\documentclass{article}
\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage[T1]{fontenc}
\usepackage[a4paper, total={460pt, 700pt}]{geometry}
\usepackage{amssymb}
\usepackage[polish]{babel}
\usepackage[shortlabels]{enumitem}
\setlength{\parindent}{0pt}
\setlength{\parskip}{0.5em}
\usepackage{amsthm}
\usepackage{amsfonts}
\usepackage{amsmath}
\usepackage{hyperref}
\hypersetup{
    colorlinks=true,
    linkcolor=pink,
	pdftitle={Czesiobóz for Dummies}
}
\author{Tomasz Nowak}
\title{Opis organizacji obozów informatycznych w Szczecinie}
\date{}

\begin{document}
\maketitle

Ten dokument wyjaśnia sposób organizacji obozów informatycznych
w Szczecinie (przygotowujących do Olimpiady Informatycznej).
Przedstawione techniki są oparte na wieloletnim doświadczeniu uczniów / studentów
i pozwalają uniknąć większości błędów
oraz znacząco skrócić czas potrzebny na zorganizowanie takiego obozu.

Dokument jest publicznie dostępny pod adresem \href{https://tonowak.com/oi}

Dokument został napisany pod czytelników będącymi uczniami / absolwentami
Szczecina, jednak zamieszczone informacje mogą się przydać innym miastom
(i dlatego ten dokument został opubliczniony), a wtedy trzeba mieć na uwadzę to,
że część założeń może nie być prawdziwa 
(może zmienić się rozmiar kadry, możliwości ośrodka,
poziom grup uczestników, czas trwania obozu, ilość czasu potrzebnego na
zorganizowanie obozu).

Wszelkie poprawki do dokumentu są mile widziane.
Można zgłaszać prośby o dodanie rozdziału lub można też podzielić się
doświadczeniem z organizacją obozów w innych miastach.
Najchętniej przyjmuję poprawki
Merge Requestem na GitLabie \href{https://gitlab.com/tonowak/oi-pdfs}
(o ile ktoś jest na tyle odważny, aby nauczyć się to zrobić),
ale chętnie też przyjmuję mailowo na adres tomasz.nowak at tonowak.com.

\section{Plan pracy}

Materiały na obóz da się całkowicie przygotować ściśle przed obozem
(i rzeczywiście udawały nam się takie obozy, 
w których wszystkie rundy były przygotowane przed wyjazdem).
Jednak zazwyczaj się tak nie udaje i trzeba przygotowywać w danym dniu rundy
na kolejne dni obozu --- takich sytuacji należy, oczywiście, unikać, gdyż oznacza to 
niewyspane noce, spadek jakości treści i testów lub mniej czasu na relaks.

Dokument przedstawi w jaki sposób zaplanować pracę 
i jak podzielić ją między osoby przygotowujące obóz.

Zakładane jest, że wśród organizatorów obozu znajduje się
\begin{itemize}
	\item nauczyciel --- osoba zajmująca się sprawami organizacyjnymi,
		tzn. załatwieniem ośrodka, jedzenia, transportu
		oraz zajmująca się formalnościami,
	\item być może inni opiekunowie, których zadaniem jest tylko
		zwiększenie liczby osób, które mogą być na obozie
		(zazwyczaj nauczyciele lub uczniowie
		z uprawnieniami opiekuna (które można sobie wyrobić
		w tydzień lub dwa tygodnie prawie całkowicie zdalnie)),
	\item od dwóch do pięciu osób będących w kadrze zadaniowej 
		--- osoby zajmujące się przygotowaniem zadań, contestów
\end{itemize}

\section{Podział uczestników na grupy}

Stosujemy następujący podział uczestników na grupy
(nazwy nawiązują do dywizji na platformie zadaniowej Codeforces):

\begin{itemize}
	\item div1
		--- uczestnicy, którzy systematycznie w ciągu roku trenują,
		zostali finalistami / laureatami lub jest duża szansa, że zostaną
		(z zamysłu ma to być mało liczna grupa),
	\item div2
		--- licealiści przygotowujący się do drugiego etapu, niekoniecznie
		systematyczni, nie powinni mieć problemów z zadaniami z OIJ,
	\item div3
		--- uczniowie z podstawówki lub początkujący licealiści,
		znają podstawy programowania, poziom zadań z OIJ,
	\item div4
		--- osoby nieumiejące programować lub umiejące w małym stopniu,
		jeszcze nie potrafią rozwiązywać zadań z OIJ.
\end{itemize}

Przygotowanie obozu należy zacząć od podziału uczestników na powyższe grupy,
albo chociażby należy oszacować liczności grup i ich precyzyjniejszego poziomu
(grupy celowo mają nieścisłą definicję poziomu uczestników, gdyż i tak jest
to trudne do szacowania w rzeczywistości).

Bardzo częstym błędem jest przeszacowanie umiejętności uczestników.
Przy każdym obozie zdarza się, że dana grupa posiada mniejsze umiejętności,
niż było to oczekiwane przez kadrę zadaniową.
Dobrze jest więc szacować w dół umiejętności zawodników,
gdyż szacowanie w górę nigdy nie kończy się dobrze.

