\documentclass[10pt,a4paper]{report}
\usepackage{anyfontsize}
\usepackage[polish]{babel}
\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage{lmodern}
\usepackage[T1]{fontenc}
\usepackage{polski}
\frenchspacing
\usepackage{graphicx}
\usepackage{color}   %May be necessary if you want to color links
\usepackage{hyperref}
\hypersetup{
    colorlinks=true, %set true if you want colored links
    linktoc=all,     %set to all if you want both sections and subsections linked
    linkcolor=blue,  %choose some color if you want links to stand out
}

\usepackage{fancyhdr}
 
\pagestyle{fancy}
\fancyhf{}
\fancyhead[LE,RO]{Technik Programista}
\fancyhead[RE,LO]{Podstawa programowa}
\fancyfoot[CE,CO]{\leftmark}
\fancyfoot[LE,RO]{\thepage}
 
\renewcommand{\headrulewidth}{2pt}
\renewcommand{\footrulewidth}{1pt}

\begin{document}
\begin{titlepage}
  \centering
  \includegraphics[width=0.15\textwidth]{logo_kw_495.png}\par\vspace{1cm}
  {\scshape\LARGE Technikum Programistyczne INFOTECH \par}
  \vspace{1cm}
  {\scshape\Large Materiały dydaktyczne\par}
  \vspace{1.5cm}
  {\huge\bfseries Technik Programista\par}
  \vspace{2cm}
  {\Large\itshape Podstawa programowa\par}
  \vfill
  nadzór treści\par
  Karol \textsc{Przybyszewski}\par \href{mailto:karol.przybyszewski@infotech.edu.pl}{karol.przybyszewski@infotech.edu.pl} 
  \vfill
% Bottom of the page
  {\large \today\par}
\end{titlepage}
\tableofcontents
\newpage

\part{Tworzenie i administrowanie stronami i aplikacjami internetowymi oraz bazami danych}

\chapter{Bezpieczeństwo i higiena pracy}

Uczeń określa warunki i organizację pracy zapewniające wymagany poziom ochrony zdrowia i życia przed zagrożeniami występującymi w środowisku pracy:

\begin{enumerate}

\item wymienia przepisy prawa dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej, ochrony środowiska i ergonomii

\item identyfikuje regulacje wewnątrzzakładowe dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy

\item stosuje zasady ochrony przeciwpożarowej w środowisku pracy

\item określa wymagania ergonomiczne na stanowisku pracy

\item stosuje zasady postępowania z odpadami niebezpiecznymi

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń opisuje zadania i uprawnienia instytucji oraz służb działających w zakresie ochrony pracy i ochrony środowiska:

\begin{enumerate}

\item wymienia instytucje oraz służby działające w zakresie ochrony pracy i ochrony środowiska

\item wskazuje zadania i uprawnienia instytucji oraz służb działających w zakresie ochrony pracy i ochrony środowiska

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń opisuje prawa i obowiązki pracownika oraz pracodawcy w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy:

\begin{enumerate}

\item wymienia obowiązki pracodawcy i pracowników w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy

\item wymienia rodzaje profilaktycznych badań lekarskich

\item wymienia rodzaje obligatoryjnych szkoleń z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy

\item identyfikuje system kar dla pracownika z tytułu nieprzestrzegania przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy w trakcie wykonywania pracy

\item wskazuje obowiązki pracownika i pracodawcy w zakresie zapobiegania wypadkom przy pracy i chorobom zawodowym

\item wymienia rodzaje świadczeń z tytułu wypadku przy pracy i chorób zawodowych

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń określa skutki oddziaływania czynników szkodliwych na organizm człowieka:

\begin{enumerate}

\item określa zagrożenia występujące w środowisku pracy

\item określa skutki oddziaływania czynników fizycznych na organizm człowieka

\item określa skutki oddziaływania czynników psychofizycznych na organizm człowieka

\item opisuje skutki oddziaływania czynników niebezpiecznych i uciążliwych na organizm człowieka

\item wyjaśnia pojęcia choroba zawodowa i wypadek przy pracy

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń stosuje środki ochrony indywidualnej i zbiorowej podczas wykonywania zadań zawodowych:

\begin{enumerate}

\item identyfikuje środki ochrony zbiorowej

\item wskazuje środki ochrony zabezpieczające przed hałasem w pracy biurowej

\item identyfikuje wymagania w zakresie oświetlenia, temperatury i mikroklimatu pomieszczeń biurowych

\item rozpoznaje środki ochrony zapobiegające porażeniem prądem w pracy biurowej

\item rozpoznaje środki ochrony zapobiegające pogorszeniu wzroku i zniekształceniu kręgosłupa

\item dobiera środki ochrony zbiorowej do rodzaju zagrożeń w pracy biurowej

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń udziela pierwszej pomocy w stanach nagłego zagrożenia zdrowotnego:

\begin{enumerate}

\item opisuje podstawowe symptomy wskazujące na stany nagłego zagrożenia zdrowotnego

\item ocenia sytuację poszkodowanego na podstawie analizy objawów obserwowanych u poszkodowanego

\item zabezpiecza siebie, poszkodowanego i miejsce wypadku

\item układa poszkodowanego w pozycji bezpiecznej

\item powiadamia odpowiednie służby

\item prezentuje udzielanie pierwszej pomocy w urazowych stanach nagłego zagrożenia zdrowotnego, np. krwotok, zmiażdżenie, amputacja, złamanie, oparzenie

\item prezentuje udzielanie pierwszej pomocy w nieurazowych stanach nagłego zagrożenia zdrowotnego, np. omdlenie, zawał, udar

\item wykonuje resuscytację krążeniowo-oddechową na fantomie zgodnie z wytycznymi Polskiej Rady Resuscytacji i Europejskiej Rady Resuscytacji

\end{enumerate}

\bigskip

\chapter{Podstawy informatyki}

Uczeń charakteryzuje parametry sprzętu komputerowego:

\begin{enumerate}

\item identyfikuje parametry urządzeń techniki komputerowej

\item porównuje parametry tego samego typu urządzeń techniki komputerowej (np. dwie karty graficzne, dwa dyski twarde)

\item przelicza jednostki pojemności pamięci masowych

\item dobiera urządzenia techniki komputerowej zgodnie z wymaganiami technicznymi stanowiska

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń definiuje elementy architektury systemów komputerowych:

\begin{enumerate}

\item opisuje zasadę działania procesora (rozkazy)

\item wymienia zależności między pamięcią operacyjną, procesorem i pozostałymi elementami systemu komputerowego

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń charakteryzuje systemy informatyczne oraz rozróżnia systemy informatyczne pod względem funkcjonalności:

\begin{enumerate}

\item identyfikuje system informatyczny

\item podaje przykłady systemów informacji przetwarzanych elektronicznie, w tym system PESEL, system postepowania rekrutacyjnego do szkół, e-dziennik, system bankowości elektronicznej, profil zaufany

\item opisuje miejsca przechowywania informacji: serwer lokalny, chmura, nośniki danych

\item dobiera systemy informatyczne pod względem ich funkcjonalności

\item opisuje działanie portali społecznościowych

\item określa zasady bezpiecznego korzystania z portali społecznościowych

\item podaje przykłady zastosowań systemów informatycznych w działalności biznesowej, w tym e-commerce, e-sklep, e-faktura, systemy rezerwacyjne

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń stosuje zalecenia dotyczące ułatwień dostępności serwisów internetowych dla osób niepełnosprawnych:

\begin{enumerate}

\item wymienia dostępne udogodnienia dla osób z niepełnosprawnościami

\item wymienia wymagania dotyczące poziomu dostępności według wytycznych WCAG

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń posługuje się terminologią dotyczącą sieci komputerowych:

\begin{enumerate}

\item wymienia topologie sieci

\item identyfikuje cechy modelu TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol) i protokołów komunikacji sieciowej

\item opisuje sieć bezprzewodową oraz sieć przewodową

\item stosuje programy monitorujące łącze internetowe

\item definiuje pojęcia: pobieranie i wysyłanie danych

\item opisuje zasady działania sieci synchronicznej i asynchronicznej

\item wykazuje różnice w działaniu sieci synchronicznej i asynchronicznej

\item wymienia i stosuje zasady bezpieczeństwa przy korzystaniu z sieci

\item używa komunikatorów tekstowych, audio-video oraz tablic interaktywnych

\item stosuje zasadę netykiety

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń stosuje pozycyjne systemy liczbowe:

\begin{enumerate}

\item przekształca liczby zapisane w różnych pozycyjnych systemach liczbowych: dwójkowym, ósemkowym, szesnastkowym, dziesiętnym

