%
% Dodelat: * ukazat zaokrouhlovaci chyby!
%          * udelat kontrolu

\documentclass[12pt]{article}
\usepackage{graphicx}
\usepackage[czech]{babel}
\usepackage{fullpage}
\usepackage{multicol}
\usepackage{times}
\usepackage[pdfpagemode=None,colorlinks,citecolor=red,urlcolor=red]{hyperref}
\usepackage{amssymb}
\usepackage{hyperref}

\newcommand{\seprule}{\rule{\textwidth}{1.5pt}}

\input{macros}

\pagestyle{empty}

\begin{document}

{\centering
\begin{minipage}[c]{.45\textwidth}
\paragraph{Příklad 1} 
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
Pro danou konstrukci určete \emph{minimální} počet základních
neznámých deformační metody pro 
%
\begin{itemize}
\setlength{\itemsep}{0pt}

\item obecnou deformační metodu
%
\begin{itemize}
\setlength{\itemsep}{0pt}
\item pro obecné zatížení
\item pro symetrické zatížení
\end{itemize}

\item zjednodušenou deformační metodu
%
\begin{itemize}
\setlength{\itemsep}{0pt}
\item pro obecné zatížení
\item pro symetrické zatížení
\end{itemize}

\end{itemize}
%
Nezapomeňte vyznačit fyzikální smysl jednotlivých neznámých.
\end{minipage}
%
\begin{minipage}[c]{.45\textwidth}
 \includegraphics{figures/example1_zadani}
\end{minipage}
}

\paragraph{Řešení}
%%%%%%%%%%%%%%%%%%
Před zavedením základních neznámých deformační metody využijeme
skutečnosti, že pruty \prut{7}{10}, \prut{8}{11} a \prut{9}{12} jsou
staticky určité, a proto je můžeme před vlastním výpočtem
\uv{předřešit}. Neznámé ve styčnících $\uzel{10}$, $\uzel{11}$ a
$\uzel{12}$ tedy nebudeme potřebovat.

Při řešení obecnou deformační metodou zavedeme ve styčnících
$\uzel{4} \div \uzel{9}$ tři neznámé. Ve styčnících
$\uzel{1} \div \uzel{3}$ žádné nepotřebujeme, jelikož budeme prut
\prut{2}{5} uvažovat jako \uv{Kloub-Vetknutí} a neznámou $\yr_2$
vyloučíme z podmínky $\M_{25} = 0$~Nm.

V případě symetrického zatížení (přesněji osově symetrického zatížení
s osou symetrie stejnou jako pro konstrukci) využijeme skutečnosti, že
posun $\ut$ a pootočení $\yr$ jsou antisymetrické veličiny, zatímco
$\wt$ je veličina symetrická. Dále uvážíme fakt, že antisymetrická
veličina nabývá na ose symetrie nulové hodnoty.

\begin{center}
\begin{tabular}{cc}
\includegraphics{figures/example1_odm} &
\includegraphics{figures/example1_odm_sym} \\
Obecné zatížení:~$ 6 \cdot 3 = 18$ & 
Symetrické zatížení:~$ 2 \cdot 3 + 2 = 8$
\end{tabular}
\end{center}

Při použití zjednodušené deformační metody, tedy za předpokladu
nekonečné normálové tuhosti jednotlivých prutů, zredukujeme počet
neznámých použitím následujících identit:
%
\begin{eqnarray*}
w_7 = w_4 = w_1 = 0, & w_8 = w_5 = w_2 = 0, & w_9 = w_6 = w_3 = 0, \\
u_4 = u_5 = u_6    , & u_7 = u_8 = u_9
\end{eqnarray*}

Pro symetrické zatížení zůstávají v platnosti vztahy pro obecnou
deformační metodu. To vede na další redukci počtu neznámých; např. pro
posuny $\ut_4$ a $\ut_7$ dostáváme dvě podmínky
%
\begin{eqnarray*}
\ut_7 = \ut_4 \mbox{ (Předpoklad ZDM)}, &
\ut_7 = -\ut_4 \mbox{ (Symetrie)} & 
\Rightarrow 
\ut_7 = \ut_4 = 0 \mbox{~m}
\end{eqnarray*}
%
Zavedení neznámých zjednodušené deformační metody je patrné z
následujícího schématu.

