\chapter{Specifikacija programske potpore}

\section{Funkcionalni zahtjevi}


\noindent \textbf{Dionici:}

\begin{packed_enum}
	
	\item Iznajmljivač romobila (ima financijski interes od iznajmljivanja romobila i odgovornost komunikacije s klijentima i administratorom)
	\item Klijent (ima osobni interes za vožnjom unajmljenog romobila i odgovornost komunikacije s iznajmljivačem)
	\item Administrator (nositelj glavne odgovornosti u upravljanju pristupom korisnika sustavu i korisničkim računima i u donošenju konačnih odluka)
	\item Razvojni tim (nositelj odgovornosti razvoja programske potpore u skladu s danim zahtjevima)
	\item Banka (ima financijski interes od provođenja novčanih transakcija na kraju iznajmljivanja i odgovornost komunikacije sa sustavom koji se povezuje sa sustavom banke radi slanja zahtjeva za transakcijom)
	
\end{packed_enum}

\noindent \textbf{Aktori i njihovi funkcionalni zahtjevi:}


\begin{packed_enum}
	\item  \underbar{Neregistrirani/neprijavljeni korisnik (inicijator) može:}
	
	\begin{packed_enum}
		
		\item pregledavati aktualne ponude za najam romobila
		\item odabrati ponudu i dobiti prikaz općih informacija (trenutna lokacija romobila, lokacija na koju se romobil treba vratiti, vrijeme do kada romobil treba vratiti, cijena iznajmljivanja romobila po kilometru, iznos novčane kazne za slučaj kašnjenja vraćanja romobila) i slika romobila
		\item registrirati se u sustav, stvoriti novi korisnički račun za što treba:
		\begin{packed_enum}
			
			\item  upisati ime, prezime, nadimak, e-mail adresu i broj kartice 
			\item  priložiti kopije osobne iskaznice i potvrde o nekažnjavanju
			\item  odabrati jednu od ponuđenih uloga – iznajmljivač ili/i klijent
			
		\end{packed_enum}
		
	\end{packed_enum}
	
	\item  \underbar{Registrirani korisnik – iznajmljivač, klijent, administrator (inicijator) može:}
	
	\begin{packed_enum}
		
		\item prijaviti se u sustav pri čemu treba:
		\begin{packed_enum}
			
			\item  upisati e-mail adresu i lozinku
			\item  označiti u kojoj se ulozi hoće prijaviti (iznajmljivač ili klijent)
			
		\end{packed_enum}
		\item izbrisati svoj korisnički račun
		\item pregledavati i mijenjati svoje osobne podatke (podatke upisane pri registraciji i lozinku)
		\item mijenjati vidljivost (javna/privatna) sljedećih podataka: ime, prezime, e-mail adresa
		\item pregledavati povijest svojih transakcija
		\item dodavati novu, ukloniti staru ulogu (iznajmljivač, klijent)
		\item pregledavati profile drugih iznajmljivača i klijenata
		\begin{packed_enum}
			
			\item  pregledavati njihove javno dostupne osobne podatke
			\item  pregledavati ocjene i komentare iznajmljivača za klijente objavljene na njihovim profilima
			
		\end{packed_enum}			
	\end{packed_enum}
	
	\item  \underbar{Iznajmljivač (inicijator) može sve što i registrirani korisnik te dodatno:}
	
	\begin{packed_enum}
		
		\item registrirati romobil
		\begin{packed_enum}
			
			\item  upisati tehničke specifikacije romobila
			\item  priložiti slike romobila
			
		\end{packed_enum}
		\item izbrisati romobil s popisa svojih registriranih romobila
		\item pregledavati popis svojih registriranih romobila
		\item odabrati romobil s liste svojih registriranih romobila
		\item dodavati i brisati slike za romobil odabran s liste svojih romobila
		\item pregledavati povijest svojih ponuda
		\item objaviti ponudu za iznajmljivanje svog romobila
		\begin{packed_enum}
			
			\item  upisati trenutnu lokaciju romobila, lokaciju na koju se romobil treba vratiti, vrijeme do kada romobil treba vratiti, cijenu iznajmljivanja romobila po kilometru, iznos novčane kazne za slučaj kašnjenja vraćanja romobila
			\item  odabrati romobil iz liste svojih registriranih romobila za koji radi ponudu
			
		\end{packed_enum}
		\item vidjeti popis zahtjeva klijenata za svaku ponudu
		\item poslati poruku s pozitivnim odgovorom na zahtjev odabranog klijenta za ponudu
		\begin{packed_enum}
			
			\item  odabrati jedan zahtjev s popisa zahtjeva klijenata za ponudu
			\item  potvrditi odabir
			
		\end{packed_enum}
		\item odabrati opciju da/ne na prijavu klijenta za zamjenu slika
		\item slati dodatne poruke u razgovoru s klijentom
		\item pregledavati razgovore s klijentima (jedan razgovor vezan je uz jednu ponudu)
		\item vidjeti poruke u razgovorima s klijentima; za svaki pojedini razgovor s određenim klijentom:
		\begin{packed_enum}
			
			\item  poruku zahtjeva klijenata (1. poruka u razgovoru s klijentom o danoj ponudi)
			\item  poruku s odgovorom danom klijentu (pozitivan/negativan)
			\item  poruku prijave klijenta za zamjenu slika (ako je poslana prijava)
			\item  poruku o prihvaćenosti prijave za zamjenu slika (ako je poslana prijava)
			\item  poruku o ocjeni i komentaru danom klijentu nakon iznajmljivanja
			\item  sve ostale dodatne poruke razgovora s klijentom u vezi ponude
			
		\end{packed_enum}
		\item inicirati provođenje transakcije nakon što klijent vrati romobil
		\begin{packed_enum}
			
			\item  odabrati ponudu s popisa ponuda
			\item  odabrati akciju za dobivanje obrasca za priređenje bankovne transakcije
			\item  pregledati automatski generirane i dobavljene podatke o ponudi: prijeđeni broj kilometara, informacija je li klijent kažnjen, cijena same vožnje, ukupni iznos transakcije
			\item  potvrditi podatke u obrascu transakcije
			
		\end{packed_enum}
		\item ocijeniti iskustvo s klijentom za pojedinu ponudu
		\begin{packed_enum}
			
			\item  odabrati neocijenjenu ponudu
			\item  odabrati ocjenu (prirodan broj iz raspona 1-5)
			\item  upisati komentar
			\item  potvrditi ocjenu iskustva
			
		\end{packed_enum}
	\end{packed_enum}
	
	\item  \underbar{Klijent (inicijator) može sve što i registrirani korisnik te dodatno:}
	
	\begin{packed_enum}
		
		\item poslati zahtjev za iznajmljivanje romobila
		\begin{packed_enum}
			
			\item  odabrati ponudu s popisa ponuda
			\item  na odabranoj ponudi odabrati akciju za slanje zahtjeva
			
		\end{packed_enum}
		\item poslati prijavu iznajmljivaču za zamjenu slika
		\begin{packed_enum}
			
			\item  odabrati ponudu s popisa ponuda
			\item  označiti stare neodgovarajuće slike romobila
			\item  priložiti nove slike romobila
			\item  opisati razlog zamjene slika
			
		\end{packed_enum}
		\item slati dodatne poruke u razgovoru s iznajmljivačem
		\item pregledavati razgovore s iznajmljivačima (jedan razgovor vezan je uz jednu ponudu)
		\item vidjeti poruke u razgovorima s iznajmljivačima
		\begin{packed_enum}
			
			\item  svoju poruku zahtjeva (1. poruka u razgovoru s iznajmljivačem o danoj ponudi)
			\item  poruku s odgovorom iznajmljivača na zahtjev (pozitivan/negativan odgovor)
			\item  svoju poruku prijave za zamjenu slika (ako je poslao prijavu)
			\item  poruku o prihvaćenosti prijave za zamjenu slika (ako je poslao prijavu)
			\item  poruku o ocjeni i komentaru primljenom od iznajmljivača nakon iznajmljivanja
			\item  sve ostale dodatne poruke razgovora s iznajmljivačem u vezi ponude
			
		\end{packed_enum}			
	\end{packed_enum}
	
	\item  \underbar{Administrator (inicijator) može:}
	
	\begin{packed_enum}
		\item prijaviti se u sustav pri čemu treba:
		\begin{packed_enum}
			
			\item  upisati e-mail adresu i lozinku
			
		\end{packed_enum}
		\item pregledavati popis novih neobrađenih registracija korisnika koje se tek trebaju odobriti/odbiti
		\item odobriti/odbiti registracije korisnika
		\begin{packed_enum}
			
			\item  odabrati registraciju korisnika s popisa novih registracija korisnika
			\item  odabrati opciju odobriti/odbiti
			\item  dodatno za odbijanje: upisati razlog odbijanja
			
		\end{packed_enum}
		\item pregledavati registrirane (odobrene) korisnike
		\item odabrati korisnika s popisa registriranih korisnika i pregledavati sve (javno vidljive i privatne) osobne podatke korisnika
		\item zabraniti pristup korisniku
		\begin{packed_enum}
			
			\item  odabrati korisnika s popisa registriranih korisnika
			\item  odabrati opciju zabrane pristupa
			\item  unijeti razlog zabrane
			\item  potvrditi zabranu
			
		\end{packed_enum}
		\item poništiti zabranu pristupa korisniku sa zabranjenim pristupom (ovu opciju administrator koristi samo u slučaju kad slučajno zabrani pristup korisniku kojem nije trebao zabraniti pristup)
		\item pregledavati nesređene prijave za promjenu slika
		\item odabrati prijavu za zamjenu slika s popisa nesređenih prijava i pregledati popunjenu prijavu
		\item odabrati opciju da/ne na prijavu za zamjenu slika			
	\end{packed_enum}
	
