatke, već to radi njegov nadziratelj.
		
		\section{Slična rješenja}
		
		Elektronički zapis medicinskih podataka (eng. \textit{Electronic health record, EMR}) sistematiziran je način pohrane zdravstvenih podataka u digitalnom formatu koji se koristi u gotovo svim zdravstvenim ustanovama. Ovaj način pohrane ima mnoge prednosti, poput brze pretrage podataka, eliminacije redundancije zapisa o pacijentima, jednostavnije promjene podataka, itd. Na tržištu postoje mnoga rješenja za upravljanje EMR podacima. Takvi sustavi daju podršku za upravljanje bolnicama i poliklinikama, ali često pružaju vrlo ograničene mogućnosti pacijentima. 
		
		\subsection*{AdvancedMD}
		AdvancedMD potpun je sustav za upravljanje poliklinikama. Omogućuje upravljanje podacima pacijenata, zakazivanje pregleda, naplatu, analitiku, e-uputnice, i mnoge druge funkcionalnosti. Pacijentima daje jednostavnu platformu za zakazivanje pregleda i komunikaciju s liječnicima (\textit{Patient portal}, Slika \ref{fig:advancedmd}). Problem ovakvog softvera je što pacijentima ne daje mogućnost pohrane i pregleda povijesti bolesti. Omogućuje pristup nalazima, ali samo iz određene poliklinike. Pacijenti se i dalje moraju sami brinuti o pohrani ostalih  podataka.
		\begin{figure}[H]
			\includegraphics[scale=0.3]{slike/advancedmd_patient_portal.jpg}
			\centering
			\caption{AdvancedMD portal za pacijente}
			\label{fig:advancedmd}
		\end{figure}
	
		\subsection*{HealthVault}
		HealthVault je servis tvrtke Microsoft namijenjen za pohranu medicinskih podataka. Pokrenut 2007. godine, doživio je neuspjeh zbog poteškoća u stvaranju održivog poslovnog modela. Microsoft je objavio da će u studenom 2019. ugasiti servis. Problem HealthVault-a je gotovo isključiv fokus na pacijente i nedostatak integracije s bolničkim sustavima. Servis je omogućio pacijentima da pohrane nalaze, prate status bolesti, dodaju informacije o alergijama i sl., ali nije pružio značajne prednosti za liječnike.
		\begin{figure}[H]
			\includegraphics[scale=0.22]{slike/HealthVault_dashboard.png}
			\centering
			\caption{HealthVault korisničko sučelje}
			\label{fig:healthvault}
		\end{figure}
	
	
		Cilj Health Walleta je spojiti najbolje od obje vrste servisa. Health Wallet pruža mnoge funkcionalnosti pacijentima, ali isto tako i liječnicima i bolnicama. Poslovni model proširenog sustava je \textit{freemium} (osnovne funkcionalnosti su besplatne, a specifične dodatne mogućnosti se plaćaju) i temeljit će se na naplati dodanih funkcionalnosti bolnicama i poliklinikama. To su funkcionalnosti poput analitike, naplate računa pacijentima, upravljanja osobljem, pohrana i upravljanje internim podacima, i sl.
		
		\section{Ciljna publika}
		Sustav je osmišljen s jednostavnosti korištenja kao jednim od primarnih ciljeva. Jednostavan je tako da novi korisnik može u vrlo kratkom roku koristiti većinu funkcionalnosti, bez potrebe za pisanim uputama. Ovo je napravljeno da bi što veći broj pacijenata mogao koristiti sustav, čak i ako ne koriste digitalne uređaje u svakodnevnom životu. Time je također smanjena ovisnost publike o starosti \textit{(uz pretpostavku da mlađe osobe koriste digitalne sustave češće od starijih)}.
		\newline
		\newline
		\noindent\textbf{Ciljanu publiku možemo podijeliti na nekoliko skupina:}
			\begin{packed_item}
			\item  korisnici zdravstvenog sustava (pacijenti)
			\item[] \begin{packed_item}
				\item česti - osobe s preko 30 novih nalaza godišnje
				\item redovni - osobe s 10 do 30 novih nalaza godišnje
				\item povremeni - osobe s manje od 10 novih nalaza godišnje
			\end{packed_item}
			\item djelatnici zdravstvenog sustava
			\item[] \begin{packed_item}
				\item liječnici
			\end{packed_item}
		\end{packed_item}
		
		\noindent\textbf{Česti pacijenti} su skupina koja će najveću korisnost sustava ostvariti time što ne moraju pohranjivati i prenositi sve nalaze, a one koji su im u određenom trenutku potrebni mogu brzo pronaći koristeći mogućnosti pretraživanja i filtriranja. Također ne moraju detaljno opisivati svoju povijest bolesti jer je njihovim novim liječnicima dostupna digitalno u cijelosti.
		
		\noindent\textbf{Redovni pacijenti} najveća su skupina korisnika. Ovoj skupini sustav je koristan iz dva razloga: prvi je da ne moraju brinuti o dugotrajnoj pohrani i gubitku nalaza, a drugi da nalaze mogu organizirati i pronaći brže i lakše nego fizičke kopije.
		
		\noindent\textbf{Povremeni pacijenti} sekundarna su publika sustava koji sustav koriste da ne moraju brinuti o dugotrajnoj pohrani podataka.
		
		 \noindent\textbf{Liječinci} sustav mogu koristiti neovisno o ostalim sustavima njihovih zdravstvenih ustanova, a veliku prednost ostvaruju ako ti sustavi podržavaju integraciju s Health Wallet-om. Najveću korisnost vide u dostupnosti velike količine podataka o svojim pacijentima i to pomoću alata koji im također omogućava da pronađu željene informacije znatno brže nego inače.
		 
		
		\section{Moguće nadogradnje}
		Verzija Health Wallet sustava koja će biti napravljena u sklopu kolegija predstavlja temelj za bolju digitalizaciju zdravstva. Sustav je dizajniran tako da omogući što jednostavniji proces proširenja funkcionalnosti. Jedna od najvažnijih potencijalnih nadogradnji je dodavanje mogućnosti učenja iz podataka. Ako dosegne značajan broj korisnika, sustav bi mogao početi analizirati zdravstvene podatke i otkrivati uzorke u njima te liječnicima prikazivati podatke koji se ističu. Analizirajući način na koji pojedini liječnik traži podatke, sustav bi mogao organizirati nalaze prema važnosti za liječnika. U tom kontekstu sustav bi se ponašao kao liječnikov digitalni osobni asistent. 
		Daljnje nadogradnje omogućile bi pacijentima da se preko Health Wallet-a naručuju na preglede i dobivaju obavijesti o gotovim pretragama. Ovakvom automatizacijom smanjili bismo vrijeme koje djelatnici troše na administracijske poslove te istovremeno olakšali proces pacijentima.
		Veće nadogradnje mogle bi pružiti programsku potporu za rad bolnica. Takva verzija omogućila bi bolnicama da zamijene trenutne ugrađene sustave koji su kompleksni i skupi za održavanje. Koristeći univerzalan sustav koji ima bolju tehničku podršku, bolnice bi znatno smanjile trošak digitalizacije, a liječnici koji koriste takav sustav brže bi se prilagodili promjenama radnog mjesta.
		
	
	
		\eject
		
	