\item zapisuje liczby w kodzie uzupełnieniowym do dwóch

\item wykonuje podstawowe działania logiczne i arytmetyczne na liczbach binarnych

\item wykorzystuje dostępne narzędzia informatyczne do wykonywania działań na liczbach zapisanych w różnych pozycyjnych systemach liczbowych (np. kalkulatory HEX, DEC, BIN)

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń stosuje zasady cyberbezpieczeństwa:

\begin{enumerate}

\item rozróżnia rodzaje szkodliwego oprogramowania

\item rozróżnia rodzaje ataków hakerskich

\item wymienia środki zabezpieczeń przed złośliwym oprogramowaniem oraz atakami hakerskimi

\item wymienia zagrożenia dla sfery psychicznej (emocjonalnej), fizycznej, społecznej,

\item opisuje zagrożenia dla sfery psychicznej (emocjonalnej), fizycznej, społecznej, poznawczej człowieka wynikające z przebywania w cyberprzestrzeni i sposoby przeciwdziałania tym zagrożeniom

\item przestrzega zasad bezpiecznego przechowywania danych

\item przestrzega zasad bezpieczeństwa swojego cyfrowego wizerunku i tożsamości

\item przestrzega zasad prywatności w cyfrowym świecie

\item wymienia i omawia podstawowe pojęcia związane z ochroną danych osobowych, ochroną informacji, prawami autorskimi i własnością intelektualną oraz wyjaśnia potrzebę ich ochrony

\item stosuje zasady dokonywania bezpiecznych transakcji w internecie

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń rozpoznaje właściwe normy i procedury oceny zgodności podczas realizacji zadań zawodowych:

\begin{enumerate}

\item wymienia cele normalizacji krajowej

\item wyjaśnia, czym jest norma i wymienia cechy normy

\item rozróżnia oznaczenie normy międzynarodowej, europejskiej i krajowej

\item korzysta ze źródeł informacji dotyczących norm i procedur oceny zgodności

\end{enumerate}

\bigskip

\chapter{Projektowanie stron internetowych}

Uczeń posługuje się hipertekstowymi językami znaczników (HTML HyperText Markup Language):

\begin{enumerate}

\item korzysta ze standardów dokumentów hipertekstowych

\item stosuje znaczniki języka HTML

\item definiuje strukturę dokumentu hipertekstowego korzystając ze znaczników sekcji

\item definiuje hierarchię treści stosując znaczniki nagłówków i paragrafu

\item definiuje elementy strony internetowej: listy, tabele, obrazy, odnośniki, kontrolki

\item wykonuje formularze na stronie internetowej

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń stosuje kaskadowe arkusze stylów do tworzenia responsywnych stron internetowych:

\begin{enumerate}

\item stosuje style lokalne, wewnętrzne i zewnętrzne

\item stosuje kaskadowość stylów

\item rozróżnia selektory elementów, atrybutów, specjalne, pseudoklas i pseudoelementów

\item rozpoznaje selektory CSS (Cascading Style Sheets)

\item stosuje selektory CSS, ich własności i wartości

\item projektuje wygląd strony internetowej przy wykorzystaniu języka CSS

\item wykonuje responsywne strony internetowe z wykorzystaniem CSS

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń stosuje systemy zarządzania treścią CMS (Content Management System):

\begin{enumerate}

\item określa funkcje systemów zarządzania treścią

\item określa funkcje panelu administratora w systemach zarządzania treścią

\item instaluje systemy zarządzania treścią (Joomla! i WordPress)

\item konfiguruje systemy zarządzania treścią (Joomla! i WordPress)

\item administruje systemem zarządzania treścią (Joomla! i WordPress)

\item wykorzystuje gotowe szablony dla systemów CMS

\item aktualizuje systemy CMS

\item projektuje strony internetowe przy wykorzystaniu systemów CMS

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń projektuje grafikę komputerową:

\begin{enumerate}

\item rozróżnia podstawowe pojęcia dotyczące grafiki komputerowej rastrowej i wektorowej

\item przestrzega zasad cyfrowego zapisu obrazu

\item dobiera oprogramowanie do obróbki grafiki komputerowej

\item identyfikuje różne formaty plików graficznych

\item stosuje różne modele barw

\item osadza tekst na grafice oraz dobiera jego krój i styl

\item korzysta z funkcji edytora grafiki wektorowej

\item korzysta z funkcji edytora grafiki rastrowej

\item wykonuje edycję plików graficznych na potrzeby stron internetowych

\item projektuje elementy graficzne dla strony internetowej

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń wykorzystuje elementy multimedialne na stronach internetowych:

\begin{enumerate}

\item określa zasady komputerowego przetwarzania wideo i dźwięku przygotowanego na potrzeby strony internetowej

\item dobiera oprogramowanie do edycji obrazu ruchomego i dźwięku

\item wykonuje animacje na potrzeby strony internetowej

\item wykonuje materiały wideo na potrzeby strony internetowej

\item edytuje wideo i dźwięk na potrzeby strony internetowej

\item osadza elementy multimedialne na stronie internetowej

\item importuje materiały multimedialne do systemów zarządzania treścią CMS

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń wykonuje strony internetowe zgodnie z projektami:

\begin{enumerate}

\item projektuje układ sekcji na stronie internetowej

\item analizuje projekt strony internetowej

\item tworzy strukturę strony internetowej zgodnie z projektem

\item dobiera paletę barw dla strony internetowej

\item dobiera czcionki dla strony internetowej

\item uwzględnia potrzeby użytkowników z różnymi niepełnosprawnościami przy projektowaniu stron internetowych, np. kontrast, powiększenie, inne elementy wspomagające niepełnosprawnych

\item opisuje zasady i znaczenie wytycznych dotyczących ułatwień w dostępie do treści publikowanych w internecie

\item tworzy stronę zgodną z wytycznymi dotyczącymi ułatwień w dostępie do treści publikowanych w internecie

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń stosuje reguły testowania, walidacji i optymalizacji stron internetowych:

\begin{enumerate}

\item testuje stronę internetową w różnych przeglądarkach

\item testuje responsywność strony internetowej

\item określa proces walidacji strony internetowej

\item dobiera narzędzia walidacji strony internetowej

\item dokonuje walidacji strony internetowej

\item optymalizuje stronę internetową

\item określa proces pozycjonowania strony internetowej

\item stosuje zasady dostępności (WCAG) i pozycjonowania strony internetowej

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń publikuje witryny i aplikacje internetowe:

\begin{enumerate}

\item opisuje usługi hostingu

\item dobiera usługi hostingu w zależności od potrzeb użytkownika

\item opisuje operacje na domenach internetowych

\item wykonuje operacje na domenach internetowych

\item rozpoznaje etapy publikacji witryn i aplikacji internetowych

\item opisuje funkcje programów wykorzystywanych do przesyłania danych na serwer

\item dobiera program do przesyłania danych na serwer

\item przesyła dane na serwer

\item dobiera pakiety serwerowe www

\item sprawdza poprawność publikowanych stron www

\item publikuje witryny internetowe

\end{enumerate}

\bigskip

\chapter{Projektowanie i administrowanie bazami danych}

Uczeń posługuje się pojęciami dotyczącymi baz danych:

\begin{enumerate}

\item określa pojęcia związane z bazami danych: encja, związki encji, atrybuty encji, klucz relacji

