\chapter{Zpracování}
\label{Chapter2} % For referencing the chapter elsewhere, use \ref{Chapter1}
\lhead{Kapitola 2. \emph{Zpracování}} % This is for the page header

Pro systém 4 nádrží, jsme linearizovali systém již v předchozí úloze,  parametry $\gamma_1 = 0.4$ a $\gamma_2 = 0.3$.

Systém vychází ve stavovém popisu následovně:
\begin{align}
    A & = 
    \begin{bmatrix}
        -0.01644 & 0 & 0.132 & 0\\ 0 & -0.01702 & 0 & 0.08738\\ 0 & 0 & -0.3226 & 0\\ 0 & 0 & 0 & -0.2136
    \end{bmatrix}
     B = \begin{bmatrix}
        0.0003636 & 0\\ 0 & 0.0002727\\ 0 & 0.001556\\ 0.001333 & 0
     \end{bmatrix} \\ \nonumber
     C & =   
     \begin{bmatrix}
        1.0 & 0 & 0 & 0\\ 0 & 1.0 & 0 & 0
     \end{bmatrix} \;\;\;\;\;
      D = \begin{bmatrix}
        0 & 0\\ 0 & 0  
      \end{bmatrix}
  \end{align} \label{sys}

  Pokud předpokládáme měřitelnost všech hladin, je matice C jednotková čtvercová o rozměrech $4 \times 4$ a matice D je stále nulová matice o rozměrech $4 \times 2$.
  


\section{Stavový regulátor}

\begin{figure}[H]
    % trim={<left> <lower> <right> <upper>}
    \includegraphics[trim={0cm 6.2cm 0cm 6.3cm},clip,scale=0.5]{./figures/mdl/1.PDF}
    \caption{Simulink schéma modelu stavového regulátoru}
    \label{mdl1}
\end{figure}

Protože není volba jednoznačná díky většímu počtu volných proměnných, proto volíme póly pro výpočet zpětnovazebního řízení blízké k původním.

V našem případě jsme zvolili póly $\vec{p} = [-0.025 -0.025 -0.25, -0.21]$.

Samotný regulátor zajistí pouze regulaci do nulového stavového vektoru $\vec{x} = 0$.
Z grafu \ref{f1} je vidět, že i za přítomnosti parazitního přítoku na vstupu jsou stavy řízeny do nulového vektoru $\vec{x}$.

\subsection{Výstup}

\begin{figure}[H]
    % trim={<left> <lower> <right> <upper>}
    \includegraphics[trim={0cm 0.7cm 0cm 0.7cm},clip,scale=0.5]{./figures/f1.eps}
    \caption{Simulace z počáteční podmínky $x_0$ za přítomnosti parazitních přítoků}
    \label{f1}
\end{figure}

\section{Matice kompenzačních zesílení}

\begin{figure}[H]
    % trim={<left> <lower> <right> <upper>}
    \includegraphics[trim={0cm 6.5cm 0cm 7cm},clip,scale=0.5]{./figures/mdl/2.PDF}
    \caption{Simulink schéma modelu stavového regulátoru a kompenzačního zesílení}
    \label{mdl2}
\end{figure}

Při dokonalé znalosti modelu systému nám stačí navrhnout matici kompenzčního řízení.

Ze vztahu:
\begin{equation}
  K_{komp} = \dfrac{1}{C (- A + B K)^{-1} B}  
\end{equation}

Z grafu \ref{f2} je naznačeno, že dochází k odchylce za přítomnosti parazitního přítoku.

\subsection{Výstup}

\begin{figure}[H]
    % trim={<left> <lower> <right> <upper>}
    \includegraphics[trim={0cm 0.7cm 0cm 0.7cm},clip,scale=0.5]{./figures/f2.eps}
    \caption{Simulace z počáteční podmínky $x_0$ za přítomnosti parazitních přítoků}
    \label{f2}
\end{figure}

\section{Rozšířený stavový regulátor s integrací}

\begin{figure}[H]
    % trim={<left> <lower> <right> <upper>}
    \includegraphics[trim={0cm 6.19cm 0cm 6.3cm},clip,scale=0.5]{./figures/mdl/3.PDF}
    \caption{Simulink schéma modelu stavového regulátoru rozšířeného o integrační článek} 
    \label{mdl3}
\end{figure}

Aby bylo možné řídit hladiny $h_1$ a $h_2$ s nulovou chybou v čase $t_{\infty}$, je nutné systém rozšířit o integraci.

