\chapter{Opis projektnog zadatka}
		Cilj ovog projekta je razviti programsku potporu za web aplikaciju “Iznajmi romobil” koja će korisniku omogućiti da iznajmljuje romobile u vremenu dok ih on ne koristi. U toj će interakciji sudjelovati klijenti koji će unajmljivati romobile od iznajmljivača koji će ih njima iznajmljivati. Svi će korisnici aplikacije moći pregledavati romobile u aktualnim ponudama iznajmljivača. U cijelom procesu iznajmljivanja odnosno kontrole cjelokupnog sustava važnu ulogu imat će administrator koji će upravljati korisničkim računima korisnika i provjeravati pravovaljanost korisničkih podataka.
		
		Ciljani skup korisnika ove aplikacije jesu svi iznajmljivači romobila koji imaju slobodne romobile na raspolaganju i žele ih iznajmljivati radi zarade te svi klijenti kojima je romobil potreban u privatne svrhe za transport, rekreaciju i sl.
		Stoga je glavna misija ovog projekta razviti dovoljan skup funkcionalnosti koje bi omogućile upravo tim korisnicima da aplikaciju koriste učinkovito kako bi lako pronašli sve potrebne informacije i komunicirali s drugim aktorima tog procesa kroz prirodan tok procesa iznajmljivanja. Konkretno, klijent će imati pristup pregledu aktivnih ponuda za najam romobila gdje će izravno moći poslati zahtjev iznajmljivaču za najam. Zatim će iznajmljivač dobiti prikaz svih zahtjeva od kojih će prihvatiti jedan te će prihvaćenom klijentu doći potvrda da je prihvaćen. Na kraju najma, transakcija će uz potvrdu iznajmljivača biti automatski provedena. Uz taj minimalan skup funkcionalnosti koje će osigurati prirodan tok interakcije, opseg projekta će proširiti i dodatne mogućnosti poput mogućnosti prijave klijenta za zamjenu neprikladnih slika romobila objavljenih u ponudi iznajmljivača i nekoliko drugih.
		
		Pri pokretanju sustava korisniku se daje opcija registracije tj. kreiranja novog korisničkog računa odnosno prijave u sustav ukoliko je već registriran.
		Za kreiranje novog računa korisnik unosi sljedeće podatke o sebi:
		\begin{packed_item}
			\item ime
			\item prezime
			\item nadimak
			\item e-mail adresa
			\item broj kartice
		\end{packed_item}
		Uz to, u svrhu verifikacije vlastitog identiteta i upisanih podataka, pri registraciji treba priložiti i kopije sljedećih dokumenata:
		\begin{packed_item}
			\item osobna iskaznica
			\item potvrda o nekažnjavanju
		\end{packed_item}
		Također, korisnik mora odabrati barem jednu od ponuđenih uloga:
		\begin{packed_item}
			\item iznajmljivač
			\item klijent
		\end{packed_item}
		Nakon provedene registracije, podatke koje je korisnik unio treba pregledati administrator koji treba odlučiti hoće li registraciju prihvatiti. Ako je prihvati, korisnikov se račun s unešenim podacima može aktivirati. Korisnik čija je registracija prihvaćena dobiva lozinku na e-mail adresu unešenu pri registraciji. S tom se lozinkom korisnik mora prvi puta prijaviti u sustav kako bi se njegov korisnički račun aktivirao. Nakon prve prijave u sustav, korisnik dobiva mogućnost promjene lozinke.
		Pri svakoj prijavi korisnik upisuje:
		\begin{packed_item}
			\item e-mail adresu
			\item lozinku
		\end{packed_item}
		
		Registracijom u sustav korisnik sam odlučuje koju će ulogu imati u sustavu, a potom pri svakoj prijavi na sustav odlučuje u kojoj će se ulozi prijaviti. Popis uloga koje ima može i naknadno mijenjati u postavkama svog korisničkog računa. Svaku promjenu, brisanje odnosno dodavanje uloga treba odobriti administrator.
		Također, korisnik naknadno može mijenjati vidljivost podataka svog korisničkog računa odnosno za pojedine podatke može odrediti želi li da budu javno dostupni ili privatni tj. vidljivi samo njemu i administratoru. Nakon prve prijave u sustav, korisnik dobiva mogućnost promjene vidljivosti sljedećih podataka koji su prema pretpostavljenoj vrijednosti javno dostupni:
		\begin{packed_item}
			\item ime
			\item prezime
			\item e-mail adresa
		\end{packed_item}
		Broj kartice je uvijek privatan, a nadimak uvijek javan. Također, ako korisnik obavi transakciju kao iznajmljivač ili klijent, ocjena i komentar postaju javno vidljivi na njegovom profilu.
		
