
\chapter{Arhitektura i dizajn sustava}

		
		\noindent
		Arhitektura se može podijeliti na tri podsustava:
		\begin{enumerate}
			\item Web poslužitelj
			\item Web aplikacija
			\item Baza podataka
		\end{enumerate}
	
	
		\par
		\textit{\underline{Web preglednik}} je program koji korisniku omogućuje pregled web-stranica i multimedijalnih sadržaja vezanih uz njih. Svaki internetski preglednik je prevoditelj. Dakle, stranica je pisana u kodu koji preglednik nakon toga interpretira kao nešto svakome razumljivo. Korisnik putem web preglednika šalje zahtjev web poslužitelju.
		\\
		\par
		\textit{\underline{Web poslužitelj}} osnova je rada web aplikacije. Njegova primarna zadaća je komunikacija klijenta s aplikacijom. Komunikacija se odvija preko HTTP (engl. Hyper Text Transfer Protocol) protokola, što je protokol u prijenosu informacija na webu.
		Poslužitelj je onaj koji pokreće web aplikaciju te joj prosljeđuje zahtjev.
		\\
		\par
		Korisnik koristi \textit{\underline{web aplikaciju}} za obrađivanje željenih zahtijeva. Web aplikacija obrađuje zahtjev te ovisno o zahtjevu, pristupa bazi podataka nakon čega preko poslužitelja vraća korisniku odgovor u obliku HTML dokumenta vidljivog u web pregledniku.
		Programski jezik kojeg smo odabrali za izradu naše web aplikacije je programski jezik Java sa Spring Boot radnim okvirom te programski jezik JavaScript kroz radni okvir React. Odabrano razvojno okruženje je IntelliJ IDEA i Eclipse. Arhitektura web aplikacije podijeljena je na klijentski i serverski dio. Klijentski dio izgrađen je u radnom okviru React.js te koristi Flux arhitekturni obrazac. Klijentski dio je ono s čime korisnici imaju direktnu interakciju služeći se Web preglednikom. Klijentski dio ovisno o akcijama korisnika šalje zahtjeve na serverski dio aplikacije. Serverski dio izgrađen je uz pomoć Spring Boot razvojni okvir te primjenjuje REST arhitekturni obrazac.
		Karakteristika takve podijele unutar same aplikacije je nezavisni razvoj klijentskog i serverskog dijela aplikacije što značajno olakšava testiranje i podjelu članova tima na podtimove zadužene za specifičan dio aplikacije. Primjenom REST arhitekturnog obrasca smanjujemo međusobnu povezanost komponenti zbog čega dolazi do značajnog povećanja u čitljivosti koda i njegovoj kvaliteti. 
			
		\section{Baza podataka}
			
			
		Za potrebe našeg sustava koristit ćemo relacijsku bazu podataka koja svojom strukturom olakšava modeliranje stvarnog svijeta. Gradivna jedinka baze je relacija, odnosno tablica koja je definirana svojim imenom i skupom atributa. Zadaća baze podataka je brža i jednostavna pohrana, izmjena i dohvat podataka za daljnju obradu.
		Baza podataka ove aplikacije sastoji se od sljedećih entiteta:
		\begin{enumerate}
			\item app\_user
			\item admin
			\item professional\_user
			\item question
			\item category
			\item qualification
			\item professional\_user\_qualifications
			\item skill
			\item professional\_user\_skills
			\item answer\_to\_question
			\item answer\_to\_request
			\item request
		\end{enumerate}
	
	\newpage
		
			\subsection{Opis tablica}
			
			
			\begin{itemize}


				\item \textit{\textbf{AppUser} - entitet sadržava sve informacije koje su potrebne za korisnika aplikacije. Ovaj entitet je u One-to-Many vezi s entitetima answer\_to\_question, question i request preko user\_id-a.}
			
			\end{itemize}

				
				\begin{longtabu} to \textwidth {|X[10, l]|X[6, l]|X[20, l]|}
					
					\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{app\_user}}	 \\[3pt] \hline
					\endfirsthead
					
					\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{app\_user}}	 \\[3pt] \hline
					\endhead
					
