% !TeX encoding = UTF-8
\documentclass[oneside,12pt]{article}
\usepackage[czech]{babel}
\usepackage{tgtermes}		% pdf in utf encoding
\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage[T1]{fontenc}	% Text is copying from PDF with right encoding
\usepackage{graphicx}		% Package for graphics, figures et al
\usepackage{epstopdf}		% Convert .eps images to .pdf and show them
\usepackage{fancyhdr}		% Page headers 
\usepackage{amsmath}		% Nice math letters
\usepackage{amssymb}		% Math letters \mathbb{}
\usepackage{indentfirst}	% Indent first line after caption
\usepackage{subfigure}		% Allow subfigures
\usepackage{enumitem}		% Allow set enumeration style
\usepackage{longtable}		% Allow longtables
\usepackage{url}			% Clickable URL adress
%\usepackage{hyperref}
\usepackage{textcomp}		% Degree symbol et al
\usepackage{listings}		% Source code highlighting
\usepackage{lastpage}		% For page of total pages
\usepackage[usenames, dvipsnames]{color}	% Colored text
\usepackage{underscore}

\usepackage[font=small,labelfont=bf,format=hang]{caption}
\usepackage[a4paper, top=3cm, left=3cm, right=3cm, bottom=3cm]{geometry}

\renewcommand{\baselinestretch}{1.3}

\pretolerance=1000
\tolerance=2000 
\emergencystretch=10pt

\begin{document}

\input{title.tex}

\section*{Zadání}
S využitím signálu ze zvukového souboru veta.wav (viz zadání 1. semestrální práce) proveďte následující kroky zadání sem. práce. Výsledky jednotlivých bodů náležitě dokumentujte formou grafů a zdrojového kódu ve shrnující zprávě. Jednotlivé kroky a výsledky také stručně okomentujte. Pro řešení úlohy je preferován Matlab.

\begin{enumerate}
	\item Načtěte signál ze souboru do Matlabu a zobrazte.
	\item Navrhněte a implementujte funkci pro identifikaci lokálních extrémů signálu a jeho průchodů nulou.
	\item S využitím funkce z bodu 2 implementujte empirickou modální dekompozici s omezujícím kritériem, kterým bude předem zvolený maximální počet iterací nalezení IMF.
	\item Jak se liší frekvenční pásma jednotlivých IMF? Porovnejte amplitudová spektra jednotlivých IMF, které jsou výsledkem z bodu 3.
	\item Vyhodnoťte okamžitou frekvenci jednotlivých IMF. Jaký vliv má apriorní volba hodnoty kriteria (maximální počet iterací) na kvalitu okamžité frekvence složek signálu?
	\item Vytvořte zprávu shrnující získané výsledky formou zobrazení a vysvětlujícího textu. V~závěru zprávy uveďte kód, který jste použili pro získání výsledků.
\end{enumerate}

\pagebreak

\section{Načtení a zobrazení signálu}
\begin{figure}[!ht]
	\centering
	\includegraphics[width=0.69\linewidth]{signal.eps}
	\caption{Zobrazení zadaného signálu}
	\label{fig:signal}
\end{figure}

\section{Identifikace lokálních extrémů}
Funkci pro nalezení lokálních extrémů, tj. minim a maxim, a průchodů nulou jsem implementoval pomocí průchodu signálu a porovnávání sousedních hodnot. Pro $k$-tý vzorek platí že je lokální maximum, jestliže je jeho hodnota větší, než hodnoty vzorků $k-1$ a $k+1$. Inverzní podmínka pak platí pro lokální minimum. Průchody nulou získávám z porovnání $k$-tého a $k-1$ prvku s tím, že jestliže je $k-1$ prvek menší a $k$-tý je větší než nula, popř. opačně, nachází se mezi těmito prvky, resp. na $k$-tém prvku, průchod nulou.

