\documentclass[]{report}
\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage[czech]{babel}
\usepackage[T1]{fontenc}
\usepackage{amsmath}
\usepackage{amsfonts}
\usepackage{amssymb}
\usepackage{graphicx}
\usepackage{mathtools}
\usepackage{epstopdf}
\usepackage[table,xcdraw]{xcolor}
\usepackage{gensymb}
\renewcommand{\baselinestretch}{1.5}


% Title Page
\title{KKY/ISF - Semestrální práce č. 1
	\\
	Odhad parametrů dynamického systému (identifikovatelnost systému)
	}

\author{Jan Cibulka}
\date{\today}

\begin{document}
\maketitle
\newpage
\chapter{Odhad parametrů dynamického systému (identifikovatelnost systému)}
\section{Zadání}
Uvažujte dva systémy (generátory dat) $S_{1}$ a $S_{2}$ s následující strukturou.
\begin{equation}
y(t) + a_1 y(t-1) = b_1 u(t-1) + e(t) + c_1 e(t-1)
\end{equation}
kde $t \in N$ představuje aktuální časový okamžik, $u(t)$ je vstup systému, $y(t)$ je výstup systému a $e(t)$ je bílý šum se střední hodnou $E[e(t)] = 0$ a variancí $E[e^2(t)] = \lambda^2$. Nechť hodnoty parametrů uvažovaných systému jsou následující.
\begin{equation}
S_1 : a_1 = -0.5, b_1 = 0.9, c_1 = 0, \lambda^2 = 1
\end{equation}
\begin{equation}
S_1 : a_1 = -0.5, b_1 = 0.9, c_1 = -0.4, \lambda^2 = 1
\end{equation}
\begin{enumerate}
\item 
Pro $S_1$ a $S_2$ vygenerujte vždy tři sady vstupně- výstupních (I/O) dat pro $t = 0,...,500$, $y(0) = 0$ odpovídající třem typům vstupních signálů - jednotkový impuls v čase $ t = 0$ o velikosti $\sigma$, jednotkový skok v čase $t = 0$ o velikosti $\sigma$ a bílý šum se střední hodnotou 0 a variancí $\sigma^2$. Pro generování dat volte $\sigma = 1$.
\item
Uvažujte model
\begin{equation}
\label{1}
y(t) + \hat{a} y(t-1) = \hat{b} u(t-1) + \epsilon(t)
\end{equation}
Z dříve vygenerovaných I/O dat proveďte identifikaci systémů $S_1$ a $S_2$, tj. odhadněte hodnotu parametrů $\hat{a}_1$ a  
$\hat{b}_1$ metodou nejmenších čtverců pro různé volby vstupního signálu. Výsledek ilustrujte formou tabulky.
\item Proveďte teoretickou analýzu a analytické výsledky konfrontujte s výsledky experimentálními. Teoretická analýza nechť zahrnuje:
\begin{itemize}
	\item analýzu vstupního signálu z hlediska bohatosti,
	\item odvození vztahů pro odhad parametrů jako funkce zdroje, tj. určete $\hat{a}_1 = f_a(a_1,b_1,c_1)$ a $\hat{b}_1 = f_b(a_1,b_1,c_1)$.
\end{itemize}
\item Uvažujte regulátor $u(t) = -k y(t)+v(t)$, kde $v(t) \tilde N(0,\kappa^2)$ je bílý šum. Zesílení $k$ zvolte tak, aby uzavřený systém pro $\kappa^2 = 0$ byl stabilní. Předpokládejte odhad parametrů systému $S_1$ metodou nejmenších čtverců s využitím modelu (\ref{1}).
\\
Dokažte, že variance odhadů $\hat{a}_1$ a $\hat{b}_1$ se blíží k nekonečnu, pokud se variance externího signálu $\kappa^2$ blíží k nule. Porovnejte dosažené teoretické výsledky s experimentálními pro několik hodnot variance signálu $\kappa$.
