% !TeX spellcheck = cs_CZ
\documentclass[]{report}
\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage[czech]{babel}
\usepackage[T1]{fontenc}
\usepackage{amsmath}
\usepackage{amsfonts}
\usepackage{amssymb}
\usepackage{graphicx}
\usepackage{mathtools}
\usepackage{float}
\usepackage{epstopdf}
\usepackage[table,xcdraw]{xcolor}
\usepackage{gensymb}
\renewcommand{\baselinestretch}{1.5}
% Title Page
\title{KKY/ISF - Semestrální práce č. 2
	\\
	Rekurzivní a nerekurzivní metody odhadu
	}

\author{Jan Cibulka}
\date{\today}
\begin{document}
\maketitle
\newpage
\chapter{Zadání}
Simulujte systém
\begin{equation}
y(t) - 0.6 y(t-1) = 1 u(t-1) +e(t) + 0.5 e(t-1),
\end{equation}
kde $t \in \mathbb{N}_0$ představuje aktuální časový okamžik, $u(t)$ je vstup systému (zvolte vhodně), $y(t)$ je výstup systému a $e(t)$ je bílý šum se střední hodnotou $E[e(t)] = 0$ a variancí $E[e^2(t)] = 1$. Dále předpokládejte, že skutečné parametry systému neznáte a pomocí získaných dat zpětně odhadněte parametry modelu.
\begin{equation}
y(t) - a y(t-1) = b u(t-1) +e(t) + c e(t-1)
\end{equation}
s využitím následujících rekurzivních a nerekurzivních metod:
\begin{enumerate}
\item metoda přídavné proměnné,
\item metoda chyby predikce,
\item rekurzivní metoda přídavné proměnné,
\item rekurzivní metoda rozšířených nejmenších čtverců,
\item rekurzivní metoda chyby predikce.
\end{enumerate}
Výsledky nerekurzivní metody porovnejte formou tabulky pro $10^2$,$10^2$,...,$10^6$ dat. Výsledky rekurzivních metod porovnejte grafem časového vývoje odhadu do okamžiku $t = 10^6$. Diskutujte výhody/nevýhody zkoumaných metod.
\chapter{Řešení}
\section{Metoda přídavné proměnné}
Metoda přídavné proměnné je podobná metodě nejmenších čtverců. Zde však navíc jsme schopní získat nestranný odhad parametrů systému i v případě korelované chyby, kdy nám metoda nejmenších čtverců selhávala. Nevýhodou je neschopnost určit parametry šumu. Trik zde spočívá v tom, že vektor regresorů $\varphi (t)$ nahradíme novým vektorem $\xi (t)$, který splňuje následující vlastnosti.
\begin{enumerate}
	\item $E[\xi(t) \varphi^T(t)]$ je nonsingulární matice,
	\item $E[\xi(t) v(t)] = 0$.
\end{enumerate}
Existují různé způsoby jakými zvolit vyhovující vektor $\xi(t)$, například
\begin{equation}
\xi(t) = [u(t-1),u(t-2),...,u(t-na-nb)] =[u(t-1),u(t-2)]
\end{equation}
Hledané parametry jsou
\begin{equation}
\hat{\theta} = [\hat{a},\hat{b}]^T
\end{equation}
Výsledný algoritmus je pak ve tvaru
\begin{equation}
\hat{\theta} = [\frac{1}{N} \sum_{t=1}^{N} \xi(t)\varphi^T(t)]^{-1} [\frac{1}{N} \xi(t)y(t)]
\end{equation}
Vektor regresorů je zde ve tvaru
\begin{equation}
\varphi(t) = [y(t-1),u(t-1)]
\end{equation}
\section{Metoda chyby predikce}