					\hline 
					\endlastfoot
					
					\rowcolor{LightGreen} id (PK) & Long	& Jedinstveni identifikator korisnika aplikacije. \\ \hline
					username & String & Jedinstveno korisničko ime.	\\ \hline
					password & String & Lozinka korisnika.	\\ \hline
					email & String & Korisnikova email adresa.	\\ \hline
					firstName	& String &   Ime korisnika.	\\ \hline 
					lastName & String &  Prezime korisnika. \\ \hline 
					userPicturePath & String & Put do profilne slike korisnika\\ \hline
					role & Role & Uloga korisnika\\ \hline
					category & Category & Kategorija korisnika\\ \hline
					skills & Set<Skill> & Korisnikove vještine\\ \hline
					qualifications & Set<Qualification> & Korisnikove kvalifikacije\\ \hline
					numberOfEngagements & Integer & Broj obrađenih korisničkih zahtjeva\\ \hline
					rating & Double & Ocjena korisnika\\ \hline
					timeout & Integer & \\ \hline
					deactivated & boolean & Oznaka je li račun deaktiviran ili ne\\ \hline

					
				\end{longtabu}
				
			
					
		
		\begin{itemize}

		\item \textit{\textbf{question}	- entitet sadržava informacije vezane uz pitanje koje korisnik postavlja. Ovaj entitet je u Many-to-One vezi s entitetom category preko category\_id-a, i u One-to-One vezi s entitetom  answer\_to\_question preko id-a, te Many-to-One vezi s app\_user preko user\_id-a.}

		\end{itemize}
			
		\begin{longtabu} to \textwidth {|X[10, l]|X[6, l]|X[20, l]|}
				
			\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{question}}	 \\[3pt] \hline
			\endfirsthead
				
			\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{question}}	 \\[3pt] \hline
			\endhead
				
			\hline 
			\endlastfoot
				
			\cellcolor{LightGreen}id (PK) & Long	& Jedinstveni identifikator pitanja. \\ \hline
			user & AppUser & Korisnik koji je postavio pitanje\\ \hline
			questionText & String & Tekst pitanja.	\\ \hline
			\cellcolor{LightBlue} category\_id (FK)& Long & Jedinstveni identifikator kategorije pitanja.	\\ \hline
			disabled & boolean & Identifikator je li odgovaranje zabranjeno (Da/Ne).	\\ \hline 
			longitude & Double & Zemljopisna duljina dodijeljena pitanju.	\\ \hline
			latitude & Double &  Zemljopisna širina dodijeljena pitanju. \\ \hline 
			displayRadius & Double & Radijus unutar kojeg se pitanje prikazuje\\ \hline
			timeCreated & Date & Datum kada je pitanje postavljeno\\ \hline
			questionPicturePath & String & Put do slike u pitanju\\ \hline
											
			\end{longtabu}
		
		\pagebreak
		
		\begin{itemize}

		\item \textit{\textbf{request} - entitet sadržava informacije vezane uz zahtjev kojeg korisnik postavlja profesionalcu. Ovaj entitet je u Many-to-One vezi s entitetom category preko category\_id-a, i u One-to-One vezi s entitetom  answer\_to\_request preko id-a, te u Many-to-One vezi s entitetima app\_user preko user\_id-a i professional\_user preko professional\_id-a.}

		\end{itemize}
		
		\begin{longtabu} to \textwidth {|X[10, l]|X[6, l]|X[20, l]|}
				
			\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{request}}	 \\[3pt] \hline
			\endfirsthead
				
			\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{request}}	 \\[3pt] \hline
			\endhead
				
			\hline 
			\endlastfoot
				
			\cellcolor{LightGreen}id (PK)& Long	& Jedinstveni identifikator zahtjeva. \\ \hline
			\cellcolor{LightBlue} professional\_id (FK)& Long & Jedinstveni identifikator profesionalca kojem je zahtjev postavljen.	\\ \hline	
			\cellcolor{LightBlue} user (FK)& AppUser & Jedinstveni identifikator korisnika koji je postavio zahtjev.	\\ \hline
			\cellcolor{LightBlue} requestMessage & String & Tekst poruke zahtjeva\\ \hline
			\cellcolor{LightBlue} category\_id (FK)& Long & Jedinstveni identifikator kategorije zahtjeva.	\\ \hline
			\cellcolor{LightBlue} category\_id (FK)& Long & Jedinstveni identifikator kategorije zahtjeva.	\\ \hline
			
			
														
			\end{longtabu}
		
		\begin{itemize}

		\item \textit{\textbf{answer\_to\_question}	- entitet sadržava informacije vezane uz odgovor na pitanje koje korisnik postavlja. Ovaj entitet je u Many-to-One vezi s entitetom app\_user preko user\_id-a, i u Many-to-One vezi s entitetom question preko question\_id-a.}

		\end{itemize}
		
		\begin{longtabu} to \textwidth {|X[10, l]|X[6, l]|X[20, l]|}
				
			\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{answer\_to\_question}}	 \\[3pt] \hline
			\endfirsthead
				
