\chapter{Zpracování}
\label{Chapter2} % For referencing the chapter elsewhere, use \ref{Chapter1}
\lhead{Kapitola 2. \emph{Zpracování}} % This is for the page header


\section{Optimální zpětnovazební regulátor}

Také známo jako "Řízení s referenčním modelem".

Máme řízený systém, ke kterému hledáme regulátor, který vnitřně stabilizuje celou smyčku a docílí dynamiky komplementární citlivostní funkce, která co nejlépe odpovídá požadovanému systému. 

\begin{figure}[H]
	\centering
	\includegraphics[trim={0.1cm 0.1cm 0.1cm 0.1cm} ,clip,scale=0.35]{figures/schema1.png}
	\caption{Regulační schéma}
\end{figure}

Pro systém linearizovaný v pracovním bodě nastavených ventilů $\gamma_1 = 0.6$ a $\gamma_2 = 0.7$ navrhneme optimální zpětnovazební regulátor minimalizující odchylku komplementární funkce $T$ od ref. modelu $T^*$, resp. aby se komplementární citlivostní funkce blížila referenčnímu modelu komplementární citlivostní funkce. Minimalizujeme přes všechny stabilizující regulatory.

Kriterium minimalizace $H_2$ normy:

\begin{align}
    J &= || T^* (s) - T(s) ||_2 = \int_{-\infty}^{\infty} || T^* (j\omega) - T(j\omega) ||_F d \omega
\end{align}

kde $T^*$

\begin{align}
  T^*(s) &= \begin{bmatrix}
    \dfrac{1}{\tau s + 1} & 0 \\
    0 & \dfrac{1}{\tau s + 1}
  \end{bmatrix} , \;\;\; \tau = 80 [s]
\end{align}

Odchylka regulátoru 
$$e = T^* r - F_s u$$

Regulační akční veličina
$$ u_r = r - F_s u $$

V maticovém zápisu

\begin{align*}
   \begin{bmatrix}
    e\\
    u_r
   \end{bmatrix} 
   &=
   P \cdot    
   \begin{bmatrix}
    r \\ u  
  \end{bmatrix}
   = 
   \begin{bmatrix}
     T^* & -F_s \\ I & -F_s  
   \end{bmatrix} 
   \cdot
   \begin{bmatrix}
     r \\ u  
   \end{bmatrix}
\end{align*}

Kde $P$ je rozšířený přenos systému.

Solver v matlabu \textbf{h2syn()} po nás požaduje zadání zobecněného systému s dvěma vstupy a dvěma výstupy, ten získáme v matlab reprezentaci z matice $P$, která projde úpravou makrem \textbf{mktito()}. Solver nám dá zesílení $K$, které dosáhne řízení systému na hodnotu výstupu referenčního modelu $T*$


Výsledný regulátor $H_2$ optimalizace porovnáme s regulátorem získaný Q-parametrizace.

Řízení na požadované hodnoty $h_{30} = 0.0931$ a $h_{40} = 0.2124 $

\begin{figure}[H]
  \centering
  \includegraphics[scale=0.6, trim={3cm 1cm 0cm 0cm}]{figures/01.eps}  
  \caption{Hladiny zpětnovazebního řízení regulátorem H2opt a Q-param}
\end{figure}

Náš regulátor z $H_2$ optimalizace sleduje požadovaný výstup určený $T^*$.

Q-parametrizací jsme získali regulátor ze vztahu

\begin{align}
  F_q(q) &= T^*  \begin{bmatrix}
    \frac{\alpha}{s + \alpha} & 0 \\ 0 & \frac{\beta}{s+\beta}  
  \end{bmatrix} \\
  Q(p) &= F_s^{-1}(p) F_q(p) = F_s^{-1} T^* \begin{bmatrix}
    \frac{\alpha}{s + \alpha} & 0 \\ 0 & \frac{\beta}{s+\beta}  
  \end{bmatrix} \\
  C(p) &= \dfrac{Q(p)}{\matr{I} - F_s(p) Q(p) }  
\end{align}

Filtr $F_q(p)$, je libovolný stabilní MIMO systém, filtrační krok, protože čístá inverze systému $F_s$ není ryzí. 
Aby byl došlo k sledování požadovaného výstupu, musí být model $T^*$ obsažen v $C(p)$ resp. v $Q(p)$.

Regulátor získaný Q parametrizací je shodný s regulátorem získaným $H_2$ optimalizací.  


\section{Mixed sensitivity problem}

Konfigurace zobecněného systému, která po uzavření zpětné vazbu dá v zobecněném tvaru matici $H$ s 3 váženými citlivostními funkcemi $W_1$, $W_2$ a $W_3$.

Signálový přístup k problematice, resp. váhové funkce přímo tvarují citlivostní funkce.
Vybíráme pouze 2 váhové funkce, protože KS a T jsou vzájemně komplementární.


\begin{figure}[H]
  \centering
  \includegraphics[scale=0.6, trim={0cm 0cm 0cm 0cm}]{figures/mixed.png}  
  \caption{Schéma rozšířeného systému o váhy}
\end{figure}

Minimalizujeme pře $H_{\infty}$ normu.