		Općenito, svaki registrirani korisnik može pregledavati i mijenjati svoje osobne podatke te izbrisati svoj korisnički račun.
		Također, registrirani korisnik ima uvid u povijest svojih transakcija iznajmljivanja kao klijent i kao iznajmljivač. Transakcije se dobavljaju iz baze transakcija te se ispisuju osnovni podaci o transakciji:
		\begin{packed_item}
			\item broj prijeđenih kilometara
			\item informacija je li klijent kažnjen
			\item ukupni novčani iznos
			\item vrijeme transakcije
			\item šifra ponude
			\item javno vidljivi podaci iznajmljivača i klijenta
		\end{packed_item}
	
		Odluči li se korisnik registrirati ili ne, u svakom slučaju ima opciju pregledavanja romobila trenutno dostupnih za najam, no samo registrirani korisnik može i iznajmljivati romobile. Pritom za svaki takav romobil na raspolaganju za najam postoji po jedna ponuda iznajmljivača. Svaka ponuda ima sljedeće informacije:
		\begin{packed_item}
			\item trenutna lokacija romobila
			\item lokacija na koju se romobil treba vratiti
			\item vrijeme do kada romobil treba vratiti
			\item cijena iznajmljivanja romobila po kilometru
			\item iznos novčane kazne koji se naplati klijentu u slučaju da ne vrati romobil do definiranog vremena
			\item priložene slike romobila koji se iznajmljuje
		\end{packed_item}
		
		Pri otvaranju aplikacije korisniku se prikazuje popis trenutno aktualnih ponuda romobila u obliku liste. Korisnik može kliknuti na pojedinu ponudu kako bi pročitao detaljnije podatke i vidio slike romobila.
		\begin{figure}[H]
			\includegraphics[]{slike/slika1.PNG}
			\centering
			\caption{Prozor s popisom trenutno aktualnih ponuda vozila (lijevo) i detaljan pogled na informacije o ponudi (desno)}
			\label{fig:slicnaaplikacija1}
		\end{figure}
		Na slici 2.1 prikazan je primjer izgleda i logike dijela aplikacije za pregled ponuda i slanje zahtjeva na ponudu. Lijevo je prikazan primjer sličnog dizajna dijela aplikacije za pregled ponuda vozila u obliku liste s osnovnim informacijama. Osim toga, na vrhu je prozora odabran interval unutar kojeg se želi rezervirati vozilo, dok u slučaju aplikacije neće biti rezervacije za određeni termin već će klijent sam doći preuzeti romobil u proizvoljnom trenutku za trajanja ponude. Također, svaka ponuda (stavka na listi) ima opciju „Book“ što će u aplikaciji biti ekvivalentno opciji „Zahtjev.“ Klikom na to dugme, prikazuje se detaljan pogled prikazan desno. Razlika u ovom dijelu je logika plaćanja – u prikazanom rješenju se već pri postavljanju zahtjeva odmah treba platiti za rezervaciju, a u slučaje aplikacije plaćanje će biti tek na kraju najma romobila, dok bi ovdje bile prikazane samo detaljnije informacije o romobilu zajedno sa svim slikama registriranog romobila.
		
		Korisnik aplikacije osim što može pregledavati dostupne ponude, ako je registriran, u skladu sa svojom ulogom ima dostupne i druge opcije. Tako osnovni aktori ovog sustava – klijenti, iznajmljivači i administrator – imaju i niz dodatnih aktivnosti i mogućnosti interakcije s ostalim aktorima.
		
		\underbar{Klijent}, osim što može pregledavati dostupne ponude, ako je zainteresiran za iznajmljivanje romobila iz odabrane ponude, može zatražiti i zahtjev za iznajmljivanjem koji onda stiže iznajmljivaču koji je objavio tu ponudu. Taj zahtjev obilježava početak razgovora dotičnog klijenta koji je poslao zahtjev s iznajmljivačem koji je objavio ponudu. U trenutku kad iznajmljivač prihvati jedan zahtjev za dotičnu ponudu, klijent dobiva poruku je li njegov zahtjev prihvaćen, unutar razgovora s iznajmljivačem za tu ponudu.
		Također, klijent čiji je zahtjev za ponudu odobren ima pravo tražiti iznajmljivača uvid u fizički romobil. Ako klijent smatra da su slike romobila postavljene u ponudi nevjerodostojne, ima pravo fotografirati romobil te poslati prijavu iznajmljivaču za zamjenu neodgovarajućih slika novim slikama. U prijavi klijent treba:
		\begin{packed_item}
			\item označiti stare neodgovarajuće slike romobila
			\item priložiti nove slike romobila koje je fotografirao
			\item dati razlog zamjene slika
		\end{packed_item}
		Nakon poslane prijave, klijent dobiva poruku unutar dotičnog razgovora s iznajmljivačem o tome je li zamjena provedena.
		