	\item  \underbar{Baza podataka (sudionik):}
	
	\begin{packed_enum}
		
		\item pohranjuje sve podatke o korisnicima (ime, prezime, nadimak, e-mail adresu, lozinku, broj kartice, putanje do datoteka kopije osobne iskaznice i potvrde o nekažnjavanju), dozvoli pristupa aplikaciji, njihovim ulogama (je li korisnik klijent, iznajmljivač, administrator), javnoj vidljivosti njihovih osobnih podataka, ocjenama i komentarima koje su primili kao klijent odnosno dali kao iznajmljivač
		\item pohranjuje sve podatke o romobilima (vlasnik, tehničke specifikacije, slike)
		\item pohranjuje sve podatke o ponudama (iznajmljivač, klijent, predodređeni podaci koje specificira iznajmljivač)
		\item pohranjuje sve podatke o transakcijama (iznos, je li klijent kažnjen, broj kilometara, vrijeme, povezana ocjena i komentar)
		\item pohranjuje sve podatke o razgovorima i porukama unutar razgovora koje su izmijenjene između klijenta i iznajmljivača (zahtjevi klijenata, odgovori iznajmljivača na zahtjeve, prijave za zamjenu slika, poruke o izvršenoj zamjeni slika, poruke o novoj ocjeni i komentaru, ostale dodatne poruke)
		\item pohranjuje sve podatke o prijavama za zamjenu slika (ponuda uz koju se prijava veže, označene neodgovarajuće slike romobila, nove slike romobila, razlog zamjene, prihvaćenost prijave)
		
	\end{packed_enum}
\end{packed_enum}

\eject 



\subsection{Obrasci uporabe}


\subsubsection{Opis obrazaca uporabe}


\noindent \underbar{\textbf{UC$$1$$ - $$Pregled aktualnih ponuda za najam romobila$$}}
\begin{packed_item}
	
	\item \textbf{Glavni sudionik: }$ $Neregistrirani korisnik$ $
	\item  \textbf{Cilj:} $ $Pregledati aktualne ponude za najam romobila$ $
	\item  \textbf{Sudionici:} $ $Baza podataka$ $
	\item  \textbf{Preduvjet:} $ $-$ $
	\item  \textbf{Opis osnovnog tijeka:}
	
	\item[] \begin{packed_enum}
		\item $ $Korisnik odabire opciju za prikaz aktualnih ponuda za najam romobila$ $
		\item $ $Korisnik odabire jednu ponudu i dobiva prikaz općih informacija$ $
	\end{packed_enum}

	\item  \textbf{Opis mogućih odstupanja:}
	
	\item[] \begin{packed_item}
		\item[1.a] $ $Nema aktualnih ponuda$ $
		\item[] \begin{packed_enum}
			
			\item $ $Sustav obavještava korisnika da trenutno nema aktualnih ponuda$ $
			
		\end{packed_enum}
	\end{packed_item}
	
\end{packed_item}

\noindent \underbar{\textbf{UC$$2$$ - $$Registracija$$}}
\begin{packed_item}
	
	\item \textbf{Glavni sudionik: }$ $Neregistrirani korisnik, registrirani korisnik$ $
	\item  \textbf{Cilj:} $ $Izraditi novi korisnički račun$ $
	\item  \textbf{Sudionici:} $ $Baza podataka$ $
	\item  \textbf{Preduvjet:} $ $Korisnik ima funkcionalni e-mail, kopiju osobne iskaznice, kopiju potvrde o nekažnjavanju$ $
	\item  \textbf{Opis osnovnog tijeka:}
	
	\item[] \begin{packed_enum}
		\item $ $Korisnik odabire opciju registracije$ $
		\item $ $Korisnik unosi minimalni predefinirani skup korisničkih podataka i prilaže kopije potrebnih dokumenata$ $
		\item $ $Korisnik odabire opciju provjere valjanosti unesenih podataka$ $
		\item $ $Korisnik potvrđuje registraciju$ $
		\item $ $Zahtjev za registracijom se zapisuje u bazu$ $
		\item $ $Potvrda računa aktivacijskim e-mailom$ $
		\item $ $Podatak o aktiviranom korisničkom računu se zapisuje u bazu$ $
	\end{packed_enum}
	
	\item  \textbf{Opis mogućih odstupanja:}
	
	\item[] \begin{packed_item}
		\item[2.a] $ $Odabir već zauzetog korisničkog imena$ $
		\item[] \begin{packed_enum}
			
				\item $ $Sustav obavještava korisnika da već postoji neki korisnik s navedenom e-mail adresom i da odabere drugu adresu$ $

		\end{packed_enum}
	
		\item[3.a] $ $Unos podataka u nedozvoljenom formatu$ $
		\item[] \begin{packed_enum}
			
			\item $ $Sustav obavještava korisnika da je pojedini podatak unesen u neispravnom formatu i da ponovi unos tog podatka npr. unos e-mail adrese u neispravnom formatu$ $
			
		\end{packed_enum}
		
		\item[3.b] $ $Nedozvoljen format kopije osobne iskaznice$ $
		\item[] \begin{packed_enum}
			
			\item $ $Sustav obavještava korisnika da je format datoteke kopije osobne iskaznice nedozvoljen i da priloži kopiju u dozvoljenom formatu$ $
			
		\end{packed_enum}
	
		\item[3.c] $ $Nedozvoljen format kopije potvrde o nekažnjavanju$ $
		\item[] \begin{packed_enum}
			
			\item $ $Sustav obavještava korisnika da je format datoteke kopije potvrde o nekažnjavanju nedozvoljen i da priloži kopiju u dozvoljenom formatu$ $
			
		\end{packed_enum}
	
		\item[5.a] $ $Zapis zahtjeva za registracijom u bazu neuspješan$ $
		\item[] \begin{packed_enum}
		
			\item $ $Sustav obavještava korisnikas da pokušaj slanja zahtjeva za registracijom nije uspio i da pokuša ponovno$ $
		
		\end{packed_enum}
	\end{packed_item}
	
\end{packed_item}

\noindent \underbar{\textbf{UC$$3$$ - $$Prijava u sustav$$}}
\begin{packed_item}
	
	\item \textbf{Glavni sudionik: }$ $Registrirani korisnik$ $
	\item  \textbf{Cilj:} $ $Prijaviti se u sustav; omogućiti pristup funkcionalnostima dostupnih samo registriranim korisnicima$ $
	\item  \textbf{Sudionici:} $ $Baza podataka$ $
	\item  \textbf{Preduvjet:} $ $Korisnik se prethodno registrirao i administrator mu je odobrio registraciju$ $
	\item  \textbf{Opis osnovnog tijeka:}
	
	\item[] \begin{packed_enum}
		\item $ $Korisnik odabire opciju prijave$ $
		\item $ $Korisnik upisuje e-mail adresu i lozinku$ $
		\item $ $Postojanje para upisane e-mail adrese i lozinke se provjerava u bazi podataka$ $
		\item $ $Korisnik se uspješno prijavljuje; ima pristup svim dodatnim funkcionalnostima namijenjenim registriranim korisnicima$ $
	\end{packed_enum}
	
	\item  \textbf{Opis mogućih odstupanja:}
	
	\item[] \begin{packed_item}
		\item[2.a] $ $Krivo upisana e-mail adresa$ $
		\item[] \begin{packed_enum}
			
			\item $ $Sustav obavještava korisnika o neispravnom formatu e-mail adrese i da ponovi upis podataka$ $
			
		\end{packed_enum}
	
		\item[3.a] $ $Nepostojeća e-mail adresa ili lozinka$ $
		\item[] \begin{packed_enum}
		
		\item $ $Sustav obavještava korisnika o nepostojećoj/neispravno upisanoj e-mail adresi ili lozinke i da ponovi upis podataka$ $
		
	\end{packed_enum}
	
	\end{packed_item}
	
\end{packed_item}

\pagebreak
\noindent \underbar{\textbf{UC$$4$$ - $$Brisanje korisničkog računa$$}}
\begin{packed_item}
	
	\item \textbf{Glavni sudionik: }$ $Registrirani korisnik$ $
	\item  \textbf{Cilj:} $ $Izbrisati korisnički račun$ $
	\item  \textbf{Sudionici:} $ $Baza podataka$ $
	\item  \textbf{Preduvjet:} $ $Korisnik je registriran i prijavljen u sustav$ $
	\item  \textbf{Opis osnovnog tijeka:}
	
	\item[] \begin{packed_enum}
		\item $ $Korisnik odabire opciju "Obriši račun"$ $
		\item $ $Korisnički račun se briše iz baze podataka$ $
		\item $ $Otvara se stranica za registraciju$ $
	\end{packed_enum}
	
\end{packed_item}

\noindent \underbar{\textbf{UC$$5$$ - $$Pregled osobnih podataka$$}}
\begin{packed_item}
	
	\item \textbf{Glavni sudionik: }$ $Registrirani korisnik$ $
	\item  \textbf{Cilj:} $ $Pregledati osobne podatke$ $
	\item  \textbf{Sudionici:} $ $Baza podataka$ $
	\item  \textbf{Preduvjet:} $ $Korisnik je registriran i prijavljen u sustav$ $
	\item  \textbf{Opis osnovnog tijeka:}
	
	\item[] \begin{packed_enum}
		\item $ $Korisnik odabire opciju "Osobni podatci"$ $
		\item $ $Korisnik dobiva prikaz svojih osobnih podataka$ $
	\end{packed_enum}
	
\end{packed_item}

\noindent \underbar{\textbf{UC$$6$$ - $$Promjena osobnih podataka$$}}
\begin{packed_item}
	
	\item \textbf{Glavni sudionik: }$ $Registrirani korisnik$ $
	\item  \textbf{Cilj:} $ $Promijeniti osobne podatke$ $
	\item  \textbf{Sudionici:} $ $Baza podataka$ $
	\item  \textbf{Preduvjet:} $ $Korisnik je registriran i prijavljen u sustav$ $
	\item  \textbf{Opis osnovnog tijeka:}
	
	\item[] \begin{packed_enum}
		\item $ $Korisnik odabire opciju "Osobni podatci"$ $
		\item $ $Korisnik odabire opciju "Uredi podatke"$ $
		\item $ $Korisnik mijenja svoje osobne podatke$ $
		\item $ $Korisnik sprema promjene$ $
		\item $ $Baza podataka se ažurira$ $
	\end{packed_enum}

