% !TeX spellcheck = en_US
\documentclass[]{report}
\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage[czech]{babel}
\usepackage[T1]{fontenc}
\usepackage{amsmath}
\usepackage{amsfonts}
\usepackage{amssymb}
\usepackage{graphicx}
\usepackage{mathtools}
\usepackage{float}
\usepackage{epstopdf}
\usepackage[final]{pdfpages}
\usepackage{gensymb}
\renewcommand{\baselinestretch}{1.5}
% Title Page
\title{KKY/ZSI - Semestrální práce č. 1\\Zpracování zvukového záznamu}
\author{Jan Cibulka}
\date{\today}
\begin{document}
\maketitle
\newpage
\chapter{Zadání}
\includepdf{zadani.pdf}
\chapter{Vypracování}
\section{FIR a IIR filtry}
Pro odstranění parazitní frekvence použijeme několik frekvenčních filtrů: FIR dolní propusť, FIR pásmovou zádrž, IIR Butterworth dolní propusť a IIR Butterworth pásmovou zádrž. 
\\
Podívejme se nyní, jaká je hodnota parazitní frekvence, na této informaci budeme stavět při hledání vhodných frekvenčních filtrů.
\begin{figure}[H]
	\caption{Spektrální analýza zadaného signálu. Je patrné, že parazitní frekvence je 4500 Hz. }
	\centering
	\includegraphics[]{graf1.eps}
\end{figure}
\section{FIR filtry - základní}
FIR (Finite Impulse Response) - filtr s konečnou impulsí odezvou - lze popsat diskrétní konvolucí
\begin{equation}
 y(n) = \sum_{k=0}^{N-1} x(n-k)h_k
\end{equation}
kde $h_k$ jsou hodnoty impulsní charakteristiky, $x_n$ vstupní signál a $N$ řád filtru určující s jakou přesností je filtr vypočítán. 
\subsection{FIR low pass, vyjádření členů $h_k$}
Vyjádřeme obecný vztah pro výpočet koeficientů impulsní funkce $h_i , i=1...N$ kde N je řád filtru na základě požadované frekvenční charakteristiky $D(\omega)$.
\begin{equation}
	h_i = \frac{1}{2 \pi} \int_{- \pi}^{\pi} D(\omega) e^{j \omega i}d\omega = \frac{sin(\omega_d i)}{\pi i}
\end{equation}
Pro prvek $h_0$ existuje speciální tvar
\begin{equation}
	h_0 = \frac{1}{2 \pi} \int_{- 0.5 \pi}^{0.5 \pi} 1 e^{0}d\omega = \frac{\pi}{2 \pi} = \frac{1}{2}
\end{equation}
Koeficient $\omega_d$ určíme z požadavků na požadovanou frekvenci potlačení.
\begin{equation}
	\omega_d = \frac {2 \pi f_d}{F_s}
\end{equation}
kde $F_s$ je vzorkovací frekvence signálů a $f_d$ je frekvence pásma.
\\
Nalezněme tedy normalizovanou frekvenci pro dolní propusť. 
\begin{equation}
\omega_d = \frac {2 f_d}{F_s} [\pi rad/sec] =\frac {2 \cdot 4500}{44100} = 0.2041 [\pi rad/sec]
\end{equation}
Protože se jedná o dolní propusť, snížíme tuto hodnotu na $0.18$. 
\\ Nyní realizujme filtraci pomocí inicializace filtru pomocí $fir1(rad, norm\_freq,typ)$ a $filter(prenos\_filtru, signal)$.
\begin{figure}[H]
	\caption{Porovnání frekvenční charakteristiky zadaného signálu a signálu pro zpracování LP.}
	\centering
	\includegraphics[]{fir_lp_1.eps}
\end{figure}
\begin{figure}[H]
	\caption{Porovnání spektrální charakteristiky zadaného signálu a signálu pro zpracování LP.}
	\centering
	\includegraphics[]{fir_lp_2.eps}
\end{figure}
\begin{figure}[H]
	\caption{Průběh koeficientů filtru. Byl použit nástroj $fvtool(filtr)$}
	\centering
	\includegraphics[width=400px]{fir_spec_lp.eps}
\end{figure}
\subsection{FIR Band Stop}
Band Stop filtr, neboli pásmová zádrž, vyžaduje určení horní a dolní hranice pro potlačení frekvencí.
Parazitní frekvence je 4500 Hz, určeme dolní hranici jako 4200 Hz a horní hranici 4800Hz. Po vypočítání dostáváme normalizované frekvence 0.19 a 0.2177 $[\pi rad/sec]$.
\begin{figure}[H]
	\caption{Porovnání spektrální charakteristiky zadaného signálu a signálu pro zpracování BS.}
	\centering
	\includegraphics[]{fir_bs_2.eps}
\end{figure}
\begin{figure}[H]
	\caption{Porovnání frekvenční charakteristiky zadaného signálu a signálu pro zpracování BS. }
	\centering
	\includegraphics[]{fir_bs_1.eps}
\end{figure}
\begin{figure}[H]
	\caption{Průběh koeficientů filtru. Byl použit nástroj $fvtool(filtr)$}
	\includegraphics[width=400px]{fir_spec_bs.eps}
\end{figure}
\begin{figure}[H]
	\caption{Porovnání frekvenčních charakteristik obou filtrů v okolí parazitní frekvence.}
	\centering
	\includegraphics[]{fir_detail.eps}
\end{figure}