\section{Empirická modální dekompozice}
EMD je implementována jako iterační proces s několika fázemi. První fází je identifikace lokálních extrémů pomocí funkce z minulého bodu. Identifikovaná lokální minima a~maxima jsou poté interpolována kubickými křivkami. Průměr těchto křivek vytváří základ pro první IMF komponentu. Tento proces je aplikován na získaný základ komponenty 50x, čímž se sníží nepřesnosti vzniklé kubickou aproximací. Takto redukovanou komponentu považuji za první IMF. Stejným způsobem navazuji na prvním IMF komponentu a~vytvářím další. Celkově jich je devět a jejich porovnání je na obrázku \ref{fig:imf}, kde první složka je samotný signál a další jsou IMF komponenty.
\begin{figure}[!ht]
	\centering
	\includegraphics[width=0.69\linewidth]{imf.eps}
	\caption{Porovnání základního signálu a jeho IMF komponent}
	\label{fig:imf}
\end{figure}

\section{Porovnání IMF komponent}
Na grafu na obrázku \ref{fig:spectrum}, popř. z jeho přiblížení na obrázku \ref{fig:spectrum-detail} lze vidět, že s každou IMF komponentou klesá informace obsažená ve vyšších frekvencích.
\begin{figure}[!ht]
	\centering
	\includegraphics[width=0.69\linewidth]{spectrum.eps}
	\caption{Porovnání frekvenčního spektra základního signálu a jeho IMF komponent}
	\label{fig:spectrum}
\end{figure}
\begin{figure}[!ht]
	\centering
	\includegraphics[width=.69\linewidth]{spectrum-detail.eps}
	\caption{Detail frekvenčních spekter}
	\label{fig:spectrum-detail}
\end{figure}

\section{Okamžitá frekvence IMF}
Okamžitou frekvenci IMF komponent jsem získal pomocí Hilbertovy transformace. Komponenty IMF jsem vypočítal pro 50 a 100 iterací a tím vznikly rozdíly v okamžitých frekvencích zřejmé z obrázků \ref{fig:hilbert-50} a \ref{fig:hilbert-100} a tabulky \ref{tab:hilbert}. Větší variance je zde v případě 100 iterací. 

\begin{figure}[!ht]
	\centering
	\includegraphics[width=0.69\linewidth]{hilbert.eps}
	\caption{Okamžité frekvence IMF komponent pro 50 iterací}
	\label{fig:hilbert-50}
\end{figure}
\begin{figure}[!ht]
	\centering
	\includegraphics[width=0.69\linewidth]{hilbert-100.eps}
	\caption{Okamžité frekvence IMF komponent pro 100 iterací}
	\label{fig:hilbert-100}
\end{figure}
\begin{table}[!ht]
	\centering
	\caption{Porovnání variancí okamžitých frekvencí pro jednotlivé IMF komponenty}
	\label{tab:hilbert}
	\begin{tabular}{c | r r}
		\textbf{IMF} & \textbf{var() 50x} & \textbf{var() 100x}\\
		\hline
		1	&	0.360526	&	0.360526\\
		2	&	0.060245	&	0.064774\\
		3	&	0.017538	&	0.021169\\
		4	&	0.005349	&	0.006966\\
		5	&	0.001884	&	0.002621\\
		6	&	0.000835	&	0.001122\\
		7	&	0.000265	&	0.000368\\
		8	&	0.000127	&	0.000189\\
		9	&	6.67E-05	&	0.000138\\
		10	&	4.72E-05	&	6.94E-05
	\end{tabular}
\end{table}

\section*{Závěr}
Všechny výsledky úloh jsou pro 50 iterací EMD algoritmu, kromě posledního úkolu, kde porovnávám vliv 50 a 100 iterací vzhledem k okamžité frekvenci. Z grafů je vidět, že s větším počtem IMF komponent dochází k většímu odstranění vyšších frekvencí. Nakonec zůstanou pouze velmi nízké frekvence.

\end{document}