% do rozważenia: przepisać tekst w nawiasach
Zdarza się, że podzbiór tych grup tworzy zbiór pusty i to nie jest nic złego.
Wtedy nadal używamy takich nazw grup. Na przykład może istnieć obóz
z grupami ,,div2'' oraz ,,div4'', ale bez grup ,,div1'' oraz ,,div3''.
Wydaje się to być mylącym wyborem nazw, jednak kadra zadaniowa
poprzez nawiązania do nazw grup na Codeforcach od razu wie, jakiego poziomu
zawodników się spodziewać, a także jest to pomocne dla uczestników,
gdy przychodzą na kolejne takie obozy
(uczestnik wie, że nie powinien trafić do grupy o większym numerze,
niż na poprzednim obozie).

\section{SIM}

W Szczecinie do wrzucania zadań i tworzenia contestów korzystamy z systemu
o nazwie SIM.
System ten został przygotowany przez ucznia liceum,
aktualnie w niedużym stopniu jest wciąż przez tę osobę utrzymywany.

SIM to nasz Szczeciński skarb. W przeciwieństwie do sio2, Satori oraz solve,
nasz SIM po prostu działa bez niczyjej pomocy. System sio2 istnieje
do prowadzenia różnych konkursów na dużą skalę, w tym Olimpiady Informatycznej,
a Satori do sprawdzania zadań nie tylko algorytmicznych
(i chwała tym systemom, że dobrze się sprawują do swojej roli),
zaś SIM istnieje tylko i wyłącznie po to, aby wygodnie wrzucać
na niego zadania oraz łatwo tworzyć contesty / rundy.
Został dobrze przetestowany, jest praktycznie bezproblemowy
i niesamowicie szybki w porównaniu do jakiejkolwiek innej platformy.
Zachwycamy się SIM'em dniami i nocami.

SIM'a można bardzo łatwo zainstalować.
Dzięki temu tworzymy oddzielny serwer obozowy ze świeżutkim SIM'em,
z którego korzystamy podczas obozu 
(niezależnie od głównego serwera SIM'owego, który jest używany w szkole),
a następnie mergujemy go po obozie z głównym SIM'em
(co też jest łatwe, dzięki licznym, dobrze przygotowanym skryptom).

Dodatkowo pod SIM'a zostało stworzone proste, wyspecjalizowane narzędzie
do tworzenia zadań. To narzędzie (o nazwie SIP, wspomnimy o nim też później) symuluje działanie SIM'a
podczas testowania paczek zadań, 
dlatego można sobie spokojnie tworzyć zadanie na swoim komputerze
i ma się pewność, że po wrzuceniu stworzonej paczki na SIM'a,
ta paczka po prostu będzie działała.

Na obóz zabieramy ze sobą jeden komputer, który spełnia rolę serwera z SIM'em,
oraz router / routery.
Tworzymy na obozie lokalną sieć, do której uczestnicy podłączają się
aby korzystać z SIM'a.
Ma to takie zalety, że nie potrzeba mieć dostępu do internetu,
więc wszystko śmiga niezależnie od warunków ośrodka.

Instrukcje instalacji SIM'a znajdują się \href{https://github.com/varqox/sim}{tutaj}
(czyli na GitHubie, gdzie też należy składać uwagi do działania lub funkcjonalności SIM'a (poprzez Issues)).
a instrukcje ekspresowej instalacji znajdują się \href{https://github.com/varqox/offline-sim-camp-setup-speedrun}{tutaj}. 

\section{Przed obozem}

Ściśle przed obozem należy wykonać jak najwięcej przygotowań.
Pozwala to doszlifować zadania i uniknąć większości problemów podczas obozu.
W to wlicza się

\begin{itemize}
	\item wyznaczenie grup obozu, 
	\item uzbieranie odpowiedniej ilości zadań,
	\item wybór z listy zadań i podział na contesty,
	\item przygotowanie paczek,
	\item doszlifowanie paczek (sprawdzanie treści, itp)
	\item przygotowanie lokalnego serwera SIM
	\item stworzenie listy i zebranie potrzebnych rzeczy na obóz (np. tablice)
\end{itemize}

\section{Zbieranie zadań}

Używamy liniowej skali oceniania trudności zadań, 
ściśle związanej z trudnościami zadań na Codeforcach.
Dla wygody, każde zadanie oceniamy od 1 do 10, co odpowiada
Codeforce'owym trudnościom od 800 do 2600, z przeskokiem 200
co każdą trudność.

Na Codeforcach, zadanie ma trudność $X$, gdy osoba o ratingu $X$
ma 50\% szans na rozwiązanie tego zadania podczas Codeforcowego contestu
(oraz osoba o ratingu $X-200$ ma około 25\% szans).
Daje to więc dobre szacowanie na to, ile średnio osób rozwiąże dane zadanie.
Przy czym należy pamiętać, że przydzielona trudność zadania na Codeforcach
jest przy założeniu, że zadanie pojawiło się na $2-2.5$-godzinnym conteście
z kilkoma innymi zadaniami, więc zadanie na Codeforcach o trudności $X$
ma mniejszą trudność w contestach $5$-godzinnych z trzema zadaniami,
dlatego przy zadaniach z Codeforców należy zaniżyć ich trudność.

