# Testování

Testování se určitě řadí mezi best practices. 

Testování je velmi důležité a v určité části projektu dokonce nepostradatelné. 

## Rozšiřování softwaru
Jakékoli rozšiřování softwaru, pokud jej děláte kvalitně, vždy znamená změnu stávajících funkčností. 

Do jisté míry může kvalitní analýza a návrh připravit půdu pro budoucí úpravy, ale i když se budete hodně snažit, trh se mění nekontrolovaně a úspěšnou aplikaci bude třeba upravovat ze všech stran. 

Pokud stávající funkce nebudete upravovat, začne vám vznikat redundantní kód.

Asi víte, že vyhýbat se úpravě stávajícího kódu aplikace se vůbec nevyplatí, trpěl by tím její návrh a do budoucna by bylo velmi těžké takový slepenec nějak upravovat nebo rozšiřovat, když byste museli změny provádět na několika místech, bloky kódu by se opakovaly a podobně. 

Došli jsme tedy k tomu, že svou aplikaci budete stále měnit a přepisovat, takto vývoj softwaru prostě vypadá. 

A kdo potom otestuje, že vše funguje? Člověk? 

Když jsme došli k tomu, že musíme testovat, zda se předchozí funkčnost novou úpravou nerozbila, povězme si proč nemůže testování provádět člověk.

### Proč to nemůže dělat člověk?

Zamysleme se nad naivní představou.

#### Očekávání
Programátor nebo tester si sedne k počítači a prokliká jednu službu za druhou, jestli fungují. 

#### Realita
Představte si, že takto testujete aplikaci, jste někde v polovině testovacího scénáře a naleznete chybu. 
- Nejde napsat komentář k článku 
- Chybu opravíte, úspěšně pokračujete až do konce scénáře. 
- Otestovanou aplikaci nasadíte na produkční server.

#### Co se stane?
- další den vám přijde email, že nejdou kupovat články. 
  Po chvíli zkoumání zjistíte, že oprava, kterou jste provedli, rozbila jinou funkčnost, kterou jste již otestovali předtím. 

### Testy se musí provádět automaticky
Pokud se během testování provede oprava, musíte celý scénář provést od začátku! 

A právě proto musí testy provádět stroj, který celou aplikaci prokliká obvykle maximálně za desítky minut a může to dělat znovu a znovu a znovu. 

Proto píšeme automatické testy, toto vám bohužel většina návodů na internetu neřekne.

## Typy testů
Zaměřme se nyní na to, co na aplikaci testujeme. 

Typů testů je hned několik, obvykle nepokrývají úplně všechny možné scénáře (všechen kód), ale hovoříme o code coverage. 

![](media/testovani_v_model.png)

### Jednotkové testy (Unit testy)
Obvykle testují nejmenší jednotku kódu: objekt/metodu

Testujeme izolovaně, rychle, opakovatelně.

### Integrační testy
Právě integrační testy dohlíží na to, aby do sebe vše správně zapadalo.

### Akceptační testy
Tento typ testů je naopak úplně odstíněn od toho, jak je aplikace uvnitř naprogramovaná.

Testují funkconalitu celé aplikace pode useCase.

Tyto testy obvykle využívají framework Selenium, který umožňuje automaticky klikat ve webovém prohlížeči a simulovat internetového uživatele, co vaši aplikaci používá.

### Systémové testy
I když aplikace funguje dobře, na produkčním prostředí podléhá dalším vlivům, se kterými musíme rovněž počítat, např. že by měla zvládat obsluhovat tisíc uživatelů v jeden okamžik. 
To bychom provedli zátěžovým testem, který spadá mezi systémové testy.

A mnohé další...

### Pyramida testů
![](media/test-pyramid.jpeg)

## Instalace knihovny pytest

Zatím jsme v kurzu pracoval{{ gnd('i', 'y') }} s tím, co se instaluje
se samotným Pythonem – s moduly jako `math` a `turtle`.
Kromě takových modulů ale existuje ale velká spousta
dalších *knihoven*, které nejsou přímo v Pythonu, ale dají se doinstalovat
a používat.

Na testy je v samotném Pythonu zabudovaná knihovna `unittest`.
Ta je ale celkem složitá na použití, proto ji my používat nebudeme.
Nainstalujeme si knihovnu <code>pytest</code>, která se používá
mnohem jednodušeji a je velice populární.

Knihovny se instalují do aktivního virtuálního prostředí.
Jak se dělá a spouští virtuální prostředí
ses naučil{{a}} při [instalaci Pythonu]({{ lesson_url('beginners/install') }}),
ale teprve teď to začíná být opravdu důležité.
Ujisti se, že máš virtuální prostředí aktivované.

