\clearpage

\chapter{Vývojové nástroje} \label{chap:vyvojove_nastroje}
Pro kvalitní vývoj se v prostředí JS nelze obejít bez dodatečných nástrojů sloužících k podpoře vývoje nebo sestavení aplikace.

\section{NPM}
	NPM je správce balíčků pro JS. Dělí se na tři části - webová stránka, nástroj příkazové řádky
	a registr.

	Na webové stránce je možné procházet a objevovat jednotlivé balíčky. Pomocí příkazové řádky se instalují a aktualizují
	balíčky. Registr je databáze všech balíčků \cite{npm}.

	Základní konfigurační soubor se jmenuje package.json. Obsahuje vyžadované verze všech balíčků. Na základě tohoto souboru se
	generuje package-lock.json, který obsahuje konkrétní verze nainstalovaných balíčků a informace o všech závislostech mezi nimi.
	Soubory jsou umístěny ve složce node\textunderscore modules.

\section{TypeScript}
	TS je nástroj vyvinutý společností Microsoft pro přidání statické typové kontroly k JS.
	Jakýkoliv kód napsaný v TS je zároveň validní kód JS.
	Z toho vyplývá, že TS je rozšíření JS \cite{typescript}.
	Hlavní výhody, které TS přináší jsou:
	\begin{itemize}
		\item Překlad do jakékoli verze ES, takže je možné používat nové verze ES dříve, než jsou dostupné v prohlížeči.
		\item Napovídání a automatické doplňování kódu ve vývojovém prostředí.
		\item Automatické odhalování chyb, které souvisejí s typy.
		\item Možnost sdílení typů a kódu mezi serverem a klientem.
		\item Vede programátora ke kvalitnějšímu kódu.
	\end{itemize}

	Faktem je, že vývoj v TS může být kvůli nutné definici typů zdlouhavější, než v samotném JS a napovídání např. ve vývojovém prostředí
	Visual Studio Code funguje i pro JS. Samozřejmě ne tak kvalitně. Proto je vhodnější spíše pro projekty s důrazem na kvalitu výsledného kódu.
	Pro kontrolu kvality kódu je vhodný nástroj ESLint.

\section{ESLint}
	Slouží pro statickou analýzu kódu. Umí automaticky opravovat běžné problémy a překlepy. Zároveň je možné ho nastavit tak,
	aby automaticky vynucoval formátování kódu \cite{eslint}. V tomto projektu je využit styl se jménem standard. Používají se ještě styly airbnb a google.
	Styl standard například nevyužívá středníky, koncové čárky, a definuje mezery mezi konstrukcemi kódu.
	Je nasazen na straně serveru i klienta.

\section{SASS}
	Preprocesor pro CSS. Podporuje dva druhy syntaxe sass a scss. SASS považuji za vhodnější, protože
	využívá úspornější syntaxi.

	SASS rozšiřuje CSS o proměnné, vnořování prvků, znovupoužitelné úseky kódu, funkce, matematické operátory a další.

	\begin{figure}[H]
		\centering
		\begin{minipage}{0.48\textwidth}
			\centering
			\begin{minted}[linenos]{sass}
$color: #ccc
body
  color: $color
			\end{minted}
		\caption{Příklad kódu SASS}
		\label{code:sasscodeimg}
		\end{minipage}
		\begin{minipage}{0.48\textwidth}
			\centering
			\begin{minted}[linenos]{css}
body {
  color: #ccc;
}
			\end{minted}
			\caption{Příklad kódu CSS}
			\label{code:csscodeimg}
		\end{minipage}
	\end{figure}

	Přes to, že existují překladače SASS fungující v prohlížeči, je vhodnější provést překlad ještě před odesláním
	kódu do prohlížeče \cite{sass}. Toto zajišťuje Webpack.