Na obozy \textbf{nie używamy autorskich zadań}. 
Autorskie zadania powinny trafić na konkursy 
(którym zawsze brakuje sensownych, oryginalnych zadań), nie na obozy.
Czyli, należy rozważyć zaproponowanie zadań na Olimpiadę Informatyczną,
AMPPZ, a w dalszej kolejności zaproponowanie bardziej lokalnym konkursom
lub platformom zadaniowym typu Codeforces, AtCoder.
Większość tych jednostek zapłaci za zaproponowanie zadania.
Dopiero, gdy (bezowocnie) podjęło się próby zaproponowania zadania w różne miejsca
(a jeżeli zadanie jest oryginalne i sensowne, nie powinno się to zdarzyć),
można myśleć o użyciu zadania na obozie.

Dlatego na obozie używamy praktycznie tylko \textit{ukradzionych zadań},
czyli zadań z różnych konkursów lub platform zadaniowych,
zazwyczaj ze zmienioną/przetłumaczoną treścią
(co zapobiega googlowania kodów i rozwiązań przez zawodników)
i, jeżeli jest to możliwe, takimi samymi testami i rozwiązaniami.

Jest drobna kwestia prawna oraz moralna -- czy można kraść zadania?
Jest to ciężki (zazwyczaj przemilczany) temat, 
a szczególnie, że do prawie wszystkich zadań nie ma zapewnionej licencji.
Spotkałem się z praktyką, aby po zawodach umieszczać informację o źródle zadań,
co powinno rozwiązać wszelkie kwestie.
Ja osobiście podchodzę do tego w taki sposób, że dopóki ukradzione zadania
nie pojawiają się na zawodach, a są używane tylko i wyłącznie w celach treningowych,
to ukradnięcie nie jest złe 
-- zawodnik zawsze mógłby zasubmitować na oryginalnej platformie,
albo pobrać testy z danego źródła i uruchomić rozwiązanie lokalnie,
a ukradnięcie tylko sprawia, że zawodnik może bardziej się skupić na samym treningu
(i też zawodnik nie jest kuszony sprawdzeniem rozwiązania, 
jeżeli nie wie gdzie go szukać).
Zresztą, opublikowanie testów samo w sobie niebezpośrednio jest zgodą na kradzież.

Zbieranie zadań sprowadza się więc do znania dobrych miejsc do kradzieży
(zdefiniowane jako: źródła prawdopodobnie nieznane zawodnikom,
które mają zapewnione treści zadań, rozwiązania, testy oraz
opcjonalnie omówienia, dzięki czemu jest mało potrzebnej pracy,
aby przygotować paczkę). 
W dokumencie nie będą umieszczone informacje o tym, 
jakie źródła uważamy za dobre (jeden powód jest taki, że przez to
może się zmienić kryterium ,,prawdopodobnie nieznane zawodnikom'',
przez co nie będą już ,,dobre''), ale będą umieszczone
informacje o tym, jak wygodnie przerobić takie zadania na gotowe paczki.

Jak najwcześniej (tzn. kilka miesięcy przed, albo nawet zazwyczaj rok przed) obozem
tworzymy arkusz z zadaniami, które mogłyby się nadać na jakiś obóz.
W ciągu roku, gdy piszemy contesty i napotkamy jakieś ciekawsze zadanie,
wpisujemy je na listę. Każde zadanie ma zapisany tytuł, link do źródła,
informację co jest już zapewnione przez źródło (tzn. testy, treści, kody),
krótki opis rozwiązania / potrzebnych technik oraz ocenę trudności.
Jeżeli lista będzie systematycznie wypełniana zadaniami z różnorodnych źródeł i ze zróżnicowanym poziomem trudności
(niekoniecznie tylko zadaniami, które mają już gotowe testy i kody
-- bardzo często warto spędzić czas na stworzenie pełnej paczki ciekawego zadania,
jeżeli okaże się wyjątkowo edukacyjne dla uczestników), 
to przed obozem lista powinna być wystarczająco długa.

Jeżeli przed obozem okaże się, że zadań jest za mało, zaczynamy szukać
pasujących zadań z różnych platform. 
Najrzadziej w ciągu roku na listę trafiają łatwe zadania (o trudnościach $1-5$),
ale na szczęście można je łatwo znaleźć, gdy się wie, gdzie ich szukać.
Trochę gorzej jest ze znalezieniem średnio-trudnych zadań, które
zawierają podzadania. Często kończy się to dodawaniem sztucznych podzadań do
zadań zero-jedynkowych (w stylu ICPC), 
byleby zadania wyglądały tak, jakby były stworzone z myślą
o 5-godzinnych contestach. To oczywiście nie jest dobre rozwiązanie,
dlatego od samego początku powinno się mieć na uwadze źródła, 
które dobrze wpasowują się w formę contestów.

\section{Wyznaczenie contestów}

Mając gotową listę potencjalnych zadań na obóz,
należy wybrać część z nich, które zostaną użyte na contestach.
Do tego konieczna jest wiedza o liczności i poziomie grup na obozie,
liczbie contestów i ich czas trwania.
(pierwsze dwie kwestie zostały już poruszone, pozostałe dwie zostaną poruszone
w dalszych częściach dokumentu).

