如果數學堂或者木工堂有學過 邏輯閘 (Logic Gate) 咁就冇咁陌生
邏輯閘可以用黎設計電路板或者一 d 數學邏輯運算
主要有:
AND
OR
XOR
NOT
佢哋有樣野叫 真值表 (Truth Table)
即係分別有 `A` 同 `B` 兩個輸入點輸入 1 或者 0 總共 4 個組合
1 可以想像成 `boolean` 嘅 `true`
0 可以想像成 `boolean` 嘅 `false`
比如 AND 就會係咁樣:

```
A    B    A AND B
0    0       0
0    1       0
1    0       0
1    1       1
```

可以見到 AND 就係要 A 同 B 都係 1 先會出 1 否則都係 0
OR 就係是但一個係 1 都可以出 1
XOR 同 OR 一樣但係兩個都出 1 就反而出 0
NOT 就好簡單得一個輸入點 A，而且相反左佢就係
即係輸入 1 就出 0，輸入 0 就出 1
詳細可以睇: [維基](https://zh.wikipedia.org/zh-tw/%E9%82%8F%E8%BC%AF%E9%96%98)
而今次要學嘅就係將兩個十進制嘅數字進行位運算
意思係將十進制數字轉換成二進制黎進行操作
首先將十進制轉換成二進制先
響十進制就係逢 10 進 1
所以十進制嘅時候只有 0 - 9 ，係冇 10
因為到 10 嘅時候已經進左 1
同理二進制就係逢 2 進 1
所以二進制嘅時候只有 0 同 1
到 2 嘅時候已經進左 1
比如十進制嘅 9
響二進制入面就要計返岩 D 位
二進制嘅位係同十進制一樣由右至左
唔同嘅係第一個位嘅值係 2⁰
跟住一路推就係 2¹ 、2²、 2³ 如此類推 ⋯
咁講可能好抽象，睇吓下面果表會明 D

```
2³ 2² 2¹ 2⁰
```

即係

```
8 4 2 1
```

咁有左 1、2、4、8 之後點樣加埋先係 9 呢？
答案就係 1 + 8 = 9
所以響 1 同埋 8 果個位嘅下面加個 1 字
其餘嘅響下面加個 0 字
就會變左咁:

```
8 4 2 1
1 0 0 1
```

所以十進制嘅 9 響二進制就係 1001
十進制嘅 6 響二進制就係 0110
咁如果 9 AND 6 係幾多呢？
首先我地知道二進制佢地係咁嘅樣

```
1 0 0 1
0 1 1 0
```

放埋佢地一齊然之後好似平時加數咁加，只不過我地宜家唔係加緊，係 AND 緊
用返上面學過 AND 嘅嘢
1 AND 0 係 0
0 AND 1 係 0
0 AND 1 係 0
1 AND 0 係 0

```
1 0 0 1
0 1 1 0
-------
0 0 0 0
```

所以 9 AND 6 係 0000 即係 0
同理 9 OR 6 係 1111 即係 15
響 java 入面佢地嘅符號係咁樣:
AND `&`
OR `|`
XOR `^`
NOT `!`
例子:

<CodeBlock language="java">
int a = 9;
int b = 6;
int c = a & b;
int d = a | b;
</CodeBlock>

咁 `c` 就會係 0，`d` 就會係 15
其中 `NOT` 只係適用響 `boolean` 上面
比如

<CodeBlock language="java">
boolean a = true;
boolean b = !a;
</CodeBlock>

咁 `b` 就會係 `false`
最後就係位移
有分左移同右移
左移 `<<`
右移 `>>`
例如

<CodeBlock language="java">
int a = 9;
int b = a << 2;
</CodeBlock>

咁 `b` 就係 `a` 響二進制左移 2 個位
由 1001 變成 100100

```
2⁵ 2⁴ 2³ 2² 2¹ 2⁰
32 16 8  4  2  1
1  0  0  1  0  0
```

所以 32 + 4 = 36
由 9 變成 36