\begin{center}
\begin{tabular}{cc}
\includegraphics{figures/example1_zdm} &
\includegraphics{figures/example1_zdm_sym} \\
Obecné zatížení:~$ 6 \cdot 1 + 2 = 8$ & 
Symetrické zatížení:~$ 2 \cdot 1 = 2$
\end{tabular}
\end{center}

\hrule

%\newpage

\paragraph{Příklad 2} Konstrukci na obrázku níže řešte obecnou
deformační metodou.

\begin{center}
%
\begin{minipage}[c]{.72\textwidth}
 \includegraphics{figures/example2_zadani}
\end{minipage}
%
\begin{minipage}[t]{.24\textwidth}
 \begin{tabular}{|c|l|}
 \hline
 $\ut_2$ & $+1,175 \cdot 10^{-3}$~m \\ 
 $\wt_2$ & $+2,868 \cdot 10^{-5}$~m \\ 
 $\yr_2$ & $-4,801 \cdot 10^{-4}$~rad \\ 
 $\ut_4$ & $+1,149 \cdot 10^{-3}$~m \\ 
 $\wt_4$ & $+1,628 \cdot 10^{-5}$~m \\ 
 $\yr_4$ & $+2,514 \cdot 10^{-4}$~rad \\ 
 \hline
 \end{tabular}
\end{minipage}
%
\end{center}

\begin{itemize} \itemsep=0pt

\item[a)] Sestavte (numericky) dvě podmínky rovnováhy odpovídající
  neznámým $\wt_4$ a $\yr_4$. 
 
\item[b)] Na základě vypočtených styčníkových přemístění uvedených 
v tabulce vpravo určete a vykreslete průběhy vnitřních sil $\M$,
$\N$ a $\V$ na prutech \prut{2}{4} a \prut{4}{5}.  

\item[c)] {\color{red} Myšleným řezem} vyznačeným na obrázku vyjměte
  příslušnou část konstrukce, určete všechny síly, které na ní působí
  a nakreslete je do obrázku~(vyznačte jejich hodnoty a skutečnou
  orientaci). Ověřte splnění tří nezávislých podmínek rovnováhy.

\end{itemize}

\paragraph{Řešení}
%%%%%%%%%%%%%%%%%%
%
Před vlastním výpočtem určíme součiny $EA$ a $EI$, které budeme
opakovaně používat:\footnote{% 
Pro formální správnost i zkrácení zápisu
budeme v následujícím textu např. symbolem \jednotky{N} na konci řádku
označovat skutečnost, že všechny porovnávané veličiny jsou vyjádřeny v Newtonech.}
%
\begin{eqnarray*}
EA & = & 30 \cdot 10^9 \cdot 0,4 \cdot 0,6 = 7,2 \cdot 10^9
\jednotky{N} \\
EI & = & 30 \cdot 10^9 \cdot \frac{1}{12} 0,4 \cdot 0,6^3 = 216 \cdot 10^6
\jednotky{Nm$^2$}
\end{eqnarray*}

\paragraph{Bod a)}
%%%%%%%%%%%%%%%%%%
Zadání odpovídají dvě podmínky rovnováhy styčníku $\uzel{4}$, a to
silová ve směru \emph{globální} osy $z$ a momentová:

\centerline{
 \includegraphics{figures/example2_stycnik}
}
%
\begin{eqnarray*}
\uparrow: \Z_{42} + \Z_{43} + \Z_{45} = 0\mbox{ N} &&
\stackrel{\curvearrowright}{\uzel{4}}: \M_{42} + \M_{43} + \M_{45} = 0\mbox{ Nm}
\end{eqnarray*}
%
Jednotlivé koncové síly a momenty vyjádříme v závislosti na
styčníkových posunech a pootočeních, určených pro pruty \prut{2}{4},
\prut{3}{4} a \prut{4}{5}.\footnote{% 
Použijeme přitom vzorce pro
koncové momenty a síly od pootočení a posunů koncových průřezů, které
jsou přiloženy na posledních dvou stranách. Pokud v následujícím
výpočtu použijeme vztah z této tabulky, označíme tuto skutečnost
pomocí symbolu \uv{$\tab$}.}
%