	\item  \textbf{Opis mogućih odstupanja:}
	
	\item[] \begin{packed_item}
		
		\item[4.a] $ $Korisnik ne odabire opciju "Spremi promjene"$ $
		\item[] \begin{packed_enum}
			
			\item $ $Korisnika se upozorava da nije spremio promjene prilikom izlaska iz prozora i pita želi li spremiti promjene te sukladno odgovoru promjena se izvršava ili ne i izlazi iz prozora$ $
			
		\end{packed_enum}	
	\end{packed_item}
\end{packed_item}

\noindent \underbar{\textbf{UC$$7$$ - $$Promjena vidljivosti osobnih podataka$$}}
\begin{packed_item}
	
	\item \textbf{Glavni sudionik: }$ $Registrirani korisnik$ $
	\item  \textbf{Cilj:} $ $Promijeniti vidljivost osobnih podataka$ $
	\item  \textbf{Sudionici:} $ $Baza podataka$ $
	\item  \textbf{Preduvjet:} $ $Korisnik je registriran i prijavljen u sustav$ $
	\item  \textbf{Opis osnovnog tijeka:}
	
	\item[] \begin{packed_enum}
		\item $ $Korisnik odabire opciju "Osobni podatci"$ $
		\item $ $Korisnik odabire opciju "Uredi podatke"$ $
		\item $ $Korisnik ažurira vidljivost svojih osobnih podataka$ $
		\item $ $Korisnik sprema promjene$ $
		\item $ $Baza podataka se ažurira$ $
	\end{packed_enum}
	
	\item  \textbf{Opis mogućih odstupanja:}
	
	\item[] \begin{packed_item}
		
		\item[2.a] $ $Korisnik ne odabire opciju "Spremi promjene"$ $
		\item[] \begin{packed_enum}
			
			\item $ $Korisnika se upozorava da nije spremio promjene prilikom izlaska iz prozora i pita želi li spremiti promjene te sukladno odgovoru promjena se izvršava ili ne i izlazi iz prozora$ $
			
		\end{packed_enum}	
	\end{packed_item}
\end{packed_item}

\noindent \underbar{\textbf{UC$$8$$ - $$Pregled povijesti vlastitih transkacija$$}}
\begin{packed_item}
	
	\item \textbf{Glavni sudionik: }$ $Registrirani korisnik$ $
	\item  \textbf{Cilj:} $ $Pregledati povijest vlastitih transkacija$ $
	\item  \textbf{Sudionici:} $ $Baza podataka$ $
	\item  \textbf{Preduvjet:} $ $Korisnik je registriran i prijavljen u sustav$ $
	\item  \textbf{Opis osnovnog tijeka:}
	
	\item[] \begin{packed_enum}
		\item $ $Korisnik odabire opciju "Moje transakcije"$ $
		\item $ $Korisnik dobiva prikaz svojih transakcija (kao iznajmljivač i/ili klijent)$ $
	\end{packed_enum}
	
	\item  \textbf{Opis mogućih odstupanja:}
	
	\item[] \begin{packed_item}
		
		\item[1.a] $ $Korisnik nema provedenih transakcija$ $
		\item[] \begin{packed_enum}
			
			\item $ $Korisniku se javlja da nema provedenih vlastitih transakcija$ $
			
		\end{packed_enum}
			
	\end{packed_item}
\end{packed_item}

\noindent \underbar{\textbf{UC$$9$$ - $$Dodavanje uloge$$}}
\begin{packed_item}
	
	\item \textbf{Glavni sudionik: }$ $Registrirani korisnik$ $
	\item  \textbf{Cilj:} $ $Dodati novu ulogu$ $
	\item  \textbf{Sudionici:} $ $Baza podataka$ $
	\item  \textbf{Preduvjet:} $ $Korisnik je registriran i prijavljen u sustav$ $
	\item  \textbf{Opis osnovnog tijeka:}
	
	\item[] \begin{packed_enum}
		\item $ $Korisnik odabire opciju "Moje uloge"$ $
		\item $ $Korisnik odabire jednu novu ulogu koju označuje radi dodavanja $ $
		\item $ $Korisnik potvrđuje promjenu uloga$ $
		\item $ $Skup uloga korisnika se ažurira u bazi podataka$ $
	\end{packed_enum}
\end{packed_item}

\noindent \underbar{\textbf{UC$$10$$ - $$Uklanjanje uloge$$}}
\begin{packed_item}
	
	\item \textbf{Glavni sudionik: }$ $Registrirani korisnik$ $
	\item  \textbf{Cilj:} $ $Ukloniti ulogu$ $
	\item  \textbf{Sudionici:} $ $Baza podataka$ $
	\item  \textbf{Preduvjet:} $ $Korisnik je registriran i prijavljen u sustav$ $
	\item  \textbf{Opis osnovnog tijeka:}
	
	\item[] \begin{packed_enum}
		\item $ $Korisnik odabire opciju "Moje uloge"$ $
		\item $ $Korisnik odabire jednu svoju ulogu koju odznačuje radi brisanja $ $
		\item $ $Korisnik potvrđuje promjenu uloga$ $
		\item $ $Skup uloga korisnika se ažurira u bazi podataka$ $
	\end{packed_enum}
\end{packed_item}

\noindent \underbar{\textbf{UC$$11$$ - $$Pregled profila korisnika$$}}
\begin{packed_item}
	
	\item \textbf{Glavni sudionik: }$ $Neregistrirani korisnik, registrirani korisnik$ $
	\item  \textbf{Cilj:} $ $Pregledati profil drugog korisnika$ $
	\item  \textbf{Sudionici:} $ $Baza podataka$ $
	\item  \textbf{Preduvjet:} $ $-$ $
	\item  \textbf{Opis osnovnog tijeka:}
	
	\item[] \begin{packed_enum}
		\item $ $Korisnik u tražilicu unosi nadimak traženog korisnika$ $
		\item $ $Pretražuje se baza podataka$ $
		\item $ $Korisniku se prikazuje korisnički profil odabranog korisnika$ $
		
	\end{packed_enum}
	
	\item  \textbf{Opis mogućih odstupanja:}
	
	\item[] \begin{packed_item}
		
		\item[3.a] $ $Ne postoji korisnik pod traženim nadimkom$ $
		\item[] \begin{packed_enum}
			
			\item $ $Korisniku se javlja da ne postoji korisnik s traženim nadimkom$ $
			
		\end{packed_enum}
	
	\end{packed_item}
\end{packed_item}

\noindent \underbar{\textbf{UC$$12$$ - $$Registracija romobila$$}}
\begin{packed_item}
	
	\item \textbf{Glavni sudionik: }$ $Iznajmljivač$ $
	\item  \textbf{Cilj:} $ $Registrirati vlastiti romobil$ $
	\item  \textbf{Sudionici:} $ $Baza podataka$ $
	\item  \textbf{Preduvjet:} $ $Iznajmljivač je prijavljen$ $
	\item  \textbf{Opis osnovnog tijeka:}
	
	\item[] \begin{packed_enum}
		\item $ $Iznajmljivač odabire opciju registracije romobila$ $
		\item $ $Iznajmljivač unosi minimalni predefinirani skup podataka o romobilu$ $
		\item $ $Iznajmljivač prilaže slike romobila$ $
		\item $ $Iznajmljivač odabire opciju "Spremi"$ $
		\item $ $Registrirani romobil se zapisuje u bazu$ $
	\end{packed_enum}

	\item  \textbf{Opis mogućih odstupanja:}
	
	\item[] \begin{packed_item}
	
		\item[3.a] $ $Nedozvoljen format slika romobila$ $
		\item[] \begin{packed_enum}
			
			\item $ $Sustav obavještava korisnika da je format jedne od priloženih slika romobila nedozvoljen i da priloži sliku u dozvoljenom formatu$ $
			
		\end{packed_enum}
		
		\item[5.a] $ $Zapis registriranog romobila u bazu neuspješan$ $
		\item[] \begin{packed_enum}
			
			\item $ $Iznajmljivaču se javlja da pokušaj registracije romobila nije uspio i da pokuša ponovno$ $
			
		\end{packed_enum}
	\end{packed_item}
	
\end{packed_item}

\noindent \underbar{\textbf{UC$$13$$ - $$Brisanje romobila$$}}
\begin{packed_item}
	
	\item \textbf{Glavni sudionik: }$ $Iznajmljivač$ $
	\item  \textbf{Cilj:} $ $Izbrisati vlastiti registrirani romobil$ $
	\item  \textbf{Sudionici:} $ $Baza podataka$ $
	\item  \textbf{Preduvjet:} $ $Iznajmljivač je prijavljen$ $
	\item  \textbf{Opis osnovnog tijeka:}
	
	\item[] \begin{packed_enum}
		\item $ $Iznajmljivač odabire opciju "Moji romobili"$ $
		\item $ $Iznajmljivač dobiva popis svojih romobila$ $
		\item $ $Iznajmljivač odabire opciju "Obriši romobil" na romobilu$ $
		\item $ $Odabrani romobil se briše iz baze$ $
	\end{packed_enum}
	
	\item  \textbf{Opis mogućih odstupanja:}
	
	\item[] \begin{packed_item}
		
		\item[1.a] $ $Iznajmljivač nema niti jedan romobil$ $
		\item[] \begin{packed_enum}
			
			\item $ $Iznajmljivaču se javlja da nema nijedan registrirani romobil$ $
			
		\end{packed_enum}
	
	\end{packed_item}
	
\end{packed_item}

\noindent \underbar{\textbf{UC$$14$$ - $$Pregled popisa vlastitih romobila$$}}
\begin{packed_item}
	
	\item \textbf{Glavni sudionik: }$ $Iznajmljivač$ $
	\item  \textbf{Cilj:} $ $Pregledati popis vlastitih romobila$ $
	\item  \textbf{Sudionici:} $ $Baza podataka$ $
	\item  \textbf{Preduvjet:} $ $Iznajmljivač je prijavljen$ $
	\item  \textbf{Opis osnovnog tijeka:}
	
