\section{Server} \label{sec:server}

Každá z částí má ve složce \textit{server/src} svůj spouštěč. Ty slouží k předání nastavení, závislostí a vytvoření
a spuštění tříd.

\subsection{Databáze a data} \label{subsec:databaze_data}
	Jako vrstva mezi databází a aplikací byla zvolena knihovna Objection.js. Nejedná se o celkové ORM, protože pracuje pouze s jazykem SQL,
	neumí automaticky generovat migrace a definice modelu \cite{objection}. Což u projektu této velikosti není omezující.
	Objection.js je postaven na knihovně Knex.js\foothref{http://knexjs.org}. Knex.js je nástroj pro sestavování SQL dotazů, tvorbu
	migrací a dat pro plnění databáze.

	Jako spojení s databází MariaDB a Node.js aplikace je využito knihovny mysql2\foothref{https://github.com/sidorares/node-mysql2}.

	\begin{figure}[H]
		\centering
		\includesvg[width = \textwidth]{5RealizaceWebApp/img/databaze.svg}
		\caption{Diagram vazeb mezi databázovými tabulkami.}
		\label{img:databaze}
	\end{figure}
		
\subsubsection{Migrace a seed}
	Migrace jsou důležité při vývoji aplikace, protože umožňují automaticky naplnit databázi tabulkami a vazbami mezi nimi.
	Není proto nutné vše naklikávat ve správci databáze. Zároveň v případě chyby v datech je snadné celou databázi smazat a vytvořit ji znovu.

	Když je aplikace v provozu delší dobu a je naplněná daty, tak není příliš vhodné měnit její strukturu bez využití migrací, protože by například špatným
	kliknutím mohlo dojít ke ztrátě dat. Migrace lze otestovat ve vývojovém prostředí a až následně spustit v produkčním. To zaručuje bezchybné provedení změn
	ve struktuře databáze.

	Pro vývoj je nutné naplnit databázi daty. Pro to slouží funkce \enquote{seeds}. V souboru se nadefinují data a spuštěním se provede jejich nahrání.
	Zároveň při vývoji jde o nástroj, kterým lze otestovat bezchybnost vazeb mezi tabulkami.

\subsection{Autentizace a autorizace uživatele}
	Identita uživatelů je ověřována pomocí JWT. Princip ověření je takový, že uživatel po odeslání přihlašovacích údajů
	na server (jméno, heslo) dostane jako odpověď textový řetězec, který obsahuje hlavičku, informace o uživateli a podpis.
	Informace o uživateli jsou JSON zašifrované pouze pomocí Base64, takže nesmí obsahovat žádné citlivé údaje.
	Čas expirace nelze zfalšovat, protože by nebylo možné ověřit podpis \cite{jwt}.
	
	Tento řetězec je uložen v localStorage prohlížeče a je odeslán při každém požadavku na server, který z data
	expirace pozná, jestli je požadavek validní. V případě, že není, tak odpoví kódem 401 Unauthorized.

	K vytváření a ověření JWT je využita knihovna\foothref{https://github.com/auth0/node-jsonwebtoken}.

	Při registraci uživatele je jeho heslo uloženo v databázi jako otisk vytvořený knihovnou bcrypt\foothref{https://github.com/dcodeIO/bcrypt.js}.
	Heslo, kterým se uživatel přihlašuje, je vždy ověřováno oproti tomuto otisku. Takže samotné heslo není nikde uloženo.
	
\subsection{Controller}
	Třídy se jménem končící Controller se starají o komunikaci REST API.
	Jsou vytvořeny spouštěčem ApiBootstrap.
	Každý controller si vytváří instanci jedné, nebo více tříd service. 
	
	Dědí buď od třídy BaseController nebo BaseAuthController.
	BaseController přidává metody související s autentizací uživatele a nastavuje data současného uživatele.

\subsection{Hardware}
	Třídy, kterým jméno končí na Hardware, zajišťují komunikaci s klientem přes Socket.io a předávají instrukce řídící aplikaci přes TCP/IP.
	Některé třídy si vytváří instance tříd service pro přístup do databáze.
	Spouštěč HwClientBootstrap vytváří třídu HardwareTcp, která uchovává objekt s připojením k řídící aplikaci.
	Spouštěč SocketBootstrap vytváří třídy hardware.
	
	Všechny třídy hardware dědí od BaseHardware nebo BaseAuthHardware. BaseAuthHardware přidává metodu pro kontrolu, jestli daný
	uživatel má práva k přístupu do jmenného prostoru. K tomu je využito funkcionality Socket.io se jménem \enquote{middleware}.

\subsection{Service}
	Service jsou třídy, které komunikují s Objection.js modely. Slouží pro získávání dat z databáze a jejich převedení do formy
	vhodné pro další zpracování, nebo jejich ukládání. Zároveň obsahují logiku autentizace uživatelů ve třídě UserService, nebo čtení souborů s logy ve třídě
	ErrorService.

\subsection{Model}
	Model jsou třídy, které definují strukturu databáze, vazby mezi tabulkami pro automatické načítání knihovnou Objection.js
	a validační pravidla pro vyváření těchto tříd.

\subsection{Konfigurace}
	Konfigurace je detailně popsána v \autoref{chap:prikazy_konfigurace}. Konfigurační soubor je validován
	knihovnou\foothref{https://json-schema.org}. 
	

\subsection{Výjimky a HTTP stavové kódy}
	Pokud je v jakékoliv části aplikace potřeba odeslat do prohlížeče chybový kód, je možné vyhodit jakoukoli výjimku, která dědí
	od třídy Exception. Jsou implementovány běžné kódy 4xx a 500. 

	Všechny chyby v aplikaci jsou směřovány do souboru \textit{server/src/app/exception/Handler.ts}, kde je rozhodnuto, jestli má být
	chyba uložena do logu, odeslána k uživateli, nebo obojí. Chyby databáze jsou přeloženy na chybové kódy HTTP.
	Ukládání logů zajišťuje knihovna Winston\foothref{https://github.com/winstonjs/winston}.

	V části cron a Hardware se využívá přímo ukládání chyb knihovnou Winston.

\subsection{Cron}
	Cron je stále běžící script. Po spuštění si vytvoří spojení s řídící aplikací a posílá každou minutu dotaz do databáze
	ve které kontroluje tabulku
	plánů, jestli není čas spustit jízdní řád. Dále kontroluje, jestli nebyl spuštěn jízdní řád uživatelem. Pokud ano, tak předá
	instrukce řídící aplikaci.

	Cron přijímá stavy obsazených úseků z řídící aplikace a ukládá je do databáze.