---
title: Шкільна їдальня
subtitle: Краматорська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 17
layout: page
hero_image: /img/heroimage/6.jpg
show_sidebar: true
menubar: example_menu
---
<nav class="breadcrumb" aria-label="breadcrumbs">
  <ul>
    <li style="margin-top: 0.25em;">
      <a href="/">
        <span class="icon is-small">
          <i class="fas fa-home" aria-hidden="true"></i>
        </span>
        <span>Головна</span>
      </a>
    </li>
    <li class="is-active">
      <a href="/shkilna-yidalnya/">
        <span class="icon is-small">
          <i class="fas fa-utensils" aria-hidden="true"></i> 
        </span>
        <span>Шкільна їдальня</span>
      </a>
    </li>
  </ul>
</nav>

**Організація харчування в Загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №17**   
   
<div align="right"> 
<i>«Турбота про здоров'я - це найважливіша праця вихователя.<br>   
Від життєрадісності, бадьорості дітей залежить їх духовне життя,<br>    
світогляд, розумовий розвиток, міцність знань і віра в свої сили»<br>    
В.А.Сухомлинский</i><br> 
</div>     
   <br> 
   
Необхідність серйозно займатися формуванням культури здоров'я в системі загальної освіти обумовлена низкою об'єктивних причин:   

- фундамент здоров'я людини закладається в дитячому віці, а, отже, здорові інтереси і звички, ціннісне ставлення до здоров'я доцільно почати розвивати саме в цей період;
- в цьому ж віці закладаються і основи здорового способу життя, як система норм і правил, засвоюваних дитиною в спеціально проектованої діяльності;
- шкільний період у розвитку найбільш сензитивний у формуванні ключових знань про особливості розвитку людського організму, про фактори і способи збереження та розвит
ку здоров'я.   

Раціональне харчування учнів - одна з умов створення здоров'язберігаючих середовища в загальноосвітніх закладах, зниження негативних ефектів і наслідків функціонування системи освіти. Недостатнє надходження поживних речовин в дитячому віці негативно позначається на показниках фізичного розвитку, захворюваності, успішності, сприяє прояву обмінних порушень і хронічної патології. Найважливішою умовою для підтримки здоров'я, високої працездатності і витривалості людини є повноцінне і правильне харчування. Тому адміністрація ЗОШ № 17 сьогодні приділяє велику увагу питанням життя і здоров'я дітей та підлітків. Особливо зараз гостро постало питання про організацію правильного шкільного харчування. Харчування має бути збалансованим, протягом дня дитина повинна отримувати необхідний для цього мінімум харчових і мінеральних речовин. Якщо врахувати, що більшу частину часу діти проводять в школі, то і повноцінно харчуватися вони повинні тут же.
   
**Примірне двотижневе меню комплексних сніданків для учнів 1 - 4 класів загальноосвітніх шкіл м. Краматорськ на 2020 рік**   
   
Шкільна їдальня повністю укомплектована необхідним посудом. Її чистоті приділяється підвищена увага. Миття і дезінфекція проводяться з дотриманням всіх норм санітарно-гігієнічного режиму, використовуються найкращі засоби дезінфекції. В роботі постійно знаходяться два комплекти столових приладів. Це дозволяє збільшити час дезінфекції. Перед входом в приміщення їдальні для миття рук учнями організовано спеціальне місце. Шеф-кухар, кухар і кухонний працівник їдальні мають професійну освіту і стаж роботи. Проходять курси підвищення кваліфікації. Всі працівники харчоблоку оснащені спецодягом. Це дозволяє дотримуватися необхідних санітарно-гігієнічних норм.   
   
Харчування організовано з урахуванням вимог щадного харчування з максимальним використанням овочів і фруктів. В меню учнів систематично включаються страви з м'яса, риби. Харчування школярів організовано на двох великих перервах тривалістю 20 хвилин.
   