		\underbar{Iznajmljivač} objavljuje ponude za iznajmljivanje svojih romobila. U svaku ponudu upisuje gore navedene informacije koje su vidljive u popisu ponuda romobila svakom korisniku. Dodatno, iz liste svojih registriranih romobila odabire romobil za koji radi ponudu.
		Kako bi u ponudu uopće mogao staviti romobil, treba ga registrirati. Za registraciju romobila iznajmljivač upisuje tehničke specifikacije romobila te prilaže slike romobila koje trebaju vjerodostojno prikazati fizičko stanje romobila.
		\begin{figure}[H]
			\includegraphics[]{slike/slika2.PNG}
			\centering
			\caption{Registracija vozila – upis tehničkih specifikacija (lijevo) i odabir fotografija (desno)}
			\label{fig:slicnaaplikacija2}
		\end{figure}
		Na slici 2.2 prikazan je primjer koraka za registraciju vozila koju obavlja iznajmljivač. Slično, kao i za aplikaciju za najam romobila prvo upisuje osnovne tehničke specifikacije vozila (lijevo). Uz to, prisutne su informacije o cijeni i vremenu najma što u aplikaciji za najam romobila neće biti jer će se takve slične informacije odrediti u samoj ponudi, a neće biti vezane uz sam romobil. Desno je detaljan pogled gdje se odabiru slike vozila, jedino što se to obavlja po kategorijama, a u aplikaciji za najam romobila fotografije neće biti kategorizirane zbog manje kompleksnosti vozila. U tom dijelu će iznajmljivač moći odabrati fotografije romobila sa svog uređaja.
		
		Nakon objave ponude, iznajmljivač prikuplja zahtjeve od klijenata za iznajmljivanjem romobila iz ponude. U jednom trenutku (prije isteka ponude) iznajmljivač se odlučuje koji će zahtjev prihvatiti. Kad prihvati zahtjev jednog klijenta, zahtjevi svih ostalih za tu ponudu se automatski odbijaju.
		\begin{figure}[H]
			\includegraphics[]{slike/slika3.PNG}
			\centering
			\caption{Prikaz razgovora između klijenta i iznajmljivača – iznajmljivač prihvatio zahtjev klijenta}
			\label{fig:slicnaaplikacija3}
		\end{figure}
		Na slici 2.3 prikazano je nekoliko poruka u razgovoru prodavača i kupca u dijelu aplikacije za razmjenu poruka. Konkretno, prikazan je prvi dio njihove komunikacije gdje kupac šalje prodavaču zahtjev za kupnjom koji onda prodavač prihvati ili odbije. Slična je situacija u aplikaciji za najam romobila: klijent šalje iznajmljivaču zahtjev za najam romobila i zatim ga iznajmljivač može prihvatiti ili odbiti. Ipak, logika aplikacije će biti dijelom drugačija jer iznajmljivač neće prihvaćati odnosno odbijati zahtjeve za ponudu pojedinačno, već će imati samo opciju prihvaćanja i to samo jednog zahtjeva, dok će se svi ostali zahtjevi automatski odbiti. Također, iznajmljivač neće odabrati opciju “Prihvati” izravno u razgovoru s klijentom, nego će imati zaseban prozor u kojem će vidjeti sve pristigle zahtjeve klijenata za određenu ponudu i tamo će odabrati jednog kojeg će prihvatiti.
		
