\chapter{Zpracování}
\label{Chapter2} % For referencing the chapter elsewhere, use \ref{Chapter1}
\lhead{Kapitola 2. \emph{Zpracování}} % This is for the page header

\section{Robustní stabilita a kvalita řízení}
\subsection{Model nestrukturované výstupní multiplikativní neurčitosti}
Byla uvažována multiplikativní neurčitost ve tvaru
\begin{align*}
\mathrm{P} = (\mathrm{I} + w_0 \Delta) \mathrm{P_n}, \quad \| \Delta \|_{\infty} \leq 1
\end{align*}
kde $P_n$ je nominální model pro výchozí pracovní bod $h_{10} = 1.2 \,m, \; h_{20} = 1.5\,m$.
Pro konstrukci $w_O$ je zapotřebí nalézt největší singulární čísla pro všechny frekvence. Pro tento účel poslouží rovnice
\begin{align*}
r_O (\omega)= \max_{\forall P_P} \bar{\sigma}[(P_P(j\omega) - P_n(j\omega))P^{-1}_n(j\omega)
\end{align*}
Odhad váhové funkce pak lze získat jako
\begin{align*}
|w_O(j\omega)|\geq r_O(\omega) \; \forall \omega
\end{align*}
Odhad průběhu $w_O$ je znázorněn v následujícím grafu

\begin{figure}[H]
\centering
\includegraphics[scale=0.9]{./figures/wO_est.eps}
\end{figure}
\pagebreak

\section{Podmínka nominální stability (NS) a nominální kvality řízení (NP)}
Ze souboru \textit{model.mat} jsme získali model systému $P_n$ a regulátor $K$. Pro zjištění nominální stability je zapotřebí vyšetřit stabilitu uzavřené smyčky pro $P_n+K$. V našem případě je přenosová funkce systému stabilní, a tedy stačí vyšetřit stabilitu pouze jedné funkce z \textit{Gangu čtyř} - citlivostní funkce $S$.
\begin{align*}
S = (I + P_n K)^{-1}
\end{align*}
Systém bude nominálně stabilní, pokud póly funkce $S$ budou v levé komplexní polorovině. V následujícím grafu je vidět, že tato podmínka je splněna.
\begin{figure}[H]
\centering
\includegraphics[scale=0.9]{./figures/poly_ns.eps}
\end{figure}

Aby byla splněna podmínka nominální kvality řízení, musí platit
\begin{align*}
\bar{\sigma}(W_1S) < 1 \; \forall \omega,
\end{align*}
kde
\begin{align*}
W_1=
\begin{bmatrix}
w_1 & 0 \\
0 & w_1
\end{bmatrix},
\quad \mathrm{kde} \;\; w_1 = \dfrac{0.5(s+0.02)}{s+10^{-6}}
\end{align*}
Na následujícím grafu je vidět, že podmínka nominální kvality řízení byla taktéž splněna.
\begin{figure}[H]
\centering
\includegraphics[scale=0.9]{./figures/w1s.eps}
\end{figure}
Další možnost, jak ověřit platnost podmínky, je vykreslit singulární čísla pro funkce $W_1^{-1}$ a $S$. Bude-li se citlivostní funkce $S$ nacházet pod funkcí $W_1^{-1}$, je podmínka nominální kvality řízení splněna.
\begin{figure}[H]
\centering
\includegraphics[scale=0.9]{./figures/w1s_v2.eps}
\end{figure}


\section{Podmínka robustní stability (RS)}
Podmínka robustní stability lze zapsat jako
\begin{align*}
\|W_0T\|_{\infty} < 1 \quad \mathrm{nebo} \quad \bar{\sigma}(W_0T)<1 \; \forall \omega \quad \Rightarrow \quad r_0(\omega) \bar{\sigma}(T(\omega)) < 1 \; \forall \omega
\end{align*}
kde
\begin{align*}
T = I - S
\end{align*}
Z následujících grafů je vidět, že podmínka RS je splněna.
\begin{figure}[H]
\centering
\includegraphics[scale=0.9]{./figures/rs.eps}
\end{figure}
\begin{figure}[H]
\centering
\includegraphics[scale=0.9]{./figures/rs20.eps}
\end{figure}


\section{Podmínka robustní kvality řízení (RP)}
Podmínka RP je dána vztahem
\begin{align*}
\|W_1S\|_{\infty} < 1 \quad \mathrm{nebo} \quad \mu = \bar{\sigma}(W_1S) + \bar{\sigma}(W_0T) < 1 \; \forall \omega
\end{align*}
Tuto podmínku systém bohužel nesplňuje, což je vidět v následujícím grafu.
\begin{figure}[H]
\centering
\includegraphics[scale=0.9]{./figures/rp.eps}
\end{figure}
\begin{figure}[H]
\centering
\includegraphics[scale=0.9]{./figures/rp20.eps}
\end{figure}


