\appendix
\clearpage
\addcontentsline{toc}{chapter}{Přílohy}

\chapter{Příkazy a konfigurace}
\label{chap:prikazy_konfigurace}
\noindent
Všechny příkazy jsou uvedeny také ve zdrojových kódech v souboru README.md.

\section{Nastavení projektu pro vývoj}

\noindent
Zkopírování ukázkového konfiguračního souboru:
\begin{minted}{bash}
	cp ./server/src/config/config.example.json ./server/src/config/config.json
\end{minted}

\subsection{S dockerem}

Zkopírování docker-compose.yml:
\begin{minted}{bash}
	cp ./docker/development/docker-compose.example.yml ./docker-compose.yml
\end{minted}

\noindent
Pro použití lokálního ssh klíče:
\begin{minted}{bash}
	eval `ssh-agent`
	ssh-add ~/.ssh/id_rsa
\end{minted}

\noindent
Build kontejnerů a instalace npm balíčků:
\begin{minted}{bash}
	docker-compose build
	docker-compose run trains_webserver bash -c "npm i"
\end{minted}

\noindent
Spuštění kontejnerů:
\begin{minted}{bash}
	docker-compose up
\end{minted}

\noindent
Připojení se do konzole vývojového kontejneru:
\begin{minted}{bash}
	docker exec -it trains_webserver bash
\end{minted}

\noindent
K použití matomo je potřeba přidat v matomo kontejneru do souboru /var/www/config/config.ini:
\begin{minted}{bash}
	trusted_hosts[] = "localhost:8088"
	trusted_hosts[] = "trains_matomo:80"
	proxy_uri_header = 1
	proxy_client_headers[] = HTTP_X_FORWARDED_FOR
	proxy_host_headers[] = HTTP_X_FORWARDED_HOST
\end{minted}

\noindent
K automatickému spuštění kontejnerů, připojení do něj a nastavení SSH klíče lze použít:
\begin{minted}{bash}
	./up.sh
\end{minted}

\noindent
Aplikace klienta je spuštěna na portu 8080. \\
Aplikace serveru je spuštěna na portu 8081 nebo localhost:8080/api.

\noindent
Adminer je na portu 8089 nebo localhost:8080/adminer
přihlášení je:

\begin{itemize}
	\item server: trains\textunderscore db
	\item username: web\textunderscore trains
	\item password: test1234
	\item db: web\textunderscore trains
\end{itemize}

\noindent
Matotmo je na portu 8088 nebo localhost:8080/analytics

\subsection{Bez dockeru}

\noindent
Instalace globálních a lokálních npm balíčků:
\begin{minted}{bash}
	npm i -g npm
	npm i -g nodemon @vue/cli@^5.0.0-beta.0
	npm i -g @quasar/icongenie --unsafe-perm
	npm install
	npm run serve
\end{minted}

\noindent
Spuštění server aplikace a Webpack dev serveru:
\begin{minted}{bash}
	npm run serve
\end{minted}

\noindent
Aplikace klienta je spuštěna na portu 8080.  \\
Aplikace serveru je spuštěna na portu 8081 nebo localhost:8080/api.

\noindent
V případě potřeby je nutné nainstalovat matomo a adminer ručně.

\subsection{Vývoj}

\noindent
Kompilace a minifikace, sloučení obou aplikací:
\begin{minted}{bash}
	npm run build
\end{minted}

\noindent
Kontrola kódu:
\begin{minted}{bash}
	npm run lint
\end{minted}

\subsection{Vývoj server}

\noindent
Nová db migrace:
\begin{minted}{bash}
	npx knex migrate:make name
\end{minted}

\noindent
Spuštění poslední migrace:
\begin{minted}{bash}
	npx knex migrate:latest
\end{minted}

\noindent
Nahrání ukázkových dat do db:
\begin{minted}{bash}
	npx knex seed:run
\end{minted}

\subsection{Vývoj klient}

\noindent
Vygenerování všech ikon:
\begin{minted}{bash}
	icongenie generate -m spa -i src/assets/icon-train-blue.png
\end{minted}

