% !TeX encoding = UTF-8
\documentclass[oneside,12pt]{article}
\usepackage[czech]{babel}
\usepackage{tgtermes}		% pdf in utf encoding
\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage[T1]{fontenc}	% Text is copying from PDF with right encoding
\usepackage{graphicx}		% Package for graphics, figures et al
\usepackage{epstopdf}		% Convert .eps images to .pdf and show them
\usepackage{fancyhdr}		% Page headers 
\usepackage{amsmath}		% Nice math letters
\usepackage{amssymb}		% Math letters \mathbb{}
\usepackage{indentfirst}	% Indent first line after caption
\usepackage{subfigure}		% Allow subfigures
\usepackage{enumitem}		% Allow set enumeration style
\usepackage{longtable}		% Allow longtables
\usepackage{url}			% Clickable URL adress
%\usepackage{hyperref}
\usepackage{textcomp}		% Degree symbol et al
\usepackage{listings}		% Source code highlighting
\usepackage{lastpage}		% For page of total pages
\usepackage[usenames, dvipsnames]{color}	% Colored text
\usepackage{underscore}

\usepackage[font=small,labelfont=bf,format=hang]{caption}
\usepackage[a4paper, top=3cm, left=3cm, right=3cm, bottom=3cm]{geometry}

\renewcommand{\baselinestretch}{1.3}
\newcommand{\myFigWid}{0.75}

\pretolerance=1000
\tolerance=2000 
\emergencystretch=10pt

\begin{document}

\input{title.tex}

\section*{Zadání}
\noindent Na dodaném zvukovém souboru vyzkoušejte následující body zadání. Postup a~získané výsledky prezentujte krátkou zprávou se spoustou obrázků (ukázky spekter signálu před a~po~filtraci, spektrální charakteristiky filtrů apod.)
\begin{enumerate}
	\item Navrhněte a vyzkoušejte několik variant FIR a IIR fitrů (různé řády modelu, různé okénkové funkce) pro odstranění parazitní frekvence. Diskutujte vliv řádu a typu filtru na výsledné zatlumení parazitní frekvence (zkuste alespoň jeden FIR filtr spočítat podle postupu z přednášek ostatní můžete navrhnout přímo v Matlabu)
	\item Převeďte signál na vzorkovací frekvenci 8 kHz
	\begin{itemize}
		\item pozor na aliasing efekt (nutnost frekvenčního omezení)
		\item při nadvzorkování použijte např. lineární interpolaci
	\item Zkuste z převzokované nahrávky odstranit aditivní šum pomocí metody spektrálního odečtu.
	\end{itemize}
	\begin{itemize}
		\item rozdělte signál na nepřekrývající se krátké úseky (segmenty) délky m, nejlépe $m=2^N$
		\item spočítejte FFT
		\item odhadněte amplitudové spektrum aditivního šumu
		\item aplikujte algoritmus odstranění aditivního šumu
		\begin{figure}[!ht]
			\centering
			\includegraphics[width=0.7\linewidth]{noise-rem-diag.png}
		\end{figure}
		\item rekonstruujte řečový signál
		\item diskutujte různé velikosti FFT, různou váhu odečtu $\alpha$ , diskutujte možnosti odhadu šumového spektra (např. bodový odhad, průměr přes celou nahrávku, klouzavý průměr, ...)
	\end{itemize}
\end{enumerate}

\pagebreak

\section{FIR a IIR filtry}
	Zadaný signál obsahoval parazitní frekvenci, kterou bylo potřeba odstranit. Na její odstranění jsem vyzkoušel 4~filtry, a~to~FIR~dolní propust, FIR, pásmovou zádrž, IIR Butterworth dolní propust a~IIR~Butterworth pásmovou zádrž. Parazitní frekvence byla nalezena vykreslením frekvenčního spektra zadaného signálu a odečtena z~jeho grafu na~obrázku~(\ref{fig:S-freq-spec}).	Výše zmíněné filtry byly navrženy tak, aby odstranily nalezenou parazitní frekvenci 6000 Hz.
	\begin{figure}[!ht]
		\centering
		\includegraphics[width=\myFigWid\linewidth]{S-freq-spec.eps}
		\caption{Frekvenční spektrum zadaného signálu}
		\label{fig:S-freq-spec}
	\end{figure}

