\chapter{Implementacija i korisničko sučelje}
		
		
			\section{Korištene tehnologije i alati}
		
			
			\par
            \indent 
			Tim je tijekom izrade projekta komunicirao putem Slack\footnote{https://slack.com} i WhatsApp\footnote{https://web.whatsapp.com} aplikacija. Pri izradi UML dijagrama korišten je alat Astah UML\footnote{http://astah.net/editions/uml-new} i LucidChart\footnote{https:/www.lucidchart.com}. Git\footnote{https://git-scm.com/} je korišten kao sustav za upravljanje izvornim kodom, a web platforma GitLab\footnote{https://gitlab.com/} služila je kao udaljeni repozitorij
			Razvojna okruženja za izradu projekta su IntelliJ IDEA\footnote{https://www.jetbrains.com/idea/} tvrtke JetBrains i Visual Studio Code\footnote{https://code.visualstudio.com/} tvrtke Microsoft.
			Aplikacija je napisana koristeći radni okvir Spring Boot\footnote{https://spring.io/} i pri čemu se koristi jezik Java\footnote{https://www.java.com} za izradu backenda te React\footnote{https://reactjs.org/} i jezik JavaScript\footnote{https://www.javascript.com/} za izradu frontenda. React je biblioteka u JavaScriptu koja služi za izgradnju korisničkih sučelja web ili mobilnih aplikacija te je održana od strane Facebooka. Odabrani radni okviri nude funkcionalnosti koje ubrzavaju i pojednostavljuju razvoj aplikacije. Na poslužitelju Heroku\footnote{https://www.heroku.com} sadržana je baza podataka aplikacije.
			
			\eject
			
			
			\section{Dijagram razmještaja}

			\begin{figure}[H]
				\includegraphics[width=\linewidth]{dijagrami/Dijagram_razmjestaja}
				\caption{Dijagram razmještaja}
				\label{Dijagram razmještaja}
			\end{figure}
			
			
			\par
            \indent 
<<<<<<< HEAD
            Dijagrami razmještaja opisuju topologiju sklopovlja i programsku potporu koja se koristi u implementaciji sustava u njegovom radnom okruženju. Na poslužiteljskom računalu nalaze se web poslužitelj i poslužitelj baze podataka. Klijenti koriste web preglednik kako bi pristupili web aplikaciji. Sustav je baziran na arhitekturi ”klijent– poslužitelj”, a komunikacija između računala ili mobilnog uređaja korisnika (klijent, zaposlenik, vlasnik, administrator) i poslužitelja odvija se preko HTTP veze.
=======
            Dijagrami razmještaja prikazuju sklopovske komponente, komunikacijske putove, smještaj i izvođenje programskih komponenti(artefakata). Na poslužiteljskom računalu nalaze se web poslužitelj i poslužitelj baze podataka. Za pristupanje web aplikaciji klijenti koriste željeni web poslužitelj. Sustav je baziran na arhitekturi ”klijent– poslužitelj”. HTTP veza (\textit{HyperText Transfer Protocol}) koristi se za komunikaciju između računala ili mobilnog uređaja korisnika i poslužitelja.
>>>>>>> 29b4cd64dfd147f19556b1bd9528b3256a2d757c
			
			\eject
			
			\section{Ispitivanje programskog rješenja}
			\subsection{Ispitivanje komponenti}
				
			\subsection{Ispitivanje sustava}
			\par
            \indent 
            Ispitivanje sustava provelo se pomoću Selenium WebDriver-a u programskom jeziku Java. 
            
            \eject
            
			\noindent \textbf{Prvi ispitni slučaj:}
			
			\par
            \indent 
            Prvi ispitni slučaj ispituje registraciju s korisničkim imenom koje već postoji. Očekivani rezultat je poruka koja obavještava potencijalnog korisnika da je registracija nemoguća zbog nevaljanog korisničkog imena. To je ujedno i dobiven rezultat.
            
            \begin{figure}[H]
				\includegraphics[width=\linewidth]{dijagrami/RegisterTest}
				\caption{RegisterTest}
				\label{RegisterTest}
			\end{figure}
			
