\documentclass[12pt,a4paper]{article}
\usepackage{graphicx}
\usepackage{multicol}
\usepackage{times}
\usepackage[colorlinks,citecolor=red,urlcolor=red]{hyperref}
\usepackage{amssymb}
\usepackage{hyperref}

\usepackage[czech]{babel}
\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage{stanli}

\usepackage{import}
\graphicspath{{figures/}}

\newcommand{\qed}{\par\hfill$\Box$}

\newcommand{\myRemark}[1]{\medskip{\par\noindent{{\sc Poznámka}~({\it #1})}}.}
\newcommand{\myCheck}[1]{\medskip{\par\noindent{{\sc Kontrola}~({\it #1})}}.}

\pagestyle{empty}

\input{macros.ltx}

\begin{document}

\paragraph{Příklad 1~(12 b)}
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
Určete hodnoty všech reakcí ve vnějších a vnitřních vazbách dané
příhradové konstrukce.
\\
\begin{center}
\begin{tikzpicture}
    \scaling {.55};
    % Points
    \point{a}{0}{0};
    \point{b}{6.4}{0};
    \point{c}{12.8}{0};
    \point{d}{19.2}{0};
    \point{e}{6.4}{4.8};
    \point{f}{12.8}{4.8};
    \point{g}{12.8}{-1.8};
    \point{h}{0.7}{0.0};
    % Rods
    \beam{2}{a}{b};
    \beam{2}{b}{c};
    \beam{2}{c}{d};
    \beam{2}{a}{e};
    \beam{2}{b}{e};
    \beam{2}{e}{f};
    \beam{2}{d}{f};
    \beam{2}{c}{f};
    % Supports
    \support{1}{a};
    \support{2}{d};
    \support{2}{f}[180];
    % Internal hinges
    \hinge{1}{a};
    \hinge{1}{b};
    \hinge{1}{c};
    \hinge{1}{d};
    \hinge{1}{e};
    \hinge{1}{f};
    % Concentrated forces
    \load{1}{g}[90][0.7];
    \load{1}{e}[90][0.7];
    % Angle
    \load{2}{a}[0][35][1];
    % Angle notation
    \notation{1}{h}{$\alpha$};
    % Reactions
    \load{1}{a}[-90][1.1];
    \load{1}{d}[-90][1.1];
    \load{1}{a}[180][1.1];
    \load{1}{f}[90][1.1];
    % Dimensioning
    \dimensioning {1}{a}{b}{-1.5}[ $6,4$ ];
    \dimensioning {1}{b}{c}{-1.5}[ $6,4$ ];
    \dimensioning {1}{c}{d}{-1.5}[ $6,4$ ];
    \dimensioning {2}{a}{e}{-1.5}[ $4,8$ ];
    % Force notation
    \notation {1}{e}{$F_1=10$ kN}[above left = 2 mm];
    \notation {1}{g}{$F_2=12$ kN}[above right = 2 mm];
    % Reactions notation
    \notation {1}{a}{$A_x$}[above left = 3 mm];
    \notation {1}{a}{$A_z$}[below right = 4 mm];
    \notation {1}{f}{$F$}[above right = 5 mm];
    \notation {1}{d}{$D$}[below right = 5 mm];
    % Hinge notation
    \notation {1}{a}{$a$}[above = 2 mm];
    \notation {1}{b}{$b$}[below = 2 mm];
    \notation {1}{c}{$c$}[above left = 2 mm];
    \notation {1}{d}{$d$}[above = 2 mm];
    \notation {1}{e}{$e$}[left = 2 mm];
    \notation {1}{f}{$f$}[below left = 2 mm];
    % Rods notation
    \notation {4}{a}{b}[1];
    \notation {4}{b}{c}[2];
    \notation {4}{c}{d}[3];
    \notation {4}{a}{e}[4];
    \notation {4}{b}{e}[5];
    \notation {4}{c}{f}[6];
    \notation {4}{f}{d}[7];
    \notation {4}{e}{f}[8];
\end{tikzpicture}
\end{center}