Dla div1, rozkład trudności zadań każdego dnia mógłby wyglądać tak,
że są dwa średnie zadania, na przykład o trudnościach 6-8
(lub jedno łatwiejsze, drugie średnie),
których sumaryczna liczba setek powinna być niezerowa (najlepiej coś pomiędzy
$0.5$, a $1.5$ razy liczność grupy) oraz jedno trudne zadanie
(na przykład o trudności 9-10),
którego prawdopodobnie nikt nie zrobi (co ma na celu zapełnienie czasu
zawodnikom, którym udałoby się zrobić pozostałe dwa zadania).
W skrócie -- ma być ostro dla zawodników. To jest już grupa,
która najwięcej uczy się na omówieniach i dobijaniu po wyzerowaniu zawodów,
a nie grupa, która ma przećwiczyć implementację lub szybkość myślenia.

% serio musisz się tego nauczyć...
Im grupa ma większy numerek (tzn. kolejno div2, div3, div4),
tym łagodniej powinno być. 
Dlatego na div2 można dać jedno łatwe (na przykład trudność 4-6)
i dwa średnie zadania (na przykład trudności 6-8),
zaś dla div3 dwa łatwe i jedno średnie
(na przykład trudności kolejno 2-4, 3-5, 4-6).

Można zauważyć, że przecięcie trudności zadań pomiędzy 
dwoma kolejnymi grupami jest niezerowe.
Pozwala to na wykorzystanie strategii, aby dwie sąsiednie grupy
miały jedno wspólne zadanie na conteście.
Jest to dobry sposób zmniejszenia czasu potrzebnego na przygotowanie obozu,
jednak jeżeli się da, lepiej tego uniknąć -- osoby z różnych grup
siedzące obok siebie mogłyby zauważyć, że mają wspólne zadanie,
przez co wiedzą, które jest łatwiejsze / trudniejsze,
co niszczy umiejętność oceniania trudności zadań na zawodach.

Dodatkowo, dla div1 kluczowe jest, aby każdego dnia pojawiło się
pewne \textit{okropne} zadanie, które jest albo trudne implementacyjnie,
albo trudne koncepcyjnie (a najlepiej to i to). 
Dzięki temu nauczą się rozwiązywać nieprzyjemne zadania
i będą mieli co robić, gdyby zbliżali się do dobicia wszystkich zadań po zawodach
(dlatego też dobrze jest dać trudne implementacyjnie zadania na początku obozu,
aby od samego początku mieli czym się zająć wieczorami).

Na podstawie opisów rozwiązań i źródeł można wybrać na dany contest
w miarę różnorodne zadania. Należy też się postarać, aby na obozie nie pojawiły
się dwa zadania o podobnych rozwiązaniach.

Nieużyte zadania, które zostały na liście, można po prostu wykorzystać
na przyszłych obozach (czyli jest tylko jedna lista zadań do wykorzystania,
która z czasem się powiększa, a na obozach znacząco zmniejsza).

\section{Przygotowywanie paczek}

SIP (narzędzie do tworzenia paczek pod SIM'a) ma pewne własności i feature'y,
które czynią proces 
przygotowywania paczek efektywnym i wyspecjalizowanym.

Przede wszystkim, uruchomienie SIP'a na paczce symuluje działanie SIM'a,
tzn. uruchamia rozwiązania wzorcowe w taki sam sposób, z tym samym sandbox'em.
Oznacza to, że upload paczki na SIM'a jest przewidywalny i bez niespodzianek.
Szczególnie, jeżeli korzysta się z domyślnej opcji automatycznego
ustawiania limitów czasowych zadania na podstawie rozwiązania wzorcowego
(mogą nastąpić drobne wahania w punktacji rozwiązań przez różny stosunek
prędkości działania programów, ale występuje to zdecydowanie rzadziej, niż częściej),
dzięki czemu skutecznie można pozbyć się stałych limitów czasu.
Z tego powodu nie śpieszy się nam z uploadem paczek na SIM'a,
byleby lokalnie działały.
Daje to pewien spory plus -- nie trzeba mieć dostępu do lokalnego serwera obozowego,
żeby skończyć przygotowanie paczki, więc można to zrobić długo przed obozem
lub w miejscu bez internetu/dostępu do serwera
(drobna uwaga: trzeba tylko pamiętać o tym, by wrzucić te zadania przed contestem...).

Osobiście bardzo unikam momentu, w którym mam pobrać paczkę z serwera obozowego
i ją zmienić (by poprawić coś w treści, testach lub rozwiązaniach).
Trzeba wtedy pobrać całą paczkę, znaleźć ją w tym folderze Downloads,
bawić się w unzip'owanie jej i przejście do jej odpowiednich
folderów. A najgorsze jest to, że nie ma to kontroli wersji. Co gdy inna osoba
w tym samym czasie też zedytuje paczkę i zrobi upload? Jest spora szansa,
że nikt nie zauważy, że zmiany zostały stracone. Często też próbuje się unikać
pobierania paczki z serwera obozowego i pracuje się na lokalnej wersji paczki,
która też może nie być aktualna. Same kłopoty, których często nikt nie zauważa.