\item określa typy danych używanych w bazach danych

\item stosuje odpowiednie typy danych przy zdefiniowaniu encji

\item rozpoznaje postacie normalne baz danych

\item opisuje cechy relacyjnej bazy danych

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń tworzy diagramy E/R (Entity-Relationship Diagram):

\begin{enumerate}

\item charakteryzuje typy notacji diagramów E/R

\item rozróżnia bloki składowe diagramów E/R

\item analizuje diagramy E/R

\item definiuje encje i atrybuty encji

\item definiuje związki między encjami i określa ich liczebność

\item dobiera typ danych do określonych atrybutów encji

\item określa klucz główny dla encji

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń korzysta z systemów zarządzania bazami danych SZBD (Database Management System):

\begin{enumerate}

\item rozróżnia dostępne SZBD

\item dobiera SZBD do określonego zastosowania

\item instaluje SZBD

\item konfiguruje SZBD do pracy w środowisku wielu użytkowników

\item aktualizuje SZBD

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń stosuje strukturalny język zapytań SQL (Structured Query Language):

\begin{enumerate}

\item opisuje polecenia języka SQL

\item stosuje polecenia języka SQL

\item definiuje struktury baz danych przy użyciu instrukcji języka zapytań

\item wyszukuje informacje w bazie danych przy użyciu języka SQL

\item zmienia rekordy w bazie danych przy użyciu języka SQL

\item usuwa rekordy w bazie danych przy użyciu języka SQL

\item tworzy skrypty w strukturalnym języku zapytań

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń tworzy relacyjne bazy danych zgodnie z projektem:

\begin{enumerate}

\item definiuje tabele w bazie danych na podstawie projektu

\item definiuje typy danych oraz atrybuty kolumn

\item wprowadza dane do bazy danych

\item programuje skrypty automatyzujące proces tworzenia struktury bazy danych

\item importuje dane z pliku

\item eksportuje strukturę bazy danych i dane do pliku

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń tworzy formularze, zapytania i raporty do przetwarzania danych:

\begin{enumerate}

\item tworzy formularze do wprowadzania danych i modyfikowania danych

\item identyfikuje rodzaje zapytań

\item tworzy zapytania i podzapytania do tabel bazy danych

\item tworzy raporty w bazie danych

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń modyfikuje struktury baz danych:

\begin{enumerate}

\item analizuje strukturę bazy danych w celu jej modyfikacji

\item rozbudowuje strukturę bazy danych tworząc tabele, pola, relacje i atrybuty

\item weryfikuje poprawność struktury bazy danych po rozbudowie

\item usuwa elementy struktury bazy danych oraz dane

\item modyfikuje strukturę bazy oraz dane bazy

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń zarządza systemem bazy danych:

\begin{enumerate}

\item tworzy użytkowników bazy danych

\item określa uprawnienia dla użytkowników

\item kontroluje spójność bazy danych

\item tworzy kopię zapasową struktury bazy danych

\item weryfikuje poprawność kopii zapasowej bazy danych

\item przywraca dane z kopii zapasowej bazy danych

\item importuje i eksportuje tabele bazy danych

\item diagnozuje i naprawia bazę danych

\end{enumerate}

\bigskip

\chapter{Programowanie aplikacji internetowych}

Uczeń stosuje zasady programowania:

\begin{enumerate}

\item analizuje problemy programistyczne

\item stosuje algorytmy

\item stosuje zasady programowania strukturalnego

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń stosuje skryptowe języki programowania:

\begin{enumerate}

\item stosuje języki JavaScript oraz jeden z języków: Python, ASP.NET, PHP, JSP do tworzenia aplikacji internetowych

\item identyfikuje skryptowe języki programowania

\item implementuje algorytmy w języku interpretowanym

\item posługuje się typami prostymi i złożonymi, zmiennymi i operatorami w skryptowych językach programowania

\item stosuje instrukcje sterujące skryptowych języków programowania

\item stosuje funkcje oraz wybrane biblioteki skryptowych języków programowania

\item tworzy strony internetowe wykorzystujące skryptowe języki programowania

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń programuje skrypty wykonywane po stronie klienta:

\begin{enumerate}

\item programuje w języku JavaScript

\item stosuje w programowaniu obsługę zdarzeń myszy i klawiatury

\item stosuje biblioteki wykorzystywane w skryptach po stronie klienta

\item definiuje skrypty obsługujące formularze i kontrolki HTML (HyperText Markup Language)

\item wykorzystuje mechanizmy walidacji formularzy HTML za pomocą mechanizmów HTMLS

\item korzysta z funkcji modelu DOM

\item korzysta z bibliotek i frameworków języka JavaScript, w tym z biblioteki jQuery, Angular, React

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń programuje skrypty wykonywane po stronie serwera:

\begin{enumerate}

\item programuje w jednym z języków Python, ASP.NET, PHP, JSP

\item stosuje wbudowane instrukcje, funkcje

\item stosuje metody przesyłania danych z formularza

\item programuje wysyłanie danych z formularza HTML

\item stosuje biblioteki do obsługi bazy danych, odpowiednie dla języka i frameworka

\item korzysta z funkcji do obsługi plików

\item korzysta z funkcji do obsługi ciasteczek (ang. Cookies) oraz sesji

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń stosuje środowisko programistyczne i uruchomieniowe aplikacji internetowych:

\begin{enumerate}

\item opisuje funkcje środowiska programistycznego

\item dobiera środowisko programistyczne do określonych zadań i języka programowania

\item tworzy programy w wybranym środowisku programistycznym

\item instaluje i konfiguruje serwer WWW

\item instaluje i konfiguruje serwer baz danych

\item korzysta z gotowych pakietów dla aplikacji internetowych, np. phpMyAdmin

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń przeprowadza walidację kodu programu:

\begin{enumerate}

\item analizuje błędy w kodzie źródłowym programu

\item wykonuje testy tworzonych programów

\item poprawia błędy w tworzonych programach

\item stosuje debugger w przeglądarce internetowej

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń dokumentuje tworzoną aplikację:

\begin{enumerate}

\item stosuje komentarze w kodzie źródłowym programu

\item tworzy dokumentację programu

\item tworzy instrukcję użytkownika programu

\end{enumerate}

\bigskip

\chapter{Język obcy zawodowy}

Uczeń uczeń posługuje się podstawowym zasobem środków językowych w języku obcym nowożytnym (ze szczególnym uwzględnieniem środków leksykalnych) umożliwiającym realizację czynności zawodowych w zakresie tematów związanych: a) ze stanowiskiem pracy i jego wyposażeniem b) z głównymi technologiami stosowanymi w danym zawodzie c) z dokumentacją związaną z danym zawodem d) z usługami świadczonymi w danym zawodzie:

\begin{enumerate}

\item rozpoznaje oraz stosuje środki językowe umożliwiające realizację czynności zawodowych w zakresie: a) czynności wykonywanych na stanowisku pracy, w tym związanych z zapewnieniem bezpieczeństwa i higieny pracy b) narzędzi, maszyn, urządzeń i materiałów koniecznych do realizacji czynności zawodowych c) procesów i procedur związanych z realizacją zadań zawodowych d) formularzy, specyfikacji oraz innych dokumentów związanych z wykonywaniem zadań zawodowych e) świadczonych usług, w tym obsługi klienta

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń rozumie proste wypowiedzi ustne artykułowane wyraźnie, w standardowej odmianie języka obcego nowożytnego, a także proste wypowiedzi pisemne w języku obcym nowożytnym, w zakresie umożliwiającym realizację zadań zawodowych: a) rozumie proste wypowiedzi ustne dotyczące czynności zawodowych (np. rozmowy, wiadomości, komunikaty, instrukcje lub filmy instruktażowe, prezentacje),:

\begin{enumerate}

\item określa główną myśl wypowiedzi lub tekstu lub fragmentu wypowiedzi lub tekstu

\item znajduje w wypowiedzi lub tekście określone informacje

\item rozpoznaje związki między poszczególnymi częściami tekstu

\item układa informacje w określonym porządku

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń samodzielnie tworzy krótkie, proste, spójne i logiczne wypowiedzi ustne i pisemne w języku obcym nowożytnym, w zakresie umożliwiającym realizację zadań zawodowych: a) tworzy krótkie, proste, spójne i logiczne wypowiedzi ustne dotyczące czynności zawodowych (np. polecenie, komunikat, instrukcję) b) tworzy krótkie, proste, spójne i logiczne wypowiedzi pisemne dotyczące czynności zawodowych (np. komunikat, e-mail, instrukcję, wiadomość, CV, list motywacyjny, dokument związany z wykonywanym zawodem – według wzoru):

\begin{enumerate}

\item opisuje przedmioty, działania i zjawiska związane z czynnościami zawodowymi

\item przedstawia sposób postępowania w różnych sytuacjach zawodowych (np. udziela instrukcji, wskazówek, określa zasady)