\section{FIR filtry - Různá okénka}
V následující části vytvoříme FIR filtry se třemi typy okénkových funkcí: Hannovo, Hammingovo a Blackmanovo. Filtry jsem získal funkcí $fir1()$, kde jsem použil jako jeden z parametrů požadované okénko. Řád byl zvolen všude stejný, $N  =100$.
\subsection{Hannovo okénko}
Hannovo okénko má širší přechodové pásmo, prudší útlum, ale větší amplitudu kmitů.
\begin{figure}[H]
	\caption{Frekvenční charakteristika FIR filtru s Hannovým okénkem}
	\centering
	\includegraphics[width=400px]{fir_hann.eps}
\end{figure}
\subsection{Hammingovo okénko}
Hammingovo okénko má menší dolní 'lalok', má menší aplitudu a pozvolnějším útlumem, než Hannovo okno.
\begin{figure}[H]
	\caption{Frekvenční charakteristika FIR filtru s Hammingovým okénkem}
	\centering
	\includegraphics[width=400px]{fir_hamming.eps}
\end{figure}
\subsection{Blackmanovo okénko}
Blackmanovo okénko nemá žádné 'laloky' a má široké přechodové pásmo.
\begin{figure}[H]
	\caption{Frekvenční charakteristika FIR filtru s Blackmanovým okénkem}
	\centering
	\includegraphics[width=400px]{fir_blackman.eps}
\end{figure}
\subsection{Porovnání}
\begin{figure}[H]
	\caption{Frekvenční charakteristika FIR filtrů. Parazitní frekvence byla úspěšně odfiltrována.}
	\centering
	\includegraphics[width=400px]{fir_all_1.eps}
\end{figure}
\begin{figure}[H]
	\caption{Spektrální charakteristika FIR filtrů. Je trochu patrný pozvolnější přechod u Blackmanova okénka}
	\centering
	\includegraphics[]{fir_all_2.eps}
\end{figure}