Nasz aktualny system wygląda tak, że korzystamy z git'a (np. na GitLab'ie) do kontroli
wersji wszystkich paczek z jednego obozu. W przypadku, gdy na obozie jest słaby
dostęp do internetu (czego, swoją drogą, należy unikać), to można przerzucić
repozytorium na serwer git'a postawiony na serwerze obozowym.

Wymaga to względnie małych rozmiarów paczek na gicie,
przez co nie uploadujemy testów, binarek ani pdf'ów do repozytorium.
Zamiast tego są tylko pliki .tex, rozwiązania, generatorki i skrypty.
Dopiero przy konieczności uploadu paczki na SIM'a lub sprawdzenia rozwiązań,
lokalnie uruchamiamy komendę tworzącą testy na podstawie configu i generatorki
(ale i tak odpowiedni plik \textit{.gitignore} nie wrzuca tych plików na repozytorium).

Co z ukradzionymi paczkami, które mają już testy?
Do takich źródeł w miarę możliwości trzymamy skrypty, które na podstawie nazwy zadania lub linku
do testów pobierają te testy i odpowiednio je grupują.
Wtedy taki skrypt jest uruchamiany zamiast generatorki
(choć wciąż tą samą komendą). Ma to ten minus, że potrzebny jest internet
do ,,wygenerowania'' testów, ale cóż.

Podążając tą ścieżką, do kilku źródeł z paczkami stworzyliśmy skrypty,
które na podstawie nazwy zadania tworzą pełną paczkę z testami
(o ile są dostępne), rozwiązaniami (o ile są dostępne)
i treścią (o ile istnieje). Niedawno do naszego arsenału doszedł skrypt do tłumaczenia
zadań z angielskiego na polski, który jeszcze bardziej usprawnia proces ukradania paczek.
W niektórych przypadkach ukradnięcie paczki to kwestia uruchomienia jednej prostej komendy.
Przy czym drobna uwaga -- podczas pisania tych wszelkich skryptów bardzo kusi, aby
napisać je byle jak, czyli by po prostu działały na kilku przykładach. 
Ale przecież cały sens polega na tym, że pisanie skryptów kradnących zadania to 
inwestycja w zaoszczędzony czas na kolejnych obozach, 
więc warto postarać się napisać te skrypty porządnie i dokumentować je
(nawet, jeżeli osobiście tych skryptów się już więcej nie użyje, 
to wciąż przyszłe pokolenia mogłyby zyskać na korzystaniu z nich).

Poradnik do tworzenia paczek używając SIP'a znajduje się 
\href{https://github.com/varqox/sip/tree/master/tutorial_pl}{tutaj}.

Weryfikacji zadań nie mamy bardzo rozwiniętej.
Po tym, gdy dana osoba skończy tworzyć paczkę,
to jakaś inna osoba ma za zadanie sprawdzić treść 
(w co wlicza się użycie programu \textit{aspell}),
przejrzeć rozwiązania i sprawdzić na oko, czy testy są w tej formie, 
co jest opisane w treści (często na porządnych konkursach ten proces jest zastępowany
\textit{weryfikatorką}, czyli programem, który sprawdza, czy testy dokładnie spełniają
wszystkie warunki, tzn. ograniczenia oraz białe znaki, ale my to pomijamy
dla zaoszczędzenia czasu).

Aktualny stan przygotowywania paczek utrzymujemy w arkuszu,
aby wiedzieć jakie paczki są gotowe, a jakie jeszcze wymagają stworzenia / zweryfikowania.

\section{Przygotowanie sprzętu}

Przed obozem dobrze jest przygotować lokalny serwer SIM,
czyli zainstalować na jakimś komputerze (nie ma większego znaczenia na jakim,
a jak nie ma żadnego stacjonarnego, to laptop pewnie też styknie)
jakiegoś na przykład Debian'a i na nim postawić SIM'a.
Nieważne, czy się świeżo zainstalowało SIM'a, czy się już posiadało jakiegoś,
dobrze jest też sprawdzić, czy działają sprawdzaczki oraz 
czy działają wszystkie języki podczas submitowania.

Po wieloletnich zabawach z rozstawianiem dużej ilości routerów w różne
zakątki ośrodka zauważyliśmy, że tak naprawdę wystarczy jeden wysokiej jakości
router, aby każdy mógł na conteście się podłączyć do sieci obozowej
oraz aby sieć była dostępna w pokojach uczestników.
Wystarczy więc przygotować jeden, dobry router z dwoma niedługimi kablami Ethernet
(około 6 metrów).

Po przygotowaniu serwera i routera, dobrze jest zasymulować sieć obozową
i sprawdzić przed wyjazdem, czy można swobodnie podłączyć się do SIM'a. 
Ale i tak na wszelki wypadek dobrze jest wziąć jakiś zapasowy router
oraz klawiaturę i myszkę, by się podłączyć do serwera.
Nie zaszkodzi też zapasowy komputer, który mógł by służyć jako serwer.

Do omówień i wykładów potrzebne są dwie tablice, najlepiej białe i duże.
Koniecznie trzeba wziąć dwie tablice, bo inaczej nie można zrównoleglać omówień i wykładów
różnych grup. Do tego oczywiście należy dorzucić ścierki i pisaki
(sporo czarnych i jak najwięcej kolorowych).

