[remark]:<class>(center, middle)

Paralelní programování
======================
Synchronizační vzory – bariéra
--------------------------

[remark]:<slide>(new)
## Synchronizační vzory – bariéra

* symetrické rendezvous pro libovolný počet vláken
* všechna vlákna musí počkat až projdou bodem setkání
* po příchodu posledního vlákna mohou všichni pokračovat dál
* realizace
  * n vláken
  * poslední vlákno otevře bariéru

[remark]:<slide>(new)
# Bariéra
* Implementováno pomocí objketu *CyclicBarrier*

![CyclicBarrier](http://tutorials.jenkov.com/images/java-concurrency-utils/cyclic-barrier.png)

[remark]:<slide>(new)
## Příklad:

```java
Runnable barrier1Action = new Runnable() {
    public void run() {
        System.out.println("BarrierAction 1 executed ");
    }
};
Runnable barrier2Action = new Runnable() {
    public void run() {
        System.out.println("BarrierAction 2 executed ");
    }
};

CyclicBarrier barrier1 = new CyclicBarrier(2, barrier1Action);
CyclicBarrier barrier2 = new CyclicBarrier(2, barrier2Action);

CyclicBarrierRunnable barrierRunnable1 =
        new CyclicBarrierRunnable(barrier1, barrier2);

CyclicBarrierRunnable barrierRunnable2 =
        new CyclicBarrierRunnable(barrier1, barrier2);

new Thread(barrierRunnable1).start();
new Thread(barrierRunnable2).start();
```

[remark]:<slide>(new)
## Příklad CyclicBarrier: _Vlákna_

```java
public class CyclicBarrierRunnable implements Runnable{

    CyclicBarrier barrier1 = null;
    CyclicBarrier barrier2 = null;

    public CyclicBarrierRunnable(
            CyclicBarrier barrier1,
            CyclicBarrier barrier2) {

        this.barrier1 = barrier1;
        this.barrier2 = barrier2;
    }

    public void run() {
        try {
            Thread.sleep(1000);
            System.out.println(Thread.currentThread().getName() +
                                " waiting at barrier 1");
            this.barrier1.await();

            Thread.sleep(1000);
            System.out.println(Thread.currentThread().getName() +
                                " waiting at barrier 2");
            this.barrier2.await();

            System.out.println(Thread.currentThread().getName() +
                                " done!");

        } catch (InterruptedException e) {
            e.printStackTrace();
        } catch (BrokenBarrierException e) {
            e.printStackTrace();
        }
    }
}
```

`
