Celá přednáška bude s otevřeným editorem (budeme vysvětlovat jazyk tak aby bylo rovnou videt jak funguje.)
Zaroven bude interaktivni a budu přizpůsobovat podle toho co kdo zna a nezna.


- Co je Python = Jazyk ne interpreter
  - Různé verze Pythonu (2/3)
  - Různé implementace Pythonu
  - Jak Python "spustit"
    - Python interpreter (spustit Python jako intepreter)
  - K čemu je Python dobrý:
  	 - Scripty, je na "každém" Linuxu (dnes si ukzeme pouze tuto oblast - zaklady)
  	 - Webové služby
  	 - Vědecké a analyticke nástroje, machine-learning
  	 - Stock trading
  - IDE (vim, pycharm), Jupyter Notebook, Lab, iPython
  - Doporučená literatura
    - System PEPs
        - Code style https://www.python.org/dev/peps/pep-0008/
    - https://wiki.python.org/moin/PythonBooks
    - Fluent Python (ISBN-10: 1491946008)

- První program (Hello World)
  - Jednoduchý `print`
  - Vylepšit __name__ (dunder) => řídící kontrukce
  - Vylepšit o spustitelny script (#!/usr/bin/env Python3)
  - Cykly
  	- Listy, N-tice, slovniky, mnoziny
  	- Konstrukce for..else
  	- List, dict, set comprehention, pozor na tuple comprehention
  	- Operace nad objekty:
  		- volani metody objektu
  		- append, add, items (dict neni iterovatelny), keys, values, ...
  	- Operace nad iterables
  		- map, filter
  - Vsechno je objekt, int, string, ...
  	- O objektech si povime vice pozdeji

- Lets implement simple WC (functions, ...)
  - Definovani funkci
  	- Funkcionalni pristup - ne vse musi byt objekt
  		- Testovatelnost, purefunkce - vnitrni stav, ...
  		- functools => výchozí separator
	- Argumenty, args, kwargs
		- Unwrapping
  - Otevreni souboru => Nic moc nereknu o contextmanagmentu
  - Spracovani vyjimek 
  	- Contrukce try..else, finally, more excepts, boar except
  	- Radeji skoncit s chybou nez ji tise ignorovat
  - Zapis vysledku zpet do souboru = pokud pozadovano
  - Prace s balicky => pip
  	- Ne jenom pip => pipenv, poetry, ... => lockfile
  	- Nejde nam nic nainstalovat => virtualenv, virtualenv wrappers
  		- Nepoužívat pip pod rootem
  		- PEP ? about new packages
  	- Vime jak se instaluji balicky, pouzijeme ipython, timeit, etc, jupyter notebook
  - Pytest - nas prvni test
  - Pylint - nechme si nas vytvor zkontrolovat

- Apache access log parser (classes, ...) http://www.almhuette-raith.at/apache-log/access.log
  - Vlastni modul
    - Missing if __name__ what happens
  	- jak funguje import, __init__ (dunder)
  	- PythonPATH - beware naming it string.py (test it)
  - Prvni trida
  	- __init__
  	- self
  	- metody => bound functions
  	- class, static methods -> mozna staci obycejna funkce vedle v modulu
  	- privatni attributy a metody
  		- Pozor na počet vnitřních stavů
  - Reprezentujme jednu radku jako jednu instanci tridy
  	- regex
  	- slots => mene pameti
  	- Pouziti map na nacteni souboru 
  		- Pozor je to generator!
  - Trida reprezentujici cely access file (predavame access file handle)
  	- Min, max date => Python datetime modul

- Pokud zbyde cas 
  - Dekoratory => i funkce muze byt argument
  - Generatory