Treści na drużynówki / mecz trzeba albo wydrukować przed obozem, 
albo wziąć ze sobą drukarkę.

Dla uczestników też trzeba zabrać jak najwięcej przedłużaczy (by je odpowiednio
rozstawić w sali contestowej, aby każdy laptop miał dostęp do prądu podczas zawodów).
Jak się da, to można też wziąć zapasowe laptopy dla uczestników.
Dobrze jest też przed obozem poprosić uczestników, aby zabrali ze sobą przedłużacze
(co najwyżej nadmiarowe przedłużacze wykorzystają u siebie w pokojach).

Zazwyczaj w ośrodkach jest rzutnik lub telewizor, 
który można użyć podczas pewnych wykładów,
a zazwyczaj taki sprzęt jest na kabel VGA.
Dobrze jest więc wziąć taki kabel VGA oraz przejściówkę do HDMI.

Dodatkowe dobre klawiatury i myszki są mile widziane, ale dodatkowe monitory nie są potrzebne.

Poza tym, można jeszcze wziąć podstawowe narzędzia typu śrubokręty, nożyczki, taśmy, pendrive'y.

Często w ośrodkach nie ma zapewnionego czajnika, więc można przynieść swój,
z odpowiednimi zapasami herbaty (oraz po przyjeździe na obóz
koniecznie należy zapewnić wystarczająco dużą ilość butelek wody mineralnej dla uczestników).

Nauczyciel powinien zadbać też o rzeczy higieniczne typu apteczka, termometry, maseczki,
płyny do dezynfekcji rąk oraz powierzchni.

W czasie wolnym są mile widziane jakieś piłki, badminton, albo nawet puzzle.

Dobrze jest przygotować arkusz z rzeczami, które należy zabrać na obóz,
i w nim odznaczać jakie rzeczy są przygotowane przed obozem, a następnie jakie rzeczy
już wrzucono do autokaru.

\section{Ośrodek}

Kwestia głównie pozostawiona nauczycielowi.

Dopowiem tylko, że miejsce nie ma większego znaczenia,
byle miało zapewnione jedzenie oraz przynajmniej jedną salę 
dostępną dla uczestników 24/7 z wystarczającą liczbą
miejsc siedzących, a najlepiej jeszcze dodatkową, drugą salę dla omówień i wykładów.

Dobrze jest jak najwcześniej ustalić z właścicielami ośrodka
godziny posiłków (zanim inne grupy w ośrodku sobie zaklepią swoje godziny). 
Koniecznie musi być pięć godzin przerwy między końcem śniadania,
a początkiem obiadu. Zwlekanie z ustaleniem godzin posiłków może skutkować
skróceniem czasów contestów, co zmniejsza ich podobieństwo do prawdziwych zawodów.

Można też spróbować załatwić jakieś pączki i drożdżówki
podczas contestów (pięć godzin od śniadania do obiadu to jednak niemało),
choć to już spoza ośrodka.

\section{Plan obozu}

Po planowanym przyjeździe do ośrodka dobrze jest przeznaczyć jedną godzinę
dla uczestników (i dla kadry), by się rozpakować.
Jeżeli jest sporo czasu, to można też wyjść z uczestnikami do pobliskiego sklepu
(ale jest to zaskakująco czasochłonna, więc również ryzykowna, opcja).
Wtedy też można poprosić uczestników, aby nieśli ze sobą wodę
mineralną do ośrodka (na koszt obozu, aby była dostępna dla wszystkich).

Rozpoczęcie obozu to tak naprawdę półgodzinna sesja wyjaśniania
uczestnikom, aby podłączyli ładowarki do przedłużaczy,
podłączyli się do sieci Wi-Fi, zarejestrowali się na SIM'ie
i zasubmitowali na zadanie próbne
(które może być po prostu zadaniem na zsumowanie long longów).
Kluczową czynnością jest też zabronienie uczestnikom siedzenia obok
osoby ze swojej klasy -- znacząco ogranicza to ilość rozmów podczas zawodów
(przy czym nie trzeba planować kto gdzie ma siedzieć, 
bo najwyraźniej wystarczy powiedzieć zawodnikom, 
że nie mają siedzieć obok osoby ze swojej klasy i to działa całkiem dobrze).

Dobrze jest tego samego dnia spróbować wcisnąć 5-godzinny contest po obiedzie
z omówieniem po kolacji (zamiast wykładu, który zazwyczaj jest po kolacji).

Standardowy dzień to contest po śniadaniu, a po obiedzie mieszanka
czasu wolnego, omówienia i dobijania (przy czym dobijanie to tak naprawdę
też teoretycznie czas wolny i szczerze mówiąc nie wiem, czy wpisywanie
tego do harmonogramu jakkolwiek pomaga z ilością dobijania u zawodników).
Po kolacji trochę czasu wolnego i po tym wykład.

Jest kilka wyjątków -- ognisko jakiegoś wieczoru (czyli skrócony wykład),
zaplanowane opcjonalne wyjście do kościoła w niedzielę 
(najlepiej po południu, ale to zależy od miasta, w którym jest ośrodek)
oraz ostatni dzień, który głównie ma mecz dla div1 oraz div2 (zaczynający się
przedostatniego dnia) oraz drużynówkę dla div3 oraz div4.

