\section{Klient} \label{sec:klient}
\subsection{Service}
	Service jsou třídy sloužící pro komunikaci s aplikací server.

	\subsubsection{API}
		Základem komunikace je třída ApiService. Zajišťuje vytvoření instance knihovny
		Axios\foothref{https://github.com/axios/axios} a nastavení odchytávání případných chyb - odpovědi s jiným kódem než 200.
		Axios je knihovna pro odesílání HTTP požadavků.
		Dále třída definuje funkce \textit{get}, \textit{post}, \textit{patch}, \textit{put}, \textit{del} a funkce
		pro nastavení a mazání autentizačního JWT v instanci Axios.
		Pokud má Axios JWT nastaven, tak ho odesílá při každém požadavku.

		Všechny třídy, které komunikují přes REST API, mají jako závislost v konstruktoru
		ApiService. Třída UserService navíc vyžaduje instanci třídy StorageService, tato třída
		zajišťuje přístup k localStorage v prohlížeči pro ukládání a mazání JWT, když se uživatel přihlásí nebo odhlásí.
	\subsubsection{Socket}
		Vytvoření instance Socket.io není tak jednoduché, jako v případě Axios.
		Socket.io totiž po inicializaci vytvoří kanál, přes který probíhá následující komunikace. Ovšem není žádoucí vytvořit všechny
		komunikační kanály hned po načtení stránky. Na stránku může vstoupit nepřihlášený uživatel, který nemá práva
		odesílat všechny požadavky. V případě, že se přihlásí je nutné reinicializovat všechny Socket.io připojení.

		Základní třída se jmenuje SocketService. Ta vytváří instanci třídy Manager z knihovny Socket.io a nastavuje
		zachytávání chyb připojení, nebo chyb přicházejících z aplikace server.

		Všechny třídy, které používají komunikaci Socket.io, musí dědit od BaseSocketService, která
		redefinuje funkce \textit{on}, \textit{emit} a definuje funkci \textit{connect}. Funkce
		\textit{connect} se volá v případě přístupu na stránku, kde je využívána komunikace Socket.io.
\subsection{Router}
Pro tvorbu různých stránek v SPA je nutné využít knihovny Vue Router\foothref{https://router.vuejs.org}.
Jeho nastavení je definováno v souboru \textit{client/src/router/router.ts}. Pro každou stránku je potřeba nastavit
cestu - český název zobrazený v prohlížeči, jméno - na které se odkazuje v kódu a vue komponentu.

Pro kontrolu oprávnění přístupu uživatelů je využito funkcionality \enquote{beforeEach}. Před každým přístupem
na stránku se zkontroluje, jestli má současný uživatel oprávnění na ni přistupovat a v případě, že nemá, je přesměrován
na přihlašovací stránku. Nastavení oprávnění probíhá podobně jako v \autoref{sec:uzivatelske_role}.

\subsection{Store} \label{subsubsec:store}
	Vue.js je založeno na uzavřených komponentách, které můžou měnit pouze svůj stav a neměli by být závislé na stavu jiných komponent.
	Tento princip je nutné v některých případech porušit. Hlavní důvod je obvykle uložení stavu uživatele - jeho jména, JWT, atd.
	Doporučená knihovna pro tento účel se jmenuje Vuex, ale její použití s TS je velmi nekomfortní. Proto byla
	dohledána knihovna Pinia, která je vyvinuta jedním z autorů Vuex. Je jednodušší na použití a
	lépe spolupracuje s Vue.js verze 3 \cite{pinia}.

	V této aplikaci je Pinia použita pro změny stavu uživatele a pro uchování seznamu vlaků na kolejišti. Protože tento seznam je
	použit v komponentě Map a TrainDrawer, bylo by zbytečné ho načítat vícekrát.

\subsection{Výjimky}
	Zachytávání chyb aplikace - chyb v kódu je zasíláno na server, kde jsou uloženy pro případné budoucí zpracování.
	K tomu je využita knihovna log4javascript\foothref{http://log4javascript.org}.