Rozšířený model ve stavovém popisu

\begin{align}
  A_{ext} & = 
  \begin{bmatrix}
   A & 0_{2x2} \\
     & 0_{2x6}
  \end{bmatrix}
  & B_{ext} = \begin{bmatrix}
    B  \\
    0_{2x2}
   \end{bmatrix} \\ \nonumber
   C_{ext} &=   
   \begin{bmatrix}
    C & 0_{2x2} \\
   \end{bmatrix} 
    & D_{ext} = 0
\end{align}

Z grafu \ref{f3} je vidět, že i přes parazitní přítok na obou vstupech je hladina regulována s nulovou odchylkou.

\subsection{Výstup}

\begin{figure}[H]
    % trim={<left> <lower> <right> <upper>}
    \includegraphics[trim={0cm 0.7cm 0cm 0.7cm},clip,scale=0.5]{./figures/f3.eps}
    \caption{Simulace z počáteční podmínky $x_0$ za přítomnosti parazitních přítoků}
    \label{f3}
\end{figure}


\section{Rekontruktor stavu}

\begin{figure}[H]
    % trim={<left> <lower> <right> <upper>}
    \includegraphics[trim={0cm 3.1cm 0cm 3.24cm},clip,scale=0.5]{./figures/mdl/4.PDF}
    \caption{Simulink schéma modelu rozšířeného stavu s integrací a rekonstruktorem stavu} 
    \label{mdl4}
\end{figure}

Rekonstukce stavu využíváme v případě, když nemáme všechny stavy pozorovatelné, resp. matice pozorovatelnosti nemá plnou hodnost.
Uchylujeme se k návrhu rekonstruktoru, který má na starost odhad vektoru stavu $\hat{\vec{x}}$.

Rekonstruovaný stav použijeme s rozšířeným integrovaným stavem ve zpětné vazbě s původní maticí.

Na grafu \ref{f4} je vidět, že lze regulovat s nulovou odchylkou na výstupu i při zatížení vsupní a výstupní poruchou.

Rekonstruktor stavu, úspěšně odhaduje vektor stavu viz \ref{f4_1} při odstartování simulace z počáteční podmínkou $x_0 = [\,0.1\;\; 0.1\;\; 0.1\;\; 0.1\,]$, v situaci kdy není systém zatížen výstupní poruchou.

Pokud je systém zatížen výstupní poruchou viz \ref{f4_2}, stavy systému se pochopitelně liší, aby došlo ke kompenzaci.

\subsection{Výstup}

\begin{figure}[H]
    % trim={<left> <lower> <right> <upper>}
    \includegraphics[trim={0cm 0.7cm 0cm 0.7cm},clip,scale=0.5]{./figures/f4.eps}
    \caption{Simulace s rekonstruktorem, zatíženo vstupní i výstupní poruchou.}
    \label{f4}
\end{figure}

\begin{figure}[H]
    % trim={<left> <lower> <right> <upper>}
    \includegraphics[trim={0cm 0.7cm 0cm 0.7cm},clip,scale=0.5]{./figures/f4_1.eps}
    \caption{Rekonstrukce stavu}
    \label{f4_1}
\end{figure}

\begin{figure}[H]
    % trim={<left> <lower> <right> <upper>}
    \includegraphics[trim={0cm 0.7cm 0cm 0.7cm},clip,scale=0.5]{./figures/f4_2.eps}
    \caption{Rekonstrukce stavu v případě zatížení konstantní výstupní poruchou}
    \label{f4_2}
\end{figure}


\section{LQ regulator + Kalmanův filtr}

\begin{figure}[H]
    % trim={<left> <lower> <right> <upper>}
    \includegraphics[trim={0cm 4.3cm 0cm 4.25cm},clip,scale=0.5]{./figures/mdl/5.PDF}
    \caption{Simulink schéma modelu s LQ regulátorem a Kalmanovým filtrem} 
    \label{mdl5}
\end{figure}

Nejrobustnějšího řízení je dosaženo pomocí kombinace LQ (volný čas, volný konec) řízení s rozšířeným stavem o integraci a Kalmanovým filtrem pro odhad neměřitělných stavů s výstupem zatížený bílým šumem.