Dobrze jest umieścić plan obozu w miejscu dobrze widocznym dla uczestników.
Zazwyczaj planujemy cały obóz i umieszczamy harmonogram
pierwszego dnia (wtedy, gdy jest sesja logowania się do SIM'a).
Każdy uczestnik powinien zawsze wiedzieć kiedy i gdzie ma być.

\section{Contesty}

Głównie kierować się zasadą ,,div1 ostro, div4 najłagodniej''.
Czyli div1 standardowy contest na zasadach drugiego lub trzeciego etapu OI,
div2 podobnie (ale łagodniejsze zadania), zaś div3 już contesty z odsłonięciem punktów 
(lub całkowitymi odsłonięciami), być może contestami 4-godzinnymi lub
być może contesty z krótką przerwą na podpowiedzi.

Dla div4 niestety trzeba zorganizować zupełnie oddzielną formę contestów
(i dlatego należy unikać posiadania tej dywizji na obozie, 
bo jest najbardziej czasochłonna),
gdzie mają pełne odsłonięcia, wykład o danym typie zadań przed contestem,
wyjaśnianie błędów i być może rozwiązań, 
czyli w skrócie -- mają mieć warsztaty, a nie contest.

% już drugi raz jest o tych drożdżówkach..
Podczas contestu dobrze jest zapewnić pewną przekąskę (np. drożdzówki i pączki),
ale wtedy trzeba uważać na to, aby przerwa nie była zbyt długa i głośna.
Należy też sprawić, aby uczestnicy nie bali się podchodzić do kadry zadaniowej
w celu zgłaszania problemów z contestem lub w przypadku pytań do treści.

A tak poza tym, jeżeli contest jest dobrze przygotowany, to dla kadry to jest to
tak naprawdę czas na relaks lub na odespanie.

\section{Wykłady i omówienia}

W skrócie -- na temat. 
Czyli unikać wykładania na rzeczy niezwiązane z Olimpiadą Informatyczną,
lub o tematach za trudnych, aby się pojawiły na takich konkursach.
Poza tym należy mieć na uwadze to, że koniecznie trzeba się w niezerowym
stopniu przygotować do tych omówień i wykładów, bo pełne improwizacje
zazwyczaj nie kończą się idealnie. W ramach przygotowań dobrze jest
spróbować oszacować długość wykładu / omówienia i zaplanować
co skrócić, jeżeli wykład / omówienie zajmie zbyt dużo czasu (a praktycznie zawsze
wychodzi dłuższe, niż planowane).

Uczestnicy zazwyczaj szybko zapominają treść wykładu, jeżeli nie
dostają żadnych zadań do zaimplementowania z tego wykładu.
Dlatego kluczowe jest, aby \textbf{po wykładzie umieścić zadania o tej tematyce}.
Takie zadania nazywamy ,,powykładowymi'' lub ,,warsztatowymi''
(druga nazwa bierze się z ,,warsztatów'', w których kadra pomaga uczestnikom
rozwiązać zadania). Przynajmniej jedno zadanie powinno być po prostu
na zaimplementowanie treści wykładu (czyli często zadanie na jakąś ,,technikę'')
oraz przynajmniej jedno zadanie powinno wymagać pomyślenia w jaki sposób wykorzystać
materiał wykładu (i kodu z pierwszego zadania).

\section{Mecz}

% optional, imo to jest łatwiejsze do zrozumienia
Mecz informatyczny (lub matematyczny) to rodzaj zawodów, w którym uczestnicy
są podzieleni na dwie grupy i wśród tych grup wymyślają wspólnie rozwiązania
zadań z listy przygotowanej przez kadrę, po czym tłumaczą sobie nawzajem
rozwiązania. W drugiej fazie meczu wskazane osoby przedstawiają rozwiązania tych zadań aby zdobyć punkty dla swojej drużyny.

% wariancję to ma zmienna losowa
Szczecin ma swoją własną odmianę meczu informatycznego, którego starannie przygotowane zasady znajdują się \href{https://tonowak.com/oi}{gdzieś tutaj}.

Zasady zostały dobrane w taki sposób, aby uczestnicy starali się rozwiązać
jak najwięcej zadań, a szczególnie, aby każdy z grupy nauczył się rozwiązań
tych zadań. Dzięki temu osoby o większym poziomie będą zmuszeni wymyślać
i tłumaczyć innym rozwiązania, a osoby o niższym -- zrozumieć i zapamiętać
rozwiązania.

Jest to znakomity sposób wymuszenia nauki wśród uczestników.
Jednak należy mieć na uwadze to, że zasady meczu są tak brutalne,
że część uczestników może się zestresować podczas prezentacji rozwiązań.
W miarę możliwości należy być łagodnym i nie torturować zawodników tym meczem,
ale nie można pokazać uczestnikom swojej łagodności, gdyż to obawa przed
tymi torturami motywuje uczestników i wymusza naukę.
Jest to też męcząca forma zawodów (przez stres i długą sesję wymyślania rozwiązań), 
dlatego najsensowniej jest, aby rozgrywka odbyła się ostatniego dnia.

