\documentclass[12pt,a4paper]{article}
\usepackage{graphicx}
\usepackage{multicol}
\usepackage{times}
\usepackage[colorlinks,citecolor=red,urlcolor=red]{hyperref}
\usepackage{amssymb}
\usepackage{hyperref}

\usepackage[czech]{babel}
\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage{stanli}

\usepackage{import}
\graphicspath{{figures/}}

\newcommand{\qed}{\par\hfill$\Box$}

\newcommand{\myRemark}[1]{\medskip{\par\noindent{{\sc Poznámka}~({\it #1})}}.}
\newcommand{\myCheck}[1]{\medskip{\par\noindent{{\sc Kontrola}~({\it #1})}}.}

\pagestyle{empty}

\input{macros.ltx}

\begin{document}

\centerline{%
 \begin{tabular}{|l||c|c|c||c|}
 \hline
\bf Jméno a příjmení & \multicolumn{3}{c||}{\bf Příklady} & \bf Část II \\
 & \small 1 & \small 2 & \small 3 & \small $\Sigma$  \\
   \hline
\hspace{110mm} & \hspace{7mm} & \hspace{7mm} & \hspace{7mm} & \\[12mm] 
\hline
\end{tabular}
}

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
\zkouska{SMA1, část II (11.6.2021)}
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
\paragraph{Příklad 1~(12 b)}
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
Určete hodnoty všech reakcí ve vnějších a vnitřních vazbách dané
příhradové konstrukce.
\vspace{2mm}
\\
\begin{center}
\begin{tikzpicture}
    \scaling {.55};
    % Points
    \point{a}{0}{0};
    \point{b}{6.4}{0};
    \point{c}{12.8}{0};
    \point{d}{19.2}{0};
    \point{e}{6.4}{4.8};
    \point{f}{12.8}{4.8};
    \point{g}{12.8}{-1.8};
    % Rods
    \beam{2}{a}{b};
    \beam{2}{b}{c};
    \beam{2}{c}{d};
    \beam{2}{a}{e};
    \beam{2}{b}{e};
    \beam{2}{e}{f};
    \beam{2}{d}{f};
    \beam{2}{c}{f};
    % Supports
    \support{1}{a};
    \support{2}{d};
    \support{2}{f}[180];
    % Internal hinges
    \hinge{1}{a};
    \hinge{1}{b};
    \hinge{1}{c};
    \hinge{1}{d};
    \hinge{1}{e};
    \hinge{1}{f};
    % Concentrated forces
    \load{1}{g}[90][0.7];
    \load{1}{e}[90][0.7];
    % Dimensioning
    \dimensioning {1}{a}{b}{-1.5}[ $6,4$ ];
    \dimensioning {1}{b}{c}{-1.5}[ $6,4$ ];
    \dimensioning {1}{c}{d}{-1.5}[ $6,4$ ];
    \dimensioning {2}{a}{e}{-1.5}[ $4,8$ ];
    % Force notation
    \notation {1}{e}{$F_1=10$ kN}[above left = 2 mm];
    \notation {1}{g}{$F_2=12$ kN}[above right = 2 mm];
    % Hinge notation
    \notation {1}{a}{$a$}[above = 2 mm];
    \notation {1}{b}{$b$}[below = 2 mm];
    \notation {1}{c}{$c$}[above left = 2 mm];
    \notation {1}{d}{$d$}[above = 2 mm];
    \notation {1}{e}{$e$}[left = 2 mm];
    \notation {1}{f}{$f$}[below left = 2 mm];
    % Rods notation
    \notation {4}{a}{b}[1];
    \notation {4}{b}{c}[2];
    \notation {4}{c}{d}[3];
    \notation {4}{a}{e}[4];
    \notation {4}{b}{e}[5];
    \notation {4}{c}{f}[6];
    \notation {4}{f}{d}[7];
    \notation {4}{e}{f}[8];
\end{tikzpicture}
\end{center}
%\end{multicols}

\vspace{2 mm}

\begin{multicols}{2}

\paragraph{Příklad 2~(20b)} 
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
%
Pro danou konstrukci
%
\begin{itemize}
\itemsep=-4pt
\item určete vnější a vnitřní reakce,

\item analyticky vyjádřete průběh vnitřních sil na intervalu $(\S{c}, \S{d})$,
včetně hodnoty a polohy momentového extrému,

\item vykreslete průběhy nenulových vnitřních sil po
  konstrukci,

\item pro styčník $\stycnik{b}$ ověřte splnění všech styčníkových podmínek rovnováhy.