V metodě chyby predikce hledáme takové rozložení parametrů $\theta$, kdy je chyba $\epsilon(t)$ minimální. Zavedeme si vektor filtrovaných proměnných 
\begin{equation}
\psi(t,\theta) =\frac{\partial \epsilon(t,\theta)}{\partial \theta} =-[y^F(t-1),...,y^T(t-na), u^T(t-1),...,u^T(t-nb), \epsilon(t-1),...,\epsilon(t-nc)]^T
\end{equation}
pro $t = 1,...,N$, kde 
\begin{equation}
y^F(t)= \frac{y(t)}{\hat{C}(q^{-1})}
\end{equation}
\begin{equation}
u^F(t)= \frac{u(t)}{\hat{C}(q^{-1})}
\end{equation}
\begin{equation}
\epsilon^F(t)= \frac{\epsilon(t)}{\hat{C}(q^{-1})}
\end{equation}
,kde
\begin{equation}
\epsilon(t) = \frac{\hat{A}}{\hat{C}}y(t) -\frac{\hat{B}}{\hat{C}}u(t)
\end{equation}
Algoritmus off-line výpočtu se pak sestává z následujících kroků.
\begin{enumerate}
	\item Volba počátečních proměnných $\hat{\theta}(0)$.
	\item Vypočteme sekvenci filtrovaných proměnných $\psi(t,\theta)$ pro daný krok.
	\item Aktualizujeme odhad parametrů $\hat{\theta}$.
	\begin{equation}
		\hat{\theta}(k+1) = \hat{\theta}(k) + [\sum_{t=1}^{N} \psi(t,\theta(k))\psi^T(t,\theta(k))]^{-1} [\sum_{t=1}^{N} \psi(t,\theta(k))\epsilon^T(t,\theta(k))]
	\end{equation}
	\item Zpět na krok 2 s parametry $\hat{\theta}(k)$.
\end{enumerate}
\section{Rekurzivní metoda přídavné proměnné}
Rekurzivní metoda přídavné proměnné má lepší výpočetní dobu a nároky na paměť než její nerekurzivní alternativa. Je třeba však nastavit počáteční podmínky odhadů.
\\
Algoritmus rekurzivní metody se sestává z následující sady rovnic.
\begin{equation}
	\hat{\theta}(t) = \hat{\theta}(t-1) + L(t)\epsilon(t)
\end{equation}
\begin{equation}
	\epsilon(t) = y(t) - \varphi^T(t) \hat{\theta}(t-1)
\end{equation}
\begin{equation}
	L(t) = \frac{P(t-1) \xi(t)}{1 + \varphi^T(t) P(t-1) \xi(t)}
\end{equation}
\begin{equation}
	P(t) = P(t-1) + L(t) \varphi(t) P(t-1)
\end{equation}
$P(t)$ můžeme chápat jako pomocný vektor, $L(t)$ jako váhový vektor, jak hodně se v daném kroku změní odhady parametrů. Vztah mezi nimi je následující.
\begin{equation}
	L(t) = P(t)\xi(t) = (P^{-1}(t-1) + \xi(t) \varphi^T(t))^{-1} \xi(t)
\end{equation} 
Počáteční matice $P(0)$ bude diagonální jednotková, odhady $\hat{\theta}$ volím nulové.
\section{Rekurzivní metoda chyby predikce}
Rekurzivní metoda chyby predikce je zapsána v následujícím tvaru.
\begin{equation}
	\hat{\theta}(t) = \hat{\theta}(t-1) - P(t-1) \psi(t,\hat{\theta}(t-1) \epsilon(t,\hat{\theta}(t-1)) = \hat{\theta}(t-1) - L(t) \epsilon(t,\hat{\theta}(t-1))
\end{equation}
Vektor $L(t)$ vyjádříme ve tvaru pro rekurzivní výpočet.
\begin{equation}
	L(t) = \frac{P(t-1) \psi(t,\hat{\theta}(t-1))}{1 + \psi^T(t,\hat{\theta}(t-1))P(t-1)\psi(t,\hat{\theta}(t-1))}
\end{equation}
\begin{equation}
	P(t) = P(t-1) - \frac{P(t-1) \psi(t,\hat{\theta}(t-1))\psi^T(t,\hat{\theta}(t-1))P(t-1)}{1 + \psi^T(t,\hat{\theta}(t-1))P(t-1)\psi(t,\hat{\theta}(t-1))}