	\item[] \begin{packed_enum}
		\item $ $Iznajmljivač odabire opciju "Moji romobili"$ $
		\item $ $Iznajmljivač dobiva popis svojih romobila$ $
	\end{packed_enum}

		\item  \textbf{Opis mogućih odstupanja:}
	
	\item[] \begin{packed_item}
		
		\item[2.a] $ $Iznajmljivač nema niti jedan romobil$ $
		\item[] \begin{packed_enum}
			
			\item $ $Iznajmljivaču se javlja da nema nijedan registrirani romobil$ $
			
		\end{packed_enum}
	\end{packed_item}

\end{packed_item}

\noindent \underbar{\textbf{UC$$15$$ - $$Dodavanje slika vlastitog romobila$$}}
\begin{packed_item}
	
	\item \textbf{Glavni sudionik: }$ $Iznajmljivač$ $
	\item  \textbf{Cilj:} $ $Dodati nove slike vlastitom registriranome romobilu$ $
	\item  \textbf{Sudionici:} $ $Baza podataka$ $
	\item  \textbf{Preduvjet:} $ $Iznajmljivač je prijavljen$ $
	\item  \textbf{Opis osnovnog tijeka:}
	
	\item[] \begin{packed_enum}
		\item $ $Iznajmljivač odabire opciju "Moji romobili"$ $
		\item $ $Iznajmljivač dobiva popis svojih romobila$ $
		\item $ $Iznajmljivač odabire jedan od romobila$ $
		\item $ $Iznajmljivač odabire opciju "Dodaj slike"$ $
		\item $ $Iznajmljivač prilaže nove slike$ $
		\item $ $Iznajmljivač odabire opciju "Dodaj" da potvrdi promjenu slika romobila$ $
		\item $ $Nove slike se dodaju u popis slika romobila u bazi$ $
	\end{packed_enum}
	
	\item  \textbf{Opis mogućih odstupanja:}
	
	\item[] \begin{packed_item}
		
		\item[2.a] $ $Iznajmljivač nema niti jedan romobil$ $
		\item[] \begin{packed_enum}
			
			\item $ $Iznajmljivaču se javlja da nema nijedan registrirani romobil$ $
			
		\end{packed_enum}
	
		\item[5.a] $ $Nedozvoljen format slika romobila$ $
		\item[] \begin{packed_enum}
		
			\item $ $Sustav obavještava korisnika da je format jedne od priloženih slika romobila nedozvoljen i da priloži sliku u dozvoljenom formatu$ $
		
		\end{packed_enum}
	
		\item[6.a] $ $Iznajmljivač odabire slike, ali ne odabire opciju "Dodaj"$ $
		\item[] \begin{packed_enum}
		
			\item $ $Iznajmljivača se upozorava da nije spremio promjene prilikom izlaska iz prozora i pita želi li spremiti promjene te sukladno odgovoru promjena se izvršava ili ne i izlazi iz prozora$ $
		
		\end{packed_enum}

	\end{packed_item}
	
\end{packed_item}

\noindent \underbar{\textbf{UC$$16$$ - $$Brisanje slika vlastitog romobila$$}}
\begin{packed_item}
	
	\item \textbf{Glavni sudionik: }$ $Iznajmljivač$ $
	\item  \textbf{Cilj:} $ $Ukloniti stare slike vlastitog registriranoga romobila$ $
	\item  \textbf{Sudionici:} $ $Baza podataka$ $
	\item  \textbf{Preduvjet:} $ $Iznajmljivač je prijavljen$ $
	\item  \textbf{Opis osnovnog tijeka:}
	
	\item[] \begin{packed_enum}
		\item $ $Iznajmljivač odabire opciju "Moji romobili"$ $
		\item $ $Iznajmljivač dobiva popis svojih njegovih romobila$ $
		\item $ $Iznajmljivač odabire jedan od romobila$ $
		\item $ $Iznajmljivač odabire opciju "Ukloni slike"$ $
		\item $ $Iznajmljivač označava neke od slika romobila koje želi pobrisati$ $
		\item $ $Iznajmljivač odabire opciju "Briši" da potvrdi promjenu slika romobila$ $
		\item $ $Slike za pobrisati se uklanjaju iz popisa slika romobila u bazi$ $
	\end{packed_enum}
	
	\item  \textbf{Opis mogućih odstupanja:}
	
	\item[] \begin{packed_item}
		
		\item[2.a] $ $Korisnik nema niti jedan romobil$ $
		\item[] \begin{packed_enum}
			
			\item $ $Iznajmljivaču se javlja da nema nijedan registrirani romobil$ $
			
		\end{packed_enum}
	
		\item[4.a] $ $Romobil nema niti jednu svoju sliku$ $
		\item[] \begin{packed_enum}
			
			\item $ $Iznajmljivaču se javlja da romobil nema nijednu sliku pa da brisanje nije moguće$ $
			
		\end{packed_enum}
	
		\item[6.a] $ $Iznajmljivač odabire slike, ali ne odabire opciju "Briši"$ $
		\item[] \begin{packed_enum}
			
			\item $ $Iznajmljivača se upozorava da nije spremio promjene prilikom izlaska iz prozora i pita želi li spremiti promjene te sukladno odgovoru promjena se izvršava ili ne i izlazi iz prozora$ $
	
		\end{packed_enum}
	\end{packed_item}
	
\end{packed_item}

\noindent \underbar{\textbf{UC$$17$$ - $$Pregled povijesti vlastitih ponuda$$}}
\begin{packed_item}
	
	\item \textbf{Glavni sudionik: }$ $Iznajmljivač$ $
	\item  \textbf{Cilj:} $ $Pregledati povijest svojih ponuda za najam romobila$ $
	\item  \textbf{Sudionici:} $ $Baza podataka$ $
	\item  \textbf{Preduvjet:} $ $Iznajmljivač je prijavljen$ $
	\item  \textbf{Opis osnovnog tijeka:}
	
	\item[] \begin{packed_enum}
		\item $ $Iznajmljivač odabire opciju "Moje ponude"$ $
		\item $ $Iznajmljivač dobiva prikaz svojih ponuda$ $
	\end{packed_enum}
	
	\item  \textbf{Opis mogućih odstupanja:}
	
	\item[] \begin{packed_item}
		
		\item[1.a] $ $Iznajmljivač nije imao niti jednu ponudu$ $
		\item[] \begin{packed_enum}
			
			\item $ $Iznajmljivaču se javlja da nije imao niti jednu ponudu$ $
			
		\end{packed_enum}
\end{packed_item}

\end{packed_item}

\noindent \underbar{\textbf{UC$$18$$ - $$Objava ponude za najam romobila$$}}
\begin{packed_item}
	
	\item \textbf{Glavni sudionik: }$ $Iznajmljivač$ $
	\item  \textbf{Cilj:} $ $Objaviti ponudu za najam romobila$ $
	\item  \textbf{Sudionici:} $ $Baza podataka$ $
	\item  \textbf{Preduvjet:} $ $Iznajmljivač je prijavljen$ $
	\item  \textbf{Opis osnovnog tijeka:}
	
	\item[] \begin{packed_enum}
		\item $ $Iznajmljivač odabire opciju "Nova ponuda"$ $
		\item $ $Iznajmljivač unosi minimalan predefinirani skup podataka o ponudi$ $
		\item $ $Iznajmljivač odabire jedan romobil iz liste svojih registriranih romobila$ $
		\item $ $Iznajmljivač odabire opciju "Objavi ponudu" da objavi složenu ponudu$ $
		\item $ $Ponuda se zapisuje u bazu i postaje javno vidljiva$ $	
	\end{packed_enum}

	\item  \textbf{Opis mogućih odstupanja:}
	
	\item[] \begin{packed_item}
		
		\item[2.a] $ $Unos podataka u nedozvoljenom formatu$ $
		\item[] \begin{packed_enum}
			
			\item $ $Sustav obavještava korisnika da je pojedini podatak unesen u neispravnom formatu i da ponovi unos tog podatka$ $
			
		\end{packed_enum}
	
		\item[3.a] $ $Iznajmljivač ne odabire romobil$ $
		\item[] \begin{packed_enum}
			
			\item $ $Sustav obavještava iznajmljivača da treba odabrati jedan romobil s popisa za koji radi ponudu$ $
			
		\end{packed_enum}
	
		\item[5.a] $ $Dolazi do greške pri pokušaju zapisa ponude u bazu$ $
		\item[] \begin{packed_enum}
		
			\item $ $Iznajmljivaču se javlja da pokušaj objave ponude nije uspio i da pokuša ponovno $ $
		
		\end{packed_enum}
		
	\end{packed_item}

	
\end{packed_item}

\noindent \underbar{\textbf{UC$$19$$ - $$Pregled zahtjeva klijenata za ponudu$$}}
\begin{packed_item}
	
	\item \textbf{Glavni sudionik: }$ $Iznajmljivač$ $
	\item  \textbf{Cilj:} $ $Pregledati zahtjev klijenata za ponudu za najam romobila$ $
	\item  \textbf{Sudionici:} $ $Baza podataka$ $
	\item  \textbf{Preduvjet:} $ $Iznajmljivač je prijavljen i ima aktivnu ponudu za svoj romobil$ $
	\item  \textbf{Opis osnovnog tijeka:}
	
	\item[] \begin{packed_enum}
		\item $ $Iznajmljivač odabire opciju za prikaz svojih aktivnih ponuda$ $
		\item $ $Iznajmljivač odabire ponudu s popisa svojih ponuda$ $
		\item $ $Iznajmljivač odabire opciju pregleda zahtjeva za odabranu ponudu$ $
	\end{packed_enum}

	
\end{packed_item}

\noindent \underbar{\textbf{UC$$20$$ - $$Potvrda zahtjeva klijenta za ponudu$$}}
\begin{packed_item}
	
	\item \textbf{Glavni sudionik: }$ $Iznajmljivač$ $
	\item  \textbf{Cilj:} $ $Potvrditi zahtjev jednog odabranog klijenta odnosno odbiti zahtjeve svih ostalih klijenata za ponudu za najam romobila$ $
	\item  \textbf{Sudionici:} $ $Baza podataka, klijenti$ $
	\item  \textbf{Preduvjet:} $ $Klijent je prijavljen i poslao je zahtjev za najam romobila iznajmljivaču u ponudi$ $
	\item  \textbf{Opis osnovnog tijeka:}
	