Potom zadej následující příkaz.
(Je to příkaz příkazové řádky, podobně jako
`cd` nebo `mkdir`; nezadávej ho do Pythonu.)

```console
(venv)$ python -m pip install pytest
```

> [note] Co to znamená?
> `python -m pip` zavolá Python s tím, že má pustit modul
> `pip`. Tento modul umí instalovat nebo
> odinstalovávat knihovny.
> (Jestli si pamatuješ vytváření virtuálního prostředí, použil{{a}} jsi tam
> příkaz `python -m venv` – modul `venv` umí vytvářet virtuální prostředí.)
> No a slova `install pytest` říkají Pipu, že má nainstalovat `pytest`.
>
> Nápověda k použití Pipu se dá vypsat pomocí příkazu
> `python -m pip --help`.

> [warning] Pro Windows
> Jsi-li na Windows, od této lekce začne být důležité
> spouštět pythonní programy pomocí `python program.py`, ne jen
> `program.py`.
> Ačkoli se v těchto materiálech všude používá `python` na začátku, zatím
> mohlo všechno fungovat i bez toho.
> Program se ale bez příkazu `python` může spustit v jiném Pythonu,
> než v tom z virtuálního prostředí – a tam `pytest` nebude k dispozici.


## Psaní testů

Nejdříve si testování ukážeme na jednoduchém příkladu.
Tady je funkce `secti`, která umí sečíst
dvě čísla, a další funkce, která testuje, jestli se
`secti` pro určité hodnoty
chová správně.

Kód si opiš do souboru `test_secteni.py`,
v novém prázdném adresáři.
Pro `pytest` je (ve výchozím nastavení)
důležité, aby jména jak souborů s testy, tak
samotných testovacích funkcí, začínala na
`test_`.

```python
def secti(a, b):
    return a + b

def test_secti():
    assert secti(1, 2) == 3
```

Co se v té testovací funkci děje?

Příkaz `assert` vyhodnotí výraz za ním
a pokud výsledek není pravdivý, vyvolá výjimku,
která způsobí, že test selže.
Můžeš si představit, že `assert a == b` dělá následující:

```python
if not (a == b):
    raise AssertionError('Test selhal!')
```

> [note]
> Zatím `assert` nepoužívej jinde než v testovacích funkcích.
> V „normálním” kódu má `assert` vlastnosti,
> do kterých teď nebudeme zabředávat.


## Spouštění testů

Testy se spouští zadáním příkazu
`python -m pytest -v` následovaným názvem souboru s testy.
Tedy v překladu: <strong>Python</strong>e, pusť
<strong>m</strong>odul <strong>pytest</strong>,
v „ukecaném” režimu (angl. <strong>v</strong>erbose) nad zadaným souborem.

```ansi
$ python -m pytest -v test_secteni.py
␛[1m============= test session starts =============␛[0m
platform linux -- Python 3.6.0, pytest-3.0.6, py-1.4.32, pluggy-0.4.0 -- env/bin/python
cachedir: .cache
rootdir: naucse, inifile: 
␛[1mcollecting ...␛[0m collected 1 items

test_secteni.py::test_secti ␛[32mPASSED␛[0m

␛[32m============= 1 passed in 0.00 seconds =============␛[0m
```

Tento příkaz projde zadaný soubor, zavolá v něm všechny funkce,
jejichž jméno začíná na `test_`, a ověří, že nevyvolají žádnou
výjimku – typicky výjimku z příkazu `assert`.
Pokud výjimka nastane, dá to `pytest` velice červeně
najevo a přidá několik informací, které můžou
usnadnit nalezení a opravu chyby.

> [note]
> Argument s názvem souboru můžeme vynechat: `python -m pytest -v`
> V takovém případě `pytest` projde aktuální adresář a spustí testy
> ze všech souborů, jejichž jméno začíná na `test_`. Místo souboru
> lze též uvést adresář a `pytest` vyhledá testy v něm.

Zkus si změnit funkci `secti` (nebo její test) a podívat se,
jak to vypadá když test „neprojde“.


## Testovací moduly

Testy se většinou nepíšou přímo ke kódu,
ale do souboru vedle.
Je to tak přehlednější a taky to pak zjednodušuje
distribuci – předávání kódu někomu, kdo ho chce
jen spustit a testy nepotřebuje.

Rozděl soubor s testem sečítání: funkci `secti` přesuň do modulu `secteni.py`,
a v `test_secteni.py` nech jenom test.
Do `test_secteni.py` pak na začátek přidej `from secteni import secti`,
aby byla funkce testu k dispozici.

Test by měl opět projít.


## Spouštěcí moduly

Automatické testy musí projít „bez dozoru“.
V praxi se často automaticky spouští, případné chyby se automaticky
oznamují (např. e-mailem) a fungující kód se automaticky
začne používat dál (nebo se rovnou vydá zákazníkům).

Co to znamená pro nás?
Funkce `input` v testech nefunguje. Nemá koho by se zeptala; „za klávesnicí“
nemusí nikdo sedět.

To může někdy „ztěžovat práci“. Ukážeme si to na složitějším projektu:
na 1D piškvorkách.