			\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{answer\_to\_question}}	 \\[3pt] \hline
			\endhead
				
			\hline 
			\endlastfoot
				
			\cellcolor{LightGreen}id (PK)& Long	& Jedinstveni identifikator odgovora na pitanje. \\ \hline
			answer\_jpg\_path & String & Put do slikovnog odgovora na pitanje zapisan kao String. \\ \hline
			answer\_txt & String & Tekstualni odgovor na pitanje. \\ \hline
			\cellcolor{LightBlue} question\_id (FK)& Long & Jedinstveni identifikator odgovorenog pitanja.	\\ \hline
			\cellcolor{LightBlue} user\_id (FK)& Long & Jedinstveni identifikator korisnika koji je dao odgovor.	\\ \hline
													
			\end{longtabu}
			
			\pagebreak
			
		\begin{itemize}

		\item \textit{\textbf{answer\_to\_request} - entitet sadržava informacije vezane uz odgovor profesionalca na zahtjev kojeg mu je postavio korisnik. Ovaj entitet je u One-to-One vezi s entitetom request preko request\_id-a.}

		\end{itemize}
		
		\begin{longtabu} to \textwidth {|X[10, l]|X[6, l]|X[20, l]|}
				
			\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{answer\_to\_request}}	 \\[3pt] \hline
			\endfirsthead
				
			\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{answer\_to\_request}}	 \\[3pt] \hline
			\endhead
				
			\hline 
			\endlastfoot
				
			\cellcolor{LightGreen}id (PK)& Long	& Jedinstveni identifikator odgovora na zahtjev. \\ \hline
			answer\_jpg\_path & String & Put do slikovnog odgovora na zahtjev zapisan kao String. \\ \hline
			answer\_txt & String & Tekstualni odgovor na zahtjev. \\ \hline
			\cellcolor{LightBlue} request\_id (FK)& Long & Jedinstveni identifikator odgovorenog zahtjeva.	\\ \hline
														
			\end{longtabu}
		
		\begin{itemize}

		\item \textit{\textbf{category}	- entitet služi za popisivanje svih kategorija s pripadnom jedinstvenom šifrom. Ovaj entitet je u One-to-Many vezi s entitetom question preko id-a, One-to-Many vezi s professional\_user  preko id-a i u One-to-Many vezi s request-om preko id-a.}

		\end{itemize}
			
		\begin{longtabu} to \textwidth {|X[10, l]|X[6, l]|X[20, l]|}
				
			\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{category}}	 \\[3pt] \hline
			\endfirsthead
				
			\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{category}}	 \\[3pt] \hline
			\endhead
				
			\hline 
			\endlastfoot
				
			\cellcolor{LightGreen}id (PK)& Long	& Jedinstveni identifikator kategorije. \\ \hline
			category\_name & String & Naziv kategorije. \\ \hline
														
			\end{longtabu}		
			
		\begin{itemize}

		\item \textit{\textbf{qualification} - entitet služi za popisivanje svih kvalifikacija s pripadnom jedinstvenom šifrom. Ovaj entitet je u One-to-Many vezi s entitetom professional\_user\_qualifications preko id-a.}

		\end{itemize}
			
		\begin{longtabu} to \textwidth {|X[10, l]|X[6, l]|X[20, l]|}
				
			\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{qualification}}	 \\[3pt] \hline
			\endfirsthead
				
			\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{qualification}}	 \\[3pt] \hline
			\endhead
				
			\hline 
			\endlastfoot
				
			\cellcolor{LightGreen}id (PK)& Long	& Jedinstveni identifikator kvalifikacije. \\ \hline
			qualification\_name & String & Naziv kvalifikacije. \\ \hline		
														
			\end{longtabu}
		
		\begin{itemize}

		\item \textit{\textbf{professional\_user\_qualifications} - entitet služi za povezivanje profesionalca s većim brojem kvalifikacija. Ovaj entitet je u Many-to-One vezi s entitetom qualification preko qualifications\_id-a i u Many-to-One vezi s entitetom professional\_user preko professional\_user\_id-a.}

		\end{itemize}
			
		\begin{longtabu} to \textwidth {|X[10, l]|X[6, l]|X[20, l]|}
				
			\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{professional\_user\_qualifications}}	 \\[3pt] \hline
			\endfirsthead
				
			\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{professional\_user\_qualifications}}	 \\[3pt] \hline
			\endhead
				