\subsection{Stránky}
	\subsubsection{Úvodní stránka}

	\begin{figure}[H]
		\centering
		\includegraphics[width=\textwidth, keepaspectratio]{5RealizaceWebApp/img/uvodni_stranka.pdf}
		\caption{Úvodní stránka.}
		\label{img:uvodni_stranka}
	\end{figure}

	Při zobrazení úvodní stránky se automaticky vysune pravé menu popsané v \autoref{subsubsec:menu_jizdni_rady}.
	Dále se skládá z komponenty \enquote{mapa} popsané v \autoref{subsubsec:mapa_uvod}.

	\subsubsection{O kolejišti}

	\begin{figure}[H]
		\centering
		\includegraphics[width=\textwidth, keepaspectratio]{5RealizaceWebApp/img/o_kolejisti.pdf}
		\caption{Strana o kolejišti.}
		\label{img:o_kolejisti}
	\end{figure}

	Stránka CMS obsahuje text o kolejišti a informaci o poslední změně. V případě, že je přihlášen uživatel,
	který má právo stránku editovat, je v pravém dolním rohu zobrazena ikona tužky.

	Po kliknutí na ikonku se stránka přepne do režimu úprav. Ten je viditelný na \autoref{img:o_kolejisti}.
	Editor je komponenta z knihovny Quasar. Umožňuje základní editaci textu.

	\subsubsection{Zdroje}

	\begin{figure}[H]
		\centering
		\includegraphics[width=\textwidth, keepaspectratio]{5RealizaceWebApp/img/zdroje.pdf}
		\caption{Strana se zdroji.}
		\label{img:zdroje}
	\end{figure}

	Na stránce zdroje jsou zobrazeny odkazy na knihovny využité při vývoji aplikace.

	\subsubsection{Jízdní řády}

	\begin{figure}[H]
		\centering
		\includegraphics[width=\textwidth, keepaspectratio]{5RealizaceWebApp/img/jizdni_rady.pdf}
		\caption{Strana s následujícími jízdami.}
		\label{img:jizdni_rady}
	\end{figure}

	Na stránce jízdní řády jsou zobrazeny všechny následující jízdy v zadaném časovém intervalu.
	Je možné vybrat dnes, zítra, týden, měsíc, nebo libovolný interval kliknutím na ikonku kalendáře.

	V případě, že je přihlášen uživatel s právem editovat jízdní řády, je v pravém spodním rohu zobrazen odkaz
	na administraci s ikonou tužky.

	V seznamu jízd je viditelný datum odjezdu, jméno jízdního řádu a seznam všech jízd ve formátu: vlak z A do B.
	Při kliknutí na detail se zobrazí příslušný plán (komponenta je popsaná v \autoref{subsubsec:planovani}).
	Plán z tohoto místa nelze upravovat.

	\subsubsection{Administrace - uživatelé}

	\begin{figure}[H]
		\centering
		\includegraphics[width=\textwidth, keepaspectratio]{5RealizaceWebApp/img/admin_uzivatel.pdf}
		\caption{Strana s nastavením uživatelů.}
		\label{img:admin_uzivatel}
	\end{figure}

	V administraci uživatelů je možné jednotlivé uživatele mazat a měnit jejich uživatelské role.
	Po kliknutí na jméno je možné provést jeho úpravu. Všechny změny jsou provedeny okamžitě a jsou ohlášeny notifikací.

	\subsubsection{Administrace - jízdní řády}

	Administrace jízdních řádů se dělí na tři části - jízdy, jízdní řády a plánování.

	Administrace seznamu jízd je na \autoref{img:admin_jizdy}. Jízda je z hlediska aplikace základní celek,
	který se váže k jednomu vlaku a nastavuje jeho trasu v libovolném počtu bodů - od, přes, do.
	Úprava jízdy je popsána v \autoref{subsubsec:jizdy}.

	Administrace seznamu jízdních řádu je na \autoref{img:admin_jizdni_rady}. Jízdní řád je seznam více jízd.
	Zvolené jízdy lze spouštět buď současně, nebo za sebou. Úprava jízdního řádu je popsána v \autoref{subsubsec:jizdni_rady}.

