# Класификация

Една от основните задачи на съвременното стокознание
е научната класификация на стоките. Тя е необходима с цел
обхващане на голямото разнообразие от стоки, тяхното систематизиране по обединяващ ги признак.

Тя е необходима не само в
търговската практика, но и в различни сфери на дейност за
отчитане и планиране на стокооборота, съставяне на каталози
осъвършенстване на стандартизационната дейност, както и разпо-
лагането и в складовете при митническото тарифиниране и
сертификацията на продуктите.

Класификацията на стоките трябва да отговаря на някой основни изисквания
като:

1.  Да гарантира пълното обхващане на произвежданата продукция.
2.  Да е гъвкава, за да осигурява включване при необходимост на
    нови наименования без да нарушава системата за класификация.
3.  Да съдейства за осъвършенстване на търговската дейност на всички равнища
    на стокодвижението.
4.  По своята същност класификация представлява процес на последователно
    логическо разпределение на определено множество от обекти по определен
    най-общ признак за тях на под множества в съответствие с приетата система
    за класификация.

## Системата за `класификация` е:

съвкупност от правила и методи за разпределение
на дадено множество от обекти на под множества в съответствие на определените признаци за сходство и различие на тези обекти.
При класификацията се образуват класификационни групировки, на които се присвояват различни наименования.
Като раздел, клас, група, вид и разновидност

Класовете от своя страна включват групи, а те образуват под групи, които се подразделят на видове (съвкупност от стоки отличаващи се с индивидуално предназначение и идентификационни признаци) и разновидности (съвкупност стоки от един вид, които притежават редица частни признаци)

## Основни методи за класификация:

- Йерархичен метод - този, при който дадено множество от обекти се подразделя последователно на подмножество
- Фасаден - този, при който класифицируемото множество от обекти се разделя на независими една от друга групировки

## Основни принципи за класификация на стоките

- Теологични
- Технологични
- Генетични

1.  ### Теологичните принципи определят целта, предназначението и начина на използване на стоката
2.  ### Технологичните включват особености на стоките като:

- Вид на конструкцията,
- начин на производството,
- степен на обработеност
- Характер на декорацията
- Или допълнителна обработка

3. ### Генетичните признаци обхващат

   - Суровините
   - Изходните материали
   - Географските признаци за произход

## Видове Класификации

1.  Учебна
2.  Търговска
3.  Държавна
4.  Митническа

### Основна цел на

- `Учебната класификация` е най-удобно логично, методично изучаване на стоките в обобщен вид. Като най-важните принципи, които се прилагат са изходните суровини, начинът на производство до обработката на изделията и тяхното предназначение.
- `Търговската класификация` позволява осъвършенстване планирането и подобряването на организацията на търговския процес. Тя се основава на принципите: предназначение, произход, производител и др.
- `Държавната класификация` се създава с цел планиране и отчет на произвежданата продукция в дадена страна. Също и за целите на маркетинговите изследвания със следните принципи:
  - цел на използване, потребност на потребителите на пазара,потребление и др
- `Митническа класификация` създава се като се използват принципите
  - Произход, степен на преработка и предназначение
    Тя трябва да бъде изключително гъвкъва и да позволява правилното идентефициране и класиране на новите суровини, полуфабрикати и товари.

## Асортимент на стоките

1. Асортиментът на стоките на съвременния етап на развитие на обществото има голямо теоретично, икономично и социално значение. То е свързано с необходимостта за по пълно и оптимално използване на суровините, материали те и отпадъчните продукти, с развитието на производствените мощности и съвременните технологии, иновацията на продукцията и необходимост от по-бърза реализация. Като също така е свързано и с изменение на личните подтребности и всичко това се прави с цел `пълно задоволяване потребностите на населението`

### Асортиментът също така представлява

- определен набор от стоки, обединени под един общ признак, който представлява система с по-голяма или по-малка сложност и задоволява разнообразни аналогични и индивидуални потребности

### Видове Асортимент

- в зависимост от местонахождението различаваме на промишлен и търговски
- Промишленият асортимент се формира от номенклатурата на изделията произвеждани от отделните производствени фирми или от даден отрасъл като цяло.
- Търговският асортимент е набор от стоки, формиран в търговските организации с отчитане на тяхната специализация, потребителско търсене и материално техническа база. То включва номенклатурата от стоки произвеждани в разични производтвени предприятия, реализиращи се чрез търговски фирми. Търговския асортимент може да бъде асортимент на стокова група (разнообразни по вид размери конструкция и други признаци стоки). Може да включва
- асортимент на търгоското предприятие (база, магазин и др): може да бъде прост (не голямо количество стоки, които имат основно предназначение в предвиденото предназначение) Също така може да бъде и сложен:
- съдържа значително количество стоки, разнообразни по вид, групи, форма, модел, размер, разцветка, предназначение с цел разнообразяващи потребности

### Опаковка, маркировка и транспортиране на стоки (готова продукция)

1.  Опаковка - представлява средство или комплекс от средства чието предназначение е да предпазва стоките от загуби и повреди като същевременно облекчават процеса на обръщение, транспорт, съхранение и реализация, а заобикалящата среда предпазват от замърсяване.