\end{enumerate}
\section{Řešení}
\subsection{První úkol}
V prvním bodu zadání bylo za úkol vygenerovat tři sady vstupně-výstupních dat pro oba systémy. Data byla vygenerována v Matlabu a uložena pro zpracování v dalších úkolech.
\begin{figure}[h]
	\centering
	\includegraphics[width=10cm]{ioS1.eps}
	\caption{Vstupně výstupní sady dat pro $S_1$.}
\end{figure}
\begin{figure}[h]
	\centering
	\includegraphics[width=10cm]{ioS2.eps}
	\caption{Vstupně výstupní sady dat pro $S_2$.}
\end{figure}
\clearpage
\subsection{Druhý úkol}
Ve druhém bodě zadání jsme na vygenerovaná data použili metodu nejmenších čtverců pro odhad parametrů $\hat{a}_1$ a $\hat{b}_1$.
\paragraph{Metoda nejmenších čtverců}
\begin{equation}
\begin{bmatrix}
\sum y^2(t-1) & - \sum y(t-1)u(t-1) \\
- \sum y(t-1)u(t-1) & \sum u^2(t-1)
\end{bmatrix}
\begin{bmatrix}
\hat{a} \\ \hat{b}
\end{bmatrix}
 = \begin{bmatrix}
 -\sum y(t) u(t-1) \\ \sum y(t) u(t-1)
 \end{bmatrix}
 \label{mnc}
\end{equation}
Z rovnice byl vyjádřen vektor hledaných parametrů a byla dosazena data získaná v minulém úkolu.
\clearpage
\noindent 
Vypočítané odhady parametrů pro systém $S_1$: \\

\begin{tabular}{|l|c|c|}
	\hline
	&$\hat{a}$ &$\hat{b}$\\
	\hline
	impuls  & -0.5543     & 1.3131        
	 \\
	\hline 
	skok &  -0.5516  &0.8199 \\
	\hline
	šum & -0.5121 &0.9499\\
	\hline
\end{tabular}
\medskip

\noindent Vypočítané odhady parametrů pro systém $S_2$: \\ 

\begin{tabular}{|l|c|c|}
	\hline
	&$\hat{a}$ &$\hat{b}$\\
	\hline
	impuls & -0.1113 & 1.3236           
	\\
	\hline 
	skok & -0.1216 & 1.5896 \\
	\hline
	šum & -0.3316 & 0.9401\\
	\hline
\end{tabular}

\subsection{Třetí úkol}
\subsubsection{Analýza vstupního signálu z hlediska bohatosti}
Bohatější signál má obecně lepší vlastnosti pro identifikaci. V souvislostí s bohatostí signálu se zavádí pojem \textit{trvale vybuzený signál (řádu n)}. \\
Definice : Říkáme, že signál $u(t)$ je trvale vybuzený (p.e. - persistenlty exciting) řádu \textit{n}, jestliže
\begin{enumerate}
	\item existuje limita
	\begin{equation}
	r_u (\tau) = \lim\limits_{N \rightarrow \infty} \frac{1}{N} \sum_{N}^{t=1}[u(t+\tau)][u^T(t)]
	\label{2}
	\end{equation}
	\item a matice
	\begin{equation}
	R_u(n) = \begin{bmatrix}
	r_u(0) & r_u(1) & \dots & r_u (n-1) \\
	r_u(1) & r_u(0) &&\\
	\vdots & \ddots &&\\
	r_u(1-n)&&&r_u(0)
	\end{bmatrix}
	\end{equation}
	je pozitivně definitní.
\end{enumerate} 
Většina stacionárních stochastických procesů je ergodická. To znamená, že v \ref{2} můžeme operátor limity nahradit operátorem střední hodnoty. Pak matice $R_u(n)$ je obyčejná kovarianční matice.
\\
Nyní vyšetříme tyto vlastnosti pro jednotlivé typy vstupních signálů.
\\
\paragraph{Jednotkový impuls}
Po dosazení do limity dostaneme $r_u(\tau) = 0$, matice $R_u(n) = 0$. Tento signál není trvale vybuzený žádného řádu. Proto jsou odhady parametrů získané za použití tohoto vstupu nekonzistentní.
\paragraph{Jednotkový skok}
Pokud uvažujeme $u(t)$ jako skok o velikosti $\sigma$, bude $R_u(1)$ pozitivně definitní (jednotková matice). U vyšších řádů dojde k lineárním závislostem v matici (matice je stále jednotková) a tedy matice je singulární. Jednotkový skok je tedy trvale vybuzený signál řádu jedna.
