\chapter{Nalezení přímovazebních i zpětnovazebních kompenzátorů pro oba interaktorové polynomy} 
\section{První řád}
Požadavky na řízení definujeme pomocí interaktorová matice s koeficienty $\alpha$ a $\beta$. Obecně platí, že čím vyšší tyto koeficienty, tím je řízení rychlejší. S těmito hodnotami je třeba experimentovat, aby byly splněny požadavky na řízení.
\\
\begin{equation}
	\xi_1 = 
	\begin{bmatrix}
		p+ \alpha & 0 \\ 0 & p + \beta
	\end{bmatrix}
\end{equation}
Později bylo zjištěno, že optimální hodnoty pro tyto parametry jsou
\begin{equation}
	\alpha = \beta = 0.023
\end{equation}
Dalé je třeba vypočítat hodnotu $\xi$ pro $p=0$.
\begin{equation}
	\xi_{10} = 
	\begin{bmatrix}
		\alpha & 0 \\ 0 & \beta
	\end{bmatrix}
\end{equation}
Pro úplnost je vhodné připomenout tvar matice přenosových funkcí $F$.
\begin{equation}
F = \begin{bmatrix}
	\frac{0.00054545}{(s+0.01644)} & \frac{	0.00010688}{(s+0.01702) (s+0.2939)}\\
	 \frac{0.00024405}{(s+0.01644) (s+0.8948)} & \frac{0.00063636}{(s+0.01702)}
\end{bmatrix}	 
\end{equation}
Nyní bude vypočítána matice $Q$, která se používá jako přenost zpětnovazebního kompenzátoru.
\begin{equation}
	Q_1 = (\xi_1 F)^{-1} \xi_{10};
\end{equation}
Při znalosti $Q$ je možné vypočítat $K$ jako
\begin{equation}
	K_1 = Q_1 (I - F Q_1)^{-1};
\end{equation}

Po vyčíslení získáme:

\begin{equation}
Q_1 = 
\begin{bmatrix}
\frac{  42.167 (s+0.8948) (s+0.2939) (s+0.01644)}{(s+1.001) (s+0.1877) (s+0.023)} &
\frac{-7.0819 (s+0.01644) (s+0.8948)}{(s+1.001) (s+0.1877) (s+0.023)}\\
\frac{-16.171 (s+0.2939) (s+0.01702)}{(s+1.001) (s+0.1877) (s+0.023)}&
\frac{36.143 (s+0.2939) (s+0.8948) (s+0.01702)}{(s+1.001) (s+0.1877) (s+0.023)}
\end{bmatrix}
\end{equation}
a
\begin{equation}
	K_1 = 
	\begin{bmatrix}
	\frac{42.167 (s+0.01644) (s+0.2939) (s+0.8948)}{s  (s+0.1877) (s+1.001)}&
	\frac{-7.0819 (s+0.01644) (s+0.8948)}{	s (s+1.001) (s+0.1877) }\\
	\frac{-16.171  (s+0.2939) (s+0.01669)}{s (s+1.001) (s+0.1877) }&
	\frac{36.143  (s+0.8948) (s+0.2939) (s+0.01669)}{	s (s+1.001) (s+0.1877) }
	\end{bmatrix}
\end{equation}
\section{Druhý řád}
Volíme vyšší řád levé interaktorové matice.
\begin{equation}
	\omega_1 = \omega_2= 4.8 m/T_{reg} =  0.0442
\end{equation}
\begin{equation}
	\nu = 0.79;
\end{equation}
\
\begin{equation}
\xi_2 =
\begin{bmatrix}
 p^2 + p 2 \nu \omega_1 \omega_1+\omega_1^2 &0\\ 0&p^2 + p 2 \nu \omega_2+\omega_2^2 ];
\end{bmatrix}
\end{equation}
\begin{equation}
	\xi_{20} = 
	\begin{bmatrix}
	\omega_1^2 & 0;\\
	 0 &\omega_2^2
	\end{bmatrix}
\end{equation}
Provedeme stejný výpočet jako pro první řád a dostaneme následující matice $Q_2$ a $K_2$.
\begin{equation}
	Q_2 = 
	\begin{bmatrix}
		\frac{3.5752 (s+0.01644) (s+0.2939) (s+0.8948)}{(s+1.001) (s+0.1877) (s^2 + 0.06977s + 0.00195)}&
		\frac{-0.60045 (s+0.8948) (s+0.01644)}{(s+1.001) (s+0.1877) (s^2 + 0.06977s + 0.00195)}\\
		\frac{-1.3711 (s+0.2939) (s+0.01702)}{(s+1.001) (s+0.1877) (s^2 + 0.06977s + 0.00195)}&
		\frac{3.0645 (s+0.8948) (s+0.2939) (s+0.01702)}{(s+1.001) (s+0.1877) (s^2 + 0.06977s + 0.00195)}
	\end{bmatrix}
\end{equation}
a 
\begin{equation}
K_2 = 
\begin{bmatrix}
\frac{3.5752 (s+0.0169)  (s+0.2939) (s+0.8948)}{s (s+0.1877) (s+0.06977)  (s+1.001)}&
\frac{-0.60045 (s+0.01673)  (s+0.8948)}{s (s+0.1877) (s+0.06977)  (s+1.001)}\\
\frac{-1.3711 (s+0.01673)  (s+0.2939)}{s  (s+0.06977) (s+0.1877) (s+1.001)}&
\frac{3.0645 (s+0.01673)  (s+0.2939) (s+0.8948)}{s  (s+0.06977) (s+0.1877) (s+1.001)}
\end{bmatrix}
\end{equation}

