\documentclass[11pt]{beamer}

\newcommand{\de}{\mathrm{d}}
\newcommand{\half}{\mbox{$\frac{1}{2}$}}

\usefonttheme{professionalfonts}

% define presentation template
\usetheme{simpletemplate}

\graphicspath{{figures/}}

\usepackage{amsmath}

% Presentation information
\title{Průřezové charakteristiky II}
\author{}
\course{Stavební mechanika A1}
\institute{K132SMA1}
\date{Přednáška č. 11}

\begin{document}

\begin{frame}[plain]
\titlepage
\end{frame}

\section{Transformace momentů setrvačnosti při pootočení systému souřadnic}
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
\begin{frame}{Transformace axiálního momentu setrvačnosti $I_y$}

\def\svgwidth{.65\linewidth}
\input{figures/11-transformace_souradnic.pdf_tex}
    
\begin{itemize}
\item \emph{známe} momenty setrvačnosti $I_y$, $I_z$ a $D_{yz}$
\item \emph{hledáme} momenty setrvačnosti $I_{y'}$, $I_{z'}$ a $D_{y'z'}$
\end{itemize}

\bigskip\noindent
$\displaystyle I_{y'} = $

\vspace{\stretch{100}}

\end{frame}
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
\begin{frame}{Transformace axiálního momentu setrvačnosti $I_z$}

\def\svgwidth{\linewidth}
\input{figures/11-transformace_souradnic-1.pdf_tex}
%   
\begin{align*}
I_{z'} 
& =
\int_A
\left( y' \right)^2
\de A'
=
\int_A 
\left( y \cos \beta + z \sin \beta \right)^2
\de A
\\
& =
\int_A 
y^2 \cos^2 \beta + 2 yz \sin \beta \cos \beta + z^2 \sin^2 \beta \, 
\de A
\\
& =
\cos^2 \beta \underbrace{\int_A y^2 \de A}_{I_z}
+
\sin 2 \beta \underbrace{\int_A yz \de A}_{D_{yz}}
+
\sin^2 \beta \underbrace{\int_A z^2 \de A}_{I_y}
\end{align*}

\end{frame}
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
\begin{frame}{Transformace deviačního momentu setrvačnosti $D_{yz}$}

\def\svgwidth{\linewidth}
\input{figures/11-transformace_souradnic-1.pdf_tex}
%  
\begin{align*}
D_{y' z'} 
& =
\int_A
y' z'
\de A'
=
\int_A 
\left( y \cos \beta + z \sin \beta \right)
\left( -y \sin \beta + z \cos \beta \right)
\de A
\\
& =
\int_A 
    -y^2 \sin \beta \cos \beta 
    + 
    yz \left( \cos^2 \beta - \sin^2 \beta \right)  
    + 
    z^2 \sin \beta \cos \beta \, 
\de A
\\
& =
- \half \sin 2\beta 
\underbrace{\int_A y^2 \de A}_{I_z}
+
\cos 2 \beta
\underbrace{\int_A yz \de A}_{D_{yz}}
+
\half \sin 2\beta
\underbrace{\int_A z^2 \de A}_{I_y}
\end{align*}

\end{frame}
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
\begin{frame}{Výsledné vztahy}
%
\begin{center}
\def\svgwidth{.5\linewidth}
\input{figures/11-transformace_souradnic-2.pdf_tex}
\end{center}
%  
\begin{align*}
I_{y'}
& = 
I_y \cos^2 \beta
+
I_z \sin^2 \beta
-
D_{yz} \sin 2 \beta
\\
I_{z'}
& = 
I_y \sin^2 \beta
+
I_z \cos^2 \beta
+
D_{yz} \sin 2 \beta
\\
D_{y' z'} 
& =
\half \left( I_y - I_z \right) \sin 2 \beta
+ D_{yz} \cos 2 \beta
\end{align*}

\begin{itemize}
    \item poznámka 
    %
    \begin{align*}
        I_{y'}( \beta + \frac{\pi}{2} )
        =
        I_{z'}( \beta )
    \end{align*}
\end{itemize}