Faza rozwiązywania zadań powinna być jak najdłuższa 
(czyli nie krótsza, niż jeden dzień). 
Z tego wynika, że jest jedna noc, w trakcie której uczestnicy 
cały czas starają się rozwiązywać zadania.
Można wtedy zamówić pizzę dla uczestników
(zależnie od budżetu obozu, albo na koszt obozu, albo na koszt uczestników),
gdyż prawdopodobnie w nocy uczestnicy zgłodnieją, a lepiej do tego nie dopuścić podczas
męczącego wieczoru 
(jest spora szansa, że uczestnicy sami by próbowali zamówić coś do jedzenia,
więc gdy zapewni im się pizzę, to będą mogli bardziej się skupić na zadaniach).

\section{Drużynówka}

% poziom jest niski lub wysoki, nie może być łatwy
Drużynówka to zupełne przeciwieństwo meczu. 
Są to zawody zazwyczaj w trzyosobowych drużynach z wykorzystaniem jednego komputera na zespół,
w którym uczestnicy wspólnie rozwiązują i implementują większą ilość zadań,
które często są luźniejsze lub zabawne. Jest to dobra opcja dla dywizji div3 i div4,
ale niepotrzebna i nieskuteczna dla div1 i div2. Często drużynówka to dobra
zabawa dla uczestników, ale trzeba zadbać o dostatecznie niski poziom trudności
i różnorodność zadań. Część zadań może być niezwiązana z algorytmiką
(mogą być zagadkami matematycznymi, albo czymś zupełnie innym,
jak policzenie ile jest ławek w ośrodku),
ale większość powinna jednak czegoś nauczyć zawodników
(więc po drużynówce też jest potrzebne omówienie zadań).

\section{Contest stały}

Contest stały (contest dostępny przez cały obóz z pełnym raportem zadań
i zapewnionym rankingiem, w którym uczestnicy
dobijają zadania) to kluczowa część obozu.
Uczestnicy najwięcej się uczą podczas implementowania / myślenia nad zadaniami,
którymi zostali pokonani podczas zawodów.
Należy więc się postarać, aby contest stały pojawiał się od razu po zawodach,
aby było dostępne odpowiednie środowisko do dobijania zadań wieczorami / nocami
oraz aby zawodnicy nie bali się pytać kadry zadaniowej o pomoc z przypomnieniem
sobie rozwiązania, lub o pomoc z implementacją zadania.
Dodatkowo można regularnie przypominać i motywować zawodników do dobijania
contestu stałego (często zawodnicy są do tego niechętni, nawet jeżeli jest to
najbardziej edukacyjna część obozu).

\section{Zakończenie obozu}

Nagrody dla poszczególnych dywizji są mile widziane.
Można przyznać jakieś słodycze, owoce, maskotki lub wybrane zabawne nagrody
dla kilku najlepszych osób z każdej dywizji. 
Sprawia to, że uczestnicy pozytywniej zapamiętują obóz
oraz czują się dowartościowani po brutalnych contestach i meczach.

Sposób wybrania najlepszych uczestników powinien polegać na rankingu ogólnym
lub na rankingu stałym (zależnie od dywizji), a najlepiej -- na obu rankingach
(można na przykład wybierać osoby na podstawie sumarycznej liczbie
punktów zdobytych na contestach oraz na conteście stałym (z contestów
i z zadań powykładowych). Można na samym początku obozu wyjaśnić, w jaki sposób
będą ci uczestnicy nagradzani, aby zachęcić do dobijania zadań
i rozwiązywania zadań powykładowych (przypominam, że zazwyczaj
uczestnicy najwięcej się uczą dobijając zadania, a nie rozwiązując je
na contestach).

Alternatywnie można nagradzać uczestników po każdym conteście za ich wyniki
podczas tego contestu, a na zakończeniu obozu nagrodzić uczestników
tylko za ranking stały.

\section{Po obozie}

Poza zmergowaniem SIM'a obozowego do SIM'a głównego
(co należy zrobić jak najszybciej, aby osoby nie straciły ochoty na dobijanie zadań 
przez długie czekanie), nie ma niczego do zrobienia
po obozie. Każdy jest już wtedy zmęczony (zarówno kadra, jak i uczestnicy)
i nikt się nie pali do jakichkolwiek dalszych prac.

Dlatego jakiekolwiek zapisywanie swoich błędów podczas prowadzenia obozu
lub zapisywanie sugestii na przyszłe obozy powinno odbywać się podczas trwania obozu.

\section{Recykling}

Recykling zadań to czynność polegająca na ograniczeniu dostępu do zadań z obozu
i niewykorzystywaniu tych zadań przez następne kilka lat.
Dzięki temu, po dostatecznie wielu latach, można ponownie wykorzystać wszystkie
zadania z tego obozu (albo złączyć lepsze zadania z drugim zrecyklingowanym obozem,
aby powstał jeden, lepszy obóz), ponieważ żaden uczestnik nie zna tych zadań.
Jest to technika warta rozważenia, jeżeli przypuszcza się, że stworzy się kilka obozów
(a nawet, jeżeli nie, to jeżeli będzie to wykonywane w każdym roku przez organizatorów
obozu, to i tak się to uda).
Dzięki temu można liczyć na znacząco mniej pracy w przyszłości, co zwiększa
czas na relaks.

\end{document}