\paragraph{Řešení:}

Pomůcky:
\begin{equation}
\cos\alpha=\frac{4}{5}
\end{equation}
\begin{equation}
\sin\alpha=\frac{3}{5}
\end{equation}

Celá konstrukce:
\begin{equation}
\begin{array}{rrc}
\rightarrow\ : & A_x = 0\ \textrm{kN} & {\color{red}(\textrm{1b})}
\end{array}
\end{equation}

Řez pruty 2, 8 - levá část:
\begin{equation}
\begin{array}{rrc}
a\ \includegraphics[width=0.03\linewidth]{figures/M.png}:
& -10\cdot 6,4 - N_8\cdot 4,8 = 0\ \rightarrow\ N_8 = -13,\bar{3}\ \textrm{kN} & {\color{red}(\textrm{1b})} \\
\uparrow\ : & A_z - 10=0\ \rightarrow\ A_z=10\ \textrm{kN} & {\color{red}(\textrm{1b})}
\end{array}
\end{equation}

Řez pruty 2, 8 - pravá část:
\begin{equation}
\begin{array}{rrc}
\leftarrow\ : & N_8 + N_2=0\ \rightarrow\ N_2=13,\bar{3}\ \textrm{kN} & {\color{red}(\textrm{1b})}\\
c\ \includegraphics[width=0.03\linewidth]{figures/M.png}:
& D\cdot 6,4 + N_8\cdot 4,8 = 0\ \rightarrow\ D = 10\ \textrm{kN} & {\color{red}(\textrm{1b})}\\
\downarrow\ : & F - D + 12=0\ \rightarrow\ F=-2\ \textrm{kN} & {\color{red}(\textrm{1b})}
\end{array}
\end{equation}

Styčník $\stycnik{d}$:
\begin{equation}
\begin{array}{rrc}
\uparrow\ : & D + N_7\frac{3}{5}=0\ \rightarrow\ N_7=-16,\bar{6}\ \textrm{kN} & {\color{red}(\textrm{1b})}\\
\leftarrow\ : & N_3 + N_7\frac{4}{5}=0\ \rightarrow\ N_3=13,\bar{3}\ \textrm{kN} & {\color{red}(\textrm{1b})}\\
\end{array}
\end{equation}

Styčník $\stycnik{c}$:
\begin{equation}
\begin{array}{rrc}
\uparrow\ : & N_6 - 12=0\ \rightarrow\ N_6=12\ \textrm{kN} & {\color{red}(\textrm{1b})}\\
\leftarrow\ : & N_2 - N_3=0\ \rightarrow\ N_2=13,\bar{3}\ \textrm{kN}  & \textrm{(kontrola)}\\
\end{array}
\end{equation}

Styčník $\stycnik{b}$:
\begin{equation}
\begin{array}{rrc}
\uparrow\ : & N_5=0\ \rightarrow\ N_5=0\ \textrm{kN} & {\color{red}(\textrm{1b})}\\
\leftarrow\ : & N_1 - N_2=0\ \rightarrow\ N_1=13,\bar{3}\ \textrm{kN} & {\color{red}(\textrm{1b})}\\
\end{array}
\end{equation}

Styčník $\stycnik{e}$:
\begin{equation}
\begin{array}{rrc}
\leftarrow\ : & N_4\frac{4}{5} - N_8=0\ \rightarrow\ N_4=-16,\bar{6}\ \textrm{kN} & {\color{red}(\textrm{1b})}
\end{array}
\end{equation}

\vspace{10mm}
{\centering
\begin{tabular}{|c|c|}
	\hline
	$N_1$ & $13,\bar{3}$\ kN\\
	\hline
	$N_2$ & $13,\bar{3}$\ kN\\
	\hline
	$N_3$ & $13,\bar{3}$\ kN\\
	\hline
	$N_4$ & $-16,\bar{6}$ \ kN\\
	\hline
	$N_5$ & $0$\ kN\\
	\hline
	$N_6$ & $12$\ kN\\
	\hline
	$N_7$ & $-16,\bar{6}$\ kN\\
	\hline
	$N_8$ & $-13,\bar{3}$\ kN\\
	\hline
\end{tabular}
}

\newpage
\paragraph{Příklad 2~(20b)} 
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
%
Pro danou konstrukci
%
\begin{itemize}
	\itemsep=-4pt
	\item určete vnější a vnitřní reakce,
	
	\item analyticky vyjádřete průběh vnitřních sil na intervalu $(\S{c}, \S{d})$,
	včetně hodnoty a polohy momentového extrému,
	
	\item vykreslete průběhy nenulových vnitřních sil po
	konstrukci,
	
	\item pro styčník $\stycnik{b}$ ověřte splnění všech styčníkových
	podmínek rovnováhy.
	
