
\chapter{Opis projektnog zadatka}
		
		\setlength{\parindent}{10ex} 
		Cilj projekta je razviti aplikaciju PitajNajbliže, web aplikaciju u stilu internetskog foruma. Svrha aplikacije je omogućiti brze odgovore na pitanja koja korisnici imaju u tom trenutku. Način postizanja željene svrhe je baziran na vezanju geografske lokacije uz svako postavljeno pitanje. Na pitanja mogu odgovoriti korisnici koji se nalaze u blizini lokacije na kojoj je pitanje postavljeno. Očekivani rezultat uvođenja elementa praćenja lokacije u aplikaciju sa stilom internetskog foruma je veća angažiranost pojedinog korisnika zbog povećane vjerojatnosti da mu je pitanje povezano s njegovom lokacijom zanimljivo te da ima bolju informiranost o problemu zadanom preko pitanja nego što bi imali korisnici koji nisu povezani s lokacijom postavljanog pitanja. Naime, kada korisnik postavlja pitanje, odgovor želi dobiti što je prije moguće. Današnji korisnici interneta nemaju strpljenja čekati nekoliko dana/mjeseci u neizvjesnosti hoće li itko naići na njegovo pitanje i upisati odgovor.
		\\
		\par 
		\indent Lokacija postavljenog pitanja može biti korisnikova trenutna lokacija ili neka druga lokacija nevezana uz trenutnu, primjerice na drugom kraju svijeta. Pitanja mogu biti o bilo kojoj sferi života, od razonode do traženja poslova. Također, zbog preglednosti, pitanja se sortiraju po kategorijama. Primjerice korisnika može zanimati koja je najbolja pekara u centru Zagreba. Tada bi svoji upit stavio pod kategoriju \textit{Hrana} ili neku drugu, više specifičnu kategoriju, ako takva postoji.
		Aplikacija je zamišljena kao web aplikacija primarno za mobilne uređaje. Mogu je koristiti registrirani korisnici(obični korisnici i profesionalci). Za registraciju je potrebno upisati:
		
		\begin{enumerate}
			\item ime
			\item prezime
			\item korisničko ime
			\item e-mail adresu
			\item lozinku
		\end{enumerate}	
	