\paragraph{Bílý šum}
Nechť $u(t)$ je bílý šum s nulovou střední hodnotou a variancí $\sigma^2$. Pak dostáváme $r_(\tau) = \sigma^2$ pro $\tau = 0$ (stejný časový okamžik) a $r_u(\tau) = 0$, pokud $\tau \neq 0$ (vliv nezávislosti). Můžeme tedy vyčíslit matici $R_u(n)$.
\begin{equation}
R_u(n) = \sigma^2 I
\end{equation} 
Tato matice je vždy pozitivně definitní, bílý šum je tedy trvale vybuzený signál všech řádů.
\subsubsection{Odvození vztahů pro odhad parametrů jako funkce zdroje}
Pro výpočet parametrů $\hat{a}$ a $\hat{b}$ používáme rovnici \ref{mnc}. V odhadu parametrů uvažujeme nekonečný počet dat $N : N \rightarrow \infty$. Navíc předpokládáme stacionární a ergodický signál. Můžeme tedy přejít k popisům vyjádřených pomocí středních hodnot signálů.
\begin{equation}
\begin{bmatrix}
E[y^2(t-1)] & - E[y(t-1)u(t-1)] \\
-E[y(t-1)u(t-1)] & E[u^2(t)]
\end{bmatrix}
\begin{bmatrix}
\hat{a} \\ \hat{b}
\end{bmatrix}
= \begin{bmatrix}
-E[y(t) u(t-1)] \\ E[y(t) u(t-1)]
\label{mnc2}
\end{bmatrix}
\end{equation}
Výrazy plynoucí z těchto středních hodnot se budou měnit pro jednotlivé typy vstupních signálů.
\paragraph{Parametrické rovnice pro bílý šum}
Začněme vyjádřením členu na pozici (1,1):
\begin{equation}
\begin{split}
E[y^2(t-1)] &= E[y^2(t)] = E[(-a_1y(t-1)+b_1u(t-1)+e(t) + c_1(e(t-1))^2] = 
\\
&=a_1^2E[y^2(t-1)] + b_1^2E[u^2(t-1)] + E[e^2(t)] + c_1^2E[e^2(t-1)]- \\ &
- 2b_1c_1E[y(t-1)u(t-1)] - 2a_1E[y(t-1)e(t)] - 2a_1c_1E[y(t-1)e(t-1)] + \\&+ 2b_1E[e(t-1)e(t)] + 2b_1c_1E[u(t-1)e(t-1)] + 2c_1E[e(t)e(t-1)]
\label{vyraz}
\end{split}
\end{equation}
Víme však, že některé výrazy se budou rovnat nuly kvůli nezávislosti.
\\
\begin{equation}
\begin{split}
E[u(t_1)e(t_2)] = 0 \\
E[e(t)e(t-1)] = 0\\
E[y(t-1)e(t)] =0 \\
E[y(t-1)u(t-1)] = 0
\end{split}
\end{equation}
Dosadíme do \ref{vyraz}. Získáme následující rovnici.
\begin{equation}
E[y^2(t-1)] = \frac{b_1^2 \sigma^2 +\lambda^2 + c_1^2 \lambda^2 - 2 a_1c_1 \lambda^2}{1-a_1^2}
\end{equation}
Obdobně se odvodí i vztahy pro ostatní složky rovnice \ref{mnc}.
\begin{equation}
-E[y(t)y(t-1)] = \frac{-a_1 b_1^2 \sigma^2 + (c_1-a_1)(1-a_1 c_1)\lambda^2}{1-a_1^2}
\end{equation}
\begin{equation}
E[y(t)u(t-1)] = b_1 \sigma^2
\end{equation}
Tyto vztahy dosadíme do rovnice \ref{mnc2} a vyjádříme parametry $\hat{a}$ a $\hat{b}$.
\begin{equation}
\hat{a} = a_1 + \frac{-c_1(1-a_1^2) \lambda^2}{b_1^2 \sigma^2 + (1 + c_1^2 - 2a_1c_1) \lambda^2}
\end{equation}
\begin{equation}
\hat{b} =b_1
\end{equation}
Protože na $S_1$ nepůsobí šum z předchozího kroku $k$ a tedy $c_1 = 0$, je odhad parametru $\hat{a}$ nestranný a konsistentní. Pro systém $S_2$ bude ovšem tento parametr obsahovat systematickou odchylku, která není podmíněna počtem provedení experimentu nebo štěstím při generování.
