
\chapter{Specifikacija programske potpore}
		
	\section{Funkcionalni zahtjevi}
			
			\noindent \textbf{Dionici:}
			
			\begin{enumerate}
				\item Neregistrirani korisnik
				\item Registrirani korisnik
				\item Profesionalac				
				\item Administrator
			\end{enumerate}	
			
			
			\noindent \textbf{Aktori i njihovi funkcionalni zahtjevi:}
			
			\begin{enumerate}
				\item  \underbar{Neregistrirani korisnik može:}
				
				\begin{enumerate}
					
					\item registrirati se u sustav, stvoriti novi korisnički račun za koji su mu potrebni korisničko ime, lozinka, prezime, e-mail adresa
					\item  odabir korisničkog imena
					\item  postavljanje profilne slike
				\end{enumerate}
				
				
				
				\item  \underbar{Registrirani korisnik može:}
				\begin{enumerate}
					\item prijava i odjava iz sustava
					\item postaviti upit
					\item[] \begin{enumerate}
						\item odabir kategorije pitanja
						\item postavljanje pitanja profesionalcu
						\item postavljanje pitanja drugim korisnicima aplikacije u blizini trenutnog položaja
						\item pisanje pitanja 
						\item dodavanje fotografije
						\item objava upita
					\end{enumerate}
					\item odgovarati na pitanja drugih korisnika 
					\item ocijeniti druge korisnike koji su mu odgovorili na pitanja
					\item pregledati ocjene profesionalaca
					\item brisati vlastita pitanja
					\item poslati zahtjev administratoru za otvaranje nove teme
					\item poslati zahtjev administratoru za ulogu profesionalca
					
				\end{enumerate}	
				
				
				\item \underbar{Profesionalac može:}
				\begin{enumerate}
					\item ima iste ovlasti i mogućnosti kao i registrirani korisnik
					\item odabrati teme o kojima zna mnogo odnosno za koje može reći da je profesionalac
					\item dodati informacije o vještinama
					\item dodati informacije o kvalifikacijama
					\item imati uvid u pitanja koja su mu poslali registrirani korisnici
					\item imati uvid u svoje ocjene
					\item odgovoriti na pitanja koja su mu poslali registrirani korisnici
				\end{enumerate}
				
				
				\item \underbar{Administrator može:}
				\begin{enumerate}
					\item brisati pitanja korisnika
					\item brisati odgovore korisnika
					\item prihvatiti ili odbiti zahtjev korisnika za otvaranje nove teme
					\item prihvatiti ili odbiti zahtjev koji mu korisnik šalje kako bi postao profesionalac
					\item privremeno ili trajno blokirati bilo kojeg korisnika aplikacije
				\end{enumerate}
				
			\end{enumerate}
			
			
			
			
			\eject 
			
			
			
			\subsection{Obrasci uporabe}
			
			\subsubsection{Opis korisničkih obrazaca uporabe}
			
			\noindent \underbar{\textbf{UC1 - Registracija}}
			\begin{enumerate}
				
				\item \textbf{Glavni sudionik: } Neregistrirani korisnik
				\item  \textbf{Cilj:} Stvoriti korisnički račun za pristup sustavu
				\item  \textbf{Sudionici:} -
				\item  \textbf{Preduvjet:} Odabir registracije
				\item  \textbf{Opis osnovnog tijeka:}
				
				\item[] \begin{enumerate}
					\item Odabir gumba \textit{Registracija} na početnom zaslonu pri ulazu na web stranicu
					\item Otvara se stranica s poljima za unos podataka
					\item Korisnik unosi svoje podatke(ime, prezime, e-mail, korisničko ime, lozinku)
					\item Sustav provjerava ispravnost podatke
					\item Sustav sprema podatke u bazu podataka
					\item Sustav šalje korisniku zahtjev za omogućavanje pristupa lokaciji (koji korisnik u tom trenutku može odbiti)
					\item Korisnik prima obavijest o uspješnoj registraciji
					
				\end{enumerate}
				
				\item  \textbf{Opis mogućih odstupanja:}
				
				\item[] \begin{enumerate}
					
					\item[5.d] Korisnik je unio krivu e-mail adresu
					\item[] \begin{enumerate}
						
						\item Korisnik prima obavijest da je e-mail adresa neispravna
						\item Omogućava se korisniku da ponovo unese e-mail adresu
					\end{enumerate}
					\item[5.d] Korisnik je unio već zauzeto korisničko ime
					\item[] \begin{enumerate}
						\item Korisnik prima obavijest da je korisničko ime zauzeto
						\item Omogućava se korisniku da unese novo korisničko ime
						
