\chapter{Ověření platnosti linearizovaného modelu} % Main chapter title
Pomocí paricálních derivací jsme sestavili linearizované rovnice (stavový model).

\begin{equation}
	\begin{bmatrix}
	\dot(x)_1(t) \\
	\dot(x)_2(t) \\
	\dot(x)_3(t) \\
	\dot(x)_4(t) 
	\end{bmatrix}
	=
	\begin{bmatrix}
	    -\frac{1}{T_1} & 0 & \frac{A_3}{A_1 T_3} & 0 \\
	    0 & -\frac{1}{T_2} & 0 & \frac{A_4}{A_2 T_4} \\
	    0 & 0 & -\frac{1}{T_3} & 0 \\
	    0 & 0 & 0 & -\frac{1}{T_4}
   	\end{bmatrix}
	\begin{bmatrix}
		x_1(t) \\
		x_2(t) \\
		x_3(t) \\
		x_4(t) 
 	\end{bmatrix}
 	+
 	\begin{bmatrix}
 		\frac{\gamma_1 k_1}{A_1 }& 0\\
 		0& \frac{\gamma_2 k_2}{A_2 }\\
 		0 & \frac{(1-\gamma_2) k_2}{A_3} \\
 		\frac{(1-\gamma_1) k_1}{A_4} & 0
 	\end{bmatrix}
 	\begin{bmatrix}
 	v_1 (t) \\ v_2(t)
 	\end{bmatrix}
\end{equation}
\begin{equation}
	\begin{bmatrix}
		y_1(t) \\
		y_2(t)
	\end{bmatrix}
	=
	\begin{bmatrix}
		1&0&0&0\\
		0&1&0&0
	\end{bmatrix}
	\begin{bmatrix}
	x_1(t)\\
	x_2(t)\\
	x_3(t)\\
	x_4(t)\\
	\end{bmatrix}
\end{equation}
Kde $T_i$ se vypočítá ze vztahu
\begin{equation}
	T_i = \frac{A_i}{a_i} \sqrt{\frac{2 h_{iO}}{g}}
\end{equation}
\begin{table}[h]
	\centering
	\caption{Hodnoty $T_i$}
	\begin{tabular}{|l|l|}
		\hline
		Variable & Value \\
		\hline
		$T_1$       & 3224/53     \\
		\hline
		$T_2$       & 2527/43    \\
		\hline
		$T_3$       & 2136/689   \\
		\hline
		$T_4$       & 2603/556  \\
		\hline 
	\end{tabular}
\end{table}
Po dosazení do linearizovaného modelu.
\begin{equation}
	A =
	\begin{bmatrix}
		-0.016439   &         0    &  0.13196     &       0\\
		0   & -0.017016     &       0   &  0.087381\\
		0     &       0 &    -0.32257     &       0\\
		0       &     0    &        0    &  -0.2136 	
	\end{bmatrix}
\end{equation}
\begin{equation}
	B =
	\begin{bmatrix}
		0.00036364     &       0\\
		0  & 0.00027273\\
		0  &  0.0015556\\
		0.0013333    &        0 
	\end{bmatrix}
\end{equation}

\subsection{Ověření linearizovaného modelu}

\begin{figure}[H]
	\centering
	% trim={<left> <lower> <right> <upper>}
	\includegraphics[trim={0cm 0cm 0cm 0cm} ,clip,scale=0.3]{figures/fig1.eps}
	\caption{Porovnání hladiny $h_1$ a $h_2$ lineárního a nelineárního modelu} \label{fig1}
\end{figure}


\begin{figure}[H]
	\centering
	% trim={<left> <lower> <right> <upper>}
	\includegraphics[trim={0cm 0cm 0cm 0cm} ,clip,scale=0.3]{figures/fig2.eps}
	\caption{Porovnání hladiny $h_3$ a $h_4$ lineárního a nelineárního modelu} \label{fig2}
\end{figure}

\begin{figure}[H]
	\centering
	% trim={<left> <lower> <right> <upper>}
	\includegraphics[trim={0cm 0cm 0cm 0cm} ,clip,scale=0.3]{figures/fig3.eps}
	\caption{Změny vstupů $u_1$ a $u_2$} \label{fig3}
\end{figure}