\paragraph{Parametrické rovnice pro impuls}
Uvažujme $u(t)$ jako impuls o velikosti $\sigma$ v čase $t=1$. Označíme
\begin{equation}
R_0 = \sum \frac{1}{N} y^2(t-1)
\end{equation}
a
\begin{equation}
R_1 = \sum \frac{1}{N} y(t-1)y(t)
\end{equation}
Dostaneme soustavu lineárních rovnic.
\begin{equation}
\begin{bmatrix}
\hat{a} \\ \hat{b}
\end{bmatrix}
=
\begin{bmatrix}
N R_0 & -y(1)\sigma \\
-y(1)\sigma & \sigma^2
\end{bmatrix}^{-1}
\begin{bmatrix}
-N R_1 \\ y(2) \sigma
\end{bmatrix}
\label{impuls}
\end{equation}
Pro velká N můžeme upravit následovně.
\begin{equation}
R_0 \rightarrow \frac{\lambda^2 +c^2 \lambda^2 - 2 a c^2 \lambda^2}{1-a^2}
\end{equation}
a
\begin{equation}
R_1 \rightarrow \frac{(c-a)(1-ac) \lambda^2}{1-a^2}
\end{equation}
Můžeme nyní dosadit do rovnice \ref{impuls} a vyjádřit hledané parametry.
\begin{equation}
\hat{a} = \frac{a^2 c - ac^2-a +c}{2ac-c^2-1}
\end{equation}
\begin{equation}
\hat{b} = \frac{y(1)(c-ac^2 -a + a^2 c) - y(2)(1+c^2 -2ac)}{2ac -c^2 - 1}
\end{equation}
\paragraph{Parametrické rovnice pro skok}
Nechť $u(t)$ je jednotkový skok o velikosti $\sigma$. Označíme statický zisk systému $S$.
\begin{equation}
S = \frac{b_1}{1+a_1}
\end{equation}
Pak dostáváme rovnice
\begin{equation}
\begin{split}
E[y^2 (t)] &= S^2 \sigma^2 + \frac{(1+c_1^2 - 2a_1 c_1)\lambda^2 }{ 1-a_1^2 }
\\
E[y(t) u(t)] &= S \sigma^2
\\
E[u^2 (t)] &= \sigma^2
\\
E[y(t) y(t-1)] &= S^2 \sigma^2 + \frac{(c_1- a_1)(1-a_1 c_1) \lambda^2 }{1-a_1^2 }
\\
E[y(t) u(t-1)] &= S \sigma^2
\\
E[u^2(t)] = 0
\\
E[u(t)] = 0
\end{split}
\end{equation}
Dosazením do rovnice \ref{mnc2} dostaneme vztahy pro vyjádření parametrů.
\begin{equation}
\hat{a} = a_1 - \frac{c_1(1-a_1^2)}{1+c_1^2 - 2a_1 c_1}
\end{equation}
a
\begin{equation}
\hat{b} = b_1 - b_1 c_1 \frac{1-a_1}{1+c_1^2 - 2a_1 c_1}
\end{equation}
\subsubsection{Porovnání teoretických a experimentálních výsledků}
Dosazením do předchozích vzorců jsme dostali teoretické odhady parametrů pro  $S1$ a $S2$ pro všechny typy vstupních signálů.
\clearpage
\begin{table}[]
	\centering
	\caption{Odhady parametrů pro S1.}
	\label{my-label}
	\begin{tabular}{|l|l|l|l|}
		\hline
		\rowcolor[HTML]{FFFFFF} 
		{\color[HTML]{000000} S1} & {\color[HTML]{000000} šum} & {\color[HTML]{000000} skok} & {\color[HTML]{000000} impuls} \\ \hline
		a\_teo                    & -0.5000                    & -0.5000                     & -0.5000                       \\ \hline
		b\_teo                    & 0.9000                     & 0.9000                      & 0.7767                        \\ \hline
		a\_exp                    & -0.5121                    & -.05516                     & -0.5543                       \\ \hline
		b\_exp                    & 1.3131                     & 0.8199                      & 0.9499                        \\ \hline
	\end{tabular}
\end{table}
\clearpage
\begin{table}[]
	\centering
	\caption{Odhady parametrů pro S2.}
	\label{my-label}
	\begin{tabular}{|l|l|l|l|}
		\hline
		\rowcolor[HTML]{FFFFFF} 
		{\color[HTML]{000000} S2} & {\color[HTML]{000000} šum} & {\color[HTML]{000000} skok} & {\color[HTML]{000000} impuls} \\ \hline
		a\_teo                    & -0.3089                    & -0.1053                     & -0.1053                       \\ \hline
		b\_teo                    & 0.9000                     & 1.6105                      & 0.9863                        \\ \hline
		a\_exp                    & -0.3316                    & -0.1216                     & -0.1113                       \\ \hline
		b\_exp                    & 1.3236                     & 1.5696                      & 0.9401                        \\ \hline
	\end{tabular}
\end{table}
\clearpage
Z teoretických výsledků nám vychází, že nejpřesněji je provedena identifikace při použití bílého šumu kvůli jeho bohatosti. Navíc u systému $S_2$ dojde vlivem parametru $c_1$ ke systematické chybě ve výsledcích. Tyto závěry jsou podloženy experimentálními výsledky. 
