\documentclass[12pt,a4paper]{article}
\usepackage{graphicx}
\usepackage{multicol}
\usepackage{times}
\usepackage[colorlinks,citecolor=red,urlcolor=red]{hyperref}
\usepackage{amssymb}
\usepackage{hyperref}

\usepackage[czech]{babel}
\usepackage[utf8]{inputenc}

\usepackage{import}
\graphicspath{{figures/}}

\usepackage{tikz}
\usepackage{stanli}
\usepackage{xcolor}
\def\nudge{.5}
\tikzset{axis/.style={ultra thick, -latex, shorten <=-\nudge cm, shorten >=-2*\nudge cm}}

\pagestyle{empty}

\input{macros.ltx}

\begin{document}


\centerline{%
 \begin{tabular}{|l||c|c|c||c|}
 \hline
\bf Jméno a příjmení & \multicolumn{3}{c||}{\bf Příklady} & \bf Část II \\
 & \small 1 & \small 2 & \small 3 & \small $\Sigma$  \\
   \hline
\hspace{110mm} & \hspace{7mm} & \hspace{7mm} & \hspace{7mm} & \\[12mm] 
\hline
\end{tabular}
}

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
\zkouska{SMA1, část II (4.6.2021)}
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
\begin{multicols}{2}
\paragraph{Příklad 1~(12 b)}
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
Určete hodnoty všech reakcí ve vnějších a vnitřních vazbách dané
příhradové konstrukce.
\\
\begin{center}
 \def\svgwidth{.425\textwidth}
 \begin{tikzpicture}
\point{a}{0}{0}; \point{b}{2}{0}; \point{c}{1}{3}; \point{d}{4}{0}; \point{e}{3}{3}; \point{f}{5}{3};
\beam{2}{a}{b}[0][1]; \beam {2}{b}{c}[1];  \beam {2}{a}{c}[1];  \beam {2}{b}{d}[1];  \beam {2}{b}{e}[1];  \beam {2}{d}{e}[1];  \beam {2}{c}{e}[1]; \beam{2}{e}{f}[0][1]; \beam{2}{d}{f}[0][1];
\support{1}{a};
\support{2}{f}[180];
\hinge{1}{a};
\hinge{1}{b};
\hinge{1}{c};
\hinge{1}{d};
\hinge{1}{e};
\hinge{1}{f};
\load{1}{c}[90];
\load{1}{e}[90];
\notation{1}{a}{a}[above left];
\notation{1}{b}{b}[below right];
\notation{1}{c}{d};
\notation{1}{d}{c}[below right];
\notation{1}{e}{e};
\notation{1}{f}{f}[below right];
\dimensioning{1}{a}{b}{-2}[2 m];
\dimensioning{1}{b}{d}{-2}[2 m];
\dimensioning{1}{d}{f}{-2}[1 m];
\dimensioning{1}{c}{e}{4.75}[2 m];
\dimensioning{1}{e}{f}{4.75}[2 m];
\dimensioning{1}{a}{c}{4.75}[1 m];
\dimensioning{2}{a}{c}{-1}[3 m];
\node[] at (0.35,3.9) {20 kN};
\node[] at (2.35,3.9) {80 kN};
\notation{4}{a}{b}[1];
\notation{4}{b}{c}[2][0.5][below];
\notation{4}{a}{c}[3];
\notation{4}{b}{d}[4];
\notation{4}{b}{e}[5];
\notation{4}{d}{e}[6.][0.5][below];
\notation{4}{c}{e}[7];
\notation{4}{e}{f}[8];
\notation{4}{d}{f}[9];
\end{tikzpicture}

\end{center}

\end{multicols}

\begin{multicols}{2}

\paragraph{Příklad 2~(20b)} 
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
%
Pro danou konstrukci
%
\begin{itemize}
\itemsep=-4pt
\item určete vnější a vnitřní reakce,

\item analyticky vyjádřete průběh vnitřních sil na intervalu $(\S{c}, \S{d})$,
včetně hodnoty a polohy momentového extrému,

\item vykreslete průběhy nenulových vnitřních sil po
  konstrukci,

\item pro styčník $\stycnik{d}$ ověřte splnění všech styčníkových
  podmínek rovnováhy.

\end{itemize}

\begin{center}
 \def\svgwidth{.4\textwidth}
  \begin{tikzpicture}
\point{a}{0}{0}; \point{b}{0}{4}; \point{c}{4}{1}; \point{d}{4}{4};  \point{e}{6}{4}; \point{f}{4}{3.8}; \point{g}{1}{4};
\beam{2}{a}{b}[0][1]; \beam{2}{b}{g}[0][1]; \beam{2}{g}{d}[0][1]; \beam{2}{c}{f}[0][1]; \beam{2}{d}{f}[0][1]; \beam{2}{d}{e}[0][1];
\hinge{1}{b};
\hinge{1}{f};
\support{1}{a};
\support{3}{c};
\load{1}{b}[180];
\load{1}{e}[90];
\lineload{1}{g}{d};
\notation{1}{a}{a};
\notation{1}{b}{b}[below right];
\notation{1}{c}{f};
\notation{1}{f}{d}[below right];
\notation{1}{e}{e}[below];
\notation{2}{g}{c}[below right];
\node[] at (3.4,5.55) {20 kN/m};
\node[] at (-1,4.3) {40 kN};
\node[] at (6.8,4.9) {30 kN};
\dimensioning{1}{g}{c}{-1.4}[5~m];
\dimensioning{1}{c}{e}{-1.4}[2~m];
\dimensioning{1}{b}{g}{-1.4}[1~m];
\dimensioning{2}{c}{e}{7.0}[4~m];
\dimensioning{2}{a}{c}{7}[1~m];
\end{tikzpicture}
\end{center}

\end{multicols}

\paragraph{Příklad 3~(8 b)}
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
%
Pro daný průřez

\begin{itemize}\itemsep=-4pt

\item určete souřadnice těžiště v \emph{daném systému souřadnic}
$y$ a $z$,

\item určete axiální a deviační momenty setrvačnosti $I_y$, $I_z$ a $D_{yz}$ k \emph{daným osám} $y$ a $z$,

\item načrtněte tvar elipsy setrvačnosti.
\end{itemize}

\begin{center}
 \def\svgwidth{.55\textwidth}
\begin{tikzpicture}
\point{a}{0}{0}; \point{b}{5}{0}; \point{c}{0}{2}; \point{d}{5}{2};  \point{e}{8}{2}; 
\dimensioning{1}{a}{b}{-1.4}[50~mm];
\dimensioning{1}{b}{e}{-1.4}[30~mm];
\dimensioning{2}{a}{c}{-1.4}[20~mm];
\fill[gray] (0,0) -- (5,0) -- (5,2) -- (0,2);
\fill[gray] (5,0) -- (5,2) -- (8,2);
\draw[axis] (5,2) -- (-2,2) node[left=1 cm] {\(y\)};
\draw[axis] (5,2) -- (5,-1) node[left=0 cm] {\(z\)};
\end{tikzpicture}
\end{center}

\koneczadani

\end{document}