	\item[] \begin{packed_enum}
		\item $ $Iznajmljivač odabire opciju pregleda zahtjeva za jednu ponudu$ $
		\item $ $Iznajmljivač potvrđuje jedan zahtjev s popisa$ $
		\item $ $Klijentu s potvrđenim zahtjevom dolazi poruka da je njegov zahtjev prihvaćen, a ostalim klijentima poruka da su njihovi zahtjevi odbijeni$ $
		\item $ $Podatak o prihvaćenosti svakog zahtjeva za tu ponudu se ažurira u bazi podataka$ $
	\end{packed_enum}
	
	\item  \textbf{Opis mogućih odstupanja:}
	
	\item[] \begin{packed_item}
		
		\item[3.a] $ $Dolazi do greške prilikom slanja poruke odgovora na zahtjev$ $
		\item[] \begin{packed_enum}
			
			\item $ $Iznajmljivaču se javlja da je došlo do greške i da pokuša ponovno$ $
			
		\end{packed_enum}
		
	\end{packed_item}
\end{packed_item}

\noindent \underbar{\textbf{UC$$21$$ - $$Odgovor na prijavu klijenta za promjenu slika romobila$$}}
\begin{packed_item}
	
	\item \textbf{Glavni sudionik: }$ $Iznajmljivač$ $
	\item  \textbf{Cilj:} $ $Pregledati prijavu klijenta i odgovoriti na nju$ $
	\item  \textbf{Sudionici:} $ $Baza podataka, klijent, administrator$ $
	\item  \textbf{Preduvjet:} $ $Klijent je prijavljen i poslao je prijavu za promjenu slika romobila$ $
	\item  \textbf{Opis osnovnog tijeka:}
	
	\item[] \begin{packed_enum}
		\item $ $Iznajmljivač odabire opciju pregleda prijava klijenata$ $
		\item $ $Iznajmljivač otvara prijavu klijenta za promjenu slika$ $
		\item $ $Iznajmljivač odlučuje je li zamjena slika opravdana$ $
		\item[] \begin{packed_enum}
			
			\item $ $Iznajmljivač smatra da je prijava opravdana:$ $
				\item[] \begin{packed_enum}
					\item $ $Odabire opciju "Da"$ $
					\item $ $Automatski se provodi zamjena slika romobila$ $
					\item $ $Klijentu dolazi poruka o provedenoj zamjeni slika$ $
				\end{packed_enum}
			\item $ $Iznajmljivač smatra da prijava nije opravdana:$ $
			\item[] \begin{packed_enum}
				\item $ $Odabire opciju "Ne"$ $
				\item $ $Automatski se šalje prijava administratoru$ $
				
			\end{packed_enum}
			
		\end{packed_enum}
		\item $ $Baza podataka se ažurira: u slučaju promjene slika ažuriraju se slike romobila, a u slučaju prijave administratoru, prijava se zapisuje u bazu$ $

	\end{packed_enum}
	
	\item  \textbf{Opis mogućih odstupanja:}
	
	\item[] \begin{packed_item}
		
		\item[3(a).a] $ $Dolazi do greške prilikom zamjene slika romobila$ $
		\item[] \begin{packed_enum}
			
			\item $ $Iznajmljivaču se javlja da je došlo do greške pri pokušaju zamjene slika romobila i da pokuša ponovno$ $
			
		\end{packed_enum}
		
		\item[3(b).a] $ $Dolazi do greške prilikom slanja prijave administratoru$ $
		\item[] \begin{packed_enum}
			
			\item $ $Iznajmljivaču se javlja da je došlo do greške pri slanju prijave administratoru i da pokuša ponovno$ $
			
		\end{packed_enum}
		
	\end{packed_item}
\end{packed_item}

\noindent \underbar{\textbf{UC$$22$$ - $$Slanje poruke u razgovoru (iznajmljivač klijentu/klijent iznajmljivaču)$$}}
\begin{packed_item}
	
	\item \textbf{Glavni sudionik: }$ $Klijent ili iznajmljivač$ $
	\item  \textbf{Cilj:} $ $Poslati poruku iznajmljivaču ili klijentu$ $
	\item  \textbf{Sudionici:} $ $Baza podataka, iznajmljivač ili klijent$ $
	\item  \textbf{Preduvjet:} $ $Iznajmljivač/Klijent je prijavljen i postoji razgovor između klijenta i iznajmljivača$ $
	\item  \textbf{Opis osnovnog tijeka:}
	
	\item[] \begin{packed_enum}
		
		\item $ $Klijent/Iznajmljivač otvara razgovor s iznajmljivačem/klijentom$ $
		\item $ $Klijent/Iznajmljivač šalje poruku iznajmljivaču/klijentu$ $
		\item $ $Nova poruka se zapisuje u bazu.$ $
		\item $ $Klijentu/Iznajmljivaču dolazi poruka unutar razgovora$ $
	\end{packed_enum}
	
	\item  \textbf{Opis mogućih odstupanja:}
	
	\item[] \begin{packed_item}
		
		\item[2.a] $ $Dolazi do greške prilikom slanja poruke$ $
		\item[] \begin{packed_enum}
			
			\item $ $Klijentu/Iznajmljivaču se javlja da je došlo do greške i da pokuša ponovno$ $
			
		\end{packed_enum}
		
	\end{packed_item}
\end{packed_item}

\noindent \underbar{\textbf{UC$$23$$ - $$Pregled razgovora (iznajmljivač s klijentima/klijent s iznajmljivačima)$$}}
\begin{packed_item}
	
	\item \textbf{Glavni sudionik: }$ $Klijent ili iznajmljivač$ $
	\item  \textbf{Cilj:} $ $Pregledati razgovore$ $
	\item  \textbf{Sudionici:} $ $Baza podataka, iznajmljivač ili klijent$ $
	\item  \textbf{Preduvjet:} $ $Iznajmljivač/Klijent je prijavljen i postoji razgovor između klijenta i iznajmljivača$ $
	\item  \textbf{Opis osnovnog tijeka:}
	
	\item[] \begin{packed_enum}
		
		\item $ $Klijent/Iznajmljivač odabire opciju za prikaz svih razgovora s iznajmljivačima/klijentima$ $
	\end{packed_enum}
	
	\item  \textbf{Opis mogućih odstupanja:}
	
	\item[] \begin{packed_item}
		
		\item[1.a] $ $Dolazi do greške prilikom dohvaćanja razgovora$ $
		\item[] \begin{packed_enum}
			
			\item $ $Klijentu/Iznajmljivaču se javlja da je došlo do greške i da pokuša ponovno$ $
			
		\end{packed_enum}
		
	\end{packed_item}
\end{packed_item}

\noindent \underbar{\textbf{UC$$24$$ - $$Pregled poruka u razgovoru (iznajmljivač s klijentima/klijent s iznajmljivačima)$$}}
\begin{packed_item}
	
	\item \textbf{Glavni sudionik: }$ $Klijent ili iznajmljivač$ $
	\item  \textbf{Cilj:} $ $Pregledati poruke u razgovoru$ $
	\item  \textbf{Sudionici:} $ $Baza podataka, iznajmljivač ili klijent$ $
	\item  \textbf{Preduvjet:} $ $Iznajmljivač/Klijent je prijavljen i postoji razgovor između klijenta i iznajmljivača$ $
	\item  \textbf{Opis osnovnog tijeka:}
	
	\item[] \begin{packed_enum}
		
		\item $ $Klijent/Iznajmljivač odabire opciju pregleda razgovora s iznajmljivačima/klijentima$ $
		\item $ $Klijent/Iznajmljivač odabire razgovor s popisa$ $
	\end{packed_enum}
	
	\item  \textbf{Opis mogućih odstupanja:}
	
	\item[] \begin{packed_item}
		
		\item[1.a] $ $Dolazi do greške prilikom dohvaćanja poruka razgovora$ $
		\item[] \begin{packed_enum}
			
			\item $ $Klijentu/Iznajmljivaču se javlja da je došlo do greške i da pokuša ponovno$ $
			
		\end{packed_enum}
		
	\end{packed_item}
\end{packed_item}

\noindent \underbar{\textbf{UC$$25$$ - $$Iniciranje provođenja transakcije$$}}
\begin{packed_item}
	
	\item \textbf{Glavni sudionik: }$ $Iznajmljivač$ $
	\item  \textbf{Cilj:} $ $Provesti transakciju iznajmljivanja romobila$ $
	\item  \textbf{Sudionici:} $ $Baza podataka, iznajmljivač, klijent$ $
	\item  \textbf{Preduvjet:} $ $Klijent je prijavljen i iznajmio je i vratio romobil$ $
	\item  \textbf{Opis osnovnog tijeka:}
	
	\item[] \begin{packed_enum}
		
		\item $ $Iznajmljivač odabire ponudu s popisa ponuda$ $
		\item $ $Iznajmljivač odabire akciju za dobivanje obrasca za priređenje bankovne transakcije$ $
		\item $ $Sustav automatski generira (simulira) podatak o transakciji najma romobila: prijeđeni broj kilometara.$ $
		\item $ $Iznajmljivač pregleda automatski generirani podatak i dobavljene podatke o ponudi: informacija je li klijent kažnjen, cijena same vožnje, ukupni iznos transakcije$ $
		\item $ $Iznajmljivač potvrdi podatke u obrascu transakcije i obrazac se šalje$ $
		\item $ $Iznajmljivaču i klijentu se šalje poruka u razgovor o uspješno obavljenoj transakciji$ $
		\item $ $Provedena transakcija se zapiše u bazu$ $
	\end{packed_enum}
	
	\item  \textbf{Opis mogućih odstupanja:}
	
	\item[] \begin{packed_item}
	
		\item[5.a] $ $Dolazi do greške prilikom slanja obrasca transakcije u sustav.$ $
		\item[] \begin{packed_enum}
		
