\chapter{Implementacja}
\section{Opis technologi~i~narzędzi}
\subsection{Język programowania Python}
Python\cite{PYTHON} jest językiem wysokiego poziomu,~z~rozbudowaną ilością bibliotek. Jego głównymi cechami są zwięzłość~i~przejrzystość.~w~nim napisana jest cała praca. Wybrano ten język ze względu na codzienny kontakt~z~nim, co też przekłada się na jego dobrą znajomość.
\subsection{Środowisko programistyczne PyCharm}
PyCharm\cite{PYCHARM} to IDE dla języka programowania Python od firmy JetBrains. Poza standardowymi możliwościami które udostępniają inne aplikacje tego typu, PyCharm posiada wbudowane formatowanie kodu na podstawie dokumentacji PEP oraz konsole Pythonową do szybkich testów. To IDE zostało wybrane ze względu na najlepszą integrację~z~językiem Python, możliwość instalowania dodatków usprawniających pisanie kodu oraz dobrą jego znajomość.
\subsection{Biblioteka QT}
QT\cite{QT} to zestaw przenośnych bibliotek służących do budowy interfejsu graficznego. Jest ona przenośna gdyż pozwala na tworzenie interfejsu graficznego dla platform X11, Windows czy Mac OS X.W tej pracy wykorzystywana~w~wersji 4.8 ze względu na uzyskanie jak największej stabilności, oraz dużą ilość dostępnych porad. Wybrano tę technologie~z~potrzeby nauczenia się tworzenia aplikacji wykorzystujących interfejs graficzny.
\subsection{Nakładka PyQT}
PyQt\cite{PYQT} to nakładka na bibliotekę QT pozwalająca tworzyć interfejs graficzny dla aplikacji napisanych~w~języku Python.
\subsection{Aplikacja graficzna QT Designer}
QT Designer\cite{QTDESIGNER} to aplikacja pozwalająca na tworzenie graficznego interfejsu użytkownika. Opiera się to~w~głównej mierze na przeciąganiu~i~umieszczaniu odpowiednich elementów~w~oknie. Przyspiesza to tworzenie aplikacji~z~graficznym interfejsem, gdyż od razu widoczne jest jak prezentować się będzie aplikacja.
\subsection{Format pliku JSON}
Json\cite{JSON} (JavaScript Object Notation) jest formatem danych który zostanie wykorzystany przy tworzeniu bazy danych (przykład składni ukazano na rysunku \ref{fig:json}). Zapisywana jest~w~nim cała baza drzewa genealogicznego wraz~z~informacjami dodanymi przez użytkownika podczas działania aplikacji. Dzięki bibliotece JsonPath, późniejsze wyszukiwanie danych~w~niej będzie bardzo łatwe. Wybrano to rozwiązanie ze względu na łatwość pracy~i~obsługi tego typu plików. Jest to również jeden~z~dwóch formatów pliku który będzie wykorzystywany~w~przyszłości przy plikach GEDCOM X (obok formatu XML).
\begin{figure}[ht] 
\centering 
\includegraphics[width=0.3\linewidth]{rys04/json} 
\caption{Przykładowy plik~w~formacie JSON\cite{JSON}} 
\label{fig:json} 
\end{figure}
\subsection{Biblioteka JsonPath}
JsonPath\cite{JSONPATH} jest biblioteką dla języka Python służącą do skomplikowanej pracy na formacie JSON, oparta o schemat działania biblioteki XPath. Pozwala ona na wydobywanie węzłów~i~zbiorów węzłów na podstawie odpowiednio skonstruowanej ścieżki~z~wykorzystaniem składni JsonPath. Będzie ona wykorzystywana do wyciągania odpowiednich danych~z~pliku JSON.
\subsection{Format pliku YAML}
Yaml\cite{YAML} (YAML Ain't Markup Language) to format pliku ale też łączący się~z~nim język. Stworzony po to, aby pliki~w~nim zapisane były czytelne dla człowieka (widoczne jest to na rysunku \ref{fig:yaml}), oraz przenaszalne między różnymi językami programowania.~w~tej pracy wykorzystywany jest do tworzenia konfiguracji aplikacji. Zdecydowano się na niego ze względu na chęć zapoznania się~z~tym formatem~i~jego wykorzystaniem~w~aplikacjach.
\begin{figure}[ht] 
\centering 
\includegraphics[width=0.3\linewidth]{rys04/yaml} 
\caption{Przykładowy plik~w~formacie YAML\cite{YAML}} 
\label{fig:yaml} 
\end{figure}

\section{Schemat projektu}
Budowa projektu opiera się na trzech głównych katalogach: Logic, View oraz Controller. Zdecydowano się na taki podział struktury projektu aby wygodniej było wprowadzać zmiany.~w~poszczególnych katalogach znajdują się:
\begin{enumerate}
	\item Logic - Główna logika aplikacji, gdzie każdy plik odpowiada jednej klasie.
	\item View - Pliki opisujące interfejs użytkownika, a także plik zawierający wykorzystywane~w~nim ikony.
	\item Controller - Pliki opisujące działania pomiędzy UI a logiką aplikacji. Tutaj dla odpowiednich sygnałów uruchamiane są odpowiednie funkcje.
\end{enumerate}