\item wyraża i uzasadnia swoje stanowisko

\item stosuje zasady konstruowania tekstów o różnym charakterze

\item stosuje formalny lub nieformalny styl wypowiedzi adekwatnie do sytuacji

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń uczestniczy w rozmowie w typowych sytuacjach związanych z realizacją zadań zawodowych – reaguje w języku obcym nowożytnym w sposób zrozumiały, adekwatnie do sytuacji komunikacyjnej, ustnie lub w formie prostego tekstu: a) reaguje ustnie (np. podczas rozmowy z innym pracownikiem, klientem, kontrahentem, w tym podczas rozmowy telefonicznej) w typowych sytuacjach związanych z wykonywaniem czynności zawodowych b) reaguje w formie prostego tekstu pisanego (np. wiadomość, formularz, e-mail, dokument związany z wykonywanym zawodem) w typowych sytuacjach związanych z wykonywaniem czynności zawodowych:

\begin{enumerate}

\item rozpoczyna, prowadzi i kończy rozmowę

\item uzyskuje i przekazuje informacje i wyjaśnienia

\item wyraża swoje opinie i uzasadnia je, pyta o opinie, zgadza się lub nie zgadza z opiniami innych osób

\item prowadzi proste negocjacje związane z czynnościami zawodowymi

\item stosuje zwroty i formy grzecznościowe

\item dostosowuje styl wypowiedzi do sytuacji

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń zmienia formę przekazu ustnego lub pisemnego w języku obcym nowożytnym w typowych sytuacjach związanych z wykonywaniem czynności zawodowych:

\begin{enumerate}

\item przekazuje w języku obcym nowożytnym informacje zawarte w materiałach wizualnych (np. wykresach, symbolach, piktogramach, schematach) oraz audiowizualnych (np. filmach instruktażowych)

\item przekazuje w języku polskim informacje sformułowane w języku obcym nowożytnym

\item przekazuje w języku obcym nowożytnym informacje sformułowane w języku polskim lub w tym języku obcym nowożytnym

\item przedstawia publicznie w języku obcym nowożytnym wcześniej opracowany materiał, np. prezentację

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń wykorzystuje strategie służące doskonaleniu własnych umiejętności językowych oraz podnoszące świadomość językową: a) wykorzystuje techniki samodzielnej nauki języka b) współdziała w grupie c) korzysta ze źródeł informacji w języku obcym nowożytnym:

\begin{enumerate}

\item korzysta ze słownika dwujęzycznego i jednojęzycznego

\item współdziała z innymi osobami, realizując zadania językowe

\item korzysta z tekstów w języku obcym nowożytnym, również za pomocą technologii informacyjno-komunikacyjnych

\item identyfikuje słowa klucze i internacjonalizmy

\item wykorzystuje kontekst (tam, gdzie to możliwe), aby w przybliżeniu określić znaczenie słowa

\item upraszcza (jeżeli to konieczne) wypowiedź, zastępuje nieznane słowa innymi, wykorzystuje opis, środki niewerbalne

\end{enumerate}

\bigskip

\chapter{Kompetencje personalne i społeczne}

Uczeń przestrzega zasad kultury osobistej i etyki zawodowej:

\begin{enumerate}

\item stosuje zasady kultury osobistej i ogólnie przyjęte normy zachowania w środowisku pracy

\item przyjmuje odpowiedzialność za powierzone informacje zawodowe

\item przestrzega tajemnicy związanej z wykonywanym zawodem i miejscem pracy

\item wyjaśnia, na czym polega zachowanie etyczne w zawodzie

\item wskazuje przykłady zachowań etycznych w zawodzie

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń planuje wykonanie zadania:

\begin{enumerate}

\item omawia czynności realizowane w ramach czasu pracy

\item określa czas realizacji zadań

\item realizuje działania w wyznaczonym czasie

\item monitoruje realizację zaplanowanych działań

\item dokonuje modyfikacji zaplanowanych działań

\item dokonuje samooceny wykonanej pracy

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń ponosi odpowiedzialność za podejmowane działania:

\begin{enumerate}

\item przewiduje skutki podejmowanych działań, w tym skutki prawne

\item wykazuje świadomość odpowiedzialności za wykonywaną pracę

\item ocenia podejmowane działania

\item przewiduje konsekwencje niewłaściwego wykonywania czynności zawodowych na stanowisku pracy, w tym niewłaściwej eksploatacji maszyn i urządzeń na stanowisku pracy

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń wykazuje się kreatywnością i otwartością na zmiany:

\begin{enumerate}

\item podaje przykłady wpływu zmiany na różne sytuacje życia społecznego i gospodarczego

\item wskazuje przykłady wprowadzenia zmiany i ocenia skutki jej wprowadzenia

\item proponuje sposoby rozwiązywania problemów związanych z wykonywaniem zadań zawodowych w nieprzewidywalnych warunkach

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń stosuje techniki radzenia sobie ze stresem:

\begin{enumerate}

\item rozpoznaje źródła stresu podczas wykonywania zadań zawodowych

\item wybiera techniki radzenia sobie ze stresem odpowiednio do sytuacji

\item wskazuje najczęstsze przyczyny sytuacji stresowych w pracy zawodowej

\item przedstawia różne formy zachowań asertywnych, jako techniki radzenia sobie ze stresem

\item rozróżnia techniki rozwiązywania konfliktów związanych z wykonywaniem zadań zawodowych

\item określa skutki stresu

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń doskonali umiejętności zawodowe:

\begin{enumerate}

\item pozyskuje informacje zawodoznawcze dotyczące przemysłu z różnych źródeł

\item określa zakres umiejętności i kompetencji niezbędnych w wykonywaniu zadań zawodowych

\item analizuje własne kompetencje

\item wyznacza własne cele rozwoju zawodowego

\item planuje drogę rozwoju zawodowego

\item wskazuje możliwości podnoszenia kompetencji zawodowych, osobistych i społecznych

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń stosuje zasady komunikacji interpersonalnej:

\begin{enumerate}

\item identyfikuje sygnały werbalne i niewerbalne

\item stosuje aktywne metody słuchania

\item prowadzi dyskusje

\item udziela informacji zwrotnej

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń negocjuje warunki porozumień:

\begin{enumerate}

\item charakteryzuje pożądaną postawę podczas prowadzenia negocjacji

\item wskazuje sposób prowadzenia negocjacji warunków porozumienia

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń stosuje metody i techniki rozwiązywania problemów:

\begin{enumerate}

\item opisuje sposób przeciwdziałania problemom w zespole realizującym zadania

\item opisuje techniki rozwiązywania problemów

\item wskazuje na wybranym przykładzie metody i techniki rozwiązywania problemu

\item pracuje w zespole, ponosząc odpowiedzialność za wspólnie realizowane zadania

\item przestrzega podziału ról, zadań i odpowiedzialności w zespole

\item angażuje się w realizację wspólnych działań zespołu

\item modyfikuje sposób zachowania, uwzględniając stanowisko wypracowane wspólnie z innymi członkami zespołu

\end{enumerate}

\bigskip

\chapter{Organizacja pracy małych zespołów}

Uczeń planuje i organizuje pracę zespołu w celu wykonania przydzielonych zadań:

\begin{enumerate}

\item określa strukturę zespołu

\item przygotowuje zadania zespołu do realizacji

\item planuje realizację zadań zapobiegających zagrożeniom bezpieczeństwa i ochrony zdrowia

\item oszacowuje czas potrzebny na realizację określonego zadania

\item komunikuje się ze współpracownikami

\item wskazuje wzorce prawidłowej współpracy w zespole

\item przydziela zadania członkom zespołu zgodnie z harmonogramem planowanych prac

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń dobiera osoby do wykonania przydzielonych zadań:

\begin{enumerate}

\item ocenia przydatność poszczególnych członków zespołu do wykonania zadania

\item rozdziela zadania według umiejętności i kompetencji członków zespołu

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń kieruje wykonaniem przydzielonych zadań:

\begin{enumerate}

\item ustala kolejność wykonywania zadań zgodnie z harmonogramem prac

\item formułuje zasady wzajemnej pomocy

\item koordynuje realizację zadań zapobiegających zagrożeniom bezpieczeństwa i ochrony zdrowia

\item wydaje dyspozycje osobom wykonującym poszczególne zadania

\item monitoruje proces wykonywania zadań

\item opracowuje dokumentację dotyczącą realizacji zadania według panujących standardów

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń ocenia jakość wykonania przydzielonych zadań:

\begin{enumerate}

\item kontroluje efekty pracy zespołu

\item ocenia pracę poszczególnych członków zespołu pod względem zgodności z warunkami technicznymi odbioru prac