\\
Naopak u skoku a impulsu bylo dokázáno, že signál není dostatečně bohatý pro uspokojivý odhad parametrů systému $S_2$ a není s jejich pomocí možno tento systém identifikovat .
\subsection{Zavedení zpětné vazby}
Nyní poupravíme model a zavedeme do něj zpětnou vazbu, která je navíc zatížena vlastním šumem. Budeme zkoumat, jak je možné za těchto podmínek odhadovat parametry modelu a jaký vliv má variance šumu na poruchy zpětné vazby.
\\
Podmínka stability uzavřeného systému.
\begin{equation}
(|a + bk|) < 1
\end{equation}
Zpětná vazba má následující podobu, aby se zajistilo, že systém bude stabilní.
\begin{equation}
u(t) = -k y(t) = -0.3 y(t)
\end{equation}
Ukažme si nyní jak bude vypadat model systému.
\begin{equation}
y(t) = -a_1 y(t-1) + b_1(-ky(t-1)) + e(t) = y(t-1) (-a_1 - b_1 k) + e(t)
\end{equation}
Bohužel ze členu $(a_1 - b_1 k)$ nelze, za předpokladu určitého výstupu $y(t)$, jednoznačně z lineárních rovnic určit parametry $\hat{a}$ a $\hat{b}$.
Experimentální výsledky jsou víceméně náhodné (příliš velkou roli zde hraje chyba $e(t)$.
\\
\medskip
\begin{tabular}{|c|c|}
	\hline
	$\hat{a}$ &$\hat{b}$\\
	\hline
	-0.2368 & -0.2500 \\
	\hline
\end{tabular}\medskip
\subsubsection{Zavedení šumu do zpětné vazby}
S identifikací nám ovšem pomůže externí porucha $v(t)$ v podobě bílého šumu s variancí $\kappa^2$. \\
Ukažme si nyní, jak bude vypadat podoba systému po dosazení vstupu.
\begin{equation}
y(t) = -y(t-1) ( a_1 +  b_1 k) + b_1 v(t-1) + e(t) + c_1(e(t-1))
\end{equation}
Parametr $c_1 = 0$. 
\\
Vypočteme nyní novou matici středních hodnot.
\begin{equation}
\begin{split}
\begin{bmatrix}
E[y^2(t-1)] & - E[y(t-1)u(t-1)] \\
-E[y(t-1)u(t-1)] & E[u^2(t)]
\end{bmatrix}=
\\
=\frac{1}{1-(a+bk)^2}
\begin{bmatrix}
b^2 \kappa^2 + \lambda^2 & -k(b^2 \kappa^2  +\lambda^2) \\
-k(b^2 \kappa^2+ \lambda^2) & k(b^2 \kappa^2 +\lambda^2) + [1 - (a+bk)^2] \kappa^2
\end{bmatrix}
\end{split}
\end{equation}



Vypočtěme si nyní varianci odhadu parametrů.