					\end{enumerate}
					
				\end{enumerate}
			\end{enumerate}
			
			\noindent \underbar{\textbf{UC2 - Prijava}}
			\begin{enumerate}
				
				\item \textbf{Glavni sudionik: } Registrirani korisnik
				\item  \textbf{Cilj:} Prijaviti se u sustav 
				\item  \textbf{Sudionici:} -
				\item  \textbf{Preduvjet:} Korisnik je registriran u sustav
				\item  \textbf{Opis osnovnog tijeka:}
				
				\item[] \begin{enumerate}
					\item Korisnik unosi svoje podatke potrebne za prijavu u sustav (korisničko ime i lozinku)
					\item Korisnik odabire gumb \textit{Prijava} pri ulasku na web aplikaciju
					\item Sustav provjerava ispravnost unesenih podataka
					\item Otvara se početna stranica aplikacije
					
			\end{enumerate}
				
				\item  \textbf{Opis mogućih odstupanja:}
				
				\item[] \begin{enumerate}
					
					\item[5.c] Korisnik unio krivo korisničko ime 
					\item[] \begin{enumerate}
						
						\item Sustav javlja da je jedan od podataka neispravan
						\item Omogućava se korisniku da ponovo unese korisničko ime i lozinku
						
					\end{enumerate}
					\item[5.c] Korisnik unio krivu lozinku
					\item[] \begin{enumerate}
					
					\item Sustav javlja da je jedan od podataka neispravan
					\item Omogućava se korisniku da ponovo unese korisničko ime i lozinku
					
				\end{enumerate}
					\item[5.c] Korisnik je blokiran 
					\begin{enumerate}
						\item Korisnik prima obavijest da mu je račun blokiran te nema mogućnost korištenja aplikacije
					\end{enumerate}
					
				\end{enumerate}
			\end{enumerate}
			
			\pagebreak
			
			\noindent \underbar{\textbf{UC3 - Odjava}}
			\begin{enumerate}
				
				\item \textbf{Glavni sudionik: } Registrirani korisnik
				\item  \textbf{Cilj:} Odjaviti se iz sustava
				\item  \textbf{Sudionici:} -
				\item  \textbf{Preduvjet:} Korisnik je prijavljen u sustav(UC2)
				\item  \textbf{Opis osnovnog tijeka:}
				
				\item[] \begin{enumerate}
					
					\item Korisnik zahtjeva odjavu iz sustava odabirom gumba \textit{Odjava} na početnoj stranici
					\item Sustav odjavljuje korisnika
					\item Prikazuje se stranica za prijavu u sustav
	
				\end{enumerate}
			
			\end{enumerate}
			
			
			\noindent \underbar{\textbf{UC4 - Pregled korisničkih profila}}
			\begin{enumerate}
				
				\item \textbf{Glavni sudionik: } Registrirani korisnik
				\item  \textbf{Cilj:} Korisnik može vidjeti podatke o ostalim korisnicima 
				\item  \textbf{Sudionici:} -
				\item  \textbf{Preduvjet:} Prijava u sustav
				\item  \textbf{Opis osnovnog tijeka:}
				
				\item[] \begin{enumerate}
					\item Korisniku sustav na početnoj stranici nudi pregled \textit{Aktivnih pitanja po kategoriji}
					\item Korisnik pronalazi profil korisnika kojeg želi pregledati
					\item Klikom na gumb \textit{Pregledaj profil} korisnik pristupa profilu drugog korisnika
					\item Na profilu su prikazani korisničko ime, ime, prezime, zadnja aktivna pitanja u kojima korisnik sudjeluje					
				\end{enumerate}
				
			\end{enumerate}
		
			\noindent \underbar{\textbf{UC5 - Uređivanje vlastitog profila}}
			\begin{enumerate}
				
				\item \textbf{Glavni sudionik: } Registrirani korisnik
				\item  \textbf{Cilj:} Korisnik mijenja podatke o sebi
				\item  \textbf{Sudionici:} -
				\item  \textbf{Preduvjet:} Prijava u sustav i ulazak na \textit{Moj profil}
				\item  \textbf{Opis osnovnog tijeka:}
				
