\documentclass[a4paper,11pt]{article}

\usepackage[czech]{babel}
\usepackage[utf8]{inputenc}

\usepackage[sc]{mathpazo}
%\usepackage{lmodern}
\linespread{1.05}

\usepackage[T1]{fontenc}
\usepackage[left=2cm,text={17cm,24cm},top=3cm]{geometry}
%\usepackage[hidelinks]{hyperref}

\usepackage{graphicx}
\usepackage{epstopdf}
\usepackage{nameref}

\usepackage{soul} % umoznuje preskrtnuty text

%\usepackage{nameref} % pro odkaz na sekce primo nazvem, ne pouze cislem

\bibliographystyle{czplain} % bibliograficky styl

% české uvozovky:
\renewcommand{\uv}[1]{\quotedblbase #1\textquotedblleft}

\begin{document} 

\begin{titlepage}
\begin{center}
	\textsc{\Huge{}Vysoké učení technické v~Brně\\
	\huge{}Fakulta informačních technologií\\} 
	\vspace{\stretch{0.06}}
	{\includegraphics[width=9.0cm]{res/logo_fit_uprava.eps}} \\
	%\vspace{\stretch{0.328}}
	\vspace{\stretch{0.05}}
	\LARGE{Dokumentace k~projektu pro předmět PDS} \\
	\huge{\textbf{Firewall}} \\
	\vspace{\stretch{0.618}}
\end{center}
{\Large Jaromír Deák, xdeakj00@stud.fit.vutbr.cz \hfill \today}
\end{titlepage}


%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
\section{Úvod}
Tento text slouží jako dokumentace k programu plnícímu funkci jednoduchého firewallu. Tento program vznikl jako školní práce v rámci předmětu Přenos dat, počítačové sítě a protokoly na Fakultě Informačních technologií VUT v Brně. V textu je možné nalézt specifikaci prostředí nutného pro běh, návod k použití a důležité informace o implementaci.

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
\section{Specifikace prostředí}
Program pro svůj běh předpokládá linuxový operační systém s jádrem Linux 3.13 a novějším. Testováno pro Ubuntu 12.04 LTS s jádrem 3.13. Pro překlad programu je třeba překladače jazyka C++ podporující normu C-99. Dále knihoven pro kompilaci modulu linuxového jádra a programů Bison a Flex pro lexikální a syntaktickou analýzu. Pro překlad lze užít připraveného souboru Makefile obsahujících příkazy pro program make.

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
\section{Implementace}
Firewall je složen ze dvou samostaných programů. Prvním z nich je pdsfw.ko, což je modul zaveditelný do jádra operačního systému, který provádí odchytávání příchozích paketů a následně jejich filtraci dle zvolených pravidel. Druhý program (pdscli) je aplikace pro příkazovou řádku, která umožňuje ovládání modulu v jádře, zejména editaci filtračních pravidel.

Modul pro jádro využívá kompenenty Netfilter. Filtruje příchozí pakety. Jako filtrační logiku využívá dvousměrně vázaný lineární seznam, který je podporován jádrem linuxu.

Klientská aplikace pdscli sloučí k manipulaci se seznamem filtračních pravidel. Pro lexikální analýzu je využito nástroje Flex. Syntaktickou analýzu potom obstarává nástroj Bison.

Komunikace mezi klientskou aplikací pdscli a modulem pro jádro je zajištěna výměnou dat přes Procfs souborový systém. Konkrétně obě součásti přistupují do sdíleného souboru /proc/pdsfw. Klientská aplikace příkazy modulu zasílá ve formě textového řetězce, který vždy obsahuje znak určující typ požadované operace společně s příslušnými parametry. Použití Procsf bylo částečně převzato z webového článku How to Write a Linux Firewall\cite{kostra}. Protože článek uvažuje starší linuxové jádro, některé konstrukce vyhovující novějšímu jádru byly převzaty z článku The /proc File System\cite{procfs}.