\begin{equation}
\begin{split}
cov(\hat{\theta}) &= \lambda^2 (A^T A)^{-1} = \lambda^2 
\begin{bmatrix}
E[y^2(k)] & - E[y(k)u(k)] \\ 
 - E[y(k)u(k)] & E[u^2(t)]
\end{bmatrix}^{-1}
\\&= \begin{bmatrix}
E[y^2(k)] & - k E[y^2(k)] \\ 
- k E[y^2(k)]& k^2 E[y^2(t) + \kappa^2] 
\end{bmatrix}^{-1}
= \lambda^2 \frac{(A^T A)^{adj}}{det(A^T A)}
\\&= \lambda \frac{1}{\kappa^2 E[y^2(k)]} A^T A = \frac{\lambda^2}{\kappa^2} 
\begin{bmatrix}
1 & -k \\
-k & k^2 + \frac{\kappa^2}{E[y^2(k)]}
\end{bmatrix}^{adj}
\\&= 
\begin{bmatrix}
k^2 + \frac{\kappa^2}{E[y^2(k)]} & k\\
k&1
\end{bmatrix} \frac{\lambda^2
	}{\kappa^2}
\end{split}
\end{equation}
Odtud vyjádříme hledané variance.
\begin{equation}
var(\hat{a}) = (\frac{1}{N})(\frac{k^2 \lambda^2 }{\kappa^2} + \frac{\lambda^2 (1-(a+bk)^2)}{b \kappa^2 + \lambda^2})
\end{equation}
\begin{equation}
var(\hat{b})= (\frac{1}{N})\frac{\lambda^2}{\kappa^2}
\end{equation}
Pozn.: Využili jsme následujícího vztahu.
\begin{equation}
E[y^2(k)] = \frac{b \kappa^2 + \lambda^2}{1-(a+bk)^2}
\end{equation}
Z uvedených vztahů je vidět, že pro $\kappa \rightarrow \infty$ platí , že $var(\hat{a}) \rightarrow 0$ a $var(\hat{b}) \rightarrow 0$.\\
Nyní porovnejme tyto teoretické hodnoty variance s hodnotami variance získané experimentálně. Zvoleno bylo několik hodnot $\kappa$.
\clearpage
\begin{table}[]
	\centering
	\label{my-label}
	\begin{tabular}{|l|l|l|l|l|l|l|l|l|l|}
		\hline
		$\kappa$ & 0.001  & 0.01   & 0.05   & 0.1    & 0.5    & 1          & 2          & 5          & 10         \\ \hline
		teo\_a & 0.3220 & 0.0339 & 0.0083 & 0.0050 & 0.0020 & 0.0014     & 8.6029e-04 & 4.2051e-04 & 2.2808e-04 \\ \hline
		exp\_a & 0.3283 & 0.2000 & 0.0072 & 0.0032 & 0.0010 & 7.2098e-04 & 6.1547e-04 & 4.0000e-04 & 2.6319e-04 \\ \hline
		teo\_b & 2.0000 & 0.0314 & 0.0400 & 0.0200 & 0.0040 & 0.0020     & 1.0000e-03 & 3.4721e-04 & 2.0000e-04 \\ \hline
		exp\_b & 2.0516 & 0.1962 & 0.0379 & 0.0186 & 0.0040 & 0.0019     & 0.0011     & 3.8661e-04 & 2.0486e-04 \\ \hline
	\end{tabular}
\end{table}
V tabulce je vidět, že teoretické hodnoty variance přibližně odpovídají experimentální hodnotám a jsou nepřímo úměrné varianci $\kappa^2$.
\section{Závěr}
V této práci jsme zkoumali možnosti odhadu parametrů jednoduchého systému pomoci metody nejmenších čtverců.
\\
V první části jsme zkoumali, jaké jsou vlastnosti skoku, impulsu a šumu z hlediska bohatosti signálu. Vysvětlili jsme, že pouze šum postačuje k identifikaci systému. Odvodili jsme teoretické vztahy pro parametrický výpočet hledaných parametrů a porovnali tyto hodnoty s experimentálními hodnotami.
\\
V další části jsme do systému zavedli zpětnou vazbu tím, že jsme definovali jako vstup k-násobek předchozího stavu. Tento systém ovšem nestačil k identifikaci, protože veškerý děj v systému byl pouze reakce na šum měření měřené veličiny.
\\ 
Nakonec jsme do zpětné vazby zavedli také poruchu. Dokázali jsme, experimentálně i teoreticky, že kvalita identifikace roste s rozptylem chyby zpětné vazby.