\paragraph{Prut~\prut{2}{4}} Určíme:
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
\begin{itemize}\itemsep=-6pt
\item Typ ``VV'', $a=2$, $b=4$, $L_{24} = 6$~m,
\item $k_{24} \tabeq 2 \cdot 216 \cdot 10^6 / 6  = 72 \cdot 10^6$\jednotky{Nm},
\item $n_{24} \tabeq 7,2 \cdot 10^9 / 6 = 1,2 \cdot 10^9$~\jednotky{Nm$^{-1}$}, 
\item $u\loc = u, w\loc = w; X = X\loc, Z = Z\loc$
\item Koncové síly od prutového zatížení\footnote{%
Koncové momenty \emph{od prutového zatížení} určíme z příslušné
tabulky, koncové příčné síly dopočítáme z momentové a příčné podmínky
rovnováhy. Podélné síly jsou nulové; na nosníku totiž nepůsobí žádné
podélné zatížení.  
}
\end{itemize}
%
\begin{tabular}{lll}
$\overline{M}_{24} = 
\frac{1}{12} \cdot 20 \cdot 10^3 \cdot 6^2 = 60 \cdot 10^3$\jednotky{Nm}
&
$\overline{Z}_{24}\loc = -\frac{1}{2} \cdot 20 \cdot 10^3 \cdot 6 = 
-60 \cdot 10^3$\jednotky{N}
&
$\overline{X}_{24}\loc = 0$~N
\\
$\overline{M}_{42} = - 60 \cdot 10^3$~Nm 
&
$\overline{Z}_{42}\loc = -60 \cdot 10^3$~N
&
$\overline{X}_{42}\loc = 0$~N
\end{tabular}

\begin{center}
 \includegraphics{figures/example2_prut24}
\end{center}
%
Nyní můžeme vyjádřit příslušné koncové síly jako $M_{ba}$ a
$Z\loc_{ba}$ z $\tab$:
%
\begin{eqnarray*}
\M_{42} & \tabeq & \overline{\M}_{42} + 
k_{24} 
\left(  \yr_{2} + 2 \yr_{4} + 3 \frac{\wt\loc_4 - \wt\loc_2}{L_{24}}
\right) 
%
=
%
\overline{\M}_{42} + 
k_{24} 
\left(  \yr_{2} + 2 \yr_{4} + 3 \frac{\wt_4 - \wt_2}{L_{24}}
\right) 
\\
& = & -60 \cdot 10^3 +
72 \cdot 10^6 \left(  \yr_{2} + 2 \yr_{4} + 3 \frac{\wt_4 - \wt_2}{6}
\right) \\
& = & 
-60 \cdot 10^3 + 72 \cdot 10^6 \yr_2 + 144 \cdot 10^6 \yr_4
-36 \cdot 10^6 \wt_2 + 36 \cdot 10^6 \wt_4 \jednotky{Nm,m,rad}\\
%
Z_{42} = \Z_{42}\loc & \tabeq & 
\overline{Z}_{42}\loc +
\frac{3 k_{24}}{L_{24}} 
\left( 
\yr_2 + \yr_4 + 2 \frac{\wt_4\loc - \wt_2\loc}{L_{24}} 
\right) 
=
\overline{Z}_{42}\loc +
\frac{3 k_{24}}{L_{24}} 
\left( 
\yr_2 + \yr_4 + 2 \frac{\wt_4 - \wt_2}{L_{24}} 
\right) 
\\
& = & 
-60 \cdot 10^3 +
\frac{3 \cdot 72 \cdot 10^6}{6}
\left( \yr_2 + \yr_4 + 2 \frac{\wt_4 - \wt_2}{6}\right) \\
& = & -60 \cdot 10^3 + 36 \cdot 10^6 \yr_2 + 36 \cdot 10^6 \yr_4 
- 12 \cdot 10^6 \wt_2 + 12 \cdot 10^6 \wt_4 \jednotky{N,m,rad}
\end{eqnarray*}
%