				\item[] \begin{enumerate}
					
					\item Ako korisnik želi uvid u svoj profil bira opciju \textit{Moj profil} koja se nalazi na početnom ekranu nakon prijave u sustav, a ako želi uvid u profile ostalih korisnika može kliknuti na korisničko ime 
					\item Korisnik ima uvid u svoje podatke(ime, prezime, e-mail adresa, korisničko ime, pitanja koja je postavio, pitanja na koja je odgovorio, profilna slika)
					\item Ako je korisnik profesionalac, ima uvid u svoju ocjenu i zahtjeve za odgovore na pitanja
					\item Odabirom gumba \textit{Uredi profil} korisnik može mijenjati svoje podatke(ime, prezime, korisničko ime, lozinka)
					\item Korisnik mijenja podatke
					\item Korisnik sprema promjene odabirom gumba \textit{Spremi promjene}
					\item Provjerava se validnost unesenih podataka
					\item Promjene se spremaju u bazu podataka 
					\item Sustav vraća korisnika na stranicu \textit{Moj profil}
					
				\end{enumerate}
				
				\item  \textbf{Opis mogućih odstupanja:}
				
				\item[] \begin{enumerate}
					
					\item[5.g] Korisnik nije ispunio jedno od polja (ime, prezime, korisničko ime, lozinka)
					\item[] \begin{enumerate}
						
						\item Sustav prikazuje upozorenje na neispunjeno polje
						\item Ne dopušta spremanje promjene
						\item Korisnik treba ispuniti sva polja da bi mogao spremiti promjene
						
					\end{enumerate}
					
				\end{enumerate}
			\end{enumerate}
			
			
			
			\noindent \underbar{\textbf{UC6 - Postavljanje javnog pitanja}}
			\begin{enumerate}
				
				\item \textbf{Glavni sudionik:} Registrirani korisnik
				\item  \textbf{Cilj:} Postaviti pitanje korisnicima koji se nalaze u blizini odabrane lokacije
				\item  \textbf{Sudionici:} Vanjski API za lokaciju
				\item  \textbf{Preduvjet:} Prijava u sustav(UC2)
				\item  \textbf{Opis osnovnog tijeka:}
				
				\item[] \begin{enumerate}
					
					\item Korisnik odabire opciju \textit{Postavi pitanje} koja se nalazi na početnom ekranu aplikacije
					\item Korisnik odabire lokaciju na kojoj želi postaviti pitanje 
					\item Korisnik odabire kategoriju pitanja
					\item Korisnik upisuje svoje pitanje:
						\begin{enumerate}
							\item u tekstualnom obliku
							\item putem fotografije
							\item oboje
						\end{enumerate}
					\item Korisnik odabire gumb \textit{Objavi}
					\item Pitanje se pohranjuje u bazu podataka zajedno s lokacijom 
					\item Pitanje se objavljuje tako da je vidljivo najbližim korisnicima koji se nalaze u početnom dometu
					\item Ako korisnik ne dobije odgovor na pitanje nakon određenog vremenskog intervala sustav širi područje korisnika kojima će se prikazati pitanje
					
	
					
				\end{enumerate}
				
				\item  \textbf{Opis mogućih odstupanja:}
				
				\item[] \begin{enumerate}
					\item Korisnik preskočio korak [ 5.b, 5.c, 5.d ]
					\item[] \begin{enumerate}
						
						\item Sustav javlja korisniku da mora ispuniti odgovarajuće polje
						\item Nakon što su zadana polja ispunjena, pitanje se objavljuje unutar kategorije u kojoj je postavljeno
						
					\end{enumerate}
					
				\end{enumerate}
			\end{enumerate}
			
				\noindent \underbar{\textbf{UC7 - Postavljanje pitanja profesionalcu}}
			\begin{enumerate}
				
				\item \textbf{Glavni sudionik:} Registrirani korisnik
				\item  \textbf{Cilj:} Postaviti pitanje korisnicima koji se nalaze u blizini odabrane lokacije
				\item  \textbf{Sudionici:} -
				\item  \textbf{Preduvjet:} Prijava u sustav(UC2)
				\item  \textbf{Opis osnovnog tijeka:}
				