\chapter{Odhad parametrů statického systému (struktura modelu)}
\section{Zadání}
Z experimentů provedených na třech různých systémech jsme získali data uložená v souboru \textit{isf\_2\_data.mat}, který je dostupný online na courseware předmětu KKY/ISF v sekci Samostatná práce. Zvolme si nejprve jednu z variant I/O dat $[X1; Y1]$, $[X2; Y2]$ nebo $[X3; Y3]$ obsažených v uvedeném souboru. Dále použijte metodu nejmenších čtverců k odhadu parametrů $\beta_i$, $i=0,1,...,n$ regresního modelu.
\begin{equation}
y(t) = \beta_0 + \beta_1 x(t) + b_2 x^2(t) + \beta_3 x^3 x(t) ... \beta_n x^n x(t) + e(t)
\end{equation}
kde $x(t)$ je nezávislá (vysvětlující) veličina, $y(t)$ je závislá(vysvětlovaná) veličina a $e(t)$ je náhodná veličina s nulovou střední hodnotou a konečnou variancí. Při tom postupujte dle následujících bodů.
\begin{enumerate}
	\item 
	Data rozdělte na dvě části - ma část použitou pro identifikaci a část použitou pro validaci (např. sudá v pořadí-identifikace, lichá v pořadí-validace, náhodné přiřazení s pravděpodobností 0.5, apod).
	\item
	Proveďte identifikaci parametrů regresního modelu pro různou volbu řádu $n$ a základě části dat určených k identifikaci. Validační data použijte pro určení vhodné volby $n$ sledováním střední kvadratické chyby (lze předpokládat, že pro rostoucí $n$ se bude u dat použitých pro identifikaci tato chyba zmenšovat a u validačních dat bude nejprve klesat, ale obvykle od hledaného vhodného řádu bude mít tendenci opět narůstat). \\ 
	Při hledání parametrů pomocí metody nejmenších čtverců je nutné řešit normální soustavu rovnic. Pro větší řády regresního modelu může být tato soustava špatně podmíněná a řešení numericky nestabilní. Uvažujte proto různí způsoby nalezení odhadu v Matlabu. Volte vždy alespoň jednu možnost z níže uvedených bodů:
	\begin{enumerate}
		\item řešení původní předurčení soustavy ve smyslu nejmenších čtverců $pinv(a)*y,~A/Y$,
		\item řešení normální soustavy rovnic $inv(A'*A)*A'*y,~QR~rozklad,~(A'*A)/(A'*Y)$,
		\item funkce Matlabu pro polynomiální aproximaci $polyfit$.
	\end{enumerate}
\end{enumerate}
\section{Řešení}
\subsection{Odvození základních vztahů pro výpočet parametrů}
V této práci je hlavním předmětem odhadování parametrů regresního modelu s parametry $\beta_i, i = 0,1,...,n$ v následujícím tvaru.
\begin{equation}
y(t) = \beta_0 + \beta_1 x(t) + b_2 x^2(t) + \beta_3 x^3 x(t) ... \beta_n x^n x(t) + e(t)
\end{equation}
Obdrželi jsme soubor dat $x(t)$ a $y(t)$. Polovina z něj bude použita pro identifikaci modelu, druhá pak pro jeho validaci. První část se bude sestávat z prvků lichých v pořadí, druhá část potom z prvků sudých. 
\\
Z orientačních důvodů je zavedeno orientační značení.\\
$n$ = odhadovaný řád systému,
$N$ = počet veličin(měření) k dispozici.
\\
Členy regresního modelu jsou dále zavedeny v následujících tvarech.
Odhady parametrů
\begin{equation}
\theta = [\beta_0,\beta_1,...,\beta_n]^T
\end{equation}
Vektor nezávislé (vysvětlující veličiny) pro daný časový okamžik
\begin{equation}
\phi(t) = [1,x(t),x(t)^2,...,x(t)^n]^T
\end{equation}
Vandermondova matice $A$, vytvořena z veličin $\phi(t)$
\begin{equation}
A = [\phi(1), \phi(2),..., \phi(N)]^T
\end{equation}
Vektor vysvětlovaných veličin $Y$
\begin{equation}
Y = [y(t),y(2),...,y(N)]^T
\end{equation}
Vektor chyby modelu a šumu
\begin{equation}
E = [e(1),e(2),...,e(N)]^T
\end{equation}
Nyní jsou definované veličiny objevující se v maticovém popisu modelu.
\begin{equation}
Y = A \theta + E
\end{equation}
Našim cílem je naleznout vektor $\theta$, který bude minimalizovat odchylky odhadnutých dat od validačních dat (chyby). 
