\chapter{Implementacija i korisničko sučelje}
		
		
		\section{Korištene tehnologije i alati}
		
			
			Komunikacija u timu realizirana je inicijalno korištenjem aplikacije WhatsApp (\url{https://www.whatsapp.com/}), no sva daljnja službena komunikacija odvila se preko aplikacije Slack (\url{https://slack.com/intl/en-hr/}). Za izradu UML dijagrama korišteni su alati Astah Professional (\url{http://astah.net/editions/professional}), draw io (\url{https://www.draw.io/}) i Intellij IDEA plugin "UML class diagrams" (\url{https://www.jetbrains.com/help/idea/class-diagram.html}), a kao sustav za upravljanje izvornim kodom i dokumentacijom Git (\url{https://git-scm.com/}). Udaljeni repozitorij projekta je dostupan na web platformi GitLab (\url{https://gitlab.com/}).
			
			Kao razvojno okruženje u backendu je korišten PyCharm (\url{https://www.jetbrains.com/pycharm/}) - integrirano razvojno okruženje (IDE) tvrtke JetBrains. PyCharm IDE se koristi za razvoj programa u programskom jeziku Python (\url{https://www.python.org/}), a posebice u programiranju web aplikacijama u radnim okvirima poput Python Django (\url{https://www.djangoproject.com/}) koji je korišten i u našem projektu radi razvoj web aplikacije na poslužitelju.
			
			Kao razvojno okruženje u frontendu je korišten Android Studio (\url{https://developer.android.com/studio}) - IDE tvrtke JetBrains i Google. Android Studio IDE se koristi za razvoj mobilnih aplikacija u programskim jezicima Java (\url{https://www.java.com/en/}) i Kotlin (\url{https://kotlinlang.org/}) za operacijski sustav Android OS (\url{https://www.android.com/}). U našem projektu razvijali smo mobilnu Android aplikaciju u programskom jeziku Python koja se može instalirati na mobilnim uređajima na operacijskom sustavu Android OS.
			
			Važne biblioteke korištene u frontend mobilnoj aplikaciji su Retrofit (\url{https://square.github.io/retrofit/}) i Dagger (\url{https://square.github.io/dagger/}) koje održava tvrtka Square. Retrofit je biblioteka koja u Android aplikaciji omogućuje API pozive implementirajući standardne HTTP metode (GET, POST, PUT, DELETE) prema REST (Restful, Representational State Transfer) API mrežnoj arhitekturi (\url{https://restfulapi.net/}) koja omogućuje praktičnije pozive spomenutih HTTP metoda. Retrofit je REST klijent za Android i Java aplikacije koji omogućuje dohvat i slanje informacijskih resursa u formatu JSON (\url{https://www.json.org/json-en.html}) što je standardni format koji se koristi za prijenos informaciju u HTTP metodama. Dagger je statička biblioteka koje u vremenu izvođenja (compile-time) umeće ovisnosti (dependency injection) u kod Java i Android aplikacija čime kod čini kompaktnijim i efikasnijim u izvođenju.
			
			
			Baza podataka se nalazi na poslužitelju u oblaku Heroku (\url{https://www.heroku.com/}). Za pristup bazi podataka i izvođenje CRUD operacija nad njom u backendu se koristio Django web radni okvir objektno-relacijskog preslikavanja (ORM) Django ORM (\url{https://docs.djangoproject.com/en/3.0/topics/db/}).
			
			
			\eject 
		
	
		\section{Ispitivanje programskog rješenja}
			
			\subsection{Ispitivanje komponenti}
			{Svi testovi izvršseni su ručno. Ispitivanje se radilo po obrascima uporabe kako bi se provjerila osnovna funkcionalnost sustava, ali i nasumičnim kretanjima po aplikaciji kako bi se pronašle neočekivane greške (”bugovi”) ili nepredviđena ponašanja. Prikazivanje ispitivanja za UC2, UC4 i UC12. Za svaki UC napravljena su dva testiranja, jedno s ispravnim podacima i jedno s neispravnim podacima.}
			
			\subsubsection{Ispitni slučaj 1: Registracija korisnika s ispravnim podacima}
			
			
			\subsubsection{Ulaz:}
				\begin{packed_item}
				\item[1.] $ $Otvaranje početnog ekrana i odabir registracije$ $
				\item[2.] $ $Popunjavanje svih polja ispravnim podacima$ $
				\item[3.] $ $Slanje zahtjeva$ $
				\end{packed_item}
			
			\subsubsection{Očekivani rezultat:}
				\begin{packed_item}
				\item[1.] $ $Izrađen novi korisnički račun$ $
				\end{packed_item}
			
			\subsubsection{Rezultat:}
			{Očekivani rezultat [1.] je zadovoljen jer se stvorio novi korisnički račun u bazi i vraćen je traženi HTTP zahtjev. \textcolor{red}{Aplikacija je prošla test.}}
			
			
			\subsubsection{Ispitni slučaj 2: Registracija korisnika s neispravnim podacima}
			
			\subsubsection{Ulaz:}
			\begin{packed_item}
				\item[1.] $ $Otvaranje početnog ekrana i odabir registracije$ $
				\item[2.] $ $Unos neispravnih podataka$ $
				\begin{packed_item}
					\item[2.a] $ $Korisničko ime je zauzeto$ $
					\item[2.b] $ $Unos podataka u nedozvoljenom formatu$ $
					\item[2.c] $ $Neispunjeno jedno ili više obaveznih polja$ $
					\item[2.d] $ $Neispunjeno jedno ili više obaveznih polja$ $
				\end{packed_item}
				\item[3.] $ $Slanje zahtjeva$ $
			\end{packed_item}
			