	Administrace seznamu plánů je na \autoref{img:admin_planovani}. Plán se dělí na dva druhy - pravidelný a jednorázový.
	Pravidelný znamená, že se nastaví v jaké dny, měsíce a časy se má periodicky spouštět. Jednorázový znamená, že se nastaví jeden
	datum a čas, kdy bude spuštěn. Úprava plánu je popsána v \autoref{subsubsec:planovani}.

	\begin{figure}[H]
		\centering
		\includegraphics[width=0.6\textwidth, keepaspectratio]{5RealizaceWebApp/img/admin_jizdy.pdf}
		\caption{Strana s nastavením jízd.}
		\label{img:admin_jizdy}
	\end{figure}

	\begin{figure}[H]
		\centering
		\includegraphics[width=0.6\textwidth, keepaspectratio]{5RealizaceWebApp/img/admin_jizdni_rady.pdf}
		\caption{Strana s nastavením jízdních řádů.}
		\label{img:admin_jizdni_rady}
	\end{figure}

	\begin{figure}[H]
		\centering
		\includegraphics[width=0.6\textwidth, keepaspectratio]{5RealizaceWebApp/img/admin_planovani.pdf}
		\caption{Strana s nastavením plánování.}
		\label{img:admin_planovani}
	\end{figure}


	Administrace je obohacena o průvodce přidáním všech celků. Tento proces se skládá z
	přidání jízdy na \autoref{img:admin_guide1}, jízdního řádu \autoref{img:admin_guide2} a plánu \autoref{img:admin_guide3}.
	Kliknutím na tlačítko \enquote{další} se změny uloží do databáze. Pokud se uživatel vrátí o krok v průvodci zpět jsou znovu načtena uložená data.
	Z toho vyplývá, že průvodcem je možné přidat pouze jednu jízdu/jízdní řád/plán. 


	\begin{figure}[H]
		\centering
		\includegraphics[width=0.6\textwidth, keepaspectratio, frame]{5RealizaceWebApp/img/admin_guide1.pdf}
		\caption{Průvodce přidáním - jízda.}
		\label{img:admin_guide1}
	\end{figure}

	\begin{figure}[H]
		\centering
		\includegraphics[width=0.6\textwidth, keepaspectratio, frame]{5RealizaceWebApp/img/admin_guide2.pdf}
		\caption{Průvodce přidáním - jízdní řád.}
		\label{img:admin_guide2}
	\end{figure}

	\begin{figure}[H]
		\centering
		\includegraphics[width=0.6\textwidth, keepaspectratio, frame]{5RealizaceWebApp/img/admin_guide3.pdf}
		\caption{Průvodce přidáním - plán.}
		\label{img:admin_guide3}
	\end{figure}


	\subsubsection{Administrace - chyby}

	\begin{figure}[H]
		\centering
		\includegraphics[width=\textwidth, keepaspectratio]{5RealizaceWebApp/img/admin_chyby.pdf}
		\caption{Strana s zobrazením chyb.}
		\label{img:admin_chyby}
	\end{figure}

	V administraci je možné zobrazit všechny chyby vzniklé v aplikaci. Dělí se na chyby hardware, client, info a error.
	Samotná tabulka je komponenta popsaná v \autoref{subsubsec:tabulka_chyb}.

	Chyby hardware se týkají připojení k řídící aplikaci a v budoucnu například zjištěných kolizí nižšími vrstvami.

	Chyby client jsou chyby vzniklé v prohlížeči, zaslané a uložené na serveru.

	Chyby info jsou informační hlášení, které nutně neznamenají chybný stav.

	Chyby error jsou fatální selhání vzniklé například selháním databáze, nebo chybou v kódu ze strany aplikace server.

	\subsubsection{Administrace - hardware}

	Administrace hardware se dělí na tři části. Nastavení řídících jednotek
	na \autoref{img:admin_hardware}, nastavení zpoždění dojezdu vlaků na \autoref{img:admin_zpozdeni} a
	nastavení současné pozice vlaků na \autoref{img:admin_pozice}.