\end{itemize}

%\begin{center}
%	\def\svgwidth{.6\textwidth}
%	\input{figures/pr02.pdf_tex}
%\end{center}

\begin{multicols}{3}
\begin{tikzpicture}
    \scaling {.55};
    % Points
    \point{a}{0.0}{0.0};
    \point{b}{0.0}{7.0};
    \point{e}{0.0}{3.0};
    % Beams
    \beam{1}{a}{b};
    % Supports
    \support{3}{a};
    % Internal hinges
    \hinge{1}{b};
    % Loads
    \load{2}{e}[0][180];
    % Dimensioning
    \dimensioning {2}{a}{e}{-1.5}[ $3,0$ ];
    \dimensioning {2}{e}{b}{-1.5}[ $4,0$ ];
    % Force notation
    \notation {1}{e}{$10$ kNm}[above right = 3 mm];
    % Joint notation
    \notation {1}{a}{$a$}[above right = 1.5 mm];
    % Reactions
    \load{1}{a}[-90][1.1];
    \load{1}{a}[180][1.1];
    \load{2}{a}[200][180][0.7];
    \load{1}{b}[180][1.1];
    \load{1}{b}[90][1.1];
    \notation {1}{a}{$A_x$}[above left = 2 mm];
    \notation {1}{a}{$A_z$}[below right = 4 mm];
    \notation {1}{a}{$M_z$}[below left = 6 mm];
    \notation {1}{b}{$B_z$}[above right = 3 mm];
    \notation {1}{b}{$B_x$}[above left = 3 mm];
    \notation {1}{b}{\textbf{I}}[above left = 12 mm];
\end{tikzpicture}
\\
\begin{tikzpicture}
    \scaling {.55};
    % Points
    \point{b}{0.0}{7.0};
    \point{c}{6.0}{7.0};
    \point{f}{2.0}{7.0};
    \point{m}{-3.0}{7.0};
    \point{n}{9.0}{7.0};
    % Beams
    \beam{1}{b}{c};
    % Internal hinges
    \hinge{1}{b};
    \hinge{1}{c};
    % Loads
    \load{1}{f}[90][0.7];
    % Dimensioning
    \dimensioning {1}{b}{f}{2.2}[ $2,0$ ];
    \dimensioning {1}{f}{c}{2.2}[ $4,0$ ];
    % Force notation
    \notation {1}{f}{$7$ kN}[above right = 1 mm];
    % Reactions
    \load{1}{m}[0][1.1];
    \load{1}{b}[-90][1.1];
    \load{1}{c}[-90][1.1];
    \load{1}{n}[180][1.1];
    \notation {1}{b}{$B_x$}[above left = 2 mm];
    \notation {1}{b}{$B_z$}[below right = 2 mm];
    \notation {1}{c}{$C_x$}[above right = 1 mm];
    \notation {1}{c}{$C_z$}[below right = 2 mm];
    \notation {1}{f}{\textbf{II}}[below = 18 mm];
\end{tikzpicture}
\\
\begin{tikzpicture}
    \scaling {.55};
    % Points
    \point{c}{6.0}{7.0};
    \point{d}{6.0}{0.0};
    \point{g}{6.0}{7.5};
    \point{n}{3.0}{7.0};
    % Beams
    \beam{1}{c}{d};
    % Supports
    \support{1}{d};
    % Internal hinges
    \hinge{1}{c};
    % Loads
    \lineload {1}{c}{d}[1][1][0.09];
    % Force notation
    \notation {1}{g}{$3$ kN/m}[right = 5 mm];
    % Reactions
    \load{1}{c}[90][1.1];
    \load{1}{n}[0][1.1];
    \load{1}{d}[-90][1.1];
    \load{1}{d}[180][1.1];
    \notation {1}{c}{$C_x$}[below left = 3 mm];
    \notation {1}{c}{$C_z$}[above right = 3 mm];
    \notation {1}{d}{$D_x$}[above left = 1 mm];
    \notation {1}{d}{$D_z$}[below right = 3 mm];
    \notation {1}{g}{\textbf{III}}[below left = 14 mm];
\end{tikzpicture}
\end{multicols}