\item udziela wskazówek w celu prawidłowego wykonania przydzielonych zadań

\end{enumerate}

\bigskip

\part{Projektowanie, programowanie i testowanie aplikacji}

\chapter{Bezpieczeństwo i higiena pracy}

Uczeń określa skutki oddziaływania czynników szkodliwych na organizm człowieka:

\begin{enumerate}

\item określa zagrożenia występujące w środowisku pracy

\item określa skutki oddziaływania czynników fizycznych na organizm człowieka

\item określa skutki oddziaływania czynników psychofizycznych na organizm człowieka

\item opisuje skutki oddziaływania czynników niebezpiecznych i uciążliwych na organizm człowieka

\item wyjaśnia pojęcia choroba zawodowa i wypadek przy pracy

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń stosuje środki ochrony indywidualnej i zbiorowej podczas wykonywania zadań zawodowych na stanowisku pracy:

\begin{enumerate}

\item identyfikuje środki ochrony zbiorowej

\item wskazuje środki ochrony zabezpieczające przed hałasem w pracy biurowej

\item identyfikuje wymagania w zakresie oświetlenia, temperatury i mikroklimatu pomieszczeń biurowych

\item rozpoznaje środki ochrony zapobiegające porażeniem prądem w pracy biurowej

\item rozpoznaje środki ochrony zapobiegające pogorszeniu wzroku i zniekształceniu kręgosłupa

\item dobiera środki ochrony zbiorowej do rodzaju zagrożeń w pracy biurowej

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń udziela pierwszej pomocy w stanach nagłego zagrożenia zdrowotnego:

\begin{enumerate}

\item opisuje podstawowe symptomy wskazujące na stany nagłego zagrożenia zdrowotnego

\item ocenia sytuację poszkodowanego na podstawie analizy objawów obserwowanych u poszkodowanego

\item zabezpiecza siebie, poszkodowanego i miejsce wypadku

\item układa poszkodowanego w pozycji bezpiecznej

\item powiadamia odpowiednie służby

\item prezentuje udzielanie pierwszej pomocy w urazowych stanach nagłego zagrożenia zdrowotnego, np. krwotok, zmiażdżenie, amputacja, złamanie, oparzenie

\item prezentuje udzielanie pierwszej pomocy w nieurazowych stanach nagłego zagrożenia zdrowotnego, np. omdlenie, zawał, udar

\item wykonuje resuscytację krążeniowo-oddechową na fantomie zgodnie z wytycznymi Polskiej Rady Resuscytacji i Europejskiej Rady Resuscytacji

\end{enumerate}

\bigskip

\chapter{Podstawy informatyki}

Uczeń charakteryzuje parametry sprzętu komputerowego:

\begin{enumerate}

\item identyfikuje parametry urządzeń techniki komputerowej

\item porównuje parametry tego samego typu urządzeń techniki komputerowej (np. dwie karty graficzne, dwa dyski twarde)

\item przelicza jednostki pojemności pamięci masowych

\item dobiera urządzenia techniki komputerowej zgodnie z wymaganiami technicznymi stanowiska

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń definiuje elementy architektury systemów komputerowych:

\begin{enumerate}

\item opisuje zasadę działania procesora (rozkazy)

\item wymienia zależności między pamięcią operacyjną, procesorem i pozostałymi elementami systemu komputerowego

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń charakteryzuje systemy informatyczne oraz rozróżnia systemy informatyczne pod względem funkcjonalności:

\begin{enumerate}

\item identyfikuje system informatyczny

\item podaje przykłady systemów informacji przetwarzanych przez system informatyczny, w tym system PESEL, system postępowania rekrutacyjnego do szkół, e-dziennik, system bankowości elektronicznej, profil zaufany

\item opisuje miejsca przechowywania informacji: serwer lokalny, chmura, nośniki danych

\item dobiera systemy informatyczne pod względem ich funkcjonalności

\item opisuje działanie portali społecznościowych

\item określa zasady bezpiecznego korzystania z portali społecznościowych

\item podaje przykłady zastosowań systemów informatycznych w działalności biznesowej, w tym e-commerce, e-sklep, e-faktura, systemy rezerwacyjne

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń stosuje zalecenia dotyczące ułatwień dostępności serwisów internetowych dla osób niepełnosprawnych:

\begin{enumerate}

\item wymienia dostępne udogodnienia dla osób z niepełnosprawnościami

\item wymienia wymagania dotyczące poziomu dostępności według wytycznych WCAG

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń posługuje się terminologią dotyczącą sieci komputerowych:

\begin{enumerate}

\item wymienia topologie sieci

\item identyfikuje cechy modelu TCP/IP i protokołów komunikacji sieciowej

\item opisuje sieć bezprzewodową oraz sieć przewodową

\item oblicza przepustowość sieci

\item definiuje pojęcia pobieranie i wysyłanie danych

\item opisuje zasady działania sieci synchronicznej i asynchronicznej

\item wykazuje różnice w działaniu sieci synchronicznej i asynchronicznej

\item wymienia i stosuje zasady bezpieczeństwa przy korzystaniu z sieci

\item używa komunikatorów tekstowych, audio-video oraz tablic interaktywnych

\item stosuje zasadę netykiety

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń stosuje pozycyjne systemy liczbowe:

\begin{enumerate}

\item przekształca liczby zapisane w różnych pozycyjnych systemach liczbowych: dwójkowym, ósemkowym, szesnastkowym, dziesiętnym

\item zapisuje liczby w kodzie uzupełnieniowym do dwóch

\item wykonuje podstawowe działania logiczne i arytmetyczne na liczbach binarnych

\item wykorzystuje dostępne narzędzia informatyczne do wykonywania działań na liczbach zapisanych w różnych pozycyjnych systemach liczbowych (np. kalkulatory HEX, DEC, BIN)liczbowych

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń stosuje zasady cyberbezpieczeństwa:

\begin{enumerate}

\item rozróżnia rodzaje szkodliwego oprogramowania

\item rozróżnia rodzaje ataków hakerskich

\item wymienia środki zabezpieczeń przed złośliwym oprogramowaniem oraz atakami hakerskimi

\item wymienia zagrożenia dla sfery psychicznej (emocjonalnej), fizycznej, społecznej, poznawczej człowieka, wynikające z przebywania w cyberprzestrzeni

\item opisuje zagrożenia dla sfery psychicznej człowieka (emocjonalnej), fizycznej, społecznej, poznawczej człowieka, wynikające z przebywania w cyberprzestrzeni i sposoby przeciwdziałania tym zagrożeniom

\item przestrzega zasad bezpiecznego przechowywania danych

\item przestrzega zasad bezpieczeństwa swojego cyfrowego wizerunku i tożsamości

\item przestrzega zasad prywatności w cyfrowym świecie

\item wymienia i omawia podstawowe pojęcia związane z ochroną danych osobowych, ochroną informacji, prawami autorskimi i własnością intelektualną oraz wyjaśnia potrzebę ich ochrony

\item stosuje zasady dokonywania bezpiecznych transakcji w internecie

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń rozpoznaje właściwe normy i procedury oceny zgodności podczas realizacji zadań zawodowych:

\begin{enumerate}

\item wymienia cele normalizacji krajowej

\item wyjaśnia, czym jest norma i wymienia cechy normy

\item rozróżnia oznaczenie normy międzynarodowej, europejskiej i krajowej

\item korzysta ze źródeł informacji dotyczących norm i procedur oceny zgodności

\end{enumerate}

\bigskip

\chapter{Projektowanie oprogramowania}

Uczeń posługuje się prostymi typami danych:

\begin{enumerate}

\item rozróżnia typy numeryczne stałoprzecinkowe i zmiennoprzecinkowe

\item rozpoznaje typ logiczny

\item rozróżnia typy znakowe i łańcuchowe

\item posługuje się typami liczbowymi stałoprzecinkowe i zmiennoprzecinkowymi, typem logicznym, typem znakowym i łańcuchowym

