\documentclass[12pt, a4paper]{article}
\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage[polish]{babel}
\usepackage{polski}
\usepackage[left = 2cm,right = 2cm,top = 2cm,bottom = 3cm]{geometry}

\usepackage{amsmath}
\usepackage{amsfonts}
\usepackage{float}
\usepackage{graphicx}
\usepackage{multicol}
\usepackage{multirow}
\usepackage{hyperref}

\usepackage{JK_style}

\title{Sortowanie}
\author{Jakub \textsc{Kozłowicz}}
\date{08 kwietnia 2021}

% Commands from my package
\nrindex{252865}
\subtitle{Projektowanie Algorytmów i Metody Sztucznej Inteligencji}
\lecturer{mgr inż. Marcin \textsc{Ochman}}

\begin{document}

\maketitle

\section{Sortowanie przez wstawianie}
Sortowanie przez wstawianie jest jednym z prostszych algorytmów sortowania. Jego złożoność wynosi
$O(n^2)$. Wyniki czasowe dla poszczególnych rozmiarów tablic dla tego algorytmu przedstawia
rysunek \ref{fig:wstawianie}.

\begin{figure}[H]
    \centering
    \includegraphics[width = \linewidth]{images/insertSort.png}
    \caption{Wykres złożoności obliczeniowej sortowania przez wstawianie.}
    \label{fig:wstawianie}
\end{figure}

\subsection{Wniosek}
Złożoność zaprojektowanego algorytmu zgadza się z założoną, co pozwala uznać go za poprawny.

\section{Sortowanie przez scalanie}
Sortowanie przez scalanie posiada zawsze złożoność $O(nlogn)$. Niezależnie od wszystkiego ta
złożoność nie ulegnie zmianie. Wykres czasu sortowania dla poszczególnych elementów przedstawia
rysunek \ref{fig:scalanie}.

\begin{figure}[H]
    \centering
    \includegraphics[width = \linewidth]{images/mergeSort.png}
    \caption{Wykres złożoności obliczeniowej sortowania przez scalanie.}
    \label{fig:scalanie}
\end{figure}

\subsection{Wniosek}
Złożoność zaprojektowanego algorytmu zgadza się z założoną, co pozwala uznać go za poprawny.

\section{Sortowanie szybkie}
\subsection{Optymistyczny przypadek}
Sortowanie szybkie jest jednym z najszybszych algorytmów sortowania. Zazwyczaj ma złożoność
$O(nlogn)$ jednak istnieje przypadek, w którym będzie miał złożoność $O(n^2)$. Zaczynając od szybszego
przypadku wykres zależności czasu od liczby elementów prezentuje rysunek \ref{fig:szybkie_log}.
\begin{figure}[H]
    \centering
    \includegraphics[width = \linewidth]{images/quickSort_nlogn.png}
    \caption{Wykres złożoności obliczeniowej sortowania szybkiego.}
    \label{fig:szybkie_log}
\end{figure}

\subsubsection{Wniosek}
Złożoność zaprojektowanego algorytmu zgadza się z założoną, co pozwala uznać go za poprawny.

\subsection{Pesymistyczny przypadek}
Sortowanie szybkie jest niestabilnym algorytmem. W momencie kiedy jego pivot zostanie wybrany na
pierwszy element tablicy, a do posortowania dostanie ciąg malejący to jego złożoność rośnie z 
$O(nlogn)$ do $O(n^2)$. Rezultat można zobaczyć na rysunku \ref{fig:szybkie_n2}.

\begin{figure}[H]
    \centering
    \includegraphics[width = \linewidth]{images/quickSort_n2.png}
    \caption{Wykres złożoności obliczeniowej sortowania szybkiego dla jego pesymistycznego
    przypadku.}
    \label{fig:szybkie_n2}
\end{figure}

\subsubsection{Wniosek}
Złożoność zaprojektowanego algorytmu zgadza się z założoną, co pozwala uznać go za poprawny.

\section{Podsumowanie}
\begin{itemize}
    \item Złożoność algorytmu wpływa na czas sortowania. Dla małych tablic wybór algorytmu nie wpływa
          znacząco wybór algorytmu, jednak w przypadku dużych tablic warto wybrać szybszy algorytm.
    \item Sortowanie szybkie jest niestabilnym algorytmem jednak z wszystkich zaprezentowanych
          algorytmów dalej w swoim nie pesymistycznym przypadku jest najszybsze.
\end{itemize}

\end{document}