            \eject
            \noindent \textbf{Drugi ispitni slučaj:}
			
			\par
            \indent 
            Drugi ispitni slučaj provjerava funkcionalnost postavljanja javnog pitanja. Testom se ispunjavaju potrebna polja i objavljuje pitanje. Dalje se provjerava je li pitanje postavljeno. Ako je pitanje uspješno postavljeno, test je prošao. Prije nego li se pitanje može postaviti potrebno se prijaviti u aplikaciju. Nakon što taj dio testa prođe krećemo na postavljanje pitanja pritiskom na gumb \textit{Ask a question}. Nakon toga piše se tekst pitanja u odgovarajuće polje. Kategorija pitanja mora se odabrati iz ponuđenih kategorija inače se ne može stisnuti gumb za objavu pitanja. Dobiven rezultat je nađeno pitanje među korisnikovim postavljenim pitanjima. To označava uspješnost provedenog testa.
            \eject
            \begin{figure}[H]
				\includegraphics[width=\linewidth]{dijagrami/AskAQuestionTest}
				\caption{AskAQuestionTest}
				\label{AskAQuestionTest}
			\end{figure}
            
            \pagebreak
            
            \noindent \textbf{Treći ispitni slučaj:}
			
			\par
            \indent 
            Treći ispitni slučaj provjerava postupak odgovaranja na pitanje i može li korisnik vidjeti je li uspješno postavio pitanje. Naravno test počinje sa prijavom u sustav. Slijedi pretraga pitanja na koje se želi odgovoriti. Odgovara se na pitanje upisom teksta u odgovarajući prozor na ekranu. Nakon pisanja odgovora pritiskom na gumb \textit{Answer} odgovor bi se trebao spremiti u sustav. Nakon pritiska gumba za odgovaranje trebali bi se nalaziti na stranici aplikacije gdje možemo vidjeti pitanje na koje se odgovorilo i sve odgovore. Pretraživanjem odgovora provjeravamo je li odgovor zabilježen. Ako je test je uspješno izvršen. Provedba ovog testa bila je uspješna.
            
            \begin{figure}[H]
				\includegraphics[width=\linewidth]{dijagrami/AnswerAQuestion}
				\caption{AnswerAQuestion}
				\label{AnswerAQuestion}
			\end{figure}
            
            \eject
            
            \pagebreak
            
            \noindent \textbf{Četvrti ispitni slučaj:}
			
			\par
            \indent 
            Četvrti ispitni slučaj ispituje pokušaj ulaženja na početnu stranicu aplikacije bez prijave u sustav. Pokušaj ulaska na početnu stranicu bez prijave u sustav je bio neuspješan. Umjesto ulaska na početnu stranicu sustav prikaže stranicu za prijavu. Što znači da se ne može u aplikaciju ući bez autorizacije.
            
            
            \eject
            
            \begin{figure}[H]
				\includegraphics[width=\linewidth]{dijagrami/Homepage}
				\caption{HomepageWithouLogin}
				\label{HomepageWithoutLogin}
			\end{figure}
			
		\section{Ispitivanje programskog rješenja}
		\par
		Slijede upute za puštanje u podon aplikacije na usluzi Heroku.
		\eject
		\subsection{Kreiranje korisničkog računa na usluzi Heroku}
		\par 
		\indent
		Za puštanje aplikacije u pogon potreban je korisnički račun na usluzi Heroku. Za potrebe projekta, koristimo besplatnu verziju korisničkog računa. Za potrebe aplikacije, kreiramo posebne aplikacije za \textit{frontend} i \textit{backend service}. 
		
		\subsection{Postavljanje baze podataka}
		\par
		\indent
		Za potrebe projekta korištena je baza podataka PostgreSQL, koju postavljamo kao add-on na backend aplikaciju. Time je iskreirana prazna baza podataka. Odabirom baze podataka na kartici \textit{Resources} otvaraju se postavke baze podataka. Na toj stranici u kartici \textit{Settings} potrebno je odabrati opciju \textit{View Credentials}. Navedeni podatci se koriste za povezivanje \textit{backend} aplikacije s bazom podataka.
		
		\subsection{Spajanje backenda sa bazom podataka}
		\par
		\indent
		Pošto poslužitelj još nije spojen s bazom podataka, ranije spomenute \textit{Credentials} potrebno je dodati u \textit{system.properties} datoteku u \textit{backend} aplikaciji. Nakon navedenog koraka slijedi puštanje u pogon same aplikacije .
		
		\subsection{Puštanje backenda i frontenda u pogon}
		\par
		\indent
		Potrebno je instalirati Heroku CLI program. Taj program nam pruža mogućnost puštanja aplikacije u pogon iz naredbene linije. Pri prvom puštanju u pogon potrebno se prijaviti u sam Heroku CLI koristeći korisničke postavke našeg Heroku računa.
		
Potom se pozicioniramo u projektni direktorij našeg \textit{backend} ili \textit{frontend} servisa. Puštanje u pogon vrši se preko Heroku repozitorija, kojeg trebamo stvoriti, jednom za \textit{frontend} i jednom za \textit{backend}. Svako puštanje u pogon treba tretirati kao korištenje standardnih git repozitorija.

		