			\subsubsection{Očekivani rezultat:}
			\begin{packed_item}
				\item[1.] $ $Nije izrađen novi korisnički račun$ $
			\end{packed_item}
			
			\subsubsection{Rezultat:}
			{Očekivani rezultat [1.] je zadovoljen jer se nije stvorio novi korisnički račun u bazi i vraćen je traženi HTTP zahtjev. \textcolor{red}{Aplikacija je prošla test.}}
			
				\subsubsection{Ispitni slučaj 3: Brisanje korisničkog računa koji postoji u bazi}
			
			\subsubsection{Ulaz:}
			\begin{packed_item}
				\item[1.] $ $Odabir opcije "Obriši račun"$ $
				\item[2.] $ $Korisnički račun se briše iz baze podataka$ $
				\item[3.] $ $Otvara se stranica za registraciju$ $
			\end{packed_item}
			
			\subsubsection{Očekivani rezultat:}
			\begin{packed_item}
				\item[1.] $ $Korisnički račun je izbrisan iz baze podataka$ $
			\end{packed_item}
			
			\subsubsection{Rezultat:}
			{Očekivani rezultat [1.] je zadovoljen jer se izbrisao korisnički račun iz baze i vraćen je traženi HTTP zahtjev. \textcolor{red}{Aplikacija je prošla test.}}
			
				\subsubsection{Ispitni slučaj 4: Brisanje korisničkog računa koji ne postoji u bazi}
			
			\subsubsection{Ulaz:}
			\begin{packed_item}
				\item[1.] $ $Korisnik nije registriran ili prijavljen u sustav$ $
			\end{packed_item}
			
			\subsubsection{Očekivani rezultat:}
			\begin{packed_item}
				\item[1.] $ $Korisnički račun nije izbrisan iz baze podataka$ $
			\end{packed_item}
			
			\subsubsection{Rezultat:}
			{Očekivani rezultat [1.] je zadovoljen jer se nije izbrisao korisnički račun iz baze i vraćen je traženi HTTP zahtjev. \textcolor{red}{Aplikacija je prošla test.}}
			
				\subsubsection{Ispitni slučaj 5: Registracija romobila s ispravnim podacima}
			
			\subsubsection{Ulaz:}
			\begin{packed_item}
				\item[1.] $ $Odabir opcije "Registriraj romobil"$ $
				\item[2.] $ $Unos minimalnog skupa ispravnih podataka o romobilu$ $
				\item[3.] $ $Odabir opcije "Spremi"$ $
			\end{packed_item}
			
			\subsubsection{Očekivani rezultat:}
			\begin{packed_item}
				\item[1.] $ $Romobil je spremljen u bazu podataka$ $
			\end{packed_item}
			
			\subsubsection{Rezultat:}
			{Očekivani rezultat [1.] je zadovoljen jer je romobil stvoren i spremljen u bazu podataka te je vraćen traženi HTTP zahtjev. \textcolor{red}{Aplikacija je prošla test.}}
			
			\subsubsection{Ispitni slučaj 6: Registracija romobila s neispravnim podacima}
			
			\subsubsection{Ulaz:}
			\begin{packed_item}
				\item[1.] $ $Odabir opcije "Registriraj romobil"$ $
				\item[2.] $ $Unos neispravnih podataka$ $
				\begin{packed_item}
					\item[1.a] $ $Pokušaj povezivanja romobila s neispravnim iznajmljivačem$ $
				\end{packed_item}
				\item[3.] $ $Odabir opcije "Spremi"$ $
			\end{packed_item}
			
			\subsubsection{Očekivani rezultat:}
			\begin{packed_item}
				\item[1.] $ $Romobil nije spremljen u bazu podataka$ $
			\end{packed_item}
			
			\subsubsection{Rezultat:}
			{Očekivani rezultat [1.] je zadovoljen jer se nije stvorio romobil te je vraćen traženi HTTP zahtjev. \textcolor{red}{Aplikacija je prošla test.}}
			
			\begin{figure}[H]
				\hspace*{-0.65in}
				\includegraphics[scale=0.5]{slike/unitTest.PNG}
				\centering
				\caption{Prikaz terminala nakon pokretanja unit testova}
				\label{fig:unit}
			\end{figure}
			
			
			
		
		
		
	 
			
		\section{Dijagram razmještaja}
			
			{Dijagrami razmještaja opisuju topologiju sklopovlja i programsku potporu koja se koristi u implementaciji sustava u njegovom radnom okruženju. Na poslužiteljskom računalu se nalaze web poslužitelj i poslužitelj baze podataka. Klijenti koriste mobilnu aplikaciju kako bi pristupili web aplikaciji. Sustav je baziran na arhitekturi ”klijent – poslužitelj”, a komunikacija izmedu računala korisnika i poslužitelja odvija se preko HTTP veze.}
			
			\begin{figure}[H]
				\includegraphics[scale=0.3]{slike/razmjestaj.PNG}
				\centering
				\caption{Dijagram razmještaja}
				\label{fig:dijagramRazmjestaja}
			\end{figure}
		
			\eject 
		
		\section{Upute za puštanje u pogon}
			Pokretanje Android aplikacije: 
			{Potrebno je preuzeti scooters.apk datoteku s Gitlab repozitorija projekta pod direktorijem ”izvrsniKod” na mobitel. Zatim ju je potrebno pokrenuti čime će se pokrenuti i instalacija Android aplikacije nakon cega klikom na ikonu aplikacije pokrećemo aplikaciju.}
		

			
			
			\eject 