		\item $ $Iznajmljivaču se javlja da je došlo do greške i da pokuša ponovno potvrditi obrazac$ $
		\item $ $Klijentu i iznajmljivaču se šalje obavijest o neuspješnom pokušaju transakcije$ $
		
	\end{packed_enum}
		
	\end{packed_item}
\end{packed_item}

\noindent \underbar{\textbf{UC$$26$$ - $$Ocjenjivanje klijenta$$}}
\begin{packed_item}
	
	\item \textbf{Glavni sudionik: }$ $Iznajmljivač$ $
	\item  \textbf{Cilj:} $ $Ocijeniti klijenta$ $
	\item  \textbf{Sudionici:} $ $Baza podataka, iznajmljivač, klijent$ $
	\item  \textbf{Preduvjet:} $ $Iznajmljivač je prijavljen i transakcija najma romobila je provedena$ $
	\item  \textbf{Opis osnovnog tijeka:}
	
	\item[] \begin{packed_enum}
		\item $ $Iznajmljivač odabire neocijenjenu ponudu s popisa ponuda$ $
		\item $ $Iznajmljivaču se otvara obrazac za ocijeniti klijenta$ $
		\item $ $Iznajmljivač daje klijentu ocjenu od 1 do 5$ $
		\item $ $Iznajmljivač upisuje komentar$ $
		\item $ $Iznajmljivač potvrdi obrazac i obrazac se šalje u sustav$ $
		\item $ $Ocjena i komentar zapišu se u podatke profila dotičnog iznajmljivača i klijenta u bazu i javno su vidljivi podaci$ $
		\item $ $Ocjena i komentar šalju se klijentu i iznajmljivaču unutar razgovora za ponudu$ $
	\end{packed_enum}
	
	\item  \textbf{Opis mogućih odstupanja:}
	
	\item[] \begin{packed_item}
		
		\item[5.a] $ $Dolazi do greške prilikom slanja obrasca ocjene klijenta$ $
		\item[] \begin{packed_enum}
			
			\item $ $Iznajmljivaču se javlja da je došlo do greške pri slanju obrasca ocjene klijenta i da pokuša ponovno$ $
			
		\end{packed_enum}
		
	\end{packed_item}
\end{packed_item}

\noindent \underbar{\textbf{UC$$27$$ - $$Slanje zahtjeva za najam romobila$$}}
\begin{packed_item}
	
	\item \textbf{Glavni sudionik: }$ $Klijent$ $
	\item  \textbf{Cilj:} $ $Poslati zahtjev za najam romobila$ $
	\item  \textbf{Sudionici:} $ $Baza podataka, iznajmljivač$ $
	\item  \textbf{Preduvjet:} $ $Klijent je prijavljen i postoji ponuda za najam romobila$ $
	\item  \textbf{Opis osnovnog tijeka:}
	
	\item[] \begin{packed_enum}
		
		\item $ $Klijent odabire ponudu s popisa ponuda$ $
		\item $ $Klijent odabire opciju za slanje zahtjeva na ponudu$ $
		\item $ $Otvara se novi razgovor između klijenta i iznajmljivača za ponudu i u razgovoru se šalje zahtjev za najam kao prva poruka$ $
		\item $ $Zahtjev vezan uz ponudu i novi razgovor se zapisuju u bazu$ $	
	\end{packed_enum}
	
	\item  \textbf{Opis mogućih odstupanja:}
	
	\item[] \begin{packed_item}
		
		\item[2.a] $ $Dolazi do greške prilikom slanja zahtjeva$ $
		\item[] \begin{packed_enum}
			
			\item $ $Klijentu se javlja da je došlo do greške pri slanju zahtjeva i da pokuša ponovno$ $
			
		\end{packed_enum}
		
	\end{packed_item}
\end{packed_item}

\noindent \underbar{\textbf{UC$$28$$ - $$Slanje prijave za zamjenu slika romobila$$}}
\begin{packed_item}
	
	\item \textbf{Glavni sudionik: }$ $Klijent$ $
	\item  \textbf{Cilj:} $ $Poslati zahtjev za promjenu slika romobila$ $
	\item  \textbf{Sudionici:} $ $Baza podataka, iznajmljivač$ $
	\item  \textbf{Preduvjet:} $ $Klijent je prijavljen i postoji ponuda za najam romobila$ $
	\item  \textbf{Opis osnovnog tijeka:}
	
	\item[] \begin{packed_enum}
		
		\item $ $Klijent odabire ponudu s popisa ponuda$ $
		\item $ $Klijent odabire opciju za zamjenu slika$ $
		\item $ $Klijent označava stare neodgovarajuće slike romobila$ $
		\item $ $Klijent prilaže nove slike romobila$ $
		\item $ $Klijent upisuje razlog zamjene slika$ $
		\item $ $Klijent šalje prijavu iznajmljivaču za promjenu slika romobila$ $	
		\item $ $Prijava se zapisuje u bazu$ $		
	\end{packed_enum}
	
	\item  \textbf{Opis mogućih odstupanja:}
	
	\item[] \begin{packed_item}
		
		\item[4.a] $ $Dolazi do greške prilikom učitavanja novih slika romobila$ $
		\item[] \begin{packed_enum}
			
			\item $ $Klijentu se javlja da je došlo do greške pri učitavanju novih slika s uređaja i da pokuša ponovno$ $
			
		\end{packed_enum}
		
		\item[6.a] $ $Dolazi do greške prilikom slanja prijave$ $
		\item[] \begin{packed_enum}
			
			\item $ $Klijentu se javlja da je došlo do greške pri slanju prijave i da pokuša ponovno$ $
			
		\end{packed_enum}
		
	\end{packed_item}
\end{packed_item}

\noindent \underbar{\textbf{UC$$29$$ - $$Pregled neobrađenih registracija korisnika$$}}
\begin{packed_item}
	
	\item \textbf{Glavni sudionik: }$ $Administrator$ $
	\item  \textbf{Cilj:} $ $Pregledati neobrađene registracije korisnika$ $
	\item  \textbf{Sudionici:} $ $Baza podataka$ $
	\item  \textbf{Preduvjet:} $ $Korisnik je registriran i dodijeljena su mu prava administratora te postoje neobrađene registracije korisnika$ $
	\item  \textbf{Opis osnovnog tijeka:}
	
	\item[] \begin{packed_enum}
		
		\item $ $Administrator odabire opciju prikaza neobrađenih registracija korisnika$ $
	\end{packed_enum}
	
	\item  \textbf{Opis mogućih odstupanja:}
	
	\item[] \begin{packed_item}
		
		\item[1.a] $ $Dolazi do greške prilikom dohvaćanja neobrađenih registracija$ $
		\item[] \begin{packed_enum}
			
			\item $ $Administratoru se javlja da je došlo do greške i da pokuša ponovno$ $
			
		\end{packed_enum}
		
	\end{packed_item}
\end{packed_item}

\noindent \underbar{\textbf{UC$$30$$ - $$Odobrenje registracije korisnika$$}}
\begin{packed_item}
	
	\item \textbf{Glavni sudionik: }$ $Administrator$ $
	\item  \textbf{Cilj:} $ $Odobriti registraciju korisnika$ $
	\item  \textbf{Sudionici:} $ $Baza podataka$ $
	\item  \textbf{Preduvjet:} $ $Korisnik je registriran i dodijeljena su mu prava administratora te postoji neobrađena registracija korisnika$ $
	\item  \textbf{Opis osnovnog tijeka:}
	
	\item[] \begin{packed_enum}
		\item $ $Administrator odabire registraciju korisnika s popisa neobrađenih registracija$ $
		\item $ $Administrator pregledava registracijske podatke i dokumente korisnika$ $
		\item $ $Administrator odabire opciju "Odobri"$ $
	\end{packed_enum}
	
	\item  \textbf{Opis mogućih odstupanja:}
	
	\item[] \begin{packed_item}
		
		\item[3.a] $ $Dolazi do greške prilikom odobravanja registracije$ $
		\item[] \begin{packed_enum}
			
			\item $ $Administratoru se javlja da je došlo do greške i da pokuša ponovno$ $
			
		\end{packed_enum}
		
	\end{packed_item}
\end{packed_item}

\noindent \underbar{\textbf{UC$$31$$ - $$Odbijanje registracije korisnika$$}}
\begin{packed_item}
	
	\item \textbf{Glavni sudionik: }$ $Administrator$ $
	\item  \textbf{Cilj:} $ $Odbiti registraciju korisnika$ $
	\item  \textbf{Sudionici:} $ $Baza podataka$ $
	\item  \textbf{Preduvjet:} $ $Korisnik je registriran i dodijeljena su mu prava administratora te postoji neobrađena registracija korisnika$ $
	\item  \textbf{Opis osnovnog tijeka:}
	
	\item[] \begin{packed_enum}
		
		\item $ $Administrator odabire registraciju korisnika s popisa neobrađenih registracija$ $
		\item $ $Administrator pregledava registracijske podatke i dokumente korisnika$ $
		\item $ $Administrator upisuje razloga odbijanja$ $
		\item $ $Administrator odabire opciju "Odbij"$ $
	\end{packed_enum}
	
	\item  \textbf{Opis mogućih odstupanja:}
	
	\item[] \begin{packed_item}
		
		\item[4.a] $ $Dolazi do greške prilikom odbijanja registracije$ $
		\item[] \begin{packed_enum}
			
			\item $ $Administratoru se javlja da je došlo do greške i da pokuša ponovno$ $
			
		\end{packed_enum}
		
	\end{packed_item}
\end{packed_item}

\noindent \underbar{\textbf{UC$$32$$ - $$Pregled registriranih (odobrenih) korisnika$$}}
\begin{packed_item}
	
	\item \textbf{Glavni sudionik: }$ $Administrator$ $
	\item  \textbf{Cilj:} $ $Pregledati registrirane korisnike$ $
	\item  \textbf{Sudionici:} $ $Baza podataka$ $
	\item  \textbf{Preduvjet:} $ $Korisnik je registriran i dodijeljena su mu prava administratora te postoje registrirani korisnici$ $
	\item  \textbf{Opis osnovnog tijeka:}
	