			\hline 
			\endlastfoot
				
			\cellcolor{LightBlue} professional\_user\_id (FK)& Long	& Jedinstveni identifikator profesionalca kojem kvalifikacija pripada. \\ \hline
			\cellcolor{LightBlue} qualifications\_id (FK)& Long & Jedinstveni identifikator kvalifikacije koja pripada profesionalcu. \\ \hline
			\end{longtabu}
		
		\begin{itemize}														

		\item \textit{\textbf{skill} - entitet služi za popisivanje svih vještina s pripadnom jedinstvenom šifrom. Ovaj entitet je u One-to-Many vezi s entitetom professional\_user\_skills preko id-a.}

		\end{itemize}
			
		\begin{longtabu} to \textwidth {|X[10, l]|X[6, l]|X[20, l]|}
				
			\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{skill}}	 \\[3pt] \hline
			\endfirsthead
				
			\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{skill}}	 \\[3pt] \hline
			\endhead
				
			\hline 
			\endlastfoot
				
			\cellcolor{LightGreen} id (PK)& Long & Jedinstveni identifikator vještine. \\ \hline
			skill\_name & String & Ime vještine. \\ \hline
			\end{longtabu}
		
		\begin{itemize}												

		\item \textit{\textbf{professional\_user\_skills} - entitet služi za povezivanje profesionalca s većim brojem vještina. Ovaj entitet je u Many-to-One vezi s entitetom skill preko skills\_id-a i u Many-to-One vezi s entitetom professional\_user preko professional\_user\_id-a.}

		\end{itemize}
			
		\begin{longtabu} to \textwidth {|X[10, l]|X[6, l]|X[20, l]|}
				
			\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{professional\_user\_skills}}	 \\[3pt] \hline
			\endfirsthead
				
			\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{professional\_user\_skills}}	 \\[3pt] \hline
			\endhead
				
			\hline 
			\endlastfoot
				
			\cellcolor{LightBlue} professional\_user\_id (FK)& Long	& Jedinstveni identifikator profesionalca kojem vještina pripada. \\ \hline
			\cellcolor{LightBlue} skills\_id (FK)& Long & Jedinstveni identifikator vještine koja pripada profesionalcu. \\ \hline
			
			\end{longtabu}						
			
			
		\subsection{Dijagram baze podataka}
			
				\begin{figure}[H]
					\includegraphics[width=\linewidth]{dijagrami/Dijagram_baze_podataka.png}
					\caption{Dijagram baze podataka}
					\label{DBP}
				\end{figure}
				\eject
			
			
		\section{Dijagram razreda}

			\begin{figure}[H]
				\includegraphics[width=\linewidth]{dijagrami/Dijagram razreda.png}
				\caption{Dijagram razreda}
				\label{Dijagram razreda}
			\end{figure}
			
			\pagebreak
			\par
            \indent Model razredi preslikavaju strukturu baze podataka u aplikaciji.
			Razred AppUser predstavlja sve tri vrste korisnika(registrirani korisnik, profesionalac i administrator). Sadrži jedinstveni identifikator korisnika, korisničko ime, lozinku, e-mail, ime, prezime, putanju do profilne slike korisnika, broj obrađenih korisničkih zahtjeva i ocjenu korisnika.
			Razred Role služi za određivanje vrste korisnika, te sadrži vlastiti jedinstveni identifikator i tekstualni opis vrste korisnika.
			Request je razred koji predstavlja zahtjev koji korisnik može zatražiti od profesionalca, sadrži svoj jedinstveni identifikator i sadržaj zahtjeva, odnosno pitanja postavljenog profesionalcu.
			Category je razred koji predstavlja kategoriju pitanja, sadrži svoj jedinstveni identifikator i ime kategorije.
			Question je razred koji predstavlja postavljeno pitanje, sadrži svoj jedinstveni identifikator, tekstualni zapis pitanja, parametar koji služi kao provjera je li i dalje moguće odgovoriti na to pitanje ili je ono postalo neaktivno i koordinate lokacije na kojem je pitanje postavljeno.
			AnswerToQuestion predstavlja odgovor na pitanje, sadrži svoj jedinstveni identifikator, tekstualni i slikovni sadržaj odgovora na pitanje.
			AnswerToRequest je razred koja predstavlja odgovor na postavljeni zahtjev korisnika profesionalcu, sadrži svoj jedinstveni identifikator, sadržaj u obliku teksta i slike.
			Qualification je razred koji predstavlja kvalifikaciju profesionalca, sadrži svoj jedinstveni identifikator i ime kvalifikacije.
			Skill je klasa koja predstavlja vještinu profesionalca, sadrži svoj jedinstveni identifikator i ime vještine.
			Razred Resume sadrži vlastiti identifikator, korisnika, kategoriju, listu vještina i listu kvalifikacija.
			AdminMessage je razred koji sadrži svoj jedinstveni identifikator, tekst poruke i korisnika koji šalje navedenu poruku. 
			
