---
title: "Digitālie mārketinga rīki"
weight: 90

bookCollapseSection: true

author: "Emīls Ķīlis"
categories: "apraksti"
tags: [""]
---

# Digitālie mārketinga rīki lauksaimniekiem

## Situācija 
Digitālās tehnoloģijas sniedz plašu iespēju klāstu, kuras, izmantojot un pielāgojot savām vajadzībām, lauksaimnieki var sekmēt savas saimniecības vai uzņēmuma attīstību. Iespējamie risinājumi aptver dažādus ilgtspējas aspektus. Piemēram, digitālie rīki var uzlabot ražīgumu, palielināt resursu izmantošanas efektivitāti, tādējādi kāpinot saimniecību ienākumus, vienlaikus samazinot arī lauksaimniecības nelabvēlīgo ietekmi uz vidi. Digitalizācijai ir būtiska ietekme arī uz saimniecību produktu realizācijas iespējām, jo jaunie digitālie mārketinga rīki un risinājumi ļauj lauksaimniekiem un maziem pārtikas uzņēmumiem vieglāk uzrunāt plašu klientu loku, neveicot milzīgas investīcijas. Digitālās tehnoloģijas atvieglo piekļuvi dažādiem preču noieta tirgiem, apvienojot tiešsaistes risinājumus ar inovatīviem loģistikas risinājumiem. Vienlaikus, ņemot vērā rīku dažādību un nepieciešamās prasmes, lauksaimniekiem un pārtikas uzņēmumiem jāizdara stratēģiskas izvēles, kas ļauj digitālos risinājumus veiksmīgi integrēt saimniecību esošajās praksēs, izvērtējot pieejamos resursus un savas prasmes.

## Risinājums
Pielietojot digitālo mārketinga rīku sniegtās iespējas, lauksaimnieki  sākuši aktīvāk izmantot tiešsaistes komunikāciju, lai informētu klientus un radītu jaunus veidus, kā klienti saimniecībā ražotos produktus var iegādāties. Saimniecības, iesaistoties diskusijā ar potenciālo klientu, izmanto dažādas  sarežģītības pieejas, sākot ar produktu bilžu ievietošanu saimniecību Instagram un Facebook kontos, beidzot ar produkcijas realizāciju tiešsaistes veikalos (piem., negantigardi.lv, svaigi.lv) vai izmantojot vēstkopas. Saimniecībām, kas attīsta pašas savus tiešsaistes veikalus, nepieciešams investēt IKT speciālistu pakalpojumos, kas ļauj īstenot savu produktu realizācijas vīziju. Vienlaikus lielu lomu spēlē arī tirdzniecības platformas, kas nepieder kādai konkrētai lauksaimniecībai, lauksaimniecību tīklam vai starpniekam. Arī produktu piegādi ne vienmēr nodrošina paši lauksaimnieki. Šādos gadījumos tiek izmantoti starpnieku pakalpojumi, taču tas palielina produkta cenu galapatērētājam. Atsevišķos gadījumos platforma nodrošina tikai nepieciešamo vidi, kas patērētājiem ļauj atrast saimniecības, kas piedāvā attiecīgo produktu. Citos gadījumos platformas īpašnieki pilda starpnieku funkciju, saimniecību produkciju pārdodot un piegādājot paši, vienlaikus arī lauksaimnieku konsultējot par produkta dizainu un iepakojumu. 

### Iesaistītie dalībnieki
Dalībnieku lomas lielā mērā atkarīgas no konkrētā risinājuma īpatnībām. Gadījumos biežāk iesaistīti (i) lauksaimnieki un pārtikas uzņēmumi, kas vēlas pārdot savu produkciju; (ii) patērētāji, kas vēlas produktus iegādāties, (iii) sociālo mediju un tiešsaistes tirdzniecības platformas, kas kalpo kā starpnieki; (iv) IKT speciālisti un (v) uzraugošās iestādes (piem., Pārtikas un veterinārais dienests).

### Resursi
Lai izmantotu digitālo mārketinga rīku iespējas, nepieciešama datortehnika, viedierīces, finansiālie līdzekļi IKT risinājumu ieviešanai saimniecībās, kā arī ražošanas resursi, kas ļauj piedāvāt produktu, kas atbilst valsts pārtikas drošības un kvalitātes prasībām.

## Rezultāts
(i) paplašināts saimniecības klientu loks, (ii) apgūti jauni produktu noeita kanāli, (iii) radīta iespēja savu produktu realizēt, ierobežojot starpnieku lomu, (iv) apgūtas jaunas prasmes, kas ļauj efektīvāk vadīt saimniecību un realizēt savu produkciju, (v) pielāgošanās pēdējā laika tendencei stiprināt tiešsaistes tirdzniecību, vienlaikus stiprinot neatkarību no lielajiem pārtikas sagādes ķēžu dalībniekiem.

## Secinājumi
Saimniecības izmanto dažādas sarežģītības digitālā mārketinga risinājumus, tāpēc svarīgi paturēt prātā, ka digitālais mārketings var apzīmēt plašu prakšu un inovāciju spektru, kas atbilst lauksaimnieku un uzņēmumu nospraustajiem mērķiem. Saimniecību spēja izmantot digitālo risinājumus sniegtās iespējas bieži atkarīga no tām pieejamajiem resursiem un lauksaimnieku prasmēm. Lai gan atsevišķi lauksaimnieki izvēlas veidot savas tiešsaistes tirdzniecības platformas, starpnieku uzturētas vietnes sniedz iespējas arī saimniecībām bez nepieciešamajiem resursiem un zināšanām. Arī šādos gadījumos lauksaimniekiem nepieciešams attīstīt savas digitālā mārketinga prasmes, izmantojot sociālos medijus.

## Piemēri
{{<section>}}