\subsection{FIR filtry}
	Pro navržení filtru je potřeba vypočtené koeficienty pronásobit s některou z okénkových funkcí. Byly vyzkoušeny 3 - Hannovo, Hammingovo a Blackmanovo okénko. FIR filtry byly navrženy postupem s přednášek, přičemž mezní frekvence dolní propusti byla zvolena 5750 Hz a pásmové zádrži 5800, resp. 6200 Hz. Z grafů na obrázcích (\ref{fig:fir-lowpass-windows}) a (\ref{fig:fir-bandstop-windows}) je vidět, že Hammingovo okénko má nejrychlejší přechody, proto bylo při filtraci signálu použito. Všechny FIR filtry mají řád 200.
	\begin{figure}[!ht]
		\centering
		\includegraphics[width=\myFigWid\linewidth]{fir-lowpass-windows.eps}
		\caption{Porovnání okénkových funkcí pro FIR dolní propust}
		\label{fig:fir-lowpass-windows}
	\end{figure}
	\begin{figure}[!ht]
		\centering
		\includegraphics[width=\myFigWid\linewidth]{fir-bandstop-windows.eps}
		\caption{Porovnání okénkových funkcí pro FIR pásmovou zádrž}
		\label{fig:fir-bandstop-windows}
	\end{figure}
	Výsledné porovnání spekter původního signálu a obou FIR filtrů je na obrázku (\ref{fig:fir-freq-spec})
	\begin{figure}[!ht]
		\centering
		\includegraphics[width=\myFigWid\linewidth]{fir-freq-spec.eps}
		\caption{Porovnání frekvenčních spekter signálu před a po filtraci FIR filtry}
		\label{fig:fir-freq-spec}
	\end{figure}
	
\pagebreak
\subsection{IIR filtry}
	Návrh IIR filtrů byl ponechán interním funkcím Matlabu. Byly nastaveny mezní frekvence 5000~Hz horní a~5770~Hz spodní pro dolní propust a~5950~Hz horní, 5999~Hz spodní a~6001~Hz spodní, 6050~Hz horní pro pásmovou zádrž. Na obrázcích (\ref{fig:iir-lowpass}) a (\ref{fig:iir-bandstop}) jsou grafy filtrů navržených Matlabem. Pro dolní propust vyšel vhodný řád 37 a pro pásmovou zádrž řád 2. Graf frekvenčního spektra filtrovaného signálu na obrázku (\ref{fig:iir-freq-spec}) zobrazuje perfektnost Butterworthovy pásmové zádrže, kde mylo možné navrhnout filtr úzký 100~Hz, čímž vznikly jen malé frekvenční ztráty v signálu. Zato dolní propust nebyla možná pomocí Butterwortha navrhnout tak úsporná, jako bylo v případě FIR filtru.
	\begin{figure}[!ht]
		\centering
		\includegraphics[width=\myFigWid\linewidth]{iir-lowpass.eps}
		\caption{IIR Butterworth dolní propust}
		\label{fig:iir-lowpass}
	\end{figure}
	\begin{figure}[!ht]
		\centering
		\includegraphics[width=\myFigWid\linewidth]{iir-bandstop.eps}
		\caption{IIR Butterworth pásmová zádrž}
		\label{fig:iir-bandstop}
	\end{figure}
	\begin{figure}[!ht]
		\centering
		\includegraphics[width=\myFigWid\linewidth]{iir-freq-spec.eps}
		\caption{Porovnání frekvenčních septer signálu před a po filtraci IIR filtry}
		\label{fig:iir-freq-spec}
	\end{figure}