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń posługuje się złożonymi typami danych:

\begin{enumerate}

\item rozróżnia rodzaje złożonych typów danych

\item posługuje się tablicami jednowymiarowymi i dwuwymiarowymi

\item posługuje się tablicami dynamicznymi, asocjacyjnymi

\item posługuje się typem rekordowym, np. struktura, unia

\item posługuje się typem plikowym

\item posługuje się typem wskaźnikowym

\item charakteryzuje cechy kolekcji, w tym znaczenie iteratora

\item posługuje się kolekcjami, np. listami, kolejkami, stosami, wektorami

\item projektuje zestawy danych dla problemu programistycznego

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń stosuje metody rozwiązywania problemów za pomocą algorytmów:

\begin{enumerate}

\item projektuje algorytmy za pomocą różnych metod: schematów blokowych, listy kroków, drzew decyzyjnych, pseudokodu

\item charakteryzuje algorytmy iteracyjne, tekstowe i szyfrowania, tablicowe

\item charakteryzuje algorytmy rekurencyjne

\item charakteryzuje problemy i metody ich rozwiązywania, np. algorytmy heurystyczne, problem komiwojażera

\item określa złożoność obliczeniową algorytmów

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń stosuje algorytmy sortowania i wyszukiwania:

\begin{enumerate}

\item charakteryzuje typy sortowania i ich złożoność obliczeniową

\item stosuje różne typy sortowania, np. bąbelkowe, zachłanne, przez wstawianie, szybkie, metodą dziel i zwyciężaj

\item stosuje algorytmy wyszukiwania dla tablic, list, kolejek, stosów

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń dobiera narzędzia i metodologie do planowania i zarządzania projektem:

\begin{enumerate}

\item określa funkcje narzędzi do zarządzania projektem

\item stosuje diagramy do zarządzania etapami projektu, zadaniami i czasem, np. diagram Gantta

\item korzysta z programów wspierających zarządzanie projektami, np. Jira, Trello

\item korzysta z systemu kontroli wersji, np. Git

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń projektuje aplikację:

\begin{enumerate}

\item analizuje wymagania klienta i tworzy zgodny z nimi projekt

\item tłumaczy wymagania klienta na specyfikację techniczną dla zespołu programistów

\item identyfikuje elementy interfejsu użytkownika, np. okna, dialogi, kontrolki, formularze, paski narzędziowe, widgety

\item projektuje interfejs użytkownika i wygląd aplikacji

\item dostosowuje interfejs do różnych platform

\item projektuje aplikacje w różnych paradygmatach programowania: strukturalnym, obiektowym

\item projektuje aplikację opartą na architekturze klient-serwer

\item projektuje struktury danych dla aplikacji

\item projektuje funkcjonalność aplikacji

\item planuje system zabezpieczeń aplikacji

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń planuje przedsięwzięcie programistyczne:

\begin{enumerate}

\item określa cel projektu

\item określa fazy realizacji projektu

\item charakteryzuje cykl życia projektu informatycznego i jego poszczególne etapy

\item określa zasoby ludzkie oraz ramy czasowe wykonania projektu

\item planuje etapy tworzenia aplikacji

\item korzysta z metodologii zarządzania projektem: model kaskadowy (waterfall), model przyrostowy, model prototypowy, metodyki zwinne (Agile oraz przynajmniej jedną z Scrum, Lean, Kanban)

\item dobiera optymalną metodologię zarządzania projektem

\item organizuje prace projektowe

\item stosuje harmonogram czynności w celu efektywnego osiągnięcia celów

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń stosuje wzorce projektowe:

\begin{enumerate}

\item dobiera wzorzec projektowy do zadania programistycznego

\item stosuje wzorce projektowe w programowaniu obiektowym, np. Metoda szablonowa (Template method), Fasada (Facade), Kompozyt (Composite)

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń stosuje zagadnienia prawa autorskiego w dziedzinie programowania:

\begin{enumerate}

\item rozróżnia autorskie prawa osobiste i majątkowe

\item określa czas trwania praw autorskich

\item określa konsekwencje naruszenia prawa autorskiego

\item charakteryzuje elementy własności intelektualnej (dobra niematerialne, własności przemysłowe)

\item rozróżnia typy licencji oprogramowania

\end{enumerate}

\bigskip

\chapter{Programowanie obiektowe}

Uczeń wykorzystuje środowisko programistyczne dla obiektowych aplikacji konsolowych:

\begin{enumerate}

\item rozróżnia kompilatory i interpretery

\item charakteryzuje zadania kompilatora, interpretera, debuggera

\item analizuje błędy w kodzie za pomocą debuggera

\item charakteryzuje etapy kompilacji i interpretacji kodu

\item charakteryzuje pojęcie biblioteki

\item kompiluje i uruchamia programy

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń przestrzega zasad programowania:

\begin{enumerate}

\item dzieli program na funkcje (metody)

\item stosuje rekurencję

\item implementuje algorytmy w programie

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń korzysta z typów danych:

\begin{enumerate}

\item stosuje proste i złożone typy danych

\item deklaruje własne typy danych

\item deklaruje zmienne różnych typów danych

\item wykonuje operacje na zmiennych: wejścia i wyjścia, arytmetyczne, logiczne

\item stosuje typy złożone i operacje na nich

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń stosuje wyrażenia, instrukcje i biblioteki:

\begin{enumerate}

\item stosuje operatory arytmetyczne, przypisania, porównania, logiczne, operatory do obsługi łańcuchów, bitowe

\item wykorzystuje priorytety operatorów do właściwego budowania wyrażeń

\item stosuje instrukcję warunkową i wyboru

\item stosuje instrukcje pętli

\item korzysta z wybranych bibliotek języka C++, C\#, Python lub innego języka programowania: biblioteka standardowa, biblioteka z funkcjami matematycznymi, biblioteka z podstawowymi algorytmami

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń stosuje zasady programowania obiektowego:

\begin{enumerate}

\item stosuje obiektowe podejście do rozwiązywania problemów

\item charakteryzuje pojęcia klasa, obiekt, metoda, pole, dziedziczenie, hermetyzacja, polimorfizm

\item dzieli zagadnienie na klasy

\item powołuje obiekty

\item planuje aplikację z zastosowaniem hermetyzacji, dziedziczenia i polimorfizmu

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń definiuje klasy:

\begin{enumerate}

\item definiuje pola klasy

\item określa zakres widoczności pól klasy i definiuje kwalifikatory dostępu

\item definiuje metody klasy

\item definiuje konstruktory, w tym konstruktor kopiujący, i destruktor klasy

\item definiuje instrukcje inicjujące konstruktora

\item określa zakres widoczności metod klasy i definiuje kwalifikatory dostępu

\item implementuje funkcjonalność klasy

\item deklaruje obiekty i odwołuje się obiektem do składowych klasy

\item definiuje składniki statyczne klasy

\item rozróżnia klasy dziedziczone i zaprzyjaźnione

\item tworzy funkcje zaprzyjaźnione z klasą

\item stosuje składnik statyczny klasy i metody do ich obsługi

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń definiuje klasy pochodne:

\begin{enumerate}

\item buduje hierarchię dziedziczenia klas w programie

\item wydziela metody i pola do odpowiednich klas w hierarchii dziedziczenia

\item definiuje klasy bazowe i pochodne

\item stosuje metody wirtualne, definiuje klasy abstrakcyjne

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń programuje szablony (wzorce) klas:

\begin{enumerate}

\item definiuje szablony klas dla obsługi prostych typów liczbowych

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń programuje obsługę wyjątków:

\begin{enumerate}

\item stosuje szkielet obsługi wyjątków z instrukcjami try i catch

\item stosuje instrukcję throw

\item opracowuje listę możliwych błędów wykonania aplikacji

\item definiuje obsługę dla błędów wykonania aplikacji

\end{enumerate}

\bigskip

\chapter{Programowanie aplikacji desktopowych}

Uczeń wykorzystuje środowisko programistyczne dla aplikacji desktopowych:

\begin{enumerate}

\item dobiera środowisko programistyczne do określonych zadań i języka programowania (np. Visual Studio)

\item stosuje środowiska IDE, RAD

\item rozpoznaje narzędzia wykorzystywane w procesie tworzenia aplikacji desktopowych

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń wykorzystuje frameworki do programowania aplikacji desktopowych:

\begin{enumerate}

\item charakteryzuje pojęcie framework

\item stosuje frameworki typowe dla aplikacji desktopowych, np. WPF, Qt

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń programuje desktopowe aplikacje okienkowe:

\begin{enumerate}

\item rozróżnia elementy interfejsu użytkownika (okno, dialog modalny i niemodalny, kontrolki)