Požadavky na regulaci
\begin{enumerate}
\setlength{\itemindent}{1.0cm}
 \item $T_reg < 200 [s]$
 \item $ max( u_r ) < 5$, při změně hladiny o 0.1
 \item maximální šířka pásma $-3dB$ jako nejvyšší sigulární číslo $K(s)$
 \item vysokofrekvenční útlum zesílení alespoň 40 dB na dekádu
\end{enumerate}

Přenos uzavřené smyčky

\begin{align}
 H &= \begin{bmatrix}
    W_1 (I + Gk)^{-1} \\ W_2 K (I + Gk)^{-1} \\ W_3 (I + Gk)^{-1} GK
 \end{bmatrix} = \begin{bmatrix}
  W_1 S \\ W_2 K S \\ W_3 T  
 \end{bmatrix}
\end{align}


Pro problém tvarování S / KS, volíme váhy $W_1$ a $W_2$ tak aby jejich amplitúdy v inverzi dávaly požadovaný průběh důležitých citlivostních funkcí.

\begin{figure}[H]
  \centering
  \includegraphics[scale=0.3, trim={0cm 0cm 0cm 0cm}]{figures/sks.png}  
  \caption{Schéma rozšířeného systému pro S / KS problém}
\end{figure}

\begin{align}
  H &= \dfrac{Z}{W} = \begin{bmatrix}
    W_1 S \\ W_2 KS
  \end{bmatrix}
\end{align}

Rozsířený sytém 

\begin{align}
  \begin{bmatrix}
   z_1 \\ z_2 \\ v 
  \end{bmatrix} =
  P \begin{bmatrix}
    d \\ u  
  \end{bmatrix}
   &= \begin{bmatrix}
    W_1 & W_1 G \\ \matr{0}_{2x2} & - W_2 \\ \matr{I}_{2x2} & -G
  \end{bmatrix}  \begin{bmatrix}
    d \\ u  
  \end{bmatrix}
\end{align}





\begin{figure}[H]
  \centering
  \includegraphics[scale=0.5, trim={0cm 0cm 0cm 0cm}]{figures/singular_val.eps}  
  \caption{ Singulární hodnoty }
  \label{singl_val}
\end{figure}

Z grafu \ref{singl_val} je vidět, že největší sigulární číslo $K(s)$ má na hrani ci $-3 dB$ nižší než $3 [rad / s]$, k překročení dojde cca na $1.3 [rad / s]$.
Dále vidíme, že zesílení na vysokých frekvencích je větší -40dB na dekádu.

\begin{figure}[H]
  \centering
  % trim <left> <lower> <right> <upper>
	\includegraphics[trim={0.1cm 0.1cm 0.7cm 0.1cm} ,clip,scale=0.35]{figures/schema_test.png}
	\caption{Regulační schéma, ověření regulace}
\end{figure} 
\begin{figure}[H]
  \centering
  \includegraphics[scale=0.5, trim={0cm 0cm 0cm 0cm}]{figures/tregulace.eps}  
  \caption{Požadavek na dobu regulace $T_{reg} < 200$ }
\end{figure}


\begin{figure}[H]
  \centering
  \includegraphics[scale=0.5, trim={0cm 0cm 0cm 0cm}]{figures/amp_test.eps}  
  \caption{Požadavek na amplitúdu řízení $max(u_r) < 5$ }
\end{figure}


Regulátor je schopný odregulovat chybu na vstupu systému $F_s$ s 0 odchylkou na výstupu v obou kanálech.

Chyba $d_1 = 0.4$ vznikla na kanále 1 v čase $200 [s]$ a chyba $d_2 = 0.4$ vznikla na kanále 2 v čase $230 [s]$

\begin{figure}[H]
  \centering
  \includegraphics[scale=0.5, trim={0cm 0cm 0cm 0cm}]{figures/porucha1.eps}  \caption{Porucha na vstupu systému zpětnovazebního řízení}
\end{figure}


\begin{figure}[H]
  \centering
  \includegraphics[scale=0.5, trim={0cm 0cm 0cm 0cm}]{figures/porucha1_akcni.eps}  
  \caption{Akční zásahy regulátoru při poruše}
\end{figure}


\section{Druhá sada regulátorů}

Cílem bylo upravit model regulátorů mixed sensitivity problému tak, aby v prvním kanále byla poloviční bez omezení na velikost akčních zásah. Při návrhu váhové funkce $W_1$ měníme frekvenci u prveku $w_{11}$, konkrétně frekvenci $\omega_b$. 


\begin{figure}[H]
  \centering
  \includegraphics[scale=0.5, trim={0cm 0cm 0cm 0cm}]{figures/reg1_nonboosted.eps}  
  \caption{Výstup nezrychleného systému}
\end{figure}

\begin{figure}[H]
  \centering
  \includegraphics[scale=0.5, trim={0cm 0cm 0cm 0cm}]{figures/reg1_nonboosted_ur.eps}  
  \caption{Akční zásahy regulátoru, nezrychleného systému}
\end{figure}


\begin{figure}[H]
  \centering
  \includegraphics[scale=0.5, trim={0cm 0cm 0cm 0cm}]{figures/reg1_boosted.eps}  
  \caption{Výstup zrychleného systému}
\end{figure}

\begin{figure}[H]
  \centering
  \includegraphics[scale=0.5, trim={0cm 0cm 0cm 0cm}]{figures/reg1_boosted_ur.eps}  
  \caption{Akční zásahy regulátoru, zrychleného systému}
\end{figure}

Při zrychlení na 1. kanále došlo k mnohonásobnému zesílení v akčním zásahu pro 1. kanál. Interakce mezi kanály jsou minimální, v případě zrychleného systému je maximální hodnota amplitúdy řízení 2. kanálu stejná. Také dojde k pomalejšímu zásahu 1. kanálem. 


\chapter*{Závěr}
\label{end}

V této semestrální práci jsme si vyzkoušeli optimalizaci $H_2$ a $H_\infty$ pro MIMO systém spojených vodních nádrží. Při řešení mixed sensitivity problému byla zvolena varianta S / KS.