\paragraph{Výpočet reakcí:}

Na části II:
\begin{equation}
\begin{array}{rrc}
b\ \includegraphics[width=0.03\linewidth]{figures/M.png}: & C_z\cdot 6 - 7\cdot 2=0\ \rightarrow\ C_z=2,\bar{3}\ \textrm{kN} & {\color{red}(\textrm{0,5b})} \\
\uparrow\ : & B_z+C_z-7=0\ \rightarrow\ B_z=4,\bar{6}\ \textrm{kN} & {\color{red}(\textrm{0,5b})}\\
\end{array}
\end{equation}
Na části III:
\begin{equation}
\begin{array}{rrc}
d\ \includegraphics[width=0.03\linewidth]{figures/M.png}: & C_x\cdot 7 + 3\cdot 7\cdot 3,5=0\ \rightarrow\ C_x=-10,5\ \textrm{kN} & {\color{red}(\textrm{0,5b})} \\
\rightarrow\ : & D_x - C_x - 7\cdot 3=0\ \rightarrow\ D_x=10,5\ \textrm{kN} & {\color{red}(\textrm{0,5b})}\\
\uparrow\ : & D_z-C_z=0\ \rightarrow\ D_z=2,\bar{3}\ \textrm{kN} & {\color{red}(\textrm{0,5b})}\\
\end{array}
\end{equation}
Na části II:
\begin{equation}
\begin{array}{rrc}
\leftarrow\ : & B_x-C_x=0\ \rightarrow\ B_x=-10,5\ \textrm{kN} & {\color{red}(\textrm{0,5b})}\\
\end{array}
\end{equation}
Na části I:
\begin{equation}
\begin{array}{rrc}
\uparrow\ : & A_z-B_z=0\ \rightarrow\ A_z=4,\bar{6}\ \textrm{kN} & {\color{red}(\textrm{0,5b})}\\
\rightarrow\ : & A_x+B_x=0\ \rightarrow\ A_x=10,5\ \textrm{kN} & {\color{red}(\textrm{0,5b})}\\
a\ \includegraphics[width=0.03\linewidth]{figures/M.png}: & -M_z-10-B_x\cdot 7=0\ \rightarrow\ M_z=63,5\ \textrm{kNm} & {\color{red}(\textrm{0,5b})} \\
\end{array}
\end{equation}

Vnitřní síly:
\\

\begin{multicols}{3}
\begin{tikzpicture}
    \scaling {.55};
    % Points
    \point{a}{0.0}{0.0};
    \point{b}{0.0}{7.0};
    \point{c}{6.0}{7.0};
    \point{d}{6.0}{0.0};
    \point{e}{0.0}{3.0};
    \point{f}{2.0}{7.0};
    \point{g}{6.0}{7.5};
    % Beams
    \beam{1}{a}{b};
    \beam{1}{b}{c};
    \beam{1}{c}{d};
    % Supports
    \support{3}{a};
    \support{1}{d};
    % Internal hinges
    \hinge{1}{b};
    \hinge{1}{c};
    % Internal forces
    %\internalforces{a}{b}{-0.467}{-0.467};
    %\internalforces{b}{c}{-1.05}{-1.05};
    %\internalforces{c}{d}{-0.23}{-0.23};
    %\notation {1}{a}{$-4,\bar{6}$}[above left = 6 mm];
    %\notation {1}{b}{$-10,5$}[above right = 15 mm];
    %\notation {1}{d}{$-2,\bar{3}$}[left = 3 mm];
\end{tikzpicture}
\\

