\clearpage
\mainmatter
\chapter{Úvod}

Práce se zabývá návrhem vhodných technologií pro realizaci webové aplikace a následně
samotnou realizací. Cílem aplikace je možnost vzdáleného ovládání kolejiště, které je umístěné
na katedře elektroniky a informačních technologií.

Hlavními vlastnostmi aplikace jsou: zobrazení pozic vlaků na mapě, plánování odjezdů vlaků,
definice posloupností s jednotlivými odjezdy, které je možné spouštět v libovolnou dobu a přímé ovládání prvků kolejiště.
Aplikace umožňuje správu uživatelů a jejich rolí, kdokoli může
sledovat aktuální dění na kolejišti a po přihlášení je možné podle přiřazených práv s kolejištěm operovat.
Dalším účelem aplikace je reprezentace dlouhodobého projektu kolejiště, ať už před veřejností, tak
před studenty, kteří mohou dále pracovat na rozvoji.

Aplikace spolupracuje s již hotovým softwarem, který komunikuje s
řídícími jednotkami kolejiště a zajišťuje základní provoz.
Webové technologie poskytují mnoho výhod oproti současnému řešení. Například neustálá dostupnost sledování kolejiště
ve webovém prohlížeči jak na PC, tak na mobilním telefonu a tedy možnost řízení téměř kdekoli a kdykoli.

V současné době existují produkty pro ovládání kolejiště ve formě hardware nebo software. Obojí je
omezeno na prostor u kolejiště. Podobné řešení využívající webových technologíí nebylo dohledáno.

V práci jsou popsány důvody výběru jednotlivých knihoven a principy fungování částí webové aplikace, krátce jsou zmíněny
možnosti produkčního nasazení. V práci nejsou popsány příklady používání jednotlivých knihoven, ty je možné snadno nalézt v
odkazech na dokumentaci, nebo přímo v kódu aplikace.