\chapter{Řiditelnost a pozorovatelnost}
\subsection{Řiditelnost}
Matice řiditelnosti nám vyjadřuje, zda jsou všechny stavy řiditelné, tzn. jsme schopni v konečném čase dosáhnout všech přípustných hodnot stavového prostoru. Skládáme jí následujícím způsobem.
\begin{equation}
 Co = \begin{bmatrix}
    B & AB & A^2 B& ... & A^{n-1} B
 \end{bmatrix}
\end{equation}
Použijeme funkci v matlabu $ctrb(A,B)$.
\begin{equation}
	Co = \begin{bmatrix}
	0.0004 &        0  & -0.0000 &   0.0002  &  0.0000 &-0.0001 &  -0.0000   & 0.0000  \\
	0  &  0.0003 &   0.0001  & -0.0000 &  -0.0000& 	0.0000 &   0.0000 &  -0.0000\\
	0   & 0.0016  &       0 &  -0.0005  &       0 &	0.0002   &      0 &  -0.0001\\
	0.0013    &     0 &  -0.0003    &    0  &  0.0001  &	0 &  -0.0000  &       0 
	\end{bmatrix}
\end{equation}

Hodnost ($rank$) je v tomto případě 4, což odpovídá hodnosti matici dynamiky $A$, mohu tedy řídit všechny čtyři stavy a systém považuji za řiditelný.
\subsection{Pozorovatelnost}
Pozorovatelnost nám říká, zda můžeme pozorováním výstupů získat plné povědomí o procesech uvnitř systému.
Matice je složena následujícím způsobem.
\begin{equation}
Ov = \begin{bmatrix}
C \\ CA\\ CA^2 \\ ... \\ CA^{n-1}
\end{bmatrix}
\end{equation}

Použijeme funkci v matlabu $ovsb(A,C)$.
\begin{equation}
Ov = \begin{bmatrix}
 1.0000    &    0 &       0   &      0\\
0  &  1.0000       &  0     &    0\\
-0.0164    &     0   & 0.1320   &      0\\
0  & -0.0170     &    0   & 0.0874\\
0.0003     &    0 &  -0.0447    &     0\\
0  &  0.0003      &   0 &  -0.0202\\
-0.0000    &     0 &   0.0145   &      0\\
0  & -0.0000   &      0 &   0.0043 
\end{bmatrix}
\end{equation}
Hodnost této matice je 4, což odpovídá hodnosti matice dynamiky a systém je tedy pozorovatelný.