\subsection{Test produkčního nastavení docker}

\noindent
Vygenerování sebou podepsaného certifikátu:
\begin{minted}{bash}
	openssl req -x509 -out web_trains.crt -keyout web_trains.key \
		-newkey rsa:2048 -nodes -sha256 \
		-subj '/CN=localhost' -extensions EXT -config <( \
		printf "[dn]\nCN=localhost\n[req]\ndistinguished_name = \
		dn\n[EXT]\nsubjectAltName=DNS:localhost\nkeyUsage\
		=digitalSignature\nextendedKeyUsage=serverAuth")
\end{minted}

\noindent
Kopie docker-compose.yml a spuštění kontejneru: \\
Pozor ve složce dist musí být sestavené soubory.
\begin{minted}{bash}
	cp ./docker/production/docker-compose.example.yml ./docker-compose.prod.yml
	docker-compose -f docker-compose.prod.yml up
\end{minted}

\noindent
Připojení se k docker kontejneru:
\begin{minted}{bash}
	docker exec -it trains_prod_webserver bash
\end{minted}

\noindent
Ke spuštění kontejneru a připojení do něj je možné využít:
\begin{minted}{bash}
	./up.sh prod
\end{minted}

\noindent
Aplikace běží na portu 80

\noindent
Matomo: localhost/analytics \\
Adminer: localhost/adminer

\subsection{Nastavení produkčního serveru}

\noindent
Vytvoření přístupů do db s následujícími údaji.

\noindent
Pro aplikaci:
\begin{itemize}
	\item db: web\textunderscore rains
	\item user: web\textunderscore trains
	\item password: test1234
\end{itemize}

\noindent
Pro matomo:
\begin{itemize}
	\item db: matomo
	\item user: matomo
	\item password: test1234
\end{itemize}

\begin{minted}{bash}
	mysql_secure_installation

	mysql
		
	CREATE USER 'web_trains'@'localhost' IDENTIFIED BY 'test1234';
	CREATE DATABASE web_trains;
	GRANT ALL PRIVILEGES ON web_trains . * TO 'web_trains'@'localhost';
	CREATE USER 'matomo'@'localhost' IDENTIFIED BY 'test1234';
	CREATE DATABASE matomo;
	GRANT ALL PRIVILEGES ON matomo . * TO 'matomo'@'localhost';
	FLUSH PRIVILEGES;
\end{minted}

\noindent
Monitorování spuštěných aplikací:
\begin{minted}{bash}
	pm2 monit
\end{minted}

\noindent
Obnova https certifikátu pomocí certbot https://certbot.eff.org/

\subsection{Konfigurace}

\noindent
Umístění config.json záleží na prostředí:

\begin{itemize}
	\item Produkce: /config
	\item Vývoj: /server/app/config
\end{itemize}

\begin{minted}{json}
	"db": {
		"host": "trains_db",
		"user": "web_trains",
		"password": "test1234",
		"database": "web_trains"
	},
	"app": {
		"port": 8081,
		"listen": "0.0.0.0",
		"secret": "oijfjo45",
		"mode": "production"
	},
	"hardware": {
		"port": 8083,
		"host": "false"
	}
\end{minted}

db:
\begin{itemize}
	\item host: adresa databáze
	\item user: uživatel databáze
	\item password: heslo databáze
	\item database: jméno databáze
\end{itemize}

app:
\begin{itemize}
	\item port: port na kterém běží server aplikace: api a socket
	\item listen: adresa pro server
	\item secret: používaný pro generování JWT
	\item mode
	\begin{itemize}
		\item production: logy jsou ukládany do souborů
		\item development: logy jsou vypisovány do konzole
		\item env: rozhodnutí podle prostředí
	\end{itemize}
\end{itemize}

hardware:
\begin{itemize}
	\item port: port řídící aplikace
	\item host: adresa řídící aplikace, pro zakázní nastavit false
\end{itemize}