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
\subsection{Algoritmus filtrační logiky}
Jako algoritmus filtrační logiky byl zvolen dvousměrně vázaný lineární seznam, který je linuxovým jádrem podporován. Tento přístup je oproti jiným algoritmům pro klasifikaci paketů nejjednodušší. Z hlediska rychlosti vyhodnocení paketů je nejméně efektivní, což při velkém počtu pravidel může způsobit malou propustnost při odbavování paketů. Naopak výhodou tohoto přístupu je, že není třeba provádět složitou přípravu datové struktury při změně seznamu filtračních pravidel. Jedinou nutnou režií je průchod seznamem při zařazení nového pravidla do seznamu tak aby zůstalo zachováno uspořádání pravidel dle jejich identifikátorů. V nejhorším případě má tato režie časovou složitost N. Pro málo početné seznamy pravidel může být efektivita díky počáteční režii srovnatelná s pokročilými přístupy. Pro početnější seznamy bude užití lineárního seznamu vykazovat výrazně horší efektivitu. Z hlediska prostorové složitosti je užití lineárního seznamu minimální možnou variantou.

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
\section{Použití}
Firewall odchytává a filtruje příchozí pakety. Pro správnou funkci je třeba obou součástí.

\subsection{Zavedení modulu Pdsfw.ko}
Prvním krokem ke zprovoznění firewallu je zavedení modulu Pdsfw.ko do jádra systému. Toto lze provést například příkazem insmod v režimu administrátorských oprávnění.

\begin{verbatim}
sudo insmod pdsfw.ko
\end{verbatim}

\subsection{Použití řídící aplikace Pdscli}
Ovládání firewallu zajišťuje konzolová aplikace Pdscli. Tato umožňuje přidání, odstranění a výpis filtračních pravidel. Přidání pravidla lze provést spuštěním aplikace s parametrem -a společně s uvedením příslušného pravidla.

\begin{verbatim}
./pdscli -a <pravidlo>
\end{verbatim}

Toto pravidlo je očekáváno tak jak uvádí zadání projektu, tedy bez uvozovek či jiného ohraničení. Program přijímá pravidla v následujícím formátu.

\begin{verbatim}
<number> <action> <protocol> from <src IP> to <dest IP> [src-port <srcPort>]
[dst-port <dstPort>]

<number>:   číslo pravidla
<action>:   allow | deny
<protocol>: tcp | udp | icmp | ip
<src IP>:   IPv4 adresa | any
<dst IP>:   IPv4 adresa | any
<srcPort>:  číslo portu
<dstPort>:  číslo portu
\end{verbatim}

Pravidla jsou řazena dle uvedeného id. Pravidlo s nižším id je více prioritní. V případě vložení pravidla s již existujícím id je původní pravidlo nahrazeno.

Stejnými pravidly pro přidání pravidla z příkazové řádky se řídí načtení více pravidel ze souboru. Tato akce se provede spuštěním s parametrem -f společně s uvedením názvu souboru, který obsahuje seznam pravidel, kde je očekáváno vždy jedno pravidlo na samostatném řádku.

\begin{verbatim}
./pdscli -f <cesta k souboru obsahujícímu seznam pravidel>
\end{verbatim}

Odstranění pravidla se provede příkaz s parametrem -d, kde mazané pravidlo je definováno pomocí id.

\begin{verbatim}
./pdscli -d <id pravidla>
\end{verbatim}

Seznam aktuálně používaných pravidel je možno vypsat na standardní výstup pomocí parametru -p.

\begin{verbatim}
./pdscli -p
\end{verbatim}

Parametr -h vyvolá zobrazení nápovědy k užití. Klientská aplikace je schopna zpracovat více parametrů při jednom spuštění, přičemž příkazy budou vykonány v pořadí, ve kterém byly parametry zapsány na příkazovou řádku.

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
\section{Závěr}
Dokument doplňuje program s funkcí jednoduchého firewallu o návod k použití a specifikaci prostředí nutného pro překlad a běh. V neposlední řadě také některá důležitá fakta o použitých technologiích a přístupech.


%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
\newpage
\renewcommand{\refname}{Literatura}
\bibliography{literatura}

%\clearpage
%\appendix
%\section{Případné přílohy}
%\label{appendix:...}


\end{document}