				\item[] \begin{enumerate}
					
					\item Korisnik odabire opciju \textit{Postavi pitanje} koja se nalazi na početnom ekranu aplikacije
					\item Korisnik odabire kategoriju pitanja
					\item Korisnik odabire kojem će profesionalcu postaviti pitanje
					\item Korisnik upisuje svoje pitanje:
					\begin{enumerate}
						\item u tekstualnom obliku
						\item dodati fotografiju
						\item oboje
					\end{enumerate}
					\item Korisnik odabire gumb \textit{Objavi}
					\item Pitanje se pohranjuje u bazu podataka
					\item Pitanje se objavljuje
					\item Profesionalac dobije zahtjev za pitanjem
					
					
					
				\end{enumerate}
				
				\item  \textbf{Opis mogućih odstupanja:}
				
				\item[] \begin{enumerate}
					\item Korisnik preskočio korak [ 5.b, 5.c, 5.d ]
					\item[] \begin{enumerate}
						
						\item Sustav javlja korisniku da mora ispuniti odgovarajuće polje
						\item Nakon što su zadana polja ispunjena, pitanje se objavljuje unutar kategorije u kojoj je postavljeno
						
					\end{enumerate}
					
				\end{enumerate}
			\end{enumerate}
			
			\noindent \underbar{\textbf{UC8 - Odgovor na javno pitanje}}
			\begin{enumerate}
				\item \textbf{Glavni sudionik:} Registrirani korisnik
				\item \textbf{Cilj:} Odgovoriti na pitanje drugog korisnika
				\item \textbf{Sudionici:} -
				\item \textbf{Preduvjet:} Prijava u sustav(UC2)
				\item \textbf{Opis osnovnog tijeka:}
				\begin{enumerate}
					\item Korisnik na početnoj stranici aplikacije vidi \textit{Aktivna pitanja po kategorijama}
					\item Korisnik odabire pitanje na koje želi odgovoriti
					\item Korisnik odabire opciju \textit{Odgovor}
					\item Korisnik upisuje svoj odgovor 
					\item Korisnik odabire opciju \textit{Objavi}
					\item Odgovor se sprema u bazu podataka
					\item Odgovor se prikazuje drugim korisnicima 
				\end{enumerate}
			\end{enumerate}
			
			\noindent \underbar{\textbf{UC9 - Onemogućavanje odgovora}}
			\begin{enumerate}
				\item \textbf{Glavni sudionik:} Registrirani korisnik
				\item \textbf{Cilj:} Onemogućiti odgovore na postavljeno pitanje
				\item \textbf{Sudionici:} -
				\item \textbf{Preduvjet:} Prijava u sustav, postavljeno pitanje, dobiven barem jedan odgovor
				\item \textbf{Opis osnovnog tijeka:}
				\begin{enumerate}
					\item Korisnik ulazi na stranicu \textit{Moj profil}
					\item Korisnik može vidjeti popis postavljenih i odgovorenih pitanja
					\item Korisnik pronalazi svoje pitanje na kojem želi onemogućiti odgovore
					\item Korisnik odabire opciju \textit{Onemogući odgovore}
					\item Sustav šalje obavijest korisniku da je onemogućavanje odgovora uspješno obavljeno preko skočnog prozora
				\end{enumerate}
			\end{enumerate}	
			
			
			\noindent \underbar{\textbf{UC10 - Brisanje pitanja}}
			\begin{enumerate}
				\item \textbf{Glavni sudionik:} Registrirani korisnik
				\item \textbf{Cilj:} Obrisati prethodno postavljeno pitanje
				\item \textbf{Sudionici:} -
				\item \textbf{Preduvjet:} Prijava u sustav, postavljeno pitanje
				\item \textbf{Opis osnovnog tijeka:}
				\begin{enumerate}
					\item Korisnik ulazi na stranicu \textit{Moj profil}
					\item Korisnik može vidjeti popis postavljenih i odgovorenih pitanja
					\item Korisnik pronalazi pitanje koje želi obrisati
					\item Korisnik odabire opciju \textit{Obriši pitanje} 
					\item Prikaže se upit o potvrdi brisanja u obliku skočnog prozora preko kojeg sustav pita korisnika \textit{Jeste li sigurni da želite obrisati pitanje?} i korisnik odabire opciju 	\textit{Obriši}
					\item Pitanje se briše iz baze podataka
				\end{enumerate}
			