\section{IIR filtry}
Tyto filtry mají nekonečnou impulsní odezvu (Infinite Impulse Response). Na rozdíl od FIR popisují požadovanou frekvenční charakteristiku podílem polynomů. To poskytuje bohatší aproximaci, ale komplikovanější způsob návrhu a požadavky na stabilitu. Aby byl IIR filtr stabilní, musí na omezený vstup reagovat omezeným výstupem. IIR filtr je definován vztahem
\begin{equation}
	y[n] = \sum_{i=0}^{M}b_i [n-i] + \sum_{k=1}^{N} a_k y[n-k]
\end{equation}
V experimentech byly použity 4 druhy návrhových metod: Butterworthova aproximace, Čebyševova aproximace, inverzní Čebiševova aproximace a eliptická aproxiamce. \\
Všechny filtry jsou typu stop-band a mají stejné pásmo zádrže.
\subsection{Butterworthova aproximace}
Butterworthova aproximace je realizována pomocí Taylorovy řady a má široké přechodová pásmo.
\\
Parametry:
\begin{itemize}
	\item Řád: 2 
\end{itemize}
\begin{figure}[H]
	\caption{Frekvenční charakteristika Butterworthova filtru.}
	\centering
	\includegraphics[]{iir_but.eps}
\end{figure}

\subsection{Čebyševova aproximace}
Čebyševova aproximace je hladká aproximace Taylorovým polynomem, oproti Butterworthovi aproximace umožňuje ostřejší přechod z propustného do nepropustného pásma.
\\
Parametry:
\begin{itemize}
	\item Řád: 2 
	\item Peak-to-peak passband ripple (Vlnová propustnost mimo špičky a utlumené pásmo): -5 dB
\end{itemize}
\begin{figure}[H]
	\caption{Frekvenční charakteristika Čebyševova filtru.}
	\centering
	\includegraphics[]{iir_cheby.eps}
\end{figure}
\subsection{Inverzní Čebyševova aproximace}
Inverzní Čebyševova aproximace je realizována Talorovým polynomem v propustném pásmu a Čebyševovým v nepropustném.
\\
Parametry:
\begin{itemize}
	\item Řád: 10
	\item Stopband attenuation (Vlnová propustnost v utlumeném pásmu): -40 dB
\end{itemize}
\begin{figure}[H]
	\caption{Frekvenční charakteristika Inverzního Čebyševova filtru.}
	\centering
	\includegraphics[]{iir_cheby2.eps}
\end{figure}

\subsection{Eliptická aproximace}
Eliptická aproximace má propustnou
i nepropustnou část realizovanou Čebyševovým polynomem.
\\
Parametry:
\begin{itemize}
	\item Řád: 6
	\item Stopband attenuation (Vlnová propustnost v utlumeném pásmu): -60 dB
	\item Peak-to-peak passband ripple (Vlnová propustnost mimo špičky a utlumené pásmo): -5 dB
\end{itemize}
\begin{figure}[H]
	\caption{Frekvenční charakteristika Eliptického filtru.}
	\centering
	\includegraphics[]{iir_eli.eps}
	
\end{figure}
\begin{figure}[H]
	\caption{Porovnání spektrogramů IIR filtrů.}
	\centering
	\includegraphics[]{iir_all.eps}
\end{figure}
\section{Změna vzorkovací frekvence signálu}
Původní signál, který byl vzorkován s frekvencí 44.1 kHz je převzorkován na 8 kHz. Musíme ovšem zajistit platnost Shannonova teorému.
\\
\textit{„Přesná rekonstrukce spojitého, frekvenčně omezeného signálu z jeho vzorků je možná tehdy, pokud byla vzorkovací frekvence vyšší než dvojnásobek nejvyšší harmonické složky vzorkovaného signálu.“}
\\
To pro nás znamená, že nejvyšší frekvence informační složky signálu bude moc mít maximálně 4kHz, ostatní složky musí být odfiltrovány. Až pak bude provedeno převzorkování.

