\clearpage

\chapter{Výběr knihoven a programovacího jazyku}

Tato kapitola se zabývá popisem procesu výběru použitých knihoven a jejich porovnáním. Může se zdát, že projekt obsahuje velké množství kódu
třetí strany, ale faktem zůstává, že bez již postaveného základu, který je mnohokrát ověřen v praxi, by bylo téměř nemožné
vytvořit aplikaci s podobnými vlastnostmi.

Účel těchto knihoven je obvykle zjednodušit konstrukce programovacího jazyka,
řešení opakujících se úkolů a ošetření běžných bezpečnostních problémů.

Pro zvolené prostředí vzniklo nepřeberné množství knihoven, balíčků a frameworků. Výběr je
ovlivněn osobní zkušeností a předpokladem, že nejpoužívanější balíčky jsou nejlépe ověřené a vhodné pro nasazení.
Popularita je srovnána ve veřejných github repozitářích a na stránkách NPM \cite{npm}.

Všechny použité knihovny jsou open source.

\input{3VyberKnihoven/klient.tex}
\input{3VyberKnihoven/server.tex}
\input{3VyberKnihoven/komunikace.tex}

\section{Ostatní}
Další z použitých knihoven je date-fns. JS nemá zrovna bohatou základnu funkcí, co se týče
práce s datumy a časy. Date-fns přidává funkcionalitu převodu do českého tvaru a velké množství funkcí pro počítání s časem \cite{datefns}.
Zároveň pracuje se standardním objektem Date, proto zachovává kompatibilitu. Knihovna je použita v části serveru i klienta.

Pro rozšíření základní funkcionality je na straně klienta použita knihovna Lodash. Obsahuje
funkce pro zjednodušení práce s JS \cite{lodash}. V aplikaci jsou použity funkce remove - odebírání prvků z pole a clone - kopie objektů.

