\documentclass[]{report}
\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage[czech]{babel}
\usepackage[T1]{fontenc}
\usepackage{amsmath}
\usepackage{amsfonts}
\usepackage{amssymb}
\usepackage{graphicx}
\usepackage{mathtools}
\usepackage{float}
\usepackage{epstopdf}
\usepackage[table,xcdraw]{xcolor}
\usepackage{gensymb}
\renewcommand{\baselinestretch}{1.5}
% Title Page
\title{KKY/ISF - Semestrální práce č. 3
	\\
	Odhady polohy pohybujícího se objektu
	}

\author{Jan Cibulka}
\date{\today}
\begin{document}
\maketitle
\newpage
\chapter{Zadání}
Uvažujte příklad sledování polohy lodě při neznámém řízení. Stav je tvořen polohou a rychlostí ve směru $x$ a $y$,$x_k =[x_k,y_k,\dot{x}_k,\dot{y}_k]^T$.
Vývoj stavu je popsán rovnicí
\begin{equation}
	x_{k+1} =
	\begin{bmatrix}
	1 & 0 & dt & 0 \\
	0 & 1 & 0 & dt \\
	0 & 0 & 1 & 0\\
	0 & 0 & 0 & 1
	\end{bmatrix}
	x_k + 
	\begin{bmatrix}
	 0 & 0 \\
	 0 & 0 \\
	 1 & 0 \\
	 0 & 1 
	\end{bmatrix}
	u_k + w_k,
\end{equation}
kde $dt = 0.02$ a $w_k$ je bílý šum s normálním rozdělením s nulovou střední hodnotou a kovarianční maticí $Q = 10 ^{-6} \cdot I$.
\\
Měřena je poloha lodi v polárních souřadnicích, tedy
\begin{equation}
	z_k = 
	\begin{bmatrix}
	arctan \frac{x_{2,k}}{x_{1,k}} \\
	\sqrt{x_{2,k}^2 + x_{1,k}^2}
	\end{bmatrix}
	+v_k,
\end{equation}
kde $v_k$ je bílý šum s normálním rozdělením s nulovou střední hodnotou a kovarianční maticí
\begin{equation}
 R = 
 \begin{bmatrix}
 4 \cdot 10^{-4}(\pi/180)^2 & 0 \\
 0 & 10^{-4}
 \end{bmatrix}.
\end{equation}
Počáteční podmínka pro stav má normální rozložení se střední hodnotou $x_0 = [1020,1050,0-12]^T$ a kovarianční maticí $P'_0 = I$. Předpokládá se nezávislost počáteční podmínky, stavového šumu a šumu měření.\\
Pro odhad stavu použijte rozšířený a unscentovaný Kalmanův filtr. Graficky ilustrujte vývoj stavu a jeho filtračních odhadů spolu s předpokládanou přesností odhadu. Nezapomeňte řádně popsat a okomentovat všechny grafy a přiložit zdrojový kód.\\
Data naleznete v souboru $isf\_sp3.mat$ na portálu ZČU na stránkách předmětu ISF. 
\\
Pro estimaci využijte data z veličiny $z$ a veličiny $u$ a $x$ použijte pouze pro zhodnocení kvality odhadu.
\\
Pomůcky:
\\
Protože řízení lodi není známo, pro účely odhadování rozšiřte stavový vektor o řízení, které budete předpokládat ve formě náhodné procházky, tedy 
\begin{equation}
	u_{k+1} = 
	\begin{bmatrix}	
	1 & 0 \\
	0 & 0
	\end{bmatrix}
	u_k + w_{u,k},
\end{equation}
kde $w_{u_k}$ je bílý šum s normálním rozložením, nulovou střední hodnotou a kovarianční maticí $Q_{u,k} = 10^{-3} \cdot I$.
\\
Počáteční podmínka pro část stavu odpovídající neznámému řízení má normální rozložení s nulovou střední hodnotou a kovarianční maticí $P'_{u_0} = 10^{-6} \cdot I$.
\chapter{Řešení}
\section{Příprava}
Než budou uvedeny algoritmy pro různé varianty Kalmanova filtru, je třeba ze zadání získat potřebné informace, jako například rozšířené matice dynamiky stavu a rozšířené matice šumu $Q$ a $P$.
\\
Zároveň je třeba změnit startovací vektor $x_0$, protože je v zadání uveden chybně.
\\
Nejprve je rozšířen stav o řízení $u_x$ a $u_y$, stav bude mít tedy nyní šest prvků a jeho počáteční odhad je $x_0 = [20,50,0,-12,0,0]^T$.