		Zatim, zadaća je iznajmljivača brinuti se o prijavama klijenata za zamjenu slika romobila u vlastitim ponudama. Ukoliko iznajmljivač primi takvu prijavu, ima pravo odlučiti hoće li provesti zamjenu slika.
		\begin{packed_item}
			\item Ako odluči da hoće, sustav automatski izvrši zamjenu slika i time klijent automatski dobiva poruku unutar njihovog razgovora za tu ponudu da je zamjena provedena.
			\item Ako odluči da neće, tj. ako smatra prijavu neopravdanom, sustav automatski proslijedi tu prijavu klijenta izravno administratoru koji onda dalje odluči. Nakon administratorove odluke, iznajmljivač dobiva obavijest je li zamjena provedena.
		\end{packed_item}
	
		Na kraju iznajmljivanja, kada klijent vrati romobil, iznajmljivač kroz sustav aplikacije inicira provođenje transakcije s bankom. Pritom se u obrascu za priređivanje transakcije dostupnom kroz aplikaciju iznajmljivaču prikaže prijeđeni broj kilometara. U sustavu se taj postupak očitanja broja kilometara simulira generiranjem nasumičnog pozitivnog realnog broja iz predodređenog raspona.
		Također se u sustavu automatski obave sljedeće akcije:
		\begin{packed_item}
			\item Na temelju broja kilometara i cijene vožnje romobila po kilometru dostupne iz ponude, iznajmljivaču se unutar obrasca automatski prikaže izračunata cijena vožnje.
			\item Na temelju usporedbe sadašnjeg vremena s vremenom do kada je romobil trebao biti vraćen, unutar obrasca se također automatski označi opcija o tome hoće li se cijeni vožnje pribrojiti cijena novčane kazne određena ponudom.
			\item Uzevši oba dijela cijene iznajmljivanja u obzir, u obrascu se automatski prikaže ukupan iznos koji će po potvrdi iznajmljivača biti poslan banci koja je zatim odgovorna za samo provođenje transakcije.
		\end{packed_item}
		Nakon što iznajmljivač potvrdi automatski popunjeni obrazac, transakcija se automatski spremi u bazu transakcija.
		
		
		Uz sve navedeno, po završenom iznajmljivanju, iznajmljivač ima opcionalnu mogućnost da ocijeni svoje iskustvo s klijentom. Tu ocjenu odabire kao prirodan broj iz raspona 1-5 i uz to može napisati komentar. Nakon objave ocjene iskustva iznajmljivanja, dane ocjene i komentari se automatski objavljuju javno na profilima klijenta i iznajmljivača.
		
		\underbar{Administrator} ima najveće ovlasti u sustavu i time ima glavnu ulogu upravljanjem računima korisnika i, prema potrebi, njihovim interakcijama. Konkretno, ovlasti administratora su:
		\begin{packed_item}
			\item odobravanje odnosno odbijanje registracije neregistriranog korisnika – na temelju podataka i kopije dokumenata koje je korisnik unio u sustav pri registraciji
			\item zabrana pristupa korisnicima – zbog bilo koje akcije korisnika koju smatra neprihvatljivom
			\item konačna odluka o provođenju zamjene slika prijavljenog romobila (u slučaju da iznajmljivač ne prihvati razlog zamjene)
		\end{packed_item}
		
		Završetkom aplikacije u okviru projekta, osnovni opseg projekta opisan na početku bit će ispunjen, kao i osnovni zahtjevi projektnog zadatka. Međutim, kako je aplikacija simulacija stvarne situacije iznajmljivanja romobila, trebala bi se prilagoditi stvarnim sustavima s kojima bi se trebala povezati. Prije svega, trebala bi se povezati s bankom koja bi stvarno provodila novčane transakcije po završetku najma. Također, korisno bi bilo povezati je sa sustavom samog romobila ako on ima opciju mjerenja broja prijeđenih kilometara, po upitu iznajmljivača aplikacija bi mogla trenutačno dohvatiti taj podatak sa sustava romobila i upisati ga u obrazac transakcije.
		
		Osim nadogradnji u vidu povezivanja aplikacije s drugim sustavima, mogao bi se dodati i niz novih funkcionalnosti poput opcija trenutačnog informiranja korisnika što bi dolazilo kao obavijesti u aplikaciji: obavijest klijentu o novoj objavljenoj ponudi, obavijest iznajmljivaču o novom zahtjevu klijenta za ponudu ili prijavi za zamjenu slika, obavijest klijentu o prihvaćanju/odbijanju njegovog zahtjeva itd. Također, korisno bi bilo dodati geolokacijske informacije npr. lokaciju i put kretanja romobila tijekom vožnje i tako bi mogao iznajmljivač mogao pratiti lokaciju svog romobila u svakom trenutku, ili pak uz listu ponuda dodati i geografsku kartu s označenim slobodnim romobilima u blizini što bi pojedinim korisnicima bilo vizualno atraktivnije itd.
		
		\eject
	
		
	