			
				\item \textbf{Popis mogućih odstupanja:}
					\begin{enumerate}
					\item [5.e] Korisnik na upit o potvrdi brisanja odabire opciju \textit{Odustani}
					\item[]	\begin{enumerate}
						\item Pitanje se ne briše
					\end{enumerate}
				\end{enumerate}
				
			\end{enumerate}
			
			
			\noindent \underbar{\textbf{UC11 - Brisanje korisničkog računa}}
			\begin{enumerate}
				\item \textbf{Glavni sudionik:} Registrirani korisnik
				\item \textbf{Cilj:} Izbrisati korisnički račun
				\item \textbf{Sudionici:} -
				\item \textbf{Preduvjet:} Korisnik je prijavljen u sustav(UC2)
				\item \textbf{Opis osnovnog tijeka:}
				\begin{enumerate}
					\item Korisnik ulazi na opciju \textit{Postavke}
					\item Otvara se stranica s osobnim podacima korisnika, na dnu stranice nalazi se opcija \textit{Obriši korisnički račun}
					\item Sustav skočnim prozorom traži suglasnost korisnika za brisanje računa
					\item Korisnik briše račun
					\item Korisnički račun se izbriše iz baze podataka
					\item Otvara se početna stranica za registraciju
				\end{enumerate}
			
				\item \textbf{Opis mogućih odstupanja:}
				 \begin{enumerate}
				 	\item [5.c] Korisnik odabire opciju \textit{Odustani}
				 		\item Korisnički račun se ne briše
				 		\item Otvara se stranica \textit{Postavke}
				 \end{enumerate}	
			\end{enumerate}
			
			\noindent \underbar{\textbf{UC12 - Ocjenjivanje profesionalca}}
			\begin{enumerate}
				\item \textbf{Glavni sudionik:} Registrirani korisnik
				\item \textbf{Cilj:} Ocijeniti profesionalca
				\item \textbf{Sudionici:} -
				\item \textbf{Preduvjet:}
				\begin{enumerate}
					\item Korisnik je prijavljen u sustav
					\item Korisnik je dobio odgovor profesionalca kojemu daje ocjenu
				\end{enumerate}
				\item \textbf{Opis osnovnog tijeka:}
				\begin{enumerate}
					\item Korisnik dobije odgovor profesionalca 
					\item Uz odgovor profesionalca korisniku se nudi mogućnost ocjenjivanja profesionalca i pregled angažmana profesionalca
					\item Korisnik odabire opciju \textit{Ocijeni}
					\item Pojavljuje se skočni prozor na kojem korisnik bira ocjenu od 1-5
					\item Ocjena se pohranjuje u bazu podataka te se ažurira prosječna ocjena profesionalca
				\end{enumerate}
				\item \textbf{Opis mogućih odstupanja:}
				\item [5.c] Korisnik bira opciju \textit{Odustani}
				\item[] \begin{enumerate}
					\item Sustav zatvara prozor za ocjenjivanje
				\end{enumerate}					
			\end{enumerate}
			
			
			
			\noindent \underbar{\textbf{UC13 - Brisanje sadržaja}}
			\begin{enumerate}
				\item \textbf{Glavni sudionik:} Administrator
				\item \textbf{Sudionici:} -
				\item \textbf{Cilj:} Ukloniti neprimjerene sadržaje
				\item \textbf{Preduvjet:} Odgovor je objavljen(UC8) ili je postavljeno pitanje(UC7) 
				\item \textbf{Opis osnovnog tijeka:}
				\begin{enumerate}
					\item Administrator pronalazi sadržaj, pitanje i/ili odgovor koji želi ukloniti
					\item Administrator odabire opciju \textit{Obriši}
					\item Sadržaj se briše iz baze podataka
					\item Pokreće se slanje poruke korisniku o brisanju neprimjerenog sadržaja 
				\end{enumerate}
				
			\end{enumerate}
			
			\noindent \underbar{\textbf{UC14 - Blokiranje korisnika}}
			\begin{enumerate}
				\item \textbf{Glavni sudionik:} Administrator
				\item \textbf{Sudionici:} -
				\item \textbf{Cilj:} Privremeno ili trajno blokirati korisnika
				\item \textbf{Preduvjet:} -
				\item \textbf{Opis osnovnog tijeka:}
				\begin{enumerate}
					\item Administrator pronalazi korisnika kojeg želi blokirati i ulazi na njegov profil
					\item Administrator bira opciju \textit{Blokiraj}
					\item Administrator odabire opciju \textit{Privremeno blokiraj} ili \textit{Trajno blokiraj}
				\end{enumerate}
				