\\
Podobně je rozšířena matice dynamiky $A$ na matici $F$, která bude použita v algoritmu a má rozměry 6x6.\\
\begin{equation}
F = \begin{bmatrix}
1 & 0 & dt & 0 & 0 & 0 \\
0 & 1 & 0 & dt & 0 & 0 \\
0 & 0 & 1 & 0 & 1 & 0\\
0 & 0 & 0 & 1 & 0 & 1 \\
0 & 0 & 0 & 0 & 1 & 0 \\
0 & 0 & 0 & 0 & 0 & 1 \\
\end{bmatrix}
\end{equation}
Také je třeba doplnit varianční matici $P$.
\begin{equation}
	P=\begin{bmatrix}
	1&0&0&0&0&0\\
	0&1&0&0&0&0\\
	0&0&1&0&0&0\\
	0&0&0&1&0&0\\
	0&0&0&0&10^{-6}&0\\
	0&0&0&0&0&10^{-6}
	\end{bmatrix}
\end{equation}
Stejně bude rozšířena varianční matice šumu o šum měření aby měla požadovanou dimenzi.
\begin{equation}
Q=\begin{bmatrix}
10^{-6}&0&0&0&0&0\\
0&10^{-6}&0&0&0&0\\
0&0&10^{-6}&0&0&0\\
0&0&0&10^{-6}&0&0\\
0&0&0&0&10^{-3}&0\\
0&0&0&0&0&10^{-3}
\end{bmatrix}
\end{equation}

\section{Rozšířený Kalmanův filtr}
Rozšířený Kalmanův filtr je jedním z lokálních filtrů. Znamená to, že je systém popsán nelineární dynamikou a my jej lokálně aproximujeme Taylorovým rozvojem prvního řádu. Pro tyto účely vznikne "pomocná" matice $H$, která nám popisuje chování měření systému na okolí současného bodu. \\
\begin{equation}
H = \begin{bmatrix}
- \frac {x_2}{x_1^2+x_2^2} & - \frac {x_1}{x_1^2+x_2^2}&0&0&0&0\\
- \frac {x_1}{x_1^2+x_2^2} & \frac {x_2}{x_1^2+x_2^2}&0&0&0&0\\
\end{bmatrix}
\end{equation}
Do této matice budeme každý krok dosazovat příslušné hodnoty.
\\
Stejně jako u ostatních verzí Kalmanova filtru se i chod tohoto skládá ze dvou částí, filtrace a predikce. 
\\Algoritmus:
\\Filtrace:	
\begin{equation}
 \hat{z}_{k|k-1} = H_k \hat{x}_{k|k-1}
\end{equation}
\begin{equation}
P_{z,k|k-1} = H_k P_{k|k-1} H_k^T + R_k
\end{equation}
\begin{equation}
P_{xz,k|k-1} = P_{k|k-1} H_k^T
\end{equation}
\begin{equation}
K_{k|k} =P_{xz,k|k-1} (P_{z,k|k-1})^{-1}
\end{equation}
Výstup filtrace:
\begin{equation}
	\hat{x}_{k|k} = \hat{x}_{k|k-1} + K_{k|k} (z_k-\hat{z}_{k|k-1})
\end{equation}
\begin{equation}
P_{k|k} = (I-K_{k|k} H)*P_{k+1|k}
\end{equation}
Predikce:
\begin{equation}
	\hat{x}_{k+1|k} = F \hat{x}_{k|k}
\end{equation}
\begin{equation}
P_{k+1|k} = F P_{k|k} F^T + Q
\end{equation}
\section{Unscentovaný Kalmanův filtr}
Unscentovaný filtr nepoužívá linearizaci, ale používá transformaci několika bodů z okolí pracovního bodu. Tyto body pak svojí váhou přispívají k výsledku.
\\Algoritmus:
\\Filtrace:
Nejprve je nutno vypočítat množinu prediktivních bodů na základě prediktivní střední hodnoty a kovarianční matice odhadu stavu.
\begin{equation}
	\xi_{0,k|k-1} = \hat{x}_{k|k-1}
\end{equation} 
\begin{equation}
\xi_{liche,k|k-1} = \hat{x}_{k|k-1} + (\sqrt{P_{k|k-1}})_{sloupec}
\end{equation} 
\begin{equation}
\xi_{sude,k|k-1} = \hat{x}_{k|k-1} - (\sqrt{P_{k|k-1}})_{sloupec}
\end{equation} 
Váhy:
\begin{equation}
	w_0 = 0. w_{ostatni} = \frac{1}{12}
\end{equation}
Tyto body transformujeme rovnicí měření, abychom pak získali odhad řízení.