\end{equation}
Vektor $\phi(t,\hat{\theta}(t-1))$ získáme z filtrovaných veličin stejně jako u nerekurzivní metody.
\section{Rozšířená metoda nejmenších čtverců.}
Rozšířená metoda nejmenších čtverců je iterativní algoritmus, který nám umožňuje odhadnout parametry ARMAX modelu včetně šumu.
\\
Postup je velmi podobný jako u předchozích metod. Zavádíme zde vektor $X(t)$.\\
\begin{equation}
X(t) =[y(t-1), u(t-1), \epsilon(t-1)]
\end{equation}
\begin{equation}
\hat{\theta}(t) = \hat{\theta}(t-1) + L(t) \epsilon(t)
\end{equation}
\begin{equation}
\epsilon(t) =y(t) - X(t) \hat{\theta}(t-1)
\end{equation}
\begin{equation}
L(t) = \frac{P(t-1) X(t)^T}{1 + X(t)P(t-1) X(t)^T}
\end{equation}
\begin{equation}
P(t) = P(t-1) - L(t) X(t) P(t-1)
\end{equation}
\section{Výsledky metod}
\subsection{Výsledky nerekurzivních metod}
\subsubsection{Metoda přídavné proměnné}
\begin{table}[H]
	\centering
	\caption{Tabulka výsledků odhadu parametrů pro metodu přídavné proměnné pro různé hodnoty délky signálu.}
	\label{my-label}
	\begin{tabular}{|l|l|l|l|l|l|l|l|}
		\hline
		& 10     & 10\textasciicircum 2 & 10\textasciicircum 3 & 10\textasciicircum 4 & 10\textasciicircum 5 & 10\textasciicircum 6 & přesná hodnota \\ \hline
		a & 1.4309 & 0.4859               & 0.5720               & 0.5952               & 0.6048               & 0.5993               & 0.6            \\ \hline
		b & 1.8727 & 0.7763               & 0.9340               & 1.0039               & 0.9961               & 1.0007               & 1.0            \\ \hline
		c & -      & -                    & -                    & -                    & -                    & -                    & 0.5            \\ \hline
	\end{tabular}
\end{table}
\subsubsection{Metoda chyby predikce}
\begin{table}[H]
	\centering
	\caption{Tabulka výsledků odhadu parametrů pro metodu chyby predikce pro různé hodnoty délky signálu.}
	\label{my-label2}
	\begin{tabular}{|l|l|l|l|l|l|l|l|}
		\hline
		& 10      & 10\textasciicircum 2 & 10\textasciicircum 3 & 10\textasciicircum 4 & 10\textasciicircum 5 & 10\textasciicircum 6 & přesná hodnota \\ \hline
		a & 0.8197 & 0.4994               & 0.5775               & 0.6042               & 0.6000               & 0.5999               & 0.6            \\ \hline
		b & 0.9875 & 1.0111               & 0.9774               & 1.0052               & 0.9998               & 0.9999                & 1.0            \\ \hline
		c & 0.3179 &0.5681                & 0.4456               & 0.4890               & 0.4976               & 0.4999               & 0.5            \\ \hline
	\end{tabular}
\end{table}
\subsection{Rekurzivní metody}
\subsubsection{Rekurzivní metoda nejmenších čtverců}