> [note]
{% if var('coach-present') -%}
> Nemáš-li hotové 1D piškvorky, následující sekce budou jen teorietické.
{% endif -%}
> Učíš-li se z domu, dodělej si Piškvorky než budeš pokračovat dál!
> Zadání najdeš (prozatím)
> v [projektech pro PyLadies](http://pyladies.cz/v1/s004-strings/handout/handout4.pdf)
> na straně 2.

Kód pro 1D Piškvorky může rámcově vypadat zhruba takto:

```python
import random  # (příp. import jiných věci, které budou potřeba)

def tah(pole, cislo_policka, symbol):
    """Vrátí pole s daným symbolem umístěným na danou pozici"""
    ...

def tah_hrace(pole):
    """Zeptá se hráče kam chce hrát a vrátí pole se zaznamenaným tahem"""
    ...
    input('Kam chceš hrát? ')
    ...

def piskvorky1d():
    """Spustí hru

    Vytvoří hrací pole a střídavě volá tah_hrace a tah_pocitace
    dokud někdo nevyhraje"""
    while ...:
        ...
        tah_hrace(...)
        ...

# Puštění hry!
piskvorky1d()
```

Když tenhle modul naimportuješ, Python v něm postupně, odshora dolů,
provede všechny příkazy.

První příkaz, `import`, jen zpřístupní nějaké proměnné a funkce;
je-li importovaný modul správně napsaný, nemá vedlejší účinek.
Definice funkcí (příkazy `def` a všechno v nich) podobně jen definují funkce.
Ale zavoláním funkce `piskvorky1d` se spustí hra:
funkce `piskvorky1d` zavolá funkci `tah_hrace()` a ta zavolá `input()`.

Importuješ-li tenhle modul z testů, `input` selže a import se nepovede.

> [note]
> A kdybys modul importoval{{a}} odjinud – například bys chtěl{{a}} funkci
> `tah` použít v nějaké jiné hře – uživatel si bude muset v rámci importu
> zahrát Piškvorky!

Volání funkce `piskvorky1d` je vedlejší efekt, a je potřeba ho odstranit.
No jo, ale po takovém odstranění
už nejde jednoduše spustit hra! Co s tím?

Můžeš na to vytvořit nový modul.
Pojmenuj ho `hra.py` a dej do něj jenom to odstraněné volání:

```python
import piskvorky

piskvorky.piskvorky1d()
```

Tenhle modul nebudeš moci testovat (protože nepřímo volá funkci `input`),
ale můžeš ho spustit, když si budeš chtít zahrát.
Protože k němu nemáš napsané testy, nepoznáš
z nich, když se takový spouštěcí modul rozbije.
Měl by být proto nejjednodušší – jeden import a jedno volání.

Původní modul teď můžeš importovat bez obav – ať už z testů nebo z jiných
modulů.
Test může vypadat třeba takhle:

```python
import piskvorky

def test_tah_na_prazdne_pole():
    pole = piskvorky.tah_pocitace('--------------------')
    assert len(pole) == 20
    assert pole.count('x') == 1
    assert pole.count('-') == 19
```

## Pozitivní a negativní testy

Testům, které kontrolují že se program za správných podmínek chová správně,
se říká *pozitivní testy*.
Můžeš ale testovat i reakci programu na špatné nebo neočekávané podmínky.

Testy, které kontrolují reakci na „špatný“ vstup,
se jmenují *negativní testy*.
Můžou kontrolovat nějaký negativní výsledek (např.
že volání jako <code>cislo_je_sude(7)</code> vrátí `False`),
a nebo to, že nastane „rozumná“ výjimka.

Například funkce `tah_pocitace` by měla způsobit
chybu (třeba `ValueError`), když je herní pole už plné.

> [note]
> Vyvolat výjimku je mnohem lepší než alternativy, např. kdyby takové volání
> „tiše“ – bez oznámení – zablokovalo celý program.
> Když kód pak použiješ ve větším programu,
> můžeš si být jistá, že při špatném volání
> dostaneš srozumitelnou chybu – tedy takovou,
> která se co nejsnadněji opravuje.

Na otestování výjimky to použij příkaz `with` a funkci `raises` naimportovanou
z modulu `pytest`.
Jak příkaz `with` přesně funguje, se dozvíme později;
teď stačí říct, že ověří, že odsazený blok kódu
pod ním vyvolá danou výjimku:

```python
import pytest

import piskvorky

def test_tah_chyba():
    with pytest.raises(ValueError):
        piskvorky.tah_pocitace('oxoxoxoxoxoxoxoxoxox')
```

---

Uprav tuto stránku na [GitHubu](https://github.com/cvut/naucse.python.cz/blob/b181/lessons/beginners/testing/index.md)

Pro PyLadies Brno napsal Petr Viktorin, 2014-2017.

Licence: [Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/)

Licence ukázek kódu: [CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication](https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/)