\section{Převzorkování}
	Pro převzorkování signálu z původních 44100 Hz na 8000 Hz jej bylo potřeba frekvenční omezit na maximální frekvenci 4000 Hz, aby se předešlo aliasing efektu. Pro filtraci frekvencí vyšších, než 4000 Hz byla použita FIR dolní propust s mezí 4000 Hz. Frekvenční spektrum filtrovaného signálu n 4000 Hz je zobrazeno na obrázku (). Následně bylo potřeba vybrat z původního 44100Hz signálu každý 5.5125 prvek, což je nemožné, proto bylo nutné použít pro získání hodnoty mezi dvěma prvky lineární interpolaci.
	\begin{figure}[!ht]
		\centering
		\includegraphics[width=\myFigWid\linewidth]{S4-freq-spec.eps}
		\caption{Frekvenční spektrum signálu pro převzorkování}
		\label{fig:S4-freq-spec}
	\end{figure}
	
\section{Odstranění šumu}
	Celá nahrávka je zatížena šumem, který je potřeba odstranit, aby zůstal co nejčistší hlasový signál.
\subsection{Metoda spektrálního odečtu}
	Pro spektrální odečet byl vytvořen šumový signál složený ze 3 částí převzorkované stopy, ze začátku, z prostředka a z konce, kde se v nahrávce objevil pouze šum. Tento šum byl po blocích velkých 1024 vzorků převáděn do frekvenčních spekter, jejichž průměr vytvořil průměrné spektrum šumu v signálu. Toto spektrum šumu bylo postupně odčítáno od spekter stejně velkých bloků převzorkovaného signálu. Na obrázku (\ref{fig:noise-freq-rem}) je vidět frekvenční změna signálu po odstranění šumu.
	\begin{figure}[!ht]
		\centering
		\includegraphics[width=\myFigWid\linewidth]{noise-freq-rem.eps}
		\caption{Porovnání frekvenčních spekter signálu před a po odstranění šumu}
		\label{fig:noise-freq-rem}
	\end{figure}
\subsection{Metoda klouzavého průměru}
	Další vyzkoušenou metodou byl klouzavý průměr. Signál byl průměrován přes 2, 5 a 10 vzorků. Na obrázku (\ref{fig:noise-average-spec}) je vidět, jaký má vliv vyšší počet vzorků, přes které se průměruje, na výsledný signál. Čím vyšší je počet vzorků, tím více jsou odstraňovány vyšší frekvence.
	\begin{figure}[!ht]
		\centering
		\includegraphics[width=\myFigWid\linewidth]{noise-average-spec.eps}
		\caption{Porovnání frekvenčních spekter signálu před a po průměrování}
		\label{fig:noise-average-spec}
	\end{figure}

\section{Vlastní implementace}
Byl kladen důraz na používání vlastních funkcí pro výpočty konvoluce, filtrace nebo Fourierovy transformace. Tyto funkce jsou implementovány, ale z časových důvodů nejsou použity v kódu \texttt{zsi1_main.m}, který zpracovává signál. Je pro ně vytvořen testovací skript \texttt{zsi1_test.m}, ve kterém jsou na náhodně vygenerovaném signálu testovány vlastní funkce a kontrolovány výsledky s interními funkcemi Matlabu. V případě funkcí \texttt{myfilter()} a~\texttt{myfft()} vycházejí výsledky s malou chybou řádu $1e^{-9}$ a~menší, které jsou zohledněny při~kontrole.

\section{Závěr}
V semestrální práci si bylo možné vyzkoušet základní úlohy zpracování signálu. Nutnost vlastní implementace některých funkcí pomohla prokouknutí jejich funkčnosti. Jinak práce pokrývá všechny body zadání a generuje, kromě grafů použitých v tomto referátu, zvukové stopy signálů po jednotlivých úpravách.

\end{document}