% !TeX spellcheck = en_US
\documentclass[]{report}
\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage[czech]{babel}
\usepackage[T1]{fontenc}
\usepackage{amsmath}
\usepackage{amsfonts}
\usepackage{amssymb}
\usepackage{graphicx}
\usepackage{mathtools}
\usepackage{float}
\usepackage{epstopdf}
\usepackage[final]{pdfpages}
\usepackage{gensymb}
\renewcommand{\baselinestretch}{1.5}
% Title Page
\title{KKY/ZSI - Semestrální práce č. 2}
\author{Jan Cibulka}
\date{\today}
\begin{document}
\maketitle
\newpage
\chapter{Zadání}
S využitím signálu ze zvukového souboru veta.wav (viz zadání 1. semestrální práce)
proveďte následující kroky zadání sem. práce. Výsledky jednotlivých bodů náležitě
dokumentujte formou grafů a zdrojového kódu ve shrnující zprávě. Jednotlivé kroky a výsledky
také stručně okomentujte. Pro řešení úlohy je preferován Matlab.
\\
\begin{enumerate}
	\item Načtěte signál ze souboru do Matlabu a zobrazte.
	\item Navrněte a implementujte funkci pro identifikaci lokálních extrémů signálu a jeho průchodů
	nulou.
	\item S využitím funkce z bodu 2 implementujte empirickou modální dekompozici s omezujícím
	kritériem, kterým bude předem zvolený maximální počet iterací nalezení IMF.
	\item Jak se liší frekvenční pásma jednotlivých IMF? Porovnejte amplitudová spektra jednotlivých
	IMF, které jsou výsledkem z bodu 3.
	\item Vyhodnoťte okamžitou frekvenci jednotlivých IMF. Jaký vliv má apriorní volba hodnoty
	kriteria (maximální počet iterací) na kvalitu okamžité frekvence složek signálu?
	\item Vytvořte zprávu shrnující získané výsledky formou zobrazení a vysvětlujícího textu. V
	závěru zprávy uveďte kód, který jste použili pro získání výsledků.
\end{enumerate}
\chapter{Vypracování}
\section{Vykreslení signálu}
Byl načten můj soubor, s názvem \textit{veta3\_09.wav}, který je dlouhý 606084 vzorků a má vzorkovací frekvenci 44.1 kHz, je tedy dlouhý 13.74 sekundy.
\begin{figure}[H]
	\caption{Vykreslení mého zvukového signálu.}
	\centering
	\includegraphics[]{signal.eps}
\end{figure}

\section{Hledání extrémů a nul}
\subsection{Návrh algoritmu}
Vstupem naší funkce je záznam nahrávky, tedy dlouhé pole všech hodnot. Výstupem algoritmu jsou tři pole s indexy nul, maxim a minim.
Procházíme celou nahrávku prvek po prvku a hledáme příznaky, že se jedná o jeden typ hledaných věcí. 
\begin{itemize}
	\item [Nuly] Prvek je nula pokud předchozí prvek má jiné znaménko než současný prvek.
	\item [Maxima] Prvek je maximum pokud současný prvek je vyšší nežpředchozí a následující prvek.
	\item [Minimum] Prvek je minimum pokud současný prvek je nižší než předchozí a následující prvek.
\end{itemize}
\section{EMD algoritmus}
Empirická Modální Dekompozice (EMD) je iterační proces s několika kroky. V prvním kroce je nalezení lokálních extrému daného signálu. K tomuto jsme navrhli funkci v minulém bodě zadání. Minima a maxima jsou potom interpolovány křivkou, v našem případě kubickým splinem. Tyto dvě křivky vytvářejí horní a dolní obálku signálu. Z těchto dvou křivek se spočítá průměr (další křivka), která se využívá pro nalezení IMF komponenty. Pak se odečte tato křivka od signálu a vznikne vstup do další iterace. Takto nalezneme postupně několik IMF komponent. Algoritmus je zastaven, pokud komponenta (residuu) je menší než dané $\epsilon$, nebo pokud je monotóní funkce.\\Sečtením všech IMF komponent dostaneme opět původní signál.

\begin{figure}[H]
	\caption{Porovnání IMF složek.}
	\centering
	\includegraphics[]{imf1.eps}
\end{figure}
\section{Porovnání IMF komponent}
Podívejmene se nýní na jednotlivé složky IMF ze spektrálního pohledu ; provedeme Fourierovu transformaci a prozkoumáme zastoupení spekter v jednotlivých složkách signálu.
\begin{figure}[H]
	\caption{Spektra IDM.}
	\centering
	\includegraphics[]{imf2.eps}
\end{figure}
\begin{figure}[H]
	\caption{Spektra IDM -detail.}
	\centering
	\includegraphics[]{imf3.eps}
\end{figure}

Je patrné, že vyšší frekvence jsou zastoupeny více v nižších iteracích EMD. Podívejme na na šum v originálním signále, který je velmi intenzivní. Na druhé straně v 1-3 řádu IMF bude pravděpodoně zastoupená řeč.
\section{Okamžitá frekvence}
Pomocí Hilbertovy transformace získáme z jednotlivých komponent jejich okamžitou frekvenci.
\begin{figure}[H]
	\caption{Okamžité frekvence jednotlivých komponent EMD.}
	\centering
	\includegraphics[]{frekvence.eps}
\end{figure}
Variance okamžitých frekvencí projednotlivé komponenty roste s počtem iterací IMF.
\chapter{Závěr}
V této práci jsme zkoumali poskytnutou nahrávku. Nejdříve jsme našli algoritmus pro nalezení extrémů signálu. Ten jsme pak použili při výpočtu empirické modální dekompozice. S její pomocí jsme rozložili nahrávku naněkolik IMF. Tyto IMF mají vždy jiné spektrum a jejich složením vznikne původní nahrávka.
\\
V poslední části jsme zjištovali okamžité frekvence v IMF pomocí hilbertovy transformace. Pozorovali jsme nárůst variance těchto frekvencích při zvyšování iterací vyhlazování IMF.
























\end{document}          