\end{itemize}

\centering
\begin{tikzpicture}
    \scaling {.55};
    % Points
    \point{a}{0.0}{0.0};
    \point{b}{0.0}{7.0};
    \point{c}{6.0}{7.0};
    \point{d}{6.0}{0.0};
    \point{e}{0.0}{3.0};
    \point{f}{2.0}{7.0};
    \point{g}{6.0}{7.5};
    % Beams
    \beam{1}{a}{b};
    \beam{1}{b}{c};
    \beam{1}{c}{d};
    % Supports
    \support{3}{a};
    \support{1}{d};
    % Internal hinges
    \hinge{1}{b};
    \hinge{1}{c};
    % Loads
    \load{2}{e}[0][180];
    \load{1}{f}[90][0.7];
    \lineload {1}{c}{d}[1][1][0.09];
    % Dimensioning
    \dimensioning {1}{a}{f}{-1.5}[ $2,0$ ];
    \dimensioning {1}{f}{d}{-1.5}[ $4,0$ ];
    \dimensioning {2}{a}{e}{-1.5}[ $3,0$ ];
    \dimensioning {2}{e}{b}{-1.5}[ $4,0$ ];
    % Force notation
    \notation {1}{e}{$10$ kNm}[above right = 3 mm];
    \notation {1}{f}{$7$ kN}[above right = 1 mm];
    \notation {1}{g}{$3$ kN/m}[right = 5 mm];
    % Joint notation
    \notation {1}{a}{$a$}[above right = 1.5 mm];
    \notation {1}{b}{$b$}[above = 2 mm];
    \notation {1}{c}{$c$}[above = 2 mm];
    \notation {1}{d}{$d$}[left = 2 mm];
    
\end{tikzpicture}

\end{multicols}

\paragraph{Příklad 3~(8 b)}
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
%
Pro daný průřez

\begin{itemize}\itemsep=-4pt

\item určete souřadnice těžiště v \emph{daném systému souřadnic}
$y$ a $z$,

\item určete axiální a deviační momenty setrvačnosti $I_y$, $I_z$ a $D_{yz}$ k \emph{daným osám} $y$ a $z$,

\item načrtněte tvar elipsy setrvačnosti.
\end{itemize}

\centering
\begin{tikzpicture}[scale=0.6]
    \scaling {0.6};
    % Filling cross section
    \fill[lightgray, thick] (0,0) -- (5,3) -- (0,3) -- (0, 4) -- (9,4) -- (9,0) -- cycle;
    % Points
    \point{a}{0.0}{0.0};
    \point{b}{5.0}{3.0};
    \point{c}{0.0}{3.0};
    \point{d}{0.0}{4.0};
    \point{e}{9.0}{4.0};
    \point{f}{9.0}{0.0};
    \point{g}{0.0}{-1.5};
    % Dimensioning
    \dimensioning{1}{a}{b}{-1.5}[$200$];
    \dimensioning{1}{b}{e}{-1.5}[$120$];
    \dimensioning{2}{a}{b}{-1.5}[$100$];
    \dimensioning{2}{b}{d}{-1.5}[$50$];
    % Axis
    \draw[->, very thick] (9,4) -- (9, -1);
    \draw[->, very thick] (9,4) -- (-1, 4);
    \notation {1}{d}{$y$}[above left = 1.5 mm];
    \notation {1}{f}{$z$}[below right = 1.5 mm];
    \notation {1}{g}{[mm]}[left = 1.5 mm];
\end{tikzpicture}

\koneczadani

\end{document}