\\Kriteriální funkci tedy můžu zapsat v následujícím tvaru.
\begin{equation}
V(\theta) = \frac{1}{2} \epsilon \epsilon^T=\frac{1}{2} (Y-A\theta)(Y-A\theta)^T = \frac{1}{2} (YY^T - Y^T A\theta - \theta^T A^T Y + \theta^T A^T A \theta)
\end{equation}
Minimalizujeme kritérium pomocí parciální derivace.
\begin{equation}
\frac{\partial V(\theta)}{\partial \theta} = \frac{1}{2}(0-A^T Y - A^T Y+\theta(A^TA + (A^TA)^T = -A^T Y + A^TA\theta = 0
\end{equation}
Odtud
\begin{equation}
\theta = (A^T A)^{-1} A^T Y
\end{equation}
Předmětem této semestrální práce je také porovnání jednotlivých způsobů provedení tohoto výpočtu.
\subsection{Stručný popis metod}
Existují různé přístupy pro hledání řešení této rovnice.
\begin{enumerate}
	\item Řešení původní předurčené soustavy. Zde je problematická inverze obecné matice A.
	\item Řešení normální soustavy rovnic
	\item polyfit -  Matlabovská funkce polyfit vrací nejlepší aproximaci polynomu ve smyslu MNČ. Algoritmus je výpočetně náročný.
\end{enumerate}
Pro 1. byla vybrána varianta : pinv(A)*y - Moore-Penroseova pseudoinverze matice A. Používá MNČ pro minimalizaci chyby inverze.\\
Pro 2. byla vybrána varianta : $inv(A^T A)A^T y$-  Získáme čtvercovou matici, kterou je možné invertovat funkcí $inv(A)$. Rychlejší $mldivide(A,y)$. Může ovšem způsobovat singularitu. 
\subsection{Porovnání aplikace metod a chyby}
Všechny tři metody byly v této práci otestovány. Vždy se začalo na aproximaci polynomem prvního stupně a dále se stupeň polynomu navyšoval. Nejprve byla chyba velká, protože docházelo k aproximaci příliš nízkým stupněm polynomu, který nemohl odpovídat odhadované křivce. Při dosažení řádu 8-11 byly výsledky uspokojivé. Při použití vyšších řádů se chyba opět začne zvyšovat kvůli špatně podmíněné matici a numerickým aspektům inverze matic. 
\\
\subsubsection{Grafy k první metodě}
\begin{figure}
	\caption{Graf vývoje střední chyby pro jednotlivé řády.}
	\centering
	\includegraphics[]{a_1.eps}
\end{figure}
\begin{figure}
	\caption{Graf vývoje střední chyby pro jednotlivé řády. - detail}
	\centering
	\includegraphics[]{a_2.eps}
\end{figure}
\begin{figure}
	\caption{Porovnání odhadu validačních dat pro řád s nejmenší chybou.}
	\centering
	\includegraphics[]{valA.eps}
\end{figure}
\clearpage
\subsubsection{Grafy ke druhé metodě}
\clearpage
\begin{figure}
	\caption{Graf vývoje střední chyby pro jednotlivé řády.}
	\centering
	\includegraphics[]{b_1.eps}
\end{figure}
\begin{figure}
	\caption{Graf vývoje střední chyby pro jednotlivé řády. - detail}
	\centering
	\includegraphics[]{b_2.eps}
\end{figure}
\begin{figure}
	\caption{Porovnání odhadu validačních dat pro řád s nejmenší chybou.}
	\centering
	\includegraphics[]{valB.eps}
\end{figure}
\clearpage
\subsubsection{Grafy ke třetí metodě}
\clearpage
\begin{figure}
	\caption{Graf vývoje střední chyby pro jednotlivé řády.}
	\centering
	\includegraphics[]{c_1.eps}
\end{figure}
\begin{figure}
	\caption{Porovnání odhadu validačních dat pro řád s nejmenší chybou.}
	\centering
	\includegraphics[]{valC.eps}
\end{figure}
\clearpage
\section{Závěr}
V druhé kapitole této práce jsme porovnávali různé metody vytvoření regresního modelu polynomiálního typu. Pro vyšší řády se ukázala numerická nestabilita inverze matice pro první dvě metody. Nejlépe tedy ze srovnání vyšla třetí metoda, polyfit, implementována Matlabem.
 




\end{document}          
