\usepackage{color}

\newcommand{\M}{M} % Momenty
\newcommand{\V}{Q} % Posouvající síly
\newcommand{\N}{N} % Normálové síly

\newcommand{\X}{X} 
\newcommand{\Z}{Z}

\newcommand{\ut}{u}
\newcommand{\wt}{w}
\newcommand{\yr}{\varphi}

\newcommand{\eload}[1]{\color{blue}{#1}} % Vnejsi zatizeni
\newcommand{\reaction}[1]{\color{red}{#1}} % Reakce
\newcommand{\defunk}[1]{\color{red}{#1}} % Deformacni neznama
\newcommand{\eforce}[1]{\color{red}{#1}} % Koncova sila
\newcommand{\nosnik}[1]{\mbox{#1}}

\newcommand{\uzel}[1]{\mbox{\textcircled{\scriptsize{$#1$}}}}
\newcommand{\prut}[2]{$\uzel{#1}$--$\uzel{#2}$}

\newcommand{\loc}{^\ell}

\newcommand{\tab}{\mathcal{T}}
\newcommand{\tabeq}{\stackrel{\tab}{=}}

\newcommand\de[1]{\,{\mathrm d}#1} 

\newcommand{\jednotky}[1]{\mbox{~[#1]}}

\newcommand{\plea}[2]{%
\paragraph{Prosba.} V případě, že v textu objevíte nějakou
chybu nebo budete mít námět na jeho vylepšení, využijte prosím tento \href{mailto:incoming+jan-zeman4-132sm3-25836361-4unlmwfpk96rfyh3eissxpb0h-issue@incoming.gitlab.com}{email} nebo se ozvěte na \href{mailto:jan.zeman@cvut.cz}{jan.zeman@cvut.cz}. 
%
  \begin{flushleft}%
  \tiny%
  #1 % Podekovani
\end{flushleft}%
}

\newcommand{\corrections}[2]{
{\bfseries \itshape Opravy verze #1:} #2 \\
}