\section{Robustní regulátor při nesplnění RP podmínky}
Robustní regulátor byl navržen pomocí makra \textit{mixsyn} v Matlabu. Váhové funkce měly tvar
\begin{align*}
W_1=
\begin{bmatrix}
w_1 & 0 \\
0 & w_1
\end{bmatrix},
\quad \mathrm{kde} \;\; w_1 = \dfrac{0.5(s+0.02)}{s+10^{-6}} \\
W_0 = 
\begin{bmatrix}
0.7 & 0 \\
0 & 0.7
\end{bmatrix}
\end{align*}
Z následujících grafů je vidět, že po této úpravě jsou podmínky RS i RP splněny.
\begin{figure}[H]
\centering
\includegraphics[scale=0.9]{./figures/rs_ukol5.eps}
\end{figure}
\begin{figure}[H]
\centering
\includegraphics[scale=0.9]{./figures/rs20_ukol5.eps}
\end{figure}
\begin{figure}[H]
\centering
\includegraphics[scale=0.9]{./figures/rp_ukol5.eps}
\end{figure}
\begin{figure}[H]
\centering
\includegraphics[scale=0.9]{./figures/rp20_ukol5.eps}
\end{figure}


\section{Jiný neurčitý systém nominálního modelu}
Neurčitost byla realizována pomocí Matlabovského makra \textit{ureal}. Pro analýzu podmínek byla použita další implementovaná makra \textit{robstab} a \textit{wcgain}.

Byl použit regulátor z prvního a pátého příkladu. Pro regulátor z prvního příkladu vyšly hodnoty získané makrem \textit{robstab}:
\begin{itemize}
\item LowerBound: 1.9960
\item UpperBound: 2.0000
\item CriticalFrequency: 0
\end{itemize}
a pro makro \textit{wcgain} vyšly hodnoty:
\begin{itemize}
\item LowerBound: 1.9175
\item UpperBound: 1.9229
\item CriticalFrequency: 1.0749e-04
\item Kn1: 0.5000
\item Kn2: 1.5000
\item taun1: 2.4302
\item taun2: 2.2772
\end{itemize}

Ze získaných dat je vidět, že s tímto regulátorem systém nesplňuje podmínku robustní kvality řízení. To je znázorněno i v následujícím grafu.
\begin{figure}[H]
\centering
\includegraphics[scale=0.9]{./figures/ukol6_k.eps}
\end{figure}

Pro regulátor použitý v pátém příkladě vyšly hodnoty pro \textit{robstab}:
\begin{itemize}
\item LowerBound: 1.9960
\item UpperBound: 2.0000
\item CriticalFrequency: 0
\end{itemize}
dále pro makro \textit{wcgain} vyšly hodnoty:
\begin{itemize}
\item LowerBound: 0.7130
\item UpperBound: 0.7269
\item CriticalFrequency: 0.1521
\item Kn1: 0.5000
\item Kn2: 1.5000
\item taun1: 2.5000
\item taun2: 2.5000
\end{itemize}

V tomto případě byla podmínka robustní kvality řízení splněna.
\begin{figure}[H]
\centering
\includegraphics[scale=0.9]{./figures/ukol6_k2.eps}
\end{figure}

Nejhorší kombinace parametrů nastává, jde-li $K_{n1}$ k hodnotě $0.5$ a $K_{n2}$ k hodnotě $1.5$, to znamená, když jsou "od sebe". Mezi hodnotami je tedy největší možný rozdíl, což vede k porušení podmínek RS a RP.

\section{Optimální regulátor pro systém se strukturovanou diagonální neurčitostí}
Při návrhu optimálního regulátoru byl použit DK algoritmus, který je v Matlabu implementován pomocí makra \textit{dksyn}. Systém byl upraven do tvaru
\begin{align*}
P = -
\begin{bmatrix}
W_1 \\
I_{2\times2}
\end{bmatrix}
\begin{bmatrix}
I_{2\times2} & P_nP_u
\end{bmatrix}
\end{align*}
\begin{figure}[H]
\centering
\includegraphics[scale=0.9]{./figures/hsvd.eps}
\end{figure}

Z grafu je vidět, že výsledný regulátor je velmi vysokého řádu, a proto je vhodné ho snížit. Při přiblížení grafu získaného funkcí \textit{hsvd} zjistíme, že postačí řád systému $8$.
\begin{figure}[H]
\centering
\includegraphics[scale=0.9]{./figures/hsvd_detail.eps}
\end{figure}
V následujícím grafu je možné vidět porovnání grafů singulárních čísel pro původní a pro redukovaný systém.
\begin{figure}[H]
\centering
\includegraphics[scale=0.9]{./figures/ukol7_porovnani.eps}
\end{figure}

Z následujícího grafu je vidět, že podmínka RP je splněna, což bylo opět ověřeno i funkcí \textit{wcgain}.
\begin{figure}[H]
\centering
\includegraphics[scale=0.9]{./figures/rp_ukol7.eps}
\end{figure}
\begin{itemize}
\item LowerBound: 0.9323
\item UpperBound: 0.9453
\item CriticalFrequency: 0.0020
\item Kn1: 0.5000
\item Kn2: 0.5000
\item taun1: 1.5444
\item taun2: 2.5000
\end{itemize}

\chapter*{Závěr}
\label{end}
V této semestrální práci jsme měli možnost si vyzkoušet vyšetřování podmínek nominální stability, nominální kvality řízení, robustní stability a robustní kvality řízení pro několik systémů.