		Preduvjet za korištenje aplikacije je registracija / prijava korisnika. Za prijavu potrebni su lozinka i korisničko ime. Obični, odnosno registrirani korisnici mogu postavljati pitanja, odabrati pomoć profesionalca i odgovarati na pitanja. Po ulasku u aplikaciju korisnici vide aktivna pitanja koja su postavljena u blizini njihove trenutne lokacije.
		\\ 
		\par
		\indent Korisnik postavlja pitanje tako da odabere jednu od predefiniranih kategorija i lokaciju na kojoj želi postaviti pitanje. Lokacija može biti trenutna lokacija korisnika ili proizvoljna lokacija. Također, postoji mogućnost postavljanja direktnog pitanja profesionalcu. Profesionalac je registrirani korisnik koji ima iskustva ili veliko znanje o određenoj kategoriji. Uz svako postavljeno pitanje, vežu se podaci o lokaciji koji se utvrđuju automatski iz
		lokacije uređaja ili preglednika. Lokacija se može zadati i pomoću karte. Korisnik može objaviti
		svoje pitanje, može ga trajno obrisati ili onemogućiti daljnje odgovaranje. Temeljem lokacije
		pitanja, sustav odabire skup najbližih korisnika kojima će se pitanje prikazati. Ako se ne
		ispune uvjeti / ne prikupi se dovoljan broj odgovora, sustav može proširiti područje korisnika
		kojima će prikazati pitanje. Kada je u aplikaciji registrirano novo pitanje relevantno za korisnika
		po lokaciji, korisnik zaprima obavijest.
		\\
		\par
		\indent Pitanja i odgovori mogu biti tekstualnog oblika ili u obliku fotografije. Ako korisnik koji je postavio javno pitanje ne dobije odgovor na isto u određenom roku, radijus oko lokacije u kojem se pitanje prikazuje povećava se. Tako veći broj korisnika može odgovoriti na pitanje. Kada se postavi novo pitanje korisnici aplikacije koji se nalaze u blizini dobiju obavijest da je postavljeno novo pitanje. Ako je pitanje postavljeno profesionalcu nije važno gdje se nalaze ni profesionalac niti korisnik koji postavlja pitanje. Tada korisnik odabire kategoriju pitanja. Nakon odabira kategorije korisnik može vidjeti popis korisnika koji se smatraju profesionalcima za tu kategoriju. Pitanje koje se postavlja profesionalcu, može se poslati samo jednom profesionalcu. Da bi korisnik koji postavlja pitanje znao kojem profesionalcu se najbolje obratiti može vidjeti opis kvalifikacija profesionalca i njegovu prosječnu ocjenu.
		\\
		\\
		\\
		\\
		\par 
		\indent Korisnici ocjenjuju profesionalce na temelju njihovih odgovora. Profesionalci mogu dobiti ocjene od 1 do 5. Što je viša ocjena to je sigurniji odgovor tog profesionalca. Registrirani korisnici koji žele imati status profesionalca moraju zatražiti odobravanje statusa profesionalca od strane administratora. Da bi bili odobreni kao profesionalci trebaju u svom zahtjevu priložiti potvrde svojih kvalifikacija. Prije odobravanja statusa profesionalca njihova uloga je ista kao i ona ostalih registriranih korisnika. 
		\\
		\par 
		\indent Profesionalci mogu prihvatiti ili odbiti zahtjev običnog korisnika. Ako profesionalac odbije odgovoriti na pitanje, obični korisnik dobije obavijest da je njegov zahtjev odbijen i mora ponovo postaviti pitanje. Za profesionalce je povoljno da odbiju odgovarati na pitanje ako ne znaju dovoljno. U suprotnom riskiraju snižavanje svoje ocjene.
		\\
		\par
		\indent Ako je korisnik na javno postavljeno pitanje dobio zadovoljavajući odgovor može onemogućiti daljnje odgovore. Svoje pitanje može jednostavno pronaći ulaskom na vlastiti profil. Na svom profilu može vidjeti podatke koje je unio prilikom registracije, svoju profilnu sliku te pitanja koja je postavio ili na koja je odgovorio, kao i lokacije vezane uz ta pitanja.
		\\
		\par 
		\indent Ulaskom na profile drugih registriranih korisnika može se vidjeti njihovo korisničko ime, profilna slika te postavljena i odgovorena pitanja te lokacije tih pitanja. Ulaskom na profil profesionalca moguće je vidjeti njegove odgovore na javno postavljena pitanja, ocjene i pitanja koja je on postavio. Također se može vidjeti na koliko je pitanja odgovorio koja su postavljena izravno njemu kao profesionalcu.
		\\
		\par
		\indent Administrator kao sudionik u radu aplikacije kontrolira sadržaj. Ima mogućnosti brisanja neprimjerenih ili ponavljajućih pitanja. Može privremeno ili trajno blokirati korisnike ako procjene da isti ugrožavaju iskustvo drugih korisnika. Također mogu prihvatiti ili odbiti zahtjev korisnika za status profesionalca. Prije odluke dužnost administratora je istražiti dotičnog korisnika kako bi bio siguran je li korisnik dovoljno kvalificiran za status profesionalca. Uz već navedene obveze i funkcije, administrator može otvoriti novu kategoriju ako misli da je potrebno.
		\\
		\par
		\indent Uvođenjem elementa lokacije, potencijalna korisnost aplikacije značajno raste u odnosu na slične aplikacije koje nisu prilagođene za korištenje lokacijskih usluga. Naime, bez uvođenja ikakvih dodatnih funkcionalnosti, aplikacija PitajNajbliže omogućuje turistima postavljanje pitanja lokalnim stanovnicima nekog područja te tako jednostavno i efikasno informiranje o mjestu koje žele posjetiti. Direktnu financijsku korist od aplikacije PitajNajbliže imala bi i uprava ciljanog grada/mjesta jer bi mogli uz suradnju s administratorom sustava, registrirati službenu osobu koja može dati preciznije, sigurnije podatke od običnih korisnika. Isti princip mogu koristiti i vlasnici poslovnih objekata poput kafića, restorana ili hotela kako bi se bolje povezali s potencijalnim gostima. Dodatno, aplikacija se može koristiti i za online instrukcije.
		\\
		\par
		\indent 
		Ukratko, aplikacija PitajNajbliže, web aplikacija u stilu internetskog foruma, omogućuje dvije osnovne funkcionalnosti po kojima se razlikuje od ostalih sličnih aplikacija: omogućuje lokacijske usluge i definira profesionalca kao posebnog korisnika koji je stručan u svojoj kategoriji.
		Lokacijske usluge su korisne iz više razloga:
		\begin{enumerate}
			\item postavljena pitanja se prikazuju korisnicima koji se nalaze u blizini zadane lokacije te tako čine pitanja relevantnijima za korisnike koji na njih odgovaraju
			\item povećavaju vjerojatnost da će korisnici brže odgovoriti na pitanje ako je ono za njih relevantno
			\item bez uvođenja ikakvih dodatnih funkcionalnosti, omogućuju turistima postavljanje pitanja lokalnim stanovnicima
			\item omogućuju vlasnicima poslovnih objekata da se povežu s potencijalnim mušterijama
			\item ako unutar određenog vremena korisnik ne dobije odgovor, lokacijski radijus se proširuje kako bi korisnik dobio odgovor što prije
		\end{enumerate}
		Činjenica da je stručnost profesionalca potvrđena od strane administrator čini aplikaciju znatno ozbiljnijom jer korisnici mogu postavljati pitanja osobi s garancijom da će dobiti kvalitetan odgovor, a profesionalcu istovremeno omogućuje promociju, u smislu da ako dobro odgovori na pitanja korisnika, dobiti će dobre ocjene koje su vidljive drugim korisnicima (potencijalnim poslodavcima) na njegovom profilu.
		\eject

	