\begin{figure}[H]
	\caption{Frekvenční charakteristika před a po filtraci vysokých frekvencí.}
	\centering
	\includegraphics[]{res_1.eps}
\end{figure}

v


\section{Odstranění šumu}
Pro odstranění stacionárního šumu z řečového signálu byla použita základní metoda spektrélního odečtu. Uvažujme, že výsledný řečový signál vznikl z řečového signálu s(n) a šumu d(n). Směs řeči tedy můžeme vyjádřit následovně:
\begin{equation}
	y(n) = s(n) + d(n)
\end{equation}
Spektrálně tento vztah lze vyjádřit jako
\begin{equation}
	Y(\omega,k) = S(\omega,k) + D(\omega,k)
\end{equation}
My chceme získat signál bez šumu, jehož spektrum je tedy:
\begin{equation}
	S(\omega,k) = Y(\omega,k) - D(\omega,k)
\end{equation}
Spektrum šumu $D(\omega,k)$ můžeme odhadout z částí záznamu, kde není mluvené slovo, hlavně tedy ze začátku nahrávky a z konce nahrávky. Celou nahrávku navíc rozdělíme na úseky v délce $m=2^N$, jejichž spektra zjistíme odděleně a pak je průměrujeme.
\\
Celý proces tedy můžeme rozdělit do dvou kroků.
\begin{enumerate}
	\item Odhad spektra šumu průměrováním spekter v neřečových úsecích.
	\begin{equation}
		\hat{N(\omega)} = \frac{1}{M} \sum_{m=0}^{M} N(\omega,m)
	\end{equation}
	\item Vážený odečet průměrného spektra šumu.
	\begin{equation}
		\hat{S}(\omega,k) = Y(\omega,k) - \alpha \hat{N(\omega)},
	\end{equation}
	kde $\alpha$ je koeficient určujícín míru spektrálního odečítání, $S(\omega,k)$ odhad nezašumného spektra řeči.
\end{enumerate}
Degradovaný signál byl rozdělen na úseky dané délky, váhový koeficient $\alpha$ byl odhadnut na 0.8 . Výsledný řečový signál, který vznikl odečtem spekter a inverzní Fourierovou transformací je na obrázcích níže.
\\
\begin{figure}[H]
	\caption{Spektrogram přefiltrovaného signálu a spektrogram převzorkovaného signálu.}

	\includegraphics[width=500px]{spect.eps}
\end{figure}
Čím je koeficient $\alpha$ vyšší, tím více je z nahrávky odebráno (utlumeno). Pokud je koeficient příliš  vysoký, dojde ke znehodnocení obsahu.
\\
Pozor si také musíme dávat na délku segmentovaných úseků. Osvědčily hodnoty od 256 do 1024. Nižší hodnoty jsou podle mého názoru nekonsistentní. Výšší úseky jsou podle mě slyšitelné a je tam slyšet změna podbarvení při přechodech mezi úseky (pokud má úsek zlomek sekundy).

\chapter{Závěr}
V této semestrální práci bylo za úkol odfiltrovat šum z poskytnuté nahrávky, její převzorkování a zkusit si spektrální odečet.
\\ Nejdříve jsme navrhli několik filtrů s konečnou impusní odezvou (FIR) i nekonečnou impulsní odezvou (IIR). Vyhnul jsem se použití návrhového toolboxu, prvních pár filtrů jsem navrhy analyticky, zbytek metodou pokus-omyl pomocí funkcí k tomu určených. Spektra jednotlivých filtrů byly zadokumentovány.
\\
V další části jsem převzorkoval signál z 44.1 kHz na 8kHz. Před transformací jsem použil dolní propust, abych odfiltroval vyšší frekvence než 4kHz, kvůli Nyquistovu teorému.
\\
V poslední části jsme se zabývali spektrálním rozkladem. Rozdělili jsme nahrávku na segmentyo délce $2^n$. Identifikovali jsme spektrum šumu, každý segment nahrávky jsme převedli do frekvenčního spektra, odečetli spektrum šumu a pak převedli zpět do časové oblasti.
Zkoumali jsme jak vliv délky segmentů, tak vliv parametru $\alpha$ na výsledek.

















\end{document}          