\end{frame}
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
\section{Hlavní momenty setrvačnosti průřezu}
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
\subsection{Extrémní momenty setrvačnosti}
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
\begin{frame}{Extrémní momenty setrvačnosti}

\medskip

\begin{itemize}
    \item transformace axiálního momentu setrvačnosti $I_y$
    %
    \begin{align*}
        I_{y'}
        & = 
        I_y \cos^2 \beta  
        + 
        I_z \sin^2 \beta
        -
        D_{yz} \sin 2 \beta 
    \end{align*}

    \item připomeňme, že 
    %
    \begin{align*}
        \sin^2 \beta = \half\left( 1 - \cos 2 \beta \right) 
        &&
        \cos^2 \beta = \half\left( 1 + \cos 2 \beta \right) 
    \end{align*}
\end{itemize}

\bigskip\noindent%
$I_{y'} = $ 

\vspace{\stretch{100}}

\end{frame}
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
\begin{frame}{Extrémní momenty setrvačnosti}
%
\begin{align*}
I_{y'} 
=
\half \left( I_y + I_z \right)
+
\half \left( I_y - I_z \right) \cos 2\beta
- 
D_{yz} \sin 2 \beta
\end{align*}

\begin{center}
    \def\svgwidth{.8\linewidth}
    \input{figures/11-extremni_momenty_setrvacnosti.pdf_tex}
\end{center}

\end{frame}
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
\begin{frame}{Extrémní momenty setrvačnosti}
%
\begin{align*}
I_{\max, \min} 
=
\half \left( I_y + I_z \right)
\pm 
\sqrt{%
\left( 
    \frac{I_y - I_z}{2}
\right)^2 
+ 
D^2_{yz}
}
\end{align*}

\begin{center}
    \def\svgwidth{.9\linewidth}
    \input{figures/11-hlavni_momenty_setrvacnosti.pdf_tex}
\end{center}

\end{frame}
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
\subsection{Hlavní osy setrvačnosti}
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
\begin{frame}{Hlavní osy setrvačnosti}
%
\begin{align*}
\tan( -2 \beta_0 )
=
\frac{D_{yz}}{\half(I_y - I_z)}
%
& \Rightarrow
\beta_0 
=
\half 
\arctan \frac{D_{yz}}{\half(I_z - I_y)}
\\
& \Rightarrow 
-\frac{\pi}{4} < \beta_0 < \frac{\pi}{4}
\end{align*}

\begin{itemize}
    \item transformace deviačního momentu setrvačnosti
\end{itemize}
%
\begin{align*}
D_{y' z'} 
& =
\half (I_y - I_z) \sin 2\beta
+
D_{yz} \cos 2 \beta
\\[4ex]
D_{y_0 z_0}
& =
\end{align*}

\begin{block}{}
\centering \bf
Osy $y_0$ a $z_0$ jsou hlavní osy setrvačnosti průřezu.
\end{block}

\end{frame}
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
\subsection{Hlavní momenty setrvačnosti}
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
\begin{frame}{Hlavní osy a momenty setrvačnosti}
%
\begin{center}
    \def\svgwidth{.55\linewidth}
    \input{figures/11-hlavni_momenty_setrvacnosti-2.pdf_tex}
\end{center}
%
\begin{itemize}
    \item předpoklady odvození
    %
    \begin{itemize}
        \item $(I_y - I_z) \neq 0$
        \item $(I_y - I_z) > I_z$ a $D_{yz} > 0$~m$^4$
    \end{itemize}

    \item \emph{$(\max,\min) \leftrightarrow (y_0, z_0)$ obecně?}
\end{itemize}

\end{frame}
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
\begin{frame}{Hlavní osy a momenty setrvačnosti pro $(I_y - I_z) = 0$}

\begin{itemize}
    \item transformační vztahy
    %
    \begin{align*}
        I_{y_0} 
        & =
        \half \left( I_y + I_z \right)
        +
        \half \left( I_y - I_z \right) \cos 2\beta_0
        - 
        D_{yz} \sin 2 \beta_0
        \\
        D_{y_0 z_0}
        & =
        \half \left( I_y - I_z \right) \sin 2 \beta_0
        + D_{yz} \cos 2 \beta_0
    \end{align*}

