[remark]:<class>(center, middle)
# Java Thread

[remark]:<slide>(new)
## Vlákna
* Vlákna představují způsob, jak v rámci jednoho procesu provádět více činností paralelně (na počítači s více procesory nebo s vícejádrovým procesorem) nebo pseudoparalelně (na počítači s jedním jednojádrovým procesorem).

* Vlákno je posloupností po sobě jdoucích operací (příkazů, instrukcí, ...). 
  - Každý proces je tvořen nejméně jedním vláknem. 
  - V rámci každého z vláken je vykonáván kód nezávisle na ostatních vláknech.

[remark]:<slide>(new)
### Kdy použít vícevláknový přístup
* Java přímo podporuje vícevláknový běh programu. 

* Vícevláknové programování má smysl například u těchto typů úloh:
  - u časově náročných výpočtů, kdy jedno vlákno provádí výpočet a druhé vlákno může průběžně informovat uživatele o stavu výpočtu,
  - za účelem využití času stráveného čekáním na vstup od uživatele,
  - pokud program simuluje aktivitu více entit, např. pohyb molekul plynu,
  - u klient–server aplikací, kde bývá často pro obsluhu každého připojeného klienta vytvořeno samostatné vlákno,
  - v úlohách typu producent–konzument, kde producent připravuje data, která konzument spotřebovává.

[remark]:<slide>(new)
### Výhody vláken
* Vlákna mají oproti procesům řadu výhod:
  - Vlákno se vytvoří rychleji než proces.
  - Vlákno se ukončí rychleji než proces.
  - Mezi vlákny se rychleji přepíná než mezi procesy.
  - Lze dosáhnout lepší strukturalizace programu.

* Vlákno lze vytvořit děděním z třídy `java.lang.Thread` nebo implementací rozhraní `java.lang.Runnable`.

[remark]:<slide>(new)
## Třída Thread
* Vlákno lze vytvořit jako instanci třídy `java.lang.Thread` nebo její podtřídy.

* V nejjednodušším případě stačí odvodit potomka od třídy `Thread` a překrýt klíčovou metodu `run()`, která popisuje, co vlákno při svém běhu vlastně dělá. 

* Metoda `run()` vlákna se nespouští přímo, ale pomocí volání metody `start()` zděděné ze třídy `Thread`.

```java
public class Vlakno extends Thread { 

 public Vlakno(String jmeno) { 
   super(jmeno); 
 } 

 public void run() { 
   for (int i = 1; i <= 3; i++) { 
     System.out.println(i + ". " + getName()); 
     try { 
       Thread.sleep(1000); 
     } 
     catch(InterruptedException e) { 
       System.out.println("Jsem vzhuru - " + getName()); 
     } 
   } 
 } 
```

[remark]:<slide>(new)
## Třída Thread
```java
 public static void main(String[] args) { 
   Vlakno vl = new Vlakno("Pepa"); 
   vl.start(); 
   new Vlakno("Karel").start(); 
   new Vlakno("Zdena").start(); 
 } 
}
```

*Poznámka: Metoda `getName()` vrací název konkrétní instance vlákna.*

[remark]:<slide>(new)
## Rozhraní Runnable
* Implementací tohoto rozhraní můžeme zařídit, aby výhody vlákna mohla využívat i třída, která vznikla děděním od jiné třídy než Thread nebo jejího dědice.

* Rozhraní Runnable obsahuje pouze jednu metodu – `run()`, kterou musíme implementovat.

* Vlákno pak vytvoříme jako instanci třídy `Thread`, kdy parametrem konstruktoru bude odkaz na instanci třídy implementující `Runnable`.

```java
class VlaknoNedediThread implements Runnable { 
    
    public void run() { 
        // kód vlákna 
    } 
} 

class ThreadUser { 
    
 public static void main(String args[]) { 
   Thread t = new Thread(new VlaknoNedediThread()); 
   t.start(); 
 } 
}
```

[remark]:<slide>(new)
### Pomocí lambda
`Runnable` obsahuje jednu statickou metodu, proto můžeme použít lambda výraz.

```java
class ThreadLambda { 
    
    public static void foo() {
        // Do in thread    
    }
    
    public static void main(String args[]) {
        // Varianta 1
        new Thread(() -> { 
           // To in thread
        }).start(); 
        // Varianta 2
        new Thread(ThreadLambda::foo).start(); 
     } 
}
```

[remark]:<slide>(new)
## Stavy vláken:
* **Nové vlákno** – vlákno bylo vytvořeno (pomocí new), ale dosud nebylo spuštěno metodou `start()`.