\section{Logika}
Logika została zawarta~w~poniższych klasach. Starano się odpowiednio zebrać funkcje do klas, aby możliwe było potem ich wykorzystywanie do innych projektów.
\begin{itemize}
	\item {GedFileParser} - Klasa ta posiada funkcje do parsowania pliku, wczytywania oraz zapisu do plików~w~formacie JSON. Najważniejszym elementem tej klasy jest funkcja \textit{parseFile} (listing \ref{list:parser}) która parsuje pliki GEDCOM. Najważniejszym punktem kodu tej funkcji jest regex, który dobrze napisany robi większość pracy za nas. Ten odpowiednio tnie kolejne linie pliku na grupy ustalone dla formatu GEDCOM, a następnie pozostaje je odpowiednio wykorzystać do wypełnienia pliku JSON.
		\begin{lstlisting}[label=list:parser,caption=Początek funkcji parsującej pliki o formacie GEDCOM ,basicstyle=\footnotesize\ttfamily]
def parseFile(self, filename):
 ged = {'HEAD': ''}
 tree = {0: 'HEAD'}
 lvl = 0
 with open(filename) as gedcomFile:
  for line in gedcomFile:
   line_parts = []
   ged_line_re = ("^([0-9][0-9]* )(@.*@|) *([A-Za-z0-9_]+) *([^\n\r]*|)")
   if re.match(ged_line_re, line):
    line_parts = re.match(ged_line_re, line).groups()
\end{lstlisting}
Format linii GEDCOM składa się~z~wartości poziomu zagnieżdżenia, identyfikatora (tylko~w~przypadku rozpoczynania bloku informacji o osoby, rodzinie, źródle etc.), tagu oraz wartości tego tagu.
	\item {GedcomQuery} - Klasa do odpytywania naszego pliku JSON za pomocą funkcji wykorzystujących bibliotekę JsonPath. Funkcje tej klasy służą do wyciągania danych (jako przykład może posłużyć funkcja~z~listingu \ref{list:query} wyciągająca słownik o formacie \textit{identyfikator:imię nazwisko}. Obrazuje ona użycie składni powyżej wymienionej biblioteki. Składnia \textit{'\$..NAME.VALUE'} oznacza wyszukanie wartości gałęzi \textit{VALUE} która należy do \textit{NAME} gdziekolwiek~w~drzewie.
		\begin{lstlisting}[label=list:query,caption=Funkcja pobierająca słownik wszystkich osób ,basicstyle=\footnotesize\ttfamily]
def getAllPersons(self):
 return {self.getID(x.full_path): x.value.replace("/","")  
         for x in parse('\$..NAME.VALUE').find(self.dictionary)}
\end{lstlisting}
Dla tak wyciągniętych danych dla każdego \textit{x} generujemy parę identyfikator:imię nazwisko. Ze względu na rodzaj nawiasów na początku~i~końcu tej linii, na wyjście otrzymany zostanie słownik. 
	\item {TidyWorkspace} - Klasa ta dostarcza funkcji mających wpływ na to, czy plik powinien zostać skopiowany do przestrzeni roboczej, i~w~jakiej formie. Funkcja ukazana na listingu \ref{list:workspace} pokazuje sposób tworzenia ścieżki docelowej, oraz kopiowanie pliku do niej.
			\begin{lstlisting}[label=list:workspace,caption=Funkcja kopiująca plik do aktywnej przestrzeni roboczej ,basicstyle=\footnotesize\ttfamily]
def copyFileToWorkspace(self, src, repo="misc"):
 file_name = src.split("/")[-1]
 folder = "{}\\{}".format(self.workspace_path, repo)
 try:
  os.stat(folder)
 except:
  os.mkdir(folder)
 dst = "{}\\{}".format(folder, file_name)
 shutil.copy2(src, dst)
 return dst
\end{lstlisting}
Klasa ta zawiera także funkcje do przenoszenia plików wewnątrz przestrzeni roboczej pomiędzy repozytoriami.
\end{itemize}

\section{Interfejs graficzny}
Aplikacja składa się~z~okna głównego oraz okien pobocznych. Przykładowy wygląd okien można zobaczyć na rysunku \ref{fig:gui}. 
\subsection{Okno główne}
Okno główne zawiera najważniejsze informacje takie jak osoby~w~drzewie genealogicznym, źródła oraz repozytoria. Zawiera ono także menu pozwalające na stworzenie nowego projektu czy wczytanie poprzednio utworzonego. Jednak co najważniejsze, pozwala na przejście do dodawania nowych źródeł bądź przejrzenie tych już dodanych.
\begin{figure}[ht] 
\centering 
\includegraphics[width=1\linewidth]{rys04/gui} 
\caption{Interfejs graficzny} 
\label{fig:gui} 
\end{figure}

\subsection{Okno poboczne}
Okno tego typu otwiera się po wciśnięciu odpowiedniego przycisku~w~oknie głównym. Dla przykładu posłuży okno dodawania źródła, którego działanie zostanie szerzej opisane~w~rozdziale \ref{rozdzial6}. Okno to pozwala dodać informacje na temat dodawanego źródła takich jak:
\begin{itemize}
	\item Tytuł
	\item Plik zewnętrzny (audio, wideo, fotografia, plik)
	\item Stopień jakości źródła
	\item Repozytorium do którego ono należy
	\item Dodatkowe informacje 
\end{itemize}
Przy zamknięciu okna źródło zostanie dodane do listy źródeł a także do pliku JSON. Najważniejszą cechą tego rozwiązana jest możliwość dopasowania informacji na temat źródła które użytkownik chce dodać. Wymagane jest wyłącznie nadanie tytułu źródła, reszta informacji jest opcjonalna.