	\item[] \begin{packed_enum}
		
		\item $ $Administrator odabire opciju prikaza registriranih korisnika$ $
	\end{packed_enum}
	
	\item  \textbf{Opis mogućih odstupanja:}
	
	\item[] \begin{packed_item}
		
		\item[1.a] $ $Dolazi do greške prilikom dohvaćanja registriranih korisnika$ $
		\item[] \begin{packed_enum}
			
			\item $ $Administratoru se javlja da je došlo do greške i da pokuša ponovno$ $
			
		\end{packed_enum}
		
	\end{packed_item}
\end{packed_item}

\noindent \underbar{\textbf{UC$$33$$ - $$Zabrana pristupa korisniku$$}}
\begin{packed_item}
	
	\item \textbf{Glavni sudionik: }$ $Administrator$ $
	\item  \textbf{Cilj:} $ $Zabraniti korisniku pristup aplikaciji$ $
	\item  \textbf{Sudionici:} $ $Baza podataka$ $
	\item  \textbf{Preduvjet:} $ $Korisnik je registriran i dodijeljena su mu prava administratora te postoje registrirani korisnici$ $
	\item  \textbf{Opis osnovnog tijeka:}
	
	\item[] \begin{packed_enum}
		\item $ $Administrator odabire korisnika s popisa registriranih korisnika $ $
		\item $ $Administrator odabire opciju zabrane pristupa$ $
		\item $ $Administrator upisuje razlog zabrane $ $
		\item $ $Administrator potvrdi zabranu pristupa korisnika$ $		
		\item $ $Korisniku se u bazi postavlja zastavica da mu je zabranjen pristup$ $	
	\end{packed_enum}
	
	\item  \textbf{Opis mogućih odstupanja:}
	
	\item[] \begin{packed_item}
		
		\item[4.a] $ $Dolazi do greške prilikom zabrane pristupa$ $
		\item[] \begin{packed_enum}
			
			\item $ $Administratoru se javlja da je došlo do greške i da pokuša ponovno$ $
			
		\end{packed_enum}
		
	\end{packed_item}
\end{packed_item}

\noindent \underbar{\textbf{UC$$34$$ - $$Odobrenje pristupa korisniku s prethodno zabranjenim pristupom$$}}
\begin{packed_item}
	
	\item \textbf{Glavni sudionik: }$ $Administrator$ $
	\item  \textbf{Cilj:} $ $Dozvoliti korisniku pristup aplikaciji nakon zabrane$ $
	\item  \textbf{Sudionici:} $ $Baza podataka$ $
	\item  \textbf{Preduvjet:} $ $Korisnik je registriran i dodijeljena su mu prava administratora te postoji korisnik sa zabranom pristupa aplikaciji$ $
	\item  \textbf{Opis osnovnog tijeka:}
	
	\item[] \begin{packed_enum}
		
		\item $ $Administrator odabire opciju prikaza korisnika sa zabranom pristupa$ $
		\item $ $Administrator odabire opciju poništenja zabrane pristupa čime dopušta ponovni pristup korisniku$ $
		\item $ $Korisniku se u bazi postavlja zastavica da mu je dozvoljen pristup$ $
	\end{packed_enum}
	
	\item  \textbf{Opis mogućih odstupanja:}
	
	\item[] \begin{packed_item}
		
		\item[2.a] $ $Dolazi do greške prilikom dozvole pristupa$ $
		\item[] \begin{packed_enum}
			
			\item $ $Administratoru se javlja da je došlo do greške i da pokuša ponovno$ $
			
		\end{packed_enum}
		
	\end{packed_item}
\end{packed_item}

\noindent \underbar{\textbf{UC$$35$$ - $$Pregled nesređenih prijava za zamjenu slika romobila$$}}
\begin{packed_item}
	
	\item \textbf{Glavni sudionik: }$ $Administrator$ $
	\item  \textbf{Cilj:} $ $Pregledati nesređene prijave za zamjenu slika romobila$ $
	\item  \textbf{Sudionici:} $ $Baza podataka$ $
	\item  \textbf{Preduvjet:} $ $Korisnik je registriran i dodijeljena su mu prava administratora te postoji nesređena prijava za zamjenu slika romobila$ $
	\item  \textbf{Opis osnovnog tijeka:}
	
	\item[] \begin{packed_enum}
		
		\item $ $Administrator odabire opciju prikaza nesređenih prijava za zamjenu slika romobila$ $
		\item $ $Administrator odabire i pregledava jednu prijavu s popisa$ $
	\end{packed_enum}
	
	\item  \textbf{Opis mogućih odstupanja:}
	
	\item[] \begin{packed_item}
		
		\item[1.a] $ $Dolazi do greške prilikom dohvaćanja prijava za zamjenu slika romobila$ $
		\item[] \begin{packed_enum}
			
			\item $ $Administratoru se javlja da je došlo do greške pri učitavanju prijava i da pokuša ponovno$ $
			
		\end{packed_enum}
		
	\end{packed_item}
\end{packed_item}

\noindent \underbar{\textbf{UC$$36$$ - $$Odobrenje/odbijanje prijave za zamjenu slika romobila$$}}
\begin{packed_item}
	
	\item \textbf{Glavni sudionik: }$ $Administrator$ $
	\item  \textbf{Cilj:} $ $Obraditi (odobriti/odbiti) prijavu za zamjenu slika romobila$ $
	\item  \textbf{Sudionici:} $ $Baza podataka, iznajmljivač, klijent$ $
	\item  \textbf{Preduvjet:} $ $Korisnik je registriran i dodijeljena su mu prava administratora te postoji nesređena prijava za zamjenu slika romobila$ $
	\item  \textbf{Opis osnovnog tijeka:}
	
	\item[] \begin{packed_enum}
		
		\item $ $Administrator odabire opciju prikaza detalja neobrađene prijave za zamjenu slika romobila$ $
		\item $ $Administrator odlučuje je li zamjena slika opravdana$ $
		\item[] \begin{packed_enum}
			
			\item $ $Iznajmljivač smatra da su trenutačne slike u redu:$ $
				\item[] \begin{packed_enum}
					\item $ $Odabire opciju "Da"$ $
					\item $ $Automatski se provodi zamjena slika romobila$ $
				\end{packed_enum}
			\item $ $Iznajmljivač smatra da trenutačne slike nisu u redu:$ $
				\item[] \begin{packed_enum}
					\item $ $Odabire opciju "Ne"$ $
				\end{packed_enum}
			
		\end{packed_enum}
		\item $ $Klijentu i iznajmljivaču dolazi poruka o pozitivnoj/negativnoj odluci administratora o zamjeni slika$ $
		\item $ $Baza podataka se ažurira: u slučaju promjene slika ažuriraju se slike romobila, a u svakom slučaju se konačno rješenje prijave zapisuje u bazu$ $

	\end{packed_enum}
	
	\item  \textbf{Opis mogućih odstupanja:}
	
	\item[] \begin{packed_item}
		
		\item[1.a] $ $Dolazi do greške prilikom dohvaćanja prijava za zamjenu slika romobila$ $
		\item[] \begin{packed_enum}
			
			\item $ $Administratoru se javlja da je došlo do greške pri učitavanju prijava za zamjenu slika i da pokuša ponovno$ $
			
		\end{packed_enum}
	
		\item[2(a).a] $ $Dolazi do greške prilikom zamjene slika romobila$ $
		\item[] \begin{packed_enum}
			
			\item $ $Iznajmljivaču se javlja da je došlo do greške pri pokušaju zamjene slika romobila i da pokuša ponovno$ $
			
		\end{packed_enum}
		
	\end{packed_item}
\end{packed_item}

\pagebreak
\subsubsection{Dijagrami obrazaca uporabe}

	\begin{figure}[H]
		\includegraphics[]{dijagrami/diagUC1.PNG}
		\centering
		\caption{Dijagram obrazaca uporabe, funkcionalnost neregistriranog i registriranog korisnika}
		\label{fig:diaguc1}
	\end{figure}

	\begin{figure}[H]
		\hspace*{-0.5in}
		\includegraphics[scale=0.9]{dijagrami/diagUC2.PNG}
		
		\caption{Dijagram obrazaca uporabe, funkcionalnost klijenta i iznajmljivača}
		\label{fig:diaguc2}
	\end{figure}

	\begin{figure}[H]
		\includegraphics[]{dijagrami/diagUC3.PNG}
		\centering
		\caption{Dijagram obrazaca uporabe, funkcionalnost administratora}
		\label{fig:diaguc3}
	\end{figure}

\eject		

\subsection{Sekvencijski dijagrami}

	\textbf{Obrazac uporabe UC18 - Objava ponude za najam romobila}

	Iznajmljivač šalje zahtjev za sastavljanjem nove ponude za najam romobila. S tim ciljem, iznajmljivač odabire romobil s popisa vlastitih romobila i šalje zahtjev s romobilom za kojeg radi ponudu preko svog pogleda ViewIznajmljivač koji dalje zahtjev prosljeđuje nadgledniku Controller odnosno bazi. Baza podataka dohvaća romobil i vraća potvrdu o tome da je za romobil moguće napraviti ponudu. Zatim iznajmljivač unosi potrebne podatke o ponudi (lokaciju preuzimanja, lokaciju i rok vraćanja romobila, cijenu vožnje po kilometru i iznos kazne u slučaju kašnjenja vraćanja romobila) i šalje zahtjev s tim podacima kroz pogled ViewIznajmljivač. Ovisno valjanosti formata podataka koju provodi Controller, ponuda se objavljuje ili ne. Ako je unos bio uspješan, zahtjev za objavu ponude se prosljeđuje nadgledniku Controller odnosno bazi. Baza vraća zapisanu ponudu i iznajmljivaču se preko pogleda ViewIznajmljivač potrvđuje da je objava ponude uspješno obavljena. U protivnom, nadglednik obavještava iznajmljivača kroz ViewIznajmljivač o neuspjelom pokušaju objave ponude.
	