    \item extrémní momenty
    %
    \begin{align*}
        I_{\max} 
        =
        \half \left( I_y + I_z \right)
        +
        \left| D_{yz} \right|,  
        && 
        I_{\min} 
        =
        \half \left( I_y + I_z \right)
        -
        \left| D_{yz} \right| 
    \end{align*}
\end{itemize}

\begin{minipage}{.45\textwidth}
    \small
    \def\svgwidth{\linewidth}
    \input{figures/11-goniometricke_fce.pdf_tex}
\end{minipage}
%
\begin{minipage}{.45\textwidth}

\begin{tabular}{ccccc}
\hline
    $\beta_0$ & $D_{yz}$ & $\sin 2 \beta_0$ & $I_{y_0}$ & $I_{z_0}$ 
\\
\hline
$\pi / 4$ & $>0$ & & 
\color{white}{$I_{\min}$} & 
\color{white}{$I_{\max}$} \\
$\pi / 4$ & $<0$ & \\
$-\pi / 4$ & $>0$ & 
\color{white}{$-1$}\\ 
$-\pi / 4$ & $<0$ \\
\hline
\end{tabular}

\end{minipage}

\end{frame}
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
\begin{frame}{Hlavní osy a momenty setrvačnosti pro $(I_y - I_z) = 0$}

\begin{center}
\begin{tabular}{ccccc}
\hline
    $\beta_0$ & $D_{yz}$ & $\sin 2 \beta_0$ & $I_{y_0}$ & $I_{z_0}$ 
\\
\hline
$\pi / 4$ & $>0$ & $1$ & $I_{\min}$ & $I_{\max}$ \\
$\pi / 4$ & $<0$ & $1$ & $I_{\max}$ & $I_{\min}$ \\
$-\pi / 4$ & $>0$ & $-1$ & $I_{\max}$ & $I_{\min}$ \\
$-\pi / 4$ & $<0$ & $-1$ & $I_{\min}$ & $I_{\max}$ \\
\hline
\end{tabular}
\end{center}

\begin{center}
    \def\svgwidth{.85\linewidth}
    \input{figures/11-osy_kvadrantu.pdf_tex}
\end{center}

\begin{itemize}
    \item $D_{yz} > 0$~m$^4 \Rightarrow$ osa \emph{ maximálního} momentu pro $\beta_0 = -\pi / 4$
    \item $D_{yz} < 0$~m$^4 \Rightarrow$ osa \emph{maximálního} momentu pro $\beta_0 = \pi / 4$
\end{itemize}

\end{frame}
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
\begin{frame}{Hlavní osy a momenty setrvačnosti pro $(I_y - I_z) \neq 0$}

\begin{itemize}

    \item pootočení souřadných os
    %
    \begin{align*}
        \tan( -2\beta_0 ) 
        =
        \frac{D_{yz}}{I_y - I_z}
    \end{align*}
        
    \item transformační vztahy z \emph{hlavních os $(y_0, z_0)$} do \emph{původních $(y,z)$}
    %
    \begin{align*}
        D_{y_0 z_0}
        & =
        \half \left( I_y - I_z \right) \sin 2 \beta_0
        + D_{yz} \cos 2 \beta_0 
        \\
        & \Downarrow \\
        D_{yz} & = 
    \end{align*}

\end{itemize}

\centering
\begin{tabular}{cccccccc}
\hline
    $D_{yz}$ & $I_{y} - I_{z}$ & $\sin( -2 \beta_0)$ &  $\beta_0$ & $I_{y_0} - I_{z_0}$ & $I_{y_0}$ & $I_{z_0}$ \\
\hline
$>0$ & $>0$ \\
$>0$ & $<0$ & $\cdots$ & $\cdots$ & $\cdots$ & $\cdots$ & $\cdots$ \\
$<0$ & $>0$ & $\cdots$ & $\cdots$ & $\cdots$ & $\cdots$ & $\cdots$ \\
$<0$ & $<0$ & $\cdots$ & $\cdots$ & $\cdots$ & $\cdots$ & $\cdots$ \\
\hline 
\end{tabular}