\begin{tikzpicture}
    \scaling {.55};
    % Points
    \point{a}{0.0}{0.0};
    \point{b}{0.0}{7.0};
    \point{c}{6.0}{7.0};
    \point{d}{6.0}{0.0};
    \point{e}{0.0}{3.0};
    \point{f}{2.0}{7.0};
    \point{g}{6.0}{7.5};
    % Beams
    \beam{1}{a}{b};
    \beam{1}{b}{c};
    \beam{1}{c}{d};
    % Supports
    \support{3}{a};
    \support{1}{d};
    % Internal hinges
    \hinge{1}{b};
    \hinge{1}{c};
    % Internal forces
    %\internalforces{a}{b}{-1.05}{-1.05};
    %\internalforces{b}{c}{0.467}{0.467};
    %\internalforces{c}{d}{1.05}{-1.05};
    %\notation {1}{b}{$-10,5$}[above left = 2 mm];
    %\notation {1}{b}{$4,\bar{6}$}[below right = 6 mm];
    %\notation {1}{c}{$10,5$}[above left = 2 mm];
    %\notation {1}{d}{$-10,5$}[below right = 2 mm];
\end{tikzpicture}
\\

\begin{tikzpicture}
    \scaling {.55};
    % Points
    \point{a}{0.0}{0.0};
    \point{b}{0.0}{7.0};
    \point{c}{6.0}{7.0};
    \point{d}{6.0}{0.0};
    \point{e}{0.0}{3.0};
    \point{f}{2.0}{7.0};
    \point{g}{6.0}{7.5};
    \point{m}{6.0}{3.5}
    % Beams
    \beam{1}{a}{b};
    \beam{1}{b}{c};
    \beam{1}{c}{d};
    % Supports
    \support{3}{a};
    \support{1}{d};
    % Internal hinges
    \hinge{1}{b};
    \hinge{1}{c};
    % Internal forces
\end{tikzpicture}
\end{multicols}

%\begin{center}
%	\def\svgwidth{.6\textwidth}
%	\input{figures/pr02_sily.pdf_tex}
%\end{center}

%\begin{center}
%	\def\svgwidth{.5\textwidth}
%	\input{figures/pr02_sily2.pdf_tex}
%\end{center}

\paragraph{Analytický průběh a extrém:}
\begin{equation}
\begin{array}{rrc}
N(s) : & N(s)=-2,\bar{3}, s\in\langle 0;7\rangle & {\color{red}(\textrm{0,5b})}\\
V(s) : & V(s)=10,5-3s, s\in\langle 0;7\rangle & {\color{red}(\textrm{0,5b})}\\
M(s): & M(s)=10,5s-1,5s^2, s\in\langle 0;7\rangle & {\color{red}(\textrm{1b})} \\
N_{ext}: & N_{ext}=3,5\ \textrm{m} & {\color{red}(\textrm{0.5b})} \\
M_{ext}: & M_{ext}=M(N_{ext})=10,5\cdot 3,5-1,5\cdot 3,5^2=18,375\ \textrm{kNm} & {\color{red}(\textrm{0.5b})} \\
\end{array}
\end{equation}

\newpage
\paragraph{Příklad 3~(8 b)}
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
%
Pro daný průřez

\begin{itemize}\itemsep=-4pt
	
	\item určete souřadnice těžiště v \emph{daném systému souřadnic}
	$y$ a $z$,
	
	\item určete axiální a deviační momenty setrvačnosti $I_y$, $I_z$ a $D_{yz}$ k \emph{daným osám} $y$ a $z$,
	