**Графік роботи шкільної їдальні на 2019-2020 навчальний рік**
   
Години роботи їдальні 8.00 - 15.00   
Перерва в їдальні 12.00 - 12.30
   
**Графік харчування учнів у шкільній їдальні на 2019-2020 навчальному році**   
   
<table class="table is-bordered is-striped is-narrow is-hoverable is-fullwidth">
<tbody>
<tr>
<td style="text-align: center;"><b>№</b></td>
<td style="text-align: center;"><b>Класи</b></td>
<td style="text-align: center;"><b>Час харчування</b></td>
</tr>
<tr>
<td style="text-align: center;">1</td>
<td>Харчування учнів перших класів</td>
<td>9.25 - 10.00</td>
</tr>
<tr>
<td style="text-align: center;">2</td>
<td>Харчування учнів других та четвертих класів</td>
<td>9.40 - 10.00</td>
</tr>
<tr>
<td style="text-align: center;">3</td>
<td>Харчування учнів 5 -11 класів, пільгової категорії учнів 5 -11 класів</td>
<td>10.40 - 11.00</td>
</tr>
<tr>
<td style="text-align: center;">4</td>
<td>Харчування учнів третіх класів</td>
<td>12.40 - 13.00</td>
</tr>
<tr>
<td style="text-align: center;">5</td>
<td>Харчування учнів пільгової категорії 1 - 4 класів</td>
<td>13.00 - 13.20</td>
</tr>
<tr>
<td style="text-align: center;">6</td>
<td>Харчування учнів групи продовженого дня 1 - 4 класів</td>
<td>13.30 - 13.50</td>
</tr>
</tbody>
</table>
   
Організовано щоденне чергування учнів 7 - 10 класів відповідно до графіка. Чергові мають спецодяг (фартух, косинка). На кожній перерві в їдальні чергує вчитель, який дивиться за порядком у залі. Також організоване чергування батьків у їдальні, які слідкують за якістю приготованої їжі та за процесом харчування.
   
**Графік чергування адміністрації у шкільній їдальні на ІІ семестр 2019-2020 навчальному році**   
   
<table class="table is-bordered is-striped is-narrow is-hoverable is-fullwidth">
<tbody>
<tr>
<td style="text-align: center;"><strong>№ з/п</strong></td>
<td style="text-align: center;"><strong>Дні тижня</strong></td>
<td style="text-align: center;"><strong>ПІБ чергового адміністратора</strong></td>
</tr>
<tr>
<td style="text-align: center;">1</td>
<td>Понеділок</td>
<td>Колеснікова Валентина Іванівна</td>
</tr>
<tr>
<td style="text-align: center;">2</td>
<td>Вівторок</td>
<td>Крівцова Ірина Володимирівна</td>
</tr>
<tr>
<td style="text-align: center;">3</td>
<td>Середа</td>
<td>Малкіна Оксана Станіславівна</td>
</tr>
<tr>
<td style="text-align: center;">4</td>
<td>Четвер</td>
<td>Колеснікова Валентина Іванівна</td>
</tr>
<tr>
<td style="text-align: center;">5</td>
<td>П&rsquo;ятниця</td>
<td>Крівцова Ірина Володимирівна</td>
</tr>
</tbody>
</table>   
   

**Графік чергування вчителів у шкільній їдальні на ІІ семестр 2019-2020 навчальному році**   
   
   <table class="table is-bordered is-striped is-narrow is-hoverable is-fullwidth">
<tbody>
<tr>
<td style="text-align: center;"><strong>№ з/п</strong></td>
<td style="text-align: center;"><strong>Дні тижня</strong></td>
<td style="text-align: center;"><strong>ПІБ чергового адміністратора</strong></td>
</tr>
<tr>
<td style="text-align: center;">1</td>
<td>Понеділок</td>
<td>Д&rsquo;яченко Маргарита Євгенівна</td>
</tr>
<tr>
<td style="text-align: center;">2</td>
<td>Вівторок</td>
<td>Рідош Анна Вікторівна</td>
</tr>
<tr>
<td style="text-align: center;">3</td>
<td>Середа</td>
<td>Толкачова Валентина олександрівна</td>
</tr>
<tr>
<td style="text-align: center;">4</td>
<td>Четвер</td>
<td>Статіва Вікторія Миколаївна</td>
</tr>
<tr>
<td style="text-align: center;">5</td>
<td>П&rsquo;ятниця</td>
<td>Бондаренко Лариса Олександрівна</td>
</tr>
</tbody>
</table>

В нашій їдальні приємна атмосфера тепла і домашнього затишку. На столах завжди є серветки, сіль. Доповнюють все це барвиста наочна агітація у вигляді стендів, плакатів. Персонал їдальні завжди зустрічає дітей доброзичливими посмішками. Тому діти завжди із задоволенням відвідують шкільну їдальню.
   
