\section{Klient}

\subsection{Programovací jazyk}
Výběr pro klientskou stranu není příliš náročný. Jediné v současnosti použitelné přístupy jsou JS - JavaScript a WebAssembly.
WebAssembly je relativně nová technologie, která by v tomto případě nyní nepřinášela velký benefit, spíše
problémy s kompatibilitou \cite{webassembly}.
Takže jako základní jazyk byl zvolen JS. Ovšem samotný kód byl psaný v jazyku TS - TypeScript a následně přeložen do JS
z důvodů popsaných v \autoref{chap:vyvojove_nastroje}.

\subsection{Framework}
Historicky nejznámější front-end knihovnou je jQuery.
Modernější volbou jsou dnes progresivní frameworky jako Angular, React a Vue.

Pro tento projekt byla volba progresivního frameworku zřejmá z důvodu, že web vyžaduje intuitivní konfiguraci
a okamžité reakce na změny přicházející z hardware.
Těchto vlastností by bylo možné dosáhnout i použitím jednodušších nástrojů, jako jQuery, ale výsledný kód by byl těžko čitelný
a do budoucna složitě rozšiřitelný \cite{macrae}.

Knihovna jQuery se dá popsat spíše jako nadstavba nad JS.
Zpřehledňuje manipulaci s HTML dokumentem, podporuje základní animace a obsahuje nástroje pro AJAX komunikaci.
Použití je vhodné spíše pro menší weby, které nevyžadují velké množství dynamických prvků \cite{jquery}.

Principy zmíněné trojice progresivních frameworků jsou podobné. Umožňují
kód oddělit od DOMu a tím zpřehlednit kód. Vývoj v nich je založen na rozdělení částí webu do menších částí - komponent, které
mezi sebou komunikují. Obvykle jsou využity pro tvorbu SPA, což je i tento případ.

Volbu pro konkrétní projekt
ovlivňují spíše osobní preference a předchozí zkušenosti. Z práce
\enquote{Srovnání progresivních frameworků Vue.js, React a Angular} \cite{vueangularreact} vychází
pro nové projekty nejlépe Vue.js díky kvalitě dokumentace, efektivnosti a čitelnosti kódu.

\subsection{Komponenty}
Knihovny znovupoužitelných komponent poskytují běžně používané prvky jako jsou vyskakovací okna, notifikace, nástroje pro rozvržení stránky a další.
Zároveň zajišťují, aby byl celkový grafický design jednotný a uživatelsky přívětivý. Za nevýhodu využití takové knihovny lze považovat to, že
všechny vytvořené weby se mohou podobat a nejsou zcela unikátní. Tvorba graficky unikátního webu, ale v tomto
případě není primárním cílem.

Často využívaný projekt se jmenuje Bootstrap\foothref{https://getbootstrap.com}. Pro potřeby Vue.js vznikla knihovna komponent
BootstrapVue\foothref{https://bootstrap-vue.org}. V době psaní práce vyšlo Vue.js ve své třetí verzi, které BootstrapVue nepodporuje.
Proto se omezil výběr pouze na Element Plus\foothref{https://element-plus.org} a Quasar\foothref{https://quasar.dev}.

Obě knihovny vychází z designového jazyku vyvinutého společností Google - material design.
Design je použit ve většině produktů Googlu, což je výhodné pro uživatele, kteří jsou na něj zvyklí.
Po vydání Vue.js 3.0 se nejrychleji adaptoval Quasar, a proto byl zvolen.