			\end{enumerate}


			
			\noindent \underbar {\textbf{UC15 - Prihvaćanje zahtjeva za pitanje}}
			\begin{enumerate}
				\item \textbf{Glavni sudionik:} Profesionalac
				\item \textbf{Sudionici:} -
				\item \textbf{Cilj:} Prihvatiti zahtjev za odgovor na pitanje
				\item \textbf{Preduvjet:} Prijava u sustav(UC2)
				\item \textbf{Opis osnovnog tijeka:}
				\begin{enumerate}
					\item Profesionalac ulaskom na stranicu \textit{Početna stranica} prima obavijest o zahtjevu za pitanjem
					\item Profesionalac ulazi u obavijest:
					\begin{enumerate}
						\item Bira opciju \textit{Prihvati}
						\item Bira opciju \textit{Odbij}
					\end{enumerate}
					\item Ako je izabrao [b)i.]  profesionalac piše odgovor na svoje pitanje
				\end{enumerate}
				\item \textbf{Opis mogućih odstupanja:}
				\begin{enumerate}
					\item Profesionalac je odbio zahtjev za pitanjem [b)ii.]
					\begin{enumerate}
						\item Korisnik prima obavijest o odbijanju zahtjeva za pitanje
					\end{enumerate}
				\end{enumerate}
			\end{enumerate}
			
			\noindent \underbar{\textbf{UC16 - Odgovor profesionalca na pitanje}}
			\begin{enumerate}
				\item \textbf{Glavni sudionik:} Profesionalac
				\item \textbf{Sudionici:} -
				\item \textbf{Cilj:} Odgovoriti na pitanje
				\item \textbf{Preduvjet:} Prijava u sustav i prihvaćanje zahtjeva za pitanjem ako je isti poslan
				\item \textbf{Opis osnovnog tijeka:}
				\begin{enumerate}
					\item Profesionalac pronalazi pitanje koje mu je postavljeno na početnoj stranici
					\item Profesionalac upisuje odgovor u prostor za pisanje
					\item Profesionalac bira opciju \textit{Odgovori}
					\item Odgovor se pohranjuje u bazu podataka
					\item Korisnik koji je postavio pitanje prima obavijest da je profesionalac odgovorio na njegovo pitanje
				\end{enumerate}
			\end{enumerate}
		
				\noindent \underbar{\textbf{UC17 - Slanje zahtjeva za ulogu profesionalca}}
			\begin{enumerate}
				\item \textbf{Glavni sudionik:} Registrirani korisnik
				\item \textbf{Sudionici:} -
				\item \textbf{Cilj:} Dobiti potvrdu da je korisnik profesionalac
				\item \textbf{Preduvjet:} Prijava u sustav
				\item \textbf{Opis osnovnog tijeka:}
				\begin{enumerate}
					\item Korisnik odabire opciju \textit{Postavke}
					\item Korisnik odabire opciju \textit{Pošalji zahtjev za status profesionalca}
					\item Korisnik odabire u kojoj kategoriji želi imati status profesionalca
					\item Korisnik opisuje svoje kvalifikacije
					\item Odabire opciju \textit{Pošalji zahtjev}
				\end{enumerate}
				\item \textbf{Opis mogućih odstupanja:}
				\begin{enumerate}
					\item [5.c] Korisnik nije odabrao kategoriju
					\begin{enumerate}
						\item Prima obavijest da jedno od polja nije ispunjeno te korisnik ne može poslati zahtjev
					\end{enumerate}
				\end{enumerate}
			\end{enumerate}
			
			\noindent \underbar{\textbf{UC18 - Potvrđivanje profesionalca}}
			\begin{enumerate}
				\item \textbf{Glavni sudionik:} Administrator
				\item \textbf{Sudionici:} -
				\item \textbf{Cilj:} Potvrditi da je registrirani korisnik profesionalac
				\item \textbf{Preduvjet:} Prijava u sustav korisnika koji ima  prava administratora
				\item \textbf{Opis osnovnog tijeka:}
				\begin{enumerate}
					\item Administrator pregledava podatke o kategoriji i kvalifikacijama korisnika
					\item Administrator odabire opciju \textit{Potvrdi profesionalca}
					\item Unutar aplikacije postaje vidljivo da je korisnik profesionalac
				\end{enumerate}
				\item \textbf{Opis mogućih odstupanja:}
				\begin{enumerate}
					\item Administrator odabire opciju \textit{Odustani od potvrde}
					\begin{enumerate}
						\item Korisnik prima obavijest da nije potvrđen kao profesionalac
					\end{enumerate}
				\end{enumerate}
			\end{enumerate}
		