	V nastavení řídících jednotek lze zvolit řídící jednotku - v současné době pouze 3. a 4. Zapnout, vypnout napájení,
	restartovat můstkový usměrňovač, nebo mikroprocesor. Dále lze nastavit zpoždění odesílání změřených proudů.

	V nastavení zpoždění dojezdu jsou vypsány všechny kombinace úseků kolejiště a vlaků. 
	Dojezd do požadovaného úseku je registrován na jeho začátku, proto je potřeba, aby vlak ještě nějakou dobu pokračoval.
	Toto nastavení se může měnit například z důvodu osazení jiného množství vagonů.

	V nastavení pozice vlaků lze měnit současné pozice vlaků, případně nastavit, že je vlak neosazen.
	
	\begin{figure}[H]
		\centering
		\includegraphics[width=0.6\textwidth, keepaspectratio]{5RealizaceWebApp/img/admin_hardware.pdf}
		\caption{Strana s nastavením hardware.}
		\label{img:admin_hardware}
	\end{figure}

	\begin{figure}[H]
		\centering
		\includegraphics[width=0.6\textwidth, keepaspectratio]{5RealizaceWebApp/img/admin_zpozdeni.pdf}
		\caption{Strana s nastavením zpoždění dojezdu vlaků.}
		\label{img:admin_zpozdeni}
	\end{figure}

	\begin{figure}[H]
		\centering
		\includegraphics[width=0.6\textwidth, keepaspectratio]{5RealizaceWebApp/img/admin_pozice.pdf}
		\caption{Strana s nastavením pozice vlaků.}
		\label{img:admin_pozice}
	\end{figure}

	\subsubsection{Uživatel - přihlášení, registrace}

	Stránky přihlášení jsou zcela běžné. Vyžadují zadání jména a hesla. V případě registrace je nutné zadat heslo dvakrát.
	Po registraci uživatel není přihlášen a přesměrován na stranu přihlášení, aby si mohl vyzkoušet
	své nově zvolené přihlašovací údaje. Heslo je možné zobrazit, nebo skrýt kliknutím na ikonu přeškrtnutého oka.

	\begin{figure}[H]
		\centering
		\includegraphics[width=0.6\textwidth, keepaspectratio]{5RealizaceWebApp/img/prihlaseni.pdf}
		\caption{Strana s přihlášením uživatele.}
		\label{img:prihlaseni}
	\end{figure}

	\begin{figure}[H]
		\centering
		\includegraphics[width=0.6\textwidth, keepaspectratio]{5RealizaceWebApp/img/registrace.pdf}
		\caption{Strana s registrací uživatele.}
		\label{img:registrace}
	\end{figure}

	\subsubsection{Uživatel - nastavení}

	Stránka nastavení uživatele je dostupná všem přihlášeným uživatelům. Je na ní možné měnit své uživatelské jméno,
	heslo a případně smazat účet.

	\begin{figure}[H]
		\centering
		\includegraphics[width=0.6\textwidth, keepaspectratio]{5RealizaceWebApp/img/uzivatel_nastaveni.pdf}
		\caption{Strana s nastavením uživatele.}
		\label{img:uzivatel_nastaveni}
	\end{figure}

	\subsubsection{Chybová stránka 404}

	Chybová stránka se zobrazí v případě, že uživatel zadá do prohlížeče adresu, kterou aplikace nezná.
	Pozadí stránky 404 je inspirován kódem\foothref{https://codepen.io/juliangarnier/pen/gmOwJX}, který byl
	přepsán do TS.

	\begin{figure}[H]
		\centering
		\includegraphics[width=0.6\textwidth, keepaspectratio]{5RealizaceWebApp/img/nenalezeno.pdf}
		\caption{Strana s chybou 404.}
		\label{img:nenalezeno}
	\end{figure}

\subsection{Komponenty}
	\subsubsection{Mapa - základ} \label{subsubsec:mapa_zaklad}
		Z komponenty Map vychází dvě komponenty - na úvodní stránce a při výběru trasy. Obsahuje SVG s diagramem kolejiště.
		Úseky kolejiště jsou barevně rozlišeny na používaný, ale neobsazený úsek, obsazený úsek, nepoužívaný úsek
		a výhybka. Komponenta obarvuje nepoužívané úseky.
		Používané úseky mají k související cestě ve struktuře SVG
		přiřazeno id koleje z databáze.