\paragraph{Prut~\prut{3}{4}} Určíme:
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
\begin{itemize}\itemsep=-6pt
\item Typ ``KV'', $a=3$, $b=4$, $L_{34} = 4$~m,
\item $k_{34} \tabeq 2 \cdot 216 \cdot 10^6 / 4 = 108 \cdot 10^6$\jednotky{Nm},
\item $n_{34} \tabeq 7,2 \cdot 10^9 / 4 = 1,8 \cdot 10^9$\jednotky{Nm$^{-1}$}, 
\item $u\loc = -w, w\loc = u; X = Z\loc, Z = -X\loc, \alpha_{34} =
  270^\circ, c = 0, s = -1$
\item Koncové síly od prutového zatížení jsou nulové, žádné
  \emph{prutové} zatížení na prut~\prut{3}{4} nepůsobí.
\end{itemize}

\begin{minipage}[c]{.125\textwidth}
 \centering
 \includegraphics{figures/example2_prut34}
\end{minipage}
%
\begin{minipage}[c]{.825\textwidth}
%
Koncové síly vyjádříme ze vzorců pro $M_{ba}$ a $X_{ba}\loc$ z tabulky
$\tab$:
%
\begin{eqnarray*}
M_{43} & \tabeq & \overline{M}^{\mathrm{KV}}_{43} + 
\frac{3}{2} k_{34} \left( \yr_4 + \frac{w_4\loc - w_3\loc}{L_{34}} \right)
= 
\overline{M}^{\mathrm{KV}}_{43} + 
\frac{3}{2} k_{34} \left( \yr_4 + \frac{u_4 - u_3}{L_{34}} \right) \\
& = & 0 + \frac{3}{2} \cdot 108 \cdot 10^6 \left( \yr_4 + \frac{u_4 - 0}{4}
\right) \\
& = & 162 \cdot 10^6 \yr_4 + 40,5 \cdot 10^6 u_4 \jednotky{Nm,m,rad}\\
%
Z_{43} = -X_{43}\loc & \tabeq & 
- \left( \overline{X}_{43}\loc + n_{34} \left( u_4\loc - u_3\loc
\right) \right) =
-\overline{X}_{43}\loc + n_{34} \left( w_4 - w_3 \right) \\
& = & 0 + 1,8 \cdot 10^9 \left( w_4 - 0 \right) = 
1,8 \cdot 10^9 w_4 \jednotky{N,m,rad}
\end{eqnarray*}
\vfill
\end{minipage}

\paragraph{Prut~\prut{4}{5}} Určíme:
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
\begin{itemize}\itemsep=-6pt
\item Typ ``VK'', $a=4$, $b=5$, $L_{45} = 3$~m,
\item $k_{45} \tabeq 2 \cdot 216 \cdot 10^6 / 3  = 144 \cdot 10^6$\jednotky{Nm},
\item $n_{45} \tabeq 7,2 \cdot 10^9 / 3 = 2,4 \cdot 10^9$~\jednotky{Nm$^{-1}$}, 
\item $u\loc = -w, w\loc = u; X = Z\loc, Z = -X\loc, \alpha_{45} =
  270^\circ, c = 0, s = -1$
\item Koncové síly od prutového zatížení jsou nulové.
\end{itemize}

