一般學校會教你python或者java黎d語言，又或者會教html
如果有接觸過會發現有好大分別
明明都係語言黎
點解咁大分別呢？
其實編程嘅語言有好多種
呢度簡單介紹下
語言大致有分3種
程式語言、手稿語言、標記式語言
介紹之前首先要知道咩係低階語言、高階語言、編譯器同埋直譯器

```
1) 低階語言 (Low-level programming Language)
  比較接近電腦可以直接理解嘅程度，但亦因此可以做到嘅到嘅野都好有限，比如係唔會有乘除數，因為 ALU （Arithmetic Logic Unit，算術邏輯單元）只係識做加減數，如果要做乘除數可能要loop住咁加或者減，低階語言有再細分機器語言同組合語言
  例子有 Little Man Computer
  1.1) 機器語言 (Machine Language)
    多數係二進制或者十六進制，唔洗任何程式或者IDE就可以行得到，因為電腦處理器可以真接理解到，因此行得快過高階語言好多。
  1.2) 組合語言 (Assembly Language)
    用英文字一對一咁去取代機器語言用嘅數字，比如響處理器上面00000101係代表減數嘅機器數（根據唔同處理器可能唔同），響組合語言就會係DEC，咁樣就會易睇D，但缺點係需要組合器去轉返做機器語言俾電腦行

2) 高階語言 (High-level Language)
  就係俾人睇嘅，電腦係冇可能直接睇得明，因此需要一D野去翻譯成低階語言俾電腦行
  例子有 C, Java

3) 編譯器 (Compiler)
  用黎翻譯高階轉低階
  譯完哂全部先gen一個低階語言嘅 file 先行果個 file
  比如 c 語言就係咁，編譯完會有個exe file俾你行

4) 直譯器 (Interpreter)
  同編譯器差唔多，分別在於佢唔係譯哂先行，而係佢遂句遂句黎，第一句譯左先，跟住就行，然後先去第二句，有error就會停哂成個program，但係前面果d就已經行左，而且係慢d見到哂成個結果
```

好啦宜家正式開始介紹
1) 程式語言 (Programming Language)
  用高階語言編寫，行果時會直接或間接用compiler 或者 interpreter 翻譯高階語言做低階語言嘅機器然之後先行
  例子有C, Java

2) 手稿語言 (Scripting Language)
  編寫完係要用另一D語言先輸出到佢嘅結果，自己係冇辨法獨立運作，果idea係寫一堆命令俾另一個software 或者 language 去行
  例子有PHP, JS

3) 標記式語言 (Markup Language)
  冇任何邏輯判定可言，只係純粹咁表現一D野出黎，特徵係用`<` `>`包住，我地叫佢做標記
  例子有 HTML, XML, JSX