	\item načrtněte tvar elipsy setrvačnosti.
\end{itemize}

\begin{center}
\begin{tikzpicture}[scale=0.6]
    \scaling {0.6};
    % Filling cross section
    \fill[lightgray, thick] (0,0) -- (5,3) -- (0,3) -- (0, 4) -- (9,4) -- (9,0) -- cycle;
    % Points
    \point{a}{0.0}{0.0};
    \point{b}{5.0}{3.0};
    \point{c}{0.0}{3.0};
    \point{d}{0.0}{4.0};
    \point{e}{9.0}{4.0};
    \point{f}{9.0}{0.0};
    \point{g}{0.0}{-1.5};
    % Dimensioning
    \dimensioning{1}{a}{b}{-1.5}[$200$];
    \dimensioning{1}{b}{e}{-1.5}[$120$];
    \dimensioning{2}{a}{b}{-1.5}[$100$];
    \dimensioning{2}{b}{d}{-1.5}[$50$];
    % Axis
    \draw[->, very thick] (9,4) -- (9, -1);
    \draw[->, very thick] (9,4) -- (-1, 4);
    \notation {1}{d}{$y$}[above left = 1.5 mm];
    \notation {1}{f}{$z$}[below right = 1.5 mm];
    \notation {1}{g}{[mm]}[left = 1.5 mm];
\end{tikzpicture}
\end{center}

\paragraph{Výpočet těžiště:}
\begin{equation}
\begin{array}{rc}
A=A_1-A_2=48000-10000=38000\ \textrm{mm}^2  & {\color{red}(\textrm{0,5b})}\\
y_t=\frac{N_z}{A}=\frac{48000\cdot 160 - 10000\cdot 253,\bar{3}}{38000}=135,439\ \textrm{mm} & {\color{red}(\textrm{0,5b})}\\
z_t=\frac{N_y}{A}=\frac{48000\cdot 75- 10000\cdot 83,\bar{3}}{38000}=72,807\ \textrm{mm} & {\color{red}(\textrm{0,5b})}\\
\end{array}
\end{equation}

\paragraph{Výpočet momentů setrvačnosti:}
\begin{equation}
\begin{array}{rc}
I_y=\frac{1}{12}\cdot320\cdot150^3 + 48000\cdot 75^2 - \frac{1}{36}\cdot 200\cdot100^3 - 10000\cdot83,\bar{3}^2 =2,85\cdot10^8\ \textrm{mm}^4  & {\color{red}(\textrm{2b})}\\
I_z=\frac{1}{12}\cdot150\cdot320^3 + 48000\cdot160^2 - \frac{1}{36}\cdot100\cdot200^3 - 10000\cdot253,\bar{3}^2=9,744\cdot 10^8\ \textrm{mm}^4 & {\color{red}(\textrm{2b})}\\
D_{yz}=0 + 48000\cdot160\cdot75 - \frac{1}{72}\cdot200^2\cdot100^2 - 10000\cdot253,\bar{3}\cdot83,\bar{3}=3,593\cdot 10^8\ \textrm{mm}^4 & {\color{red}(\textrm{1,5b})}\\
\end{array}
\end{equation}

\paragraph{Vykreslení elipsy setrvačnosti:} 

\begin{center}
\begin{tikzpicture}[scale=0.6]
    \scaling {0.6};
    % Filling cross section
    \fill[lightgray, thick] (0,0) -- (5,3) -- (0,3) -- (0, 4) -- (9,4) -- (9,0) -- cycle;
    % Points
    \point{a}{0.0}{0.0};
    \point{b}{5.0}{3.0};
    \point{c}{0.0}{3.0};
    \point{d}{0.0}{4.0};
    \point{e}{9.0}{4.0};
    \point{f}{9.0}{0.0};
    \point{g}{0.0}{-1.5};
    % Dimensioning
    \dimensioning{1}{a}{b}{-1.5}[$200$];
    \dimensioning{1}{b}{e}{-1.5}[$120$];
    \dimensioning{2}{a}{b}{-1.5}[$100$];
    \dimensioning{2}{b}{d}{-1.5}[$50$];
    % Axis
    \draw[->, very thick] (9,4) -- (9, -1);
    \draw[->, very thick] (9,4) -- (-1, 4);
    \notation {1}{d}{$y$}[above left = 1.5 mm];
    \notation {1}{f}{$z$}[below right = 1.5 mm];
    \notation {1}{g}{[mm]}[left = 1.5 mm];
    \draw[rotate=5] (4.5,1.8) ellipse (70pt and 40pt);
\end{tikzpicture}
\end{center}

\end{document}