\begin{center}
\begin{minipage}[c]{.125\textwidth}
 \centering
 \includegraphics{figures/example2_prut45}
\end{minipage}
%
\begin{minipage}[c]{.825\textwidth}
%
Koncové síly vyjádříme ze vzorců pro $M_{ab}$ a $X_{ab}\loc$ z tabulky
$\tab$:
%
\begin{eqnarray*}
M_{45} & \tabeq & \overline{M}^{\mathrm{VK}}_{45} + 
\frac{3}{2} k_{45} \left( \yr_4 + \frac{w_5\loc - w_4\loc}{L_{45}} \right)
= 
\overline{M}^{\mathrm{VK}}_{45} + 
\frac{3}{2} k_{34} \left( \yr_4 + \frac{u_5 - u_4}{L_{45}} \right) \\
& = & 0 + \frac{3}{2} \cdot 144 \cdot 10^6 \left( \yr_4 + \frac{0 - u_4}{3}
\right) \\
& = & 216 \cdot 10^6 \yr_4 - 72 \cdot 10^6 u_4 \jednotky{Nm,m,rad}\\
%
Z_{45} = -X_{45}\loc & \tabeq & 
- \left( \overline{X}_{45}\loc - n_{45} \left( u_5\loc - u_4\loc
\right) \right) =
-\overline{X}_{45}\loc - n_{45} \left( w_5 - w_4 \right) \\
& = & 0 - 2,4 \cdot 10^9 \left( 0 - w_4 \right) = 
2,4 \cdot 10^9 w_4\jednotky{N,m,rad}
\end{eqnarray*}
%
\vfill
\end{minipage}
\end{center}
%
Využitím odvozených vztahů můžeme konečně vyjádřit podmínky rovnováhy
pomocí styčníkových přemístění:
%
\begin{eqnarray*}
\stackrel{\curvearrowright}{\uzel{4}}:
72 \yr_2 + 
(144+162+216) \yr_4 + 
(40,5-72) u_4 -36 w_2 + 
36 w_4 - 60 
& = & 0 \jednotky{kNm,mm,mrad}\\
72 \yr_2 + 522 \yr_4 -31,5 u_4 -36 w_2 + 36 w_4 & = & 
60 
\\
\uzel{4} \uparrow:
36 \yr_2 + 36 \yr_4 
-12 w_2 +
(12+1800+2400) w_4 
-60 
& = & 0 \jednotky{kN,mm,mrad} \\
36 \yr_2 + 36 \yr_4 - 12 w_2
+4212 w_4 & = & 60
\end{eqnarray*}

\paragraph{Bod b)}
%%%%%%%%%%%%%%%%%%
%
Při řešení bodu b) můžeme postupovat dvěma způsoby:
%
\begin{itemize}\itemsep=-6pt
\item Ze známých styčníkových posunů a pootočení vyjádříme hodnoty
  koncových sil v průřezech $24$, $42$, $45$ a $54$ ze vztahů
  \emph{deformační metody}. Vztahy pro koncové síly $42$ a $45$ jsou k
  dispozici z bodu a), pro zbývající síly by bylo nutné je vyjádřit.

\item Využijeme \emph{podmínek rovnováhy} prutů~\prut{2}{4} a
  \prut{4}{5}, budeme tedy potřebovat jen \emph{některé} koncové síly,
  z nichž jsme většinu vyjádřili v předchozím bodě.

\end{itemize}
%
V našem případě využijeme druhé varianty výpočtu.

\paragraph{Prut~\prut{2}{4}} 
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
Ze známých styčníkových posunů a pootočení vyjádříme koncové síly:
%
\begin{eqnarray*}
\M_{42} & = & 
- 60  \cdot 10^3 
+ 72  \cdot 10^6 \cdot (-4,801 ) \cdot 10^{-4} 
+ 144 \cdot 10^6 \cdot 2,514 \cdot 10^{-4} \\
&& 
- 36  \cdot 10^6 \cdot 2,868 \cdot 10^{-5} 
+ 36  \cdot 10^6 \cdot 1,628 \cdot 10^{-5} 
\doteq - 58,81 \cdot 10^3\jednotky{Nm}
\\
%
Z_{42} & = & 
-60 \cdot 10^3 
+ 36 \cdot 10^6 \cdot (-4,801) \cdot 10^{-4} 
+ 36 \cdot 10^6 \cdot   2,514  \cdot 10^{-4} \\
&& 
- 12 \cdot 10^6 \cdot   2,868  \cdot 10^{-5} 
+ 12 \cdot 10^6 \cdot   1,628  \cdot 10^{-5}
\doteq -68,38 \cdot 10^3\jednotky{N}
\end{eqnarray*}
% 
a vyznačíme je do schématu.\footnote{
Připomeňme, že na \emph{prutu} jsou koncové síly orientované
\emph{souhlasně} s příslušným souřadnicových systémem.}

