# Metody HashCode a Equals, dědičnost a vnitřní třídy

Otevřete projekt *Robot* a spusťte je pomocí třídy `RobotRunner` a zkuste s robotem následují činnosti:
- chodit po mapě pomocí šipek
- točit se také pomocí šipek
- když se někam klikne, vloží se tam poklad
- když na něj robot dojede, sebere jej.

##### Zadání:
Implementujte metody tříd `Robot` a `World` tak aby jste nepiřili žádný `if` (krom metod `equals`) a hlabně *žádný* `switch`.
V metody jsou označeny komentářem `// FIXME Upravit v samostatné práci`.

## Implementace World
Procvičení implementace metod `hashCode` a `equals`, `toString`._

Použijeme třídu `Map`, tento objekt slouží jako dynamické pole.
Pod určitým klíčem (libovolný objekt) uchovává (pamatuje) jiný objekt, který nam pak pod stejným klíče vrací.
Podobnou třídu znáte z C++ jako `map`, php jako asociativní pole, ...
V rámci cvičení budeme používat tři metody:
- `put(key, value)`: vloží do mapy objekt.
- `get(key)`: získá objekt z mapy.
- `remove(key)`: Odstraní objekt z mapy.

_`Map` používáme bez generic, studenti ji ještě neznají._

Ve třídě `World` máme dvourozměrné pole `Object[][] map` jak jej nahradit objektem `Map`, když potřebuje identifikovat položku pomocí dvou `int` x a y?
Řešením je použití objektu `Coordinate` jako převky pro x a y.

###### Uprava atributů třídy a konstruktoru
Zakomentovat stávající implementaci a ukázate definici mapy.
```java
private final int width;
private final int height;
//private Object[][] map;
private final Map map;

public World(int width, int height) {
   this.width = width;
   this.height = height;
   this.map = new HashMap();
}
```

_Některým dělá problém import `import java.utils.Map`, nutno na to upozornit._

###### Metoda `World.addTreasureAt`
Musí se nechat parametry!
```java
public Object addTreasureAt(Object object, int x, int y){
   //map[x][y] = object;
   map.put(new Coordinate(x, y), object);
   return object;
}
```

###### Metoda `World.removeTreasureAt`
```java
public void removeTreasureAt(int x, int y){
   // FIXME Upravit v samostatné práci
   //if (x >= 0 && x < width && y >= 0 && y < height) {
   //    map[x][y] = null;
   //}
   map.remove(new Coordinate(x, y));
}
```

###### Metoda `World.getTreasureAt`
```java
public Object getTreasureAt(int x, int y){
   // FIXME Upravit v samostatné práci
   //if (x < 0) {
   //    return null;
   //} else if (x >= width) {
   //    return null;
   //} else if (y < 0) {
   //    return null;
   //} else if (y >= height) {
   //    return null;
   //} else {
   //    return map[x][y];
   //}
   return map.get(new Coordinate(x, y));
   }
```

### Testování funkcionality
Projekt spusťte a zkuste pracovat s poklady:
Nemělo by to padat
poklady budou mizet a nebudou se dát brát.

To je proto, že objekt `Map` neví jak porovnávat klíče, objekty `Coordinate` porovnat.

Pomocí generátoru metod `hashCode` a `equals` přidejte tyto metody do třídy `Coordinate`.
V nabídce Jidea použijte generovací šablonu Javy 7+.

Upozornit na to, že `Coordinate` musí být immutable, protože `Map` nemá jak zjistit, že se změnil._

### Dále toString()
POdívejte se log, který se zobrazuje v jidei, co říkají řádky začínající: `INFO: Robot move forward to ...`

Opět je potřeba použít generátor na vytvoření metodu `toString` kterou java použív vždy, když potřebuje převést objekt na text.

Upravit jej aby vypisoval něco jako: `[x=1, y=2]`.

Vysvětlit, že když se String sestavuje jedním příkazem, je to ok, ale jinak musí použití `StringBuilder`.