	\subsubsection{Mapa - úvodní stránka} \label{subsubsec:mapa_uvod}
		Na úvodní stránce je zobrazen diagram s aktuálním obsazením kolejí. Komponenta přijímá každých pět sekund
		informaci o pozici osazených vlaků. Formát této zprávy je pole naplněné objekty s vlastností t - id vlaku a p - id sekce.

		Po najetí kurzorem nad úsek je zobrazen informace o obsazení. Pokud je úsek obsazen vlakem, tak po kliknutí je zobrazen detail
		ve formě komponenty popsané v \autoref{subsubsec:detail_vlaku}.

		Vzhledem k tomu, že seznam vlaků je držen v globálním úložišti, které je popsané v \autoref{subsubsec:store}, je potřeba po přidání
		vlaku v administraci obnovit stránku s touto komponentou.
	\subsubsection{Mapa - výběr trasy} \label{subsubsec:mapa_vyber}
		Tato komponenta je určena pro výběr trasy vlaku. Hlídá, aby bylo možné vybrat sekci pouze jednou a
		vybrané sekce umisťuje do seznamu ve kterém je možné položky prohazovat. Seznam je realizovaný
		knihovnou Vue.Draggable\foothref{https://github.com/SortableJS/Vue.Draggable}.

	\subsubsection{Jízdy} \label{subsubsec:jizdy}

	\begin{figure}[H]
		\centering
		\includegraphics[width=0.8\textwidth, keepaspectratio, frame]{5RealizaceWebApp/img/admin_jizdy_modal.pdf}
		\caption{Komponenta s nastavením jedné jízdy.}
		\label{img:admin_jizdy_modal}
	\end{figure}

	Komponenta je zobrazena po kliknutí na přidání nové jízdy, při její úpravě, při zobrazení detailu z levého menu a v průvodci přidáním.
	Tyto zobrazení obsahují stejné prvky, v případě editace a detailu se načtou původní údaje a v případě detailu se navíc
	znemožní údaje upravovat.

	Obsaženo je výběrové pole na jeden vlak, nastavení rychlosti,
	informace jestli je jízda zrovna spuštěna a komponenta mapa - výběr trasy.

	\subsubsection{Jízdní řády} \label{subsubsec:jizdni_rady}
		\begin{figure}[H]
			\centering
			\includegraphics[width=0.5\textwidth, keepaspectratio, frame]{5RealizaceWebApp/img/admin_jizdni_rady_modal.pdf}
			\caption{Strana s nastavením jednoho jízdního řádu.}
			\label{img:admin_jizdni_rady_modal}
		\end{figure}

		Chování komponenty je stejné jako komponenty jízdy.
		Obsahuje textové pole názvu jízdního řádu, pole s výběrem více jízd a 
		zaškrtávací pole, které určuje, jestli jízdy budou spuštěny za sebou nebo současně.

		Vybrané jízdy z pole jsou umístěny do seznamu, ve kterém je možné jednotlivé položky prohazovat. Seznam je realizován knihovnou\foothref{https://github.com/SortableJS/Vue.Draggable}.
		Jeho účel je určení pořadí jízdy v režimu \enquote{spuštění za sebou}.