\end{frame}
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
\begin{frame}{Hlavní osy a momenty setrvačnosti pro $(I_y - I_z) \neq 0$}

\begin{center}
\small
\begin{tabular}{cccccccc}
\hline
    $D_{yz}$ & $I_{y} - I_{z}$ & $\sin( -2 \beta_0)$ &  $\beta_0$ & $I_{y_0} - I_{z_0}$ & $I_{y_0}$ & $I_{z_0}$ \\
\hline
$>0$ & $>0$ & $>0$ & $<0$ & $>0$ & $I_{\max}$ & $I_{\min}$ \\
$>0$ & $<0$ & $<0$ & $>0$ & $<0$ & $I_{\min}$ & $I_{\max}$ \\
$<0$ & $>0$ & $<0$ & $>0$ & $>0$ & $I_{\max}$ & $I_{\min}$ \\
$<0$ & $<0$ & $>0$ & $<0$ & $<0$ & $I_{\min}$ & $I_{\max}$ 
\\
\hline 
\end{tabular}
\end{center}
 
\begin{center}
    \def\svgwidth{.9\linewidth}
    \input{figures/11-osy_kvadrantu-2.pdf_tex}
\end{center}
%
\vspace*{-3ex}
%
\begin{block}{}\centering
    Osa maximálního momentu setrvačnosti prochází 
        {\bf I. a III. kvadrantem} pro $D_{yz} > 0$ a 
        {\bf II. a IV. kvadrantem} pro $D_{yz} < 0$.
\end{block}

\end{frame}
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
\section{Centrální elipsa setrvačnosti průřezu}
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
\begin{frame}{Centrální elipsa setrvačnosti průřezu}

\begin{center}
    \def\svgwidth{.6\linewidth}
    \input{figures/11-elipsa_setrvacnosti.pdf_tex}
\end{center}
%
\begin{itemize}
    \item rovnice napětí při obecném ohybu
    \begin{align*}
    \sigma_x \left( y_{C_0}, z_{C_0} \right)
    =
    \frac{N_x}{A}
    + 
    \frac{M_{y_{C_0}}}{I_{y_{C_0}}}
    z_{C_0}
    - 
    \frac{M_{z_{C_0}}}{I_{z_{C_0}}}
    y_{C_0}
    \end{align*}
    %
    kde $y_{C_0}$ a $z_{C_0}$ jsou \emph{hlavní centrální} osy setrvačnosti průřezu
\end{itemize}

\end{frame}
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
\begin{frame}{Centrální elipsa setrvačnosti průřezu}
%
\begin{align*}
    \left( 
    \frac{y_{C_0}}{z_{C_0}}
    \right)^2
    +
    \left( 
    \frac{z_{C_0}}{y_{C_0}}
    \right)^2
    =
    1
\end{align*}

\begin{itemize}
    \item střed v těžišti $C$~($S_{y_{C_0}} = S_{z_{C_0}} = 0$~m$^3$) 
    \item poloosy orientovány jako $y_{C_0}$ a $z_{C_0}$~($D_{y_{C_0}z_{C_0}} = 0$~m$^4$)
    \item velikosti poloos dány poloměry setrvačnosti
    %
    \begin{align*}
        i_{y_{C_0}} 
        =
        \sqrt{%
        \frac{I_{y_{C_0}}}{A}
        }
        &&
        i_{z_{C_0}} 
        =
        \sqrt{%
        \frac{I_{z_{C_0}}}{A}
        }
    \end{align*}
\end{itemize}
%
\vspace*{-7ex}
%
\centerline{%
    \def\svgwidth{.625\linewidth}
    \hspace{5ex}
    \input{figures/11-elipsa_setrvacnosti-1.pdf_tex}
}
\end{frame}
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
\section{Shrnutí}
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
\begin{frame}{Posun systému souřadnic}