* **Běhuschopné vlákno** – metoda `start()` již proběhla. 
    Těchto vláken může být víc, ale pouze jedno je *běžící*, ostatní čekají na předání řízení.

* **Běhuneschopné** – vlákno, které:
  - bylo uspáno metodou `sleep()`,
  - čeká v metodě `wait()` na probuzení nebo
  - čeká na I/O.

* **Mrtvé vlákno** – vlákno, jehož metoda `run()` skončila.

[remark]:<slide>(new)
### Stavy vlákna: Schéma

* Přechody mezi těmito stavy zajišťují nejčastěji metody třídy `Thread`. 

![](media/stavy_vlaken.jpg)

[remark]:<slide>(new)
## Metody pro práci s vlákny
* Metoda `Thread.State getState()` vrací aktuální stav vlákna (NEW, RUNNABLE, BLOCKED, WAITING, TIMED_WAITING, TERMINATED).

* Metodou `static void yield()` může vlákno nabídnout předání řízení jinému vláknu.

* Metodou `static void sleep(long millis)` lze vlákno uspat na zadaný počet milisekund.

* Metodou `void wait()` lze vlákno pozastavit do doby, kdy bude probuzeno metodou `void notify()` nebo `void notifyAll()`, příp. přerušeno metodou `void interrupt()`.

* Metodou `boolean isAlive()` lze o jiném vláknu zjistit, jestli je „naživu“, tzn. mezi spuštěním metodou `start()` a ukončením metody `run()`.

* Pokud někdy potřebujeme počkat na doběhnutí nějakého vlákna, můžeme voláním metody `void join()` jiného vlákna pozastavit běh metody do doby, než dokončí svou práci vlákno, u něhož je metoda volána. 
  Existuje i varianta `void join(long millis)`, která čeká maximálně po stanovenou dobu.

[remark]:<slide>(new)
### Metoda void interrupt()
* Přerušením oznamujeme vláknu, že by mělo přestat vykonávat svoji běžnou činnost a udělat něco jiného. 

* Je na programátorovi, aby rozhodl, jak bude vlákno reagovat na přerušení, ale je obvyklé ukončit činnost vlákna (tzn. metody `run()`).

* Metoda vyvolá výjimku `InterruptedException`, kterou je třeba ošetřit v bloku `catch`.
  
[remark]:<slide>(new)
### Příklad: Spolupráce dvou vláken: 
1. první vlákno vypíše na std. výstup slovo START, 
2. pak spustí druhé vlákno a po jeho skončení vypíše STOP. 
3. Druhé vlákno vypíš v sekundových intervalech čísla 1, 2 a 3.

[remark]:<slide>(wait)
```java
public class Vlakno123 extends Thread {

   @Override
   public void run() {
       for (int i = 1; i <= 3; i++) {
           try {
               Thread.sleep(1000);
           } catch (InterruptedException e) {
               System.out.println("Jsem vzhuru - " + getName());
           }
           System.out.println(i);
       }
   }
}
```

[remark]:<slide>(new)
```java
public class StartStop extends Thread {

   Thread vlakno123;
   
   public StartStop(Runnable vlakno123) {
       this.vlakno123 = new Thread(vlakno123);
   }
   
   @Override
   public void run() {
       System.out.println("START");
       vlakno123.start();
       try {
           vlakno123.join();
       } catch (InterruptedException ex) {
           System.out.println("Čekání na dokončení vlákna 123 přerušeno.");
       }
       System.out.println("STOP");
   }
   
   public static void main(String[] args) {
       Vlakno123 v123 = new Vlakno123();
       new StartStop(v123).start();
   }
}
```

[remark]:<slide>(wait)
#### Příklad: [Thread_join.java](src/main/java/jm/java/threads/lesson/Thread_join.java)

[remark]:<slide>(new)
## Zasílání zpráv mezi vlákny
* Zpráv *musí* být volány v rámci synchonizačního bloku monitoru, jinak je vyvolána výjimka `IllegalMonitorStateException`.