	
	
	\begin{figure}[H]
		\hspace*{-0.2in}
		\includegraphics[scale=0.9]{dijagrami/SeqDiag18.PNG}
		
		\caption{Sekvencijski dijagram za UC18}
		\label{fig:sekvencijskidijagram18}
	\end{figure}
	
	\pagebreak
	
	\textbf{Obrazac uporabe UC20 - Potvrda zahtjeva klijenta za ponudu}
	
	Iznajmljivač šalje zahtjev za prikaz zahtjeva klijenata za prethodno odabranu ponudu. Taj zahtjev prolazi kroz pogled ViewIznajmljivač koji ga šalje dalje nadgledniku Controller odnosno bazi. Baza podataka vraća kao odgovor popis zahtjeva nadgledniku koji te zahtjeve prosljeđuje pogledu ViewIznajmljivač kroz koji iznajmljivač pregledava pristigle zahtjeve. Na tom popisu iznajmljivač odabire jedan zahtjev koji potvrđuje. Putem pogleda ViewIznajmljivač i nadglednika Controller putuje zahtjev za potvrdom zahtjeva klijenta koji se odnosi na danu ponudu i idenfikator klijenta (klijentID) zapisan u zahtjevu. Konačno, zapis o potvrđenom zahtjevu kao i zapis da je za tu ponudu prihvaćen taj klijent se zapisuju u bazu podataka. Baza vraća odobren zahtjev nadgledniku koji onda prosljeđuje poruku o prihvaćenom zahtjevu pogledu ViewOdobrenKlijent što je pogled klijenta čiji je zahtjev odobren. Zatim, sustav, točnije Controller, automatski pokreće akciju odbijanja svih ostalih klijenata. Dalje se u bazu zapisuje niz zapisa o odbijenim zahtjevima koji sadrže ponudu i identifikator klijenta čiji je zahtjev odbijen. Po završetku stvaranja zapisa, baza vraća povratnu informaciju da su zapisi zapisani. Na kraju, za svaki odbijeni zahtjev nadglednik preko pogleda ViewOdbijenKlijent svakog od odbijenih klijenata šalje poruku tim klijentima da su njihovi zahtjevi za dotičnu ponudu odbijeni.
	
	\begin{figure}[H]
		\hspace*{-0.75in}
		\includegraphics[scale=0.9]{dijagrami/SeqDiag20.PNG}
		
		\caption{Sekvencijski dijagram za UC20}
		\label{fig:sekvencijskidijagram20}
	\end{figure}

	\pagebreak
	
	\textbf{Obrazac uporabe UC25 - Iniciranje provođenja transakcije}
	
	Iznajmljivač šalje zahtjev za prikaz ponude. Zahtjev prolazi kroz pogled viewIznajmljivač koji ga prosljeđuje nadgledniku Controller i dalje bazi koja onda istim putem nazad vraća popis ponuda kao odgovor iznajmljivaču. Iznajmljivač odabire ponudu i na njoj opciju dobivanja obrasca za priređenje bankovne transakcije. Zahtjev za dobivanjem obrasca dolazi putem pogleda i nadglednika do baze koja daje podatke kojima će se obrazac popuniti. Iznajmljivač kroz svoj pogled potvrdi obrazac za provedbu transakcije za ponudu koja nosi informaciju i o njegovom broju kartice. Tu potvrdu dalje putem nadglednika poslužitelj prosljeđuje van sustava banci koja provodi samu transakciju. Banka asinkrono šalje potvrdu o plaćanju ili obavijest o neuspješnom plaćanju, te se u bilo kojem slučaju šalju obavijesti iznajmljivaču i klijentu o uspješno odnosno neuspješno provedenoj transakciji.
	
	\begin{figure}[H]
		\hspace*{-0.1in}
		\includegraphics{dijagrami/SeqDiag25.PNG}
		\centering
		\caption{Sekvencijski dijagram za UC25}
		\label{fig:sekvencijskidijagram25}
	\end{figure}

	\pagebreak
	
	\textbf{UC36 - Odobrenje/odbijanje prijave za zamjenu slika romobila}
	
	Administrator šalje zahtjev za prikaz liste prijava za zamjenu slika romobila. Zahtjev se prosljeđuje kroz pogled adminView do nadglednika Controller i baze koja onda vraća popis i admin vidi prijave. Administrator odabire prijavu preko pogleda koja preko nadglednika dolazi do baze koja vraća odabranu prijavu. Nadalje, administrator može prihvatiti ili odbiti zamjenu slika. U slučaju prihvaćanja zamjene, zahtjev se prosljeđuje putem pogleda i nadglednika bazi koja obavlja zamjenu slika romobila koji se veže uz ponudu (argument prijava.romobil - romobil se ne dobiva izravno iz prijave već iz ponude uz koju se prijava veže) na koju je podnesena prijava s novim slikama koje je klijent predložio (List(Slika)). Nakon toga nadglednik šalje obavijest iznajmljivaču i klijentu koji je zatražio zamjenu da je zamjena uspješno obavljena. U slučaju da administrator odbije zamjenu slika, pogled prosljeđuje tu informaciju nadgledniku koji šalje obavijest iznajmljivaču i klijentu koji je zatražio zamjenu da je zamjena odbijena.
		
	\begin{figure}[H]
		\hspace*{-0.45in}
		\includegraphics[scale=0.9]{dijagrami/SeqDiag36.PNG}
		
		\caption{Sekvencijski dijagram za UC36}
		\label{fig:sekvencijskidijagram36}
	\end{figure}

	





\eject

\section{Ostali zahtjevi}

	\begin{packed_item}
		\item Pristupanje aplikacije bazi podataka (čitanje iz baze i upis u bazu) smije trajati najviše nekoliko sekundi.
		\item Prijelaz između dvaju logičkih dijelova aplikacije (npr. između prozora pregleda ponuda i otvaranja pogleda s detaljnim informacijama o jednoj ponudi koji su izravno povezani, ali i prijelaz s npr. prozora pregleda ponuda na prozor razgovora koji nisu izravno povezani) smije trajati najviše nekoliko sekundi.
		\item Jezik korisničkog sučelja je hrvatski. Korisničko sučelje i sustav moraju podržavati hrvatsku abecedu (hrvatske dijakritičke znakove) pri unosu i prikazu teksta.
		\item Sustav kao valutu koristi HRK. Ta se valuta koristi pri određivanju i računanju cijena u dijelovima aplikacije koji imaju veze s plaćanjem i transakcijama.
		\item Sustav treba omogućiti rad više korisnika u stvarnom vremenu.
		\item Za potrebe ispitivanja uporabe aplikacije sa svim mogućim vrstama aktora, kreirat će se administratora, bar 15 iznajmljivača, bar 15 klijenata i nekoliko korisnika koji neće biti registrirani.
		\item Za potrebe ispitivanja mogućnosti da korisnik može istovremeno imati više uloga, barem tri korisnika će istovremeno biti i iznajmljivač i klijent.
		\item Za potrebe ispitivanja ostalih značajnih funkcionalnosti aplikacije, kreirat će se barem pet aktivnih ponuda za iznajmljivanje i barem pet
		izvršenih iznajmljivanja. Uz to, nekoliko će klijenata imati ocjene i komentare od iznajmljivača.
		\item Sustav treba biti jasan i jednostavan za korištenje tako da se korisnici mogu lako snaći bez opsežnih uputa o korištenju aplikacije.
		\item Korisnikovo neispravno korištenje korisničkog slučaja ne smije narušiti funkcionalnost i rad sustava kao ni kvalitetu korisničkog iskustva s aplikacijom.
		\item Korisničko sučelje i korisničko iskustvo trebaju biti kvalitetno oblikovani kako bi se korisnik mogao pouzdati u funkcionalnosti aplikacije i nastaviti koristiti već mu poznate, ali i istraživati nove funkcionalnosti aplikacije.
		\item Sustav treba biti implementiran kao web aplikacija u \textit{backendu} i mobilna aplikacija u \textit{frontendu} koristeći objektno-orijentirane jezike: za \textit{backend} dio programski jezik Python, a za \textit{frontend} dio Kotlin.
		\item Sustav treba podržati web platformu Heroku kao poslužitelja u oblaku i mobilnu platformu Android OS.
		\item Sustav treba racionalno koristiti resurse memorije mobilnog uređaja kako bi korisnik uz aplikaciju mogao istovremeno koristiti i nekoliko drugih aplikacija podjednako učinkovito.
		\item Sustav treba moći pristupiti podacima korisnika s njegovog mobilnog uređaja za što treba dozvolu korisnika za pristup datotekama (fotografije, dokumenti i dr.) s njegovog uređaja. Te potrebne dozvole trebaju biti popisane u opisu aplikacije tako da ih je korisnik svjestan prije instalacije aplikacije na svoj uređaj.
		\item Sustav treba moći koristiti dodatne usluge mobilne platforme, prvenstveno mogućnost odabira datoteka s mobilnog uređaja koje se prosljeđuju aplikaciji i spremaju u bazu podataka radi potreba aplikacije.
		\item Kopije dokumenata koje korisnik prilaže registraciji moraju biti u formatu PDF.
		\item Fotografije romobila koje iznajmljivač prilaže registraciji romobila moraju biti u formatu JPG.
		\item Nadogradnja sustavu u bilo kojem obliku (popravljanje postojećih, uklanjanje nepotrebnih ili dodavanje novih funkcionalnosti, ili preoblikovanje zbog promjene nefunkcionalnih zahtjeva) ne smije ni na koji način narušiti postojeće funkcionalnosti i trenutnu kvalitetu rada sustava.
		\item Veza s bazom podataka treba biti zaštićena, stabilna, brza i otporna na vanjske greške.
		\item Transakcije baze podataka trebaju imati svojstvo nedjeljivosti, konzistentnosti, izolacije i izdržljivosti (ACID).
		\item Aplikacija mora poštovati vidljivost osobnih podataka korisnika (koju je korisnik odredio kroz aplikaciju).
		\item Aplikacija mora čuvati lozinke korisnika u kriptiranom obliku u bazi podataka.
		\item Pristup sustavu je iz javne mreže pomoću protokola HTTP.
	\end{packed_item}



