\newcommand{\req}[1]{\small\mintinline{js}{#1}}

\section{Popis API, sdílené typy}

Pro komunikaci mezi klientem je využito dvou způsobů REST API a Socket.io.

Každá API adresa je popsaná typy, které jsou sdílené mezi klientem a serverm v \textit{types/src/model}.
V tabulce je zobrazeno, jaké HTTP metody lze na adrese zpracovat a formát žádosti. Formát adresy obsahuje povinné parametry za \enquote{:}.

Metoda GET s parametrem vrací jeden záznam. Bez parametru vrací pole všech záznamů.
Metoda POST je určena pro přidání nové entity.
Metody PUT a PATCH jsou určeny pro úpravu záznamu, liší se tím, že PATCH může měnit pouze část záznamu. PUT mění vždy celý záznam.
DEL slouží k odstranění záznamu \cite{restapi}.

Adresa \textit{cms} se váže na úpravu stránky o kolejišti. \textit{Delay} k nastavení zpoždění dojezdu vlaků. \textit{Error} k
výčtu chyb v administraci a odesílání chyb z klienta na server. \textit{Journey} k zobrazení a editaci jízd. \textit{Planner} k plánování.
\textit{Station} a \textit{train} obsahují pouze získání všech záznamů z databáze. \textit{Timetable} k jízdním řádům.
\textit{Register} k registraci uživatele.
\textit{Signin} k přihlášení uživatele, navrací JWT. \textit{Me} pro zobrazení a správu o právě přihlášeném účtě.
\textit{User} k administraci uživatelů.
\textit{Test} na jakýkoliv požadavek odpoví \enquote{API works}.

\begin{table}[H]
	\centering
	\begin{tabular}{|l|l|l|}
		\hline
		Adresa 		& Metoda		& Žádost	\\
		\hline
		/cms/:id 	& GET			& 	\\
		/cms/:id 	& PATCH			& \req{text}	\\
		\hline
		/delay 		& GET			& \\
		/delay 		& PUT			& \req{trainId, stationId, delay}	\\
		\hline
		/error:type & GET			&  	\\
		/error:type:count:offset 	& GET			&  	\\
		/error 		& POST			& \req{data} \\
		\hline
		/journey:id & GET			& \\
		/journey 	& GET			& \\
		/journey 	& POST			& \req{stationFromId, stationToId, trainId, direction, section} \\
		/journey:id & PATCH			& \req{stationFromId, stationToId, trainId, direction, section} \\
		/journey:id & DEL			& \\
		\hline
		/planner:id & GET			& \\
		/planner 	& GET			& \\
		/planner/range/from/to 	& GET			& \\
		/planner 	& POST			& \req{time, day, month, timetableId} \\
		/planner 	& POST			& \req{once, timetableId} \\
		/planner:id & PATCH			& \req{time, day, month, once, timetableId} \\
		/planner:id & DEL			& \\
		\hline
		/station & GET			& \\
		\hline
		/timetable:id 	& GET			& \\
		/timetable 		& GET			& \\
		/timetable 		& POST			& \req{name, journey} \\
		/timetable:id 	& PATCH			& \req{name, journey} \\
		/timetable:id 	& DEL			& \\
		\hline
		/train & GET			& \\
		\hline
		/register 	& POST		& \req{name, password} \\
		/signin 	& POST		& \req{name, password} \\
		\hline
		/me 		& GET		&  \\
		/me 		& PATCH		& \req{name} \\
		/me 		& DEL		&  \\
		\hline
		/user 		& GET		&  \\
		/user:id 	& PATCH		& \req{name, role} \\
		/user:id 	& DEL		&  \\
		\hline
		/test 		& vše		&  \\
		\hline
	\end{tabular}
	\caption{Přehled adres REST API}
	\label{table:rest_api}
\end{table}


Komunikace přes Socket.io probíhá ve třech kanálech - adminHardware, adminMap a publicMap.

Nastavení hardware v administraci je připojeno na jmenný prostor adminHardware.
Spouštění jízdních řádů a jízd bez ohledu na plán je připojeno na jmenný prostor adminMap.
Oba jmenné prostory jsou dostupné pouze pro uživatele s příslušnými právy.
PublicMap slouží pro posílání pozic vlaků všem připojeným uživatelům.

V souboru \textit{types/src/socket/Packets.ts} jsou definovány typy pro přenos informací. Struktura je podobná
jako v řídící aplikaci, která je popsaná v \autoref{chap:stavajici}.