\item stosuje języki programowania odpowiednie dla aplikacji desktopowych, np. C++, C\#, Visual Basic, Java, Python

\item stosuje język do projektowania interfejsu użytkownika np. XAML

\item programuje okna aplikacji

\item programuje system menu aplikacji

\item programuje okna dialogowe aplikacji

\item programuje obsługę zdarzeń myszy i klawiatury

\end{enumerate}

\bigskip

\chapter{Programowanie aplikacji mobilnych}

Uczeń wykorzystuje środowisko programistyczne dla aplikacji mobilnych:

\begin{enumerate}

\item dobiera środowisko programistyczne do określonych zadań i języka programowania (np. Visual Studio, Android Studio, XCode)

\item stosuje środowiska IDE, RAD

\item rozpoznaje narzędzia wykorzystywane w procesie tworzenia aplikacji mobilnych

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń programuje aplikacje mobilne:

\begin{enumerate}

\item programuje aplikacje w jednym z systemów mobilnych: iOS lub Android

\item stosuje języki programowania dedykowane dla aplikacji mobilnych na systemach iOS lub Android: Objective-C lub Swift lub Java lub C\#

\item programuje przechowywanie danych i preferencji użytkownika w aplikacjach mobilnych

\item identyfikuje elementy UI aplikacji mobilnej (przyciski, nawigacja, okna dialogowe, listy, formularze, paski narzędziowe, grafika, animacje, dźwięk)

\item programuje interfejs użytkownika za pomocą języka XAML

\item programuje aplikacje mobilne przy wykorzystaniu elementów UI

\item programuje proste aplikacje mobilne typu zegar, powiadamianie, kalendarz, formularz, lokalizacja (system nawigacji satelitarnej)

\item pobiera i wysyła dane z lub do internetu dla aplikacji mobilnej

\item programuje aplikację mobilną korzystającą z bazy danych

\item tworzy aplikacje dostosowane do danej platformy mobilnej (np. system Android smartfon, system Android Tablet, IPAD IPhone)

\item uruchamia aplikacje mobilne

\item przygotowuje aplikacje do publikacji w sklepie

\end{enumerate}

\bigskip

\chapter{Programowanie aplikacji zaawansowanych webowych}

Uczeń wykorzystuje środowisko programistyczne dla aplikacji zaawansowanych webowych:

\begin{enumerate}

\item dobiera środowisko programistyczne do określonych zadań i języka programowania (np. Visual Studio, Eclipse Jet Brains)

\item stosuje środowiska IDE, RAD

\item rozpoznaje narzędzia wykorzystywane w procesie tworzenia aplikacji webowych

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń wykorzystuje frameworki do programowania aplikacji webowych:

\begin{enumerate}

\item stosuje frameworki typowe dla aplikacji webowych: ASP.NET Core, Django, Angular, React.js, Node.js

\item wykorzystuje bibliotekę jQuery lub jej odpowiednik

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń programuje zaawansowane aplikacje webowych:

\begin{enumerate}

\item stosuje języki programowania odpowiednie dla aplikacji webowych, np. PHP, C\#, Python, JavaScript

\item stosuje mechanizm sesji użytkownika, ciasteczek

\item programuje dynamiczne formularze, systemy logowania i kontroli dostępu do określonych elementów witryny

\item programuje aplikacje korzystające z bazy danych

\item programuje wybrane elementy funkcjonalności e-sklepu, portalu społecznościowego, serwisu ogłoszeniowego, serwisu rezerwacyjnego

\end{enumerate}

\bigskip

\chapter{Testowanie i dokumentowanie aplikacji}

Uczeń przeprowadza walidację kodu programu:

\begin{enumerate}

\item dobiera narzędzia i środowisko do testowania programów

\item wykonuje testy tworzonych programów

\item identyfikuje błędy w tworzonych programach

\item poprawia błędy w tworzonych programach, skryptach

\item optymalizuje kod źródłowy

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń dokumentuje tworzoną aplikację:

\begin{enumerate}

\item stosuje komentarze w kodzie źródłowym programu

\item pisze dokumentację kodu

\item pisze dokumenty pomocy programu

\item pisze instrukcję użytkownika aplikacji

\item pisze instrukcję użytkownika programu

\item pisze dokumentację wdrożenia projektu

\item przygotowuje dokumentację z wykonanych testów

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń przeprowadza testy:

\begin{enumerate}

\item charakteryzuje metodyki testowania

\item przygotowuje testy funkcjonalne i niefunkcjonalne

\item przeprowadza testy funkcjonalne

\item przeprowadza testy w kolejnych fazach projektu informatycznego

\item przeprowadza testy niefunkcjonalne: użyteczności, wydajnościowe, obciążeniowe, zgodności, bezpieczeństwa

\item korzysta z systemów raportowania błędów, np. BugZilla, JIRA

\item przeprowadza testy interfejsu

\item testuje prototyp projektu interfejsu

\item przygotowuje środowiska testowe

\item planuje scenariusze testowania aplikacji

\item pisze scenariusze testowania aplikacji

\item raportuje błędy po przeprowadzonych testach

\item automatyzuje proces testowania

\item testuje aplikację

\item weryfikuje zgodność aplikacji z oczekiwaniami klienta

\end{enumerate}

\bigskip

\chapter{Język obcy zawodowy}

Uczeń posługuje się podstawowym zasobem środków językowych w języku obcym nowożytnym (ze szczególnym uwzględnieniem środków leksykalnych) umożliwiającym realizację czynności zawodowych w zakresie tematów związanych: a) ze stanowiskiem pracy i jego wyposażeniem b) z głównymi technologiami stosowanymi w danym zawodzie c) z dokumentacją związaną z danym zawodem d) z usługami świadczonymi w danym zawodzie:

\begin{enumerate}

\item rozpoznaje oraz stosuje środki językowe umożliwiające realizację czynności zawodowych w zakresie: a) czynności wykonywanych na stanowisku pracy, w tym związanych z zapewnieniem bezpieczeństwa i higieny pracy b) narzędzi, maszyn, urządzeń i materiałów koniecznych do realizacji czynności zawodowych c) procesów i procedur związanych z realizacją zadań zawodowych d) formularzy, specyfikacji oraz innych dokumentów związanych z wykonywaniem zadań zawodowych e) świadczonych usług, w tym obsługi klienta

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń rozumie proste wypowiedzi ustne artykułowane wyraźnie, w standardowej odmianie języka obcego nowożytnego, a także proste wypowiedzi pisemne w języku obcym nowożytnym:

\begin{enumerate}

\item określa główną myśl wypowiedzi lub tekstu lub fragmentu wypowiedzi lub tekstu

\item znajduje w wypowiedzi lub tekście określone informacje

\item rozpoznaje związki między poszczególnymi częściami tekstu

\item układa informacje w określonym porządku

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń samodzielnie tworzy krótkie, proste, spójne i logiczne wypowiedzi ustne i pisemne w języku obcym nowożytnym w zakresie umożliwiającym realizację zadań zawodowych: a) tworzy krótkie, proste, spójne i logiczne wypowiedzi ustne dotyczące czynności zawodowych (np. polecenie, komunikat, instrukcję) b) tworzy krótkie, proste, spójne i logiczne wypowiedzi pisemne dotyczące czynności zawodowych (np. komunikat, e-mail, instrukcję, wiadomość, CV, list motywacyjny, dokument związany z wykonywanym zawodem – według wzoru):

\begin{enumerate}

\item opisuje przedmioty, działania i zjawiska związane z czynnościami zawodowymi

\item przedstawia sposób postępowania w różnych sytuacjach zawodowych (np. udziela instrukcji, wskazówek, określa zasady)

\item wyraża i uzasadnia swoje stanowisko

\item stosuje zasady konstruowania tekstów o różnych charakterze

\item stosuje formalny lub nieformalny styl wypowiedzi adekwatnie do sytuacji

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń uczestniczy w rozmowie w typowych sytuacjach związanych z realizacją zadań zawodowych – reaguje w języku obcym nowożytnym w sposób zrozumiały, adekwatnie do sytuacji komunikacyjnej, ustnie lub w formie prostego tekstu: a) reaguje ustnie (np. podczas rozmowy z innym pracownikiem, klientem, kontrahentem, w tym podczas rozmowy telefonicznej) w typowych sytuacjach związanych z wykonywaniem czynności zawodowych b) reaguje w formie prostego tekstu pisanego (np. wiadomość, formularz, e-mail, dokument związany z wykonywanym zawodem) w typowych sytuacjach związanych z wykonywaniem czynności zawodowych:

\begin{enumerate}

\item rozpoczyna, prowadzi i kończy rozmowę

\item uzyskuje i przekazuje informacje i wyjaśnienia

\item wyraża swoje opinie i uzasadnia je, pyta o opinie, zgadza się lub nie zgadza z opiniami innych osób