		\noindent \underbar{\textbf{UC19 - Uređivanje javnog pitanja}}
		\begin{enumerate}
			\item \textbf{Glavni sudionik:} Registrirani korisnik
			\item \textbf{Sudionici:} -
			\item \textbf{Cilj:} Urediti pitanje koje je korisnik postavio
			\item \textbf{Preduvjet:} Prijava u sustav, korisnik postavio barem jedno pitanje
			\item \textbf{Opis osnovnog tijeka:}
			\begin{enumerate}
	
				\item Korisnik pronalazi svoje pitanje koje želi urediti
				\item Odabire opciju \textit{Uredi pitanje}
				\item Mijenja tekst pitanja
				\item Sprema promjene odabirom opcije \textit{Spremi promjene}
				
			\end{enumerate}
			\item \textbf{Opis mogućih odstupanja:}
			\begin{enumerate}
				\item Korisnik je već dobio odgovor na postavljeno pitanje
				\begin{enumerate}
					\item Korisnik na vlastitom pitanju nema opciju \textit{Uredi pitanje}
				\end{enumerate}
			\end{enumerate}
		\end{enumerate}
	
	\noindent \underbar{\textbf{UC20 - Pregled pitanja po kategorijama}}
	\begin{enumerate}
		\item \textbf{Glavni sudionik:} Registrirani korisnik
		\item \textbf{Sudionici:} -
		\item \textbf{Cilj:} Pregledati pitanja određene kategorije
		\item \textbf{Preduvjet:} Prijava u sustav
		\item \textbf{Opis osnovnog tijeka:}
		\begin{enumerate}
			\item Korisnik se nalazi na početnoj stranici
			\item Korisnik ima uvid u pitanja postavljena u njegovoj blizini
			\item Odabire opciju \textit{Filtriraj}
			\item Korisniku se prikazuje popis kategorija pitanja
			\item Korisnik odabire jednu od kategorija
			\item Korisnik vidi aktivna pitanja u odabranoj kategoriji
		\end{enumerate}

	\end{enumerate}
			
	\newpage
	
			\subsubsection{Dijagrami obrazaca uporabe}
			
			\begin{figure}[H]
				\includegraphics[width=\linewidth]{dijagrami/Osnovne_funkcionalnosti_korisnika.png}
				\caption{Dijagram obrazaca uporabe, osnovne funkcionalnosti korisnika}
				\label{Dijagram obrazaca uporabe, osnovne funkcionalnosti korisnika}
			\end{figure}
			\eject	
			
			\begin{figure}[H]
				\includegraphics[width=\linewidth]{dijagrami/Funkcionalnosti_registriranog_korisnika.png}
				\caption{Dijagram obrazaca uporabe, funkcionalnosti registriranog korisnika}
				\label{Dijagram obrazaca uporabe, funkcionalnosti registriranog korisnika}
			\end{figure}
			\eject		
			
			\begin{figure}[H]
				\includegraphics[width=\linewidth]{dijagrami/Funkcionalnosti_profesionalca_administratora.png}
				\caption{Dijagram obrazaca uporabe, funkcionalnosti profesionalnog korisnika i administratora}
				\label{Dijagram obrazaca uporabe, funkcionalnosti profesionalnog korisnika i administratora}
			\end{figure}
			\eject		
			
			\subsection{Sekvencijski dijagrami}		
			
			
			\textbf {Obrazac uporabe UC6 - Postavljanje javnog pitanja}
			\\
			\\
			Pri postavljanju pitanja, korisnik upisuje pitanje u text box. Pri završetku pisanja pitanja
			stranica pita korisnika za dozvolu korištenja lokacije. Ako korisnik odobri, stranica
			dohvaća njegovu lokaciju. Podaci o lokaciji i pitanje se šalju na poslužitelja, koji validira
			pitanje, to jest provjerava je li pitanje neprazno i ne null, ako je prazno ili null,
			korisnik prima poruku o pogrešci.        
			Inače se vrijednost poruke i lokacija spremaju u bazu. Potvrda o uspješnom postavljanju
			pitanja se vraća krajnjem korisniku.
			\\
			\begin{figure}[H]
				\includegraphics[width=\linewidth]{dijagrami/UC6_postavljanje_javnog_pitanja.png}
				\caption{Sekvencijski dijagram UC6}
				\label{UC6}
			\end{figure}
			\eject
			
