\chapter{Wstęp}
\section{Wprowadzenie}

Żyjemy w czasach ogromnego postępu technologicznego, gdzie w niewielkim obrębie czasu przeszliśmy ogromną rewolucję. Jeszcze dwadzieścia lat temu do wykonania zdjęć, notowania, dzwonienia czy słuchania muzyki potrzeba nam było masy drogiego sprzętu. Dzisiaj to wszystko jesteśmy w stanie skompresować do rozmiaru poręcznego, mieszczącego się w kieszeni smartfona. Przez ten czas zmieniły się także nośniki danych. Jednym z pierwszych dysków twardych był \textit{RAMAC 350} firmy IBM, którego rozmiar można przyrównać do lodówki, a pojemność do standardowego pliku w formacie \textit{*.mp3}. Z czasem, gdy pojemność zaczęła rosnąć, na dyskach zaczęła się pojawiać coraz większa ilość danych.

Wraz ze wzrostem technologicznym idzie przyrost ludności a więc wzrost rozmiaru rodzin. Oznacza to coraz większe ilości dokumentów, zdjęć i innych mediów które opisują ich życie. Dużo łatwiej trzymać jest takie informacje na komputerze. Są one zawsze pod ręką, mamy pewność, że się nie uszkodzą ani nie rozpłyną. Jednakże taka archiwizacja oznacza potrzebę katalogowania pozycji, opisywania ich w konkretny sposób. Na te potrzeby w pewnym stopniu powstał format wymiany danych, pomiędzy programami genealogicznymi, jakim jest \textit{GEDCOM}.

Jest wiele aplikacji które lepiej lub gorzej implementują rozwiązanie tego problemu. W tej pracy postawiono nacisk na wprowadzenie własnego rozwiązania, które miałoby uprościć dostęp do danych w aplikacji, jak i do danych poza aplikacją.

\section{Cel i zakres pracy}
Celem niniejszego projektu inżynierskiego jest zaprojektowanie oraz implementacja systemu do katalogowania źródeł genealogicznych. Głównym elementem tego systemu jest aplikacja desktopowa która ma pozwalać na wykorzystanie istniejącego drzewa genealogicznego. Pozwoli to na dodawanie źródeł genealogicznych oraz łączenie ich z osobami, rodzinami bądź wydarzeniami z ich życia.
\\
Czym jest ten projekt?
\begin{itemize}
	\item Aplikacją do katalogowania źródeł genealogicznych wykorzystującą gotowe drzewa genealogiczne zapisane w formacie GEDCOM.
	\item Aplikacją, która pozwolić ma na tworzenie repozytoriów/kolekcji źródeł różnego rodzaju.
	\item Aplikacją tworzącą uporządkowane drzewo repozytoriów, pozwalając na wygodne przeglądanie treści poza aplikacją.
\end{itemize}
\newpage
Czym nie jest ten projekt?
\label{czym_nie_jest}
\begin{itemize}
	\item Aplikacją do tworzenia drzew genealogicznych.
	\item Aplikacją, która wykrywa osoby na zdjęciach.
	\item Aplikacją pozwalającą wyszukiwać źródła genealogiczne w internecie, czy udostępnionych w internecie bazach danych.
\end{itemize}

W rozdziale 2 przedstawione zostaną wymagania co do projektu systemu. Rozdział 3 opisze architekturę aplikacji, i sposób przechowywania danych. W rozdziale 4 znajdziemy informacje na temat użytych technologii, sposobie implementacji i wizualnej części aplikacji, a rozdział 5 przedstawi sposoby testowania aplikacji. Rozdział 6 to instrukcja w jaki sposób używać aplikacji. Ostatni rozdział 7 to podsumowanie całego projektu, zaprezentowanie możliwości jego rozwoju i ukazanie problemów z nim związanych.
