\clearpage

\chapter{Stávající softwarové řešení} \label{chap:stavajici}

Současné řešení je spuštěné na stolním počítači u kolejiště a přes USB/CAN převodník komunikuje s řídícími jednotkami.
Skládá se ze samostatných celků: Visual Debug Control Train TT, Timetable Control Train TT a TCP Server Train TT. Komunikace mezi nimi probíhá
pomocí TCP paketů.

TCP Server Train TT přijímá TCP pakety a překládá je na instrukce pro řídící jednotky. Zároveň udržuje provoz kolejiště a
hlídá základní kolize jako např. odeslání více instrukcí jednomu vlaku.
V současné době jsou implementovány tyto funkce:

\begin{table}[H]
	\centering
	\begin{tabular}{|l|c|c|c|}
		\hline
		Packet								& Parametr								& Výstup		& Funkce \\
		\hline
		train\textunderscore move			& název, rychlost, směr					& 				& rozjetí vlaku \\
		\hline
		train\textunderscore function		& název, světla							& 				& rozsvícení světel \\
		\hline
		train\textunderscore move\textunderscore to\textunderscore place			& název, rychlost, směr, cíl, čas	& 			& vlak na místo \\
		\hline
		unit\textunderscore instruction		& instrukce								& 				& pro jednotky \\
		\hline
		unit\textunderscore info			& 										& instrukce 	& pro jednotky \\
		\hline
		occupancy\textunderscore section	& 										& úsek=hodnota	& obsazení sekce \\ %TODO
		\hline
		unknown								& 										& 				& výpis do konzole	\\
		\hline
	\end{tabular}
	\caption{Přehled paketů přijímaných programem TCP Server Train TT}
	\label{table:train_tt_paket}
\end{table}

Jednotlivé instrukce pro jednotky jsou: zapnutí zdroje, vypnutí zdroje, restart H můstku, restart mikroprocesoru, prodleva odesílaných proudů.

Visual Debug Control slouží k přímému ovládání vlaků a sledování obsazenosti kolejiště. Tato funkce bude nahrazena webovou aplikací, ale
může nalézt své uplatnění při odlaďování nového hardware, protože je dostupná na PC přímo u kolejiště.

Timetable Control Train TT poskytuje jednoduchou funkcionalitu plánování odjezdů vlaků. Jízdní řád je definován CSV souborem. Jeho úpravy
nemusí být bez pročtení dokumentace zcela jednoduché, a proto funkce tohoto programu bude nahrazena webovou aplikací.

Softwarová vrstva a provedení kolejiště jsou detailněji popsány v bakalářské práci \enquote{Řídící software pro modelové kolejiště} \cite{lapunik}.