\frontmatter
\chapter*{Abstrakt}

V práci je řešena realizace webové aplikace, jejíž účel je dálkové ovládání modelového kolejiště.
Aplikace poskytuje kompaktní řešení pro sledování provozu, definici jízdních řádů a přímé řízení kolejiště.
Vybrané technologie sledují současné trendy při vývoji obdobných dynamických aplikací.

Projekt se dělí na dvě části - klient a server. Obě části byly realizovány v programovacím jazyku Typescript.
Klient využívá framework Vue.js, server je založen na frameworku Koa.js. Uchování dat zajišťuje SQL databáze MariaDB.
Pro komunikaci mezi serverem a klientem je využito REST API a knihovny Socket.io.

Výsledkem je aplikace, která funguje na serveru univerzity a v budoucnu bude využita pro kontrolu
provozu kolejiště. Možnosti aplikace odpovídají současnému stavu nízkoúrovňového řídícího software.

\vfill\section*{Klíčová slova}

webová aplikace SPA, modelové kolejiště, Vue.js, Koa.js, Socket.io

\vspace{1cm}\newpage\chapter*{Abstract}

The thesis is focused on implementation of a web application. The purpose is remote control of model railway.
The application provides compact solution for traffic monitoring, timetable definition and direct control of the track.
Selected technologies follows current trend in development of similar web applications.

The project is divided into two parts - client and server. Both parts were implemented in Typescript language.
Client uses the Vue.js framework, server is based on Koa.js framework. Data storage is provided by SQL database MariaDB.

The result is an application running on the university server. In future will be used to control operation of model
railway. The capabilities of the application corresponds to the current state od low-level control software.

\vfill\section*{Keywords}

web application SPA, model railway, Vue.js, Koa.js, Socket.io

\vspace{1cm}