\section{Webpack}
	Hlavní účel nástroje je sloučit kód ze všech použitých modulů a minimalizovat ho.
	Podporuje automatické spouštění překladu SASS do CSS, TS do JS, nebo minimalizaci obrázků.
	Místo vkládání scriptů do stránky pomocí HTML tagu script, se využívá ECMAScript modulů.
	Po překladu vytvoří graf
	závislostí a sloučí všechny importované moduly. Výsledkem může být .js, .css soubor a složka s obrázky.
	Ve všech případech není vhodné vytvořit jeden velký soubor a to primárně z důvodu rychlosti načítání stránky.
	Proto je ve client aplikaci využita funkce \enquote{chunks}, která rozděluje stránky na samostatné soubory
	a ty jsou načítány až v případě potřeby \cite{webpack}.

	\begin{figure}[H]
		\centering
		\def\svgwidth{\textwidth}
		\input{4VyvojoveNastroje/webpack.pdf_tex}
		\caption{Princip slučování kódu nástrojem webpack. Převzato z \cite{webpack}.}
		\label{img:webpackimg}
	\end{figure}
	
	Díky Webpack DevServeru a funkci \enquote{hot reload} je možné téměř ihned po uložení napsaného kódu vidět výsledek 
	v prohlížeče na druhé obrazovce, což je velmi příjemné, oproti neustálému obnovování stránky po změně kódu.

	Na straně klienta je použití webpacku téměř nezbytné. Tím, že je veškerý kód minimalizován a sloučen, se výrazně
	snižuje doba načítání stránky.

	Na server stačí přenášet pouze sloučené soubory bez všech závislostí ve složce node\textunderscore modules.

\section{Vue CLI}
	Vue CLI je nástrojová knihovna složená nejen z výše zmíněných nástrojů.
	Nástroje jsou univerzálně nakonfigurované pro potřeby projektu Vue.js.
	Umožňuje vytvořit rychle strukturu projektu díky průvodci, kde je možné zvolit si požadované funkce.

	Skládá se z více NPM balíčků. @vue/cli je potřeba nainstalovat globálně v rámci běhového prostředí. @vue/cli-service je
	potřeba nainstalovat lokálně k projektu \cite{vuecli}. Jako běhové prostředí lze výhodně využít Docker.

\section{Docker}
	Řadí se do mírně odlišné kategorie nástrojů. Jedná se o zapouzdřené prostředí v rámci operačního systému.
	Zapouzdřená prostředí se nazývají kontejner. Každý kontejner je založen na šabloně, která se nazývá obraz \cite{docker}.

	Pro popis obrazu se používá tzv. Dockerfile, což je soubor, který obvykle vychází z některého již vytvořeného
	obrazu a obsahuje instalační instrukce. Obrazy, ze kterých je možné dědit, jsou umístěné na docker hubu\foothref{https://hub.docker.com}.

	\begin{figure}[H]
		\centering
		\begin{minipage}{0.5\textwidth}
			\centering
			\begin{minted}[linenos]{docker}
FROM node:16-buster

WORKDIR /usr/src/app
RUN npm i -g nodemon
USER node
CMD npm run serve
EXPOSE 8080
			\end{minted}
		\end{minipage}
		\caption{Zkrácený Dockerfile pro vývoj Node.js aplikace}
		\label{code:dockerimg}
	\end{figure}

	Kontejnery mohou být sdružovány do služeb, které mezi sebou komunikují. Tyto služby jsou
	popsány souborem docker-compose.yml a spouštěny příkazem docker-compose up.

	Výhoda takového přístupu je to, že pokud je potřeba pracovat na více projektech na jednom PC, tak
	není nutné mít nainstalované všechny verze potřebných nástrojů na samotném počítači.
	Dále je pro každého nového vývojáře výrazně jednodušší spustit projekt založený na technologii Docker, díky kterému
	nemusí řešit nekompatibilitu verzí software nainstalovaného na jeho PC a software vyžadovaný aplikací.

	Docker se běžně používá i pro produkční nasazení, toho ale v tomto případě není využito.
	