\chapter{Regulace}
\subsection{Regulace pouze jednoho výstupu}
Připojíme před vstup do linearizovaného modelu PI regulátor s parametry $Kp = 0.1$ a$ Ki = 0.5$.
Nejprve regulujeme pouze první výstup, ve druhém případě druhý výstupy. V následujících grafech je vidět, že tyto parametry generují pomalou, ale opravu pomalou regulaci. Nicméně systém je v obou případech stabilní a dosáhne požadované hodnoty pro jednu z hladin.
\begin{figure}[H]
	\centering
	\includegraphics[trim={0cm 0cm 0cm 0cm} ,clip,scale=0.5]{figures/reg_1.eps}
	\caption{Vykreslení výstupů $h_1$ a $h_2$ a porovnání s referenčním signálem..} \label{reg_1}
\end{figure}
\begin{figure}[H]
	\centering
	\includegraphics[trim={0cm 0cm 0cm 0cm} ,clip,scale=0.5]{figures/reg_2.eps}
	\caption{Vykreslení výstupů $h_1$ a $h_2$ a porovnání s referenčním signálem..} \label{reg_2}
\end{figure}

\subsection{Regulace obou výstupů}
Ze skript jsme vyčetli vztah pro určení stability uzavřené smyčky MIMO systému.\\


MIMO regulační obvod popsaný maticovými zlomky je vnitřně stabilní tehdy a jen tehdy, když
charakteristická přenosová matice uzavřeného regulačního obvodu
 = FSD ( p) FRD ( p) + FSN ( p) F p RN ( ) (3.27)
\begin{equation}
A_z(p) = F_{lsd}(p) F_{rrd}(p) + F_{lsn}(p) F_{rrn}(p)
\end{equation}
má všechny své nuly v levé komplexní polorovině a nuly jsou definovány jako nuly $det(A_z(p))$.
\\
$F_{lsd}$ a $F_{lsn}$ jsou levé maticové přenosy čitatele a jmenovatele přenosu $F(p)$, které byly zjištovány v přechozích kapitolách.
\\
$F_{rrd}(p)$ a $F_{rrn}(p)$ jsou pravé maticové zlomky přenosu PI regulátoru.
\begin{equation}
F_{rrd}(p) = \begin{bmatrix}
	p & 0 \\ 0 & p
\end{bmatrix}
\end{equation}
\begin{equation}
F_{rrn}(p) = \begin{bmatrix}
0.1p + 0.5 & 0 \\ 0 & 0.1p + 0.5
\end{bmatrix}
\end{equation}
	
Vypočítáním determinantu a nalezením nul získáme tyto nuly.
\begin{table}[h]
	\centering
	\begin{tabular}{|l|}
		\hline
		Nuly charakteristické přenosové matice uzavřeného regulačního obvodu                   \\ \hline
		-0.3226               \\ \hline
		-0.2136               \\ \hline
		-0.02373              \\ \hline
		0.005774              \\ \hline
		- 0.007795 - 0.01979i \\ \hline
		- 0.007795 + 0.01979i \\ \hline
	\end{tabular}
\end{table}
Je vidět, že jedna z nul je v kladné polorovnině a systém tedy není stabilní.

Ověřit si tuto vlastnost můžeme v Simulinkovém modelu.
\begin{figure}[H]
	\centering
	\includegraphics[trim={0cm 0cm 0cm 0cm} ,clip,scale=0.5]{figures/reg_3.eps}
	\caption{Vykreslení výstupů $h_1$ a $h_2$ a porovnání s referenčním signálem.}
\end{figure}