\chapter{Teorie} % Main chapter title
\textit{Následující část je stručným shrnutím odpovídající kapitole ve skriptech a uvedeného příkladu.}\\

\section{Adaptivní systém s referenčním modelem}
Máme systém, který chceme řídit a jehož parametry se mohou měnit. Dále referenční model, který obsahuje ideální tvar výstupu na náš vstup $u_r$. Dalším prvkem je regulátor, který obsahuje dva volitelné paramtery, který mění referenční signál na vstup do systému takovým způsobem, abychom na výstupu systému získali stejné hodnoty jako na výstupu referenčního systému. Parametry regulátoru jsou generovány v ladícím mechanismu, který je definován MIT metodou.
\\
Definujme chybu výstupu jako
\begin{equation}
	e(t) = y(t) - y_m(t)
\end{equation}
Chceme, aby tato chyba směrovala k nule.
\section{MIT pravidlo}
MIT pravidlo vychází z gradientního přístupu k parametrům regulátoru a chybě.
\begin{equation}
\label{MIT}
	\frac{d \Theta}{dt} = - \gamma e \frac{\partial e}{\partial \Theta} 
\end{equation}
Vektor parciálních derivací je citlivost chyby k parametrům, $\gamma$ je rychlost adaptace.
\\
Toto pravidlo budeme potom používat se dvěma modifikacemi.
\begin{equation}
\frac{d \Theta}{dt} = - \gamma sign(e) \frac{\partial e}{\partial \Theta} 
\end{equation}
a 
\begin{equation}
\label{MIT}
\frac{d \Theta}{dt} = - \gamma sign(e) sign \frac{\partial e}{\partial \Theta} 
\end{equation}
\section{Aplikace na obecný příklad našeho typu}
Máme systém a referenční model popsaný v zadání. Regulátor uvažujeme ve tvaru 
\begin{equation}
	u(t) = t_0 u_r(t) - s_0 y(t)
\end{equation} 
Pokud použijeme $t_0$ a $s_0$ s hodnotami
\begin{equation}
	t_0 = \frac{b_m}{b}
\end{equation}
\begin{equation}
s_0 = \frac{a_m -a}{b}
\end{equation}
Získáme ideální regulátor a porucha bude nulová.\\
Problémem je ovšem, že v $t = 50$ dojde ke změně parametrů regulovaného systému.
Složením a úpravou rovnic systému a ref. modelu získám vztah mezi výstupem $y$ a referenčním signálem $u_r$
\begin{equation}
	y = \frac{bt_0 u_r}{p + a + b s_0}
\end{equation}
kde $p$ je Laplaceův operátor. \\

Nyní provedeme parciální derivaci podle MIT pravidla.
\begin{equation}
	\frac{\partial e}{\partial t_0} = \frac{b u_r}{p+a+b_s0}
\end{equation}
\begin{equation}
\frac{\partial e}{\partial s_0} = -\frac{b y}{p+a+b_s0}
\end{equation}
Tyto rovnice dosadíme do MIT pravidla \ref{MIT}. Upravíme $a_m = a + b s_0$.
\begin{equation}
	\frac{dt_0}{dt} = -\gamma \frac{u_r}{p+a_m} e
\end{equation}
\begin{equation}
\frac{dt_0}{dt} = \gamma \frac{y}{p+a_m} e
\end{equation}
