\chapter{Zadání} % Main chapter title
\textbf{Samonastavující se prediktor}
Uvažujte autoregresní proces s deterministickou složkou
\begin{equation}
	y(t) -2.1y(t- 1) + 1.46y(t - 2) -0.336y(t - 2)= v(t)-1.1v(t-1) +0.3v(t-2)+ e(t)+0.2e(t-1)
\end{equation}
kde
\begin{itemize}
	\item ${e(t)}$ je bílý šum, $E(e(t)) = 0$, $E(e^2(t)) = \sigma e^2= 0.1$
	\item ${v(t)}$ je známý sinusový signál s amplitudou 5 a periodou 250.
\end{itemize}

\begin{enumerate}
	\item  Vypočtěte prediktor pro k = 1, 2, 3, 4 a znázorněte závislost hodnoty kritéria na k.
	\item Navrhněte samonastavující se prediktor explicitního typu pro k =1,2.
\end{enumerate}

Znázorněte průběhy parametrů prediktoru, optimální predikce $\hat{y}^*(t+1 |t)$ , $\hat{y}^*(t+2|t)$ a
predikce $\hat{y} (t+1|t) , \hat{y} (t+2|t)$ . Určete teoretickou hodnotu kritéria $V_k$ a porovnejte ji s
experimentálně získanou hodnotou.