\centerline{
 \includegraphics{figures/example2_prut24_reakce}
}

Sestavíme tři nezávislé podmínky rovnováhy prutu a z prvních dvou
určíme koncové síly:
%
\begin{eqnarray*}
\uparrow: && 
-Z_{24} + 68,38 - 6 \cdot 20 = 0 \jednotky{kN} \Rightarrow
 Z_{24} = -51,62\mbox{ kN}\\
\stackrel{\curvearrowleft}{\uzel{2}}: && 
M_{24} + 68,38 \cdot 6 - 120 \cdot 3 - 58,81 = 0\jednotky{kNm}\Rightarrow
M_{24} = 8,53 \mbox{ kNm}\\
\rightarrow: && X_{24} + X_{42} = 0\mbox{ N}
\end{eqnarray*}
%
Poslední podmínka na výpočet koncových sil $X_{24}$ a $X_{42}$
nestačí, pomůžeme si tedy vztahy deformační metody:
%
\begin{eqnarray*}
X_{24} = X_{24}\loc & \tabeq & 
\overline{X}_{24}\loc 
- n_{24} \left( u_4\loc - u_2\loc \right) 
= 
\overline{X}_{24}\loc 
- n_{24} \left( u_4 - u_2 \right) \\
& = & 0 - 1,2 \cdot 10^9 \left( 1,149 - 1,175 \right) \cdot 10^{-3}
= 31,2 \jednotky{kN} \Rightarrow X_{42} = -31,2 \mbox{ kN}
\end{eqnarray*}
%
Nyní nám již nic nebrání ve vykreslení vnitřních sil na
prutu~\prut{2}{4}.

\begin{center}
 \includegraphics{figures/example2_prut24_prubehy}
\end{center}
%
Obdobným způsobem budeme pokračovat na následujícím prutu.

\paragraph{Prut~\prut{4}{5}} Určíme hodnotu koncových sil
%
\begin{eqnarray*}
\M_{45} & = & 
 216 \cdot 10^6 \cdot 2,514 \cdot 10^{-4}
- 72 \cdot 10^6 \cdot 1,149 \cdot 10^{-3}
\doteq
- 28,43 \jednotky{kNm}
\\
%
Z_{45} & = & 2,4 \cdot 10^9 \cdot 1,628 \cdot 10^{-5} 
\doteq 39,07\jednotky{kN}
\end{eqnarray*}
%
a sestavíme podmínky rovnováhy prutu:

\begin{minipage}[c]{.225\textwidth}
 \centering
 \includegraphics{figures/example2_prut45_reakce}
\end{minipage}
%
\begin{minipage}[c]{.725\textwidth}
%
\begin{eqnarray*}
\downarrow: && 
 39,07 + Z_{54} = 0\jednotky{kN} \Rightarrow
 Z_{54} = -39,07\mbox{ kN}\\
\stackrel{\curvearrowleft}{\uzel{4}}: && 
-3 X_{54} -28,43 = 0\jednotky{kNm}
\Rightarrow
X_{54} \doteq -9,48\mbox{ kN} \\
\rightarrow: && X_{45} + X_{54} = 0\mbox{ kN}
\Rightarrow
X_{45} = 9,48\mbox{ kN} \\\\\\
\end{eqnarray*}
\vfill
\end{minipage}
%
Ze známých hodnot koncových sil vykreslíme příslušné průběhy.
%
\begin{center}
 \includegraphics{figures/example2_prut45_prubehy}
\end{center}


\paragraph{Bod c)}
%%%%%%%%%%%%%%%%%%
Na vyjmutou část konstrukce působí koncové síly vyznačené v
následujícím schématu. Orientace kladných koncových sil a momentů je
\emph{opačná} než globální souřadnicové osy; tyto síly totiž vyjadřují
působení oddělených prutů \emph{na styčníky}~\uzel{2} a \uzel{4}.\footnote{%
Pokud by byl řez veden například těsně vpravo od styčníku \uzel{2},
síly $\X_{24}$ a $\Z_{24}$ a moment $\M_{24}$ by vyjadřovaly účinek odňaté
části konstrukce \emph{na prut} a byly by tedy zavedeny
\emph{souhlasně} s globální souřadnicovou soustavou.
\\
\centerline{ 
 \includegraphics{figures/example2_rez_komentar}
}
}
%
\begin{center}
 \includegraphics{figures/example2_rez}
\end{center}
%
Hodnoty koncových sil v řezu $45$ jsme již určili v předchozím bodu,
proto jejich hodnoty vyneseme (včetně orientace) do předchozího
schématu.
%
\begin{center}
 \includegraphics{figures/example2_rez_hodnoty}
\end{center}
%
Zbývající koncové síly můžeme opět určit dvěma přístupy:
%
\begin{itemize}\itemsep=0pt

\item ze vztahů deformační metody a známých styčníkových posunů a
  pootočení určíme koncové síly v řezu $21$ a $43$,

\item hodnoty dopočítáme ze \emph{styčníkových} podmínek rovnováhy a
  z hodnot koncových sil určených v předchozích bodech. 

