\chapter{Projekt systemu}
W tym rozdziale zostanie przedstawiony opis budowy oraz działania aplikacji.
\section{Organizacja aplikacji}
Aplikacja ma być aplikacją desktopową możliwą do uruchomienia na popularnych systemach komputerowych (Windows, Linux). Dane potrzebne do jej działania będą trzymane w pamięci wewnętrznej aplikacji, i zapisane do odpowiednich plików podczas jej zamykania.

\section{Struktura}
W skład aplikacji wchodzi aplikacja desktopowa,~z~prostym głównym oknem posiadającym podstawowe informacje na temat aktualnej przestrzeni roboczej, oraz okna dialogowe wywoływane poprzez odpowiednie akcje w głównym oknie aplikacji. Dodatkowo w skład samej aplikacji wchodzić będzie plik konfiguracyjny, a do poprawnego działania aplikacji tworzone będą przez użytkownika przestrzenie robocze.

\section{Przechowywanie danych}
Aplikacja ma wykorzystywać wyłącznie dane lokalne, co oznacza brak wykorzystania bazy danych czy to stacjonarnej, czy udostępnionej przez webserwis. Spowodowane jest to potrzebą zachowania łatwości działania i użytkowania aplikacji bez potrzeby instalowania zaawansowanych aplikacji na urządzeniu użytkownika, czy konfigurowania go aby rozpocząć używanie programu. Aplikacja ma głównie opierać się na specjalnie utworzonych katalogach projektów~z~jego plikami.
Do przechowywania danych zdecydowano się na dwa formaty plików: JSON oraz YAML.
\begin{itemize}
	\item JSON - Główny plik tego systemu. Do tego formatu zostanie zapisane drzewo genealogiczne wprowadzone do aplikacji w formacie GEDCOM. Następnie zostanie on zapisany w obszarze roboczym, aby przy kolejnym uruchomieniu aplikacji móc go odtworzyć bez potrzeby ponownego czytania~z~pliku o formacie GEDCOM.
	\item YAML - Posłuży on do tworzenia plików konfiguracyjnych dla katalogu projektu oraz dla samej aplikacji. Pozwoli to zaoszczędzić czas, gdyż przy kolejnym uruchomieniu aplikacji dane o ustawieniach będą wczytywane właśnie~z~tego pliku. Dzięki formatowi wcześniej wymienionego pliku, użytkownik będzie w stanie zobaczyć co znajduje się w danym projekcie nawet bez uruchomienia aplikacji.
\end{itemize}