			\eject
			
			\section{Dijagram stanja}
			\begin{figure}[H]
				\includegraphics[width=\linewidth]{dijagrami/Dijagram_stanja.png}
				\caption{Dijagram stanja}
				\label{Dijagram stanja}
			\end{figure}
			
			\pagebreak
			\par
            \indent 
			Dijagram stanja prikazuje ponašanje sustava u smislu aktivnosti i prijelaza između stanja koja su uvjetovana vanjskim događajima. Dijagram stanja ne prikazuje aktore niti vanjsko sučelje prema korisnicima. To je ponašajni dinamički UML dijagram. Prikazuje promjene stanja uvjetovane akcijama registriranog korisnika. Nakon prijave korisnik se nalazi na početnoj stranici. Korisnik može prijeći na profilnu stranicu, svoja pitanja i svoje odgovore na pitanja drugih korisnika.
			Početna stranica prikazuje postavljena pitanja unutar radijusa od korisnikove lokacije. Korisnik može odgovoriti ili pregledati odgovore. Također može postaviti pitanje. Odabire hoće li pitanje postaviti profesionalcu ili javno. 
			Ako se odluči za postavljanje javnog pitanja, mora odabrati kategoriju i lokaciju na kojoj želi postaviti pitanje. 
			U slučaju postavljanja pitanja profesionalcu također se odabire kategorija. Zatim se bira profesionalac kojemu će se postaviti pitanje. Nakon što profesionalac odgovori registrirani korisnik ga može ocijeniti.
			Na profilnoj stranici može mijenjati svoje podatke i fotografiju ili deaktivirati račun. U svojim odgovorima može vidjeti na koja je pitanja odgovorio. Ako se nalazi na svojim pitanjima može pregledati svoja pitanja i odgovore na ista. Može urediti pitanje, onemogućiti daljnje odgovore ako je netko već odgovorio na pitanja te obrisati pitanje te obrisati pitanje.
			Stanje se ne može promijeniti ako registrirani korisnik nije to svojim korištenjem aplikacije uzrokovao.
			\eject
			
			\section{Dijagram aktivnosti}

			\begin{figure}[H]
				\includegraphics[width=\linewidth]{dijagrami/dijagram_aktivnosti.png}
				\caption{Dijagram aktivnosti}
				\label{Dijagram aktivnosti}
			\end{figure}
			
			\par
            \indent 
            Dijagram aktivnosti primjenjuje se za opis modela toka upravljanja ili toka podataka. Ne upotrebljava se za modeliranje događajima poticanog ponašanja. U modeliranju toka upravljanja svaki novi korak poduzima se nakon završenog prethodnog,a naglasak je na jednostavnosti. 
            Na dijagramu aktivnosti prikazan je proces postavljanja pitanja od strane korisnika koji se nalazi na nekoj lokaciji. Korisnik se prijavi u sustav, zatim mu se prikazuju već objavljena pitanja. 
            Nakon toga odabire kategoriju pa onda postavlja pitanje profesionalcu te kategorije ili korisnicima u blizini njegove trenutne lokacije. Pitanje može biti postavljeno kombinacijom tekstualnog i slikovnog formata. Postavljeno pitanje nakon potvrde objavljeno je u sustavu.
			
			\eject
			
			\section{Dijagram komponenti}
			
			\begin{figure}[H]
				\includegraphics[width=\linewidth]{dijagrami/Dijagram_komponenti}
				\caption{Dijagram komponenti}
				\label{Dijagram komponenti}
			\end{figure}
		
			\indent
			Dijagram komponenti prikazuje specifikaciju arhitekture programske potpore. Opisuje organizaciju i međuovisnost između implementacijskih komponenata programske potpore. \textit{Backend} dio aplikacije sadrži tri sloja: \textit{Controller}, \textit{Service} i \textit{Repository}.\textit{Repository} sloj predstavlja sučelje prema bazi podataka. Pri korištenju aplikacije \textit{Controller} poziva metodu iz sloja \textit{Service} koja obavlja određenu akciju te izmjenjuje stanje modela i bazu podataka. Zatim prosljeđuje prikladan odgovor \textit{Controller-u} čime korisniku postaju vidljive tražene promjene u aplikaciji. \textit{Frontend} dio aplikacije sadrži niz JavaScript datoteka koje koriste React biblioteku Material-UI kako bi se mogle prikazati različite komponente koje aplikacija sadrži.
			
			
			\eject		
			