\end{itemize}
%
V našem případě použijeme druhého přístupu, jelikož je při ručním
výpočtu rychlejší. Podmínky rovnováhy pro styčníky $\uzel{2}$ a
$\uzel{4}$ sestavíme na základě následujících
schémat:\footnote{%
Využijeme přitom známých hodnot koncových sil a momentů v průřezech
$24$ a $42$.} 
%
\begin{center}
 \includegraphics{figures/example2_rez_stycniky}
\end{center}
%
\begin{eqnarray*}
\uzel{2} \rightarrow: && -\X_{21} + 40 - 31,20 = 0\jednotky{kN} 
\Rightarrow
\X_{21} = 8,80 \mbox{ kN} 
\\
\uzel{2} \uparrow: && \Z_{21} - 51,62 = 0\jednotky{kN} 
\Rightarrow
\Z_{21} = 51,62 \mbox{ kN} 
\\
\stackrel{\curvearrowright}{\uzel{2}}: && 
\M_{21} + 8,53 = 0 \jednotky{kNm} \Rightarrow 
\M_{21} = -8,53\mbox{ kNm} 
\\
\uzel{4} \rightarrow: && -\X_{43} + 31,20 - 9,48 = 0\jednotky{kN} 
\Rightarrow
\X_{43} = 21,72\mbox{ kN} 
\\
\uzel{4} \uparrow: && \Z_{43} + 39,07 - 68,38 = 0\jednotky{kN} 
\Rightarrow
\Z_{43} = 29,31 \mbox{ kN} 
\\
\stackrel{\curvearrowright}{\uzel{4}}: && 
-\M_{43} + 58,81 + 28,43 = 0 \jednotky{kNm} \Rightarrow 
\M_{43} = 87,24\mbox{ kNm} 
\end{eqnarray*}
%
a vypočtené hodnoty koncových sil zakreslíme do původního
obrázku. 
%
\begin{center}
 \includegraphics{figures/example2_rez_rovnovaha}
\end{center}
%
Nakonec zkontrolujeme splnění podmínek rovnováhy.
%
\begin{eqnarray*}
\rightarrow: && 
-8,80 + 40 - 21,72 - 9,48 = 0~\jednotky{kN} \\
\downarrow: &&
20 \cdot 6 - 51,62 - 29,31 - 39,07 = 0 \jednotky{kN}
\\
\stackrel{\curvearrowleft}{\uzel{2}}: && 
%
8,53 + 28,43 - 87,24 + ( 29,31 + 39,07 ) \cdot 6 - 20 \cdot 6 \cdot 3
= 0 \jednotky{kNm}
\end{eqnarray*}

\hrule \newpage

\paragraph{Příklad 3} 
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
%
Pro obdobnou konstrukci, ale jiné (nesilové) zatížení byly spočteny
průběhy ohybových momentů. Určete průběh posouvajících a normálových
sil po konstrukci, znáte-li hodnotu normálové síly $N_{45} = 0,98$~kN.
%
\begin{center} 
 \includegraphics{figures/example3_m}
\end{center}

