\chapter{Analiza wymagań systemowych}
W tym rozdziale omówione zostaną wszelkie podstawowe zagadnienia przed przystąpieniem do implementacji projektu. Przedstawiony zostanie format GEDCOM, który jest podstawą tego projektu, przegląd istniejących rozwiązań desktopowych i webowych a także opis tego czym jest a czym nie jest ten projekt.

\section{Gedcom}
Gedcom\cite{wGEDCOM} to specjalny format wymiany informacji pomiędzy aplikacjami genealogicznymi. Został opracowany przez Kościół Jezusa Chrystusa Świętych~w~Dniach Ostatnich (Mormoni, LDS). Aktualnie jest standardem wśród tego typu aplikacji,~w~wersji 5.5, i posiada dużą bazę tagów które można wykorzystać przy tworzeniu drzew genealogicznych. Przykładowy plik~w~tym formacie można zobaczyć na rysunku \ref{fig:gedcom}, gdzie można dopatrzyć się ciekawie wymyślonej struktury. Pierwszy znak to głębokość~w~drzewie, jeżeli kolejny element ma wyższy znak, oznacza to, że element nad nim jest jego rodzicem. Następnie~w~przypadku obiektów o najwyższej pozycji mamy identyfikator, a zaraz po nim najważniejszy punkt tego formatu, czyli tag. Tak jak już wspomniano wcześniej, format ten posiada obszerną bazę tagów, które można odpowiednio dopasować do sytuacji. Dla przykładu, możemy dodać \textit{BIRT} jako data urodzin, a możemy pod nim stworzyć gałęzie z informacjami o dacie, miejscu czy źródle informacji o narodzinach.
\begin{figure}[ht] 
\centering 
\includegraphics[width=0.3\linewidth]{rys02/gedcom} 
\caption{Przykładowy plik~w~formacie GEDCOM} 
\label{fig:gedcom} 
\end{figure}

Kolejna wersja GEDCOM 6.0 nie jest aktualnie wspierana ani polecana. Od ponad 10 lat nie wyszła ona z fazy beta.~w~roku 2012 wyszła jednak informacja o nowym formacie GEDCOM X\cite{GEDCOMX} który miałby~w~przyszłości zastąpić wysłużony już GEDCOM 5.5.

\section{Istniejące rozwiązania}
Na rynku istnieje wiele aplikacji które posiadają, poza ich standardową funkcją tworzenia drzewa, możliwość dodawania źródeł i repozytoriów. Właśnie na tej funkcjoalności skupiono się przy weryfikacji istniejących rozwiązań.
\subsection{Aplikacje desktopowe}
\begin{itemize}
	\item PAF\cite{PAF}
	W aplikacji tej, tworzenie repozytoriów jest ubogie~w~treści. Dodawanie źródeł polega na wypełnieniu z góry narzuconych pól, dodatkowe treści można wpisać~w~notatki. Eksportuje pliki tylko dla źródeł przypisanych do osób. Aplikacja nie jest już rozwijana.
	\item Ancestral Quest\cite{AQ}
	Aplikacja ta umożliwia dodawanie repozytoriów z bardzo ogólnymi danymi. Dodawanie źródeł pozwala na wybranie z bardzo dużej listy typów, które nie zmieniają nic~w~danych które można wprowadzić, typ pełni tu funkcję kategoryzującą źródła. Jest tutaj możliwość wprowadzenia jakości źródła (czy źródło jest pewne, z pierwszej ręki czy raczej niepewne bądź nieznane). Aplikacja pozwala na przypisanie źródeł do konkretnych osób lub wydarzeń z ich życia. Dodawanie plików do źródeł jest funkcją płatną.~w~aplikacji napisanej~w~tej pracy, też powinna być możliwość ustalenia jakości źródła, a przypisanie powinno być możliwe także do konkretnych rodzin.
	\item RootsMagic\cite{RM}
	Repozytoria~w~tej aplikacji jak~w~poprzednich pozwalają na wypełnienie podstawowych informacji o nich. Dużo lepiej natomiast prezentuje się tutaj dodawanie źródeł. Mamy możliwość wyboru typu z list źródeł które mają predefiniowane pola. Niestety nie ma możliwości dodawania dodatkowych informacji. Przypisywanie źródeł do osób to funkcja płatna, a eksport z plikami źródeł jest niemożliwy. Aplikacja która zostanie zaimplementowana powinna pozwolić na dodawanie dowolnie wybranych tagów. 
	\item Family Tree Builder\cite{FTB}
	W tej aplikacji repozytoria są dużo bardziej rozbudowane o ilość informacji które można o nich wprowadzić niż źródła. Te drugie mogą być przypisywane do konkretnych osób. Niestety, źródła zewnętrzne podczas eksportu są serializowane i wrzucone do jednego katalogu.~w~tej pracy pliki źródeł będą odpowiednio co do repozytoriów pokatalogowane.
	\item Gramps\cite{GRAMPS}
	Gramps podchodzi do repozytoriów~w~trochę inny sposób. Pozwala ustalić ich typ, ale poza tytułem nie daje większych możliwości. Porównywalnie wygląda sprawa źródeł. Mocniejszym punktem tej aplikacji jest przypisywanie źródeł. Zezwolono tutaj na dodawanie źródeł do osób, rodzin oraz ich wydarzeń. Podczas eksportu, jest lepiej niż~w~poprzednich aplikacjach ale nie wystarczająco. Aplikacja tworzy drzewo katalogów na podstawie ścieżki dostępu do zdjęć na komputerze.
\end{itemize}
\subsection{Strony internetowe}
Ze względu na serwery, i utrzymanie treści, strony internetowe udostępniają funkcje dodawania źródeł okrojone do minimum.
\begin{itemize}
	\item MyHeritage\cite{MHER}
	Na tej stronie jest możliwość dodawania źródeł jednakże bez repozytoriów. Źródła są tutaj bardzo ogólne, kończące się na dodaniu tytułu, autora i pliku. Cała reszta informacji może być dodana jako notatka. Istnieje możliwość przypięcia źródła do konkretnej osoby.
	\item Family Search\cite{FSEARCH}
	Źródło jest tutaj jako historia, bądź plik z dopiętą historią. Historia natomiast ma wyłącznie tytuł i okno na opis. Źródło można przypisać do konkretnej osoby. Ze wszystkich przedstawionych tu rozwiązań, to prezentuje się najgorzej.
	\item Ancestry\cite{ANCE}
	Na tej witrynie jest możliwość tworzenia repozytoriów, a na dodatek źródła można łączyć z konkretnymi osobami i wydarzeniami z ich życia. Wymaga to jednak dodania cytatu ogólnego źródła.
\end{itemize}
\subsection{PHP Ged View}
PHP Ged View\cite{PHPGV} jest jako oddzielny punkt, gdyż do używania tego narzędzia potrzebny jest własny serwer z obsługą bazy danych. Zalecany użytkownikom którym zależy na prywatności i możliwości udostępniania danych tylko wybranym osobom. Sposób obsługi źródeł oraz repozytoriów jest tutaj bliski temu, co założono osiągnąć~w~tej pracy. Przy dodawaniu źródeł możemy, poza z góry ustalonymi danymi przez szablon, dodać dane do tagów możliwych do wyboru z listy, która niestety jest ograniczona do kilku tagów, przez co nieszablonowe informacje trzeba dodawać jako komentarz. Jest także możliwość przypisania źródła do kilku repozytoriów. Repozytoria mają możliwość dodawania informacji do wybranych tagów, tak jak~w~przypadku źródeł.~w~obu przypadkach można dodać tutaj pliki zewnętrzne, oraz ustalić jakość na podstawie skali od zera do trzech, gdzie trzy oznacza dane pochodzące z oryginalnego źródła, a zero źródło niewiarygodne.

