\section{Uživatelské role} \label{sec:uzivatelske_role}

Správa všech uživatelů a jejich možností je
implementována v souboru \textit{types/src/RolesManager.ts}. Současné pojetí je univerzální a nyní není využito všech jeho možností.

Uživatelé mohou nabývat tří rolí: návštěvník (visitor), uživatel (user), editor (editor) a administrátor (admin).
Každý uživatel může mít přidělenou akci (action) na nějakou funkcionalitu (resource).
Akce jsou: vidět (see) a upravovat (crud).
Funkcionality jsou: administrace uživatelů (userAdmin), administrace jízdních řádů (timetable),
úprava CMS (cms), tabulky s chybami (error), administrace HW (hardwareAdmin).

Uživatel má nyní nastaveno právo na administraci jízdních řádu, tím i přímé řízení provozu.
Editor navíc může upravovat CMS stránku a upravovat nastavení HW kolejiště.
Administrátor navíc může vidět tabulky s chybami a mazat uživatele, nebo jim měnit práva.

V aplikaci se může registrovat kdokoli. Novému uživateli je přidělena role návštěvník, který má stejná práva jako nepřihlášený uživatel.
Administrátor následně může roli libovolně povýšit. Tímto způsobem je zajištěno, že si každý nový uživatel může sám zvolit jméno a heslo.

Definice jednotlivých rolí je zapsána v konstruktoru třídy RolesManager v poli \textit{roles} a například nastavení pro editora vypadá takto:

\begin{figure}[H]
    \centering
    \begin{minipage}{0.8\textwidth}
        \centering
        \begin{minted}[linenos]{typescript}
this.roles = {
    [Role.editor]: {
      [Resource.timetable]: [Action.see, Action.crud],
      [Resource.cms]: [Action.see, Action.crud],
      [Resource.hardwareAdmin]: [Action.see, Action.crud]
    }
}
        \end{minted}
    \end{minipage}
    \caption{Příklad nastavení práv pro uživatelskou roli editor}
    \label{code:role}
\end{figure}