\chapter{Určení nul systému}
Nejprve vypočteme nuly z přenosu systému. Opět využijeme determinan matice přenosových funkcí, který jsme formulovali v \ref{determinant}.
Úpravou zlomků a vynulováním čitatele dostaneme kvadratickou rovnici, jejíž pomocí najdeme nuly.
\begin{equation}
	T_3 T_4 p^2 + (T_3 +T_4) p +1-h = 0
\end{equation}
kde
\begin{equation}
	h = \frac{(1-\gamma_1)(1-\gamma_2)}{\gamma_1 \gamma_2}
\end{equation}

Dosadíme a získáme následující nuly.
\begin{table}[h]
	\centering
	\begin{tabular}{|l|}
		\hline
		Nuly    \\ \hline
		-0.7622 \\ \hline
		0.226   \\ \hline
	\end{tabular}
\end{table}

Druhý způsob jak zjistit nuly systému je vyřešení determinantu Rosenbrockovy formy. Ta je definována následujícím způsobem.
\begin{equation}
	F(p) = \begin{bmatrix}
	pI -A & B \\ -C & D
	\end{bmatrix}
\end{equation}
Po dosazení.
\begin{equation}
	F(p)= \begin{bmatrix}
	 p + 0.01644&           0&     -0.132&          0& -0.0003636&          0\\
	           0& p + 0.01702&          0&   -0.08738&          0& -0.0002727\\
	           0&           0& p + 0.3226&          0&          0&  -0.001556\\
	           0&           0&          0& p + 0.2136&  -0.001333&          0\\
	         1.0&           0&          0&          0&          0&          0\\
	           0&         1.0&          0&          0&          0&          0
	\end{bmatrix}
\end{equation}
Po vyřešení rovnice determinantu (kvadratická rovnice) dostanu dvě nuly, které jsem stejné jako při získání předchozím způsobem.

\begin{table}[h]
	\centering
	\begin{tabular}{|l|}
		\hline
		Nuly    \\ \hline
		-0.7622 \\ \hline
		0.226   \\ \hline
	\end{tabular}
\end{table}

První nula je vždy stabilní. Stabilita druhé nuly závisí na nastavení ventilů $\gamma$. Pokud by byla stabilní, systém by byl minimálně fázový. Jelikož je však nestabilní, jedná se o neminimálně fázový MIMO systém.

\subsection{Směry nul}
Zajímat nás bude hlavně nestabilní nula v $-0.7622$. Spočtěme si tedy její vstupní a výstupní směr.
Dosaďme si do matice přenosů $F(s)$ za $s$ hodnotu nuly, získame tak numerickou matici.
\begin{equation}
	F_z = \begin{bmatrix}
	 0.001499905 &  0.001543444c\\
	 0.0010906& 0.0011222578
	\end{bmatrix}
\end{equation}
\subsubsection{Vstupní směr nuly}
Vstupní vektor nuly vypočítáme z rovnice.
\begin{equation}
	F_{z1} \cdot 
	\begin{bmatrix}
		u_1 \\ u_2 
	\end{bmatrix} = 0
\end{equation}
Protože dosazením nuly jsme snížili řád matice, bude řešením nekonečně mnoho a leží na přímce.
Numerickým výpočtem získáme vektor $u_1$ a $u_2$.
\begin{equation}
 \begin{bmatrix}
	 u_1 \\ u_2
 \end{bmatrix}
 =
  \begin{bmatrix}
  1\\
 -0.9717
 \end{bmatrix}
\end{equation}
Tato nula by měla mít tu vlastnost, že bude blokovat vybuzení systému v módu nestabilní nuly. To znamená, že vygenereujeme vstup v následujícím tvaru.
\begin{equation}
	u(t) = e^{z_1 t} \cdot
	 \begin{bmatrix}
	u_1 \\ u_2
	\end{bmatrix}
\end{equation}
Tento signál by se neměl objevit na výstupu systému. Ověřme toto simulačně.
\begin{figure}[H]
	\centering
	% trim={<left> <lower> <right> <upper>}
	\includegraphics[trim={0cm 0cm 0cm 0cm} ,clip,scale=0.5]{figures/input.eps}
	\caption{Vykreslení funkce $e^{z_1 t}$.} \label{input}
\end{figure}

\begin{figure}[H]
	\centering
	% trim={<left> <lower> <right> <upper>}
	\includegraphics[trim={0cm 0cm 0cm 0cm} ,clip,scale=0.5]{figures/output.eps}
	\caption{Vykreslení výšky hladin $h_1$ a $h2$. Všimněme si, že k výraznějšímu vychýlení dochází až kolem padesáté až šedesáté sekundy. To už však hodnota vstupního signálu dosahuje řádově desetitisíců. Tento jev odůvodňuji tím, že jsme při výpočtech zaokrouhlovali na 4 platná čísla a pro vyšší hodnoty dochází k nepřesnostem tímto způsobeným.} \label{output}
\end{figure}

\subsection{Výstupní směr nuly}
Výstupní vektor nuly je vypočítán z následující rovnice.
\begin{equation}
	\begin{bmatrix}
	y_1 & y_2 
	\end{bmatrix} \cdot F_{z1} = 0
\end{equation}
Řešením je následující vektor.
\begin{equation}
	\begin{bmatrix}
	y_1 & y_2
	\end{bmatrix} = 
	\begin{bmatrix}
 1 &-1.3753
	\end{bmatrix}
\end{equation}
 
Obdobně by se počítaly i vlastnosti druhé nuly, její blokující vlastnosti však nejsou tak zajímavé, jelikož $e^{z_2 t}$ konverguje velmi rychle k nule.