\item prowadzi proste negocjacje związane z czynnościami zawodowymi

\item stosuje zwroty i formy grzecznościowe

\item dostosowuje styl wypowiedzi do sytuacji

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń zmienia formę przekazu ustnego lub pisemnego w języku obcym nowożytnym w typowych sytuacjach związanych z wykonywaniem czynności zawodowych:

\begin{enumerate}

\item przekazuje w języku obcym nowożytnym informacje zawarte w materiałach wizualnych (np. wykresach, symbolach, piktogramach, schematach) oraz audiowizualnych (np. filmach instruktażowych)

\item przekazuje w języku polskim informacje sformułowane w języku obcym nowożytnym

\item przekazuje w języku obcym nowożytnym informacje sformułowane w języku polskim lub w tym języku obcym nowożytnym

\item przedstawia publicznie w języku obcym nowożytnym wcześniej opracowany materiał, np. prezentację

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń wykorzystuje strategie służące doskonaleniu własnych umiejętności językowych oraz podnoszące świadomość językową: a) wykorzystuje techniki samodzielnej pracy nad językiem b) współdziała w grupie:

\begin{enumerate}

\item korzysta ze słownika dwujęzycznego i jednojęzycznego

\item współdziała z innymi osobami, realizując zadania językowe

\item korzysta z tekstów w języku obcym nowożytnym, również za pomocą technologii informacyjno-komunikacyjnych

\item identyfikuje słowa klucze i internacjonalizmy

\item wykorzystuje kontekst (tam, gdzie to możliwe), aby w przybliżeniu określić znaczenie słowa

\item upraszcza (jeżeli to konieczne) wypowiedź, zastępuje nieznane słowa innymi, wykorzystuje opis, środki niewerbalne

\end{enumerate}

\bigskip

\chapter{Kompetencje personalne i społeczne}

Uczeń przestrzega zasad kultury osobistej i etyki zawodowej:

\begin{enumerate}

\item stosuje zasady kultury osobistej i ogólnie przyjęte normy zachowania w środowisku pracy

\item przyjmuje odpowiedzialność za powierzone informacje zawodowe

\item przestrzega tajemnicy związanej z wykonywanym zawodem i miejscem pracy

\item wyjaśnia, na czym polega zachowanie etyczne w zawodzie

\item wskazuje przykłady zachowań etycznych w zawodzie

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń planuje wykonanie zadania:

\begin{enumerate}

\item omawia czynności realizowane w ramach czasu pracy

\item określa czas realizacji zadań

\item realizuje działania w wyznaczonym czasie

\item monitoruje realizację zaplanowanych działań

\item dokonuje modyfikacji zaplanowanych działań

\item dokonuje samooceny wykonanej pracy

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń ponosi odpowiedzialność za podejmowane działania:

\begin{enumerate}

\item przewiduje skutki podejmowanych działań, w tym skutki prawne

\item wykazuje świadomość odpowiedzialności za wykonywaną pracę

\item ocenia podejmowane działania

\item przewiduje konsekwencje niewłaściwego wykonywania czynności zawodowych na stanowisku pracy, w tym niewłaściwej eksploatacji maszyn i urządzeń na stanowisku pracy

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń wykazuje się kreatywnością i otwartością na zmiany:

\begin{enumerate}

\item podaje przykłady wpływu zmiany na różne sytuacje życia społecznego i gospodarczego

\item wskazuje przykłady wprowadzenia zmiany i ocenia skutki jej wprowadzenia

\item proponuje sposoby rozwiązywania problemów związanych z wykonywaniem zadań zawodowych w nieprzewidywalnych warunkach

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń stosuje techniki radzenia sobie ze stresem:

\begin{enumerate}

\item rozpoznaje źródła stresu podczas wykonywania zadań zawodowych

\item wybiera techniki radzenia sobie ze stresem odpowiednio do sytuacji

\item wskazuje najczęstsze przyczyny sytuacji stresowych w pracy zawodowej

\item przedstawia różne formy zachowań asertywnych, jako technikę radzenia sobie ze stresem

\item rozróżnia techniki rozwiązywania konfliktów związanych z wykonywaniem zadań zawodowych

\item określa skutki stresu

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń doskonali umiejętności zawodowe:

\begin{enumerate}

\item pozyskuje informacje zawodoznawcze dotyczące przemysłu z różnych źródeł

\item określa zakres umiejętności i kompetencji niezbędnych w wykonywaniu zadań zawodowych

\item analizuje własne kompetencje

\item wyznacza własne cele rozwoju zawodowego

\item planuje drogę rozwoju zawodowego

\item wskazuje możliwości podnoszenia kompetencji zawodowych, osobistych i społecznych

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń stosuje zasady komunikacji interpersonalnej:

\begin{enumerate}

\item identyfikuje sygnały werbalne i niewerbalne

\item stosuje aktywne metody słuchania

\item prowadzi dyskusje

\item udziela informacji zwrotnej

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń negocjuje warunki porozumień:

\begin{enumerate}

\item charakteryzuje pożądaną postawę podczas prowadzenia negocjacji

\item wskazuje sposób prowadzenia negocjacji warunków porozumienia

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń stosuje metody i techniki rozwiązywania problemów:

\begin{enumerate}

\item opisuje sposób przeciwdziałania problemom w zespole realizującym zadania

\item opisuje techniki rozwiązywania problemów

\item wskazuje na wybranym przykładzie metody i techniki rozwiązywania problemu

\item pracuje w zespole, ponosząc odpowiedzialność za wspólnie realizowane zadania

\item przestrzega podziału ról, zadań i odpowiedzialności w zespole

\item angażuje się w realizację wspólnych działań zespołu

\item modyfikuje sposób zachowania, uwzględniając stanowisko wypracowane wspólnie z innymi członkami zespołu

\end{enumerate}

\bigskip

\chapter{Organizacja pracy małych zespołów}

Uczeń planuje i organizuje pracę zespołu w celu wykonania przydzielonych zadań:

\begin{enumerate}

\item określa strukturę zespołu

\item przygotowuje zadania zespołu do realizacji

\item planuje realizację zadań zapobiegających zagrożeniom bezpieczeństwa i ochrony zdrowia

\item oszacowuje czas potrzebny na realizację określonego zadania

\item komunikuje się ze współpracownikami

\item wskazuje wzorce prawidłowej współpracy w zespole

\item przydziela zadania członkom zespołu zgodnie z harmonogramem planowanych prac

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń dobiera osoby do wykonania przydzielonych zadań:

\begin{enumerate}

\item ocenia przydatność poszczególnych członków zespołu do wykonania zadania

\item rozdziela zadania według umiejętności i kompetencji członków zespołu

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń kieruje wykonaniem przydzielonych zadań:

\begin{enumerate}

\item ustala kolejność wykonywania zadań zgodnie z harmonogramem prac

\item formułuje zasady wzajemnej pomocy

\item koordynuje realizację zadań zapobiegających zagrożeniom bezpieczeństwa i ochrony zdrowia

\item wydaje dyspozycje osobom wykonującym poszczególne zadania

\item monitoruje proces wykonywania zadań

\item opracowuje dokumentację dotyczącą realizacji zadania według panujących standardów

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń ocenia jakość wykonania przydzielonych zadań:

\begin{enumerate}

\item kontroluje efekty pracy zespołu

\item ocenia pracę poszczególnych członków zespołu pod względem zgodności z warunkami technicznymi odbioru prac

\item udziela wskazówek w celu prawidłowego wykonania przydzielonych zadań

\end{enumerate}

\bigskip

Uczeń wprowadza rozwiązania techniczne i organizacyjne wpływające na poprawę warunków i jakości pracy:

\begin{enumerate}

\item dokonuje analizy rozwiązań technicznych i organizacyjnych warunków i jakości pracy

\item proponuje rozwiązania techniczne i organizacyjne mające na celu poprawę warunków i jakości pracy

\end{enumerate}

\bigskip

\end{document}