\begin{figure}[H]
\caption{Vývoj odhadu parametrů v rekurzivní metodě nejmenších čtverců.}
\centering
\includegraphics[]{rmnc1.eps}
\end{figure}

\begin{figure}[H]
\caption{Vývoj odhadu parametrů v rekurzivní metodě nejmenších čtverců. - detail}
\centering
\includegraphics[]{rmnc2.eps}
\end{figure}

\begin{figure}[H]
\caption{Vývoj variance odhadu parametrů v rekurzivní metodě nejmenších čtverců.}
\centering
\includegraphics[]{rmnc3.eps}
\end{figure}

\begin{figure}[H]
\caption{Vývoj variance odhadu parametrů v rekurzivní metodě nejmenších čtverců. -detail}
\centering
\includegraphics[]{rmnc4.eps}
\end{figure}


\subsubsection{Rekurzivní metoda chyby predikce}
\begin{figure}[H]
	\caption{Vývoj odhadu parametrů v rekurzivní metodě chyby predikce.}
	\centering
	\includegraphics[]{rmcp1.eps}
\end{figure}
\begin{figure}[H]
	\caption{Vývoj odhadu parametrů v rekurzivní metodě chyby predikce. - detail}
	\centering
	\includegraphics[]{rmcp2.eps}
\end{figure}
\begin{figure}[H]
	\caption{Vývoj variance odhadu parametrů v rekurzivní metodě chyby predikce.}
	\centering
	\includegraphics[]{rmcp3.eps}
\end{figure}
\begin{figure}[H]
	\caption{Vývoj variance odhadu parametrů v rekurzivní metodě chyby predikce. -detail}
	\centering
	\includegraphics[]{rmcp4.eps}
\end{figure}
\subsubsection{Rekurzivní metoda přídavné proměnné}
\begin{figure}[H]
	\caption{Vývoj odhadu parametrů v rekurzivní metodě přídavné proměnné.}
	\centering
	\includegraphics[]{rmpp1.eps}
\end{figure}
\begin{figure}[H]
	\caption{Vývoj odhadu parametrů v rekurzivní metodě přídavné proměnné. - detail}
	\centering
	\includegraphics[]{rmpp2.eps}
\end{figure}
\begin{figure}[H]
	\caption{Vývoj variance odhadu parametrů v rekurzivní metodě přídavné proměnné.}
	\centering
	\includegraphics[]{rmpp3.eps}
\end{figure}
\begin{figure}[H]
	\caption{Vývoj variance odhadu parametrů v rekurzivní metodě přídavné proměnné. -detail}
	\centering
	\includegraphics[]{rmpp4.eps}
\end{figure}
\section{Diskuze vlastností jednotlivých metod}
U všech metod byly získány výsledky, které se se zvyšující délkou experimentu blíží originálním hodnotám modelu. 
\\
Nerekurzivní metoda přídavné proměnné je velmi rychlá, její nevýhodou však je, že nedokáže určit parametr šumu $c$.
\\ 
Nerekurzivní metoda chyby predikce nám dokáže určit i parametr šumu $c$. V každém kroku ovšem počítáme filtrované proměnné od počátku až do daného časového okamžiku, takže algoritmus, v takové podobě jako jsme jej určili, se zpomaluje s pokročilým časem. 
\\
 Rekurzivní metoda nejmenších čtverců je konverguje relativně rychle a ke správným hodnotám. 
\\ Stejně tak i rekurzivní metoda chyby predikce konverguje rychle a ke správným hodnotám. V rekurzivním případě byl odstraněn negativní efekt toho, že bych v každém kroku přepočítávali celou historii, vždy se pracuje s filtrovanými hodnotami v daném a minulém kroku. 
\\
Rekurzivní metoda přídavné proměnné opět nedokáže odhadnout parametr šumu $c$, jinak pro parametry $a$ a $b$ konverguje spolehlivě.
\chapter{Závěr}
V této semestrální práci jsme porovnali několik metod pro výpočet odhadu parametrů modelu. Shrnuli jsme algoritmy pro výpočet dvou nerekurzivních metod a třech rekurzivním metod. Tyto algoritmy jsme naimplementovali v jazyce Matlab a provedli experimenty.
\\
Pro nerekurzivní metody jsme pracovali s různými délkami simulací od $100$ kroků do $10^6$ kroků. Potvrdilo se, že s rostoucí délkou dat se zvyšovala kvalita odhadů.
\\
Pro rekurzivní metody jsme ukázali na vhodné délce simulace, jakým způsobem se v rekurzivním algoritmu vyvíjejí jednotlivé složky $\theta$ a že se blíží parametrům modelu. Také jsme ověřili, že variance odhadů těchto parametrů se s rostoucím časem snižuje.

\end{document}          