Navrhové matice LQ regulátor $Q$ a $R$. Byly zvoleny tak, aby byla splněna doba regulace a omezení na maximální akční zásah. Požadujeme jemnější akční zásah, proto je matice $R$, která má význam penalizace akčních zásahů řádově menší než penalizace na výšky hladin $h_1$ a $h_2$(odpovídá prvkům $q_{1,1}$ a $q_{2,2}$).

Důležité je zachovat definitnost matic, $Q$ musí být pozitivně definitní a $R$ musí být pozitivně semi-definitní.

Pro matice:
\begin{align}
  Q &= 
    \begin{bmatrix}
    40.0 & 0 & 0 & 0 & 0 & 0\\ 0 & 40.0 & 0 & 0 & 0 & 0\\ 0 & 0 & 0.2 & 0 & 0 & 0\\ 0 & 0 & 0 & 0.2 & 0 & 0\\ 0 & 0 & 0 & 0 & 3.0 & 0\\ 0 & 0 & 0 & 0 & 0 & 3.0      
  \end{bmatrix}  \\ \nonumber
  R &= 
  \begin{bmatrix}
    0.2 & 0\\ 0 & 0.2   
  \end{bmatrix}
\end{align}

Pro řešení riccatiho rovnice jsme využili matlab funkce \textit{lqr()}, která za nás vyčíslí řešení riccatiho rovnice (řešením je P, které minimalizuje kvadratické kriterium) a zároveň spočítá výsledné statické zesílení, z řídícího zákona $u = - K x$.

\begin{align}
    P&=A^{T}PA-(A^{T}PB+S)\left(R+B^{T}PB\right)^{{-1}}(B^{T}PA+S^{T})+Q \\ \nonumber
    K&=R^{{-1}}(B^{T}P+S^{T})
\end{align}

Z grafu \ref{f5} je vidět, že i při zatížení šumem dosáhneme požadované hladiny $T_{reg} < 250$.
Akční zásahy v absolutní hodnotě $|u_1| < 5 \wedge |u_2| < 5$ viz \ref{f5_e}.

Kalmanův filtr byl nastaven aby dokázal filtrovat výstupní šum s variancí $\sigma^2 = 0.01$ viz \ref{f5_noise}.
I když se nám nezdařilo kompletně vyhladit odhadované stavy z kalmanova filtru, na výsledném řízení se tento nedostatek nejeví jako překážka k regulaci na požadovanou hodnotu.

Z grafu \ref{f5_1} lze pozorovat, že i přes zatížení vstupní i výstupní poruchou a zároveň pusobení šumu na měření hladin $h_1$ a $h_2$, regulátor nemá obtíže dostat se na požadovanou výšku hladin.

\subsection{Výstup}

\begin{figure}[H]
    % trim={<left> <lower> <right> <upppotvrzení požader>}
    \includegraphics[trim={0cm 0.7cm 0cm 0.7cm},clip,scale=0.5]{./figures/f5.eps}
    \caption{Simulace z nulové počáteční podmínky, ověření regulace při zvolených matic $Q$ a $R$}
    \label{f5}
\end{figure}

\begin{figure}[H]
    % trim={<left> <lower> <right> <upper>}
    \includegraphics[trim={0cm 0.7cm 0cm 0.7cm},clip,scale=0.5]{./figures/f5_e.eps}
    \caption{Splnění podmínky $|u_{1,2}| \leq 5 $}
    \label{f5_e}
\end{figure}

\begin{figure}[H]
    % trim={<left> <lower> <right> <upper>}
    \includegraphics[trim={0cm 0.7cm 0cm 0.7cm},clip,scale=0.5]{./figures/f5_noise.eps}
    \caption{Šum měření}
    \label{f5_noise}
\end{figure}

\begin{figure}[H]
    % trim={<left> <lower> <right> <upper>}
    \includegraphics[trim={0cm 0.7cm 0cm 0.7cm},clip,scale=0.5]{./figures/f5_1.eps}
    \caption{Simulace, zatíženo poruchami na výstupu i vstupu s aditivním šumem měření}
    \label{f5_1}
\end{figure}



\chapter*{Závěr}
\label{end}

V této semestrální práci jsme se zabývali regulací MIMO systému pomocí stavových regulátorů včetně rozšířených variant, jako například obsahující kompenzační matici zesílení, rozšířený stav o integrační článek, LQ regulátor s Kalmanovým filtrem.