	\subsubsection{Plánování} \label{subsubsec:planovani}
		
		\begin{figure}[H]
			\centering
			\begin{minipage}{0.48\textwidth}
				\centering
				\includegraphics[width=0.98\linewidth, keepaspectratio, frame]{5RealizaceWebApp/img/admin_planovani_modal.pdf}
				\caption{Komponenta s nastavením jednoho plánu - opakující se.}
				\label{img:admin_planovani_modal}
			\end{minipage}
			\hfill
			\begin{minipage}{0.48\textwidth}
				\centering
				\includegraphics[width=0.98\linewidth, keepaspectratio, frame]{5RealizaceWebApp/img/admin_planovani_modal2.pdf}
				\caption{Komponenta s nastavením jednoho plánu - neopakující se.}
				\label{img:admin_planovani_modal2}
			\end{minipage}
		\end{figure}

		Komponenta plánování je zobrazena v administraci jízdních řádů při přidání nového plánu, jeho úpravě a v průvodci přidáním.
		Detail plánu je možné zobrazit na stránce jízdní řády. Chování je obdobné jako u předcházejících komponent.

		Komponenta má dva režimy zobrazení, které je ovlivněno přepínačem \enquote{spouštět pravidelně}. V obou režimech je přítomné
		výběrové pole pro jeden jízdní řád.

		V režimu pravidelného spouštění lze nastavit dny, měsíce a časy, ve které se bude plán spouštět.
		Pro přidání času je nutné navolit čas na ciferníku a kliknout na tlačítko přidat čas. Je možné přidat libovolné množství časů.

		V režimu jednorázového spuštění lze na ciferníku navolit čas a v kalendáři datum.

	\subsubsection{Pozadí} \label{subsubsec:pozadi}
		Komponenta pozadí obsahuje SVG obrázek a je vložena do všech stránek. Komponenta podporuje zapnutí animace.
		Pozadí stránky bylo inspirováno touto animací\foothref{https://codepen.io/Sepion/pen/ZQJyeq}.

	\subsubsection{Tabulka chyb} \label{subsubsec:tabulka_chyb}
		Komponenta je vidět na \autoref{img:admin_chyby}. Chybová hlášení obsahují velké množství informací, proto
		jsou po načtení zobrazena pouze pole stupeň a zpráva. Libovolně lze zobrazit další pole. Každé hlášení nemusí obsahovat všechny pole.

	\subsubsection{Menu - jízdní řády} \label{subsubsec:menu_jizdni_rady}
		Menu je vidět v levé části \autoref{img:uvodni_stranka}. Je možné ho zobrazit kdekoliv v aplikaci kliknutím do levého
		horního rohu nebo na mobilním zařízení tažením prstu z levé strany.

		Zobrazuje všechny nastavené jízdy a jízdní řády. Po kliknutí je zobrazen příslušný detail. Pokud má uživatel
		právo, tak má zobrazené i tlačítko s ikonou šipky. Tímto tlačítkem je možné jízdu nebo jízdní řád spustit bez ohledu na plán.

	\subsubsection{Menu - vlaky} \label{subsubsec:menu_vlaky}
		Menu je vidět v pravé části \autoref{img:uvodni_stranka}. Co se týká zobrazení má stejné vlastnosti jako menu - jízdní řády.

		Zobrazuje všechny osazené vlaky. Po kliknutí na řádek se zobrazí konkrétní detail popsaný v \autoref{subsubsec:detail_vlaku}.
		Pod jménem je zobrazena informace jakou rychlostí se vlak pohybuje, případně jestli stojí.

	\subsubsection{Detail vlaku} \label{subsubsec:detail_vlaku}
		\begin{figure}[H]
			\centering
			\includegraphics[width=0.5\textwidth, keepaspectratio, frame]{5RealizaceWebApp/img/vlak_modal.pdf}
			\caption{Detail vlaku}
			\label{img:vlak_modal}
		\end{figure}

		V detailu vlaku je zobrazen název vlaku a jeho fotografie v případě že je nastavena. Pokud se vlak pohybuje, tak je přednastavena jeho rychlost.
		V případě, že uživatel má příslušná práva, může rozsvítit světla, nebo spustit vlak bez ohledu na plány.

\subsection{Grafický vzhled}
	Při tvorbě vzhledu stránky bylo využito několik otevřených nástrojů a příkladů. 
	Barevná paleta stránky byla vygenerována nástrojem Paletton\foothref{https://paletton.com}.
	Obrázek v konzoli prohlížeče pochází ze stránek ASCII ART\foothref{https://asciiart.website/index.php?art=transportation/trains}.