\documentclass[12pt, a4paper]{article}
\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage[polish]{babel}
\usepackage{polski}
\usepackage[left = 2cm,right = 2cm,top = 2cm,bottom = 3cm]{geometry}

\usepackage{amsmath}
\usepackage{amsfonts}
\usepackage{float}
\usepackage{graphicx}
\usepackage{multicol}
\usepackage{multirow}
\usepackage{hyperref}

\usepackage{JK_style}

\title{Grafy}
\author{Jakub \textsc{Kozłowicz}}
\date{22 kwietnia 2021}

% Commands from my package
\nrindex{252865}
\subtitle{Projektowanie Algorytmów i Metody Sztucznej Inteligencji\\
          Czwartek 15.15 - 16.55}
\lecturer{mgr inż. Marcin \textsc{Ochman}}

\begin{document}

\maketitle

\section{Algorytm Bellmana-Forda}
Z założenia algorytm Bellmana-Forda ma złożoność $O(V \cdot E)$, gdzie $V$
oznacza liczbę wierzchołków, a $E$ oznacza liczbę krawędzi. Algorytm ten
wykorzystuje krawędzie pomiędzy wierzchołkami, co pozwala uniknąć różnicy w
czasie wykonywania tego algorytmu dla listy oraz macierzy sąsiedztwa.

Jak widać na wykresach \ref{fig:bf_list} oraz \ref{fig:bf_matrix} czasy
wykonywania dla każdej ilości wierzchołków jak i dla gęstości grafu w obu typach
danych jest identyczny.

\begin{figure}[H]
    \centering
    \includegraphics[width = \linewidth]{images/bellman_ford_list.png}
    \caption{Wykres zależności liczby wierzchołków i gęstości od czasu dla
              algorytmu Bellmana-Forda dla listy sąsiedztwa.}
    \label{fig:bf_list}
\end{figure}

\begin{figure}[H]
    \centering
    \includegraphics[width = \linewidth]{images/bellman_ford_matrix.png}
    \caption{Wykres zależności liczby wierzchołków i gęstości od czasu dla
              algorytmu Bellmana-Forda dla macierzy sąsiedztwa.}
    \label{fig:bf_matrix}
\end{figure}

Jak później zostanie pokazane algorytm Bellmana-Forda nie jest najszybszym
algorytmem jednak jego przewagą jest to, że może działać dla ujemnych wag.
Minusem takiego rozwiązania jest to, że w grafie z ujemnymi wagami może się
pojawić ujemny cykl. Oznacza to, że nie da się wtedy rozwiązać takiego problemu.

\section{Algorytm Dijkstry}
Algorytm Dijkstry ma złożoność $O(VlogV)$, gdzie $V$ oznacza liczbę wierzchołków.
Algorytm Dijkstry wykorzystuje wierzchołki, dlatego gęstość grafu nie wpływa
znacząco na czas szukania najkrótszej ścieżki.

Jak widać po wykresach \ref{fig:d_list} oraz \ref{fig:d_matrix} algorytm działa
dużo szybciej dla macierzy niż dla listy sąsiedztwa. Przyczyną może być
implementacja operatora funkcyjnego (\texttt{operator()}), który zwraca koszt
pomiędzy dwoma wierzchołkami. W macierzy wartość jest zwracana od razu, a
listę trzeba przeszukać co zajmuje czas.

\begin{figure}[H]
    \centering
    \includegraphics[width = \linewidth]{images/dijkstra_list.png}
    \caption{Wykres zależności liczby wierzchołków i gęstości od czasu dla
             algorytmu Dijkstry dla listy sąsiedztwa.}
    \label{fig:d_list}
\end{figure}

\begin{figure}[H]
    \centering
    \includegraphics[width = \linewidth]{images/dijkstra_matrix.png}
    \caption{Wykres zależności liczby wierzchołków i gęstości od czasu dla
             algorytmu Dijkstry dla macierzy sąsiedztwa.}
    \label{fig:d_matrix}
\end{figure}

\section{Wnioski}
\begin{itemize}
    \item Algorytm Dijkstry jest szybszym algorytmem, a gęstość grafu nie wpływa
          znacząco na jego szybkość.
    \item Algorytm Bellmana-Forda jest wolniejszym algorytmem jednak jego
          największą przewagą jest możliwość działania na ujemnych wagach.
\end{itemize}

\end{document}