## Implementace Robot
Přípravné fázi:
- nahradit atributy `int x, int y` za `Coordinate coordinate`
- Nahradit `int direction` za `Direction direction`
- Dále zakomentovat všechny chyby
- Přeimplementovat konstruktor
``` java
   public Robot(int x, int y, /* int */ Direction direction) {
       //this.x = x;
       //this.y = y;
       this.coordinate = new Coordinate(x, y);
       this.direction = direction;
   }
```
- Upravit konstanty v `Direction`
```java
public class Direction {

   public static final Direction NORTH = new Direction();
   public static final Direction EAST = new Direction();
   public static final Direction SOUTH = new Direction();
   public static final Direction WEST = new Direction();
  
}
```

A Uprate také metodu `getPosition`
```java
public Coordinate getPosition() {
   //return new Coordinate(x, y);
   return coordinate;
}
```

Dále je potřeba zakomentovat všechen kód všech metod ve třídě `Robot`, kde Java hlásí chybu.

### Zobrazování pozice robota
K tomu slouží metoda `getDirectionName`, představte si, jak to udělat, aby tato metoda vracela název směru?
```java
public String getDirectionName() {
   //switch (direction) {
   //    case Direction.NORTH:
   //        return "north";
   //    case Direction.SOUTH:
   //        return "south";
   //    case Direction.EAST:
   //        return "east";
   //    case Direction.WEST:
   //        return "west";
   //}
   //throw new IllegalArgumentException();
   return direction.getName();
}
```

Řešením je přidat parametr `name` a metodu `getName()` do třídy `Direction`.
Pozor jména směrů *musí* být malým písmenem přesně jako je to ve `switch`.

### Otáčení robota
Pro otáčení robota je potřeba upravit dvě metody `turn*()`.
Vhodným řešením, je implementován ve směru metody pro získání směru _v levo_ a _v pravo_ od aktuálního směru:
```java
public void turnLeft() {
   // FIXME Upravit v samostatné práci
   //switch (direction) {
   //    case Direction.NORTH:
   //        direction = Direction.WEST;
   //        break;
   //    case Direction.SOUTH:
   //        direction = Direction.EAST;
   //        break;
   //    case Direction.EAST:
   //        direction = Direction.NORTH;
   //        break;
   //    case Direction.WEST:
   //        direction = Direction.SOUTH;
   //        break;
   //}
   direction = direction.onLeft();
}
```

Problém je že směry nemůžeme dát jako parametr konstruktoru, jako je to v případě jména směru, protože v době inicializace první konstanty ostatní ještě neexistují.
Musíme pro každý směr použít *jinou implementaci*, a to vyřešíme *dědičnosti*.

##### Abstraktní třída `Direction`
Protože instance přímo třídy směr ztratila význam, uděláme z ní abstraktní třídu s *private konstruktorem*.
```java
public abstract class Direction {

   public static final Direction NORTH = new Direction("north");
   public static final Direction EAST = new Direction("east");
   public static final Direction SOUTH = new Direction("south");
   public static final Direction WEST = new Direction("west");
  
   private final String name;

   private Direction(String name) {
       this.name = name;
   }

   public abstract Direction onLeft();
   public abstract Direction onRight();

   public String getName() {
       return name;
   }
}
```

Protože je třída abstraktní překladač hlásí chybu na řádcích s definicemi 4 konstant.
Pro implementaci 4 potomků `Direction` *vytvořit* samostatné třídy, byli by totiž jednoúčelové a nikde jinde by nebyly použity, místo toho použít *anonymní implementaci*.

###### Implementace NORTH:
```java
public static final Direction NORTH = new Direction("north") {
   @Override
   public Direction onLeft() {
       return WEST;
   }

   @Override
   public Direction onRight() {
       return EAST;
   }
};
```

Obdobným způsobem provedeme implementaci ostatní směry.

### Pohyb robota
Posledním krokem je provedeme implementaci metody pro pohyb robota vpřed:
```java
public void forward() {
   // FIXME Upravit v samostatné práci 
   //switch (direction) {
   //    case Direction.NORTH:
   //        y -= 1;
   //        break;
   //    case Direction.SOUTH:
   //        y += 1;
   //        break;
   //    case Direction.EAST:
   //        x += 1;
   //        break;
   //    case Direction.WEST:
   //        x -=1;
   //        break;
   //}
   coordinate = direction.forwardFrom(coordinate);
}
```

Metodu `forwardFrom` implementujte již samostatně.

Coordinate *musí* být immutable, protože se používá v mapě jako klíč._

## Bonus na zamyšlení:
Doplňte výpis do konzole v konstruktoru objektu `Coordinate`, vždy vypiště souřadnici, která se právě tvoří.
Aplikaci spusťte a prozkoumejte log, co jste zjistili?