\begin{equation}
\zeta_{i,k|k-1} = h_k(\xi_{i,k|k-1}
\end{equation}
\begin{equation}
\hat{z}_{k|k-1} = \sum_{i=0}^{12} w_i \zeta_{i,k|k-1}
\end{equation}
Vyhodnotíme ostatní matice:
\begin{equation}
P_{z,k|k-1} = \sum_{i=0}^{12} w_i (\zeta_{i,k|k-1} - \hat{z}_{k|k-1}) (\zeta_{i,k|k-1} - \hat{z}_{k|k-1})^T + R_k
\end{equation}
\begin{equation}
P_{xz,k|k-1} = \sum_{i=0}^{12} w_i (\xi_{i,k|k-1} - \hat{x}_{k|k-1}) (\zeta_{i,k|k-1} - \hat{z}_{k|k-1})^T 
\end{equation}
\begin{equation}
K_k = P_{xz,k|k-1} (P_{z,k|k-1})^{-1}
\end{equation}
Výstup filtrace:
\begin{equation}
\hat{x}_{k|k} = \hat{x}_{k|k-1} + K_{k} (z_k-\hat{z}_{k|k-1})
\end{equation}
\begin{equation}
P_{k|k} = P_{k|k-1} - K_k 	P_{z,k|k-1} K_k^T
\end{equation}
Predikce:
Opět bude vytvořena série bodů. Váhy zůstávají. Tyto body transformujeme rovnicí dynamiky systému.
\begin{equation}
\xi_{0,k|k} = \hat{x}_{k|k}
\end{equation} 
\begin{equation}
\xi_{liche,k|k} = \hat{x}_{k|k} + (\sqrt{P_{k|k}})_{sloupec}
\end{equation} 
\begin{equation}
\xi_{sude,k|k} = \hat{x}_{k|k} - (\sqrt{P_{k|k}})_{sloupec}
\end{equation} 
\begin{equation}
	\gamma_{i,k+1|k} = f_k(\xi_{i,k|k})
\end{equation}
Výstup predikce:
\begin{equation}
\hat{x}_{k+1|k} = \sum_{i=0}^{12} w_i \gamma_{i,k+1|k}
\end{equation}
\begin{equation}
P_{k+1|k} = \sum_{i=0}^{12} w_i (\gamma_{i,k+1|k} - \hat{x}_{k+1|k})(\gamma_{i,k+1|k} - \hat{x}_{k+1|k})^T + Q_k
\end{equation}
\section{Výsledky}
Vybral jsem petici grafy, které podle mne dostatečně popisují činnost a úspěšnost algoritmu.
\begin{figure}[H]
	\caption{2D mapa. Je vidět, že oba filtry sledují originální (validační) trasu.}
	\centering
	\includegraphics[]{graf1.eps}
\end{figure}
\begin{figure}[H]
	\caption{Zde je vidět odhad rychlosti v XY souřadnicích za použití UKF filtru. Tyto hodnoty se lehce odlišují od skutečnosti.}
	\centering
	\includegraphics[]{graf2.eps}
\end{figure}
\begin{figure}[H]
	\caption{Zde je vidět odhad rychlosti v XY souřadnicích za použití UKF filtru. Tyto hodnoty se lehce odlišují od skutečnosti.}
	\centering
	\includegraphics[]{graf3.eps}
\end{figure}
\begin{figure}[H]
	\caption{Vývoj chyby odhadu pozice X. Na obrázku je také vývoj $3-\sigma$ získaného z varianční matice. Chyby odhadu by neměli být ve většině případů větší než hodnota  $3-\sigma$. Pochopitelně dochází k překmitu v časech řízení. }
	\centering
	\includegraphics[]{graf4.eps}
\end{figure}
\begin{figure}[H]
	\caption{Vývoj chyby odhadu pozice Y. Na obrázku je také vývoj $3-\sigma$ získaného z varianční matice. Chyby odhadu by neměli být ve většině případů větší než hodnota  $3-\sigma$. Pochopitelně dochází k překmit v časech řízení. }
	\centering
	\includegraphics[]{graf5.eps}
\end{figure}
\begin{figure}[H]
	\caption{Vývoj euklidovské chyby měřené od filtračního odhadu ke skuterné poloze lodi v daném časovém kroce. Použit UKF. }
	\centering
	\includegraphics[]{graf6.eps}
\end{figure}
\begin{figure}[H]
	\caption{Vývoj euklidovské chyby měřené od filtračního odhadu ke skuterné poloze lodi v daném časovém kroce. Použit EKF. }
	\centering
	\includegraphics[]{graf7.eps}
\end{figure}
\begin{figure}[H]
	\caption{ Rodíl předchozích dvou euklidovských chyb. Na začátku je zde nějaká chyba, která je dána povahou filtrů. Tato chyba ovšem pozdeji odezní a filtry se sesynchronizují a dávají stejný odhad. }
	\centering
	\includegraphics[]{graf8.eps}
\end{figure}
\chapter{Závěr}
V této semestrální práci jsem si vyzkoušel implementaci dvou filtrů, které se využívají pokud systém obsahuje nelinearitu. Oba filtry úspěšně sledovali stav.


\end{document}          