\section{Wymagania funkcjonalne i niefunkcjonalne}
\subsection{Wymagania funkcjonalne}
\begin{itemize}
	\item Importowanie danych z pliku~w~formacie GEDCOM.\\
Funkcjonalność najistotniejsza do działania całej aplikacji. Aplikacja powinna być~w~stanie zaimportować plik~w~formacie GEDCOM, a następnie przekształcić go do formy~w~której będzie mogła wygodnie operować na danych~w~niej zawartych.
	\item Eksportowanie danych do pliku~w~formacie GEDCOM.\\
Aplikacja tego typu, która pozwala na import danych z formatu GEDCOM powinna mieć także możliwość eksportu danych do tego formatu, ponieważ jest to uniwersalny format używany powszechnie do wymiany danych~w~środowisku genealogów.
	\item Dodawanie źródeł i repozytoriów.\\
Użytkownik powinien mieć możliwość dodawania własnych źródeł i repozytoriów do tych już istniejących (zaimportowanych z pliku). Użytkownik powinien mieć możliwość wyboru repozytorium do którego chce dodać dane źródło, ustalić czy jest to repozytorium pierwotne czy wtórne, a także móc ustalić jakość źródła.
	\item Dodawanie mediów do źródeł.\\
Źródła to często także media, bądź inne pliki które się do nich odnoszą. Użytkownik powinien mieć możliwość wybrania pliku który zostanie przypisany do źródła genealogicznego. Plik taki powinien być następnie dostępny~w~wybranej przestrzeni roboczej tego użytkownika.
	\item Przypisywanie źródeł do osób, rodzin i wydarzeń\\
Użytkownik przy dodawaniu źródła powinien mieć możliwość połączyć rodzinę, osobę bądź wydarzenie z jej życia, z wprowadzanym źródłem.
	\item Przeglądanie źródeł i repozytoriów\\
Ta funkcjonalność miała by zapewnić możliwość przeglądania dodanych wcześniej źródeł i repozytoriów, a także weryfikacje istniejących~w~nich danych. Powinna także umożliwić edycje informacji~w~nich zawartych, oraz usuwanie źródeł i repozytoriów z bazy.
\end{itemize}

\subsection{Wymagania niefunkcjonalne}
\begin{itemize}
	\item Wymagania sprzętowe\\
Aplikacja ma mieć niewielkie wymagania sprzętowe, i powinna pracować na systemach Linux oraz Windows.
	\item Wymagania użytkowe\\
Aplikacja powinna być przejrzysta, i prosta~w~obsłudze. Nie powinna komplikować prostych funkcjonalności
\end{itemize}