- #### Класификация
- според функциите си процеса на стокообръщение, опаковките са потребителски и транспортни.
- Потребителската (първичната) е тази опаковка, която преминава заедно със токата у потребителя или стоката се съхранява в нея до процеса на реализация(като може да бъдат, флакони, кутии, буркани, бутилки, пакети и др)
- Тя също така може да бъде първична и вторична.
- Транспортната опаковка се използва за транспорт и съхранение на стоката. В зависимост от особеностите на използване опаковките са:
- за еднократна и многократна употреба
- Еднократната опаковка има голям относителен дял, тя подлежи на рециклиране след използване
- Многократната опаковка се използва повторно. Тя подлежи на задължително връщане на дсотавчика и се води на отчет (варели, каси и прочие)
  Според приложението си опаковките са универсални (за обща употреба) и специални (предназначени за определен вид стоки, бурета а бира, варели за масло и др.)

### Материали за изработка:

- Стъклени
- Керамични
- Хартиени
- Текстилни
- Метални
- Дървени
- Пластмасови
- Комбинирани

В зависимост от конструктивните особености, опаковките са

- разглобяеми
- неразглобяеми
- сгъваеми
- закрити, открити, плътни, прозрачни, решетъчни и др.

Според начин на опаковане

- съединични
- групови
- обемни

По физико-механични свойства опаковките биват:

- твърди
- полутвърди
- меки(чанти, пакети), крехки (стъклени)

В зависимост на устойчивостта на атмосферно влияние:

- прахо, светло,газо,паро и влаго непромукаеми

По вид потребителските и транспортните опаковки са:

- палети
- контейнери
- пакети
- бутилки
- банки
- туби
- каси и др.

Основни функции на опаковките:

- Защитна функция
- Информационна функция
- Рекламна функция

### Маркировка

1. Маркировка на стоките:

- представлява нанасяне на отличителни знаци, думи, обозначения, търговски марки, фирмени занци, символи, отнасящи се за стоката и разположени на опаковката, етикетите или на съпровощащите документи.
- Тя определя отговорността на производителя към произвежданата от него стока. Маркировката се нанася на транспортната и потребителската опаковка като може да бъде обща (данни за производителя, дистрибутура, получателя, срок на годност, дата на производство, съответствие с нормативен документ, количество, цена, прочие)
- Специфична за състав енергиина ефективност
- условия за експлатация и други характерисдтики на конкретната стока

2. Маркировка на потребителската опаковка

- Тя трябва да носи обща и специфична информация за стоката. Художествено оформена с висока информативност. Като може да съдържа следните отличителни знаци:
  - стокови знаци за екологичен произход, съответствие.
- Знаци за съответствие се съставят по системата за задължителни и доброволни сертификации като гарантират на търговците и потребителите, че стоката е надлежно проверена за съответствие с нормативните или други обозначени изисквания.
  - зелена точка
  - синия ангел
  - знак на евросъюза
  - маркировка за транспортиране

3.  Маркировка на транспортната опаковка

- съдържа данни за производител
- получател на стоката
- масата (бруто, нето)
- размери (широчина, дължина)
- транспортно-манипулационни знаци
- ![Alt text](415447721_384444470750545_5520248671094984444_n.jpg)
- знаци за опасност
  ![Alt text](415476220_3192753677687438_2026024667376032117_n.jpg)

1. Транспортиране на стоките включва

- КОмплексно управление на стокодвижението и рационализацията на стоковите потоци изискват правилен потбор на транспортните срдства и определяне на ефективността на тяхното използване

5. Основни видове транспорт

- въздушен, воден, железопътен, пътен
- Въздушен - скъп, има приблизително 150 пъти по висока стойност на 1 тон товар отколкото същата маса превозвана чрез железопътен транспорт, като необходимите предимства са:
  - бързина на доставка
  - превоз на големир азстояние без натоварване и по най-краткия път, удобен за превозване на бързо поврещащи се ценни стоки и на такъв с по-малък обем

6. Съхраняване

- Физични процеси
- Химични процеси
- Температура на съхранение
- Влажността
- Вид на складово помещение