\begin{center}
    \def\svgwidth{.6\linewidth}
    \input{figures/11-posun_souradnic.pdf_tex}
\end{center}
%
\begin{align*}
    S_y & = z_C A
    & 
    S_z & = y_C A
    \\
    I_y & = I_{y_C} + z^2_C A 
    & 
    I_z & = I_{z_C} + y^2_C A
    & 
    D_{yz} & = D_{y_C z_C} + y_C z_C A 
\end{align*}

\end{frame}
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%        
\begin{frame}{Pootočení systému souřadnic}

\begin{center}
    \def\svgwidth{.6\linewidth}
    \input{figures/11-pootoceni_souradnic.pdf_tex}
\end{center}
%
\begin{align*}
    I_y & =
    I_{y_C} \cos^2 \beta
    +
    I_{z_C} \sin^2 \beta
    -
    D_{y_C z_C} \sin 2 \beta
    \\ 
    I_z & =
    I_{y_C} \sin^2 \beta
    +
    I_{z_C} \cos^2 \beta
    +
    D_{y_C z_C} \sin 2 \beta
    \\
    D_{yz} & = 
    \half ( I_{y_C} - I_{z_C}) \sin 2 \beta
    +
    D_{y_C z_C} \cos 2 \beta
\end{align*}
\end{frame}
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
\begin{frame}{Hlavní centrální momenty setrvačnosti}

\begin{itemize}
%
\item pootočení souřadných os
%
\begin{align*}
\beta_0 
=
\half 
\arctan \frac{D_{yz}}{\half(I_z - I_y)}
\end{align*}

\item extrémní momenty setrvačnosti
%
\begin{align*}
I_{\max, \min} 
=
\half \left( I_{y_C} + I_{z_C} \right)
\pm 
\sqrt{%
\left( 
    \frac{I_{y_C} - I_{z_C}}{2}
\right)^2 
+ 
D^2_{y_C z_C}
}
\end{align*}

\item pro volbu $I_{y_0} = I_{\max}$ platí
%
\begin{align*}
    D_{y_C z_C} > 0~\text{ m}^4 
    & \Rightarrow y_0 \text{ prochází II. a  IV. kvadrantem}
    \\
    D_{y_C z_C} < 0~\text{ m}^4 
    & \Rightarrow y_0 \text{ prochází I. a  III. kvadrantem}
\end{align*}
%
obdobně pro volbu $I_{z_0} = I_{\max}$

\end{itemize}

\end{frame}
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
\begin{frame}{Centrální elipsa setrvačnosti}

\begin{center}
    \def\svgwidth{\linewidth}
    \input{figures/11-elipsa_setrvacnosti-2.pdf_tex}
\end{center}
%
\begin{itemize}
%
\item poloměry setrvačnosti
%
\begin{align*}
i_{y_{C_0}}
=
\sqrt{%
    \frac{I_{y_{C_0}}}{A}
}
&&
i_{z_{C_0}}
=
\sqrt{
    \frac{I_{z_{C_0}}}{A}
}
\end{align*}

\end{itemize}

\end{frame}
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
\begin{frame}{Několik tipů pro výpočet}

\begin{itemize}    

\item osově symetrický průřez
%
\begin{itemize}
    \item těžiště leží na ose symetrie
    \item deviační moment k ose symetrie je nulový
\end{itemize}

\item středově symetrický průřez
%
\begin{itemize}
    \item těžiště splývá se středem symetrie
    \item deviační moment může být nenulový
\end{itemize}

\item Elipsa setrvačnosti sleduje tvar průřezu

\end{itemize}

\begin{center}
    \def\svgwidth{\linewidth}
    \input{figures/11-orientace_elipsy_setrvacnosti.pdf_tex}
\end{center}

\end{frame}
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
\end{document}