			\noindent
			\textbf {Obrazac uporabe UC8 - Odgovor na javno pitanje}
			\\
			\\
			Korisnik odabire pitanje na koje će pisati odgovor klikom na gumb \textit{Odgovor}. Potom upisuje odgovor
			i klikom na gumb \textit{Objavi} pokreće funkciju slanje odgovora koja šalje sadržaj poruke na poslužitelja.
			Poslužitelj potom sprema sadržaj poruke u bazu podataka. Zatim se na korisničkom sučelju
			unutar teme prikazuje njegov odgovor kojeg je napisao.
			
			\begin{figure}[H]
				\includegraphics[width=\linewidth]{dijagrami/UC8_odgovor_na_javno_pitanje.png}
				\caption{Sekvencijski dijagram UC8}
				\label{UC8}
			\end{figure}
			\eject
			
			\noindent
			\textbf {Obrazac uporabe UC12 - Ocjenjivanje profesionalca}
			\\
			\\
			Prijavljeni registrirani korisnik dobiva odgovor od profesionalca, bira ocjenu od 1-5 te se pritiskom na gumb
			\textit{Ocijeni} na poslužitelja šalje ocjena i id profesionalca. Ocjena se sprema u tablicu profesionalnih korisnika
			pod ocjene u bazi podataka, te se sve ocjene šalju na poslužitelja. Poslužitelj potom iz svih ocjena nanovo računa
			prosjek profesionalca i prosjek sprema u bazu. Dobiveni prosjek se također prikazuje korisniku.
			\begin{figure}[H]
				\includegraphics[width=\linewidth]{dijagrami/UC12_ocjenjivanje_profesionalca.png}
				\caption{Sekvencijski dijagram UC12}
				\label{UC12}
			\end{figure}
			\eject
					
			\noindent
			\textbf {Obrazac uporabe UC20 - Pregled pitanja po kategorijama}
			\\
			\\
			Korisnik odabere kategoriju po kojoj će filtrirati. Time se zahtjev za
			dohvat pitanja iz odabrane kategorije šalje na poslužitelja, koji dohvaća pitanja iz baze. Poslužitelj
			korisniku vraća web sadržaj s filtriranim pitanjima.
			\\
			\\	
			\begin{figure}[H]
				\includegraphics[width=\linewidth]{dijagrami/UC20_pregled_pitanja_po_kategoriji.png}
				\caption{Sekvencijski dijagram UC20}
				\label{UC20}
			\end{figure}
			\eject
			
			
			\section{Ostali zahtjevi}
			
			\begin{packed_item}
				\item Implementacija sustava je u obliku web aplikacije kreirane u objektno-orijentiranim jezicima
				
				\item Aplikacija treba biti pristupačna i intuitivna za korištenje svakom prosječnom korisniku
				
				\item Izgled korisničkog sučelja mora biti optimiziran za sve uređaje
				
				\item Neispravno korištenje ne ruši funkcionalnost i rad unutar korisničkog sučelja
				
				\item Aplikacija mora raditi za više korisnika u stvarnom vremenu
				
				\item Aplikaciji se može pristupiti pomoću HTTPS iz javne mreže
				
				\item Otpornost aplikacije na vanjske i unutarnje greške mora biti osigurana
				
				\item Svaka naknadna nadogradnja ne narušava prijašnju funkcionalnost aplikacije
				
				\item Korisnikovi podaci moraju biti zaštićeni u bazi podataka služeći se nekim od postojećih, potvrđenih algoritama za enkripciju
				
				\item Svaka naknadna nadogradnja ne narušava prijašnju funkcionalnost aplikacije
				
				\item Korisničko sučelje i sustav moraju podržavati hrvatsku abecedu (dijakritičke znakove) pri unosu i prikazu tekstualnog sadržaja
				
				\item Izvršavanje dijela programa u kojem se pristupa bazi podataka ne smije trajati duže od nekoliko sekundi
			\end{packed_item}