\documentclass[11pt, a4paper]{article}
\usepackage{graphicx}
\usepackage[czech]{babel}
\usepackage[margin = 2.25cm]{geometry}
\usepackage{multicol}
\usepackage{times}
\usepackage[colorlinks,citecolor=red,urlcolor=red]{hyperref}
\usepackage{amssymb}
\usepackage{hyperref}

% Local commands
\newcommand\de[1]{\,{\mathrm d}#1}
\newcommand{\myMatrix}[2]{\left(\begin{array}{#1}#2\end{array}\right)}
\newcommand{\stycnik}[1]{\mbox{\bfseries \itshape #1}}
\newcommand{\unit}[1]{\mbox{~#1}}

\begin{document}

\pagestyle{empty}

\begin{center}
\framebox{\sc Schwedlerovy věty}
\end{center}
%
\begin{eqnarray*}
\frac{\de N_x(s)}{\de s} = -f_x(s) &
\displaystyle
\frac{\de V_y(s)}{\de s} = -f_y(s) &
\frac{\de V_z(s)}{\de s} = -f_z(s) \\
\frac{\de M_x(s)}{\de s} = -m_x(s) &
\displaystyle
\frac{\de M_y(s)}{\de s} = -m_y(s) + V_z(s) &
\frac{\de M_z(s)}{\de s} = -m_z(s) - V_y(s) 
\end{eqnarray*}

\paragraph{Předpoklad} Osa $x$ je orientovaná stejně jako parametr $s$.

\begin{multicols}{2}

\begin{center}
\framebox{\sc Transformace souřadnic}
\end{center}
%
\centerline{\includegraphics{figures/transformace_souradnic}}
%
\begin{eqnarray*}
\Delta x^{ab}_g = x^b_g - x^a_g &
\Delta z^{ab}_g = z^b_g - z^a_g &
\ell^{ab} = \sqrt{(\Delta x^{ab}_g)^2+(\Delta z^{ab}_g)^2}
\\
c = {\Delta x^{ab}_g}/{\ell^{ab}} &&
s = {\Delta z^{ab}_g}/{\ell^{ab}} 
\end{eqnarray*}
%
\begin{eqnarray*}
\myMatrix{c}{F_x \\ F_z}
=
\myMatrix{cc}{%
c & s \\
-s & c}
\myMatrix{c}{F_{x_g} \\ F_{z_g}}
&&
\myMatrix{c}{F_{x_g} \\ F_{z_g}}
=
\myMatrix{cc}{%
c & -s \\
s & c}
\myMatrix{c}{F_x \\ F_z}
\end{eqnarray*}

\paragraph{Předpoklady} 
Souřadný systém $\{x, z\}$ vznikl rotací $\{ x_g, z_g \}$, osa $x$ je
orientovaná \stycnik{a}$\rightarrow$\stycnik{b}. \\

\columnbreak

\vspace*{-17.5mm}

\begin{center}
\includegraphics[width=.575\textwidth]{figures/vykreslovani}
\end{center}

\end{multicols}

\centerline{
\framebox{\sc Průřezové charakteristiky}
}
%
\begin{eqnarray*}
A = \int_{A} 1 \de A \quad 
\left[> 0\unit{m}^2\right] & 
\displaystyle
S_y = \int_{A} z \de A \quad 
\left[\lesseqgtr 0\unit{m}^3\right] & 
S_z = \int_{A} y \de A \quad 
\left[\lesseqgtr 0\unit{m}^3\right] \\
I_y = \int_{A} z^2 \de A \quad 
\left[> 0\unit{m}^4\right] & 
\displaystyle
I_z = \int_{A} y^2 \de A \quad 
\left[> 0\unit{m}^4\right] & 
D_{yz} = \int_{A} yz \de A \quad 
\left[\lesseqgtr 0\unit{m}^4\right]
\end{eqnarray*}

\begin{multicols}{2}
%
\begin{center}
\framebox{\sc Poloha těžiště $C$}
\end{center}
%
\begin{eqnarray*}
y_C = \frac{S_z}{A} && z_C = \frac{S_y}{A}
\end{eqnarray*}

\columnbreak

\begin{center}
\framebox{\sc Steinerovy doplňky}
\\
(posun \emph{těžišťového} souřadného systému $(y,z)$ o $\overline{y}$ a $\overline{z}$)
\end{center}
%
\vspace*{-2em}
%
\begin{eqnarray*}
I_{y'} = I_y + \overline{z}^2 A; &
I_{z'} = I_z + \overline{y}^2 A; &
D_{y'z'} = D_{yz} + \overline{y}\cdot\overline{z} A
\end{eqnarray*}

\end{multicols}

\begin{multicols}{2}

\begin{center}
\framebox{\sc Pootočení souřadného systému} \\
(o úhel $\beta>0$~rad \emph{proti} směru hodinových ručiček)
\end{center}

\begin{eqnarray*}
I_{y'} & = & I_y \cos^2 \beta + I_z \sin^2 \beta - D_{yz} \sin 2\beta 
\\
I_{z'} & = & I_y \sin^2 \beta + I_z \cos^2 \beta + D_{yz} \sin 2\beta 
\\
D_{y'z'} & = & \frac{1}{2} \left( I_y - I_z \right) \sin 2\beta + D_{yz} \cos 2\beta
\end{eqnarray*}
%
\begin{eqnarray*}
D_{y'z'} = 0\unit{m}^4 
& \Leftrightarrow &
\beta = \frac{1}{2} \mbox{arctan} \frac{2 D_{yz}}{I_z - I_y}
\end{eqnarray*}

\begin{center}
\framebox{\sc Hlavní centrální momenty setrvačnosti}
\end{center}
%
$$
I_{{\max},{\min}} 
=
\frac{I_y + I_z}{2} \pm \sqrt{\frac{\left(I_y - I_z\right)^2}{4}+D_{yz}^2}
$$
%
\begin{eqnarray*}
D_{yz} > 0 \unit{m}^4 & \Rightarrow & I_{\max} \mbox{ v II. a IV. kvadrantu}
\\
D_{yz} < 0 \unit{m}^4 & \Rightarrow & I_{\max} \mbox{ v I. a III. kvadrantu}
\end{eqnarray*}

\centerline{%
\framebox{\sc Poloměry setrvačnosti}}
%
\vspace*{-2mm}
%
\begin{eqnarray*}
i_y = \sqrt{\frac{I_y}{A}} &&
i_z = \sqrt{\frac{I_z}{A}}
\end{eqnarray*}

\end{multicols}




\end{document}
