\chapter{Nalezení ustáleného stavu} % Main chapter title
Vycházíme z nelineárního modelu čtyř spojených nádob, který je popsán následující soustavou nelineárních rovnic.
\begin{equation}
	\frac{dh_1(t)}{dt} = -\frac{a_1}{A_1} \sqrt{2gh_1(t)} + \frac{a_3}{A_1} \sqrt{2 g h_3(t)} + \frac{\gamma_1 k_1 u_1(t)}{A_1}
\end{equation}

\begin{equation}
	\frac{dh_2(t)}{dt} = -\frac{a_2}{A_2} \sqrt{2gh_1(t)} + \frac{a_4}{A_2} \sqrt{2 g h_4(t)} + \frac{\gamma_2 k_2 u_2(t)}{A_2}
\end{equation}

\begin{equation}
	\frac{dh_3(t)}{dt} = -\frac{a_3}{A_3} \sqrt{2gh_3(t)} + \frac{(1-\gamma_2) k_2 u_2(t)}{A_3}
\end{equation}

\begin{equation}
	\frac{dh_4(t)}{dt} = -\frac{a_4}{A_4} \sqrt{2gh_4(t)} + \frac{(1-\gamma_1) k_1 u_1(t)}{A_4}
\end{equation}
, kde $h_i$ jsou výšky hladin v jednotlivých nádobách a $u_i$ jsou přítoky od čerpadel.
\\
Metoda nalezení ustáleného stavu spočívá v tom, že uvažujeme derivaci $\frac{dh_i(t)}{dt}$ nulovou.
Dosaďme:
\begin{equation}
0 = -\frac{a_1}{A_1} \sqrt{2gh_1(t)} + \frac{a_3}{A_1} \sqrt{2 g h_3(t)} + \frac{\gamma_1 k_1 u_1(t)}{A_1}
\end{equation}

\begin{equation}
0 = -\frac{a_2}{A_2} \sqrt{2gh_1(t)} + \frac{a_4}{A_2} \sqrt{2 g h_4(t)} + \frac{\gamma_2 k_2 u_2(t)}{A_2}
\end{equation}

\begin{equation}
0 = -\frac{a_3}{A_3} \sqrt{2gh_3(t)} + \frac{(1-\gamma_2) k_2 u_2(t)}{A_3}
\end{equation}

\begin{equation}
0 = -\frac{a_4}{A_4} \sqrt{2gh_4(t)} + \frac{(1-\gamma_1) k_1 u_1(t)}{A_4}
\end{equation}
Z třetí a čtvrté rovnice si vyjádříme $u1$ a $u2$, které nám vyjadřují průtok čerpadel v rovnovážném stavu.

\begin{equation}
	u1 = \frac{a_4 \sqrt{(2g h4)}}{(1-\gamma_1) k_1}
\end{equation}

\begin{equation}
	u2 = \frac{a_3 \sqrt{(2g h3)}}{(1-\gamma_2) k_2}
\end{equation}

Tyto dva výrazy dosadíme do prvních dvou nelineárních rovnic. Vše je nyní připraveno na dosazení.


\begin{table}[h]
	\centering
	\caption{Konstanty}
	\begin{tabular}{|l|l|}
		\hline
		{ Variable} & { Value} \\ \hline
		g              & 9.81        \\ \hline
		$\gamma_1$         & 0.4         \\ \hline
		$\gamma_2$         & 0.3         \\ \hline
		A1             & 1.1         \\ \hline
		A2             & 1.1         \\ \hline
		A3             & 0.45        \\ \hline
		A4             & 0.45        \\ \hline
		a1             & 0.01        \\ \hline
		a2             & 0.01        \\ \hline
		a3             & 0.02        \\ \hline
		a4             & 0.02        \\ \hline
		k1             & 0.001       \\ \hline
		k2             & 0.001       \\ \hline
		h1             & 1.5         \\ \hline
		h2             & 1.4         \\ \hline
	\end{tabular}
\end{table}


Necháme tyto dvě rovnice vyčíslit v MATLABu a získáme následující výsledky pro náš případ:

\begin{table}[h]
	\centering
	\caption{Konstanty}
	\begin{tabular}{|l|l|}
		\hline
		{Variable} & { Value} \\ \hline
		$h_1$             & 1.5         \\ \hline
		$h_2$             & 1.4         \\ \hline
		$h_3$             & 0.093119        \\ \hline
		$h_4$             & 0.093119         \\ \hline
		$u_1$             & 68.04         \\ \hline
		$u_2$             & 38.619         \\ \hline
	\end{tabular}
\end{table}



