\documentclass[printmode, en]{mgr}

\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage[T1]{fontenc}

\usepackage[english]{babel}

\usepackage{geometry}

\usepackage[titles,subfigure]{tocloft}
\usepackage[export]{adjustbox}

\usepackage{graphicx}
\usepackage{psfrag}
\usepackage{wrapfig}

\usepackage{tikz}
\usepackage{tikz-layers}
\usetikzlibrary{
  petri, positioning, calc, decorations.markings,
  backgrounds, shapes, arrows, intersections
}

\usepackage{amsmath}
\usepackage{amssymb}
\usepackage{mathrsfs}
\usepackage{mathtools}
\usepackage{amsfonts}

\usepackage{epigraph}

\usepackage{indentfirst}

\usepackage{caption}
\usepackage{subcaption}

\usepackage{supertabular}
\usepackage{array}
\usepackage{tabularx}
\usepackage{hhline}
\usepackage{booktabs}
\usepackage{multirow}

\usepackage{enumitem}

\usepackage{algpseudocode}
\usepackage{algorithm}

\usepackage[textsize=footnotesize]{todonotes}
\setuptodonotes{fancyline, color=red!30}

\usepackage{lmodern}
\usepackage{CormorantGaramond}

\usepackage{hyperref}
\usepackage{url}

\input{settings.tex}

\newtheorem{definition}{Definition}

\title{\textbf{Modele i algorytmy sterowania nadrzędnego grupą robotów mobilnych}}
\engtitle{\textbf{Models and algorithms of supervisory control for multiple mobile robot systems}}
\author{Jakub Kozłowicz}
\supervisor{dr hab. inż. Elżbieta Roszkowska, Prof. PWr}
\date{2024}
\field{Control Engineering and Robotics}
\specialisation{Embedded Robotics (AER)}

\begin{document}

\pdfbookmark{Title Page}{Title}
\maketitle

%\dedication{6cm}{%
%  \foreignlanguage{polish}{To jest przykładowa treść opcjonalnej dedykacji,
%  należy ją zmienić lub usunąć w całości polecenie.}
%  \texttt{$\backslash$dedication}%
%}

\summary{%
  Niniejsza praca dotyczy opracowania modeli i algorytmów sterowania
  nadrzędnego dla systemów z wieloma mobilnymi robotami (MMRS). Celem jest
  zapewnienie efektywnej i bezpiecznej nawigacji autonomicznych robotów w
  złożonych środowiskach, ze szczególnym uwzględnieniem unikania kolizji i
  zakleszczeń. Hierarchiczny system sterowania integruje dyskretne systemy
  zdarzeń (DES) oraz systemy ciągłe (CTS) do zarządzania zarówno
  wysokopoziomową koordynacją, jak i wykonaniem zadań na niskim poziomie. Sieci
  Petriego są wykorzystywane do modelowania warstwy koordynującej, a różne
  metody dyskretyzacji ścieżek są oceniane pod kątem poprawy efektywności ruchu
  i unikania kolizji. Eksperymenty z wykorzystaniem Robot Operating System 2
  (ROS2) oraz robotów TurtleBot 2 wykazują znaczne usprawnienia w koordynacji
  wielu robotów. Praca ta wnosi istotny wkład w dziedzinę robotyki, oferując
  solidne rozwiązania dla sterowania nadrzędnego nad systemami wielomobilnymi
  robotami.%
}{%
  This thesis presents the development of models and algorithms for the
  supervisory control of multiple mobile robot systems (MMRS). The goal is to
  ensure efficient and safe navigation of autonomous robots in complex
  environments, focusing on collision and deadlock avoidance. A hierarchical
  control system integrates discrete event systems (DES) and continuous-time
  systems (CTS) to manage both high-level coordination and low-level task
  execution. Petri nets are used to model coordination layer, and various path
  discretization methods are evaluated for improving motion efficiency and
  collision avoidance. Experiments using the Robot Operating System 2 (ROS2)
  and TurtleBot 2 robots demonstrate significant improvements in multi-robot
  coordination. This work advances the field of robotics by offering robust
  solutions for the control of multi-mobile robot systems.%
}{%
  robotyka, sterowanie nadrzędne, systemy wielorobotowe,\\planowanie ścieżek, unikanie
  kolizji, sieci Petriego, ROS2%
}{%
  robotics, supervisory control, multi-robot systems,\\path planning, collision avoidance, Petri nets, ROS2%
}

\cleardoublepage{}
\pdfbookmark{\contentsname}{Contents}
\tableofcontents
\markboth{\contentsname}{\contentsname}

\include{chapters/introduction}
\include{chapters/multi-robot-systems}
\include{chapters/robot-control}
\include{chapters/models-and-algorithms-of-supervisory-control}
\include{chapters/implementation}
\include{chapters/experiments-and-results}
\include{chapters/summary}
%\include{appendix_a}

\cleardoublepage{}
\phantomsection{}
\addcontentsline{toc}{chapter}{\bibname}
\bibliographystyle{alpha}
\bibliography{bibliography}
\markboth{\bibname}{\bibname}

% \listoffigures
% \listoftables
% \listoflistings

\end{document}