[remark]:<slide>(wait)
* Čekání na událost:

```java
synchronized(myMonitorObject){
  try{
    myMonitorObject.wait();
  } catch(InterruptedException e){...}
}
```

[remark]:<slide>(wait)
* Zaslání události:

```java
synchronized(myMonitorObject){
  myMonitorObject.notify();
}
```

[remark]:<slide>(wait)
* _Nezpůsobí to deatlock?_

[remark]:<slide>(wait)
* Čekání na konec jiného vlákna:

```java
try {
    otherThread.join();
} catch(InterruptedException e){...}
```

[remark]:<slide>(wait)
#### Příklad: [Thread_synchronized.java](src/main/java/jm/java/threads/lesson/Thread_synchronized.java)

[remark]:<slide>(new)
## Priorita vlákna
* Každé vlákno má prioritu, podle které je mu předáváno řízení (tj. poskytovány systémové prostředky). 
  - To znamená, že pokud jsou běhuschopná dvě vlákna, bude vždy předáno řízení vláknu s vyšší prioritou.

* Priorita vlákna se dá zjistit metodou int `getPriority()` a nastavit metodou `void setPriority(int newPriority)`. 
  - Změnit prioritu vlákna lze před i po jeho spuštění metodou `start()`.

* Nejnižší priorita má hodnotu `MIN_PRIORITY`, nejvyšší `MAX_PRIORITY`, normální je `NORM_PRIORITY`, což je priorita standardně přidělená nově vznikajícím vláknům.

* Lze použít i čísla v rozsahu od 1 do 10, přičemž platí:
  - `MIN_PRIORITY = 1`,
  - `NORM_PRIORITY = 5`,
  - `MAX_PRIORITY = 10`.
  
[remark]:<slide>(new)
## Vlákna typu démon
* Pokud program používá běžná vlákna, nemůže skončit dříve, než jsou ukončena všechna vlákna (tzn. jejich metody `run()`).

* Někdy však vlákno slouží pouze k obsluze určitých požadavků a jeho existence po skončení ostatních vláken je nepotřebná.

* Pokud vlákno označíme jako démona, program skončí bez ohledu na to, zda již vlákno doběhlo či nikoliv.

* Označení za démona se provádí metodou `void setDaemon(boolean)` s parametrem `true` (před startem vlákna).

* Metodou `boolean isDaemon()` lze zjistit, zda je vlákno typu démon.

[remark]:<slide>(new)
## Synchronizace
* Problém konzistence sdílených dat vláken:
  - Vlákna jednoho procesu sdílí paměť a soubory, a tudíž mohou mezi sebou komunikovat, aniž by k tomu potřebovaly služby jádra.
  - Vlákna jedné aplikace se proto musí mezi sebou synchronizovat, aby se zachovala konzistentnost zpracovávaných dat.

```java
public void setData(int x, int y) { 
   this.x = x; 
   this.y = y; 
} 

public int[] getData() { 
   return new int[]{x, y}; 
}
```

* Pokud jedno vlákno bude volat metodu `setData` a druhé vlákno metodu `getData`, mohlo by se stát, že prvnímu vláknu bude mezi dvěma příkazy metody `setData` odebráno řízení a druhé vlákno pak přečte nekonzistentní dvojici čísel (jedno staré + jedno nové).

[remark]:<slide>(new)
### Monitory 
* Monitor je synchronizační prvek, které se používá pro řízení přístupu ke sdíleným prostředkům.

* Monitor se skládá z dat, ke kterým je potřeba řídit přístup, a množiny funkcí, které nad těmito daty operují.

* V Javě má každý objekt automaticky přiřazen svůj monitor. 
  Funkce, které patří do monitoru, jsou označeny pomocí klíčového slova `synchronized`. 
  Možnosti použití tohoto klíčového slova jsou následující:
  - Pokud je tímto klíčovým slovem označena metoda, je zahrnuta do monitoru každé instance své třídy.
  - Pomocí bloku `synchronized(obj) {...}` lze označit část metody, která bude patřit do monitoru objektu obj.

```java
public synchronized void setData(int x, int y) { 
   this.x = x; 
   this.y = y; 
} 

public synchronized int[] getData() { 
   return new int[]{x, y}; 
}
```

[remark]:<slide>(wait)
#### Příklad: [Thread_synchronized.java](src/main/java/jm/java/threads/lesson/Thread_synchronized.java)


[remark]:<slide>(new)
[remark]:<class>(center, middle)
# Cvičení

Opravte příklad v balíčku [exercise](src/main/java/jm/java/threads/exercise) tak aby se z nádrží nestrácela/nepřibývala voda.