\paragraph{Řešení}
%%%%%%%%%%%%%%%%%%
V principu můžeme průběh posouvajících sil určit obdobným způsobem
jako v příkladu 2, tj. výpočtem reakcí na jednotlivých nosnících ze
známých hodnot koncových momentů. \emph{Rychlejší} metoda výpočtu
využívá druhé Schwedlerovy věty:
%
$$
\frac{\de M(x)}{\de x} = Q( x ),
$$
%
ze které vyplývá, že po částech lineárnímu průběhu ohybových momentů
odpovídá po \emph{částech konstantní} průběh posouvajících sil, přičemž
hodnota posouvající síly odpovídá směrnici příslušné
úsečky. Zvolíme-li si tedy orientace lokálních souřadnicových systémů na
vodorovných a svislých prutech dle následujícího schématu~(\uv{volba 
kladných vláken}\footnote{%
%
Připomeňme, že ani hodnota ani znaménko posouvajících a normálových
sil na této volbě nezáleží.}), 
%
dostáváme hodnoty,
%
\begin{eqnarray*}
\V_{12} = \frac{21,60 - (-48,85)}{4} \doteq 17,61\jednotky{kN}, && 
\V_{24} = \frac{11,26 - 21,60}{6} \doteq -1,72\jednotky{kN},  \\
\V_{34} = \frac{13,37 - 116,7}{4} \doteq -25,83\jednotky{kN}, && 
\V_{45} = \frac{0 - 24,63}{3} = -8,21\jednotky{kN} 
\end{eqnarray*}
%
které následně vykreslíme.
%
\begin{center}
 \includegraphics[width=.55\textwidth]{figures/example3_q}
\end{center}

V posledním kroku určíme odpovídající průběh normálových sil po
konstrukci. Stejně jako v bodu 2c) k tomu využijeme \emph{styčníkových}
podmínek rovnováhy, tentokráte vyjádřených pomocí \emph{vnitřních}
namísto \emph{koncových} sil.
%
\begin{center}
 \includegraphics{figures/example3_stycniky}
\end{center}
%
Pro každý styčník sestavíme příslušné podmínky rovnováhy:\footnote{%
Připomeňme, že hodnota normálové síly v prutu \prut{4}{5} je uvedena v
zadání příkladu.}
%
\begin{eqnarray*}
\uzel{2} \rightarrow: && -17,61 + N_{24} = 0\jednotky{kN} 
\Rightarrow
N_{24} = 17,61~\mbox{ kN} \\
\uzel{2} \downarrow: && -1,72 + N_{21} = 0\jednotky{kN} 
\Rightarrow
N_{21} = 1,72~\mbox{ kN} \\
\uzel{4} \downarrow: && 1,72 - N_{45} + N_{43} = 0 \jednotky{kN} \\
                     && 1,72 - 0,98   + N_{43} = 0 \jednotky{kN} 
\Rightarrow N_{43} = -0,74~\mbox{ kN}
\end{eqnarray*}
%
a známé hodnoty normálových sil vyneseme do obrázku
%
\begin{center}
 \includegraphics{figures/example3_n}
\end{center}

\hrule

\paragraph{Několik poznámek}
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

\begin{itemize}\itemsep=0pt

\item Postup řešení je komentován \emph{velmi} podrobně, v zápočtovém
  testu můžete být stručnější.

\item Doporučený postup při řešení: Příklad~1 $\rightarrow$ Příklad 3
  $\rightarrow$ Příklad 2.

\end{itemize}

\plea{%
\corrections{000}{Opravena znaménka u členů $w_2$ a $w_4$ u síly
$Z_{42}$ na stranách 4 a 6~(na chybu upozornil M.~Přinosil).}
%
\corrections{001}{Opravena znaménka a výpočet normálových sil $N_{21}$ a $N_{43}$ na
  straně 10~(na chyby upozornil P.~Bílý).}
%
\corrections{002}{Opravena orientace u schémat pro vnitřní síly na
  straně 9~(na chybu upozornil M.~Růžek). Smazána šipka u ZDM pro
  symetrické zatížení na straně~2~(na chybu upozornil M.~Lepš).}
%
\corrections{003}{Opravena chybná hodnota momentu ve vykreslení na straně 6~(na chybu upozornil V. Dušek)}
%
\corrections{004}{Opravena čísla prutů v úvodu prvního příkladu (na chybu upozornil J. Punčochář)}
%
\corrections{005}{Opravena chybná numerická hodnota v příkladu 2a (na chybu upozornila K. Mašková)}
%
\corrections{007}{V příkladu 3 změněna podpora ve styčníku 3 z kloubu na vetknutí (na chybu upozornil P. M\"{u}ller)}
}

\end{document}
